Dodaj do ulubionych

Wielkie burzenie w nowohuckim kombinacie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 18:48
Natychmiast oprotestować! To zabytkowa hala a właściciel nie ma tu nic do
gadania. Ze szkieletorem spod Mogilskiego ta hala idealnie się komponuje
tworząc samoistne i unikalne Muzeum Histori Niedawnej.
Obserwuj wątek
    • Gość: k-a WALCOWNIA MUSI ZOSTAC!!! IP: *.server.ntli.net 17.05.05, 19:39
      Tak samo jak i Hala Martynowska!!!! To sa jedne z bardzej wartościowych
      obiektów!!! Robilem dyplom z z rewitalizacji i przebudowy nowej huty ! Te dwa
      obiekty stanowiły samo centrum , rozgrywających sie tam nowych funkcji!!!
      LUDZIE OPAMIĘTAJCIE SIE !!!! TAKICH OBIEKTÓW NIE MA NIGDZIE NA SWIECIE!!!!!!
      • Gość: krakusoff zostawić!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 20:56
        władze krakowa powinny zrobić wszystko by dogadać się z właścicielem i
        pozostawić wszystko na swoim miejscu!!!to przecież wspaniałe unikalne zabytki.
        a jeśliby pozwolić na zagospodarowanie tej przestrzeni artystom to by dopiero
        przyciągało turystów, artystów, ludzi żądni realnej , prawdziwej kultury,
        sztuki.
        • Gość: spex Re: zostawić!!!!!!!! IP: *.lipska.net / *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 22:07
          a czy są prowadzone na hucie jakieś wyciecki turystyczne??
    • Gość: nie To zapłaćcie IP: *.usr.onet.pl / *.usr.onet.pl 17.05.05, 21:09
      Chcecie uratować walcownię? Proszę bardzo, pieniądze na stół i już... A jeśli
      nie łaska zapłacić, to nie dyktujcie warunków właścicielom. Kto ma utrzymać
      ten "zabytek"? Wszyscy? Czyli co, podnosimy podatki? Ucinamy z innych potrzeb?
      • Gość: k-a Re: To zapłaćcie IP: *.server.ntli.net 17.05.05, 22:40
        Na takiej zasadzie powinniśmy wywalić w zwiazku z tym mnóstwo budynków.. po co
        je ratowac!! Taki budynek ma niesamowitą siłe przyciągania... chodzi o lekkie
        doinwestowanie... wykorzystanie pomysłów... i taka hala bedzie przyciągać ludzi
        z całego swiata .. gdyż jest UNIKATOWA!!!! zarobi na siebie , na kraków ...
        wiecej kasy od turystów , ktorzy beda widzieli ze faktycznie warto
        przyjechać ... i szybszy rozwój krakowa... FACET MYŚL W TRZECH WYMIARACH!!!
        • Gość: nie Re: To zapłaćcie IP: *.usr.onet.pl / *.usr.onet.pl 18.05.05, 17:30
          zauważ, że budynek taki czy inny ma swojego właściciela - jeśli on nie chce go
          utrzymywać, musi go przejąć miasto, czyli my, więc nie pitol mi o lekkim
          doinwestowaniu, bo nie mam charytatywnego nastroju, żeby utrzymywać
          bezużyteczną halę w HTS
          zawsze można pyknąć takie chwytliwe hasełko o "przyciąganiu ludzi", "nietypowej
          atrakcji" czy "skromnej inwestycji", ale może zamiast tego jekieś konkrety?
          zarobi? to wykup i zarabiaj na tym...
          myśl to nie wszystko, na forum pisac można co się chce; chcesz bronić - działaj
          • Gość: k-a Re: To zapłaćcie IP: *.server.ntli.net 19.05.05, 01:10
            ...działam ... MAM FANTASTYCZNY PROJEKT MOJEGO + 2 OSOBY AUTORSTWA, na
            rewitalizacje i przebudowe byłego Kombinatu.... obecnie projekt jest w trakcie
            wystawy.... jeszcze raz powtarzam... Z TWOIM SPOSOBEM MYSLENIA NA RYNKU
            KRAKOWSKIM ROSŁY BY DZISIAJ OSIEDLA WIELORODZINNE BUDYNKÓW WIELKOPŁYTOWYCH
            • Gość: nie Re: To zapłaćcie IP: *.usr.onet.pl / *.usr.onet.pl 19.05.05, 19:46
              wielkie dzięki za argumenty ad personam, szkoda tylko że nic nie wnoszą do
              sprawy...
              a ja jeszcze raz powtarzam: mówię nie uznawaniu jakiegoś obiektu za zabytek dla
              idei i pakowanie w niego kasy w imię haseł "jakoś to będzie", "może
              zarobi", "ale atrakcja", "unikat"
        • Gość: bart Re: To zapłaćcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 01:37
          k-a! gdzie można zobaczyć Twój projekt? Mnie również interesuje rewitalizacja -
          ale akurat Zabłocia. Hala w Kombinacie - zabytek? wstępnie mówię dzięki. NIe
          każdy obiekt z latami na grzbiecie to zabytek, czasem raczej rana w tkance
          miasta (vide kombinat w ogóle). Na chwilę obecną moje stanowisko - zrównać
          ziemią, ale jestem otwrty na konkrety, pewnie nie ja jeden.
    • Gość: Hutniczek Re: KONIEC KOMBINATU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 22:37
      A Solidarność to może teraz siedzieć w Lasku Rusieckim,i wspominać jak była
      praca w Hucie a robić się nie chciało tylko strajkowało
    • Gość: Tomek Re: Wielkie burzenie w nowohuckim kombinacie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.05, 10:43
      Może Majchrowski w końcu zrobi coś pożytecznego i uratuje takie unikaty.
      • Gość: Darek Re: Wielkie burzenie w nowohuckim kombinacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 11:19
        Trzeba ratować te budynki! Proponuję na początek pisać maile do zarządu HTS, by
        ich nie wyburzały. Zgadzam się, że przy odpowiednim doinwestowaniu one mogą na
        siebie zarabiać i stac się waznymi atrakcjami turystycznymi Krakowa
        • Gość: mimero Re: Wielkie burzenie w nowohuckim kombinacie IP: *.arch.pk.edu.pl 18.05.05, 12:04
          Stary numer: wyburzymy bo nie mamy kasy. Skąd my to znamy? Fakty są takie:
          wyburzymy, bo mamy inny pomysł na ten teren. Dlaczego walcownia nie jest
          jeszcze chroniona prawem jako obiekt o szzczególnej wartości historycznej? Już
          się zdawało, ze muzyka Orfa zaczynie nową epoke w historii Huty. Niestety,
          epoka się zmieni jak zmieni się myślenie niektórych ludzi. Może to lekka
          przesada ale niedługo turyści bedą bardziej zaintersowani zweiedzaniem Nowej
          Huty i kombinatu niż zabytków starego Miasta. Jak strasznie trzeba byc
          krótkowzrocznym by nie cenić takich obiektów i myśleć tylko o doraźnych
          korzyściach. Podpisuję się pod apelem obiema rękami: Ratujmy Hutę!!!!!
          ointeresowani
          • Gość: mundek Ludzie Zgniatacza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 14:33
            Na Walcowni Zgniatacz nie pracował Mieczysław Gil ale Edward Nowak jako starszy
            mistrz oraz Stanisław Handzlik jako operator walcarki a także nie żyjący już
            Józef Sawa, który był skazany za walke w obronie Krzyża Nowohuckiego.
            • Gość: a jak roznica Re: Ludzie Zgniatacza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 00:21
              jaka to roznica dla RR - wszystko jedno

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka