Dodaj do ulubionych

PLATNE toalety w Krakowie - to Kretynizm

28.06.02, 14:35
Nic dziwnego ze turyzm do Krakowa zmniejszyl sie o 1 milion turystow od
poprzedniego roku. Kto chcialby przyjezdzac do miasta i kraju gdzie trzeba
placic za toalety???? Tylko w Polsce jest taki kretynizm
Obserwuj wątek
    • Gość: trudny Re: PLATNE toalety w Krakowie - to Kretynizm IP: *.sp / 192.168.5.* 28.06.02, 14:42
      cbacba napisał(a):

> Nic dziwnego ze turyzm do Krakowa zmniejszyl sie o 1 milion turystow od
      > poprzedniego roku. Kto chcialby przyjezdzac do miasta i kraju gdzie trzeba
      > placic za toalety???? Tylko w Polsce jest taki kretynizm
      Jeśli w "sraczach" upatrujesz mniejszej liczby turystów to gratuluję!
      To rzeczywiście kretynizm!
      ;-)))trudny

• Gość: Zbigniew Re: PLATNE toalety w Krakowie - to Kretynizm IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 28.06.02, 14:57
      cbacba napisał(a):

> Nic dziwnego ze turyzm do Krakowa zmniejszyl sie o 1 milion turystow od
      > poprzedniego roku. Kto chcialby przyjezdzac do miasta i kraju gdzie trzeba
      > placic za toalety???? Tylko w Polsce jest taki kretynizm

W Europie też są płatne kible, na pewno w Niemczech i Paryżu. Oczywiście nie
      wszystkie takie w restauracjach, pubach czy hiermarketach nie, ale w Polsce takie
      też są za darmo!!!
      Publiczne i w niektórych sklepach są płatne wiem bo płaciłem :))
    • mikolaj7 Re: PLATNE toalety w Krakowie - to Kretynizm 28.06.02, 15:28
      kretynizm to brak kibli.

a to, czy placic 50gr czy nie to poboczna sprawa. wazne,
      zeby bylo za co chociaz.
    • Gość: trudny Przedział IP: *.sp / 192.168.5.* 28.06.02, 16:37
      W przedziale wagonu kolejowego dwu starozakonnych rozmawia.
      - A łaskawy pan dokąd jedzie?
      - Najpierw do Baden, potem do Baden-Baden, a na koniec do Wiesbaden...
      A Pan?
      - Ja? Jadę do Rajsze, potem doo Rajsze Rajsze, a potem Do Wysrajsze...

oczywiście za friko!)
      trudny
    • Gość: jacek 2 Re: PLATNE toalety w Krakowie - to Kretynizm IP: *.abo.wanadoo.fr 28.06.02, 18:04
      Uwazam ze jest to przegiecie , jesli jest sie klientem restauracji -a dodatkowo
      trzeba placic za WC! Nie wiem dlaczego ? WC nie nalezy do restauracji? Ta
      praktyka robi zle wrazenie na nie obeznanych z polskimi zwyczajami!Ot
      kulturnyj narod!
      • Gość: Zbigniew Co Ty mówisz !!! IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 28.06.02, 18:17
        Gość portalu: jacek 2 napisał(a):

> Uwazam ze jest to przegiecie , jesli jest sie klientem restauracji -a dodatkowo
        >
        > trzeba placic za WC! Nie wiem dlaczego ? WC nie nalezy do restauracji? Ta
        > praktyka robi zle wrazenie na nie obeznanych z polskimi zwyczajami!Ot
        > kulturnyj narod!

A w której restauracji w Krakowie trzeba płacić za WC ????????
        Bo ja takiej nie znam!!!!!!
        • Gość: jacek 2 Re: Co Ty mówisz !!! IP: *.abo.wanadoo.fr 28.06.02, 18:20
          Gość portalu: Zbigniew napisał(a):

> Gość portalu: jacek 2 napisał(a):
          >
          > > Uwazam ze jest to przegiecie , jesli jest sie klientem restauracji -a doda
          > tkowo
          > >
          > > trzeba placic za WC! Nie wiem dlaczego ? WC nie nalezy do restauracji? Ta
          > > praktyka robi zle wrazenie na nie obeznanych z polskimi zwyczajami!Ot
          > > kulturnyj narod!
          >
          > A w której restauracji w Krakowie trzeba płacić za WC ????????
          > Bo ja takiej nie znam!!!!!!

Bylismy w maju w Staropolskiej (bardzo dobra tradycyjna kuchnia polska) a w WC
          pani taksuje 50 gr jesli sobie dobrze przypominam.
          • Gość: Zbigniew Re: Co Ty mówisz !!! IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 28.06.02, 18:25

> Gość portalu: Zbigniew napisał(a):
            >
            > > Gość portalu: jacek 2 napisał(a):
            > >
            > > > Uwazam ze jest to przegiecie , jesli jest sie klientem restauracji -a
            > doda
            > > tkowo
            > > >
            > > > trzeba placic za WC! Nie wiem dlaczego ? WC nie nalezy do restauracji
            > ? Ta
            > > > praktyka robi zle wrazenie na nie obeznanych z polskimi zwyczajami!O
            > t
            > > > kulturnyj narod!
            > >
            > > A w której restauracji w Krakowie trzeba płacić za WC ????????
            > > Bo ja takiej nie znam!!!!!!
            >
            > Bylismy w maju w Staropolskiej (bardzo dobra tradycyjna kuchnia polska) a w WC
            > pani taksuje 50 gr jesli sobie dobrze przypominam.

A jak Staropolska to może się zdarzyć tam się nic nie zmienia od wielu lat:))
            A kto Wam polecił taką restaurację? Chyba jakiś mało życzliwy:))
            • Gość: jacek 2 Re: Co Ty mówisz !!! IP: *.abo.wanadoo.fr 28.06.02, 18:32
              Gość portalu: Zbigniew napisał(a):

> Gość portalu: jacek 2 napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: Zbigniew napisał(a):
              > >
              > > > Gość portalu: jacek 2 napisał(a):
              > > >
              > > > > Uwazam ze jest to przegiecie , jesli jest sie klientem restaurac
              > ji -a
              > > doda
              > > > tkowo
              > > > >
              > > > > trzeba placic za WC! Nie wiem dlaczego ? WC nie nalezy do restau
              > racji
              > > ? Ta
              > > > > praktyka robi zle wrazenie na nie obeznanych z polskimi zwyczaj
              > ami!O
              > > t
              > > > > kulturnyj narod!
              > > >
              > > > A w której restauracji w Krakowie trzeba płacić za WC ????????
              > > > Bo ja takiej nie znam!!!!!!
              > >
              > > Bylismy w maju w Staropolskiej (bardzo dobra tradycyjna kuchnia polska) a
              > w WC
              > > pani taksuje 50 gr jesli sobie dobrze przypominam.
              >
              > A jak Staropolska to może się zdarzyć tam się nic nie zmienia od wielu lat:))
              > A kto Wam polecił taką restaurację? Chyba jakiś mało życzliwy:))

Nikt nam jej nie polecil ! Bylismy glodni i wstapilismy! Nie mam najmniejszych
              zastrzezen do kuchni - sledz doskonaly ! i reszta rowniez byla dobra.Jedynym nie
              milym zgrzytem byla ta oplata za WC!
              • Gość: Zbigniew Re: Co Ty mówisz !!! IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 28.06.02, 18:39

> Nikt nam jej nie polecil ! Bylismy glodni i wstapilismy! Nie mam najmniejszych
                > zastrzezen do kuchni - sledz doskonaly ! i reszta rowniez byla dobra.Jedynym ni
                > e
                > milym zgrzytem byla ta oplata za WC!

Trzeba było nie płacić:)
                Byłem w wielu restauracjach i nie przypominam sobie że gdzieś musiałem płacić za
                kibel. Nawet w pubach u Louisa jest kartaka dla klientów za darmo.
        • Gość: Yurek Re: Co Ty mówisz !!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.02, 21:29
          W barze pod wieżą ratusza na rynku na przykład.
    • Gość: ulica Re: PLATNE toalety w Krakowie - to Kretynizm IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.02, 21:04
      Najlepiej załatwiać się na plantach! Za darmo!
      • Gość: Ptok-Ok Re: Ządamy mozliwosci srania bez ograniczeń !! IP: *.pk.edu.pl 28.06.02, 21:31
        ani sie wysrać uczciwie ani nic.
        pociupciac w kibelku tez sie nie da - za wszystko trza bulić.
        gdzie do ełropy ... ???
    • Gość: PROKOCIM byle czysto bylo i nie smierdzialo IP: *.client.attbi.com 28.06.02, 22:45
      • Gość: mtq a jak to jest u was w ameryce? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 28.06.02, 22:47

• Gość: PROKOCIM Re: a jak to jest u was w ameryce? IP: *.client.attbi.com 28.06.02, 22:57
          Raczej czysto. Zalezy gdzie sie trafi, jak do jakiegos baru czy speluny to
          wiadomo jak jest.
          Jak mnie przycisnie to najczesciej ide do Mc Donald's, Burger King itp.
          Jak na razie nikt mi jeszcze nie kazal placic i nigdy mi nie powiedziano ze
          tylko dla klientow.
          Moze gdzies sie placi ale ja sie z tym na razie nie spotkalem.
          Najczysciejsze ubikacje to widzialem w na lotnisku w Kopenhadze.
          • jottka Re: a jak to jest u was w ameryce? 28.06.02, 23:00
            perwersyjnie czysto to podobno jest w Japonii i nawet specjalne głośniczki z
            szemrzącą wodą są zamieszczane, żeby klienci się zbytnio nie musieli
            krępować :))
            • Gość: mtq Re: a jak to jest u was w ameryce? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 28.06.02, 23:05
              To pewnie w męskiej, skąd wiesz :-) ???
              • jottka Re: a jak to jest u was w ameryce? 28.06.02, 23:17
                jest pouczająca książka Amelie Nothcomb nt. doświadczeń pracownicy japońskiej
                firmy :) a poza tym o tym udogodnieniu gdzieś czytałam - dotyczyło Japonek,
                które ponoć bezustannie spuszczały wodę, bo się w ciszy wstydziły korzystać z
                toalety. Straty ekologiczne i wszelakie wiadome, no to woleli im głośniczki
                podłączyć :)
                • Gość: mtq Re: a jak to jest u was w ameryce? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 28.06.02, 23:21
                  Myślałem, że bylaś :-)
                • Gość: PROKOCIM Re: a jak to jest u was w ameryce? IP: *.client.attbi.com 28.06.02, 23:21
                  jottka napisał(a):

> jest pouczająca książka Amelie Nothcomb nt. doświadczeń pracownicy japońskiej
                  > firmy :) a poza tym o tym udogodnieniu gdzieś czytałam - dotyczyło Japonek,
                  > które ponoć bezustannie spuszczały wodę, bo się w ciszy wstydziły korzystać z
                  > toalety. Straty ekologiczne i wszelakie wiadome, no to woleli im głośniczki
                  > podłączyć :)

U nas tez wymyslili oszczednosc wody. Kiedys spluczki mialy 3 galony wody wiec
                  wpadli na pomysl ze zrobic poltora. Obecnie chyba wszedzie sa te z poltora galona
                  ale jak ktos walnie kupke to i tak za jednym razem wszystko nie poleci.
                  Po takiej czynnosci zawsze splukuje dwa razy (przynajmniej w domu)
                  • Gość: mtq Re: a jak to jest u was w ameryce? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 28.06.02, 23:33
                    ile to dokladnie 1 galon?
                    • Gość: PROKOCIM Re: a jak to jest u was w ameryce? IP: *.client.attbi.com 28.06.02, 23:40
                      Gość portalu: mtq napisał(a):

> ile to dokladnie 1 galon?

3,77 litra
                  • jottka Re: a jak to jest u was w ameryce? 28.06.02, 23:34
                    o tak intymne szczegóły to się chyba nikt nie dopytywał :) ale ekologia rzecz
                    piękna, zwłaszcza że bodaj za 50 lat woda ma być już dobrem luksusowym

chyba trzeba będzie wyemigrować na Marsa :))
                  • Gość: z niemie Re: a jak to jest u was w ameryce? IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 28.06.02, 23:34
                    No i masz racje. Tutaj tak zaczeli oszczedzac wode, ze po roku trzeba bylo
                    wymieniac rury, bo nie wystarczajaco przeplukiwane zarosly.
                    • Gość: alennka Re: a jak to jest u was w ameryce? IP: *.wola-justowska.sdi.tpnet.pl 28.06.02, 23:40
                      Ile to jest galon nie mam pojęcia. Natomiast co do płatności za toalety to i
                      owszem. Dopiero dzisiaj byłam w Hawelce - płatna. W każdej knajpce przy Rynku -
                      płatna (nie dotyczy Wierzynka, Wentzla, Da Pietro). Nie chodzi o te głupie 1zł,
                      ale o zasade. Przepisy mówią, że klient lokalu płacic nie musi. Więc z jakiej
                      racji sadzają to tam babke co goni klientów do samego stolika?
                      A poza tym naprawde zdarza sie to tylko w Krakowie.
                      Ale cóż - nie zbiedniejemy od tego :-))
                      • Gość: ted Re: a jak to jest u was w ameryce? IP: *.chello.pl / *.chello.pl 30.06.02, 22:17
                        A przecież u nas nawet w Mc Donalds przy Siennej i Floriańskiej pozamykali
                        toalety i wprowadzili żetony-niby bezplatne,ale dopominanie o nie przy zakupie
                        hamburgera jest krepujące,ponadto jest to niezgodne ze świetą zasadą McD że
                        toalety u nich są na całym!!!! świecie otwarte dla gosci bez sztucznych
                        utrudnien i ograniczeń!!!
                        • kuba203 Re: a jak to jest u was w ameryce? 01.07.02, 10:41
                          Ja się jakoś nie krępuję, zamiast pchać się do kasy można poprosić sprząyaczkę,
                          też powinna mieć. Albo zasadzić się przy drzwiach i czekać, aż ktoś będzie
                          wychodził i otworzy je :)))
                          A w ogóle, to 30 gr w publicznych kiblach to jest prawie nic, np w Niemczech
                          płaciłem niekiedy 1 markę (jak jeszcze były marki), czyli ok 2 zł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka