Dodaj do ulubionych

Fotografowanie KM

18.10.02, 23:06
No właśnie, kto z grupowiczów fotki robi? Bo ja tak :-)
I jakimi aparatami? Ja Minoltą X700 - z 15 lat ma, ale zdjęcia dobre robi :-)
Obserwuj wątek
    • pavlack Re: Fotografowanie KM 18.10.02, 23:07
      pavlack napisał:

> No właśnie, kto z grupowiczów fotki robi? Bo ja tak :-)
      Znaczy się forumowiczów a nie grupowiczów oczywiście :-)
      • kuba203 Re: Fotografowanie KM 18.10.02, 23:15
        Ja robię, ale z zasady wyłącznie poza Krakowem :))) A jeśli chodzi o sprzęt, to
        miałem najprostszego automata, a teraz mam półautomatyczny, więc jakaś wielka
        technika fotograficzna to to nie jest :)))
        • pavlack Re: Fotografowanie KM 18.10.02, 23:24
          kuba203 napisał:

> Ja robię, ale z zasady wyłącznie poza Krakowem :)))

Poza Krakowem, tzn. w innych miastach, czy linie podmiejskie naszego MPK?
          I dlaczego? :-)

> A jeśli chodzi o sprzęt, to
          > miałem najprostszego automata, a teraz mam półautomatyczny, więc jakaś wielka
          > technika fotograficzna to to nie jest :)))

Ja też pierwsze automatem robiłem, no a teraz tą Minoltą, która jest
          nieautomatyczna :-), ale ma też opcję w której sama się przysłona i czas
          naświetlania ustawia - trzeba tylko ostrość samemu :-)
          • kuba203 Re: Fotografowanie KM 18.10.02, 23:33
            pavlack napisał:

> Poza Krakowem, tzn. w innych miastach, czy linie podmiejskie naszego MPK?
            > I dlaczego? :-)

W innych miastach :)))
            A dlaczego? No zasadniczo to nie wiem, wychodzę z założenia, że w Krakowie nie
            muszę fotografować, bo i tak wiem, jak wszystko wygląda :))) Nie robię fotek na
            żadną stronę, bo takowej nie posiadam, tylko do własnej kolekcji :)))

> Ja też pierwsze automatem robiłem, no a teraz tą Minoltą, która jest
            > nieautomatyczna :-), ale ma też opcję w której sama się przysłona i czas
            > naświetlania ustawia - trzeba tylko ostrość samemu :-)

Może się kiedyś dorobię, na razie mi się z moim nieźle współpracuje :)))
            • Gość: Clint Re: Fotografowanie KM IP: Odrzanska4:* 18.10.02, 23:34
              Od jutra bede przebywal w Bielsku do niedzieli, wiec moze cos fajnego
              zaobserwuje :)
              • kuba203 Re: Fotografowanie KM 18.10.02, 23:44
                Gość portalu: Clint napisał(a):

> Od jutra bede przebywal w Bielsku do niedzieli, wiec moze cos fajnego
                > zaobserwuje :)

Zawsze możesz jakieś fotki porobić :)))
            • pavlack Re: Fotografowanie KM 19.10.02, 08:02
              kuba203 napisał:

> pavlack napisał:
              >
              > > Poza Krakowem, tzn. w innych miastach, czy linie podmiejskie naszego MPK?
              > > I dlaczego? :-)
              >
              > W innych miastach :)))
              > A dlaczego? No zasadniczo to nie wiem, wychodzę z założenia, że w Krakowie
              nie
              > muszę fotografować, bo i tak wiem, jak wszystko wygląda :))) Nie robię fotek
              na
              >
              > żadną stronę, bo takowej nie posiadam, tylko do własnej kolekcji :)))
              >

Ja robię w Krakowie, chociaż wiem jak to wygląda :-) Po prostu lubię :-)
              Ale najwięcej fotek mam z różnych objazdów, remontów (Np. 38 na Dajworze ;-).
              I powiem wam, że nawet niektórzy motorniczowie są przyjaźnie nastawieni do
              mnie :-)
      • Gość: Clint Re: Fotografowanie KM IP: Odrzanska4:* 18.10.02, 23:15
        A robisz do zbiorow wlasnych czy na jakas stronke netowa ??
        • pavlack Re: Fotografowanie KM 18.10.02, 23:21

> A robisz do zbiorow wlasnych czy na jakas stronke netowa ??

Do tej pory do zbiorów własnych, ale zamierzam niedługo jakąś stronkę
          wyprodukować :-)
          • Gość: Clint Re: Fotografowanie KM IP: Odrzanska4:* 18.10.02, 23:23
            To fajnie. Mi najbardziej brakuje dokladnego stanu ilosciowego taboru w
            Krakowie, skad mozna sie tego dowiedziec ??
            • Gość: merphy Re: Fotografowanie KM IP: *.krakow.tdci.pl 18.10.02, 23:46
              Ja robie ..ale też do własnej kolekcji ... nei mam strony ... samemu nie chce
              mi sie prowadzić ...z kimś bym mógł ... ja Olimpusem robie ... robie głownie w
              Krakowie ..ale również w innych miastach .. i fotografuje tylko
              tramwaje ...Pozdrawiam
              • kuba203 Re: Fotografowanie KM 18.10.02, 23:52
                Gość portalu: merphy napisał(a):

> Ja robie ..ale też do własnej kolekcji ... nei mam strony ... samemu nie chce
                > mi sie prowadzić ...z kimś bym mógł ...

Była kiedyś propozycja, by skrzyknąć forumowiczów, i stworzyć wspólnymi siłami
                jakąś stronkę, ale wtedy upadła... Możnaby w sumie teraz wrócić do tego
                pomysłu, co o tym sądzicie?
                Jednak realnie patrząc, może być ciężko stworzyć coś, czego jeszcze nikt nie
                stworzył, tzn nie powielać cudzych pomysłów...
                • Gość: merphy Re: Fotografowanie KM IP: *.krakow.tdci.pl 19.10.02, 07:58
                  Jestem za ... i z chęcią bym się przyłączył do tego ... Teraz czekam co Wy na
                  taki pomysł ...
                  Pozdrawiam Was
                • pavlack Re: Fotografowanie KM 19.10.02, 07:58
                  kuba203 napisał:

> Gość portalu: merphy napisał(a):
                  >
                  > > Ja robie ..ale też do własnej kolekcji ... nei mam strony ... samemu nie c
                  > hce
                  > > mi sie prowadzić ...z kimś bym mógł ...
                  >
                  > Była kiedyś propozycja, by skrzyknąć forumowiczów, i stworzyć wspólnymi
                  siłami
                  > jakąś stronkę, ale wtedy upadła... Możnaby w sumie teraz wrócić do tego
                  > pomysłu, co o tym sądzicie?
                  > Jednak realnie patrząc, może być ciężko stworzyć coś, czego jeszcze nikt nie
                  > stworzył, tzn nie powielać cudzych pomysłów...

No ja robię stronkę, z założenia tylko ze zdjęciami. Będzie niedługo gotowa.
                  Więc jakby ktoś chciał, żeby jego zdjęcia umieścić to nie ma sprawy.
                  No chyba, żeby zrobić coś takiego jak transport.wroc.biz - z systemem
                  administrowania w php i wtedy każdy mógłby sam dodawać zdjęcia... tylko nie
                  wiem czy jest sens powielać coś co już jest.

Można by też jakąś listę taboru taką jak na ztm.republika.pl jest (tzn. z nr
                  rejestracyjnymi itp.) zrobić, ale do tego potrzebna jest dobra wola MPK... lub
                  znajomości w tej firmie :-)
                  • Gość: merphy Re: Fotografowanie KM IP: *.krakow.tdci.pl 19.10.02, 09:22
                    U nas to te składy co tydzień się zmieniają ..:) ..szczególnie
                    trójskałady :) ... Ja jednak proponuje zrobić stronek ze zdjęciami ...
                    przecież jest nas tylu tujaj że by była fajna :) - więc jak tam drodzy
                    forumowicze ?? JA I TAK MUSZE SIĘ CZYMŚ ZAJĄĆ :) NP.STRONKĄ I ROBIENIEM
                    ZDJĘĆ ... cholernie mi nudno bo straciłem dziewczyne :( ..WIĘC PISZCZCIE JAK
                    WY CZY JESTEŚCIE ZA WSPÓLNĄ STRONĄ ??
                    • yogy Re: Fotografowanie KM 19.10.02, 10:02
                      Ja jestem za zrobieniem takiej stronki...mam nawet skromnego pomysła:-)

Ktoś pisał o liście autobusów - jest w przygotowaniu...

Ja robię zdjęcia zenitem 12xp, w większości w Krakowie i nie tylko pojazdów
                      MPK...
                      • pavlack Re: Fotografowanie KM 19.10.02, 10:43
                        yogy napisał:

> Ja jestem za zrobieniem takiej stronki...mam nawet skromnego pomysła:-)

Ja też jestem za...
                        To może przedstawisz nam tego pomysła? :-)
                        Ja od razu mówię, że mógłbym się zająć oskryptowaniem tego w php. Potrzeba
                        kogoś, żeby zrobił layouta jakiegoś, bo ja w grafice jestem cieńki :-)

> Ktoś pisał o liście autobusów - jest w przygotowaniu...

To fajnie.

> Ja robię zdjęcia zenitem 12xp, w większości w Krakowie i nie tylko pojazdów
                        > MPK...

:-)
                    • pavlack Re: Fotografowanie KM 19.10.02, 10:46
                      Gość portalu: merphy napisał(a):

> U nas to te składy co tydzień się zmieniają ..:) ..szczególnie
                      > trójskałady :) ... Ja jednak proponuje zrobić stronek ze zdjęciami ...

Chodziło mi raczej o listę autobusów, a tych się nie łączy w składy :-)
                      Ale tramwaje też mogą być, po prostu lista wagonów.

> przecież jest nas tylu tujaj że by była fajna :) - więc jak tam drodzy
                      > forumowicze ?? JA I TAK MUSZE SIĘ CZYMŚ ZAJĄĆ :) NP.STRONKĄ I ROBIENIEM
                      > ZDJĘĆ ... cholernie mi nudno bo straciłem dziewczyne :( ..WIĘC PISZCZCIE JAK
                      > WY CZY JESTEŚCIE ZA WSPÓLNĄ STRONĄ ??

Ja jestem za... już 3 osoby mamy (ja, merphy, yogy). Kto jeszcze? :-)
                      • pavlack Re: Fotografowanie KM 19.10.02, 11:28
                        Wrzuciłem tymczasowo tutaj: www.3b.glt.pl/moje/index.htm kilka moich fotek.
                        Miłego oglądania :-)
                      • kuba203 Re: Fotografowanie KM 19.10.02, 14:05
                        pavlack napisał:

> Ja jestem za... już 3 osoby mamy (ja, merphy, yogy). Kto jeszcze? :-)

JA!!! :)))
                        Od razu zaznaczę, że na technicznych aspektach robienia stron nie znam się ani
                        trochę :)))

• Gość: Locutus Re: Fotografowanie KM IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 19.10.02, 14:55
                          A ja bardzo lubię zabawy w hateemelu. No i na JS się trochę znam. Moja strona
                          dostępna jest pod adresem www.myrmekologia.prv.pl i jak widać nie dotyczcy
                          komunikacji miejskiej. Ale do zabawy w KM mogę się przyłączyć.
                          • Gość: merphy Re: Fotografowanie KM IP: *.krakow.tdci.pl 19.10.02, 15:05
                            Locutus ... spoko stronka ta wersja z ramkami :) taka by mogł być ta o
                            komunikacji ..no fakt chyba nie ma ona wiele wspólnego z MPK ... no jedyne ma
                            to że mówki kursują w składach jedno wagonowych ... bo trójskładów nie
                            widziałem jak dotąd :) ... pozdrawiam Cię ...
                        • pavlack Re: Fotografowanie KM 19.10.02, 16:33
                          kuba203 napisał:

> pavlack napisał:
                          >
                          > > Ja jestem za... już 3 osoby mamy (ja, merphy, yogy). Kto jeszcze? :-)
                          >
                          > JA!!! :)))
                          > Od razu zaznaczę, że na technicznych aspektach robienia stron nie znam się
                          ani
                          > trochę :)))

No a ja się znam :-)
                          Czyli jest nas już pięciu :-)
                          Teraz tylko czekamy, żeby Yogi nam o swoim pomyśle opowiedział :-)
                          • kuba203 Re: Fotografowanie KM 19.10.02, 16:52
                            pavlack napisał:

> Teraz tylko czekamy, żeby Yogi nam o swoim pomyśle opowiedział :-)

To będziemy długo czekać, bo on ma net raz na dwa tygodnie w kafejce :)))
                            Trzeba poszperać na dole forum, w kwietniu była pierwsza dyskusja na ten temat,
                            może tam coś znajdziemy :)))
                            • pavlack Re: Fotografowanie KM 19.10.02, 17:49
                              kuba203 napisał:

> pavlack napisał:
                              >
                              > > Teraz tylko czekamy, żeby Yogi nam o swoim pomyśle opowiedział :-)
                              >
                              > To będziemy długo czekać, bo on ma net raz na dwa tygodnie w kafejce :)))
                              > Trzeba poszperać na dole forum, w kwietniu była pierwsza dyskusja na ten
                              temat,
                              >
                              > może tam coś znajdziemy :)))

Zaraz poszukam :-)
                              • kuba203 Re: Fotografowanie KM 19.10.02, 18:19
                                pavlack napisał:

> Zaraz poszukam :-)

Ja właśnie przeszukałem kawał forum i nie znalazłem :(((
                                Może Tobie się uda :)))
                                • pavlack Re: Fotografowanie KM 19.10.02, 18:49
                                  kuba203 napisał:

> pavlack napisał:
                                  >
                                  > > Zaraz poszukam :-)
                                  >
                                  > Ja właśnie przeszukałem kawał forum i nie znalazłem :(((
                                  > Może Tobie się uda :)))

Niestety też nic nie znalazłem :-(
                                  • kuba203 Re: Fotografowanie KM 19.10.02, 19:03
                                    pavlack napisał:

> Niestety też nic nie znalazłem :-(

Czyli czekamy na Yogiego...
                                    • pavlack Re: Fotografowanie KM 19.10.02, 19:12
                                      kuba203 napisał:

> pavlack napisał:
                                      >
                                      > > Niestety też nic nie znalazłem :-(
                                      >
                                      > Czyli czekamy na Yogiego...

Zawsze możemy coś sami wymyślić :-)
                                      • kuba203 Re: Fotografowanie KM 19.10.02, 19:27
                                        pavlack napisał:

> Zawsze możemy coś sami wymyślić :-)

Wiadomo na razie tyle, że mają być zdjęcia, i z tym nie powinno być problemów.
                                        Ale co poza tym? Przydałyby się jakieś newsy, ja bym chętnie widział wykazy
                                        taboru (najlepiej uaktualniane na bieżąco, ale do tego trzeba dobrych kontaktów
                                        z MPK)... Ma ktoś może jakieś znajomości?
                                        • pavlack Re: Fotografowanie KM 19.10.02, 20:40
                                          kuba203 napisał:

> Ale co poza tym? Przydałyby się jakieś newsy, ja bym chętnie widział wykazy
                                          > taboru (najlepiej uaktualniane na bieżąco, ale do tego trzeba dobrych
                                          kontaktów
                                          >
                                          > z MPK)... Ma ktoś może jakieś znajomości?

Ja to widzę tak:
                                          - zdjęcia oczywiście,
                                          - lista tras,
                                          - komunikaty MPK (tu można załatwic żeby nam WSZYSTKIE wysyłali - przecież
                                          gazety dostają... to my jako media internetowe też chyba powinniśmy),
                                          - różne ciekawostki,
                                          - newsy tak,
                                          - no i lista taboru, tu może być problem - przydałyby się faktycznie
                                          znajomości... może <osoba która pisuje na to forum i jest blisko powiązana z
                                          MPK>... mam nadzieję, że wiesz o kogo chodzi Kubo? :-)
                                          • Gość: Locutus Re: Fotografowanie KM IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 20.10.02, 04:57
                                            Spis linii z przyporządkowanym do nich taborem - to byłby rarytas dla
                                            koneserów... może wsadzimy z powrotem tego mtq'a na dach zajezdni Podgórze z tą
                                            kamerą, co? Albo weźmy go sklonujmy jeszcze w czterech egzemplarzach, żeby na
                                            wszystkie zajezdnie wystarczyło. Nie ma to jak wysoko postawiony mtq ;-)
                                            • Gość: merphy Re: Fotografowanie KM IP: *.krakow.tdci.pl 20.10.02, 04:58
                                              :) hi hi hi hi
                                            • kuba203 Re: Fotografowanie KM 20.10.02, 10:04
                                              Gość portalu: Locutus napisał(a):

> Spis linii z przyporządkowanym do nich taborem - to byłby rarytas dla
                                              > koneserów...

Właśnie, jeśli udałoby się uzyskać dostęp do informacji o wszystkich zmianach
                                              na bieżąco, to byłoby super :)))

> Albo weźmy go sklonujmy jeszcze w czterech egzemplarzach, żeby na
                                              > wszystkie zajezdnie wystarczyło.

Nie, nie, 5 mtq'ów to już za wiele, ja mam tego jednego dość :)))
                                          • kuba203 Re: Fotografowanie KM 20.10.02, 10:03
                                            pavlack napisał:

> znajomości... może <osoba która pisuje na to forum i jest blisko powiązana z
                                            >
                                            > MPK>... mam nadzieję, że wiesz o kogo chodzi Kubo? :-)

Ok, możemy z nim pogadać :))) Zresztą pewnie jutro wejdzie na forum, to się na
                                            pewno wypowie :)))
                                            • pavlack Re: Fotografowanie KM 20.10.02, 12:28
                                              kuba203 napisał:

> pavlack napisał:
                                              >
                                              >
                                              > > znajomości... może <osoba która pisuje na to forum i jest blisko powiąz
                                              > ana z
                                              > >
                                              > > MPK>... mam nadzieję, że wiesz o kogo chodzi Kubo? :-)
                                              >
                                              > Ok, możemy z nim pogadać :))) Zresztą pewnie jutro wejdzie na forum, to się
                                              na
                                              > pewno wypowie :)))

No, zobaczymy czy MPK jest firmą Fair-play :-)
            • kuba203 Re: Fotografowanie KM 19.10.02, 14:52

> To fajnie. Mi najbardziej brakuje dokladnego stanu ilosciowego taboru w
              > Krakowie, skad mozna sie tego dowiedziec ??

Stąd:
              www.mpk.poznan.pl/kmps/nzp/2001/0983.htm
              Na dole strony jest, co prawda sprzed roku, ale od tamtego czasu niewiele się
              zmieniło :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka