schumifly 17.03.05, 14:50 Czy ktoś już dostał zawiadomienie o wpisie do KW z Paryża? Ile czekali szanowni mieszkańcy Londynu? Zaczynam się denerować bo mija 4 miesiąc niedługo. Proszę o info. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
julaa Re: Księgi Wieczyste 17.03.05, 15:48 ja jeszcze nie mam ale "ich" notariusz zapewniał mnie że po 3 miesiącach dostanę a "mój" prawnik stwierził że to niemożliwe, i mozna sie spodziewac wpisu w granicach 6-ciu m-cy a nawet dłużej. londyńczycy jak to wygladało u was? Odpowiedz Link Zgłoś
schumifly Re: Księgi Wieczyste 17.03.05, 21:27 Słyszałem, że w innej inwestycji udało się to po miesiącu więc... Liczę na dalsze informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
madziaki Re: Księgi Wieczyste 18.03.05, 08:27 W Londynie trwało to ok. 1,5 m-ca - akt notarialny podpisywałam w połowie grudnia, zawiadomienie o wpisie dostałam pod koniec stycznia Odpowiedz Link Zgłoś
ginger2 Re: Księgi Wieczyste 18.03.05, 21:02 LONDYN Mysmy dostali zawiadomienie w polowie stycznia - czyli po miesiacu. Ponad trzy miesiace czekalismy na wpis o ustanowieniu hipoteki. pozdrawiam ginger2 Odpowiedz Link Zgłoś
schumifly Re: Księgi Wieczyste 25.03.05, 15:39 > Ponad trzy miesiace czekalismy na wpis o ustanowieniu hipoteki. Czy ustanawialiscie hipoteke podczas aktu notarialnego czy potem po ustanowieniu juz KW? Odpowiedz Link Zgłoś
ginger2 Re: Księgi Wieczyste 31.03.05, 17:14 Przyznam, ze nie do konca zrozumialam twoje pytanie, odpowiem wiec tak: zeby wpisac hipoteke do KW najpierw KW musi byc zalozona. ergo, chronologicznie wygladalo to tak: 1. notariusz zlozyl wniosek o zalozenie KW 2. ja zlozylam wniosek o ustanowienie i wpis hipoteki do KW 3. KW zostala zalozona - o czym sad poinformowal pisemnie 4. w KW zostal umieszczony zapis o ustanowieniu hipoteki - o czym sad rowniez poinformowal na pismie 5 po jakis 2 tygodniach od otrzymania informacji z sadu o wpisie hipoteki odebralam odpis z KW, z ktorym pognalam do banku. q.e.d. Trwalo to wszystko jakies 5,5 miesiaca pozdr. ginger2 Odpowiedz Link Zgłoś
schumifly Re: Księgi Wieczyste 31.03.05, 18:04 Napiszę precyzyjniej: W akcie notarialnym notariusz zapisał punkt stanowiący wniosek o wpisanie hipoteki do nowowytwarzanej tym samym aktem KW. Z tego co napisałaś zastosowałaś drugą metodę, tzn. najpierw samo utworzenie KW aktem, a potem osobny wniosek, co mogło trwać dłużej, ale mój przkład pokazuje, że czekam już 4 miesiące i nie dostałem odpowiedzi na całość. Nie wiem już sam czy dostanę razem informację o ustanowieniu KW z wpisaną hipoteką, czy też osobno. Jeśli osobno to trochę to długo trwa, mam nadzieję, że razem... Może ktoś jeszcze wypowie się o swojej historii? Odpowiedz Link Zgłoś
ginger2 Re: Księgi Wieczyste 01.04.05, 10:32 Hmm, wiesz u nas szlo to z automatu. Byl notariusz, ktory przygotowywal umowy notarialne ze wszystkimi odbierajacymi mieszkania w Londynie. W umowie notarialnej mielismy zapis na podstawie, ktorego ow notariusz skladal w sadzie, w naszym imieniu wniosek o zalozenie KW. Do nas nalezala reszta. Wiem, ze mozna zlecic notariuszowi rowniez zalatwienie spraw zwiazanych z ustanowieniem hipoteki, ale za to trzeba mu dodatkowo zaplacic. Ja wolalam zalatwic to sama. Wniosek o ustanowienie hipoteki zlozylam na poczatku stycznia - czyli jeszcze przed zalozeniem KW. Zawiadomienie o zalozeniu KW dostalam w polowie stycznia. Czy trwalo to wiec dluzej - czy ja wiem? W Kraku 6 miesiecy to podobno norma i pewnych rzeczy nie da sie przyspieszyc. Życze cierpliwosci ginger2 Pozdrawiam Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś