Dodaj do ulubionych

Czarne płyty winylowe.

IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 23.08.02, 21:17
Wątek zaczęrpnięty z forum warszawskiego.

Ktoś jeszcze ma i słucha czarnych płyt.
Ja mam małą kolekcję (chociaż bardzo dawno nie słuchałem):
Armia, Tilt, AyaRl, Big Cyc(pierwsze dwie), Dezerter, FNS i wiele wiele inncy
głównie polskich. Chyba zamontuje stojący w szafie gramofon i sobie przypomnę
stare czasy:))
Obserwuj wątek
    • prokocim1 Re: Czarne płyty winylowe. 23.08.02, 21:30
      Gość portalu: Zbigniew napisał(a):

> Wątek zaczęrpnięty z forum warszawskiego.
      >
      > Ktoś jeszcze ma i słucha czarnych płyt.
      > Ja mam małą kolekcję (chociaż bardzo dawno nie słuchałem):
      > Armia, Tilt, AyaRl, Big Cyc(pierwsze dwie), Dezerter, FNS i wiele wiele inncy
      > głównie polskich. Chyba zamontuje stojący w szafie gramofon i sobie przypomnę
      > stare czasy:))

Tez mialem kilka w Polsce. Jesli pamietam to single Dezerter, Azyl.P i jeszcze
      inne a z longplay to na pewno mialem album Fala (siekiera, abaddon itp.), Bank,
      Trojanowska, Exodus i jeszcze cos tam ale juz nie pamietam.
      • Gość: rita Re: Czarne płyty winylowe. IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.08.02, 21:33
        a ja wszystkie wyrzuciłam do śmieci - co ja głupia zrobiłam i to tak nie dawno.
        • prokocim1 Re: Czarne płyty winylowe. 23.08.02, 21:39
          Gość portalu: rita napisał(a):

> a ja wszystkie wyrzuciłam do śmieci - co ja głupia zrobiłam i to tak nie
          dawno.

no to zawalilas bo te plyty ida w cene. Co raz wiecej kolekcjonerow placi
          niezle pieniadze za czarne krazki.

p.s. nie tak dawno oryginalny plakat z pierwszej premiery filmowej
          Frankenstaina poszedl na gieldzie za 600 tys dolarow. Dawniej plakaty byly
          przyklejane na kleju na sciane i dlatego trudno znalesc jakies niezniszczone
          oryginaly.
          • Gość: rita Re: Czarne płyty winylowe. IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.08.02, 21:49
            Prokocim - wiesz co jeszcze wywaliłam, stare widokówki, a mialam ich trochę, bo
            miałam manię wysyłania widokówek z zawodów do siebie. Ale cieszę się , że takie
            mam straty, bywają gorsze.
            Prokocim , są u was w sprzedaży jajka kinder - terz kolekcjonuję ludziki z tych
            jajek.
            • prokocim1 Re: Czarne płyty winylowe. 23.08.02, 21:53
              Gość portalu: rita napisał(a):

> Prokocim - wiesz co jeszcze wywaliłam, stare widokówki, a mialam ich trochę,
              bo
              >
              > miałam manię wysyłania widokówek z zawodów do siebie. Ale cieszę się , że
              takie
              >
              > mam straty, bywają gorsze.
              > Prokocim , są u was w sprzedaży jajka kinder - terz kolekcjonuję ludziki z
              tych
              >
              > jajek.

Jajka Kinder chyba sa, to takie czekoladowe? Nie wiem czy na codzien sprzedaja
              ale na Wielkanoc to napewno. Nawet maslo w ksztalcie baranka bylo w tym roku.
    • Gość: wagabunda Żółte płyty winylowe. IP: *.mps.krakow.pl / 192.168.2.* 24.08.02, 18:02
      a mam kilka płyt analogowych w swojej kolekcji, trochę starszych, kilka nowszych (wszak na scenie niezależnej
      wciąż wydaje się winyle), jakiś abaddon, jakaś siekiera, moskwę mam i troszkę innych, choć nie koniecznie czarnych
      płyt (jedną mam żółtą:))...

włóczykij
      • m.in Re: Żółte płyty winylowe. 26.08.02, 09:47
        winyli ci u mnie dostatek ale amplituner padł :((( jak słuchać? jak naprawić
        zabytek techniki?
      • tymon2 Re: Żółte płyty winylowe. 26.08.02, 11:36
        U mnie w szafie jest trochę tych płyt. Ostatnio nawet znalazłem pocztówkę z
        wytłocznoną melodią.
        Ale również mam problemy z gramofonem (działa ale zwalnia)
        • Gość: Zbigniew Re: Żółte płyty winylowe. IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.02, 11:53
          tymon2 napisał:

> Ale również mam problemy z gramofonem (działa ale zwalnia)

To musisz popychać palcem:))))
          Mam nadzieję, że mój przez kilka lat nieużywania będzie działał dobrze:)
          • kathy38 Gramofon, buuuuuuuuuuuuuuuuu 26.08.02, 12:37

> tymon2 napisał:
            >
            > > Ale również mam problemy z gramofonem (działa ale zwalnia)
            >
            > To musisz popychać palcem:))))
            > Mam nadzieję, że mój przez kilka lat nieużywania będzie działał dobrze:)

Tez taki miałam co krecił sie nierówno, ale juz go nie mam, buuuu. Mój tato w
            ramach porządków uznał, że to nieprzydatny sprzęt i podarował go jakiemuś
            zbieraczowi staroci, buuu. A kolekcję czarnych płyt mam całkiem sporą,
            longplaye i single, duzo miejsca to zajmuje ale mąz powiedział, że nikomu nie
            odda. Tylko jak tego teraz słuchać.
            A gramofon był mój, a nie taty, jak on mógł sie go pozbyc, tylko dlatego, że
            lezał w piwnicy? Buuu.
          • tymon2 Re: Żółte płyty winylowe. 26.08.02, 13:05

> To musisz popychać palcem:))))

Tylko z jaką prędkością i raczej komfort słuchania nie byłby zbyt duży.
    • Gość: mtq Re: Czarne płyty winylowe. IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 26.08.02, 15:53
      kupie winyle z muzyka rockowa!!! wpadne do kolegi dja i
      pomiksujemy ;-)))
    • Gość: Zbigniew Ktoś może chce sprzedać? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 26.08.02, 18:10
      Chętnie bym kupił.
      • mtq Re: Ktoś może chce sprzedać? 26.08.02, 18:42
        toż wlaśnie ja też!
        Kathy napadniemy, podobno ma dużo :-)
        • m.in Re: Ktoś może chce sprzedać? 27.08.02, 09:31
          mtq!!!! mowiles, ze winyle są bez sensu, bo jakosc muzyki odstaje od tej z CD!
          na wypadek sklerozy sluze odpowiednim archiwum :)))
          • mtq Re: Ktoś może chce sprzedać? 27.08.02, 09:33
            tak!!! mówiłem i potwierdzam!!! ale mię chodzi o winyle
            takie do patrzenia i ścierania kurzu, a nie do słuchania
            :-)))
            • mtq Re: Ktoś może chce sprzedać? 27.08.02, 09:35
              aha, mowiąc o miksowaniu żartowalem choć kto wie...
    • Gość: IHC TROJE Re: Czarne płyty winylowe. IP: *.dzialoszyn.sdi.tpnet.pl 27.08.02, 10:02
      CZEŚĆ
    • reptar Re: Czarne płyty winylowe. 27.08.02, 10:14
      Mam!
      Mam całą kolekcję, przy czym największą jej część stanowią bajki dla dzieci.
      Kiedy odwiedzamy mój rodzinny dom, adapter (wciąż działający) jest dla mojej
      córki główną atrakcją. Są single - "Kopciuszek" i "Czerwony Kapturek"
      Brzechwy, "Tymoteusz Rymcimci" Wilkowskiego - oraz longplaye, całe słuchowiska
      dla młodych słuchaczy. Zajmują dobry metr półki i cały dzień słuchania.

Z pozycji dla wszystkich (nie tylko dla dzieci):
      - "Ten najpiękniejszy dzień" Exodusu
      - "Tak, tak" Obywatela GC
      - "Ludzkie uczucia" Daabu
      - "Ya hozna"
      - obie polskie płyty Abby
      - Drupi
      - Dream Express
      - Goombay Dance Band
      - Afrik Simone
      - ...
      • Gość: Zbigniew Re: Czarne płyty winylowe. IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.02, 10:25
        reptar napisał:

> Mam!
        > Mam całą kolekcję, przy czym największą jej część stanowią bajki dla dzieci.
        > Kiedy odwiedzamy mój rodzinny dom, adapter (wciąż działający) jest dla mojej
        > córki główną atrakcją. Są single - "Kopciuszek" i "Czerwony Kapturek"
        > Brzechwy, "Tymoteusz Rymcimci" Wilkowskiego - oraz longplaye, całe
        słuchowiska
        > dla młodych słuchaczy. Zajmują dobry metr półki i cały dzień słuchania.
        >
        > Z pozycji dla wszystkich (nie tylko dla dzieci):
        > - "Ten najpiękniejszy dzień" Exodusu
        > - "Tak, tak" Obywatela GC
        > - "Ludzkie uczucia" Daabu
        > - "Ya hozna"
        > - obie polskie płyty Abby
        > - Drupi
        > - Dream Express
        > - Goombay Dance Band
        > - Afrik Simone
        > - ...

Ale chcesz coś sprzedać?
        • reptar Re: Czarne płyty winylowe. 27.08.02, 10:55
          Muszę się zastanowić. Na razie i tak cała ta kolekcja jest 200 km stąd, więc
          nawet gdybym się zdecydował, to raczej nieprędko (najbliższy pewny termin to
          Wielkanoc 2003). A czy coś z powyższej listy Cię zainteresowało?

W tamtych czasach płyty z zagranicy to był niezły kapitał. Te, o których
          napisałem, wydane były w Polsce. Przewinęło się przez moją płytotekę parę
          zagranicznych, ale nie podchodziłem do tego po kolekcjonersku. To były dobra
          wymienne, więc... jeśli nawet jakieś przywędrowały, to wywędrowały dalej.
          Przypomniał mi się jeszcze Władysław Komendarek (tytuł chyba "Dotyk chmur")
          oraz - również polska - "The Dooley Family and the others". Polskie płyty
          najczęściej zostawały, ale i tak nie widzę w tych resztkach paru, które
          pamiętam.
          • mtq Re: Czarne płyty winylowe. 27.08.02, 11:03
            A jakieś Queen masz?
            • reptar Re: Czarne płyty winylowe. 27.08.02, 11:09
              niestety nie
      • Gość: Zbigniew Interesuje mnie IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.02, 11:25
        reptar napisał:

> - "Ten najpiękniejszy dzień" Exodusu
        > - "Tak, tak" Obywatela GC

Może masz jeszcze jakieś polskie?
        • reptar Re: Interesuje mnie 27.08.02, 11:56

> reptar napisał:
          >
          > > - "Ten najpiękniejszy dzień" Exodusu
          > > - "Tak, tak" Obywatela GC
          >
          > Może masz jeszcze jakieś polskie?

Interesuje Cię z tej kolekcji niemal dokładnie to samo co mnie ;)
          Własnie tych dwu, może jeszcze "Ya hozny", raczej nie będę się chciał pozbyć.
          Rozważałem nawet możliwość przywiezienia ich sobie do Krakowa (ba, żebym to
          raz rozważał!), ale tutaj nie mam adapteru, więc za każdym razem, kiedy
          odwiedzam stare kąty, cały pobyt spędzam na wahaniu się, czy ich nie zabrać,
          a w końcu zostawiam je tam gdzie są. I tak w kółko.

Nie chcę rozszerzać katalogu, bo jak wspomniałem, nie wszystko się ostało.
          Jak tam będę, zrobię remanent i przywiozę to, czego mógłbym się pozbyć.
          Ale na Exodus i Ciechowskiego raczej nie licz. Nawet bez adapteru mają dla mnie
          za dużą wartość, by się ich pozbywać. Nawet nie pytam o szczegóły oferty ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka