Dodaj do ulubionych

Ochronic staw na Ruczaju

02.09.05, 09:17
za DP:
Mieszkancy osiedla Ruczaj kilka dni temu byli swiadkami smierci labedzia plywajacego po stawie nieopodal ul. Szuwarowej. Na tym naturalnym zbiorniku wodnym od 3 lat mieszka para labedzi, ktora co roku rozmnaza sie.

- W tym roku tez plywala tam para z mlodymi. Kilka dni temu wedkarze, ktorzy lowia tam karasie, zarzucili haczyki i jeden z labedzi podplynal za blisko. Albo polknal haczyk, albo zaplatal sie w zylke. Mimo ze spacerujacy nad brzegiem prosili wedkarzy, by pomogli ptakowi, ci nic nie zrobili. Labedz szarpal sie i padl - mowi mieszkanka pobliskiego osiedla. Nasza Czytelniczka zastanawia sie, czy nie mozna byloby postawic zakazu wedkowania na tym zbiorniku lub w jakis inny sposob chronic ptaki przez ludzmi.

Jak poinformowano nas w Urzedzie Miasta staw jako zbiornik na terenie gminy jest miejscem, w ktorym wedkowac mozna, oczywiscie pod warunkiem, ze robi sie to zgodnie z przepisami i wedkarz posiada karte wedkarska. Sluzby wojewodzkiego konserwatora przyrody potwierdzaja, ze kazdy, kto ma karte wedkarska moze lowic w stawie, a ewentualny zakaz wedkowania moglaby wprowadzic gmina jako wlasciciel terenu.

Byc moze problem ochrony ptakow rozwiaze w niedalekiej przyszlosci objecie stawu i terenow w poblizu ochrona jako parku miejskiego. Wkrotce powstanie lista rankingowa parkow, ktore maja szanse powstac w najblizszych latach, a obszar na Ruczaju ma duze szanse na miejsce w czolowce. W ramach parku staw moglby byc chroniony jako teren cenny przyrodniczo, a kwestie ochrony zwierzat, roslin bylyby osobno uregulowane.

Na razie pewne jest to, ze labedzi ani zwierzat innych gatunkow, bedacych pod ochrona, nie mozna nawet ploszyc. W przypadku, kiedy zagrozone jest zycie ptaka, powinno zawiadomic sie sluzby porzadkowe (Straz Miejska, czy policje). (WT)
Obserwuj wątek
    • ania.ruczaj Re: Ochronic staw na Ruczaju 02.09.05, 14:52
      Niestety może na ochrone stawu być za późno.
      Miałam dzisiaj okazję być tam na spacerze w chwili gdy przyjechała straż miejska
      i chodzili z jakimś facetem (pewnie zaniepokojony mieszkaniec). Rozmawiałam
      potem z nimi. Liczba łabędzi znowu się zmniejszyła - w tej chwili jest już tylko
      jeden dorosły i prawdopodobnie dwa młode - udało znaleźć się przez lornetkę
      jedno martwe młode i dorosłe, jednego brakuje ale pewnie też komuś przeszkadzał.
      W ten sposób przez jakąś hołotę mogą łabędzie stąd zniknąć - dorosły albo
      zostanie sam(bardziej prawdopodobna wersja) albo może i znajdzie nowego partnera
      ale może już tu nie wrócić.
      • ruczaj.x Re: Ochronic staw na Ruczaju 02.09.05, 15:03
        Draństwo i tyle!!
        Nie mam siły do osób nie potrafiących dbać o wspólne dobro, tam przydałby się zakaz wędkowania, ogrodzenie i kamera.

Naprawdę wielka szkoda tych łabędzi!
    • chmieleniec19 Re: Ochronic staw na Ruczaju 02.09.05, 15:06
      no tak łabądź się szarpał a właściciel wędki siedział i patrzył .....
      dla kogo takie teksty
      • mama.kota tak siedział 02.09.05, 22:09
        bo pewnie nie był w stanie ustać i
        rzucał wyrazami powszechnie uznawanymi za obraźliwei
        widzisz tak sie skałda, że ja widzę kto tam przychodzi łowić - 99% to menele
        popijający przy okazji piwko/tanie wino, zostawiający po sobie smieci i bałagan.
        Gonią ptaki bo im straszą ryby, wiec pewnei teraz wzieli i wytłukli...
        Hołota to mało powiedziane..

• elamamami Re: Ochronic staw na Ruczaju 04.09.05, 23:17
      Hamstwo to mało powiedziane!
      Ale nie będę sie tu wyrażać.....
      Te stawy to kawałek dzikiej przyrody w środku miasta i ostoja różnych gatunków
      ptaków, które nasze "miejskie" dzieci mogą zobaczyć z bliska. To dla nich
      doskonała lekcja przyrody i nauka szacunku do naturalnego środowiska. Szkoda, że
      przez bezmyślnośc niektórych ludzi moga stracic tę szansę. Naprawdę szkoda tych
      łabędzi.........
      A pamiętam, że w tamtym roku pod koniec lata równiez znaleziono martwe młode
      łabędzie i pewnie zginęły w ten sam sposób.
      • musu Re: Ochronic staw na Ruczaju 04.09.05, 23:48
        mam wątpliwości czy to wędkarze.Prawdopodobnie "gnojki" jakich nie brak w
        okolicy. Bo prawdziwy wędkarz przez "W" napewno tego by nie dokonał. Sam jestem
        wędkarzem i staw ten a także inne, których już wokoło niema ( skutecznie
        zasypane) znam od wczesnych lat 50-tych ub. wieku. Ratujmy to co jeszcze
        pozostało. Uważam, że najskuteczniejszą bronią przed wandalizmem jest nasze
        częste tam bywanie. Gromadnie jeśli to możliwe z rodzinami. Nasza obecność
        będzie najlepszym lekarstwem na zafajdanych HAMÓW, bo innego sposobu nie widzę.
        • ania.ruczaj Re: Ochronic staw na Ruczaju 05.09.05, 22:33
          Masz rację - wędkarze to dużo powiedziane. Miałam okazję kilka razy natknąć się
          na panów zmierzających tam z wędką. Wygląd - kilkudniowy zarost, unosząca się
          woń alkoholu( bynajmniej nie z kosmetyków), prowadzący lekkim zygzakiem
          dwudziestoletni rower. (wiem, koleiny są i ciężko iść prosto). W torbie oprócz
          puszki z przynętą jeszcze inna puszka lub butelka - trzeba uzupełniać płyny. Po
          zmroku nie chciałabym się z nimi spotkać.
    • amb25 Re: Ochronic staw na Ruczaju 05.09.05, 09:38
      Łabędzie są gstunkiem objętym ochroną prawną. W zweiązku z tym miejsce ich lęgów
      - ten własnie staw - powienien być objęty ochroną a zabicie łabędzie objęte karą
      (grzywny lub pozbawienia wolności).
      To co dzieje się na tym stawku wygląda dla mnie tak - ktoś wie, żę jeśli
      oficjanie zostanie uznane, żę gniazduje tam łabędź nix\c nie będzie można zrobi.
      Więc najlepiej pozbyć się łabędzi, staw zasypać, a teren np. zbudować.
      Można zgłosić ten fakt może od ligi ochrony ptaków albo złożyć skargę do
      Wydziału Ochrony Środowiska Urzędu Miejskiego w Krakowie - może do konserwatora
      przyrody - powinni takim czymś się zajmować.
      • anndelumester zostały juz tylko dwa młode 05.09.05, 10:33
        Witam,
        Nie wiem czy para "osiadła" na tym stawie została zamordowana,ale od piatku
        pływają tylko daw młode.
        TO jest straszny wandalizm i trzeba bardzo szybko coiś z tym zrobic.
        Mam propozycje, zeby osoby zainteresowane ochroną tego miejsca a także edukacją
        proekologiczną naszych dzieci - a takze niektórych dorosłych - skontaktowały
        sie ze mną mailowo, umówim y się np. w Starych Koniach i ustalimy co z tym
        mozna zrobić i to szybko.
        • chmieleniec19 Re: zostały juz tylko dwa młode 05.09.05, 19:21
          ta... pewnie wędkarze jak ryby nie brały to złapali sobie łabędzie na obiad....
          a moze czyj pies zagryzł.... nad staw najlepiej wpuszczać przez bramke do
          wykrywania metali a jak ktoś jest nad stawem z wedką to konfiskować
        • xed Plan zagospodarowani przestrzeni 06.09.05, 00:13
          Wnioski mozna skladac do 25 wrzesnia. Mysle ze ochrona stawu i organizacja
          wokol parku to jedna z propozycji ktore warto zlozyc
    • pinkdotr Re: Ochronic staw na Ruczaju 21.09.05, 09:43
      Czy nie zauważyliście (albo raczej nie wyczuliście) ostatnio dziwnego zapachu
      niepokojąco podobnego do zapachu szamba w naszym stawku? Poczułem dziś coś
      takiego jadąc rowerkiem od Chmieleńca w stronę Starych Koni. Obawiam się, że
      jeśli tyle rzeczy było wysypywanych do stawku to jest prawdopodobne, że ktoś
      nam teraz coś wylał.

Czy ktoś ma orientację, gdzie to można zgłosić do zbadania? Jeśli ktoś
      faktycznie spuścił szambo, to jakie mogą być oprócz smrodu skutki (myślę o
      zwierzętach) i czy da się to jakoś unieszkodliwić? Pisał tu ktoś znający się na
      ochronie środowiska, więc liczę na jakieś wskazówki, co z tym śmierdzącym
      problemem można zrobić.

pinkdotR
      • amb25 Re: Ochronic staw na Ruczaju 21.09.05, 10:22
        Wylanie szamba do stawu jest karalne. Stanowi to zagrożenie bakteriologiczne
        dla okolicy (co najwazniejsze zdrowia ludzi) no i dla fauny samego stawu.
        Mozna to zgłosić na policji (ale nie dać się być, bo wiadomo jak jest z
        policją), Straży Miejskiej (bo odpowiadają za porządek), w Wydziale Ochrony
        Środowiska Urzędu Miejskiego i w Sanepidzie (od niego bym zaczęła, ale też nie
        należy dać się zbyć). Być może można także zgłosić w prokuraturze podejrzenie o
        popełnieie przestępstwa, ale to raczej będą wiedzieli na policji (też nie
        należy dać się zbyć bo w kwestii ochrony środowiska, policja nie bardzo wie co
        robić).
        Musisz sobie zdawać sprawę, że wykrycie sprawcy bedzie raczej mało
        prawdopodobne, no chyba, że zrobi to jeszcze raz i ktoś go przyuważy. Ale
        pewnie wylewają w nocy. Z drugiejs strony jeśli dowie sie ten ktoś, że prowadzą
        postępowanie to może się przestraszy i już nie przyjedzie. Jesli raz komuś
        udało się pozbyć w ten sposób nieczystości, to najprawdopodobniej będzie to
        robił częściej.
        Swoją droga można też zgłosić zabicie łabędzi - bo to był gatunek chroniony
        prawem.
        Wędkarze, którzy łowią gdziekolwiek (także na takim stawku) powinni mieć ważną
        kartę wędkarską. Inaczej - należy im się mandat, bo łowią bezprawnie.
        Ja niestety ze smutkiem stwierdzam, że w ostatnim czasie działania zmierzjące
        do znizczenia stawu jakoś sie nasiliły. Bo miałam nadzieję, na objęcie stawu
        ochroną jako użytek ekologiczny, ale jak wytłukli łabędzie, nalali odchodów do
        wody to czarno widzę tą ochronę, bo być może tam juz nie ma czego chronić. A
        szkoda bo staw miał duży potencjał.
        Jeśli zdecydujesz się zgłosić i jeśli będziesz potrzebował pomocy - to pisz na
        priv - w miarę możliwości postaram się pomóc.
    • tytus61 Re: Ochronic staw na Ruczaju 29.06.06, 20:46
      Jestem wędkarzem i jak was wszystkich czytam to wydaje mi się, że mam do
      czynienia z jakimiś głąbami. Czy ktokolwiek z was próbował kiedykowiek
      wędkarstwa, czytał jakąkolwiek literaturę wędkarską, czytał regulamin
      edkarski... Jeżeli nie to radzę wcześniej się choć trochę zainteresować tym, a
      dopiero potem wypisywać bzdury.
      W woli wyjaśnienia, wędkarstwo oprócz czynnego połowu uczy również ochrony
      przyrody a nie jak piszecie MORDOWANIA PTAKÓW. Tak się składa, że różnego
      rodzaju ptaki w tym również łabędzie żyją na wielu akwenach gdzie jest
      dozwolone wędkowanie i żaden wędkarz nie stanowi dla nich zagrożenia.
      Natomiast zagrożenie dla nich mogą stanowić swobodnie wypuszczane psy, oraz
      wspaniałomyślni rodzice wyprowadzający swoje pociechy nad staw aby nakarmić
      łabędzie tym co się już popsuło w domu.
      Apropo własności stawu - jeżeli staw jest własnością PZW to obowiązuje na nim
      regulamin PZW i wszelkie uwagi należy składać do Okręgowego Związku
      Wędkarskiego. Lecz ten staw nie należy do niko (czyli jest własnością miasta) i
      SM nie jest w stanie usunąć wędkarzy za najzwyklejsze łowienie ryb.
      Na następny raz zastanówcie się zanim coś napiszecie i jak nikogo nie
      złapaliście za rękę to nie osądzajcie przedwcześnie.
      • janosik47 Re: Ochronic staw na Ruczaju 29.06.06, 21:41
        tia jasne 'jak nigogo nie zlapaliscie za reke' a moze Ty wszystkich lapiesz za
        reke? ... to ze staw nalezy do miasta i ono nie jest w stanie wyegzekwowac prawa
        to nie znaczy ze nie mozna sie czepiac osobnikow przesiadujacyn nad brzegiem
        pijacych piwo i palacych papierosy. Zarowno puszki jak i pety laduja w wodzie,
        nie wspomne juz o plastikowych workach tzw reklamowkach w ktorych puszki byly
        przyniesione - sam widzialem ... pewnie napiszez ze to nie byli wedkarze tylko
        wandale no coz nie jestem wedkarzem i nie potrafie rozroznic prawdziwego od
        podrobki, ma wedke, lowi ryby no to pewnie wedkarz bo na pewno nie hydraulik
        zastanawiajacy sie co tak cieknie ... Pewny natomiast jestem jednego: to co nad
        stawem ci osobnicy wyprawiaja nie przynosi chluby wedkarstwu ...
        • tytus61 Re: Ochronic staw na Ruczaju 30.06.06, 11:00
          A co piwa im nie można pić? Papierosów palić?
          Janosik47 - jeżeli ten staw bedzie twoją własnością to możesz im tego zabronić,
          a w chwili obecnej to mozesz ewentualnie napić się razem z nimi piwka.
          Jeżeli chodzi o "łapanie za rękę" to nie mam zamiaru się ośmieszać tak jak ty.
          Ponadto kompletnie mnie to nie przeszkadza, że ktoś sobie tam ryby łowi. Jak
          nie masz ochoty na to patrzeć to nie chodź tam, a jeżeli cię to boli to podejdź
          i zwróć uwagę a nie pisz nikomu nie przydatnych herezji. Oni i tak tego co
          piszesz nie przeczytaj i to sytuacji nie zmieni. Podejdź, porozmawiaj, zwróć
          uwagę - wydaje mi się, że będzie to bardziej skuteczne niż to co do tej pory
          robisz w tej sprawie.
          • emrg Re: Ochronic staw na Ruczaju 30.06.06, 11:42
            Chciałem Ci przypomnieć, że picie alkoholu w miejscach publicznych (a do takich można zaliczyć ten teren) jest zabronione, więc odpowiadając na twoje
            > A co piwa im nie można pić?
            nie, nie można

Spróbuj sobie 'walnąć piwko' pod Adasiem to błyskawicznie zorientujesz się jaki dokładnie jest mandat za tego rodzaju wykroczenie.

> Ponadto kompletnie mnie to nie przeszkadza, że ktoś sobie tam ryby łowi. Jak
            > nie masz ochoty na to patrzeć to nie chodź tam, a jeżeli cię to boli to > podejdź

Przecież nikt tutaj nie krytykuje samego faktu łowienia ryb, a niech sobie łowią, byle by tylko przy okazji nie niszczyli przyrody czy zabijali chronionych gatunków, bo to jest już przestępstwem.

--
            • arcus_caelestis Re: Ochronic staw na Ruczaju 30.06.06, 13:08
              A ja mam pytanko do wędkarza. Czy szczanie tam gdzie sie łowi to normalna
              praktyka? Siedzimy, łowimy, a jak nam się chce lać to do wody? Pomijając
              publiczne obnażanie się... to wy te ryby potem jecie czy jak?
              Świadkiem takiej sytuacji byłam dnia 15 czerwca, koleżance chciałam pokazać
              okolice i pierwsze na co trafiłam to własnie wędkarz lejący do wody, który
              nasza obenością sie totalnie nie przejął, ze tak powiem "olał" nas...
          • janosik47 Re: Ochronic staw na Ruczaju 02.07.06, 22:44
            jak czytam Twoj post to sobie tak mysle ze jeden wlasnie przeczytal ... co do
            lowienia ryb to nie mam nic na przeciwko pod warunkiem ze przy okazji nie lamie
            sie prawa i nie powoduje zniszczen czy zanieczyszczenia. Jak pisalem: ci ludzie
            zamieniaja to miejsce w smietnik, lubisz mieszkac przy smietniku?
            Ten staw to jedna z nielicznych oaz przyrody jaka w tych okolicach moze sie
            ostac, i serce mnie boli jak widze co sie tam wyprawia ...
    • bartekwl Re: Ochronic staw na Ruczaju 30.06.06, 15:45
      W sprawie ochrony ptaków i tego co tam się dzieje mozna zwrócic się do
      Małopolskiego Towarzystwa Ornitologicznego (dres i stronę można znaleźć na
      google, jeżeli oni nie pomogą to przynajmniej powinni skierować do bardziej
      kompetentnej jednostki.
      Oprócz wspomnianych łabędzi niemych w tym roku były tam lęgowe kaczki
      krzyżówki, kaczka czernica oraz kurka wodna. To wiem na pewno bo sam je tam
      widziałem wodzące młode. I wymienione przeze mnie gatunki podlegają ścisłej
      ochronie. Krzyżówka taką ochroną objęta jest tylko w okresie lęgowym. W
      zadrzewieniach wokół stawu były słowiki. To mówi już samo przez się, że staw
      ten powinno się chronić.
      Szczególnie teraz, gdy panuje szał na zbudowę każdego skrawka zieleni. Straż
      miejska powinna robić tam częste kontrole. Liści w przydomowym ogródku palić
      nie wolno, ale dewastować tereny zielone, nie będące parkami tak?
      Do dzieła moi drodzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka