rafera 16.08.05, 14:16 cześć. Kto wie ile trzeba zapłacić opiekunce do 2 dzieci w Krakowie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marta Re: ile zarabia opiekunka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 17:32 ja place 1600zl, niania pracuje od 8 do 17, soboty wolne poniewaz oboje z mezem jestesmy w domu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: ile zarabia opiekunka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 20:19 + za ZUS ? Odpowiedz Link Zgłoś
rafera Re: ile zarabia opiekunka 16.08.05, 21:10 dziękuję bardzo. To strasznie dużo. Więcej niż moja pensja brutto. przepraszam za wści..two ale płącisz razem z ZUSem? Jakie obowiązki ma Twoja opiekunka? Ja włąśnie niedługo idędo pracy i chyba będęmusiałą dać dzieci do żłobka. Niestety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: ile zarabia opiekunka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 21:43 Rafera nie wiem czy to duzo ale pracuje zawodowo i musze pogodzic bycie mama z praca. Nie, nie place ubezpieczenia bo opiekunka pracuje nieoficjalnie, chyba zreszta nie ma takiego zawodu jak niania? jest to osoba 30-letnia, po studiach, pracowala niedlugo w szkole. Moje corki to 3 i 7 lat. Ona pod nasza nieobecnosc po prostu je wychowuje bo jak to inaczej nazwac? Dba o nie, spacery, czytanie, wyprawy do zoo, wspolne posilki. Czasem poprosze o wyprasowanie czy wlaczenie pralki. Ja jestem bardzo zadowolona. Balabym sie, ze niania ktora zarabia np.800zl nie dopilnuje dzieci prawidlowo. Przeciez to jej praca, prawda? I wynagrodzenie to normalna rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
trudny2002 prawość Twoja Marto i dbałość jest godna 16.08.05, 22:37 pochwały. Takze stanowisko wobec wynagrodzenia. Czemu wiec przy takiej postawie wspominasz o nieoficjalnej formie zatrudniania? Może nie ma zawodu niania w kategorii wyuczony, natomiast jest w kategorii wykonywany o czym tak pieknie piszesz... Broń Boże nie moja to rzecz ani nawet nie śmiałbym ingerować w twoje w kocu sprawy, jednak sama podnosisz temat i wskazujesz na niedostatki regulacji prawnych w tym względzie. Takie Stany Zjednoczone, kraj wielki, demokratyczny...w pełni sankcjonuje tego typu relacje...Ciekawe...ale słyszałem (całkiem serio) o powstaniu jakiejs szkoły dla własnie takich opiekunek i to bodaj na którejś z uczelni pedagogicznych właśnie trudny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: prawość Twoja Marto i dbałość jest godna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 22:52 Witaj trudny2002! Opiekunka, ktora zajmuje sie naszymi dziecmi nie chciala aby jej oficjalnie zatrudniac a my z mezem nie wnikalismy dlaczego. Przypuszczam,ze ma swoje powody. Nie posadzaj mnie o daleko posunieta wspanialomyslnosc czy chec obchodzenia prawa. Tak naprawde to najwazniejsze sa dzieci a tylko usatysfakcjonowany z zarobkow pracownik jest dobrym pracownikiem. Moi znajomi, ktorzy maja opiekunki dla swoich dzieci takze w ten sposob podchodza do zagadnienia a poza tym ja place takze za jej fachowosc, uniwersyteckie wyksztalcenie. To nie przypadkowa osoba z ogloszenia ktorej sie wydaje, ze dzieci to najmniejszy problem... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
trudny2002 Marto 16.08.05, 22:59 serio dziekuję za odpowiedź.Z pewnym niepokojem pisalem pytający post spodziewając się ewentualnej interpretacji , o którą czy tez o jaką na Forum wcale nie tak trudno. Przepraszam raz jeszcze za nieszczególnie grzeczną forme. Ciekawe to jest wogóle zagadnienie, bowiem wydaje sie iz taka funkcja wykonywana przez dobrze przygotowane osoby jest koniecznoscią. dziwi wiec całkiem serio, to iż dotychczas nie uregulowano statusu opiekunek - guwernantek tak aby nie było to zajęcie odbierane jako "nieco niższe"... Wymaga sie faktycznie od takich osób zaanga zowania i rzetelnosci oraz odpowiedzialnosci, a społeczna ocena tzw, niań wysoka nie jest. jesłi udało Ci się znaleźć własciwą panią gratuluję i zycze pomyślnego dalszego ciągu pozdrawiam trudny:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Marto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 23:11 Czy zapomniales w jakim kraju zyjemy i kto jeszcze nami rzadzi? O jakich regulacjach Ty mowisz? Dopoki "Brygada Kryzys" bedzie u steru a chore spoleczenstwo bedzie dalej wybierac pieknego Wlodzimierza czy typow w stylu Aleksandra to o zadnych prawnych regulacjach mowy byc nie moze. To dotyczy prawie kazdej dziedziny zycia... Odpowiedz Link Zgłoś
trudny2002 :)) 16.08.05, 23:15 Nooo, ale to nie znaczy że ewakuacja powinna objąć kogokolwiek poza tym 'zdrowym trzonem"...a potem za jakies kolejne pokolenie... To jasne. trudny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta . Re: :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 23:40 napisales poprzednio, ze ocena spoleczna zawodu nian nie jest wysoka? a kto ocenia? to wlasnie myslenie z poprzedniej epoki... chodzac do liceum bylam w klasie z "tym" Czartoryskim, nigdy nie splamil sie pochopna opinia , jego oceny podparte zawsze byly konkretna wiedza, ale niestety nalezal do ginacego gatunku... oceniaja i krytykuja zawsze ci o niewielkim zasobie informacji, moze maja poczucie niespelnienia? niania, ktora jest w naszym domu to zarazem opiekun i nauczyciel moich dzieci i majac o niej niskie mniemanie tylko sobie wystawiam swiadectwo, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
rafera Re: ile zarabia opiekunka 17.08.05, 13:31 dzień dobry Marto. Źle mnie zrozumiałaś. Ja nie uważam, żę to jest za duże wynagrodzenie za taką pracę jakąjest opieka nad dziećmi. NIe! Wiem ile pracy i siły trzeba w to włożyć. Przecież tym się włąśnie tareaz zajmuję. Nie uwa żam, żeby 1600 zł było wysoką pensją. Chodzi o to , żę moje zarobki tyle nie wyniosą. A płacic opiekunce całą pensję i jeszce z pensji męża, to po prostu nie możliwe. Teraz żyjemy tylko z jednej pensji i włąściwie nalezy zadać pytanie jak my to robimy, bo po opłaceniu wszystkiego zostaje nam 500 zl. I tylko o to mi chodzi. wiem, ze opiekunki też przecież mają swoje życie i pieniędzy też potrzebują. Ale chyba mnie na to nie będzie stać. A szkoda. Jestem lekarzem, po ciężkich studiach, mam prawie 30 lat i dopiero zaczynam "karierę". Moje koleżanki z liceum już dawno pracują a ja dopiero zaczynam życie zawodowe. Noi bedę zarabiać 1000 zl miesięcznie. Ot tyle warta moja praca, więc nie mogę opiekunce dać więcej. Pozdrawiam Cie serdecznie i dziękuję za informacje i fatygę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: ile zarabia opiekunka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 14:33 dzien dobry! wiem doskonale jakie sa zarobki wielu ludzi i jestem szczesliwa, ze mam solidnego i uczciwego pracodawce... ja po swoich studiach(historia) takze zarabialabym 1000 i dlatego musialam zmienic zawod aby trwac w tej rzeczywistosci... mysle, ze sobie poradzicie a zlobek nie jest taka ostatecznoscia, pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
rafera Re: ile zarabia opiekunka 17.08.05, 20:50 ja póki co, trwam przy swoim zawodzie. Bo specjalizacja szykuje mi się interesująca. NIe wiem tylko czy uda nam się zostać w Polsce. Wszędzie indziej jesteśmy milej widziani. Norwegia kusi nas zarobkami i opieką socjalną. Zobaczymy. Dziękuję za zainteresowanie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta? Re: ile zarabia opiekunka IP: *.armatura.krakow.pl / *.interkom.net.pl 31.08.05, 11:41 niezrównoważona jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: ile zarabia opiekunka IP: *.ipt.aol.com 16.08.05, 21:37 minimum 5zl/h Odpowiedz Link Zgłoś
anusia202 Re: ile zarabia opiekunka 16.08.05, 22:23 ja moge sie zaopiekować za 5 zł za godzine :)w te wakacje sprawowałam opieke nad 5- letnim chłopcem. POzdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
rafera Re: ile zarabia opiekunka 17.08.05, 13:36 A kto TY jesteś? Jeszcze się do końca nie zdecydowalliśmy. Mamy czas do września. Ale miło będzie jak napiszesz cośo sobie. mój e-mail: rafera@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fiore Re: ile zarabia opiekunka IP: *.zax.pl 17.08.05, 21:38 Hej, czy mozesz napisać cos wiecej na maila farfalla.e@poczta.fm. Ile lat ma dziecko i w ktorej czesci Kraka mieszkasz.Studiowałam przez dwa lata pedagogike, teraz koncze drugie studia zaocznie wiec mam kupe czasu no i brak pracy.Opiekowałam się przez prawie całe studia dzieckiem przyjaciół.Pozdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: ile zarabia opiekunka IP: *.eu.org 17.08.05, 23:18 Dziewczynie,która przychodzi opiekowac sie moim 5cio letnim synkiem,płacę 6zł/h +dodatkowe pieniądze jeśli mamy fantazję gdzieś wyskoczyć wieczorem(co zdarza się rzadko ale jednak). Ponieważ mały chodzi do przedszkola,to średnia pensja wychodzi jej jakieś 500zł( pracuje średnio 4godz.dziennie)-liczę bez dodatkowych "zleceń".Niedziele odpadają. Do jedynych jej obowiązków należy zajmowanie się małym,bo gdyby w grę wchodziły inne obowiazki to uważam,ze wynagrodzenie powinno być wyższe. Odpowiedz Link Zgłoś
swing no właśnie... 18.08.05, 11:16 może warto dać szansę żłobkowi i przekonać się, czy maluchy się w nim odnajdą? zawsze możesz wrócić do poszukiwania niani, jeśli okaże się, że nie akceptują instytucjonalnej formy opieki dla starszych dzieci aklimatyzacja bywa trochę trudniejsza - kontakt z grupą rówieśników może być zarówno zachętą, jak i źródłem stresów i problemów komplikacji może przysporzyć codzienne ryzyko zarażenia się czymś od nieleczonych lub niedoleczonych dzieci, które - zdarza się - przyprowadzają czasem niektórzy nieodpowiedzialni rodzice, jednak dziecko, które nie jest zbyt chorowite, czy słabe z czasem po prostu się uodparnia (komu ja tłumaczę ;-) istotna jest kwestia godzin, w których potrzebujesz opieki - większość placówek pracuje do 16, 16.30 niektóre do 17 opłata za żłobek to miesięcznie poniżej 200 zł - nie jestem pewna, czy przy dwójce są przewidziane jakieś zniżki moja rada: jeśli masz jakieś żłobki w okolicy - przejdź się, żeby zobaczyć, jak wyglądają od środka, pogadaj z kierowniczką, z opiekunkami czy innymi rodzicami, a w ostatecznych decyzjach kieruj się rozsądkiem na równi z intuicją powodzenia! :-) Odpowiedz Link Zgłoś