Dodaj do ulubionych

AE czy AGH - poradzcie

30.06.05, 18:10
planuje studia na wydziale zarzadzania. jak myslicie, ktora z tych uczelni bedzie lepsza? chodzi mi o jakosc ksztalcenia, renome uczelni ale tez o ocene przyszlych pracodawcow. majac do wyboru pracownika po AE I AGH, ktorego wybralibyscie?
Obserwuj wątek
    • Gość: studentka AE Re: AE czy AGH - poradzcie IP: 80.48.232.* 30.06.05, 22:17
      według mnie jeśli chcesz studiować zarządzanie powinieneś sie wybrac na AE.
      Mysle ze na uczelni ekonomicznej nauczysz sie wiecej z tego zakresu niz na
      AGHu. Chyba ze chcesz sie uczyc takich przedmoitow jak materialoznawstwo chemia
      czy fizyka które nie maja nic wspolnego z zarzadzaniem. Ja studiuje na AE
      zarzadzanie i szczesliwie zakonczylam swoj pierwszy rok studiow. Mysle ze
      ogolnie nie jest bardzo trudno ze wykladowcy sa ok choc zdarzaja sie wyjatki
      jak wszedzie. Jesli chodzi o przyszlosc to czesto widuje ogloszenia pracodawcow
      ktorzy potrzebuja ekonomistow ale takze z wyksztalceniem technicznym ale nie
      mysle ze studiowanie na AGHu zarzadzania byloby wystarczajace do takich
      kryteriow. wg mnie lepiej jest studiowac zarzadzanie na AE a ewentualnie
      pozniej zrobic sobie drugi kierunek na uczelni technicznej. Pozdrawiam i napisz
      gdy sie juz zdecydujesz :)
    • Gość: A.P. Re: AE czy AGH - poradzcie IP: *.kolornet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.05, 13:24
      na AGH nie jest zle choc ma inny system ksztalcenia. Jesli chcesz AGH to tylko
      wydzial zarzadzania zadne zarzadzanie w gornictwie czy inne takie. AGH ksztalci
      dobrze ale troche pod inym katem. A pracodawcy jak to ludzie jedni wola tych z
      AE inni tych z AGH ale glownie patrza na umiejetnosci.
    • Gość: STUDENT.KSW T Y L K O KSW / KSW ONLY! IP: 212.160.85.* 09.07.05, 17:26
      Polecem KSW. Dlaczego-patrz tutaj:forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
      f=413&w=26236289
      • Gość: link Re: T Y L K O KSW / KSW ONLY! IP: 212.160.85.* 09.07.05, 17:26
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=413&w=26236289
    • aaannn Re: AE czy AGH - poradzcie 15.07.05, 13:34
      hmmm wlasciwie to juz zdecydowalam sie na ae. marzy mi sie zarzadzanie w turystyce i hotelarstwie. tylko teraz musze sie dostac....
      miejsce na agh (wydzial zarzadzania) mam juz pewne, wiec gdzie bede studiowac zalezy tylko od szczescia...
      • Gość: mroczny ciem Re: AE czy AGH - poradzcie IP: *.netcontrol.pl 15.07.05, 17:22
        tak sie sklada ze studiuje na ae(sm) i na agh(air na eaie) i musze powiedziec ze obie uczelnie sa calkiem w porzadku, ale wydaje mi sie ze agh jest nieco przereklamowane... chociaz nie mialem stycznosci z zarzadzaniem, to radzilbym wybrac ae... dlaczego? jesli chcesz mozesz sie nauczyc tam jezyka(a nawet dwoch :> bo masz 2 lektoraty, przy czym wazne jest aby trafic na dobrego prowadzacego), bardzo bogaty program wymiany z zagranica (ode mnie na roku na stypendia zagraniczne wyjezdza ok. 20%-30% ludzi, a moze i wiecej), najnizsze stypendium naukowe w tym roku to 400 zl(!) co prawda znacznie trudniej jest na nie zapracowac niz na agh (przygotuj sie na to ze w sesji mozesz nawet miec wiecej niz 10 examow), no ale jednak to jest spora motywacja.
        jesli chodzi o nauke, to generalnie jest spokoj, chyba ze trafisz na jakiegos wymagajacego profesora.. ale wyleciec raczej jest ciezko :>
        zalety agh to to ze bedziesz miala inz(na zaradzaniu chyba tez) no i wiecej techniczno-inzynierskich przedmiotow, co jednak sadzac po kierunku studiow bedzie stanowilo balast. na ae natomiast masz sporo prawa, finansow, itp. przy czym z tego co sie orientuje na zim jest bardzo fajna specjalizacja "rachunkowosc zarzadcza" czy jakos tak...

pamietaj ze studiow wyniesiesz tyle ile sama bedziesz chciala i ile sobie *sama* wypracujesz.. nie wierz w zadne 'rankingi' 'poziomy' itp... akurat zarzadzanie jest taka dziedzina,ze , sama musisz zdobywac wiedze zeby byc lepsza od innych na rynku pracy.
        • Gość: marta Re: AE czy AGH - poradzcie IP: *.taunet.biz / 62.29.142.* 17.07.05, 14:07
          a ile masz punktów na AE, bo ja też na to złozyłam?
    • neurosia ja postawiłabym na AGH 18.07.05, 12:40
      Na ZiM na AE każdego roku dostaje się coś ponad 300 osób... na AGH na ZiM 150.
      Uczelnie ekonomiczne państwowe i prywatne produkują każdego roku tysiące
      absolwentów zarządzania. Magistrów zarządzania po uczelniach technicznych jest
      chyba znacznie mniej (ale mogę się mylić) i ten dotatkowy tytulik "inż" może
      być kartą przetargową w wyścigu do dobrej posadki po studiach... pod warunkiem,
      że chodzi o posadkę w jakiejś firmie zajmującej produkcją czy czymś w tym
      stylu... piszesz, że marzy Ci sie zarzadzanie w turystyce i hotelarstwie. w tym
      wypadku rzeczywiście lepiej iść na AE, bo na AGH nie ma takiej specjalności...
      ale ja mimo wszystko wybrałbym w tym przypadku AGH. Na ZiM na AGH się poza tym
      ciężej dostać (przynajmniej tak było w zeszłym roku).
      Mam koleżankę na ZiMie na 2 roku AGH jest bardzo zadowolona.
      Sama studiuję na krakowskiej AE, ale stosunki międzynarodowe, jestem
      zadowolona, bo to ciekawy kierunek. mam trochę znajomych na ZiMie na AE-
      słyszałam wiele opinii, że studia są mało interesujące, perspektywy kiepskie, a
      żeby dostać się potem na wybraną specjalność (ta podana przez Ciebie to chyba
      najbardziej oblegana wśród studentów ZiMu AE) trzeba mieć naprawdę wysoką
      średnią... a jak by się przypadkiem nie udało, to zostają potem wybitnie nudne
      specjalności typu rachunkowość albo zarządzanie zasobami ludzkimi... choć może
      przyszłościowe, kto tam wie...
      Jak dostałaś się na AGH, to na AE prawie na pewno też się dostaniesz... ja na
      Twoim miejscu postawiłabym na AGH.
      Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru
      • Gość: krakus_ka Re: ja postawiłabym na AGH IP: *.compower.pl 18.07.05, 18:24
        ci ktorzy sie wybieraja na zarzadzanie na AE ile macie pkt?
    • Gość: JARA Re: AE czy AGH - poradzcie IP: 62.69.121.* 18.08.05, 16:33
      jesli chodzi tylko o zarzadzanie, to proponuje snobistyczna i zapatrzona w
      siebie AE, jesli chodzi o dobre wyksztalcenie i przygotowanie do zycia,coz...
      nie ma to jak AGH ;)
      • aaannn Re: AE czy AGH - poradzcie 18.08.05, 21:18
        dzieki za te wszystkie rady. zdecydowalam sie jednak na agh. rozwazylam wszystkie "za" i "przeciw", rozmawialam ze studentami agh i ae, przegladalam rankingi i wybralam agh. i duzy wplyw na to miala neurosia. dzieki za pomoc ;-)
        • przemek.ksw dlaczego nie spróbujesz na dwóch kierunkach? 18.08.05, 23:30
          Możesz spróbować na początku na obu kierunkach i po kilku miesiacach zdecydować,
          gdzie Ci się bardziej podoba...

Rankingi są mało wiarygodne ale w nich lepiej chyba wypada AE niż AGH (jeśli
          chodzi oczywiście o ZiM)...
          • aaannn Re: dlaczego nie spróbujesz na dwóch kierunkach? 19.08.05, 10:27
            bez przesady, jak bede niezadowolona to zmienie po pierwszym roku ;-)
            az dziwne, ze nie proponujesz mi KSW...

;-)
    • Gość: :) Re: AE czy AGH - poradzcie IP: *.b.jawnet.pl 18.08.05, 23:15
      a co bedziesz studiowac?? ZiM czy ZiP?
      • aaannn Re: AE czy AGH - poradzcie 19.08.05, 10:25
        ZiM, czyzby Ty tez ??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka