Dodaj do ulubionych

Uzytkowanie wieczyste

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.05, 22:15
Czy ktoś może mi wytłumaczyć na czy polega użytkowanie wieczyste
nieruchomości. zastanawiam się nad kupnem mieszkania od dewelopera, ale on nie
jest właścicielem gruntu na którym zamierza wybudować mieszkania tylko jest
użytkownikiem wieczystym działki. Jaki to będzie mieć wpływ dla przyszłych
mieszkańców. (Ma być wspólnota mieszkaniowa.)
Obserwuj wątek
    • Gość: ktoś tam Re: Uzytkowanie wieczyste IP: *.ghnet.pl 28.06.05, 22:31
      idź do prawnika, to się dowiesz
    • casual Re: Uzytkowanie wieczyste 29.06.05, 06:46
      tez sie nad tym zastanawiam.
    • Gość: ar Re: Uzytkowanie wieczyste IP: *.chello.pl 29.06.05, 09:28
      Przede wszystkim własność jest mocniejszym prawem niż użytkowanie wieczyste. W
      praktyce albo płaci się gminie podatek od gruntu (własność), albo opłatę za
      prawo użytkowania wieczystego. Ta opłata potrafi zdrożeć jedną decyzją samorządu
      nawet o kilkaset procent, gdy tylko gmina zaczyna potrzebować więcej pieniędzy.

Z drugiej strony mam wątpliwości czy w ogóle można wyodrębnić wspólnotę
      mieszkaniową na podstawie prawa użytkowania wieczystego. Może wypowie się ktoś
      bardziej kompetentny ode mnie.

Osobiście kupiłbym mieszkanie u dewelopera, którego stać na zakup działek.
      • trosia Re: Uzytkowanie wieczyste 30.06.05, 10:58
        Gość portalu: ar napisał(a):
        > Osobiście kupiłbym mieszkanie u dewelopera, którego stać na zakup działek.

To nie jest kwestia czy dewelopera stać czy nie. Poza tym z użytkowaniem
        wieczystym jest tak, że po jakimś czasie Skarb państwa sam proponuje wykup
        gruntu przez włąścicieli mieszkań i wtedy każdy wykupuje taki % jaki mu
        przypada.
    • Gość: kar_ma Re: Uzytkowanie wieczyste IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 10:47
      Użytkowanie wieczyste to jest coś w rodzaju wieczystej dzierżawy. O użytkowaniu
      wieczystym mówi Kodeks Cywilny Art.232 - 243. Polega to na tym, że właścicielem
      gruntu jest gmina, natomiast deweloper, który zamierza wybudować mieszkanie jest
      tylko użytkownikiem wieczystym działki oraz właścielem postawionych obiektów.
      Deweeloper podpisuje z właścicielem - gminą specjalną umowę w fomie aktu
      notarialnego na użytkowanie wieczyste działek na okres 99 lat. Okres ten może
      zostać przedłużony na żądanie użytkownika. Prawo użytkowania wieczystego powinno
      być ujawnione w Księdze Wieczystej nieruchomości. Za użytkowanie wieczyste płaci
      się opłaty roczne właścicielowi nieruchomości (gminie).
      W momencie kupna mieszkania od dewelopera stajesz się właścicielem lokalu (lokal
      powienien mieć osobną Księgę Wieczystą) oraz użytkownikiem wieczystym
      odpowiedniego ułamka działki na której postawiony jest budynek.
      Jak chodzi o drastyczne wzrosty opłat za użytkowanie wieczyste to według mnie
      dotyczy to tylko starszych budynków w centrum miasta a nie nowych osiedli
      mieszkaniowych, dlatego, że opłata roczna za użytkowanie wieczyste jest zależna
      od wartości gruntu, a niedawno na nowo gmina oszacowała wartość posiadanych
      przed siebie gruntów oddanych dawno w użttkowanie wieczyste i podniosła opłaty
      na tych działkach. Jeżeli Twoja sprawa jest świeża - tzn. deweloper nabył grunty
      w użytkowanie niedawno to ich wartość była określana w momencie podpisania umowy
      o użytkowanie wieczyste. Najlepiej byłoby zapytać przed kupnem mieszkania jak
      wysokie będą opłaty gruntowe za użytkowanie (są one proporcjonalne do metrażu
      mieszkania wybudowanego na działce będącej w użytkowaniu wieczystym).

Uff... Mam nadzieję, że coś wyjaśniłam i nie zagmatwałam.
      Pozdrawiam
      kar_ma
      • trosia Re: Uzytkowanie wieczyste 30.06.05, 10:55
        Zgadzam się z Tobą w 100%. Ja mieszkam w bloku, który jest wybudowany na
        gruncie w użytkowaniu wieczystym od Skarbu Państwa i nie było żadnych problemów
        z założeniem wspólnoty mieszkaniowej.
        Dla jeszcze większego rozjaśnienia sprawy wklejam link:
        dom.gazeta.pl/dom/1,50848,2715328.html
        Pozdrawiam!
      • casual Re: Uzytkowanie wieczyste 30.06.05, 21:41
        Dzieki za info!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka