Gość: lewy kibic IP: *.citynet.pl 01.08.05, 21:25 Pomysłodawca tego pomnika w tym miejscu upadł na głowę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kuba Re: Siedmiometrowy Papież stanie na rynku w Nowym IP: *.parkowe.pol / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 21:29 A mieszkańcy będą się modlić pod pomnikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcus brutus Ludzie!Zbudujmy 10-kilometrowy pomnik papieza!!! IP: *.pool8248.interbusiness.it 01.08.05, 21:38 Czy wszyscy juz poupadali na glowe w tym kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Architekt ze Sącza Rathaus über alles IP: *.hsd1.il.comcast.net 03.08.05, 00:51 Problem polega na tym, ze zasiedlająca Ratusz ekipa (wyjątki potwierdzają regułę) już od dawna wzniosła się wraz z krowiastym ratuszem ponad wszelkie troski dnia codziennego w tym mieście. W sferze planowania i inwestycji w najbardziej reprezentacyjnym obszarze miasta (i poza nim) opinia publiczna dowiaduje się o wszystkim po fakcie albo nie dowiaduje się, bo panowie redaktorzy bardzo się lubią z władzami, które z kolei nie lubią, gdy ktoś kwestionuje ich lunatyczne pomysły. Nikt się nie dowie, jak kilkanaście miesięcy temu pewne osoby z nieudokumentowanymi kompetencjami w dziedzinie planowania miast (znam nazwiska ale po co podawać) zaplanowały dworzec autobusowy na miejscu malutkiego parku obok stacji kolejowej, planując wycinkę drzew posadzonych chyba jeszcze przez austriackich kolejarzy. Jak dotąd cisza, więc sprawa się pewnie rypła. Zabrakło braci z lodami. Zero myślenia, tylko ostentacyjne okazywanie szarakom, kto trzyma miasto w garści. Póki tam mieszkałem, miałem pewien wgląd w sprawy dotyczące planowania tego miasta z racji uprawianego zawodu. Teraz jestem już dość daleko żeby nie musieć oglądać tego pomnika. CO ZA WSTYD. Dajcie temu pomnikowi loda. Nic innego nie będzie tak dobrze pasować do tej paranoi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mago Re: Siedmiometrowy Papież stanie na rynku w Nowym IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 01.08.05, 21:37 Tylko siedmiometrowy? Toż to skandal, obraza Ojca Św.! Ten pomnik powinien mieć co najmniej 25 m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sądeczanka Re: Siedmiometrowy Papież stanie na rynku w Nowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 21:52 a nas nikt nie pytał, czy chcemy tego pomnika. Większość mieszkańców miasta uważa,że Jana Pawła II nalezy uczcić w inny sposób np. wspmagając hospicjum, a to co powstanie to zgroza zgroza i nie widać końca zgrozy... Wstydzę sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iks Re: Siedmiometrowy Papież stanie na rynku w Nowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 22:25 tak, do niektórych to jednak nigdy nie dotrze... A ile dobrego możnaby za te pieniądze zrobić, co pewnie bardziej by cieszyło JPII; Zamiast pomnika miłosierdzia będziemy mieć jednak potworny pomnik kiczu, ale to Polska właśnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobek Re: Siedmiometrowy Papież stanie na rynku w Nowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 22:26 Ojcze Święty... Ty widzisz te bufonadę... zrób coś z wysokiego Nieba. To Cie obraża, Ty oddałbyś każdy groszdrugiemu - spraw, by ten pomnik rzekomo chwały Twoje, nie obrażał Twej pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewy kibic Re: Rany boskie! IP: *.citynet.pl 01.08.05, 22:37 Jak się nazywa ten lodziarz? Co to za firma? Proponuje bojkot głupka! Oby go ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drew Re: Rany boskie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 22:53 mistrz kontratakuje! Jestem wierzącym i praktykującym katolkiem, proszę naszego/mego papieża nie osmieszać. W Parku Przy Celestacie siedzi taka poczwara, na Rakowicach zaś klęczy - chyba za karę. Mistrz. Nauczyciel. Człowiek Wielkiej Pokory. A tu takie kompleksy wyłażą z ludzi - az na 7 metrów. Odpowiedz Link Zgłoś
rocch Re: Rany boskie! 01.08.05, 22:54 Lodów >koral< nie znasz? Taniocha i odpowiednia do ceny jakość. Bleee... Wszystko się składa: liche lody sponsorują dzieło marnego mistrza w najbardziej żałosnym sposobie czczenia pamięci wielkiego czlowieka. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UFO Re: Rany boskie! IP: *.ztpnet.pl 02.08.05, 17:56 kupuje sobie odpuszczenie-wyslac do niego skarbowke zeby sprawdzila za co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Diana Re: Rany boskie! IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 05.08.05, 10:05 To wogóle jakieś chore , wszystko , Papieżowi stawiać kilkunasto metrowe pomniki , po co to , nie ma na co pieniędzy wydawać?Papieża każdy nosi w sercu ,po co kolejny pomnik ?U nas w kraju to jakaś dziwna moda stawiać, pomniki,malo ich jest w Krakowie i Polsce?Gdzie się czlowiek nie obejrzy tam pomnik ... choroba 21 wieku nastala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: Siedmiometrowy Papież stanie na rynku w Nowym IP: *.skawina.eu.org 02.08.05, 00:28 Sądeczanie! Ratujcie Wielkość Naszego Papieża przed pychą lodziarzy i kolejnym tworem miernego artysty. W sercach Sądeczan i milionów ludzi Nasz Papież pozostanie na wieki i to jest największym arcydziełem Jana Pawła II. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tofu Siedmiometrowy Papież stanie na rynku w Nowym IP: *.nippeitoyama.co.jp / *.nippeitoyama.co.jp 02.08.05, 01:18 Ahahaha, grająca fontanna? Znakomite! Do tego przydałby się jeszcze billboard z jeleniem na rykowisku i może trochę gustownych plastikowych kwiatów tu i ówdzie... Hahahaha, a ustalono już co ta fontanna będzie grała? Ja proponuję "Boże coś Polskę" w unowocześnionej wersji z podkładem perkusyjnym i odrobiną freestyle'owego rapu między zwrotkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KUbas Re: Siedmiometrowy Papież stanie na rynku w Nowym IP: 212.160.234.* 02.08.05, 07:55 Głupota do n-tej potęgi i przerost formy nad treścią. Czyżby rezydencje i Maybach nie wystarczały? Jak dobrze że coraz rzadziej bywam w Sączu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Siedmiometrowy Papież stanie na rynku w Nowym IP: 212.160.234.* 02.08.05, 08:01 Może społeczny protest w postaci wysyłki maili na adres koral@koral.com.pl z prośbą o opamiętanie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: colleoni Re: Siedmiometrowy Papież stanie na rynku w Nowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 08:04 Dziwię sie czytelnikom, że tak łatwo dają się wprowadzić w stan histerii przez reporterkę znaną w powiecie z tego, że robi z igły widły. Pomnik o wysokości 7 metrow nie jest czymś monstrualnym. Czy można nim zasłonić aż pół sądeckiego ratusza? Owszem, pod warunkiem, że ten ratusz ma wysokość domku jednorodzinnego a szerokość jednego pokoju. Ale Czytelnika z Nowego Sącza przerazonego wizja zasłoniętego ratusza chcialbym nieco uspokoić: mniej wiecej tyle co projektowany pomnik Papieża ma np. pomnik Dietla przed krakowskim magistratem, a magistrat widać zza niego jak na dłoni. Z osiem metrów ma pomnik Davida przed Palazzo Vecchio a np. pomnik Colleoniego jest ze dwa razy wyższy i też wszystko za nimi widać.. Trudno a priori zakladać, że Dźwigaj wykona pomnik ktory zeszpeci do reszty Nowy Sącz oraz tak zasłoni magistrat, że zagubieni petenci będą szukać budynku aż po Ptaszkową. Nie będzie chyba też tak, że koneserzy przeslicznej fasady magistratu nie będą się mogli tłumnie zbierać na codziennej, zwyczajowej adoracji elewacji. Nie jest też chyba powodem do wstydu dla Nowego Sącza, że pomnik Papieża funduje miastu producent lodów za własne pieniądze, a nie np. bandyta jakim był wspomniany Colleoni, ktory fundnął Wenecji pomnik wlasnej osoby... Więc o co tu chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: Siedmiometrowy Papież stanie na rynku w Nowym 02.08.05, 10:16 O co chodzi? O kult jednostki, który pielęgnują tacy jak firma Koral. Jest tyle innych sposobów na oddanie hołdu Papieżowi, choćby wspomniane przekazanie pieniędzy na ratowanie ludzkiego życia. Ale nie! Kult jest ważniejszy oraz zapewne tablica pamiątkowa, jako wieczna reklama wytwórni lodów... Brońcie się, sądecczanie, bo jak klamka zapadnie, odwrotu nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzz Re: Siedmiometrowy Papież stanie na rynku w Nowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 12:39 No to prosze mowic o kulcie jednostki a nie wyglupiac sie argumentowaniem, ze pomnik zasloni przepiekny sadecki magistrat. Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: Siedmiometrowy Papież stanie na rynku w Nowym 02.08.05, 22:30 Proponuję nazwy tego dzieła: "KoralFiguraPappa" "PapaFigura" "PapaKoral" "SączPapaSączKoral" ... Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: Siedmiometrowy Papież stanie na rynku w Nowym 02.08.05, 22:31 "NowySącz-Papa-Ave-Koral" Odpowiedz Link Zgłoś
rilian drogi Colleoni! 03.08.05, 11:10 może nie tyle o rozmiar tu idzie, co o nazwiska i sposób realizacji... bo zestawiać colleoniego i dietla, dzieła tak wielkich rzeźbiarzy jak verrocchia i dunikowskiego z tandetą produkowaną przez dźwigaja to, wybacz, niezłe bluźnierstwo przeciw temu, co w rzeźbie najpiękniejsze... ktoś poniżej dobrze napisał - jest to droga najbardziej banalna i najłatwiejsza... zamówić kolosa u szybkiego rzeźbiarza. a szkoda, bo taki chełm czy ostrowiec świętokrzyski, o częstochowie nie wspominając, urządzają konkursy i wybierają najlepsze i najbardziej oryginalne dzieło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smok wawelski Bogu dzieki, nie w Krakowie. IP: 147.8.142.* 02.08.05, 08:41 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ar Re: Bogu dzieki, nie w Krakowie. IP: *.chello.pl 02.08.05, 08:58 Nie cieszyłbym się przedwcześnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojski polowanie czas zaczac, Pani Szpunar rusza... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 09:15 Dziwię sie czytelnikom, że tak łatwo dają się wprowadzić w stan histerii przez reporterkę znaną w powiecie z tego, że robi z igły widły. Pomnik o wysokości 7 metrow nie jest czymś monstrualnym. Czy można nim zasłonić aż pół sądeckiego ratusza? Owszem, pod warunkiem, że ten ratusz ma wysokość domku jednorodzinnego a szerokość jednego pokoju. Ale Czytelnika z Nowego Sącza przerazonego wizja zasłoniętego ratusza chcialbym nieco uspokoić: mniej wiecej tyle co projektowany pomnik Papieża ma np. pomnik Dietla przed krakowskim magistratem, a magistrat widać zza niego jak na dłoni. Z osiem metrów ma pomnik Davida przed Palazzo Vecchio a np. pomnik Colleoniego jest ze dwa razy wyższy i też wszystko za nimi widać.. Trudno a priori zakladać, że Dźwigaj wykona pomnik ktory zeszpeci do reszty Nowy Sącz oraz tak zasłoni magistrat, że zagubieni petenci będą szukać budynku aż po Ptaszkową. Nie będzie chyba też tak, że koneserzy przeslicznej fasady magistratu nie będą się mogli tłumnie zbierać na codziennej, zwyczajowej adoracji elewacji. Nie jest też chyba powodem do wstydu dla Nowego Sącza, że pomnik Papieża funduje miastu producent lodów za własne pieniądze, a nie np. bandyta jakim był wspomniany Colleoni, ktory fundnął Wenecji pomnik wlasnej osoby... Więc o co tu chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: polowanie czas zaczac, Pani Szpunar rusza... 02.08.05, 13:48 Koralik robi sobie darmową reklamę, kosztem JP 2 :D Ot co :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakowianka Re: Siedmiometrowy Papież stanie na rynku w Nowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 09:43 Rozumiem, że lodziarz chce sobie zapewnić w ten sposób stałą reklamę, tylko nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego prezydent miasta i tamtejsza kuria tak ten pomysł podchwycili.Trzeba było porozmawiać z właścicielami firmy "Koral" nad inną formą złożenia hołdu Janowi Pawłowi II. Jakby za te pieniądze panowie zrobili coś dla chorych lub biednych w hołdzie Ojcu Świętemu, zyskaliby nie tylko reklamę, ale uznanie i miłość ludzi.W ten sposób idea miłości i solidaryzmu, którą głosił i realizował papież byłaby dalej żywa. Jeśli się ma pieniądze pomniki stawia się łatwo.Komu ten pomnik stawiacie? Wojtyle, czy swojej próżności? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: az Krakowianko, a Ty juz pomoglas potrzebujacym? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 09:53 Pani Krakowianko, a dlaczego zajmuje Panią w jaki sposob firma Koral wydaje wlasne pieniadze? Ma Pani udzialy w firmie? Mam nadzieje, że stosuje się Pani do pouczeń odnośnie wspomagania ubogich, jakich udziela Pani hojnie firmie Koral? Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: Krakowianko, a Ty juz pomoglas potrzebujacym? 02.08.05, 10:20 Niech więc sobie firma Koral postawi pomnik Papieża na własnym podwórku, wtedy nikt nie będzie zaglądał im do kieszeni. Tyle że z reklamą już gorzej. Póki chcą "uszczęśliwiać" całą społeczność miasta, każdy ma prawo zaprotestować, panie moralizatorze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Re: Krakowianko, a Ty juz pomoglas potrzebujacym? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 12:35 mnie sie wydaje, ze to Ty i Krakowianka zajmujecie sie moralizatorstwem. Oczywiscie, kazdy ma prawo wypowiadac sie na temat pomnika, wiec i ja z tego prawa korzystam, zwracajac uwage na histeryczne reakcje wielu dyskutantow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacques Re: Siedmiometrowy Papież stanie na rynku w Nowym IP: *.chello.pl 02.08.05, 10:02 No cóż, widocznie panom Koralom nie wystarcza już posiadanie Maybacha... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sądeczanin Tylko nie Dzwigaj IP: *.ghnet.pl 02.08.05, 10:10 Profesor Dzwigaj zeszpeci Nowy Sącz tak jak zeszpecil plac sw. Marii Magdaleny w Krakowie pomnikiem Piotra Skargi czy Dom Polski w Rzymie pomnikiem Jana Pawla II, oba "dziela" o wartosciach estetycznych ubliżających normalnym ludziom. Tak samo bedzie w Nowym Saczu. Panu Dzwigajowi powinno sie zabronic tworzenia pomnikow Jana Pawal II. On jest koszmarny. Prosze sobie przypomniec afere z pomnikiem w Krakowie i to paskudztwo, ktore tam stoi. A pieniadze lepiej przeznaczyc na biednych. Lodów Koral już nie kupię w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Tylko nie Dzwigaj 02.08.05, 13:45 > Profesor Dzwigaj zeszpeci Nowy Sącz tak jak zeszpecil plac sw. Marii Magdaleny > w Krakowie pomnikiem Piotra Skargi Do dziś pamiętam, jak śmialiśmy sie z kolegami, że gościowi chyba sie przysnił Małysz, startujący z progu. Cała postać sprawia wrażenie, jakby za chwile miała spaść z postumentu. Tragedia... Dźwigaj w ogóle zasłynął ostatnimi czasy tworzeniem seryjnej "chałtury", jego pomniki JP 2 są coraz gorsze. Z artyzmem to ma niewiele wspolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula z Krakowa Re: Siedmiometrowy Papież stanie na rynku w Nowym IP: 62.121.136.* 02.08.05, 10:27 SKANDAL!!! Papież nie życzyłby sobie pomników. Te pieniądze można wydać na pomoc innym! Firma Koral chciała mieć reklamę kosztem Papieża, to ja zbojkotujmy! Jaka reklama, taka sprzedaż. Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Kupuję lody z Zielonej Budki ;) 05.08.05, 02:34 Babcia w sklepiku zrobiła wielkie oczy, gdy zrezygnowałam z proponowanego Korala. "Co, już nie smakują? spytała. "No nie smakują, gorzkie jakieś". Poproszę Budkę i na razie Budkę, dopóki i ona nie zgorzknieje ;);) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KPL Re: Siedmiometrowy Papież stanie na rynku w Nowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 12:29 To są kpiny z Ojca Świętego!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Figlarny Fabian Re: Siedmiometrowy Papież stanie na rynku w Nowym IP: *.zab.nat.hnet.pl 02.08.05, 13:13 Nie dało rady większego postawić? Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Ręce opadają 02.08.05, 13:42 Jaka szkoda, że New Sącz nie podlega pod kurię krakowską :/ Odpowiedz Link Zgłoś
ratlerek.hitlerek Proponuję kilka wersji tekstu na pomnik: 03.08.05, 06:31 "Po maturze mogliśmy przyjechać tu na lody..." "Koral Karolowi" "Dużo szczęścia i słodyczy firma Koral ludziom życzy" i wersja po 22-giej z czerwonym kwadracikiem: "ZAWSZE JEST PORA... NA DOBRY ORAL" wstyd za piątkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: de ihs sl prof. Dzwigaj IP: 80.51.176.* 02.08.05, 13:43 Mnie zastanawia tylko jedna rzecz w tym wszystkim - jakim sposobem, to wlasnie prof. Czeslaw Dzwigaj dostaje te wszystkie zlecenia prywatne i wygrywa przetargi publiczne (m. in . Bractwo Kurkowe, Urzad Miasta Krynicy, Gmina Swiatniki Gorne, Kuria Krakowska, Urzad Miasta Krakowa, Bracia Koral i inni prywatni przedsiebiorcy - sponsorzy pomnikow)? Czy to kwestia jakichs ukladow z poprzedniego systemu, czy moze rzeczywiscie brak na rynku lepszych artystow rzezbiarzy uprawiajacych sztuke figuratywna ? Poniewaz nasze narodowe aspiracje, oraz slepe umilowanie martyrologii i nielicznych bohaterow narodowych nie sa dla mnie niczym zaskakujacym. Podobnie jak scheda po socjalizmie, w postaci calkowitego braku swiadomosci wspolnej wlasnosci i odpowiedzialnosci za przestrzen publiczna. A takze "zdobycz" dzikiego kapitalizmu w postaci absolutnego braku norm etycznych w reklamie zarowno bezposredniej, jak i tzw. sponsoringu. Wiec pozostaje mi jedynie zadac ponownie pytania: Dlaczego wspomnianych przedsiewziec nie realizuja inni artysci? Na czyje decyzje, w sprawie naszej wspolnej wlasnosci, przyszlego dziedzictwa kulturowego jestesmy zdani? Czy prof. Dzwigaj ma obecnie monopol (znak to chyba, ze Chromy niedomaga) na wszystkie realizacje rzezbiarskie, o charakterze pomnikowym w malopolsce? Czy informacje o przetargach, konkursach sa nalezycie kolportowane w srodowisku tak, aby mlodzi artysci, studenci wrecz, mogli do nich stawac i mierzyc sie z nestorem w walce o uznanie, niemale przeciez honararia i nasz komfort spaceru przez miasto przy okazji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sądeczanin Re: prof. Dzwigaj IP: *.ghnet.pl 02.08.05, 14:12 Prof. Dzwigaj jest czlonkiem Bractwa Kurkowego - wiec komu mieliby zlecic projekt pomnika. To jest po prostu typowa krakowska klika, zreszta w innych instytucjach jest podobnie. Nikt nie liczy sie z opinia publiczną i nikt nie szanuje wspolnej przestrzeni zyciowej. Na tego typu projekty powinien byc rozpisany konkurs, powina odbyc sie jakas dyskusja, a nie jak to mialo miejsce w przypadku pomnika Skargi w Krakowie, z dnia na dzien pojawia sie upiorne straszydlo, spadajace z barbarzynskiej kolumny. Przeciez na ziemi sadeckiej sa ciekawi artysci. Taki pomnik, jesli w ogole go stawiac, powienien tez wyrazac ducha tamtych stron. Dla mnie to jakis koszmar. Ale takich koszmarow mamy w Polsce wiecej. Poza tym w polskiej rzeczywistosci artystycznej stare pryki maja monopol na tego typu zlecenia, a mlodzi i bardziej utalentowani, ciekawsi artysci przymieraja glodem. W innych dziedzinach zycia jest podobnie. Pytanie jeszcze ile taki prof. wezmie kasy. Jestem przekonany ze sobie dobrze policzy. Odpowiedz Link Zgłoś
rilian mogę zdradzić... 03.08.05, 09:13 ...że do poważnego konkursu, który będzie rozpisany w Chełmie, Dźwigaj nie zostanie zaproszony... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: de ihs sl Re: mogę zdradzić... IP: 80.51.176.* 03.08.05, 14:28 To niezwykla krzepiaca informacja :) Po obejzeniu Pana strony odwoluje moje insynuacje na temat rzekomego niedomagania Chromego - widze, ze ma sie swietnie i juz goni Dzwigaja w tasmowej produkcji papiezy ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: mogę zdradzić... 03.08.05, 15:08 Chromy? Ze swoimi trzema dziełami? Wlecze się w ogonie! Bo czymże jest nawet 10 odlewów Zemły wobec 40 Dźwigajowych pomników!... Chromy jest człowiekiem rozsądnym i mądrym... Nie wiem skąd ta niechęć w jego stronę... ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: de ihs sl Re: mogę zdradzić... IP: 80.51.176.* 04.08.05, 19:28 Skadze znowu, zadna niechec, delikatny sarkazm jedynie. Po prostu mieszkam w Krakowie, gdzie Dzwigaj jest ledwie szeregowcem w walce o zapelnianie przestrzeni publicznej. Natomiast Chromy zasluzyl sobie na stopien generala :) Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Darmowa reklama 02.08.05, 13:51 A na dole postumentu napis, że pomnik funduje firma Koral? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bacha Re: Darmowa reklama IP: *.aster.pl 02.08.05, 14:13 nie, bez podpisu, Papiez bedzie mial lody koral w reku i wysuniety jezyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Schuja Re: Darmowa reklama IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.08.05, 15:47 Bachu- do tej pory jestes najdowcipniejszy .Smieje sie ciagle wyobrazajac sobie miny widzow . A poniewaz czasami jestem w okolicach Starego Sacza ( moja dziewucha stamtad pochodzi) wiem , ze przy drodze na Krynice , pozostal w polach drewniany oltarz , na ktorym Papiez odprawial msze , bedac przed paru laty tam z wizyta.Jak juz musza budowac mu pomnik , ta okolica na pewno lepiej by sie nadawala i architektonicznie i krajobrazowo . Przy okazji dodalaby St . Saczowi splendoru i turystow.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bylysadeczanin Re: Darmowa reklama IP: *.devs.futuro.pl 02.08.05, 16:14 A poniewaz czasami jestem w okolicach Starego Sacza ( moja > dziewucha stamtad pochodzi) wiem , ze przy drodze na Krynice , pozostal w > polach drewniany oltarz , na ktorym Papiez odprawial msze , bedac przed paru > laty tam z wizyta.Jak juz musza budowac mu pomnik , ta okolica na pewno lepiej > by sie nadawala i architektonicznie i krajobrazowo . Przy okazji dodalaby St . > Saczowi splendoru i turystow.Pozdrawiam. Hehe....dobry dowcip. Sądzisz, że rajcowie dwóch sączy dogaliby sie??? Nigdy w życiu. Swoją drogą to mieliśmy w Nowym Sączu taki ładny rynek....szkoda gadać. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzych.korab Re: Siedmiometrowy Papież stanie na rynku w Nowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 13:57 Ci pseudo katolicy nic nie rozumią zarówno z nauk Chrystusa jak i Papieża. To miłość do innych ludzi,biednych,otwiera drogę do boga .Nie pomniki. Odpowiedz Link Zgłoś
wardog1 Re: Siedmiometrowy Papież stanie na rynku w Nowym 02.08.05, 15:31 I znów będą ludzie się modlili do ZŁOTEGO ĆIELĘĆIA, jak przed tysiącami lat. A swoją drogą ten pomnik nie będzie drogi bo to przerobiony pomnik Lenina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Schuja Re: Siedmiometrowy Papież stanie na rynku w Nowym IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.08.05, 16:51 Krzych.korab, cos sie w twojej wypowiedzi poplatalo.Co prawda , sam jestem osoba niewierzaca, ale dosyc dobrze sa mi znane zasady waszej wiary i ich wykladnia.Co to znaczy " zarowno z nauk Chystusa jak i Papieza." To mi w formie ( OCZYWISCIE NIE W TRESCI ) bardzo przypomina tekst sprzed okolo 60 lat, np. zgodnie z myslami Lenina i jego Wielkiego Ucznia J.W.STALINA....... . Do tej pory bylo mi wiadomo , ze religia R-K jest wykladnia nauk Jezusa Chrystusa. Czyzby mial w tej materii powstac w Polsce jakis nowy tandem? Odpowiedz Link Zgłoś
wardog1 Re: Siedmiometrowy Papież stanie na rynku w Nowym 02.08.05, 17:10 Nie żadna inna wiara tylko tych pomników Lenina tyle jeszcze leży na złomie że taniej przerobić niż lać nowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajanek.lipcowy Re: Siedmiometrowy Papież stanie na rynku w Nowym IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.08.05, 14:18 A jeśli chodzi o muzykę lecącą ;-) z fontanny to jak w sam raz nada się tu Arka Noego, która też ostatnio polubiła lody koral. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1tadeusz1 a dlaczego nie 25 metrowy IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 02.08.05, 14:43 głupota sięgnęła szczytu !!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś