Dodaj do ulubionych

Pod rozwagę szefom MPK

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 13:32
Często słyszę przez radio w autobusach komunikat

"Po przyjeździe na przystanek końcowy i wykonaniu czynności związanych ze
zmianą kierunku jazdy proszę niezwłocznie pdjeżdżać na przystanek dla
wsiadających"

Codziennie jeżdżę o 9:12 z Piasków autobusem linii 164 i codziennie kierowcy
mają problem z wykonaniem tego polecenia.

Przykład dzisiejszy (02.09.2005)
Autobus linii 164 nr boczny DD 441.
Kierowca po wysadzeniu pasażerów wstaje zza kierownicy i zaczyna wykonywać
czynności związane ze zmianą kierunku jazdy. Na czym one polegają?, ano Pan
Kierowca udaje się z gazetą do przedziału pasażerskiego i spokojnie ją tam
czyta (może studiuje zmiany w kursowaniu autobusów - nie wiem).
Czynność tę wykonuje do godziny 9:07. Następnie wraca za kierownicę i bardzo
długo celebruje ustawienie fotela (tak, jakby dopiero co przyszedł do pracy),
poprawia skąpą fryzurę i czyści okulary. To zjmuje mu czas do 9:10.
Z chwilą kiedy przyjeżdża następny 164 Pan Kierowca podjeżdża na przystanek
dla wsiadających - godzina 9:11.
Gasi silni (ale niepotrzebnie) i praktycznie zaraz go zapala, bo jest godzina
9:12 i odjeżdżą.

W chwili obecnej nic się nie dzieje, bo jest ładna pogoda, ale co będzie kiedy
przyjdą słotne dni?

Pisać skargę też chyba nie ma sensu, bo jak gościowi to udowodnić?

Myślę, ze ktoś w MPK przeczyta to i zwróci Panom prowadzącym pojazdy uwagę, a
może trzeba wysłać na końcówki kontrolujących, ale po cywilnemu, bo jak stoi
radiowóz to zawsze wszystko jest cacy.
Obserwuj wątek
    • Gość: czlowiek Re: Pod rozwagę szefom MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 19:56
      a co Ci w tym przeszkadza? deszcze leje? snieg pada? mroz jest? czekac
      cierpliwie i cieszyc sie ze autobus jest punktualnie.
      • Gość: perepeczko Re: Pod rozwagę szefom MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.05, 12:29
        Mnie to też przeszkadza z tej prostej przyczyny,że jak zacznie śnieg padaź to
        nawyki zostają i późno jest z tym zjawiskiem walczyć.
        Poza tym dlaczego mam stać 10 minut, jak mogę siedzieć wygodnie w autobusie?
        • Gość: TOLEK Re: Pod rozwagę szefom MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.05, 15:25
          Nie chce się czekać?, zimno?, deszczyk pada?
          Weź ciepłe ubranko i parasol, a od..... od kierowców.
          • aassaa1 Re: Pod rozwagę szefom MPK 04.09.05, 17:54
            Sz.Państwo - Odpier....lić się od Jasnie panów Szoferów z MPK. Przecież gdyby
            nie,,Łuni" to ta cała swołocz zapier..lałaby na swoich własnych nóżkach do i
            z pracy. A to że jaśnie Pan Szofer np. czegoś nie dopatrzy to już insza inszość
            i jakby tego nie brać to łun jest Pon Szofer z MPK i cieszyc się, że wogóle od-
            jeżdża i przyjeżdża. Drzwi chcieli by mieć otwarte i grzać swoje dupska na kle-
            jących się od brudu krzesełko-fotelach. Znam te problemy. Mieszkam obok pętli
            tramwajowej na Krowodrzy-Górce. Tramwajarze na zwrócona uwagę, że mogliby otwo-
            rzyć drzwi żeby ludzie weszli i usiedli odpowiadają ,,jak się nie podoba to do
            taksóweczki- postój obok". Paniska Qrwa ich mać. A swołocz do taksówki albo na
            piechotkę. I tak tzrymać. O take polskie my walczyli. Co daj boże-Amen.
            ,,Nieważne jak będzie Polska: biedna czy bogata, mądra czy głupia. Ważne żeby
            była KA-TO-LI-CKA !!!."
            • Gość: Olga Re: Pod rozwagę szefom MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 10:03
              Jjjjasne. A w ubiegłym sezonie na pętli autobusowej w Łagiewnikach panowie
              kierowcy linii 133 akurat w najgorszą jesienną lub zimową pogodę lubili tak
              okazać pasażerom swoją wyższość: jak najdłużej stali na przystanku dla
              wysiadających (nieważne, czy szli na chwilę do dyspozytorni, czy siedzieli
              sobie w wozie i gadali z kolegą), a na przystanek dla wsiadających podjeżdżali
              w ostatniej chwili przed planowym odjazdem, tak że wręcz trudno było zdążyć
              wsiąść. Zupełnie nie ruszało ich to, że np. ja stoję tam z ośmioletnią
              dziewczynką z tornistrem na zimnie, deszczu albo śniegu i czekam np. 15 minut.
              Co ciekawe, nagminnie postępowali tak kierowcy tych krótkich autobusów (zwanych
              przez młodzież "małymi wypasami"), podczas gdy prowadzący pełnowymiarowe
              autobusy ("duże wypasy") potrafili wcześniej podjechać na przystanek i pozwolić
              pasażerom schronić się w środku pojazdu. Teraz, jak widzę, na tej linii kursują
              tylko dziwne nowe "średnie wypasy". Ciekawe, który rodzaj zwyczajów
              przystankowych będą kontynuować...
            • Gość: gniewko_syn_ryba Re: Pod rozwagę szefom MPK IP: *.autocom.pl 10.09.05, 22:35
              Wszystko fajnie, tylko co zachowania kierowców MPK mają wspólnego z katolicyzmem
              ?... Modlą się zamiast jechać, czy co ?...
    • kuba203 Re: Pod rozwagę szefom MPK 09.09.05, 01:07
      Gość portalu: xgz napisał(a):

> Codziennie jeżdżę o 9:12 z Piasków autobusem linii 164 i codziennie kierowcy
      > mają problem z wykonaniem tego polecenia.

Bo jeśli kierowca ma akurat przerwę w pracy, nie ma obowiązku podjeżdżać na
      przystanek dla wsiadających :) Każdemu kierowcy przysługuje w trakcie zmiany
      jedna przerwa posiłkowa (w praktyce to po prostu dłuższy, zazwyczaj ok 20
      minutowy postój na pętli), jest ona oznaczona w jego rozkładzie. Przeważnie
      wypadają owe przerwy właśnie ok 9-10, więc zapewne opisywany przypadek to
      właśnie to. Mnie to nie dziwi, że chociaż wtedy chcą mieć święty spokój.
      Przecież muszą chwilę odpocząć, żeby potem bezpiecznie prowadzić autobus.
      • Gość: BOBO Re: Pod rozwagę szefom MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.05, 09:50
        1.Wtedy nie wypada przerwa.
        2.Przerwa nie zwalnia od obowiązku podjechania (osobny problem to zabezpieczenie
        autobusu, dokumentów itp. gdyby kierowca zdecydował się na opuszczenie autobusu
        np. do WC)
        • kuba203 Re: Pod rozwagę szefom MPK 10.09.05, 21:27
          To właściwie po co jest 'p' w rozkładzie? :)
          • Gość: xxx Re: Pod rozwagę szefom MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.05, 11:19
            Czy np. na poczcie podczas przerwy wyrzucają ludzi z urzędu?
            • kuba203 Re: Pod rozwagę szefom MPK 11.09.05, 18:37
              Na poczcie nigdy nie ma przerwy we wszystkich okienkach naraz, zawsze jakieś są
              czynne.
    • Gość: rozkład jazdy Re: Pod rozwagę szefom MPK IP: 195.150.92.* 12.09.05, 10:02
      164-11 w dzień powszedni ma przerwę śniadaniową na końcówce Piaski Nowe od
      godz. 8:38 do 9:11
      Gość:BOBO jest źle poinformowany albo świadomie przekazuje nieprawdziwe
      informacje.

„ Gość: BOBO 09.09.05, 09:50 + odpowiedz
      1.Wtedy nie wypada przerwa. ...”
      • Gość: xgz Re: Pod rozwagę szefom MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.05, 12:15
        164-11 w dzień powszedni ma przerwę śniadaniową na końcówce Piaski Nowe od
        > godz. 8:38 do 9:11

I dlatego codziennie jest opóźniony i przyjeżdża na Piaski o 9:55 (dotyczy to
        tego co odjeżdża o 9:12.
        Coś tu nie gra.
        Poza tym dlaczego np. na innych końcówkach kierowcy mający przerwę śniadaniową
        podjeżdżają na przystanek dla wsiadających (nawet, jak nie ma punktu socjalnego)
        i to im nie przeszkadza, a na Piaskach się nie da?. Czyżby mieszkańcy tego
        osiedla cieszyli się wyjątkową "sympatią" (chyba niezasłużoną) Panów kierowców?
        • kuba203 Re: Pod rozwagę szefom MPK 12.09.05, 22:41
          Coś kręcisz, niemożliwym jest, aby regularnie przyjeżdżał ponad 40 minut po
          planowym odjeździe, to się mogło zdarzyć jednorazowo gdy były jakieś duże
          utrudnienia w ruchu w mieście...
          • Gość: xyz Re: Pod rozwagę szefom MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.05, 09:30
            Chodziło o godzinę 8:55, a nie 9:55, jak błędnir napisałem.

Czyli codziennie przyjeżdża około 8:55 (a nie o 8:38 jak piszesz), a odjeżdża o 9:12
            Dlatego napisałem, że coś tu nie gra.
            • kuba203 Re: Pod rozwagę szefom MPK 20.09.05, 10:20
              Gość portalu: xyz napisał(a):

> Czyli codziennie przyjeżdża około 8:55 (a nie o 8:38 jak piszesz)

To nie ja napisałem.
              • Gość: xxx Re: Pod rozwagę szefom MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.05, 12:10
                Gość portalu: xyz napisał(a):
                >
                > > Czyli codziennie przyjeżdża około 8:55 (a nie o 8:38 jak piszesz)
                >
                > To nie ja napisałem.

Powinieneś się logować d.. 203, a nie kuba203.

Przecież, jak byk pisze Gość portalu: xyz napisał(a):

Czyli nie dotyczy to ciebie tylko xyz
                • kuba203 Re: Pod rozwagę szefom MPK 22.09.05, 09:20
                  Gość portalu: xxx napisał(a):

> Gość portalu: xyz napisał(a):
                  > >
                  > > > Czyli codziennie przyjeżdża około 8:55 (a nie o 8:38 jak piszesz)
                  > >
                  > > To nie ja napisałem.
                  >
                  > Powinieneś się logować d.. 203, a nie kuba203.
                  >
                  > Przecież, jak byk pisze Gość portalu: xyz napisał(a):
                  >
                  > Czyli nie dotyczy to ciebie tylko xyz

To mnie teraz rozbawiłeś :D
                  Gośc portalu: xyz napisała(a), że ja jakoby twierdzę, że autobusy przyjeżdżają
                  o 08:38. Proponuję poćwiczyć czytanie ze zrozumieniem...
    • Gość: rozkład jazdy Re: Pod rozwagę szefom MPK IP: 195.150.92.* 13.09.05, 15:16
      Koledzy „xgz” „xvz”, „BOBO” proponuję abyście zapoznali się z informacja nt.
      przyjazdów i odjazdów z przystanku Piaski Nowe w ramach przygotowania
      merytorycznego do dyskusji „Jak pomieścić te wszystkie autobusy na przystanku,
      który ma pojemność półtora autobusu”, bo dwa przegubowce nie chcą się tam
      zmieścić.
      Z uporem podawany jest odjazd 164 z przystanku Piaski Nowe jako 9:12, nie ma
      takiego odjazdu, o 9:12 linia 164 odjeżdża z przystanku Nowosądecka. Patrz
      źródło:

rozklady.mpk.krakow.pl/aktualne/index.php
      164-09 przyjazd 8:23 przerwa do 8:50
      164-11 przyjazd 8:38 przerwa do 9:11
      164-01 przyjazd 9:05 przerwa do 9:31
      w międzyczasie przez przystanek Piaski Nowe 1 przejeżdżają-odjeżdżają autobusy:
      8:30 174 > Kurdwanów
      8:31 164 > Górka Narodowa
      8:41 104 > Borek Fałęcki
      8:47 174 > Kurdwanów
      8:50 164 > Górka Narodowa
      8:51 104 > Borek Fałęcki
      9:03 104 > Borek Fałęcki
      9:05 174 > Kurdwanów
      9:08 TESCO
      9:11 Górka Narodowa
      • Gość: xyz Re: Pod rozwagę szefom MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.05, 16:00
        Ślicznie to rozpisałeś.
        Tylko zapomniałeś o jednym DATA.
        Post był pisany 02.09, a więc dotyczył rozkładów wakacyjnych (wtedy odjazdy były
        o 9:12).

Zatoka ta jest napewno dłuższa o zatoki przy moście Dębnickim, a tam jakoś
        zawsze zatrzymują się DWA PRZEGUBY (pomimo, że jest to przystanek POJEDYNCZY) i
        otwierają razem drzwi. W tym przypadku łamią wewnętrzny przepis MPK, ale to
        kierowcom nie przeszkadza.
        • Gość: TOLEK Do kuby 203 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.05, 13:52
          Stary naucz się czytać.
          Stoi jak byk, że chodzi nie o ciebie to po cholerę włazisz między wódkę, a zakąskę?

To że nie jest [po kolei to no\ie znaczy ,że dotyczy ciebie gamoniu.

Słowem pier....., jak mały Kaziu po dużym piwie. Idź się wyspać.
          • Gość: TOLEK Re: Do kuby 203 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.05, 14:02
            Przecież wyraźnie ta odpowiedź dotyczyła tego co napisał "rozkład jazdy", a nie
            ty miernoto, cieciu itp
            • m_i_k Re: Do kuby 203 28.09.05, 20:28
              Tolek, jak zwykle nie zawodzisz:) i poziom starasz się trzymać:) tylko nie pisuj
              zbyt często bo przyzwyczaisz ludzi i przestaniesz budzic politowanie, a
              zaczniesz przynudzać.

Szczeknij coś mocnego w odpowiedzi - póki się nie nudzę.
    • Gość: xyz Re:Wyjaśniam kubie203 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.05, 20:28
      Ponieważ to ja wywołałem temat i mnie się cytuję - to wyjaśniam
      spór dotyczy wypowiedzi autora "rozkład jazdy"

"...164-11 w dzień powszedni ma przerwę śniadaniową na końcówce Piaski Nowe od
      godz. 8:38 do 9:11....

Faktycznie nie dotyczyło to zadną miarą kuby203. Było tylko napisane pod postem
      kuby.
      Ja nie bawię się w dawanie odpowiedzi pod danym autorem tylko w kolejności i
      dlatego kuba203 pewnie wziął tę odpowieź do siebie.

Panie Tolku - trochę luzu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka