Gość: agag IP: *.miks.uj.edu.pl 11.04.05, 11:14 proszę o info,jak wyglądają egzaminy, z czego się najlepiej przygptpwywać pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jagna Re: edytorstwo UJ IP: *.crowley.pl 31.05.05, 12:46 na portierni Instytutu Polonistyki można kupić informator, a egzamin jest ten sam dla wszystkich zdających na polonistykę, tzn. specj. nauczycielską, komparatystykę, wiedzę o kulturze, teatrologię i edytorstwo właśnie. Sęk w tym, że na edytorstwie jest tylko 20 miejsc i trzeba zdobyć o wiele więcej punktów, żeby się dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
agag77 Re: edytorstwo UJ 31.05.05, 19:55 no właśnie, ale jak to zrobić :)) na co zwrócić szczególną uwagę przy przygotowaniach, czy dłuższa forma wypowiedzi nadal jest? a co sądzicie o edytorstwie na ap, warto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagna Re: edytorstwo UJ IP: *.crowley.pl 31.05.05, 22:52 nie wiem, jak jest teraz, ale kiedy ja zdawałam, egzamin składał się z 3 części: testu gramatycznego, testu z wiedzy o literaturze & szeroko pojętej wiedzy humanistycznej oraz właśnie tej dłuższej formy wypowiedzi - wypracowanka (tematy były raczej maturalne, np. motyw kobiety). Cały egzamin trwał 5 godzin, a dostać się nie jest widać aż tak trudno, skoro mi się udało ;) O edytorstwie na AP wiem niewiele poza tym, że jest. Nasi wykładowcy wyrażają się o nim z pobłażaniem ;) znalazłam jakąś wypowiedź na ten temat: kiosk.onet.pl/dlaczego/1,70,8,11927785,33488734,1570056,0,forum.html i mniej obiektywnie: www.wsp.krakow.pl/konspekt/konspekt6/kawka1.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glupek Re: edytorstwo UJ IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 01.06.05, 11:53 czego sie mozna uczyc na takim edytorstwie? znajomy sie ze mnie smial, ze nie wiem, ale sam mi nie chcial (nie potrafil) powiedziec. przy okazji go pozdrawiam, bo na pewno to przeczyta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagna Re: edytorstwo UJ IP: *.crowley.pl 01.06.05, 22:36 :DDD --- Studia edytorskie są specjalnością w obrębie filologii polskiej. Ich celem jest wykształcenie polonisty z przygotowaniem edytorskim, który w trakcie studiów odbędzie niezbędne i podstawowe zajęcia praktyczne. Przewidziana jest też, w zależności od indywidualnych planów studentów, możliwość uzyskania uprawnień nauczycielskich w trybie, jaki obowiązuje na specjalności nauczycielskiej. W programie studiów edytorskich znajdują się, obok przedmiotów typowo polonistycznych (historycznoliterackich i językoznawczych), także zajęcia specjalistyczne: podstawy bibliografii, tekstologia, edytorstwo i poligrafia współczesnej książki, językowe podstawy edytorstwa, komputerowe opracowanie tekstów. Stosunkowo wiele czasu przewidziano na zajęcia w pracowni komputerowej. Absolwenci studiów edytorskich mogą się starać o pracę w wydawnictwach, redakcjach czasopism, instytucjach naukowych prowadzących prace dokumentacyjno- bibliograficzne. Uzyskują też kwalifikacje do samodzielnej pracy w zakresie edytorstwa naukowego tekstów literackich. www.polonistyka.uj.edu.pl/matryca.php?szablon=opis&ident=4 pzdr dla kolegi ;) Odpowiedz Link Zgłoś