Dodaj do ulubionych

temperatura w mieszkaniach

21.11.05, 09:47
Witam,
czy we wszystkich mieszkaniach w Paryżu kaloryfery słabo grzeją, (temp. ok.
19 st. przy kalroferach maksymalnie odkręconych) czy jest to tylko mój
problem?
Obserwuj wątek
    • e-nick Re: temperatura w mieszkaniach 21.11.05, 10:57
      Mam to samo - blok 39 . od piątku mam temperaturę 19-20 stopni przy
      kalorygerach odkręconych na 5 . Dzisiaj rano mimo zamkniętych wywietrzników w
      oknach , dodatkowo w niektórych pomieszczeniach pozaklejałam je taśmą . A tak
      swoja drogą to nie rozumiem - skoro są zamknięte , to dlaczego nadal z
      nich "ciągnie" i to nieźle . W pewnym momencie myślałam , że są otwarte .
      Tamtej zimy problemu z ogrzewaniem nie było . Kaloryfery miałam ustawione na
      maksymalnie 3 , a temperatura w mieszkaniu była 21 stopni .Pewnie znowu coś
      muszą przestawić w kotłowni .
      pzdr
      • dorotek_s Re: temperatura w mieszkaniach 21.11.05, 11:24
        Wow.. no to niezłą lodówke macie... U nas na szczescie kaloryfery grzeja
        cholernie mocno, ale przez okna wieje (czuc jak sie przyłoży dłoń) i co dziwne
        zdarza sie ze kaloryfer odkręcony np na 4, ot tak sobie nagle zrobi się
        lodowaty... bardzo dziwne
        • nawoja1 Re: temperatura w mieszkaniach 21.11.05, 12:39
          do dorotek : na tym własnie polega termoregulacja, gdy zażądana temperatura
          zostanie osiągnięta ( w Twoim przypadku temperatura na poziomie 4 ) następuje
          chwilowe wyłączenie dopływu ciepłej wody do kaloryferów, do momentu aż sie woda
          w kaloryferze nie ochłodzi i zawór wtedy znow dopuszcza gorąca wode i tak w
          "kółko"
          • dorotek_s Re: temperatura w mieszkaniach 21.11.05, 12:52
            Nie nie, to nie chodzi o termoregulacje.
            Nastawiam kaloryfer na 4. I tak zostawiam. W ciagu nocy temperatura spada np. o
            kilka stopni - wiec automatycznie kaloryfer powinien grzac mocno (bo robi sie
            chłodniej) A ten wrecz przeciwnie - robi sie ldowaty. Dopiero trzeba skrecic go
            na zero, potem na 4, przekrecic tak kilka razy , po czym on jakby dopiero
            załapie ze ma grzac i z powrotem się włącza.
            Tak samo jak np. połoze na kaloryferze jakies mokre ubranie. Kaloryfer stygnie
            całkowicie. W pokoju robi się lodówka, kaloryfer lodowaty, wiec gdzie tu
            termoregulacja??
    • mieszkanka1234 Re: temperatura w mieszkaniach 21.11.05, 11:48
      o kurcze! to nie za ciekawie macie! u mnie (blok 41) w mieszkaniu jest jakies
      23-24 stopnie, w lazience kaloryfer wylaczony (na 2 - ale i tak czasem jest
      cieply), wywietrzniki juz od dawna mam zalepione to fakt, moze macie kaloryfery
      zapowietrzone albo... sama nie wiem, kompletnie sie na tym nie znam, ale cos tu
      jest nie tak...
      pozdrawiam
      • e-nick Re: temperatura w mieszkaniach 21.11.05, 12:23
        Kaloryfery są w porządku . Do piątku było ciepło , mimo nie zaklejonych -
        jeszcze - wywietrzników . Coś nam kotłownia chyba szwankuje .czyzby po numerach
        z zimną wodą doszły atrakcje grzewcze :( .Dzieki za info , przynajmniej wiemy
        że problem najprawdopodobniej dotyczy tylko naszego bloku . Sąsiedzi z bloku
        39 - czy u kogoś z Was jest ciepło ?
        • nawoja1 Re: temperatura w mieszkaniach 21.11.05, 12:35
          blok 39 - juz wczoraj wieczorem zglaszalismy ten fakt konsrwatorowi, był u nas
          w mieszkaniu dzis rano kolo 8.00 , miał zając sie problemem, tzn szukac
          przyczyny jednak w kotlowni ... trzymajmy się ciepło !
          • e-nick Re: temperatura w mieszkaniach 21.11.05, 13:01
            Ślicznie dziękuję i pozdrawiam cieplutko :)))) .
        • julaa Re: temperatura w mieszkaniach 22.11.05, 11:56
          ja z 41 i jest ciepło (kaloryfery na 2, w nocy 3) przy niezaklejonych
          wywietrznikach. o co chodziło z zimną wodą?

• e-nick Re: temperatura w mieszkaniach 22.11.05, 12:19
            Zdarzyło się nam ze dwa razy wiosna i latem - na szczęście . Pod koniec tamtego
            sezonu grzewczego w pewien chłodny deszczowy dzionek wróciliśmy po południu do
            zimnego mieszkania , a z kranu leciała letnia/zimna woda . Natomiast któregoś
            poranka zaliczyliśmy lodowaty prysznic . Przyczyna - oczywiście nasza
            kotłownia . U nas wczoraj zaczęli wreszcie normalnie grzać po godz. 14 , ale
            koło 18 widziałam światło w kotłowni , więc ktoś tam jeszcze urzędował. Jest
            cieplutko i jak wrócę z pracy to zacznę odkleć wywietrzniki :).
            pzdr
            • julaa Re: temperatura w mieszkaniach 22.11.05, 16:47
              dzięki za odpowiedż
              pozdrawiam ;)
    • mm2704 Re: temperatura w mieszkaniach 21.11.05, 13:31
      Wielkie dzięki, to znaczy że to nie tylko u mnie i że konserwatorzy już wiedzą.
      Mam nadzieję, że będzie OK.
      • e-nick Re: temperatura w mieszkaniach 21.11.05, 13:36
        No nie wiem jak będzie z tym OK . Własnie dzwoniłam do domu i przy kaloryferach
        na 5 jest aż 19,8 :( . Mam nadzieję , że coś robią od tej 8.00 rano .
        pzdr
        • mak_a Re: temperatura w mieszkaniach 21.11.05, 19:52
          A u nas (tez blok 39) bardzo cieplutko, a kaloryfery na 2...:) Pozdrawiam
          zmarznietych.
          • muffinkakr Re: temperatura w mieszkaniach 22.11.05, 22:08
            Witam,
            Napiszcie, czy coś sie poprawiło, u mnie, oczywiście blok 39, od poniedziałku
            wieczorem jest stanowczo cieplej.
            Pozdrawiam
            • e-nick Re: temperatura w mieszkaniach 23.11.05, 09:37
              Poprawiło , poprawiło :))) . Mam nadzieję , że się to nie powtórzy .
              pozdrawiam
              • k_asia2 Re: temperatura w mieszkaniach 26.11.05, 13:26
                hej
                piszac o zaklejaniu wywoetrznikow macie na mysli te "uchyły" w oknach
                u mnie tez mocno z tamtad wieje mimo ze sa zamkniete zastanawialam sie czy to
                zglaszac jako usterke
                pozatym te wspaniale okna sa strasznie nieszczelne wiatry hulaja po calym
                mieszkaniu nowe okna a mam wrazenie ze sa gorsze niz takie 30letnie juz mam
                dosc a kaloryfery grzeja jak chca
                pozdrawiam z Rzymu
                mam nadzieje ze niedlugo ktos przyjdzie i wyreguluje te okna
                • honiq Re: temperatura w mieszkaniach 26.11.05, 16:39
                  niestety i u nas wczoraj kaloryfery takie sobie, mimo ze odkrecone na maxa.
                  Myslalam ze humor poprawi mi kapiel w goracej wodzie, ale takiej w naszych
                  kranach wczoraj nie bylo .... dzis jest ok. Ciekawe tylko na jak dlugo ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka