Dodaj do ulubionych

ROWERZYŚCI!

IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.02, 11:23
Czy ktoś może mi wyjaśnic, jak przebiega ścieżka rowerowa na ul. Kopernika
między ul. Westerplatte a wiaduktem?Dziekuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: marcin ha Re: ROWERZYŚCI! IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 25.09.02, 13:32
      Gość portalu: cincin napisał(a):

> Czy ktoś może mi wyjaśnic, jak przebiega ścieżka rowerowa na ul. Kopernika
      > między ul. Westerplatte a wiaduktem?Dziekuję.

Nie przebiega - tam jest strefa uspokojonego ruchu, rowerzysta porusza się zgodnie z przepisami w normalnym
      ruchu ulicznym. Jedyne udogodnienie to przejazd rowerowy między Mikołajską a Kopernika (samochody mają nakaz
      skrętu w prawo). Nie było ani miejsca na wydzielone scieżki rowerowe, ani _potrzeby_ wydzielenia scieżek - bo
      różnica prędkosci między samochodami a rowerzystami jest niewielka, a co za tym idzie - ryzyko kolizji też niewielkie.

Natomiast od wiaduktu (a własciwie Radziwiłłowskiej) zgodnie z oznakowaniem, w kierunku _DO_ Ronda Mogilskiego
      rowerzysta porusza się w normalnym ruchu między samochodami przy prawej krawędzi jezdni, a w kierunku _OD_
      ronda do centrum - po _jednokierunkowym_ pasie rowerowym "pod prąd" Kopernika.

To drugie tego typu rozwiązanie zastosowane w Polsce (pierwszym był pas pod prąd ul. Grodzkiej, otwarty w ub.
      roku). Takie pasy pod prąd są bardzo powszechnie stosowane w centrach miast na Zachodzie - nawet w tak mało
      rowerowych krajach, jak Francja (np. widziałem je w Lyonie), w Niemczech, Austrii czy Szwajcarii - to standard.

marcin ha

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka