Gość: cincin IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.02, 11:23 Czy ktoś może mi wyjaśnic, jak przebiega ścieżka rowerowa na ul. Kopernika między ul. Westerplatte a wiaduktem?Dziekuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marcin ha Re: ROWERZYŚCI! IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 25.09.02, 13:32 Gość portalu: cincin napisał(a): > Czy ktoś może mi wyjaśnic, jak przebiega ścieżka rowerowa na ul. Kopernika > między ul. Westerplatte a wiaduktem?Dziekuję. Nie przebiega - tam jest strefa uspokojonego ruchu, rowerzysta porusza się zgodnie z przepisami w normalnym ruchu ulicznym. Jedyne udogodnienie to przejazd rowerowy między Mikołajską a Kopernika (samochody mają nakaz skrętu w prawo). Nie było ani miejsca na wydzielone scieżki rowerowe, ani _potrzeby_ wydzielenia scieżek - bo różnica prędkosci między samochodami a rowerzystami jest niewielka, a co za tym idzie - ryzyko kolizji też niewielkie. Natomiast od wiaduktu (a własciwie Radziwiłłowskiej) zgodnie z oznakowaniem, w kierunku _DO_ Ronda Mogilskiego rowerzysta porusza się w normalnym ruchu między samochodami przy prawej krawędzi jezdni, a w kierunku _OD_ ronda do centrum - po _jednokierunkowym_ pasie rowerowym "pod prąd" Kopernika. To drugie tego typu rozwiązanie zastosowane w Polsce (pierwszym był pas pod prąd ul. Grodzkiej, otwarty w ub. roku). Takie pasy pod prąd są bardzo powszechnie stosowane w centrach miast na Zachodzie - nawet w tak mało rowerowych krajach, jak Francja (np. widziałem je w Lyonie), w Niemczech, Austrii czy Szwajcarii - to standard. marcin ha Odpowiedz Link Zgłoś