Dodaj do ulubionych

PKP - ZNÓW SIĘ ZACZĘŁO

IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 25.09.02, 19:56
No i zaczęło się. Zawieszają kolejne kursy. Tym razem na linii Chabówka -
Nowy Sącz oraz innych w okolicach Kalwarii, Wadowic oraz Suchej Beskidzkiej i
Jaworzna Szczakowej.
Co do tej pierwszej to nie ukrywam, że z niej nie korzystam, ale mam do niej
sentyment, bo jak byłem mały to widziałem jakie tam fajne "ciufcie" jeździły
(Limanowa). Poza tym szlag mnie trafia, że ktoś kiedyś to budował, a teraz w
wyniku czyjejś niegospodarności się to zamyka. Ponadto dodać trzeba fakt, że
przecież ten szlak kolejowy (o ile go wcześniej techiczny szlag nie trafi) ma
stanowić magistralę. Jak wybudują trasę z Podłęża do Piekiełka, to właśnie
Chabówka - Nowy Sącz ma przejąć ruch do Krynicy i Zakopanego.
Poza tym PKP stosują świetną technikę układania rozkładów jazdy. Tak
dobierają godziny, aby w ogóle nie były one skomunikowane z odjazdami na
stacjach końcowych. Nic dziwnego, że dzieje się tak, że ludzie do większych
miast nie dojeżdżają pociągami lokalnymi. No po co - żeby czekać dwie
godziny lub więcej, aby pojechać dalej???
Pytam też - dlaczego na linii Chabówka - Nowy Sącz nie wyremontowało się
zapadliska za Tymbarkiem, aby pociągi mogły kursować na całej relacji oraz
czemu przez ten szlak nie ma bezpośrednich połączeń do Zakopanego, Tarnowa
czy Rzeszowa. Przecież mogłyby istnieć takie pociągi.
BIELSKO BIAŁA - Kalwaria - Chabówka - Nowy Sącz - KRYNICA
ZAKOPANE - Chabówka - Nowy Sącz - TARNÓW
ZAKOPANE - Chabówka - Nowy Sącz - Stróże - Jasło - RZESZÓW / PRZEMYŚL
ZAKOPANE - Chabówka - Nowy Sącz - Stróże - Jasło - ZAGÓRZ
Ale PKP tego nie robi, no bo to przedsiębiorstwo najlepiej chciałoby tylko
jechać na głównych trasach wschód - zachód oraz północ - południe. A resztę
mieć głęboko gdzieś !!!
Oby jednak wcześniej PKP nie zginęło od swojej broni !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Yasioo Re: PKP - ZNÓW SIĘ ZACZĘŁO IP: *.ramtel.com.pl 25.09.02, 22:17
      Dwie ostatnie propozycje są bardziej niż sensowne. Nie mogłem uwierzyć dopuki
      sam się nie przejechałem - PKS z Krosna do Zakopanego jedzie prawie 7 godzin!!!
      Gdyby istniało którekolwiek z tych 2 połączeń, to czas podróży wyniósłby około
      4 godzin, co jest już w miarę normalne jak na Polskie standardy. O innych
      przykładach ignorancji i niegospodarności PKP już nie wspomnę. Samo wymienianie
      linii kolejowych, których nie mogę odżałować zajęłoby kilkadziesiąt linijek.
      Bardziej dociekliwych zapraszam na www.kolej.pl i do pobrania mapki na
      www.kolej.pl/~jareks/skladzik/siec2000.zip - na sam jej widok włos sie jeży...
      • kuba203 Re: PKP - ZNÓW SIĘ ZACZĘŁO 25.09.02, 22:48
        Gość portalu: Yasioo napisał(a):

> Gdyby istniało którekolwiek z tych 2 połączeń, to czas podróży wyniósłby
        około
        > 4 godzin, co jest już w miarę normalne jak na Polskie standardy.

Z Chabówki do Nowego Sącza pociąg jechał prawie 3 godziny!!!
        Wszystko z powodu fatalnego stanu torowiska. Nic dziwnego, że linia była
        nierentowna, skoro PKP nie rozumie, że czasem trzeba coś zainwestować, a nie
        tylko czekać, że może się zwalą ludzie do pociągu i biadolić, że ich nie ma :(((
        • Gość: tomekw74 Re: PKP - ZNÓW SIĘ ZACZĘŁO IP: *.interpab.com.pl / 192.168.0.* 27.10.02, 17:21
          Ponieważ forum coś ustało dzisiejszego popołudnia, postanowiłem odświeżyć nieco
          ten zapomniany wątek i dodać do niego swoje trzy grosze.
          Otóż, stan torowisk to jedno, a drugie - brak wyobraźni przez całe lata.
          Gdybyśmy mieli dziś autobusy szynowe, wielu tras na pewno by nie zamknięto.
          Byłyby ekonomiczniejsze. No, ale kupowano ciężkie lokomotywy, które żrą tyle
          paliwa, że... ech! Na wielu liniach problemem jest GŁÓWNIE brak taboru (np.
          Tarnów-Szczucin). Torowisko jest tam w znakomitym stanie.
          Poza tym: brak odwagi w likwidacji przerostu biurokracji i przywilejów w PKP
          spowodowało, że jest tak jak jest. Korwin-Mikke pisał kiedyś, że może podjąć
          odważną decyzję LIKWIDACJI w ogóle torów i reszty infrastruktury. Osobiście
          nie zgadzam się z nim, poza tym lubię klimaty kolejowe, a kolej może być
          alternatywą dla transportu drogowego. Wierzę w to. Choć, z drugiej strony,
          nigdy do końca nią nie będzie z powodu niemożności dotarcia w każdy zakątek
          kraju. Więc: najlepsze wyjście - połączyć kolej z transportem drogowym na
          sensownych zasadach (mądre skomunikowania, wspólne ustalanie rozkładów).
          Myślę, że ze strony tego drugiego jest otwarcie na rozmowy. e strony PKP chyba
          nie. Dlaczego więc, do jasnej cho...., tak wlecze się prywatyzacja tego
          dinozaura?
          Uff, ulżyłem sobie, a teraz, drodzy forumowicze, piszcie coś, bo w takim tempie
          to my Łodzi nie dogonimy...
          • kuba203 Re: PKP - ZNÓW SIĘ ZACZĘŁO 27.10.02, 17:54
            Niestety, jakie jest PKP, wszyscy wiemy :(((
            Jak donosi serwis komunikacja.krakow.pl , PKP zaiewsiło kursowanie pociągów na
            odcinku Chabówka - Rabka Zdrój. Jest to rzecz bez precedensu, bowiem
            zlikwidowano połączenie zakontraktowane przez Urząd Wojewódzki. A niedawno
            jakiś kierownik PKP mówił, że takie pociągi są dla nich święte... I co?
            Przecież to już jest skandal!!!
            • Gość: tomekw74 Re: PKP - ZNÓW SIĘ ZACZĘŁO IP: *.interpab.com.pl / 192.168.0.* 28.10.02, 09:16
              No, jeśli to chodzi o ezetki, zawijające do Rabki po drodze na Zakopane, to to
              juz jest skandal. Chyba - co też mozliwe - tak pieknie ułożyli rozkład, że
              nikomu nie opłacało się jechać pociągiem do Rabki (inną kwestią jest czas
              przejazdu), no, ale jeżeli PKP chce się po prostu samozlikwidować, to może
              poczekajmy i na tych gruzach ktoś mądry wzniesie coś sensownego.
              Zawiadomcie mnie o terminie pogrzebu.
              • kuba203 Re: PKP - ZNÓW SIĘ ZACZĘŁO 28.10.02, 10:52
                Gość portalu: tomekw74 napisał(a):

> Chyba - co też mozliwe - tak pieknie ułożyli rozkład, że
                > nikomu nie opłacało się jechać pociągiem do Rabki (inną kwestią jest czas
                > przejazdu),

To nie jest w tym wszystkim istotne, bo PKP miało za te pociągi zapłacone z
                góry, i ma OBOWIĄZEK wywiązać się z umowy, choćby pociągi miały puste jeździć.

> no, ale jeżeli PKP chce się po prostu samozlikwidować, to może
                > poczekajmy i na tych gruzach ktoś mądry wzniesie coś sensownego.
                > Zawiadomcie mnie o terminie pogrzebu.

Ja się na pogrzeb nie wybiorę...
        • Gość: Locutus Re: PKP - ZNÓW SIĘ ZACZĘŁO IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 28.10.02, 01:00
          Ta, ale żeby zainwestować, to trzeba mieć jeszcze co zainwestować. Długami to
          PKP nic nie zapłaci.

A tak na marginesie:
          - Kto to jest WIERZYciel?
          - Instytucja, która WIERZYła, że PKP jej zapłaci...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka