Dodaj do ulubionych

ile zarabia opiekunka

16.08.05, 14:16
cześć. Kto wie ile trzeba zapłacić opiekunce do 2 dzieci w Krakowie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Marta Re: ile zarabia opiekunka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 17:32
      ja place 1600zl, niania pracuje od 8 do 17, soboty wolne poniewaz oboje z mezem
      jestesmy w domu
      • Gość: Ewa Re: ile zarabia opiekunka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 20:19
        + za ZUS ?
      • rafera Re: ile zarabia opiekunka 16.08.05, 21:10
        dziękuję bardzo. To strasznie dużo. Więcej niż moja pensja brutto. przepraszam
        za wści..two ale płącisz razem z ZUSem? Jakie obowiązki ma Twoja opiekunka? Ja
        włąśnie niedługo idędo pracy i chyba będęmusiałą dać dzieci do żłobka. Niestety
        • Gość: Marta Re: ile zarabia opiekunka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 21:43
          Rafera nie wiem czy to duzo ale pracuje zawodowo i musze pogodzic bycie mama z
          praca. Nie, nie place ubezpieczenia bo opiekunka pracuje nieoficjalnie, chyba
          zreszta nie ma takiego zawodu jak niania? jest to osoba 30-letnia, po studiach,
          pracowala niedlugo w szkole. Moje corki to 3 i 7 lat. Ona pod nasza nieobecnosc
          po prostu je wychowuje bo jak to inaczej nazwac? Dba o nie, spacery, czytanie,
          wyprawy do zoo, wspolne posilki. Czasem poprosze o wyprasowanie czy wlaczenie
          pralki. Ja jestem bardzo zadowolona. Balabym sie, ze niania ktora zarabia
          np.800zl nie dopilnuje dzieci prawidlowo. Przeciez to jej praca, prawda? I
          wynagrodzenie to normalna rzecz.
          • trudny2002 prawość Twoja Marto i dbałość jest godna 16.08.05, 22:37
            pochwały. Takze stanowisko wobec wynagrodzenia.
            Czemu wiec przy takiej postawie wspominasz o nieoficjalnej formie zatrudniania?
            Może nie ma zawodu niania w kategorii wyuczony, natomiast jest w kategorii
            wykonywany o czym tak pieknie piszesz...
            Broń Boże nie moja to rzecz ani nawet nie śmiałbym ingerować w twoje w kocu
            sprawy, jednak sama podnosisz temat i wskazujesz na niedostatki regulacji
            prawnych w tym względzie.

Takie Stany Zjednoczone, kraj wielki, demokratyczny...w pełni sankcjonuje tego
            typu relacje...Ciekawe...ale słyszałem (całkiem serio) o powstaniu jakiejs
            szkoły dla własnie takich opiekunek i to bodaj na którejś z uczelni
            pedagogicznych właśnie
            trudny
            • Gość: Marta Re: prawość Twoja Marto i dbałość jest godna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 22:52
              Witaj trudny2002! Opiekunka, ktora zajmuje sie naszymi dziecmi nie chciala aby
              jej oficjalnie zatrudniac a my z mezem nie wnikalismy dlaczego. Przypuszczam,ze
              ma swoje powody. Nie posadzaj mnie o daleko posunieta wspanialomyslnosc czy chec
              obchodzenia prawa. Tak naprawde to najwazniejsze sa dzieci a tylko
              usatysfakcjonowany z zarobkow pracownik jest dobrym pracownikiem. Moi znajomi,
              ktorzy maja opiekunki dla swoich dzieci takze w ten sposob podchodza do
              zagadnienia a poza tym ja place takze za jej fachowosc, uniwersyteckie
              wyksztalcenie. To nie przypadkowa osoba z ogloszenia ktorej sie wydaje, ze
              dzieci to najmniejszy problem... Pozdrawiam
              • trudny2002 Marto 16.08.05, 22:59
                serio dziekuję za odpowiedź.Z pewnym niepokojem pisalem pytający post
                spodziewając się ewentualnej interpretacji , o którą czy tez o jaką na Forum
                wcale nie tak trudno. Przepraszam raz jeszcze za nieszczególnie grzeczną forme.
                Ciekawe to jest wogóle zagadnienie, bowiem wydaje sie iz taka funkcja
                wykonywana przez dobrze przygotowane osoby jest koniecznoscią. dziwi wiec
                całkiem serio, to iż dotychczas nie uregulowano statusu opiekunek - guwernantek
                tak aby nie było to zajęcie odbierane jako "nieco niższe"...
                Wymaga sie faktycznie od takich osób zaanga zowania i rzetelnosci oraz
                odpowiedzialnosci, a społeczna ocena tzw, niań wysoka nie jest.
                jesłi udało Ci się znaleźć własciwą panią gratuluję i zycze pomyślnego dalszego
                ciągu
                pozdrawiam
                trudny:)
                • Gość: Marta Re: Marto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 23:11
                  Czy zapomniales w jakim kraju zyjemy i kto jeszcze nami rzadzi? O jakich
                  regulacjach Ty mowisz? Dopoki "Brygada Kryzys" bedzie u steru a chore
                  spoleczenstwo bedzie dalej wybierac pieknego Wlodzimierza czy typow w stylu
                  Aleksandra to o zadnych prawnych regulacjach mowy byc nie moze. To dotyczy
                  prawie kazdej dziedziny zycia...
                  • trudny2002 :)) 16.08.05, 23:15
                    Nooo, ale to nie znaczy że ewakuacja powinna objąć kogokolwiek poza
                    tym 'zdrowym trzonem"...a potem za jakies kolejne pokolenie...
                    To jasne.
                    trudny
                    • Gość: Marta . Re: :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 23:40
                      napisales poprzednio, ze ocena spoleczna zawodu nian nie jest wysoka? a kto
                      ocenia? to wlasnie myslenie z poprzedniej epoki... chodzac do liceum bylam w
                      klasie z "tym" Czartoryskim, nigdy nie splamil sie pochopna opinia , jego oceny
                      podparte zawsze byly konkretna wiedza, ale niestety nalezal do ginacego
                      gatunku... oceniaja i krytykuja zawsze ci o niewielkim zasobie informacji, moze
                      maja poczucie niespelnienia? niania, ktora jest w naszym domu to zarazem opiekun
                      i nauczyciel moich dzieci i majac o niej niskie mniemanie tylko sobie wystawiam
                      swiadectwo, prawda?
          • rafera Re: ile zarabia opiekunka 17.08.05, 13:31
            dzień dobry Marto. Źle mnie zrozumiałaś. Ja nie uważam, żę to jest za duże
            wynagrodzenie za taką pracę jakąjest opieka nad dziećmi. NIe! Wiem ile pracy i
            siły trzeba w to włożyć. Przecież tym się włąśnie tareaz zajmuję. Nie uwa żam,
            żeby 1600 zł było wysoką pensją. Chodzi o to , żę moje zarobki tyle nie wyniosą.
            A płacic opiekunce całą pensję i jeszce z pensji męża, to po prostu nie możliwe.
            Teraz żyjemy tylko z jednej pensji i włąściwie nalezy zadać pytanie jak my to
            robimy, bo po opłaceniu wszystkiego zostaje nam 500 zl. I tylko o to mi chodzi.
            wiem, ze opiekunki też przecież mają swoje życie i pieniędzy też potrzebują. Ale
            chyba mnie na to nie będzie stać. A szkoda. Jestem lekarzem, po ciężkich
            studiach, mam prawie 30 lat i dopiero zaczynam "karierę". Moje koleżanki z
            liceum już dawno pracują a ja dopiero zaczynam życie zawodowe. Noi bedę zarabiać
            1000 zl miesięcznie. Ot tyle warta moja praca, więc nie mogę opiekunce dać
            więcej. Pozdrawiam Cie serdecznie i dziękuję za informacje i fatygę.
            • Gość: Marta Re: ile zarabia opiekunka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 14:33
              dzien dobry! wiem doskonale jakie sa zarobki wielu ludzi i jestem szczesliwa, ze
              mam solidnego i uczciwego pracodawce... ja po swoich studiach(historia) takze
              zarabialabym 1000 i dlatego musialam zmienic zawod aby trwac w tej
              rzeczywistosci... mysle, ze sobie poradzicie a zlobek nie jest taka
              ostatecznoscia, pozdrawiam serdecznie
              • rafera Re: ile zarabia opiekunka 17.08.05, 20:50
                ja póki co, trwam przy swoim zawodzie. Bo specjalizacja szykuje mi się
                interesująca. NIe wiem tylko czy uda nam się zostać w Polsce. Wszędzie indziej
                jesteśmy milej widziani. Norwegia kusi nas zarobkami i opieką socjalną. Zobaczymy.
                Dziękuję za zainteresowanie. Pozdrawiam
      • Gość: marta? Re: ile zarabia opiekunka IP: *.armatura.krakow.pl / *.interkom.net.pl 31.08.05, 11:41
        niezrównoważona jesteś?
    • Gość: kaja Re: ile zarabia opiekunka IP: *.ipt.aol.com 16.08.05, 21:37
      minimum 5zl/h
    • anusia202 Re: ile zarabia opiekunka 16.08.05, 22:23
      ja moge sie zaopiekować za 5 zł za godzine :)w te wakacje sprawowałam opieke
      nad 5- letnim chłopcem. POzdrawiam.
      • rafera Re: ile zarabia opiekunka 17.08.05, 13:36
        A kto TY jesteś? Jeszcze się do końca nie zdecydowalliśmy. Mamy czas do
        września. Ale miło będzie jak napiszesz cośo sobie. mój e-mail: rafera@op.pl
        • Gość: Fiore Re: ile zarabia opiekunka IP: *.zax.pl 17.08.05, 21:38
          Hej, czy mozesz napisać cos wiecej na maila farfalla.e@poczta.fm. Ile lat ma
          dziecko i w ktorej czesci Kraka mieszkasz.Studiowałam przez dwa lata
          pedagogike, teraz koncze drugie studia zaocznie wiec mam kupe czasu no i brak
          pracy.Opiekowałam się przez prawie całe studia dzieckiem przyjaciół.Pozdr!
          • Gość: ewa Re: ile zarabia opiekunka IP: *.eu.org 17.08.05, 23:18
            Dziewczynie,która przychodzi opiekowac sie moim 5cio letnim synkiem,płacę 6zł/h
            +dodatkowe pieniądze jeśli mamy fantazję gdzieś wyskoczyć wieczorem(co zdarza
            się rzadko ale jednak).
            Ponieważ mały chodzi do przedszkola,to średnia pensja wychodzi jej jakieś 500zł(
            pracuje średnio 4godz.dziennie)-liczę bez dodatkowych "zleceń".Niedziele odpadają.
            Do jedynych jej obowiązków należy zajmowanie się małym,bo gdyby w grę wchodziły
            inne obowiazki to uważam,ze wynagrodzenie powinno być wyższe.
    • mrug Re: ile zarabia opiekunka 17.08.05, 23:47
      A co złego jest w żłobku?
      • swing no właśnie... 18.08.05, 11:16
        może warto dać szansę żłobkowi i przekonać się, czy maluchy się w nim odnajdą?
        zawsze możesz wrócić do poszukiwania niani, jeśli okaże się, że nie akceptują
        instytucjonalnej formy opieki

dla starszych dzieci aklimatyzacja bywa trochę trudniejsza - kontakt z grupą
        rówieśników może być zarówno zachętą, jak i źródłem stresów i problemów

komplikacji może przysporzyć codzienne ryzyko zarażenia się czymś od
        nieleczonych lub niedoleczonych dzieci, które - zdarza się - przyprowadzają
        czasem niektórzy nieodpowiedzialni rodzice, jednak dziecko, które nie jest zbyt
        chorowite, czy słabe z czasem po prostu się uodparnia (komu ja tłumaczę ;-)

istotna jest kwestia godzin, w których potrzebujesz opieki - większość placówek
        pracuje do 16, 16.30 niektóre do 17

opłata za żłobek to miesięcznie poniżej 200 zł - nie jestem pewna, czy przy
        dwójce są przewidziane jakieś zniżki

moja rada:
        jeśli masz jakieś żłobki w okolicy - przejdź się, żeby zobaczyć, jak wyglądają
        od środka, pogadaj z kierowniczką, z opiekunkami czy innymi rodzicami, a w
        ostatecznych decyzjach kieruj się rozsądkiem na równi z intuicją

powodzenia!
        :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka