Dodaj do ulubionych

Duży cmentarz komunalny Czerwone Maki/Babińskiego

11.09.05, 00:40
Poczytałem sobie dokładnie plany no znowu szykuje nam się problem.

Okazuje się, że Zarząd Cmentarzy Komunalnych wystąpił o wniosek o sporządzenie miejscowego planu zagospodarowania dla obszaru od Lubostroń na północ w okolicy obecnego cmentarzyka, wygląda na to, że ktoś planuje powiększyć czterokrotnie jego powierzchnie.

Co ciekawe Zarząd Cmentarzy Komunalnych złożył taki sam wniosek na bardzo duży obszar od ul. Babińskiego na północ
img67.imageshack.us/my.php?image=cmentarz7zw.jpg
Szykuje się niezła niespodzianka dla co to niektórych.

Musimy jeszcze sprawdzić czy złożenie wniosku przez Zarząd Cmentarzy Komunalnych jest tożsame z planem budowy tak dużej nekropoli.
Natomiast zupełnie nie rozumiem, dlaczego takiego cmentarza nie można wybudować na mniej atrakcyjnych terenach, powiedzmy dalej na
południe w okolicach autostrady. Tam raczej nikt nie zechce mieszkać.
napiszcie proszę co o tym sądzicie

pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • ruczajy Re: Duży cmentarz komunalny Czerwone Maki/Babińsk 12.09.05, 09:22
      To jakiś żart prawda?? A ja tam obok w Europejskim miałem kupić mieszkanie BRRR...
    • raciborek144 Re: Duży cmentarz komunalny Czerwone Maki/Babińsk 12.09.05, 09:58
      Dziwne, dziwne
      ilość dzieci w najbliższych latach na osiedlu Ruaczaj nie wzrośnie a
      nieznacznie zmaleje dlatego wg Miasta nie ma potrzeby budować szkół, spieszyć
      się z robudową przedszkoli

Natomiast wygląda na to, że pomimo dosć młodego wieku większości
      zamieszkujących nowe osiedla na Ruczaju w najbliższych latach gwałtownie
      wzrośnie ilość osób odchodzących na tamten świat - skoro zamierzają powiększyć
      obecny cmenatarz 3-krotnie i wybudować drugi 10 razy większy...

Czyżby materiały użyte przy produkcji nowych bloków były aż tak bardzo
      szkodliwe?

Jako kolejny etap proponuję
      - budowę spalarni zwłok
      - budowę wysypiska śmieci
      - budowę oczyszczalni ścieków
      - budowę nowych 10 stacji benzynowych przy ul. Kobierzyńskiej
      - budowę kolejnych składów budowlanych i baz transportowych najwiekszych firm
      budowlanych w Krakowie - jak najbliżej bloków mieszkaniowych - dla
      uzyskania harmoni urbanistycznej ( efekt taki udało się uzyskać przy
      osiedlu Eurpejskim i ten dobry wzór powienien być naśladowany )
      - budowę wytwórni mas bitumicznych
      - likwidację zatok przystankowych przy ulicy Bobrzyńskiego i Kobierzyńskiej
      brak zatok przystankowych jest najlepszym sposobem na zmniejszenie prędkości
      poruszających się pojazdów, znacznie lepszym niż progi zwalniające czy też
      fotoradary - czego najlepszym przykładem jest przystanek przy ul. Torfowej
      • ruczaj.x Re: Duży cmentarz komunalny Czerwone Maki/Babińsk 12.09.05, 10:27
        mamy fajnych radnych, oni nas obronią :)))
        Jak dotychczas świetnie dbali o nasze interesy :D
        a jak cokolwiek będzie się działo pięknie nas o tym poinformują, zawsze nas o wszystki informowali ;))
    • amb25 Re: Duży cmentarz komunalny Czerwone Maki/Babińsk 12.09.05, 12:01
      Cmentarze nie są bardzo uciążliwe.
      Ale powstaje rzyczywiście pytanie - czy będzie to sam cmentarz, czy także
      krematorium (co sugeruje mi rozmiar tego drugiego cmentarza)? Bo krematorium to
      juz jest problem, w sąsiedztwie którego nie chciałabym mieszkać.

• ruczaj.x Re: Duży cmentarz komunalny Czerwone Maki/Babińsk 12.09.05, 12:28
        Pewnie nie będzie w ogóle uciążliwy, zastanawia mnie tylko czym jeszcze będziemy zaskoczeni w przyszłości.

Ja wychodzę z naiwnego założenia, że to niezbyt dobrze być na uboczu, gdyby te tereny były przeznaczone pod osiedla, mielibyśmy szansę na jeszcze lepszą komunikacje miejską czy ogólnie usługi. To tak w kontekście rozwoju naszej dzielnicy. Cmentarz natomiast przyczyni się do zastopowania tego rozwoju, zamiast tego będziemy mieli jedynie dalsze dogęszczania osiedli.
        • bellso Re: Duży cmentarz komunalny Czerwone Maki/Babińsk 12.09.05, 22:05
          To może trzeba zgłosić protest do planu zagospodarowania odnośnie tych
          cmentarzy. Przecież ten na Lubostroniu powinien raczej przesuwać się w stronę
          stadniny a nie osiedli mieszkaniowych, jeśli wogóle ma się rozbudowywać -
          urzędnicy z ZCK chyba się "naćpali" porzygotowując taki wniosek. Faktycznie
          tereny przy autostradzie są odpowiednie na takie inwestycje a nie środek
          osiedla. Czy uwagi do planu można zgłaszać tylko osobiscie, czy też mail`owo?
          • ruczaj.x Re: Duży cmentarz komunalny Czerwone Maki/Babińsk 12.09.05, 23:39
            planowanie.um.krakow.pl/bpp/plany/opracowywane/116-kobierzyn_zalesie-ogloszenie.pdf
            "Zainteresowani moga składac wnioski do wy@ej wymienionego planu
            miejscowego. Wnioski nale@y składac na pismie - w Biurze Planowania
            Przestrzennego Urzedu Miasta Krakowa, ul. Za Torem 22, lub droga pocztowa
            na adres: Urzad Miasta Krakowa, Biuro Planowania Przestrzennego,
            ul.Za Torem 22, 30-542 Kraków - w terminie do dnia 27 wrzesnia 2005 r.
            Wniosek powinien zawierac nazwisko, imie, nazwe i adres wnioskodawcy,
            przedmiot wniosku oraz oznaczenie nieruchomosci, której dotyczy. Pomocne bedzie
            dołaczenie kserokopii wyrysu z mapy zasadniczej lub ewidencyjnej, z oznaczeniem
            granic terenu, którego dotyczy wniosek."
    • shaddock Plany 12.09.05, 19:01
      Ciekawe, jak te "cmentarne" plany i przyszła decyzja urzędników mają się do
      Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego miasta Krakowa.
      Zaplanowano w nim niewielkie rozszerzenie cmentarzyka przy Lubostroń (tylko na
      północ!), niepowiększanie cmentarza Czerwone Maki oraz budowę wielkiego
      cmentarza komunalnego Podgórki przy skrzyżowaniu autostrady i drogi na Skawinę.
      Mapka: img276.imageshack.us/my.php?image=cmentarzeplany5ju.jpg
      Oryginalny pdf: www.bip.krakow.pl/zalacznik.php?zal_id=513
      Co do cmentarzyka przy Lubostroń - liczyłem na to, że na terenach w zamyśle
      Zarządu Cmentarzy Komunalnych przeznaczonych na jego powiększenie, będzie
      dalsza część parku, ewentualnie jakieś budynki użyteczności publicznej jak
      przedszkole czy szkoła, bardziej potrzebne na naszym osiedlu niż cmentarz.
      Cmentarz przy Lubostroń nie może być zresztą w łatwy sposób rozszerzony aż do
      ulicy, gdyż jakieś 5 metrów od niej budowana jest właśnie linia centralnego
      ogrzewania do bloku na Szwai, w którym mieszkam:
      img383.imageshack.us/my.php?image=cmentarzlubostron23pl.jpg
      Wątpię, żeby można było grzebać ludzi nad takimi rurami lub w bezpośrednim ich
      sąsiedztwie.
      Na koniec chciałem zauważyć, że te dwa tereny:
      1. przy cmentarzu Czerwone Maki, na który ma chrapkę Zarząd Cmentarzy
      Komunalnych: img67.imageshack.us/my.php?image=cmentarz7zw.jpg
      2. obszar planowanej rozbudowy Europejskiego, dla którego jest już wydana
      decyzja WZZiT: www.ruczaj.org/plan/wydane-decyzje.jpg
      kolidują ze sobą (mają część wspólną). Pomyłka?
      • ruczaj.x Re: Plany 12.09.05, 23:52
        Na wstępnie NAPRAWDĘ NIE JESTEM WSTANIE OKREŚLIĆ CÓŻ TAKI WNIOSEK MOŻE OZNACZAĆ

> ulicy, gdyż jakieś 5 metrów od niej budowana jest właśnie linia centralnego
        > ogrzewania do bloku na Szwai, w którym mieszkam:
        > img383.imageshack.us/my.php?image=cmentarzlubostron23pl.jpg
        > Wątpię, żeby można było grzebać ludzi nad takimi rurami lub w bezpośrednim ich
        > sąsiedztwie.
        przypuszczam, że jest kilkumetrowa strefa ochronna, a resztę można swobodnie wykorzystać

Podobna sytuacja jest w przypadku planowanych osiedli komunalnych przy Zalesie, bloki.
        > Na koniec chciałem zauważyć, że te dwa tereny:
        > 1. przy cmentarzu Czerwone Maki, na który ma chrapkę Zarząd Cmentarzy
        > Komunalnych: img67.imageshack.us/my.php?image=cmentarz7zw.jpg
        > 2. obszar planowanej rozbudowy Europejskiego, dla którego jest już wydana
        > decyzja WZZiT: www.ruczaj.org/plan/wydane-decyzje.jpg
        > kolidują ze sobą (mają część wspólną). Pomyłka?

Raczej nie pomyłka, walka interesów, możliwe, że ZCK przewidział ten teren pod budowę w jakimś innym planie, a w międzyczasie wydano WZiZT. No chyba, że błąd na mapie z Urzędu Miasta.
    • ruczaj.x Re: Duży cmentarz komunalny Czerwone Maki/Babińsk 12.10.05, 19:14
      się zakrztusiłem,
      sobie oglądałem dyskusje o spopielarni (krematorium) na Prądniku Czerwonym i jaki padł argument? Czemu ta spopielarnia nie powstanie przy Czerwonych Makach? Okazuje się, że w 1994 roku RD zgodziła się na taką właśnie lokalizacje.

Pani z ZCK wytłumaczyła, że w tamtym właśnie kierunku rozwija się obecnie Kraków i taka lokalizacja nie jest brana pod uwagę.
      Taka ciekawostka.
      • amb25 Re: Duży cmentarz komunalny Czerwone Maki/Babińsk 13.10.05, 08:16
        też oglądałam ten program. Lokalizacja spalarni w rejonie Czerwonych Maków nie
        jest brana pod uwagę dziś. Ale jeśli na Proądniku Czerwonym nie powstanie (w
        koncu mieli obietnicę władz) to ciekawe gdzie? Skoro u nas beda komunalki to co
        za problem dołozyć spalanrię?
        Zwrócenie się z wnioskiem nie jest jednoznaczne z wydaniem pozwolenia na
        budowę. Lokalizację cmentarza musi poprzedzić szereg badań (geologcznych -
        głębokośc zwierciadła wody, części organicznych w gruncie ). Ale z reguły
        wypadają one pomyślnie. Procedura wygląda mniej więcej tak (przy braku mpzp):
        wniosek-ekofizjografia-badania(mogą być zrobione wcześniej przed zwróceniem się
        z wnioskiem-prognoza+projekt planu-zatwierdzenie m.in. przez Sanepid, Radę
        Miasta, Wojewodę-dopiero potem pozwolenie na budowę. Zrobienie planu
        miejscowego dla tak małego obszaru (zwykle to cmentarz+ok. 150 - 250 m od jego
        granic) to kilka miesięcy z koniecznymi zatwierdzeniami.
        Dla zainteresowanych: warunki jakim powinien odpowiadać cemntarz zostały
        okreslone w rozporządzeniu Ministra Gospdoarki Komunalnej z dnia 25 sierpnia
        1959 roku w sprawie okreslenia, jakie tereny pod względem sanitarnym są
        odpowidnie na cmentarze (Dz. U. Nr 59 poz. 315).
        Mnie najbardziej niepokoi spalarnia. I to jak zachowają się nasi Radni
        Dzielnicowi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka