Dodaj do ulubionych

nowe pojazdy

07.07.02, 21:43
właśnie przeczytałem artykuł:
www.komunikacja.krakow.pl/prasa/lokalne/index.php?art=20020706

po pierwsze bardzo fajnie że przybędzie na nam 11 tramwajów z norymbergii, co
prawda są stare itd. ale bardzo potrzebne, a jeździ się nimi biorąc pod uwagę
ich wiek moim zdaniem bardzo przyjemnie:)

jeśli chodzi o przetarg na przegubowce to tak właśnie myślałem, że mpk kupi
kilka 'lepszych' autobusów i kilka mniej, natomiast szkoda że tak mało kupią
krótkich - zapowiadano 20, a będzie 14-16. ale generalnie dobre i to.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomek Re: nowe pojazdy IP: *.chello.pl / 62.179.0.* 07.07.02, 23:51
      Pewnie że dobre it to ale kilka lat temu przodowaliśmy w kupnie nowych
      autobusów a teraz -w 2001 30 autobusów (ostatnie sztuki w połowie roku),w tym
      moze 26 (tylko kiedy? w grudniu!?), a następne znów za 1,5 roku ,w 2004! i
      pewnie mniej niż teraz - szkoda ,przynajmniej tramwajów nam przybędzie
      • kuba203 Re: nowe pojazdy 08.07.02, 18:47
        Gość portalu: Tomek napisał(a):

> Pewnie że dobre it to ale kilka lat temu przodowaliśmy w kupnie nowych
        > autobusów a teraz -w 2001 30 autobusów (ostatnie sztuki w połowie roku),w tym
        > moze 26 (tylko kiedy? w grudniu!?), a następne znów za 1,5 roku ,w 2004! i
        > pewnie mniej niż teraz - szkoda ,przynajmniej tramwajów nam przybędzie

A PKM Bytom ostatnio kupił "nowy" autobus - Ikarusa z Krakowa, numer BK162 :)))
        Tak więc nie narzekajcie, nie jest źle...
    • Gość: Joseph Re: nowe pojazdy IP: *.interkom.pl 08.07.02, 14:03
      _hektor napisał(a):

> właśnie przeczytałem artykuł:
      > <a href="www.komunikacja.krakow.pl/prasa/lokalne/index.php?art=20020706"
      > target="_blank">www.komunikacja.krakow.pl/prasa/lokalne/index.php?art=20020706<
      > /a>
      >

Artykuł jest z sobotniego DP, gdzie towarzyszyło mu zdjęcie. O ile w tekście jest
      mowa o wozach przegubowych, to na zdjęciu widnieją trzy pojedyncze, zdaje się, że
      doczepne, bo bez pantografów (zresztą nie bardzo się na tym znam). A może to
      jakieś zdjęcie archiwalne? Jedeyny widoczny numer boczny to 1568.
      • kuba203 Re: nowe pojazdy 08.07.02, 18:44
        Mhm, w Norymberdze numery 4-cyfrowe mają przyczepy, więc pewnie takową
        widziałeś :)))
        To dobrze, będzie można zrobić więcej pojemnych przecież składów GT6+B4. Ale
        silnikowe też przyszły?
        • mikolaj7 Re: nowe pojazdy 08.07.02, 19:14
          no to jak to - te nowe niebieskie /na linii 6 i 24/ maja tez
          wagony? smiesznie musza wygladac :-)
          • kuba203 Re: nowe pojazdy 08.07.02, 19:17
            Powiedzmy, że nie zrozumiałem :))) Jakie wagony? To takie niebieskie, co jeździ
            po torach, to są właśnie wagony :)))
            • _hektor Re: nowe pojazdy 08.07.02, 19:44
              mpk bo jeszcze te 7 mln na krótkie autobusy, więc może kupić kilka mniej, a za to
              np. 5 małych autobusów typu melon? zapewne przydały by się na niektórych liniach.
              • Gość: kuba203 Re: nowe pojazdy IP: *.net / 192.168.1.* 08.07.02, 20:10
                Jestem za.
            • mikolaj7 Re: nowe pojazdy 08.07.02, 20:11
              kuba203 napisał(a):

> Powiedzmy, że nie zrozumiałem :))) Jakie wagony? To takie niebieskie, co jeździ
              >
              > po torach, to są właśnie wagony :)))

sorry,zgubilem slowo doczepiane. te z norymbergi
              (bombardiery?) maja tez doczepiane? tak, jak np. linia 22?
              • yogy Re: nowe pojazdy 10.07.02, 18:30
                nie wiem dokładnie o co Ci chodzi M7?

Jeżeli chodzi Ci o NGT6Kr Bombardiery, to te tramy można ze sobą łączyć!
              • kuba203 Re: nowe pojazdy 10.07.02, 19:33
                Po kolei:
                Te, co jeżdżą na 22 to są właśnie z Norymbergi (GT6), i one mogą jeździć z
                przyczepami (B4), ale jeżdżą również solo, na 5, 15 i 31. Właśnie takich wagonów
                11 przyjechało w piątek do Krakowa, prawdopodobnie są wśród nich również wagony
                doczepne.
                Natomiast te, co jeżdżą na 3, 6 i 24 to NGT6. One nie są z Norymbergi, zostały
                zakupione jako nowe. Nie ma do nich przyczep, ale można je łączyć w składy
                podwójne, tylko, że w Krakowie się tego nie praktykuje, taki skład byłby za długi
                jak na nasze warunki.
                • mikolaj7 Re: nowe pojazdy 10.07.02, 20:31
                  kuba203 napisał(a):

> Po kolei:
                  > Te, co jeżdżą na 22 to są właśnie z Norymbergi (GT6), i one mogą jeździć z
                  > przyczepami (B4), ale jeżdżą również solo, na 5, 15 i 31. Właśnie takich wagonó
                  > w
                  > 11 przyjechało w piątek do Krakowa, prawdopodobnie są wśród nich również wagony
                  >
                  > doczepne.
                  > Natomiast te, co jeżdżą na 3, 6 i 24 to NGT6. One nie są z Norymbergi, zostały
                  > zakupione jako nowe. Nie ma do nich przyczep, ale można je łączyć w składy
                  > podwójne, tylko, że w Krakowie się tego nie praktykuje, taki skład byłby za dłu
                  > gi
                  > jak na nasze warunki.

dzieki. o to mi chodzilo.

po co sie sciaga te z norymbergi? sa ochydne.
                  • geograf Re: nowe pojazdy 10.07.02, 22:50
                    szczerze mówiąc, mi, Łodzianinowi, nawet przypały do gustu te tramwaje z Norymbergii:)
                    Całkiem fajne:)

Ale ja i tak w Łodzi widziałbym tylko 805N i Cityrunnery :)

pozdrawiams erdecznie:)
                  • kuba203 Re: nowe pojazdy 11.07.02, 13:17
                    mikolaj7 napisał(a):

> po co sie sciaga te z norymbergi? sa ochydne.

Jak dzasz kasę na nowe, to kupią nowe :)))
                    A ja nie mam nic przeciwko tym z Norymbergi, fajne są :)))

Geograf:
                    Nie lubisz osiemsettrójek?
                    A te Wasze z Bielefeld przecież nawet lepsze od naszych, bo siedzenia macie
                    podobno wygodne...
                    • mikolaj7 Re: nowe pojazdy 11.07.02, 16:27
                      kuba203 napisał(a):

> mikolaj7 napisał(a):
                      >
                      > > po co sie sciaga te z norymbergi? sa ochydne.
                      >
                      > Jak dzasz kasę na nowe, to kupią nowe :)))

chrzanisz. wlasnie je kupili, no nie? wiec po co ja mam dac
                      kase? i czemu kupowac gorsze?
                      • kuba203 Re: nowe pojazdy 12.07.02, 09:15
                        mikolaj7 napisał(a):

> chrzanisz. wlasnie je kupili, no nie? wiec po co ja mam dac
                        > kase? i czemu kupowac gorsze?

Ano, kupili 12 nowych. Ale Tobie chyba chodziło o to, żeby dodatkowo zamiast 11
                        starych kupić nowe...
                        Na więcej nowych miasta nie stać, a niektóre jeszcze starsze się już sypią, więc
                        coś trzeba sprowadzić zastępczego...
                    • Gość: geograf Re: nowe pojazdy IP: *.toya.net.pl 12.07.02, 00:27
                      kuba203 napisał(a):

>
                      > Geograf:
                      > Nie lubisz osiemsettrójek?

Nie, nie lubię ich. Ze względów wyglądu i oólnie użytkowania. Poza tym- ten model tramwaju definitywnie nie jest dostosowany do osaób wysokich..nawet po generalnym remoncie prowadzonym przez nasze zakłądy tramwajowe (ktoś mówił, że sa wtedy podobne do czeskich TATR ;)

> A te Wasze z Bielefeld przecież nawet lepsze od naszych, bo siedzenia macie
                      > podobno wygodne...

Ano tak!! O nich zapomniałem:) A raczej o nim- jeździ tylko jedna sztuka...:/
                      Ale on mi się pogoda. i siedzenia sa miękkie :) To fakt :)

pozdrawiam
                      • kuba203 Re: nowe pojazdy 12.07.02, 09:21
                        Gość portalu: geograf napisał(a):

> kuba203 napisał(a):
                        > Nie, nie lubię ich. Ze względów wyglądu i oólnie użytkowania. Poza tym- ten mod
                        > el tramwaju definitywnie nie jest dostosowany do osaób wysokich..nawet po gener
                        > alnym remoncie prowadzonym przez nasze zakłądy tramwajowe (ktoś mówił, że sa wt
                        > edy podobne do czeskich TATR ;)

Hehe, te po remoncie, to oczywiste, że są 'be' :))) Ale te bez romontu bardzo
                        lubię, chociaż też niski nie jestem i na stojąco niewiele przez okna widzę... I
                        nie mogę przeboleć, że już ich w Krakowie nie ma :(((

> Ano tak!! O nich zapomniałem:) A raczej o nim- jeździ tylko jedna sztuka...:/
                        > Ale on mi się pogoda. i siedzenia sa miękkie :) To fakt :)

Jeszcze tylko 1 się ostał? O qrcze!!! Dlaczego TP o nie nie dba? Przecież gdyby
                        je odpowiednio utrzymać, mogłyby pojeździć znacznie dłużej niż 803...
                        >
                        > pozdrawiam

Ja też :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka