Dodaj do ulubionych

No i co? (NM)

IP: *.HRZ-Saal.Uni-Marburg.DE 05.07.02, 16:55
Nie bedzie Nowego Miasta?

Nikt nie kwapi sie z przeniesieniem PKSu i Poczty?
To co Tischman teraz zrobi z ta ziemia, ktora wydzierzawil na tyle lat, jak nawet ECE nie chce teraz
tego projektu?

dzis przeczytalem, ze przynajmniej Motorola dostala pozwolenie na inwestycje..

pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • Gość: peteen Re: No i co? (NM) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.02, 19:33
      a widziałeś kiedyś pałacyk pocztowy na lubiczu ? bo ja tak, kto im ( poczcie )
      go przesunie i dokąd ? bo zburzyć nie można - zabytek ( a wnętrza ma
      fantastyczne )...
      • mikolaj7 Re: No i co? (NM) 05.07.02, 20:56
        Gość portalu: peteen napisał(a):

> a widziałeś kiedyś pałacyk pocztowy na lubiczu ? bo ja tak, kto im ( poczcie )
        > go przesunie i dokąd ? bo zburzyć nie można - zabytek ( a wnętrza ma
        > fantastyczne )...

z tego, co czytalem w gw to nie chca go zburzyc. moge sie
        mylic, ale chyba poczta jest tam nieporzadana...
        • Gość: peteen Re: No i co? (NM) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.02, 21:22
          hmm, ale to jest WŁASNOŚĆ poczty, chciałbyś, żeby ot tak odpuściła ? a co
          zrobią z budynkiem, jest ładny...
          • Gość: Jaracz Re: No i co? (NM) IP: *.uni / *.Physik.Uni-Marburg.DE 09.07.02, 10:54
            W dzisiejszej Gazecie jest artykul o tym, ze Tischman porozumial sie z PKSem w sprawie dworca.. czy ktos wie,
            jakie sa szanse, ze znowu tego nie zablokuje jakis ch... z ministerstwa?

a co do Poczty, to Gmina ma sie tym podobno zajac.. podobno;)

pozdr z DE

Jaracz
            • mikolaj7 Re: No i co? (NM) 09.07.02, 11:22
              Gość portalu: Jaracz napisał(a):

> W dzisiejszej Gazecie jest artykul o tym, ze Tischman porozumial sie z PKSem w
              > sprawie dworca.. czy ktos wie,
              > jakie sa szanse, ze znowu tego nie zablokuje jakis ch... z ministerstwa?
              >
              > a co do Poczty, to Gmina ma sie tym podobno zajac.. podobno;)

ja czytalem w gw, ze nie beda wiele walczyc, bo po co -
              niedlugo wybory i odejda.
            • Gość: Joseph Re: No i co? (NM) IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 09.07.02, 11:22
              Panowie, pomyłka! Nie chodzi o budynek poczty koło przejścia podziemnego na
              Lubicz, tylko o obskurną budę ekspedycji pocztowej, naprzeciw obecnego dworca
              PKS, tuż obok wejścia do przejścia (ten rym to niechcący) pod peronami.
              Wyburzenie jej naprawdę wyjdzie wszystkim na dobre.
              • mikolaj20 Re: No i co? (NM) 09.07.02, 11:56
                Tej rudery od lat poczta nie używa. Miasto (wudział skarbu)pozyskuje ją od
                poczty od kilku miesięcy pod drogę do placu Kolejowego. Procedura
                wywłaszczenia jest już bliska zakończenia. Poczta nie chce pieniędzy od Miasta
                tylko budynek na Królewskiej.
              • Gość: Krakfan Re: No i co? (NM) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.02, 12:01
                Ciągnie się i ciągnie sprawa NM. Czy doczekamy się rozjechania tego (za
                przeproszeniem) burdelu, jaki teraz istnieje?
          • Gość: archie Re: No i co? (NM) IP: *.arch.pw.edu.pl 10.07.02, 12:45
            Gość portalu: peteen napisał(a):

> hmm, ale to jest WŁASNOŚĆ poczty, chciałbyś, żeby ot tak odpuściła ? a co
            > zrobią z budynkiem, jest ładny...

Trzeba naprawdę nigdy nie widzieć żadnej graficznej prezentacji Nowego Miasta,
            żeby nie zauważyć, że pocztowy pałacyk nigdy nie był przeznaczony do wyburzenia.
            Nawet na tym wielkim billboardzie, który stał (stoi ?) vis-a-vis wyjścia z
            podziemnego przejścia dla pieszych od strony Plant było pokazywane, że paacyk ten
            stoi w samym środku na nowo aranżowanego placu, przed głównym wejściem do pieszej
            osi Nowego Miasta, równoległej do Pawiej. Poczta nie chce pozbyć się tej ruiny,
            która stoi równolegle do torów kolejowych, tuż obok starego budynku dworcowego,
            naprzeciwko baraku pekaesu...
            archie

• Gość: Tosia Re: No i co? (NM) IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 10.07.02, 12:52
              A czemu poczta do tej ruiny aż tak przywiązana?
              • Gość: Lajkonik Re: No i co? (NM) IP: *.acn.pl / 10.129.128.* 10.07.02, 23:33
                Gość portalu: Tosia napisał(a):

> A czemu poczta do tej ruiny aż tak przywiązana?

Odpowiedź prosta: większość naszego narodu mysli podobnie- pojawił się inwestor
                zagraniczny, do tego amerykański Żyd, to trzeba wyciśnąć z niego maksimum, i to
                nawet nie za tę ruderę tylko dla tych, którzy podejmują decyzje o jej sprzedaży.
                Proble z tym, że Tishman łapówek nie daje ichce zapłacić tyle ile wycenił
                uprawniony rzeczoznawca z listy wojewody. To, że przez to może paść wielka
                inwestycja nie musi poczciarzy przecież nic obchodzić, bo oni z tego bezpośrednio
                nic nie będą mieli. Proste, prawda ?
                Lajkonik
                • Gość: wojtek Re: No i co? (NM) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.02, 23:39
                  Żydzi i masoni rządzą światem a my burzmy dalej!
                  na zdrowie!

wagabunda
                • Gość: Tosia Re: No i co? (NM) IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 11.07.02, 10:08
                  Proste i smutne.
                  • Gość: wojtek maca IP: *.mps.krakow.pl / 192.168.2.* 11.07.02, 19:40
                    a przerwach gdy chwilowo nie zajmują się rządzeniem światem, przerabiają chrześcijańskie dzieci na
                    macę :-)

wagabunda
                  • Gość: Tosia Re: No i co? (NM) IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 12.07.02, 10:18
                    Gość portalu: Tosia napisał(a):

> Proste i smutne.
                    Ponieważ Wojtek "wpadł w środek" mojej rozmowy z Lajkonikiem, więc żeby nie było wątpliwości
                    informuję, że mój komentarz dotyczy tego, co napisał Lajkonik, a nie "rewelacji" Wojtka o Żydach i
                    masonach.
    • Gość: wojtek Re: No i co? (NM) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.02, 23:43
      a w miejscu poczty zróbmy ulicę Nowojorską, koniecznie ze szklaną piramidą i no
      i niezapominajmy, musimy postawić pomnik przyjaźni polsko-amerykańsko-
      radzieckiej !

wagabunda
      • Gość: Lajkonik Re: No i co? (NM) do wagabundy IP: *.acn.pl / 10.129.128.* 11.07.02, 10:26
        Gość portalu: wojtek napisał(a):

> a w miejscu poczty zróbmy ulicę Nowojorską, koniecznie ze szklaną piramidą i no
        >
        > i niezapominajmy, musimy postawić pomnik przyjaźni polsko-amerykańsko-
        > radzieckiej !
        >
        > wagabunda

To są ciekawe pomysły, które niewątpliwie wzbogacą oryginalną koncepcję Nowego
        Miasta, ponieważ nie było tam pomysłu ani na takową piramidę ani na ten pomnik -
        gratuluję inwencji - wagabundo [domyślam się, że jest ona pochodną twojego obrazu
        świata (wszechświata) oraz mechanizmów nim rządzących, co zresztą nie umniejsza
        jej niewątpliwych walorów !].
        Aha, żeby uprzedzić twoje obawy - tajne symbole masonsko - żydowskie zostaną na
        tym pomniku oraz na kamieniu węgielnym Nowego Miasta ( i nie tylko tam !)
        oczywiście umieszczone !

Z masońskim (oraz cyklistyczno - żydowskim) pozdrowieniem
        Lajkonik

PS:Upały szkodzą - pij kws chlebowy, on osłabia skutki udaru termicznego a jego
        konsumpcja wzmacnia wiodąca rolę polskiego rolnictwa eko(nie)logicznego !
        L.
        • Gość: wojtek Lajkoniku laj laj IP: *.mps.krakow.pl / 192.168.2.* 11.07.02, 19:37
          Niestety Lajkoniku nie bardzo zrozumiałeś intencji, które mną powodowały gdy pisałem o piramidzie
          itd., spróbuję więc nieco mniej metaforycznie. Piramida jest tutaj symbolem nowoczesnego kiczu,
          który niektórzy, z uporem maniaka wciskają w Kraków. Pomnik natomiast - znów metafora - to z jednej
          strony nawiązanie do "sztuki" socrealizmu, która jest przodkiem współczesnych koncepcji
          prezentowanych między innymi w tzw. Nowym Mieście, z drugiej zaś strony, jest to symbol
          amerykanizacji obecnej niemal na każdym kroku. Co się zaś tyczy twojego stwierdzenia o Żydach i
          masonach to upały, rzeczywiście szkodzą !!!!!

wagabunda

ps jak przeczytałem o tym, że Tishman nie daje łapówek to myślałem, że padnę ze śmiechu.
          Dwadzieścia biletów na bal w Magistracie to nie łapówka (pisały o tym i Super Express i Wybiórcza) ?
          Tajemnicą poliszynela jest fakt, że przace stoją ponieważ poprzednia ekipa z Magistratu dostała w
          łapę i nowi radni też by chcieli i tu fakt drugi raz Tishman już nie chce dać.
          • skks Re: Lajkoniku laj laj 11.07.02, 23:48
            Wojtku jak b. rzadko się z Tobą zgadzam i często nawet mnie złościsz:)
            to teraz masz całkowita rację:))) niestety!!!
            :-))) skks
            • Gość: wojtek Re: Lajkoniku laj laj IP: *.krakow.eco.pl 12.07.02, 14:25
              dzięki, to miło, że się ze mną zgadzasz:)

wagabunda
            • Gość: wojtek Re: Lajkoniku laj laj IP: *.krakow.eco.pl 12.07.02, 14:27
              dzięki to miło, że przyznajesz mi rację:)

wagabunda
          • Gość: Anonim Re: Lajkoniku laj laj IP: *.pkp.com.pl / 10.2.34.* 12.07.02, 10:20
            Kicz kiczem, ale jak ECE wpakuje swój projekt wypróbowany z Łodzi z parkingami
            na dachach i o wyglądzie bunkrów to ja wolę poprzednią koncepcję. Była po
            prostu ładniejsza.
            • Gość: wojtek Koncepcja (a nawet wiele tychże) IP: *.krakow.eco.pl 12.07.02, 14:19
              ale koncepcji nie mamy dwuch a tyle ile dusza zapragnie (i przeleje swoje pomysły
              na papier czy inny komputer)!!!!

wagabunda
              • mikolaj7 Re: Koncepcja (a nawet wiele tychże) 12.07.02, 15:35

> ale koncepcji nie mamy dwuch a tyle ile dusza zapragnie (i przeleje swoje pomys
                > ły
                > na papier czy inny komputer)!!!!
                >
                > wagabunda

mnie sie podobalo to, co bylo na plakatach.
                • Gość: wagabunda Re: Koncepcja (a nawet wiele tychże) IP: *.mps.krakow.pl / 192.168.2.* 14.07.02, 19:16

> mnie sie podobalo to, co bylo na plakatach.

a mnie nie, zwłaszcza pomysł dwóch ogromnych wież (WTC?:)) w panoramie kościoła Mariackiego....
                  • mikolaj7 Re: Koncepcja (a nawet wiele tychże) 14.07.02, 20:31
                    Gość portalu: wagabunda napisał(a):

>
                    > > mnie sie podobalo to, co bylo na plakatach.
                    >
                    > a mnie nie, zwłaszcza pomysł dwóch ogromnych wież (WTC?:)) w panoramie kościoła
                    > Mariackiego....

chrzanisz. przez to, ze cos bedzie wqidac na tle kosciola
                    mamy nic nie robic ?
          • Gość: Lajkonik Re: bilety a łapówka IP: *.acn.pl / 10.129.128.* 12.07.02, 17:06
            Gość portalu: wojtek napisał(a): min
            jak przeczytałem o tym, że Tishman nie daje łapówek to myślałem, że padnę ze
            > śmiechu.
            > Dwadzieścia biletów na bal w Magistracie to nie łapówka (pisały o tym i Super E
            > xpress i Wybiórcza) ?
            > Tajemnicą poliszynela jest fakt, że przace stoją ponieważ poprzednia ekipa z Ma
            > gistratu dostała w
            > łapę i nowi radni też by chcieli i tu fakt drugi raz Tishman już nie chce dać.

Teraz to ja mam z kolei z czego się śmiać ! 20 biletów na bal magistracki -
            istana komedia - TSP wykupiło je dla swoich pracowników ! nie masz pojęcia co to
            znaczy łapówka przy inwestycji takiej skali jak Nowe Miasto. I powtarzam jeszcze
            raz - tishman niestety (????) łapówek nie płaci i dlatego znika z rynku
            polskiego. "Taka jest prawda, niestety i innej prawdy nie ma" - jak powiedział
            pewien klasyk...
            Lajkonik
            • Gość: wagabunda Ten się śmieje........ IP: *.mps.krakow.pl / 192.168.2.* 14.07.02, 19:14

> Teraz to ja mam z kolei z czego się śmiać ! 20 biletów na bal magistracki -
              > istana komedia - TSP wykupiło je dla swoich pracowników ! nie masz pojęcia co t
              > o
              > znaczy łapówka przy inwestycji takiej skali jak Nowe Miasto.

a od kiedy to Gołaś jest pracownikiem Tishmana, masz jakieś rewelacje na ten temat? Bilety były dla
              Gołasia, jak nie wiesz o czym mowa, to się najlepiej nie wypowiadaj. Oczywiście miał to być (dopóki
              media sprawy nie podchwyciły) jadynie prezent na dobry początek - co nie zmiania faktu, że jest to
              łapówka !

I powtarzam jeszcz
              > e
              > raz - tishman niestety (????) łapówek nie płaci i dlatego znika z rynku
              > polskiego. "Taka jest prawda, niestety i innej prawdy nie ma" - jak powiedział
              > pewien klasyk...
              > Lajkonik

to twoja prawda, istnieje jeszcze prawda obiektywna

wagabunda
          • Gość: Krakfan Do Wojtka IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.02, 19:16

> Niestety Lajkoniku nie bardzo zrozumiałeś intencji, które mną powodowały gdy
            pi
            > sałem o piramidzie
            > itd., spróbuję więc nieco mniej metaforycznie. Piramida jest tutaj symbolem
            now
            > oczesnego kiczu,
            > który niektórzy, z uporem maniaka wciskają w Kraków. Pomnik natomiast - znów
            me
            > tafora - to z jednej
            > strony nawiązanie do "sztuki" socrealizmu, która jest przodkiem współczesnych
            k
            > oncepcji
            > prezentowanych między innymi w tzw. Nowym Mieście, z drugiej zaś strony, jest
            t
            > o symbol
            > amerykanizacji obecnej niemal na każdym kroku. Co się zaś tyczy twojego
            stwierd
            > zenia o Żydach i
            > masonach to upały, rzeczywiście szkodzą !!!!!
            >
            > wagabunda

To co proponujesz? Chcesz, żeby polski inwestor postawił jakąś lipę za
            5x mniejsze pieniądze? (nie dlatego, że nie potrafi wybudować nic sensownego,
            tylko dlatego, że nie ma na to kasy).
            Poza tym projekt jest zatwierdzony przez środowisko architektów, więc o co
            chodzi?
            • mikolaj7 Re: Do Wojtka 15.07.02, 19:24
              Gość portalu: Krakfan napisał(a):

> Gość portalu: wojtek napisał(a):
              >
              > > Niestety Lajkoniku nie bardzo zrozumiałeś intencji, które mną powodowały g
              > dy
              > pi
              > > sałem o piramidzie
              > > itd., spróbuję więc nieco mniej metaforycznie. Piramida jest tutaj symbole
              > m
              > now
              > > oczesnego kiczu,
              > > który niektórzy, z uporem maniaka wciskają w Kraków. Pomnik natomiast - zn
              > ów
              > me
              > > tafora - to z jednej
              > > strony nawiązanie do "sztuki" socrealizmu, która jest przodkiem współczesn
              > ych
              > k
              > > oncepcji
              > > prezentowanych między innymi w tzw. Nowym Mieście, z drugiej zaś strony, j
              > est
              > t
              > > o symbol
              > > amerykanizacji obecnej niemal na każdym kroku. Co się zaś tyczy twojego
              > stwierd
              > > zenia o Żydach i
              > > masonach to upały, rzeczywiście szkodzą !!!!!
              > >
              > > wagabunda
              >
              > To co proponujesz? Chcesz, żeby polski inwestor postawił jakąś lipę za
              > 5x mniejsze pieniądze? (nie dlatego, że nie potrafi wybudować nic sensownego,
              > tylko dlatego, że nie ma na to kasy).
              > Poza tym projekt jest zatwierdzony przez środowisko architektów, więc o co
              > chodzi?

moze o to, ze wszystko to (nm) przyszlo z zachodu?
              • Gość: wagabunda Re: Do Wojtka IP: *.mps.krakow.pl / 192.168.2.* 15.07.02, 21:50
                tak mikołaju ja jako stary bolszewik chciałbym sztuki radzieckiej wprost ze wschodu !
                • mikolaj7 Re: Do Wojtka 15.07.02, 22:27
                  Gość portalu: wagabunda napisał(a):

> tak mikołaju ja jako stary bolszewik chciałbym sztuki radzieckiej wprost ze wsc
                  > hodu !

wiedzialem ;-)))

swoj znajdzie swego - jeden czlek wmawia mi na forum, ze
                  jestem starym komuchem i ubekiem :-)
            • Gość: wagabunda Re: Do Wojtka IP: *.mps.krakow.pl / 192.168.2.* 15.07.02, 21:47
              > To co proponujesz? Chcesz, żeby polski inwestor postawił jakąś lipę za
              > 5x mniejsze pieniądze? (nie dlatego, że nie potrafi wybudować nic sensownego,
              > tylko dlatego, że nie ma na to kasy).

nie sprzeciwiam się budowaniu całej imprezy przez amerykanów a jedynie amerykańskiej koncepcji, po prostu niepodoba mi się koncepcja szklanych wieżowców (kompleks WTC?), szklanych piramid i innych przejawów "sztuki" amerykańskiej

> Poza tym projekt jest zatwierdzony przez �rodowisko architektów, więc o co
              > chodzi?

choćby o te nieszczęsne wierze w panoramie ko�cioła Mariackiego, a to przykład pierwszy z brzegu
              • Gość: Lajkonik znowu do wagabundy IP: *.acn.pl / 10.129.128.* 15.07.02, 21:54
                Gość portalu: wagabunda napisał(a): min>:

> nie sprzeciwiam się budowaniu całej imprezy przez amerykanów a jedynie
                amerykań
                > skiej koncepcji, po prostu niepodoba mi się koncepcja szklanych wieżowców
                (komp
                > leks WTC?), szklanych piramid i innych przejawów "sztuki" amerykańskiej
                >
                Gdzieś ty widział te szklane wieżowce i szklane piramidy w projekcie Nowego
                Miasta ?! Projekt robili architekci polacy i brytyjscy, nie uczestniczył w nim
                ani jeden Amerykanin ... najwyraźniej tyle samo wiesz o projekcie co o
                tych "łapówkach" Tishmana dla Gołasia (w postaci biletów na bal ... żenada ...
                I skąd przy tym ten autorytatywny ton twoich wypowiedzi ? Zalecam co dziń na
                czczo co najmniej dwie pigułki "na skromność" - może po dwu tygodniach
                regularnego stosowania napiszesz coś sensownego i obiektywnego.
                Lajkonik
                • m.in Re: znowu do wagabundy 16.07.02, 09:33
                  "Tishman Speyer Properties poinformował, że wybrana została firma, która będzie
                  zarządzać wynajmem powierzchni handlowych oraz przeznaczonych na cele związane
                  z rozrywką, które wybudowane zostaną w ramach pierwszego etapu projektu "Nowe
                  Miasto". Będzie to firma ECE Projektmanagement..."

ktoś zna jakies szczegóły?
                  • Gość: Lajkonik do m.in. IP: *.acn.pl / 10.129.128.* 16.07.02, 14:45
                    m.in napisał:

> "Tishman Speyer Properties poinformował, że wybrana została firma, która
                    będzie
                    >
                    > zarządzać wynajmem powierzchni handlowych oraz przeznaczonych na cele
                    związane
                    > z rozrywką, które wybudowane zostaną w ramach pierwszego etapu projektu "Nowe
                    > Miasto". Będzie to firma ECE Projektmanagement..."
                    >
                    > ktoś zna jakies szczegóły?
                    Szczegóły już wielokrotnie były na tym forum. Po prostu Tishman już sprzedał
                    projekt firmie ECE a oni będą stopniowo go realizować ale winnym kształcie niż
                    Nowe Miasto, np.prawie bez biur i z innym rozwiązaniem parkowania
                    (zmniejszenie parkingu nad peronami, wprowadzenie parkingów na dachach budynków
                    handlowych wzdłuż Pawiej). Tishman pozostanie w tym projekcie jakis czas i
                    tylko "pro forma" ...
                    Lajkonik
                    • yalung Re: do wagabundy 16.07.02, 16:03
                      Szanowny Panie,
                      Informuję, że kolega Lajkonik miał całkowitą rację: uwaga n.t. łapówek w formie
                      biletów to jest żenada.
                      Radziłbym przyglądnąć się bliżej takim miastom jak NY, z jego budynkami
                      projektowanymi przez najlepszych architektów na świecie, oraz krótkie
                      przemyślenie takich faktów, jak hotel Holiday inn przy ul.Wielopole, obiekt na
                      rogu Retoryka i Zwierzynieckiej... to jest dzisiejszy Kraków.
                      Niechby i ten poprzedni zarząd brał łapówki (w co nie wierzę): do Krakowa
                      przychodziły w tym czasie największe międzynarodowe firmy,duże pieniądze i
                      pomysły na nowoczesne zarządzanie miastem. I ludzie mogliby z tego żyć -
                      wszyscy! A teraz są awantury o to, że nie ta firma co trzeba wygrywa przetarg,
                      buduje się smieszne mosty znikąd donikąd, nie ma planowania strategicznego,
                      budżetu zadaniowego, długoletniego planowania inwestycyjnego... BYŁO, ALE NIE
                      MA!!!

pozdrowienia
                      Yalung

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka