Dodaj do ulubionych

kolejny hipermarket przy Ikea - ul. Conrada

IP: *.usr.onet.pl 16.05.05, 13:13
Witam wszystkich, slyszalem o inwazji hipermarketow na tereny wokol makro i
ikea. slyszalem o jakims projekcie przy ul. Conrada, gdzies pomieszy Ikea i
stacja Shella, slyszalem tez o auchan obok makro. Czy ktos cos wie na ten
temat? Kto tam inwestuje i w ktorych dokladnie miejscach? Z gory dzieki za
wszystkie informacje. Slyszalem tez, ze jakis urzednik przygotowujacy plan
zagosp. przestrzennego tego terenu (albo w jakis inny sposob decyzyjny co do
tego terenu) zostal przekupiony przez Auchan i wprowadzil korzystne dla
Francuzow zmiany.
Obserwuj wątek
    • Gość: viki Re: kolejny hipermarket przy Ikea - ul. Conrada IP: *.idea.pl 16.05.05, 23:59
      ja słyszalam z kilku zródeł ze tam ma powstac Tesco, trzecie juz w Krakowie
    • kuba203 Re: kolejny hipermarket przy Ikea - ul. Conrada 18.05.05, 17:49
      Gość portalu: woj napisał(a):

> Slyszalem tez, ze jakis urzednik przygotowujacy plan
      > zagosp. przestrzennego tego terenu (albo w jakis inny sposob decyzyjny co do
      > tego terenu) zostal przekupiony przez Auchan i wprowadzil korzystne dla
      > Francuzow zmiany.

Jeśli naprawdę o tym słyszałeś, zawiadom prokuraturę, a nie pleplaj na forum :)

• Gość: woj Re: kolejny hipermarket przy Ikea - ul. Conrada IP: *.usr.onet.pl 19.05.05, 13:13
        drogi kolego, jakbym wiedzial na pewno to bym sie nie pytal. jest to oczywiste.
        jezeli sie pytam, tzn ze obilo mi sie o uszy i chcialbym to zweryfikowac.
        najlepiej na forum gdzie moze znajde osoby, ktore interesuja sie tematem i moga
        mi cos o spraqwie powiedziec. na jakiej podstawie mam zawiadamiac prokurature,
        wg szanownego kolegi? jezeli nie masz nic do powiedzenia na ten temat to nie
        zasmiecaj forum swoimi postami. ja chce sie czegos dowiedziec, ty chyba tylko
        masz na celu osmieszyc ludzi. bez odbioru.
        • Gość: go11 Re: kolejny hipermarket przy Ikea - ul. Conrada IP: *.netcontrol.pl 16.12.05, 13:47
          DITTO :)
    • jnowakowski Re: Studio Otwarte 16.12.05, 10:53
      Wlasnie wczoraj ogladalem program na TVP 3 i z programu wynika, ze korzystne
      zmiany zostaly przygotowane przez p.Jaskiewicz z UMK. Mianowicie zostal
      zmieniony plan zagospodarowania z roku 1994, dzieki czemu tereny, ktore
      poprzednio mialy byc przeznaczone pod zabudowe domow jednorodzinnych zostaly
      zmienione na tereny pod zabudowe sklepami wielkoformatowymi.
      Po to miedzy innymi planowane jest przebudowniae ronda Ofiar Katynia z budowa
      tunelu i estakady wlacznie, gdyz ruch jaki bedzie generowny skutecznie
      zablokowalby caly ruch samochodowy w tej czesci miasta.
      Nie chciailbym byc w skorze mieszkancow, ktorzy za ciezkie pieniadze pokupowali
      dzialki wzdluz ulicy Chelmonskiego, ale rowniez w skorze tych urzedasow i
      radnych, ktorzy na takie zmiany pozwolili.
      • Gość: gosc Re: Studio Otwarte IP: *.jtb.pl / *.jtb.pl 16.12.05, 14:34
        Pojebalo tych ludzi, po cholere kolejne tesce i auchan - malo to sklepow?
        • Gość: 1Taki Re: Studio Otwarte IP: *.netcontrol.pl 16.12.05, 15:19
          Pecunia non olet...
      • helenka17 pitu-pitu 16.12.05, 20:57
        Szanowny Panie Nowakowski,

coś Panu koledzy naopowiadali, ale nieuważnie Pan słuchał i stąd całe
        zamieszanie. Ja także oglądałam ten program (pogrom?), a wyciągnęłam inne
        wnioski. Np takie, że prowadząca ten program red. Renata Lisowska jest
        zwyczajnie głupia i nieprzygotowana. Nie pierwszy raz zresztą.
        Plan z r. 1994 nie obowiązuje już od r. 2003. Co to więc znaczy, że p.
        Jaśkiewicz go zmieniła? I co to znaczy,że ona jest z UMK?
        Teraz jest - czy wtedy była, jak zmieniała?
        1. Magdalena Jaśkiewicz, bo o nią, jak rozumiem chodzi, jest wybitnym i
        nieprzekupnym urbanistą z wieloletnią praktyką. Stąd też jest powszechnie
        znienawidzona przez przekrętasów wszelkiej maści.
        2. Jest współautorką PLANU MIEJSCOWEGO, który sam nic nie zmienia, bo musi
        najpierw stać się uchwałą Rady Miasta, podpisaną następnie przez Prezydenta
        Miasta.
        3. Plan miejscowy sporządziła ZANIM została pracownikiem Magistratu (patrz pkt
        pierwszy). To (tak sobie myślę)Pracownikiem Magistratu została między innymi
        dlatego , że zna się na sporządzaniu planów miejscowych. Tym sposobem jej
        miejsca nie zajmuje jakiś durnowaty przekupny gamoń w rodzaju Radnego Kimszala,
        albo Radnego Wodaświęconakradzionastarszympaniom. Dzieki temu szefem następnego
        wydziału w Prześwietnym Magistracie jest ktoś, kto się zna na tym, co robi. Bo
        na czym np zna się szefowa Wydziału Strategii i Rozwoju - to wszyscy wiedzą -
        ale nikt się nie przyzna. Podobno zna się na tym dobrze.
        4. Jeżeli ktoś posiada grunty przeznaczone pod cokolwiek, to byle jaki
        HiperIKEA market musi najpierw od niego te grunty kupić. KU-PIĆ. Grunty pod
        zabudowę komercyjną są drogie, droższe, niż pod domki jednorodzinne.Dlatego są
        droższe, że w efekcie końcowym dają NIECO większy dochód, niż domki
        jednorodzinne. Hm?
        5. Plan miejscowy przewiduje drogi, zieleń, kawałek jakiegoś placu, zachowane
        muszą być odległości, dojazdy muszą być odpowiedniej szerokości. Jeśli
        właścicielom działek pod domki starcza wyobraźni tylko na to, żeby mieszkać w
        wiosce z gościńcem, to może niech się przeniosą gdzieś dalej? Projektowanie
        miasta to jest wiedza, a nie publiczne wrzaski nt. tego kto co uważa. Proszęto
        przekazać swoim kolegom - Panie Nowakowski.
        6. Przebudowa Ronda planowana jest także i z innych przyczyn, a tunel tak czy
        tak sfinansuje podmiot, do którego ten tunel prowadzi (vide Auchan i Mikołów).
        Proszę nie opowiadać bajek: to rondo jest przecież głównym wjazdem od Katowic i
        Śląska, ruch na autostradzie się wzmaga i bez sklepów, rondo zaraz
        się "zatka".Już się zatyka, kiedy Ślązacy przyjeżdżają rano do pracy. Vis a vis
        IKEA ma powstać nowa ulica prowadząca do Radzikowskiego, bo przecież
        Radzikowskiego nie ma połączenia z Conrada. To także powiększy ruch. A jaki to
        ma związek ze sklepami? Żaden.
        7. Jeśli Pan - Panie Nowakowski - zna się lepiej na administrowaniu miastem,
        niż wymienieni przez Pana "Urzędasi", albo lepiej niż radni, których przecież
        sam Pan wybrał, to proszę się przyjąć do roboty do Magistratu (zaraz się
        poprawi), albo zmienić preferencje wyborcze. Następni radni NA PEWNO będą
        lepsi.
        H.
        • Gość: jnowakowski Ja tez jestem uparty :) IP: *.netcontrol.pl 17.12.05, 01:31
          Od razu na wstepie zadam pytanie, czy Pani tu wystepuje jako osoba prywatna czy
          reprezentuje czyjes interesy? Ja zwrocilem sie do forumowiczow o wyrazenie
          zdania, bo temat ten lezy mi bardzo na sercu - mieszkam niedaleko Opolskiej i
          wizja jeszcze bardziej wzmozonego ruchu na juz i tak zatloczonym ciagu ulicy
          Opolskiej nie bardzo mi sie usmiecha. Ale po kolei.

> coś Panu koledzy naopowiadali

Przede wszystkim, jakich kolegow ma Pani na mysli? W ktorym momencie cos
          wspominalem o kolegach?

> Np takie, że prowadząca ten program red. Renata Lisowska jest zwyczajnie
          >głupia i nieprzygotowana

Ja odnioslem wrazenie zupelnie odwrotnie - widac punkt widzenia zalezy od
          punktu siedzenia.

> Plan z r. 1994 nie obowiązuje już od r. 2003. Co to więc znaczy, że p.
          > Jaśkiewicz go zmieniła? I co to znaczy,że ona jest z UMK?

Plan zmieniono w 2000 a nie w 2003. Grunty natomist kupili inwestorzy w 1997.
          Czyzby cos wiedzieli? Ale dlaczego zmieniono ten plan - program nie udzielil
          odpowiedzi, pozostalo wciaz wiele domyslow, choc ja mam swoje wytlumaczenie, na
          razie zachowam je dla siebie.

> Przebudowa Ronda planowana jest także i z innych przyczyn, a tunel tak czy
          > tak sfinansuje podmiot, do którego ten tunel prowadzi.
          > Proszę nie opowiadać bajek: to rondo jest przecież głównym wjazdem od Katowic

Tunel nie ma prowadzic do zadnego podmiotu, tylko ma zostac przekopany w ciagu
          trasy Conrada-Radzikowskiego, to po pierwsze.
          Po drugie, ruch na Rondzie znacznie odciazony zostalby poprzez wybudowanie
          polnocno-zachodniego i polnocno-wschodniego obejcia autostradowego, to ostatnie
          z jakichs przyczyn nie bedzie budowane w najblizszym czasie - tak wynikalo z
          programu. Wiec to nie sa zadne bajki, jak Pani sugeruje, ale suche fakty. Rondo
          musi zostac przebudowane by obsluzyc wzmozony ruch do planowaych hipermarketow.

> IKEA ma powstać nowa ulica prowadząca do Radzikowskiego, bo przecież
          > Radzikowskiego nie ma połączenia z Conrada. To także powiększy ruch. A jaki to
          > ma związek ze sklepami? Żaden.

Droga ta bedzie przede wszystkim biegla wzdluz budowanych obecnie blokow przy
          salonie Subaru (dawny Renault), ulica rownolegla do Fiszera, niestety nie
          pamietam nazwy. A ze sklepami ma taki zwiazek, ze bedzie niewatpliwie zapchana,
          zwlaszcza w soboty i niedziele - zobaczycie; ja sam czesto widze jak samochodzy
          probujac nieco skrocic sobie stanie w korku na Opolskiej, zamiast objezdzac
          rondo, aby dostac sie np. do BZWBK, biora Fiszera pod prad!!!(jest to waska
          ulica jednokierunkowa biegnaca od Conrada do Radzikowskiego)

> Jeśli Pan - Panie Nowakowski - zna się lepiej na administrowaniu miastem,
          > niż wymienieni przez Pana "Urzędasi", albo lepiej niż radni, których przecież
          > sam Pan wybrał, to proszę się przyjąć do roboty do Magistratu (zaraz się
          > poprawi), albo zmienić preferencje wyborcze. Następni radni NA PEWNO będą
          > lepsi.

Niegdzie w poscie nie napisalem, ze znam sie lepiej na administrowaniu, za
          propozycje dziekuje, mam juz prace, nie skorzystam. Wyrazilem swoja opinie,
          proszac rowniez o zamieszczenie dyskutantow swego zdania na ten temat.
          To ze urzedasy sa "niekompetentne" w krakowskim magiastracie, pisano w wielu
          watkach na tym forum - akurat ja niczego nie sugeruje. Wyrazam sie pogardliwie
          o nich (o was?), bo wiem skadinad, jak wiele pieniedzy podatnika marnotrawi sie
          na utrzymaywanie tej calej bandy.
          • Gość: Urszula Re: Ja tez jestem uparty :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.05, 11:42
            Do Pana Nowakowskiego.Planuje kupić mieszkanie na Oś.MARDIMEXU.Lokalizacja
            inwestycji przy ul. Chełmońskiego;planowane oddanie na koniec roku 2006!obecnie
            jeszcze bez zezwolenia na budowe!!czy to moze mieć związek z tymi zmianami o
            których Pan wspominał?? Proszę o jakieś informacje
            • Gość: jn Re: Mardimex IP: *.netcontrol.pl 19.12.05, 16:08
              > jeszcze bez zezwolenia na budowe!!czy to moze mieć związek z tymi zmianami o
              > których Pan wspominał?? Proszę o jakieś informacje

Witam,
              ale rozczaruje Pania, bo ja po prostu nie wiem jaki zwiazek z planowana budowa
              hipermartketow ma fakt, iz Mardimex nie dostal jeszcze pozwolenia na budowe.
              Sam dowiedzialem sie o tych hipermarketach z TVP Krakow. Ale moze "helenka17"
              bedzie cos wiedziec? Sprawia wrazenie, jakby byla zorientowana w takich
              tematach.
              Ze swojej strony doradze tylko, ze warto dobrze sie zapoznac z planami wladz
              miasta, zanim kupi sie dom w tamtej okolicy. Wczesniej byla to okolica
              dosc "dzika", z rzadka zabudowana, co wydaje sie dziwne, gdyz jest to bardzo
              malowniczy teren, z pieknymi widokami na Las Wolski i Zielonki, doadtkowo
              swietnie polozony - jednym zdaniem, marzenie kazdego, kto planuje miec wlasny
              dom. Osobiscie uwazalbym planowane sklepy wielkopowierchniowe za duza
              niedogodnosc i obecnie raczej nie zdecydowalbym sie na zakup w tej okolicy. Ale
              powtarzam, to jest moje prywtne zdanie, ktos moze miec odmienne podejscie.

pozdr,
              JN
          • helenka17 Halo! WSP*) Nowakowski? 20.12.05, 16:18
            Halo! Panie Nowakowski? Gdzie się Pan zgubił razem ze swoimi niewczesnymi
            aluzjami i podejrzeniami?
            Mam nadzieję, że nie przytrafiło się Panu nic złego?
            H.

*) WSP to nie Wyższa Szkoła Pedagogiczna ale Wielce Szanowny Pan.
            • jnowakowski Re 20.12.05, 23:42
              Przeniesmy te dyskusje do jednego watku, wybor pozostawiam Pani.

Ja sie przedstawilem, a Pani godnosc?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka