Dodaj do ulubionych

Gigantyczna kolejka do MPK

IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 30.09.02, 15:05
Zobaczcie jak działa MPK na rzecz zachowania tradycji stania w kolejkach. Na
rogu Studenckiej i Podwale młodzież grzecznie uczy się tego, już prawie
zapomnianego obrządku. Jest to dobry i tani sposób na zajęcie dla młodych
ludzi. Pogoda, jak na razie, jest łaskawa dla kolejkowiczów.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gatsby Re: Gigantyczna kolejka do MPK IP: *.chello.pl / *.chello.pl 30.09.02, 15:07
      jakos im nie wspólczuję...bilety mozna kupić wcześniej i określić sobie datę
      ważności od dnia do dnia.
      • joseph.007 Re: Gigantyczna kolejka do MPK 30.09.02, 15:21
        Gość portalu: Gatsby napisał(a):

> jakos im nie wspólczuję...bilety mozna kupić wcześniej i określić sobie datę
        > ważności od dnia do dnia.

Popełniasz, jakby to powiedziała kol. jottka, mylny błąd sądząc, że studenci
        kupują bilety pod koniec miesiąca z przesłanek masochistycznych. Miesięczny to
        kupa szmalu, a studenci naród ubogi i pieniądze mają wtedy jak dostaną
        stypendium albo starzy wezmą pensję i im poślą - czyli pod koniec miesiąca
        właśnie.
        • Gość: Gatsby Re: Gigantyczna kolejka do MPK IP: *.chello.pl / *.chello.pl 30.09.02, 15:27
          łokej...humorek parszywy dzisiaj mam...tak naprawdę, to troszki im wspólczuję -
          jako student właśnie; no taki starszawy;)) no i - jak mój rodziciel mi
          wypomina - za dobrze mi na tym świecie...ciężko w to uwierzyć...dzisiaj at
          least.
          • mn Re: Gigantyczna kolejka do MPK 30.09.02, 15:50
            Z tego co pamiętam w zeszłym roku MPK podstawiało specjalny autobus, mający
            bezpłatnie zawozić kolejkowiczów z Podwala np. na św. Wawrzyńca - gdzie nie
            było kolejek. Ale nie było chętnych do takiej wycieczki...
            • Gość: Gatsby Re: Gigantyczna kolejka do MPK IP: *.chello.pl / *.chello.pl 30.09.02, 15:59
              raz - w przypływie roztargnienia - ominąłem tę kolejkę. no bo co? 2 okienka, a
              tylko do jednego kolejka?! (oczywiscie była jedna kolejka do obydwu okienek,
              jak w niektórych bankach) skapowałem sie dopiero po odejściu z biletem:)))
              a przy tym okienku, jeszcze sie tak ślimaczyłem, forsy po kieszeniach
              szukałem...jestem chyba dobrze wychowany i - po fakcie - zacząłem się wstydzić
              tego "numeru":) oczywiście, kolejkowicze uznali mnie za zimnego drania i nawet
              nie protestowali!;) gosc, na takim luziku, wszystkich olał i nawet się nie
              obejrzał!:))

Gatsby - czasami, najbardziej roztargniony czlowiek na świecie;))
        • kuba203 Re: Gigantyczna kolejka do MPK 30.09.02, 22:34
          joseph.007 napisał:

> Popełniasz, jakby to powiedziała kol. jottka, mylny błąd sądząc, że studenci
          > kupują bilety pod koniec miesiąca z przesłanek masochistycznych. Miesięczny
          to
          > kupa szmalu, a studenci naród ubogi i pieniądze mają wtedy jak dostaną
          > stypendium albo starzy wezmą pensję i im poślą - czyli pod koniec miesiąca
          > właśnie.

Powiedziałbym, że to może nie są przesłanki masochistyczne, ale raczej
          lenistwo, że wielu ludziom się nie chce załatwić sprawy wcześniej... Ale skoro
          wolą stać w kolejkach, to ich sprawa. Najgorsze, że mi się kończy bilet 03.10.
          i też muszę się udać po następny (ale u mnie to czysty przypadek, że akurat
          teraz - ja mam ciągłość) :(((
          • mtq Re: Gigantyczna kolejka do MPK 01.10.02, 18:48
            Kuba, myślałem, że ty masz 10-letni :-) Ten raz mógłbyś
            odstać, nie? :-)
            • kuba203 Re: Gigantyczna kolejka do MPK 02.10.02, 09:45
              mtq napisał:

> Kuba, myślałem, że ty masz 10-letni :-)

Jeśli już, to raczej dożywotni :)))
    • Gość: tomCrac Re: Gigantyczna kolejka do MPK IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 30.09.02, 22:41
      > Zobaczcie jak działa MPK na rzecz zachowania tradycji stania w kolejkach.

Echhh, bo ludzie sa lekko niepoinformowani :) Widzialem te kolejke na poczatku wrzesnia, ale przepchalem sie do srodka, zeby zapytac tylko o cene... ku mojemu zdziwieniu na kilka czynnych kas, ta dluga kolejka byla tylko do JEDNEJ!!! :) Moglem kupic karte w ciagu 5minutek zamiast stac ponad godzine w kolejce. Takie to gupie ludzie... MPK i kolejkowicze nie wiedzacy, ze w srodku kilka kas wolnych stoi ;)
      • kuba203 Re: Gigantyczna kolejka do MPK 01.10.02, 18:02
        Nie wiem, w którym punkcie byłeś, ale np na Podwalu była kiedyś kartka "jedna
        kolejka do wszystkich kas".
        • Gość: tomCrac Re: Gigantyczna kolejka do MPK IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 08:47
          > Nie wiem, w którym punkcie byłeś, ale np na Podwalu była kiedyś kartka "jedna
          > kolejka do wszystkich kas".

No to jaja, bo wtedy nic takiego nie widzialem, ale po wejsciu do tegoz MPK byly czynne tez inne kasy :) Jezeli ktos jeszcze nie kupil biletu, to polecam punkt na Kalwaryjskiej 04.09 ok. 12 bylo pusto.
          • kuba203 Re: Gigantyczna kolejka do MPK 02.10.02, 09:20
            Gość portalu: tomCrac napisał(a):

> polecam punk
            > t na Kalwaryjskiej 04.09 ok. 12 bylo pusto.

Chyba we wszystkich można kupić bilet w miarę sprawnie, tylko na Podwalu są
            wielkie kolejki. Ja polecam punkt na Polonijnej, zwykle siedzi tam jedna pani i
            przysypia z nudów :))) Dziś chyba pójdę złożyć jej wizytę :)))
    • adrum1 Gigantyczna kolejka do MPK cd. 01.10.02, 23:55
      Dzisiaj też stali. Kolejka była długa na cały kwartał.
    • Gość: wojo Re: Gigantyczna kolejka do MPK IP: *.waw.cdp.pl 02.10.02, 00:03
      wszystko prawda, ale za żadne pieniądze nie stałbym kilka godzin w takiej
      kolejce, tylko kilka dni wolałbym pojeździć na jednorazowych.
      Nie jest to aż tak wielki wydatek, zwłaszcza w porównaniu z tym ile studenci
      przepiją w nadchodzących semestrach. Początek roku akademickiego to jakby
      noworoczne zobowiązania czyli będę oszczędny, potem idziemy w tango i "kochane
      pieniążki przyślijcie rodzice".
      • Gość: domcia Re: Gigantyczna kolejka do MPK IP: *.blich.krakow.pl 02.10.02, 00:11
        no a jak??? raz sie zyje!!! kiedy ma czlowiek balowac jak nie za mlodu...
        szkoda, ze ja studiuje i mieszkam w krakowie... ;(
        • Gość: tomCrac Re: Gigantyczna kolejka do MPK IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 08:50
          > no a jak??? raz sie zyje!!! kiedy ma czlowiek balowac jak nie za mlodu...
          > szkoda, ze ja studiuje i mieszkam w krakowie... ;(

DOKLADNIE TO SAMO POWTARZAM SOBIE OD KILKU MIESCIECY :)
          • kuba203 Re: Gigantyczna kolejka do MPK 02.10.02, 09:18

> DOKLADNIE TO SAMO POWTARZAM SOBIE OD KILKU MIESCIECY :)

Ja też :)))
    • joseph.007 Re: Gigantyczna kolejka do MPK 02.10.02, 09:31
      Wrr, zajrzałem do wczorajszej GieWu i co widzę? Ze mnie, zasłużonego agenta Jej
      Królewskiej Mości, jakiegoś 07 zrobili; że niby co, mam się zgłaszać? :-(
      • kuba203 Re: Gigantyczna kolejka do MPK 02.10.02, 09:34
        joseph.007 napisał:

> Wrr, zajrzałem do wczorajszej GieWu i co widzę? Ze mnie, zasłużonego agenta
        Jej
        >
        > Królewskiej Mości, jakiegoś 07 zrobili; że niby co, mam się zgłaszać? :-(

Hehehe, musisz się wyraźniej podpisywać :)))
        • Gość: tomCrac Re: Gigantyczna kolejka do MPK IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 09:40
          Wczorajsza GW tez mnie druknela i to jeszcze taki milutki poscik, jak se Globisz przeczyta to beda jaja! Szkoda jeszcze, ze zapomnialem na koncu postu dodac: "Chcesz w ryja?!" :D
          • kuba203 Re: Gigantyczna kolejka do MPK 02.10.02, 09:44

> Wczorajsza GW tez mnie druknela i to jeszcze taki milutki poscik, jak se
            Globis
            > z przeczyta to beda jaja! Szkoda jeszcze, ze zapomnialem na koncu postu
            dodac:
            > "Chcesz w ryja?!" :D

A to nie doczytałem, muszę nadrobić zaległości :)))
    • Gość: mala Re: Gigantyczna kolejka do MPK IP: *.krak.gazeta.pl 02.10.02, 11:19
      A jakie znacie jeszcze punkty gdzie mozna kupic miesieczny i gdzie np. nie ma
      kolejek?
      • joseph.007 Re: Gigantyczna kolejka do MPK 02.10.02, 12:05
        Kolejek nigdy nie ma na tzw. Dworcu Autobusowym na Mistrzejowicach, mniej
        więcej naprzeciwko takiego wielkiego kościoła w kształcie żaby. Tyle, że to
        okrutnie daleko od cywilizacji.
        • kuba203 Re: Gigantyczna kolejka do MPK 02.10.02, 21:36
          joseph.007 napisał:

> Tyle, że to
          > okrutnie daleko od cywilizacji.

Eeeee tam, daleko, ode mnie jedyne 70-80 minut tramwajem nr 9 :)))
          • mtq Re: Gigantyczna kolejka do MPK 02.10.02, 21:40
            Jakbym był staruszką/staruszkiem to kto wie, czy bym sobie
            nie urządzał takich podróży z jednego końca miasta na
            drugi. Siedzisz sobie wygodnie na krzesełku a tramwaj Cię
            obwozi po całym mieście. I cały tłok masz w d. :-)))
            Wszystko za 70 zł miesięcznie a po skończeniu 70 lat za
            darmo :-)))
            • Gość: tomCrac dziadostwo... IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 21:51
              > Wszystko za 70 zł miesięcznie a po skończeniu 70 lat za
              > darmo :-)))

Skaranie boskie dozyc w Polsce 70 lat ;)

--
              SPAM na prezydenta!
    • mikolaj7 Re: Gigantyczna kolejka do MPK 03.10.02, 18:06
      kolejki dalej sa :-(

a jutro musze kupic ten cholerny bilet, bo mi sie wlasnie
      konczy.....

gdzie jeszcze sa takie punkty? byla mowa o kalwaryjskiej..
      ale gdzie dokladnie?
    • makabi Re: Gigantyczna kolejka do MPK 03.10.02, 18:47
      Przecież nie trzeba stać na POdwalu!!!!!
      Sam jak zobaczyłem kolejkę na POdwalu, wsiadłem w "8" i pokjechałem na
      Kalwaryjską. Tam była kolejka na 10 minut stania. Trzeba czasem samemu
      pomyśleć
      • Gość: SaTyR Re: Gigantyczna kolejka do MPK IP: *.bphpbk.pl 03.10.02, 19:15
        A pkt. na Kozłówku? Tam zawsze jest luz. Po drugiej stronie kościoła i trochę
        pod górkę ale jest;)
        • kuba203 Re: Gigantyczna kolejka do MPK 03.10.02, 21:04
          Gość portalu: SaTyR napisał(a):

> A pkt. na Kozłówku? Tam zawsze jest luz. Po drugiej stronie kościoła i trochę
          > pod górkę ale jest;)

Właśnie dziś zakupiłem tam bilet o godz 17:28 zupełnie bez kolejki :))) Zero
          ludzi :)))
          Nawiasem mówiąc, to dlaczego ten punkt mieści się w garażu? Lepszych lokali nie
          było, czy jak?
          • dreamlover Re: Gigantyczna kolejka do MPK 03.10.02, 21:07
            kuba203 napisał:

> Właśnie dziś zakupiłem tam bilet o godz 17:28 zupełnie bez kolejki :))) Zero
            > ludzi :)))
            > Nawiasem mówiąc, to dlaczego ten punkt mieści się w garażu? Lepszych lokali
            nie było, czy jak?

Chyba sobie jaja robicie!!! Mam jechać na Kozłówek, pół dnia spędzić w
            pojazdach komunikacji miejskiej po jedna kartę? Jutro idę na Plac Centralny,
            może się poszczęści...
            • kuba203 Re: Gigantyczna kolejka do MPK 03.10.02, 21:18
              dreamlover napisała:

> Chyba sobie jaja robicie!!! Mam jechać na Kozłówek, pół dnia spędzić w
              > pojazdach komunikacji miejskiej po jedna kartę?

Jakie tam pól dnia, wsiadasz w 9 i po 40 minutach jesteś na miejscu :)))
              • dreamlover Re: Gigantyczna kolejka do MPK 03.10.02, 21:22
                kuba203 napisał:

> Jakie tam pól dnia, wsiadasz w 9 i po 40 minutach jesteś na miejscu :)))

A powrót tez liczysz?
                • Gość: pawka Re: Gigantyczna kolejka do MPK IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 03.10.02, 21:40
                  Działalność MPK jest typowa dla monopolistów. Pani rzecznik tłumaczy, że ten
                  problem kolejkowy ponawia się co roku i tylko głupota i brak zapobiegliwości
                  kilentów jest przyczyną takich kolejek. Panie, które sprzedają bilety nie mają
                  co robić prawie przez cały miesiąc - tylko w ostatnich i pierwszych dniach
                  miesiąca tworzą się kolejki. I nic z tym nie da się zrobić. Nie potrzeba
                  studiów MBA, żeby dojść do wniosku, że trzeba zmienić system dystrybucji
                  biletów miesięcznych. Albo okresowo skierować do obsługi klientów parę osób z
                  administracji. Można też (jeśli okaże się to uzasadnione ekonomicznie)
                  uruchomić wypzredzającą akcję informacyjną. Tak czy siak, myślenie o kliencie
                  nie jest mocną stroną MPK.;-----((((
                  • kuba203 Re: Gigantyczna kolejka do MPK 04.10.02, 07:41
                    Gość portalu: pawka napisał(a):

> Można też (jeśli okaże się to uzasadnione ekonomicznie)
                    > uruchomić wypzredzającą akcję informacyjną.

W punktach sprzedaży biletów wiszą stosowne plakaty, ale zgodzę się, że to
                    zdecydowanie za mało. Najlepszy dowód na niewiedzę klientów to fakt, że ludzie
                    ciągle pytają o bilety semestralne, których nie ma już od dwóch czy trzech lat.

> Tak czy siak, myślenie o kliencie
                    > nie jest mocną stroną MPK.;-----((((

To też prawda, ale nie jest winą MPK, że wszyscy chcą kupić bilet naraz i to w
                    jednym miejscu, podczas, gdy inne punkty stoją puste. Jak chcesz zmienić sposób
                    dystrybucji biletów?
                    Natomiast mam im za złe, że od jakiegoś czasu punkty są zamknięte w soboty, w
                    dzień powszedni działają krócej, niż to było dawniej, i zamknięto ostatnio dwa
                    z nich (w tym jedyny czynny w niedziele).
                • kuba203 Re: Gigantyczna kolejka do MPK 04.10.02, 07:42
                  dreamlover napisała:

> A powrót tez liczysz?

No to w 80 minut masz bilet :))) Tyle samo stałabyś w kolejce w innym
                  punkcie :)))
                  • dreamlover Re: Gigantyczna kolejka do MPK 04.10.02, 07:46
                    kuba203 napisał:

> No to w 80 minut masz bilet :))) Tyle samo stałabyś w kolejce w innym
                    > punkcie :)))

Za godzinkę sprawdzę ile mi to wyjdzie w innym punkcie.
                    Pozdrawiam i dzień dobry ;)))
                    • kuba203 Re: Gigantyczna kolejka do MPK 04.10.02, 07:49
                      dreamlover napisała:

> Za godzinkę sprawdzę ile mi to wyjdzie w innym punkcie.
                      > Pozdrawiam i dzień dobry ;)))

Eeee, o tej porze się nie liczy :)))
                      Teraz wszyscy normalni ludzie śpią :)))
                      • dreamlover Re: Gigantyczna kolejka do MPK 04.10.02, 07:53
                        kuba203 napisał:

> Eeee, o tej porze się nie liczy :)))

Dlaczego?

> Teraz wszyscy normalni ludzie śpią :)))

No to ładnie wyglądamy na ich tle...
                        • kuba203 Re: Gigantyczna kolejka do MPK 04.10.02, 07:55
                          dreamlover napisała:

> Dlaczego?

Odpowiedź masz poniżej :)))
                          >
                          > > Teraz wszyscy normalni ludzie śpią :)))

>
                          > No to ładnie wyglądamy na ich tle...

Hehe, ja siedzę w kafejce :)))
                          • dreamlover Re: Gigantyczna kolejka do MPK 04.10.02, 08:04
                            kuba203 napisał:

> Odpowiedź masz poniżej :)))

No cóż, jeszcze się nie obudziłam. Przepraszam ;))

> > No to ładnie wyglądamy na ich tle...
                            >
                            > Hehe, ja siedzę w kafejce :)))

Żartujesz??? O tej porze? Czyżby w domu komp zajęty?
                            • kuba203 Re: Gigantyczna kolejka do MPK 04.10.02, 08:12
                              dreamlover napisała:

> No cóż, jeszcze się nie obudziłam. Przepraszam ;))

Nie ma za co :)))

> Żartujesz??? O tej porze? Czyżby w domu komp zajęty?

No bo przywlokłem się na uczelnię o 7:30, bo miała być informatyka, ale przed
                              salą pusto, bo wszyscy poszli na angielski, który jest w tym samym czasie do
                              wyboru, no to przecież sam nie będę się wygłupiał :)))
                              A że komp w domu zajęty, to inna sprawa :)))
                              • dreamlover Re: Gigantyczna kolejka do MPK 04.10.02, 08:19
                                kuba203 napisał:

> Nie ma za co :)))

;)))

> No bo przywlokłem się na uczelnię o 7:30, bo miała być informatyka, ale przed
                                > salą pusto, bo wszyscy poszli na angielski, który jest w tym samym czasie do
                                > wyboru,

Macie do wyboru angielski i informatykę? Nie wierzę...
                                7:30 z Bieżanowa na PK? Rany... Ja mam na uczelnię 10 minut...

> no to przecież sam nie będę się wygłupiał :)))

Całkowicie się zgadzam ;))

> A że komp w domu zajęty, to inna sprawa :)))

Rodzeństwo nie chodzi do szkoły??
                                • kuba203 Re: Gigantyczna kolejka do MPK 04.10.02, 08:25
                                  dreamlover napisała:

> Macie do wyboru angielski i informatykę? Nie wierzę...

Nie, mamy do wyboru angielski i niemiecki (na który idę na 9:15) i 3 różne
                                  terminy informatyki :)))

> 7:30 z Bieżanowa na PK? Rany... Ja mam na uczelnię 10 minut...

Ale fajnie :))) A ja tak kocham wstawanie o 5:30 i wychodzenie przed świtem :)))

> Rodzeństwo nie chodzi do szkoły??

Chodzi, na popołudnie :(((
                                  • dreamlover Re: Gigantyczna kolejka do MPK 04.10.02, 08:31
                                    kuba203 napisał:

> Nie, mamy do wyboru angielski i niemiecki (na który idę na 9:15) i 3 różne
                                    > terminy informatyki :)))

No to mi ulżyło ;))) Ale dobrze, że macie terminy do wyboru, ja nie mam.
                                    Niestety przyszło mi się dostosować ;))

> > 7:30 z Bieżanowa na PK? Rany... Ja mam na uczelnię 10 minut...
                                    >
                                    > Ale fajnie :)))

Prawda? Tez tak uważam. I wszyscy jadą w moją stronę, nie to co w liceum.
                                    Wesoło jest w tramwajku ;))

> A ja tak kocham wstawanie o 5:30 i wychodzenie przed świtem :)))

Jak jechałam do Lublina musiałam wstać o 5.00. BYłam jak zadżumiona, a jakie
                                    głupoty się wtedy wygaduje. Wprawdzie jestem rannym ptaszkiem, ale bez
                                    przesady..

> Chodzi, na popołudnie :(((

Buuuu. To rzeczywiście pech. Założe się, że Ty popołudniu masz zajęcia i też