Dodaj do ulubionych

Ile Was kosztuja studia

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 16:02
Mam do Was pytanie, ile Was kosztuja studia chodzi mi tu o mieszkanie, wyzywienie czyli generalnie ile dostajecie kasy na miesiac :-)
Obserwuj wątek
    • sopelsiasty Re: Ile Was kosztuja studia 17.09.05, 14:07
      900 zł miesięcznie (300 za mieszkanie razem z rachunkami, w zimie powinno być
      jakieś 350) reszta na żarcie i dodatki. Za 10 zł dziennie można spokojnie
      przeżyć, wszystko ponadto to m.in. codzienna gazeta, piwko itp. Trzeba liczyć
      się z każdym groszem i oszczędzać ale utrzymać się można spokojnie.
      • Gość: elchu Re: Ile Was kosztuja studia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.05, 20:07
        Czyli ok 300 zarcie 300 mieszkanie i 300 dla siebie jesli sie dostanie 900 stow na miesiac hmmm no całkiem fajnie moze tez tyle bede mial ;/
    • Gość: ....a.... Re: Ile Was kosztuja studia IP: *.broker.com.pl 17.09.05, 20:19
      a ja mialam 500 zl na miesiac z czego 350 placilam za mieszkanie i musialo mi
      to wystarczyc... nie moglam za bardzo dorobic bo na pierwszym roku to byloby mi
      za ciezko pogodzic prace ze studiami...
      • aniawx Re: Ile Was kosztuja studia 17.09.05, 20:42
        a ja pracuje i studiuje i wszystko na raz robie i nie dostaje kasy od rodziców.
        Jakoś sobie sama radze:)) I mam poczucie niezalezności - podoba mi sie to:) i
        jeszcze chce isc do szkoły na angielski - ale nie wiem czy czas znajde:)
        • Gość: kureczka Re: Ile Was kosztuja studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 13:45
          w poprzednich latach mieszkanko można było mieć za 300-350, teraz ceny poszły w górę i jak się nie chce dojeżdżac godzinę to 350 to minimum. do tego miesięczny bilet 50. nie wiem jak na innych studiach, ale na moim kierunku co tydzien wydawałam jakies 20 złotych na ksera, czyli około 80 złotych miesięcznie za zadane teksty i inne duperele. A i tak było to niewiele w porównaniu z taka np socjologią. poza tym dojazd do domu też trzeba podliczyc. Jezdze raz w miesiącu ale mam daleko wiec potrzebuje minimum 80 złotych, Reasumując 560 na same takie pierdółki. Plus komórka, mysle ze dla posiadaczy 30-40 złotych miesięcznie to norma. No i już masz 600... Do tego dochodzą podręczniki, opłaty z biblioteki itp... W każdym razie za 850 miesięcznie nie było mowy o odłożeniu czegoś czy zabalowaniu bez cięć w innych dziedzinach. Wypad do kina = 3 dni jedzenia chleba z dzemem 3 razy dziennie:)
          No ale może ja sie nie umiem gospodarowac:)
          • Gość: Elchu Re: Ile Was kosztuja studia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.05, 15:04
            Ja akurat mieszkanie mam w centrum i mysle ze w 300 stowach sie zmieszcze bo
            place 275 + prad :-P chyba ze w zimie troche wiecej a pytam o koszty bo chce
            wiedziec jak to mniej wiecej wyglada to najlepiej miec tak z 900-1000 z tego
            co widze :-( oj biedny jest student :-P
            • madai Re: Ile Was kosztuja studia 18.09.05, 15:57
              ja tygodniowo dostaje 100 zl, czyli miesiecznie 400 zl. Mam z tego wyzyc,
              niewazne, co kupujac. moge balangowac caly miesiac, ale cos kosztem czegos.
              dodatkowo dostaje 50 zl na bilet miesieczny. do domu jezdze rzadko, poza tym
              nie mam daleko, takze sa to male koszty. Nie wliczam oplat za mieszkanie, bo
              place inaczej niz wszyscy.

Reasumujac: 800 zl spokojnie mi wystarcza na utrzymanie sie i na male
              przyjemnosci :) do oszczednych nie naleze, wiec sie dziwie, ze ludzie maja
              tysiac zlotych i jeszcze narzekaja :)
              • kalinka202 Re: Ile Was kosztuja studia 18.09.05, 18:46
                ja również miesięcznie dostaje na rękę 400 zł,
                osobno dochodzą koszty akademika + bilet miesięczny
                ksero robie z tej puli 400 złotych , ale zdarza się ,że biorę dodatkowe kase
                na książki(jezeli to by poruszyło dość znacznie mój budżet) od rodziców.
                i spokojnie wystarcza mi na jedzenie ,imprezy, kino i tym podobne przyjemności
                powiem więcej nieraz nawet zostaje nie wiem jakim sposobem :D
                --------------------------------------------------------------------------->
                ....PiEkŁo To PrZyWiLeJ sPeCjAlnY, zAsTrZeŻoNy DlA tYcH, kTóRzY gO bArDzO
                żĄdAli....
                • madai Re: Ile Was kosztuja studia 18.09.05, 22:33
                  zgadza sie kalinka. Mi tez starcza na bardzo duzo rzeczy. wszystko zalezy od
                  tego, jak kto sie bawi. znam ludzi, ktorzy potrafia przehulac 400 zl w jedna
                  noc, takze moze tacy sie tutaj wypowiadaja ;)
                  • kalinka202 Re: Ile Was kosztuja studia 18.09.05, 23:36
                    czyli ,że nie jestem od osobnionym przypadkiem =D
                    mój i madai przypadek pokazuje ,że za 400 zł. można przeżyć ,ba nawet można się
                    nieźle bawić.
                    ...ehhh musze pomykać bo w środe poprawka ostatniej sznasy , a ja nic nie
                    umiem...czy jest jakiś złoty środek na zdanie msg? heh...
                    Pozdrowionka dla wszystkich studentów i przyszłych studentów!
                    żĄdAli....
                    • madai Re: Ile Was kosztuja studia 19.09.05, 09:34
                      ja mam we wtorek poprawke :( mam nadzieje, ze nie ostatniej szansy!!
                      • kalinka202 Re: Ile Was kosztuja studia 19.09.05, 10:11
                        to dzielisz ze mna niedole :( no może przesadziłam ta poprawka nie jest
                        ostatniej szansy...potem przedłużenie sesji(30 zł) i kolejny termin :( bo to
                        najcięższy przedmiot w II semestrze....te studia mnie wykończą , ale mam
                        nadzieje,że teraz zdam!!!!!!!!!!!!Madai trzymam kciuki za ciebie we wtorek i
                        życze powodzenia! :)
                        żĄdAli....
    • Gość: ola Re: Ile Was kosztuja studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 14:39
      hm, czy mi się wydaje, czy też mieszkania w tym roku dośc podrożały?
      • Gość: kureczka Re: Ile Was kosztuja studia IP: *.b.jawnet.pl 20.09.05, 01:08
        Elchu!!!!!
        Zyczę ci z całego serca, żebyś się w 300 złotych zmieścił.. Niestety szczerze w to wątpię... Prąd w kamienicy (a perzypuszczam ze tam znalazłeś takowe mieszkanie o\i na prąd masz ogrzewanie) to zazwyczaj minimum jakies 60 złotych na osobe a w zimie jeszcze więcej:( Mie mówiąc już o skrajnościach ze niektórzy moi znajomi dostawali rachunek miesiesczny za prad dla dwóch pokoji ponad 600 na miesiąc...

A z utrzymaniem to jest tak., ze jak masz 400 stówy na rękę na notartki i jedzenie to możesz soboe jeszcze na niezłe wakacje odłożyć hehehe Nieststy w moim przypadku kasa jaką dostaje musi mi starczyc na wszystko, łącznie z lekarstwami w razie choroby, podręcznikami, butami, ciuchami, prezentami okolicznosciami itp. jednym słowem musze za to utrzymac całokształt mej osoby:) wytstarczy jedmna grypa i 50 dych na lekarstwa w plecy, dentysta tez jest przyczyną sporej dzury budżetowej... a wydatki takie jak buty czy kurtka to trzeba planowac dwa miesiące wstecz... Zupełnie nie rozumiem jak całe rodziny mogą się utrzymywac za takie pieniądze.. współczuje
        • Gość: Tomek Re: Ile Was kosztuja studia IP: 213.25.217.* 20.09.05, 04:16
          Moje koszty :
          300 zl za pokój na stancji (nie obchodzi mnie nic wiecej, żaden prąd, zaden gaz)
          120-150 zl - stolówka, codziennie od poniedziałku do czwartku (czasami w piątek
          tez) chodze na obiad czyli 15-20 dni w miesiącu
          80-100 zl - bilety na pociąg (wracam do domu co tydzien, mam niedaleko)

reszta co zostanie mam na jedzenie, kserówki, ksiazki itp, biore tez jedzenie z domu
          w 600 zl z reguly sie zamykam, chyba ze jest sesja to wtedy wiadomo...
        • Gość: Aga Re: Ile Was kosztuja studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 08:31
          też słyszałam o tym prądzie w kamienicach-masakra. dlatego uciekłam do
          normalnego, nowego bloku gdzie opłaty są 'normalne'

pozdr
          • Gość: ania Re: Ile Was kosztuja studia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.05, 11:46
            Nowe bloki mają to do siebie ze są ogrzewane na gaz a kuchenka jest na prąd bo
            takie są teraz standarty. Ja na taki trafiłam super wypasiony ale woda
            kosztowała tam prawie 200-300 zł bo szła ciepła z obiegu a nie przez piecyk
            gazowy. Ogrzewanie tez blisko 200 zł zalezy jak się oszczędza + butla gazowa na
            lewo do piecyka aby za dżo prądu nie szło i jeszcze + gaz. Podzękowałam za to
            mieszkanie. było naprawde sliczne ale przez przypadek dowiedziałam się jak
            wyglądaja w takim bloku opłaty. Zycze wam abyście na coś takieg nie trafili bo
            jak nic wyjdzie za media 500-600 zł :/
            • Gość: przyszły student Re: Ile Was kosztuja studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 12:45
              Ja w sumie też sięzastanawiam ile będe kasy potrzebował i myśle że okolo 650-
              700 powinno styknąć. Ciesze się z tego że będe mieszkał za 250 zeta msc łącznie
              z mediami. I tak jak ktoś wyżej już w spomniał bede dostawał 100 zeta tygodniowo
              mam nadzieje że to mi wystarczy, ehh teraz domyślam się skąd się wziął
              stereotyp: student - biedny ;)
              • Gość: Elchu Re: Ile Was kosztuja studia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.05, 16:08
                Mam nadzieje ze 300-320- to juz gora w cieple dni za mieszkanie. Jest to kamienica ale ogrzewanie jest na prad lecz to nie jest piec kaflowy przerobiony na prad tylko inny system grzewczy, takie male grzejniczki wokol sciany, miejsmy nadzieje ze nie wyjdzie za drogo i bedzie cieplo :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka