Dodaj do ulubionych

Golonka i wielki smutek:((

29.08.05, 15:03
Zrobiłem sobie przerwę w forumowaniu i pojechałem na przeszpiegi do
Bawarczyków, Austriaków i innych Czechów i co? I nico!!
W Bawarii nie podają "bawarskiej golonki"!!!
Te śliczne, różowiutki, tłuściutkie mięska tam są nieobecne....
Zlatałem 100 knajp, zajazdów wypiłem ze 200 piw - ale smaczne!!!!!
Nasze sikacze to popłuczyny a nie piwa!!
A GOLONKI nie podają.
Czyli telewizja kłamie!!
Obserwuj wątek
    • Gość: kpiarz Re: Golonka i wielki smutek:(( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.05, 15:10
      a może kryzys gospodarczy u nich się zaczyna, a to piwo to od nas dostali za
      wypędzonych.
    • Gość: mikolaj Re: Golonka i wielki smutek:(( IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 29.08.05, 15:22
      > Zlatałem 100 knajp, zajazdów wypiłem ze 200 piw - ale smaczne!!!!!
      > Nasze sikacze to popłuczyny a nie piwa!!

noo a myslalem, ze to tylko ja mam spaczony gust i wole czeskie i niemieckie od naszych ;-))
      • skks Re: Golonka i wielki smutek:(( 29.08.05, 15:28
        Do pewnego czasu mnie treż wydawało się, że co polskie, żywieckie, okocimskie
        to lepsze - najlepsze!!
        Ale jak wypiłem jakieś weis-coś tam to już wiem jak smakuje piwo!!
        Ale nie o browce mi chodzi tylko o GOLONKO bawarskie!!
        Którego w Bawarii nie uświadczy:((
        • Gość: Zbigniew skk-esie !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.05, 15:32
          Piwo weizen coś tam to bardzo popularne piwo pszeniczne w Niemczech.

Ale jest również obecne takie piwo lane na Dobrego Pasterza w pizzerii Halo
          Pizza:)

Kosztuje 5zł i nazywa się Tucher sprowadzane bezpośrednio z Bawarii:)

Zapraszam:)

Nigdzie w Krakowie nie spotkałem lanego piwa pszenicznego !

Oczywiście w sklepach można kupić w butelce czy puszce Paulanera czy
          Franciskanera, ale nie ma to jak lane:)
          • skks Re: skk-esie !!! 29.08.05, 15:44
            > Franciskanera, ale nie ma to jak lane:)
            Oooooo to było to:))

Ale golonki nie mieli.
            Nawet w Monachuim, Ratyzbonie i innych pomniejszych dziurach:((
            • Gość: Zbigniew W halo pizza jest lane pszeniczne ale tylko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.05, 15:49
              Tucher, ale dobry jak każde inne pszeniczne (Paulaner czy Franziskaner).

To kiedy będziesz?:)
              • skks Re: W halo pizza jest lane pszeniczne ale tylko 29.08.05, 15:54
                Zapraszasz???
                Ale będzie lane i bez "dodatków" - no chyba, że dodatkiem będzie
                jakis "golonek":))
                • Gość: Zbigniew No golonek tam też podają:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.05, 15:56
                  Ale nie wiem jak smakują bo jadłem tylko pizze i lasagne (nawet to napisałem:)
            • seven Re: skk-esie !!! 29.08.05, 15:51
              chyba wszystkie te bardziej znane /i najlepsze/ niemieckie piwa mozna spokojnie u nas kupic..
              ale butelkowe i przynajmniej dwa razy drozej niz polskie :P o lane to juz ciezko, sam jestem
              ciekaw, gdzie mozna napic sie jakiegos nietypowego piwa lanego z beczki. jakies zagraniczne, a
              moze malo znane polskie ?
              • Gość: Zbigniew Te seven Mikłaju:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.05, 15:54
                Ja już pisałem w tym wątku o lanym pszenicznym na Dobrego Pasterza !!!

możemy umówić się choćby dzisiaj a kufle oryginalne.
                • skks Re: Te seven Mikłaju:) 29.08.05, 15:56
                  akurat mam czas:))) 20,oo?
                  • Gość: Zbigniew 20.00 pasi:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.05, 16:01
                    trafisz?
                    • seven Re: 20.00 pasi:) 29.08.05, 16:05
                      tez dolacze, jesli pozwolicie, ale nie wiem gdzie to dokladnie jest ;-)
                      • Gość: Zbigniew a więc:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.05, 16:10
                        Halo Pizza jest na ulicy Dobrego Pasterzaw Krakowie:)

Idąc jadąc od skrzyżowania z Al. 29 listopada w stronę Geant mija się ulicę
                        Łepkowskiego a potem Majora, za ulicą Majora po lewej stronie za jakieś 50 m
                        natrafiamy na drewniany plotek za którym jest ta pizza, można trafić po
                        zapachu:)

Dojechać można 184 lub 105 i wysiąść na ulicy Majora obok sklepu
                        • skks Re: a więc:) 29.08.05, 16:14
                          będę miał kierowce:))
                          • jacekm22 Re: a więc:) 29.08.05, 17:20
                            Dzieki Bogu ze w KRK , golonek dostatek... !!!!
    • mrug Re: Golonka i wielki smutek:(( 29.08.05, 19:25
      SKKS, weż przestań, proszę...;)
      Raz zeżarłem golonkę i kawałek nieogolonej skóry wieprza utkwił mi w gardle. To
      musiał być obcy, bo za cholerę nie chciał z tamtąd wyjść... Ale mnie jakoś
      odratowali. Od tej pory, mam, jakiś taki...uraz... Poza tym, to sam tłuszcz i
      skóra jest z odrobinką mięska.
      Golonkom mówimy - NIE!
      • Gość: jacek2 Re: Golonka i wielki smutek:(( IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 29.08.05, 20:51
        Zalezy jaka golonka !!
        Najlepsze sa te male z mala iloscia tluszczu , z chrzanem i zytnim chlebem To
        jest TO !! :-))
        • dupekzoledny Re: Golonka i wielki smutek:(( 29.08.05, 21:05
          ludzie czy wy chorzy jesteście.chcecie chude mięsko-żryjcie schab. a sens
          golomki to właśnie skórka i to co pod nią2-3cm tłuszczyku.MIODZIO.
          • mrug Re: Golonka i wielki smutek:(( 29.08.05, 21:35
            Nie osłabiaj mnie, proszę...;)
      • Gość: norek Re: Golonka i wielki smutek:(( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 21:15
        podobno w krajach rozwiniętych mają takie specjalne golonka dla modelek – zero
        kalorii!
        • mrug Re: Golonka i wielki smutek:(( 29.08.05, 21:36
          Oczywiście, wydepilowane golonka!
          • Gość: norek Re: Golonka i wielki smutek:(( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 21:55
            a ujędronione, jak małego cygana noga, normalnie...
            • mrug Re: Golonka i wielki smutek:(( 29.08.05, 21:57
              Bo po liftingu...
              • Gość: norek Re: Golonka i wielki smutek:(( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 22:03
                jak oni to robią?, u nas świnia po liftingu, to dalej świnia, a tam....
                • mrug Re: Golonka i wielki smutek:(( 29.08.05, 22:05
                  Bo tam jest transgeniczna.
                  Takie połączenie knura z, na przykład, Benem Affleckiem...
                  • Gość: norek Re: Golonka i wielki smutek:(( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 22:13
                    dlaczego akuart z beńkiem?
                    • mrug Re: Golonka i wielki smutek:(( 29.08.05, 22:35
                      A tak mi się jakoś skojarzyło...
    • skandal6 to juz nawet do niemcow cyliwizacja dotarla,panie 29.08.05, 23:03
    • skks Mrugu Drogi!! 29.08.05, 23:45
      Jak jeszcze raz!! napiszesz brzydko o ślicznej, tłuściutkiej, pachnącej,
      podpieczonej goloneczce jak o kawale owłosionej świniny to .... no.. sam już
      nie wiem co ale bedzie to coś strasznego!!
      W golonce nadmiar! mówię, że nadmiar tłuszczyku MUSI być odpowiednio wycięty,
      całość podgotowana i sprytnie upieczona. Nie w jarzynach, nie w rosole /błe/,
      nie z mikrofali, nie z folii ale z pieca, z pieca mówię.
      Ostatecznie może być w sosie własnym z brytfanny, z grilla jak podają na Rynku
      przed Bożym Narodzeniem:) w ostateczności!!
      • Gość: mikolaj Re: Mrugu Drogi!! IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 29.08.05, 23:54
        na rynku juz sie znowu wystawily jakies grylle, moze golonke tez tam daja (nie patrzylem)? ale
        na pewno tuchera tam nie leja, a ten dzisiejszy, chociaz z puszki, byl niezly. oj dobre piwo,
        dobre :)))
      • mrug Re: Mrugu Drogi!! 30.08.05, 01:39
        Zobaczysz, ona Cię kiedyś zaatakuje...;)
        TO nie może być ziemskiego pochodzenia!
    • Gość: ex_bawarian Re: Golonka i wielki smutek:(( IP: *.chello.pl 30.08.05, 01:44
      Nie wiem gdzie byłeś, ale najwyarźniej nie w tych miejscach gdzie golonka
      JEST... na przykład przy klasztorze Andechs (nie tak daleko od Monachium).
      Tamtejsza specjalność to nie tylko różne piwa, ale golonka piwem polewana.
      (osobiście muszę dodać, że nie przepadam - ani za piwem, ani za golonką;)
    • longwehicle Re: Golonka i wielki smutek:(( 30.08.05, 18:30
      Witaj!!
      Podobno na Wyki,koło dawnego urzędu celnego dają najlepszą golonkę w Krakowie,a
      żeberka wkapuście to miód!!.Polecał Henio!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka