pt123 06.07.05, 07:42 Cześć! Jak Wam idą odbiory? Napiszcie trochę relacji i wrażeń. Zebranie zbiorowego doświadczenia przyda się następnym. Pozdrawiam PT Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorotek_s Re: Odbiory 06.07.05, 19:11 U nas w sumie poszło b. sprawnie. Jedynie drzwi i okna do regulacji, i sufit w łazience do poprawy bo był krzywy. Poza tym wszystko było jak najbardziej ok. Odpowiedz Link Zgłoś
originator Re: Odbiory 07.07.05, 10:05 dorotek_s napisała: > U nas w sumie poszło b. sprawnie. Jedynie drzwi i okna do regulacji, i sufit w > łazience do poprawy bo był krzywy. Poza tym wszystko było jak najbardziej ok. ALe mieszkanie odebraliscie i uwagi do protokolu, czy spasowaliscie do czasu poprawienia? Odpowiedz Link Zgłoś
dorotek_s Re: Odbiory 07.07.05, 20:26 Tak, odbiór podpisany a uwagi do protokołu. I zgodnie z nim do dnia aktu notarialnego wszystko mialo byc naprawione. I bylo. Tak ze jest ok. Jedynie okna jeszcze sa do regulacji lekko, ale to juz tzn. pikuś wiec się zrobi :) Odpowiedz Link Zgłoś
pt123 Re: Odbiory 07.07.05, 18:11 Odbierałem mieszkanie wczoraj. Panowie kierownicy (z Novo Maaru i Warbudu) czekali na miejscu. Uprzejmi (pan z Warbudu mniej) wyjaśnili wszystkie szczegóły związane z wyposażeniem jak i późniejszą procedurą przekazania mieszkania. Mieli przygotowany protokół odbioru, zgłaszane usterki przyjmowali bez zastrzeżeń. Próbowali oczywiście wciskać, że "to tak ma być", "zawsze się zdarza" itd. Generalnie należy zabrać ze sobą fachowcą. Najlepiej kogoś kto potrafi zachować zimną krew. Ze mną była osoba, która do wcześniej wiele razy uczestniczyła w odbiorach, choć dotychczas jako oddający. Należy zachować spokój i nie wdawać się z panami w dyskusje. Spokojnie wypunktować usterki. Przydaje się metr zwijany oraz kawałek prostej listwy i poziomnica do sprawdzenia "geometrii" ścian. Koniecznie należy zabrać mocną latarkę. Jak odbierałem, nie było prądu i łazienki nie dało się dobrze obejrzeć. Co do usterek w moim mieszkaniu to kolejno znalezły się na liście (podaje bo może przyda się komuś żeby wiedział na co patrzyć): 1. Pęknięcia tynku na ścianach, w dodatku kiepsko zamaskowane gipsem, który już zaczął odpękać. 2. Krzywa ściana w kuchni od strony komina - nie trzymała kompletnie linii prostej. 3. Wyłącznik światła w łazience został tak zamocowany, że chował się pod ozdobną listwę futryny. 4. Krzywe, odstające drzwi w łazience 5. Porysowany parametr zewnętrzny i futryny. Podpisałem protokół z usterkami, zostawiłem tel. Warbud ma do mnie dzwonić gdy usuną usterki (maja na to 21 dni :-( ) i wtedy wybieramy się sprawdzić stan raz jeszcze. W samym Novo Maarze niespecjalnie przejmują się faktem, że odbiór tak się opóźnia. Choć oczywiście akt notarialny chcieli podpisać od razu. Pozdrawiam i życzę bardziej udanych odbiorów. PT Odpowiedz Link Zgłoś
lautremont Re: Odbiory 08.07.05, 08:36 To jak sprawdzają działanie sieci i kontaktów skoro nie ma prądu? Wiem, umowę z Enionem należy podpisać samemu jednak sądziłem, ze na czas odbioru robią jakiś tymczasowy mostek by wszystko działało... pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wtv Re: Odbiory 08.07.05, 16:41 w trakcie odbioru nie stwierdza się działania sieci energetycznej, jedynie to że są gniazdka, włączniki i skrzynka. Aby zawrzec umowe z Enionem potrzebny jest albo akt notarialny albo umowa przedwstepna i protokół odbioru. Pan z NM wyjaśnił, że jesli beda jakies usterki z siecia po podlaczeniu to trzeba to zglosic jako usterka i zaraz naprawia. Wiec bez paniki, jakos to bedzie.. Odpowiedz Link Zgłoś
pt123 Re: Odbiory 08.07.05, 18:41 W protokole odbioru piszesz w części dotyczącej usterek taką formułę: "Instalacja elektryczna bez sprawdzenia". Niezbyt dobrze się orientuje, ale wg mojego znajomego takie jest postępowanie i na tej podstawie możesz się domogać napraw. Pozdrawiam PT Odpowiedz Link Zgłoś