Dodaj do ulubionych

NAJLEPSZA KAWA W KRAKOWIE ranking kawiarni

IP: 195.150.133.* 19.09.01, 15:28
Przy okazji wątku o Dunkin Donuts wpadłem na pomysł aby na forum GWK spróbować
zrobić ranking kawiarni gdzie podają najlepszą kawę. Proponuję by oceniać tylko
normalną kawę z ekspresu z mleczkiem lub śmietanką.
Moim pierwszym kandydatem jest kawiarnia na rogu Karmelickiej i Kremerowskiej,
w nazwie ma coś o tęsknocie za dawnymi latami. Kawa jest pyszna, gorąca,
podawana w ciekawych ręcznie malowanych filiżankach. Dawno tak dobrej kawy nie
piłem w Krakowie. Filiżanka takiej białej kawy kosztuje około 4 zł. Warto !!
Obserwuj wątek
    • Gość: wed Re: NAJLEPSZA KAWA W KRAKOWIE ranking kawiarni IP: 10.10.10.* / 217.97.142.* 19.09.01, 23:52
      Trochę spoza tematu, ale kiedyś podawali niesamowitą kawę z jeszcze bardziej
      niesamowitym ciasteczkiem w Cafe Sukiennice. Kubek był spory i można sobie było
      dobrać kolejne ciastka ( tylko pierwsze trzy smakowały na jednakowo wysokim
      poziomie ). Teraz coś tam pozmieniali ( niestety ). Jak ktoś napiszę że
      przywrócili stary zwyczaj - zapraszam na kawę.
      • krzysztof.r.m Re: NAJLEPSZA KAWA W KRAKOWIE ranking kawiarni 20.09.01, 08:38
        MASKA. A w Masce jesli barmanuje Pan PIOTR.
        No wtedy kawa jest doskonala. Smak, zapach, temperatura...
        czasem chcialoby sie aby jakosc porcelany byla znakomitsza.
        Ale wlasnie naczynia w jakich podaje sie kawe sa niestety, bodaj najslabsza
        strona nie tylko krakowskich lokali
        krm
    • Gość: grass Re: NAJLEPSZA KAWA W KRAKOWIE ranking kawiarni IP: 217.96.95.* 20.09.01, 13:26
      No może nie jest najlepsza, za to jaki klimat: :)) w Rio na Św. Jana, w
      szklance ze spodkiem, parzona po turecku, jak za starych czasów, a atmosfera
      iście krakowska, wiecie o co chodzi.
    • Gość: Siksa Re: NAJLEPSZA KAWA W KRAKOWIE ranking kawiarni IP: *.wola-justowska.sdi.tpnet.pl 21.09.01, 09:04
      Moi drodzy o czym mówimy?
      O kawie ( hermetycznie zamknięta paczka z wentylkiem , w środku zmielone
      świństwo czyli ziarna niewiadomego pochodzenia i koloru) czy o..
      KAWIE ( równe kalibrowane ziarnka po jasnym paleniu z usuniętymi ziarnkami
      uszkodzonymi, idealnie wysegregowany rejon zbioru np Columbia itp.mielone na
      minutkę przed zaparzeniem).
      Jeśli kawa to moim zdanie w Tribeca Caffe na Karmelickiej (najlepsza w swojej
      klasie) , jeśli KAWA to tylko i wyłacznie "Pożegnanie z Afryką" na Sw.Tomasza (
      po prostu świątynia kawoszy).
      • Gość: kawiarz Re: NAJLEPSZA KAWA W KRAKOWIE ranking kawiarni IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.01, 16:42
        Brawo! Wreszcie znawca tematu. Jak słysze, że kawy ma byc dużo to mdleję! Toż
        kawa jest dla smaku a dla ugaszenia pragnienia woda i soczki! W rankingu
        prawdziwej włoskiej espresso wygrywa Tribeca, a także włoska restauracja Da
        Pietro w Rynku Gł., także nowy hotel Batory przy Łazarza.
      • Gość: Lady Re: NAJLEPSZA KAWA W KRAKOWIE ranking kawiarni IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.01, 08:51
        Ooooo.... nie mam nic do dodania. Dokładnie.
    • Gość: ptys Re: NAJLEPSZA KAWA W KRAKOWIE ranking kawiarni IP: 64.124.150.* 21.09.01, 10:00
      Nie piles nigdy inki czy co?
      • Gość: borys Re: NAJLEPSZA KAWA W KRAKOWIE ranking kawiarni IP: *.tera.com.pl 21.09.01, 10:18
        Albo kawy Turek...
        Idealnie wyselekcjonowane buraki, świetnie spalony jęczmień...
        • Gość: Alex Re: NAJLEPSZA KAWA W KRAKOWIE ranking kawiarni IP: 195.150.133.* 21.09.01, 13:12
          No to mamy juz kandydatów do czołówki i kandydata na miejsce
          ostatnie.Podsumujmy:
          Pożegnanie z Afryką, Maska, Tribeca i Cudowne Lata (mój faworyt z Karmelickiej
          i Kremerowskiej, aczkolwiek Wasze typy znam, oprócz Maski i zgadzam się, że
          warto tam wpaść na kawę)
          Zamyka notowanie jako relikt "kawa" w Rio na Św. Jana . A co powiecie o kawie
          na stacjach BP? Szukajmy dalej !
          • Gość: monika Re: NAJLEPSZA KAWA W KRAKOWIE ranking kawiarni IP: 62.93.81.* 15.10.01, 19:11
            Bezsprzecznie najlepsza kawa w Krakowie jest w "Cudownych latach" na rogu
            Karmelickiej i Kremerowskiej. Polecam każdemu. A jaka capuccino, pycha
    • Gość: MMM Re: NAJLEPSZA KAWA W KRAKOWIE ranking kawiarni IP: 10.10.0.* / 10.10.0.* / 212.244.147.* 21.09.01, 14:06
      Moim zdaniem Tribeca Cafee. Jest teraz "na topie". Również polecam takie
      starocie jak Kama na Szewskiej i Czarodziej na Karmelickiej- klimat trochę nie
      ten, ale kawa wyśmienita.
      • Gość: embe Re: NAJLEPSZA KAWA W KRAKOWIE ranking kawiarni IP: 212.160.138.* 25.09.01, 09:39
        Kiedyś po obiedzie w Herubino, zamówiliśmu kawe i tiramisu. Mmm, to było jedno
        z wazniejszych doznań w moim dotychczasowym zyciu...
        Poleciłem komuś innemu - potem marudził. Nie wiem więc jaka jest prawda.
        Kto potwierdzi, a kto zaprzeczy?
        • Gość: Xav Re: NAJLEPSZA KAWA W KRAKOWIE ranking kawiarni IP: *.bci.net.pl 10.10.01, 18:00
          Gość portalu: embe napisał(a):

> Kiedyś po obiedzie w Herubino, zamówiliśmu kawe i tiramisu. Mmm, to było jedno
          > z wazniejszych doznań w moim dotychczasowym zyciu...
          > Poleciłem komuś innemu - potem marudził. Nie wiem więc jaka jest prawda.
          > Kto potwierdzi, a kto zaprzeczy?

Chyba jednak miales urocza partnerke przy obiedzie w Cherubino, bo kawe maja tam
          paskudna :)))
          Tiramisu jest przyzwoite, ale lepsze udaje sie czasem w Da Pietro.

z krakowskim pozdrowieniem
          Xav
      • Gość: Aga Re: NAJLEPSZA KAWA W KRAKOWIE ranking kawiarni IP: *.unregistered.formus.pl 25.09.01, 14:03
        Gość portalu: MMM napisał(a):

Również polecam takie
        starocie jak Kama na Szewskiej i Czarodziej na Karmelickiej- klimat trochę nie
        ten, ale kawa wyśmienita.

Zgadzam się w 100%, klimat starych komunistycznych czasów, ale kawa pychotka. Do
        tego polecam szarlotke królewską w Kamie.
        Dobra kawa jest też w Dymie na Św.Tomasza i w Botanice na Bradzkiej
        • Gość: Jarman Re: NAJLEPSZA KAWA W KRAKOWIE ranking kawiarni IP: 192.168.0.* / *.mann.miechow.net 17.10.01, 11:14
          Przychylam się do zdania moich przedmówców - MMM i Agi co do kawy w KAMIE. Kawa
          włoska to poezja, a i capuccino, chociaż osobiście nie preferuję, podają
          znakomite.
          A co do atmosfery to myślę, że nie tylko prawdziwi komuniści mogą tam się czuć
          nieźle ;).
          Pozdrawiam.
    • Gość: Renia Re: NAJLEPSZA KAWA W KRAKOWIE ranking kawiarni IP: 62.93.81.* 11.10.01, 18:43
      Jeśli kawa to tylko w "pożegnaniu z Afryką". Prawdziwy smak, zapach i nawet
      klimat jak z typowej palarni kawy. A wszystkie podróbki i kawy w modnej, choć
      nieciekawej TriBeCe to profanacja tego pysznego napoju. Tak więc- kawa tylko na
      tomasza, w afryce...
    • Gość: beata Re: NAJLEPSZA KAWA W KRAKOWIE ranking kawiarni IP: *.tvwisla.com.pl 11.10.01, 18:52
      Mrozona kawa (choc w sumie to juz nie kawa:) w Kamie, choc dawniej byla
      lepsza...Pozegnanie z Afryka jest ok, choc wystruj kiepsciutki, jesli porownac
      np z Pozegnaniem w Toruniu. Tribecca - bardzo, bardzo dobra kawa. Ja lubie
      takze kawe w Ptaszylu na Kazimierzu (polecam tam rowniez czekolade na goraco!!!)
    • Gość: marym Re: NAJLEPSZA KAWA W KRAKOWIE ranking kawiarni IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.01, 20:31
      Nawet znajomi Włosi chodzą na kawę do "MASKI". Bezsprzecznie najlepsza kawa w
      Krakowie a może nawet w całej Polsce. Nie miałem okazji pić nigdzie lepszej w
      naszej ojczyźnie.
    • Gość: warszawi Re: NAJLEPSZA KAWA W KRAKOWIE ranking kawiarni IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.01, 20:35
      Zgadzam się z MARYMEM, jak jestem w Krakowie walę obowiązkowo na kawę do Maski
      w Starym Teatrze. Kawa rewela a jaka do tego atmosfera! Tego zazdroszczę
      Centusiom.
    • Gość: patefon Re: NAJLEPSZA KAWA W KRAKOWIE ranking kawiarni IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.01, 20:36
      ja robie najlepsza
      jesli wiecie gdzie to zapraszam:-)
      • Gość: mi Re: NAJLEPSZA KAWA W KRAKOWIE ranking kawiarni IP: *.*.*.* 31.10.01, 13:09
        Gość portalu: patefon napisał(a):

> ja robie najlepsza
        > jesli wiecie gdzie to zapraszam:-)

hmm ja wszystkim mówię, że to ja robię najlepszą...
        jakoś musimy się dogadać.
        zapraszam również serdecznie wszystkich krewnych i znajomych królika.
        najlepiej popołudniem, nie za wczesnym, nie za późnym, w taki dzień jak dzisiaj.
        ostatnio naprawiłem młynek i wychodzi idealnie
    • Gość: zja Re: NAJLEPSZA KAWA W KRAKOWIE ranking kawiarni IP: 157.25.164.* 22.10.01, 15:45
      MOZAJKA! ale to zależy kogo tam własnie spotkacie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka