Dodaj do ulubionych

PROF. ANDRZEJ ZOLL BOI SIĘ GŁOSU LUDU

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.02, 18:28
www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=25&w=3396941
Obserwuj wątek
    • Gość: saunne Re: PROF. ANDRZEJ ZOLL BOI SIĘ GŁOSU LUDU IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 26.10.02, 18:54
      Drogi Kamieniu, czasami lepiej jest najpierw poczytac o dzialalnosci osoby,
      ktora ma sie zamiar skrytykowac, a dopiero potem dzielic sie publicznie swoimi
      refleksjami. Tak sie sklada, ze prof. Zoll wielokrotnie wystepowal w obronie
      prawa wlasnosci, o czym moglbys sie przekonac, gdybys od czasu do czasu zajrzal
      chocby na zolte strony "Rzeczpospolitej". Twoja sugestia o koniecznosci
      rezygnacji ze stanowiska jest po prostu smieszna, nie mowiac juz o tym, ze
      uwarunkowana jest sympatiami politycznymi.
      Wiecej rozwagi Kamieniu, mniej emocji.

Pozdrawiam.
      • Gość: Kamień Re: PROF. ANDRZEJ ZOLL BOI SIĘ GŁOSU LUDU IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.02, 19:08
        Ty znasz prawdę z żółtych stron (też ją znam), a ja z własnego doświadczenia.
        Czy to, że może być gorszy rzecznik oznacza, że dziś musimy mieć marnego?
        A marny jest i to bardzo!
        Pozdrawiam!

• m-p Re: PROF. ANDRZEJ ZOLL BOI SIĘ GŁOSU LUDU 26.10.02, 20:52
        Kamieniu...
        Na bycie nieparlamentarnym to Ty sobie możesz pozwolić, prof. Zoll nie bardzo.
        Więcej można osiągnąć czasem metodą krok po kroku, niż 'hej szable w dłoń!'
        On jest poza tym prawnikiem i dlatego może występować W RAMACH ISTNIEJĄCEGO
        PRAWA. Co też chyba zrobił, kwestionując jego niezgopdność z konstytucją?

Poza tym jaki tam z Ciebie kapitalista... Jesteś, jak mniemam, kamienicznikiem.
        Jakbyś był kapitalistą, dawno byś się pozbył niedochodowej kamienicy. Miałbys
        kapitał, mógłbyś nim obracać, itd., itp...

Uprzedzam, jestem właścicielem hipotecznym swojego mieszkania...
        • Gość: Kamień POLAK MAŁY IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.10.02, 23:17
          Profesor Andrzej Zoll jest symbolem miernoty społeczeństwa polskiego.
          Po prostu: POLAK MAŁY
    • Gość: saunne Re: PROF. ANDRZEJ ZOLL BOI SIĘ GŁOSU LUDU IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 26.10.02, 19:12
      Na jakiej podstawie uwazasz, ze jest marny? Bo chyba nie na podstawie jednego
      programu...? A prawde znam nie tylko z zoltych stron...

Pozdrawiam.
      • Gość: Kamień NIE POMÓGŁ MI W KILKU SPRAWACH - WYSTARCZY IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.02, 19:37
        1. O ZWROT WYWŁASZCZONEGO GRUNTU;
        2. W SPRAWIE NIEKONSTYTUCYJNOŚCI USTAWY O NAJMIE LOKALI Z 2 07 1994;
        3. W SPRAWIE NIEKONSTYTUCYJNOŚCI PRAWA ENERGETYCZNEGO Z 1997 ROKU
        Mam pisać dalej?

• Gość: outlier Re: NIE POMÓGŁ MI W KILKU SPRAWACH - WYSTARCZY IP: *.net.autocom.pl 26.10.02, 23:42
          sluchaj, to może lepper ci pomoże? albo lpr? życzę powodzenia
          • Gość: snoop Re: NIE POMÓGŁ MI W KILKU SPRAWACH - WYSTARCZY IP: *.chello.pl / *.chello.pl 28.10.02, 23:48
            pusty śmiech mnie ogarnia, kiedy czytam te skargi, biednego kamienicznika, masz
            coś - to o to walcz - ale nie żebraj o to cały czas, innymi słowy: "jak masz
            głowę i h.. to kombinuj".
            Ludzie którzy mieszkają obecnie w kamienicach, podobnie jak większość ludzi w
            blokowiskach dostała mieszkania w prezencie od poprzedniej władzy. Abyś Ty
            drogi nieszczęśliwcze i inni Tobie podobni, mogli zarządzać pustymi kamienicami
            coś trzeba zrobić z lokatorami - tylko co ??? wywalić ich na łeb ? a cóż oni
            winni że mieszkania w prezencie nie dostali w bloku, tylko w kamienicy ??? -
            zatem aby było sprawiedliwie trzeba: wywalić na łeb wszystkich, którzy nie
            kupili mieszkania na wolnym rynku... Osobiście mnie to nie dotyczy bowiem
            kupiłem mieszkanie za żywą gotówkę - nikt nie robił mi prezentu.
            Jest też rozwiązanie drugie, mianowicie: abyś Ty drogi Kamieniczniku czerpał
            korzyści z pustej kamienicy, lokatorom trzeba zapewnić mieszkania w
            nowopowstałych blokach - problemem jest tylko płatnik - a więc zapewne Państwo.
            Nie mam złudzeń, iż pieniądze z moich podatków, a jest tego niemało, wydawane
            są celowo i rozsądnie, wiem że są one trwonione i rozkradane na prawo i lewo.
            Ale kategorycznie sprzeciwiam się temu, abym ja i mnie podobni ludzie, którzy
            od poprzedniej władzy nie otrzymali nic oprócz zrujnowanego i postawionego na
            głowie kraju, sfinansowali Ci teraz interes pn. kamienica.
            Nie jest to nic osobistego, wolałbym aby moje podatki sfinansowały tę operację,
            niż miałyby - tak jak to się ma obecnie, trafiać w ręce kacyków na ich prywatne
            fanaberie, ale jeżeli ma to być Państwo Prawa (ha ha ha - UTOPIA i Disneyland)
            to chcę aby trafiły one na domy dziecka, szpitale, szkoły, drogi,...etc.
            Wiem że możesz czuć się pokrzywdzony - własność, która w formie spadku
            przypadłaby Tobie, została kiedyś odebrana przez czerwoną władzę Twojej
            rodzinie, tylko czemu ja, który od czerwonej władzy nie zaznałem nic dobrego,
            ani nie otrzymałem od niej nic w prezencie, mam spłacać teraz jej długi.
            Snoop
            • Gość: krotki Re: NIE POMÓGŁ MI W KILKU SPRAWACH - WYSTARCZY IP: proxy / *.torun.mm.pl 29.10.02, 09:37
              zabawny jestes
              • Gość: snoop Re: NIE POMÓGŁ MI W KILKU SPRAWACH - WYSTARCZY IP: *.chello.pl / *.chello.pl 29.10.02, 12:35
                A więc większość ma rację, jest rozumniejsza, demokracja to rzeczywiście
                wspaniały ustrój, "wobec tego jedzmy gówna, przecież miliony much nie mogą się
                mylić..." "Statek" W. Łysiak.
                Nie zniżę się do poziomu osobistych wycieczek, który ty przybrałeś: My jesteśmy
                mądrzy, każdy kto się z nami nie zgadza jest głupi..., stąd już tylko krok do
                przewodniej siły narodu (władza socjalistyczna była jak pamiętam też nieomylna)
                kultu jednostki, 99,99% poparcia i braku opozycji, proponuję przenieść się do
                Iraku - ale to z wychwalaną przez ciebie demokracją nie ma nic wspólnego.
                "W demokracji, na ulicy gdzie mieszka 3 sutenerów i 1 profesor uniwersytetu -
                to sutenerzy będą rządzić..." (ten sam klasyk)
                Zaiste powalająca jest dla mnie twoja wiara w to iż mądrych ludzi jest więcej
                niż głupich, czy jeżeli tak jest w istocie - skąd wziął się faszyzm, holocaust
                czy komunizm.
                Są ludzie, którzy żyją w wyimaginowanym przez siebie świecie pn. Disneyland i
                ja nie mam zamiaru ich z niego wyrywać - to tak jak obudzić śniącego o dostatku
                kloszarda (pardon) bezdomnego spod mostu.
                Co do mentalności Kalego, o którą mnie posądzasz: czy nie jest dokładnie
                odwrotnie ??? czy to aby nie ty nie dostrzegasz nic poza końcem własnego nosa ?
                Wiem że nie zmienisz swojego zdania, z tego co napisałeś wieje ostro
                fanatyzmem, nie mogę jednak pozostawić twojego ataku na mnie bez słowa.
                Snoop
                • Gość: krotki Re: NIE POMÓGŁ MI W KILKU SPRAWACH - WYSTARCZY IP: proxy / 217.96.43.* 29.10.02, 21:39
                  Gość portalu: snoop napisał(a):

> A więc większość ma rację, jest rozumniejsza, demokracja to rzeczywiście
                  > wspaniały ustrój, "wobec tego jedzmy gówna, przecież miliony much nie mogą
                  się
                  > mylić..." "Statek" W. Łysiak.
                  > Nie zniżę się do poziomu osobistych wycieczek, który ty przybrałeś: My
                  jesteśmy mądrzy, każdy kto się z nami nie zgadza jest głupi..., stąd już tylko
                  krok do przewodniej siły narodu (władza socjalistyczna była jak pamiętam też
                  nieomylna)> kultu jednostki, 99,99% poparcia i braku opozycji, proponuję
                  przenieść się do
                  > Iraku - ale to z wychwalaną przez ciebie demokracją nie ma nic wspólnego.
                  > "W demokracji, na ulicy gdzie mieszka 3 sutenerów i 1 profesor uniwersytetu -
                  > to sutenerzy będą rządzić..." (ten sam klasyk)

Niesamowite ile mozna napisac nic nie pisząc człowieku po co ten potok słów
                  skoro poz ferazesami z niegio nic nie wynika napisz coś konkretnego a odpowiem
                  na ten bełkot pseudointeklektualny nie jestemn wstanie nie ma tiu w ogóle
                  treści

> Zaiste powalająca jest dla mnie twoja wiara w to iż mądrych ludzi jest więcej
                  > niż głupich, czy jeżeli tak jest w istocie - skąd wziął się faszyzm,
                  holocaust
                  > czy komunizm.

Kolejne komunały ale odpowiemn Ci na nie - faszyzm itp. wziął się z tego, że
                  mądrzy ludzie uwierzyli !!! ale sie pomylili ot co tez jestem ze "wspaniałym
                  światem" - wiesz kogo to - ale juz mnie obdarli ze złudzeń nie ma go i nie
                  będzie , zatem w miare swych mozliwości walczę o siebie i swoja rodzinę
                  szanując innych ale niestety nie widze powodu ich finansowania

> Są ludzie, którzy żyją w wyimaginowanym przez siebie świecie pn. Disneyland i
                  > ja nie mam zamiaru ich z niego wyrywać - to tak jak obudzić śniącego o
                  dostatku> kloszarda (pardon) bezdomnego spod mostu.

Tak ten świat to "iluzja, że ktos komuś coś da za darmo" - to nie moje !! -
                  chodziło o obiad w oryginale!!!!!

> Co do mentalności Kalego, o którą mnie posądzasz: czy nie jest dokładnie
                  > odwrotnie ??? czy to aby nie ty nie dostrzegasz nic poza końcem własnego
                  nosa ?

Gdyby tak było dawo na ruku byłaby pk 1/4 moich lokatorów jestem dla nich za
                  dobry , niestety dla mnie!!!! oczywiście że mam na widoku śwój interes a co mam
                  miec Twój?? (zgodzisz się że było by to chore)

> Wiem że nie zmienisz swojego zdania, z tego co napisałeś wieje ostro
                  > fanatyzmem, nie mogę jednak pozostawić twojego ataku na mnie bez słowa.

Cenię każdego kto ma swe zdanie, tylko jeden warunek musi za nie chciec
                  płacić!!. Ale Ty masz odwrotną filozofię nie chcewsz płacić za nic i za
                  nikogo !!! Zatem jestem dla Ciebie fanatykiem bo mam dośc 50 lat płacenia za
                  lokatorów , natomiast Ty, który nie chesz płacic za nich w ogóle nie jesteś
                  fanatykiem jesteś OK - czy dostrzegasz swą śmieszność???

Pozdrawiam

PS pewnie w poglądach nam niedaleko ale musisz obudzić w sobie nute solidaryzmu
                  społecznego którą obudzili we mnie i mojej rodzinie komuniści na siłę!!! i
                  będąc realista godze sięna nią - chcę płacić na lokatorów z moich podatków
                  (płace 40% - ale nie z dochodópw z kamienic - tu ich nie mam - ale z własnej
                  cięzkiej pradcy!!) ale już nie dodatkowo z mojej kieszeni - rozumiesz ???

• Gość: Kamień Krótki! Nie zgadzam się z Tobą! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.02, 23:56
                    Wcale nie uważam, by nasze podatki miały iść na lokatorów.
                    WYTŁUMACZ MI POWOLUTKU I DOKŁADNIE, Z JAKIEJ RACJI?
                    Czy to zależy od orientacji politycznej? Czy może ugiąłeś się pod presją
                    socjalistycznego społeczeństwa?
                    Nawet sędzia TK napisała, że lokatorzy mają 10 lat, by się wynieść z naszych
                    kamienic za własne pieniądze.
                    Sędzia TK pokazał im drogę dając jasno do zrozumienia , że czas opieki państwa
                    kończy się na zawsze.
                    10 lat!!! Przez 10 lat to nawet emeryt jest w stanie coś zrobić.
                    Warunek:
                    musi ruszyć dupe! (ale on uważa, że moje mieszkanie jest jego)
                    Pozdrawiam!
                    • Gość: krotki Re: Krótki! Nie zgadzam się z Tobą! IP: proxy / 217.96.43.* 30.10.02, 21:36
                      Gość portalu: Kamień napisał(a):

> Wcale nie uważam, by nasze podatki miały iść na lokatorów.
                      > WYTŁUMACZ MI POWOLUTKU I DOKŁADNIE, Z JAKIEJ RACJI?
                      > Czy to zależy od orientacji politycznej? Czy może ugiąłeś się pod presją
                      > socjalistycznego społeczeństwa?

To powyżej jest na temat podatków więc tu pisze , dla mnie jest oczywiste iz
                      jeżeli ktokolwiek ma wspomagac lokatorów to tylkmo całe społeczeństwo a nie
                      pojedynczy ludzie np. właściciele kamienic. To po pierwsze ,a po drugie
                      sugerujesz, że nikt nie powinien im pomagac - tu sie widac różnimy bo ja nie
                      jestem raczej lewicowy ale tez nie skrajnie liberalny ( tak na prawde nawet
                      skrajni liberałowie godza się na jakies formy pomocy w sytuacjach
                      ekstremalnych) zatwem uważam, iz koniecznośc wspomagania słabszych jednostek
                      spoczywa na całym społeczeństwie ale istotą jest zakres tego wspomagania, tu
                      skłonny jestem zgodzis sie ze słowami uzasadnienia zmian w KC iz może byc to
                      cokolwiek np. schronisko, ale na pewno nie moze to być lokal równy a często
                      lepszy od zajmowanego - jak się dzieje często teraz , musi byc to zupełne dno
                      by ludzie bali się tego, to tyle na to

> Nawet sędzia TK napisała, że lokatorzy mają 10 lat, by się wynieść z naszych
                      > kamienic za własne pieniądze.
                      > Sędzia TK pokazał im drogę dając jasno do zrozumienia , że czas opieki
                      państwa
                      > kończy się na zawsze.
                      > 10 lat!!! Przez 10 lat to nawet emeryt jest w stanie coś zrobić.
                      > Warunek:
                      > musi ruszyć dupe! (ale on uważa, że moje mieszkanie jest jego)

to na zupełnie inny temat zatem tu; te 10 lat były na uregulowanie sytuacji i
                      jeśli ktos tego nie robił jego sprawa ale pytanie czy mógł cokolwiek zrobic
                      mając 500 zł emerytury?? moim zdaniem nie zatem wracamy do pomocy
                      społeczeństwea dodatków , socjalu czy schroniska - to że lokator mysli że po 50
                      latach dojenia kamienicznika, że lokal jest jego to patologia i nic poza tym -

Pozdrawiam

Ps Poczytaj snoopa
                      • Gość: ajax Re: Krótki! Nie zgadzam się z Tobą! IP: *.ite.waw.pl 31.10.02, 09:16
                        Zgadzam się, że państwo powinno mimo wszystko wypełniać pewne, minimalne
                        funkcje socjalne wobec obywateli przeżywających kłopoty materialne. W jednym z
                        warszawskich wątków próbowałem dystkutować z red. GW Markiem Wielgo o koncepcji
                        budowy tanich baraków w każdej gminie. Redaktorowi najwyraźniej słowo 'barak'
                        źle się kojarzyło bo nagle wycofał się z dyskusji. W mojej opinii to jedyny
                        sposób na udzielenie pomocy osobom naprawdę potrzebującym wsparcia,
                        uruchomienie procesu eksmisji z prywatnych zasobów mieszkaniowych (i nie tylko)
                        i postraszenie niesolidnych, a zamożnych lokatorów.

Koszty budowy osiedla drewnianych baraków są naprawdę niewielkie. Ludzie z
                        branży budowlanej, którzy cokolwiek w swoim życiu wybudowali, to wiedzą - tanie
                        działki na obrzeżach miast, tani projekt architektoniczny, niskie koszty
                        administracyjne, brak podpiwniczenia, lekka konstrukcja, tanie materiały,
                        jedyna instalacja wewnętrzna to elektryczność na licznik "wrzutowy", kartę lub
                        przedpłatę. Woda, wc, prysznice we wspólnym baraku sanitarnym. Ogrzewanie
                        mieszkań piecykiem typu 'koza' na chrust, drewno, opadłe liście, ew. węgiel
                        (górnicy już się cieszą). Koszt utrzymania osiedla po zaludnieniu też byłby
                        niewielki, a i fundusze z EC dałoby się jakoś na ten cel wyłudzić.
                  • Gość: Snoop Re: NIE POMÓGŁ MI W KILKU SPRAWACH - WYSTARCZY IP: *.chello.pl / *.chello.pl 30.10.02, 11:02
                    1/
                    >>> Snoop
                    "wolałbym aby moje podatki sfinansowały tę operację, (Lokali zastępczych dla
                    lokatorów prywatnych kamienic) niż miałyby - tak jak to się ma obecnie, trafiać
                    w ręce kacyków na ich prywatne fanaberie, ale jeżeli ma to być Państwo Prawa
                    (ha ha ha - UTOPIA i Disneyland) to chcę aby trafiły one na domy dziecka,
                    szpitale, szkoły, drogi,...etc"
                    >>>Krotki
                    ”ty decydujesz na co mają iśc Twoje podatki Ty konkretnie o demokracji nie
                    słyszałes”
                    ”widze u Ciebie jak u misia Puchatka rozumek niewielki pojmuje tylko to co jego
                    dotyczy (jasne: domy dziecka, szpitale, szkoły i drogi służą tylko mnie !!!)
                    Ale coż tacy tez są na szczęście jest demokracja i ci \z większym nieco
                    rozumkiem stanowią większość”

>>>Snoop
                    „A więc większość ma rację, jest rozumniejsza, demokracja to rzeczywiście
                    wspaniały ustrój, "wobec tego jedzmy gówna, przecież miliony much nie mogą się
                    mylić..." "Statek" W. Łysiak.”
                    "W demokracji, na ulicy gdzie mieszka 3 sutenerów i 1 profesor uniwersytetu -
                    to sutenerzy będą rządzić..." (ten sam klasyk)
                    „Zaiste powalająca jest dla mnie twoja wiara w to iż mądrych ludzi jest więcej
                    niż głupich, czy jeżeli tak jest w istocie - skąd wziął się faszyzm, holocaust
                    czy komunizm.”

2/
                    >>>Krotki
                    "faszyzm itp. wziął się z tego, że mądrzy ludzie uwierzyli !!!"
                    >>>Snoop
                    - nie do końca jestem w stanie wyobrazić sobie jak mądrzy ludzie wierzą i godzą
                    się na wymordowanie w obozach koncentracyjnych kilku milionów starców, kobiet i
                    dzieci ??? - wobec tego co odróżnia ich od głupców czy zwierząt ???

3/
                    >>>Krotki
                    "szanując innych ale niestety nie widze powodu ich finansowania"
                    "oczywiście że mam na widoku śwój interes a co mam miec Twój?? (zgodzisz się że
                    było by to chore)"

>>>Snoop
                    ależ zgadzam się zgadzam, a teraz poczytaj co sam napisałeś

>>>Krotki
                    "pewnie w poglądach nam niedaleko ale musisz obudzić w sobie nute solidaryzmu
                    społecznego którą obudzili we mnie i mojej rodzinie komuniści na siłę!!!"
                    „ty decydujesz na co mają iśc Twoje podatki Ty konkretnie o demokracji nie
                    słyszałes o tym że kamienicznicy przez 50 lat dotowali lokatorów chyba tez nie
                    i że teraz ewentualnie ma to się odbywac na koszt podatnika to cię wkurz”
                    "Cenię każdego kto ma swe zdanie, tylko jeden warunek musi za nie chciec
                    płacić!!. Ale Ty masz odwrotną filozofię nie chcewsz płacić za nic i za
                    nikogo !!! Zatem jestem dla Ciebie fanatykiem bo mam dośc 50 lat płacenia za
                    lokatorów , natomiast Ty, który nie chesz płacic za nich w ogóle nie jesteś
                    fanatykiem jesteś OK - czy dostrzegasz swą śmieszność???"

Fakt – w poglądach nam niedaleko – każdy z nas walczy o swoje – a interes
                    innych go nie obchodzi, tyle że Ja się do tego przyznaje, a Ty skrywasz to pod
                    maską społecznego solidaryzmu – a to już Drogi Panie czysta hipokryzja.

Nie mniej jednak podtrzymuję to co powiedziałem wcześniej
                    „wolałbym aby moje podatki sfinansowały tę operację, (Lokali zastępczych dla
                    lokatorów prywatnych kamienic) niż miałyby - tak jak to się ma obecnie, trafiać
                    w ręce kacyków na ich prywatne fanaberie, ale jeżeli ma to być Państwo Prawa
                    (ha ha ha - UTOPIA i Disneyland) to chcę aby trafiły one na domy dziecka,
                    szpitale, szkoły, drogi,...etc”

Ale żebyś mnie Panie Krótki nie uważał za wroga podam wam na tacy moi drodzy
                    kamienicznicy jeden argument w walce o wysiedlenie lokatorów z kamienic
                    prywatnych do lokali komunalnych na koszt podatnika, mianowicie:

Wybudowanie takiej liczby lokali, spowodowałoby złoty okres budownictwa, które
                    obecnie przeżywa recesję, ogranicza zatrudnienie, etc.
                    Oznaczałoby to:
                    1/ zmniejszenie bezrobocia
                    2/ wzrost sprzedaży materiałów i usług budowlanych (jest to przecież jedno z
                    głównych kół napędowych gospodarki)
                    3/ powrót wydatkowanych pieniędzy do budżetu Państwa w postaci VAT-u, ZUS-u, i
                    wszelkich innych podatków, płaconych przez firmy budowlane.
                    4/ Wzrost zamożności społeczeństwa (zarówno kamieniczników, jak i ludzi
                    zatrudnionych w transporcie, hutnictwie, wyrobie mat. bud., jak i projektantów,
                    wykonawców, i ludzi od których Państwo zakupiłoby teren pod zabudowę komunalną)
                    jak i całego społeczeństwa (przecież wszyscy w/w. wydawaliby gdzieś zarobione
                    pieniądze – a więc sklepy, knajpy, kultura, motoryzacja, a co istotne część z
                    tych ludzi pozyskane pieniądze inwestowałaby w cokolwiek, no i mamy DOBROBYT
                    dla nas wszystkich, o co chodzi i Tobie Krotki i Mnie (nie mówiąc o Państwie,
                    do budżetu którego wpływałoby zdecydowanie więcej środków z tyt. podatków
                    bowiem sklepy, knajpy, kultura, motoryzacja, etc. też płacą podatki, a im
                    większy obrót...)
                    I takich argumentów trzeba używać – bo sprawiedliwość czy solidarność dzisiaj
                    nikogo nie kręci, ludzi kręcą pieniądze.
                    • Gość: ajax złoty wiek budownictwa IP: *.ite.waw.pl 30.10.02, 13:14
                      Żeby nastąpił w Polsce ów złoty wiek budownictwa mieszkaniowego potrzebna jest
                      ekonomiczna zachęta i sprzyjające warunki makroekonomiczne. Ujmując problem
                      najogólniej, głównym wskaźnikiem branym pod uwagę w decyzjach potencjalnych
                      inwestorów jest stopa zwrotu inwestycji. Każdy sektor posiada swój indywidualny
                      wskaźnik informujący o tym, po jakim czasie następuje zwrot poniesionych
                      nakładów. Inwestor kieruje swój kapitał tam, gdzie ryzyko straty jest
                      najmniejsze i najkrótszy jest czas, po którym kapitał zacznie przynosić zysk.
                      Obecnie warunki makroekonomiczne dla sektora budownictwa mieszkaniowego są
                      fatalne, a ryzyko straty kontroli nad wynajętym budynkiem mieszkalnym
                      ogromne !!! Dlatego prywatni inwestorzy wolą lokować swój wolny kapitał w
                      obligacjach, chodowli winniczków, czy usługach agencji towarzystkich, bo tam
                      bilans zysk-ryzyko-czas jest najlepszy. Nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie
                      budował kamienic na wynajem. Dlaczego ? Wystarczy zapoznać się z kodeksem
                      cywilnym, praktyką sądową, ochroną lokatorów, kapitałochłonnością i długością
                      cyklu amortyzacyjnego, wysokością czynszu. Nie jest prawdą twierdzenie, że
                      państwo samo rozwiąże problem braku tanich mieszkań. Praktyka pokazuje, że za
                      cokolwiek owo państwo się nie weźmie, to nic dobrego dla obywateli z tego potem
                      nie wynika. Jedyną drogą do uzyskania równowagi rynkowej podaż-popyt jest
                      uaktywnienie prywatnych inwestorów ... czyli urynkowienie czynszów i
                      złagodzenie restrykcyjnych przepisów wobec osób wynajmujących lokale. Potem
                      upływ czasu na oszukanie instynktu samozachowawczego i zatarcie złych
                      doświadczeń, upewnienie się co do stabilności systemu prawa. Słusznie piszesz,
                      że ludzi rajcuje zysk, szybki zysk, pieniądze. Mnie też forsa jest bardzo
                      potrzebna i szlag mnie trafia, że niezły kawał kapitału moi przodkowie umoczyli
                      w wybudowanie mieszkań, które obecnie zajmują zupełnie obcy mi ludzie.
                      Powojenne "prawo" ubezwłasnowolniło właścicieli, czyniąc z posiadaczy
                      administracyjnych przydziałów - "święte krowy" (które nie dają mleka ;
                      wprawdzie coś im tam bardzo cienką strużką cieknie ; ale może to nie mleko ?).
                      Swojego prywatnego kapitału napewno nie zainwestuję w wybudowanie mieszkań. Nie
                      ma głupich. Znam znacznie przyjemniejsze metody trwonienia majątku.
                      • Gość: Snoop Re: złoty wiek budownictwa IP: *.chello.pl / *.chello.pl 31.10.02, 11:17
                        Nie na temat !!!
                    • Gość: krotki Re: NIE POMÓGŁ MI W KILKU SPRAWACH - WYSTARCZY IP: proxy / 217.96.43.* 30.10.02, 21:52
                      Gość portalu: Snoop napisał(a):
                      omija Twe cytaty bo nieczego nie wnosza do dyskusji

> Ale żebyś mnie Panie Krótki nie uważał za wroga podam wam na tacy moi drodzy
                      > kamienicznicy jeden argument w walce o wysiedlenie lokatorów z kamienic
                      > prywatnych do lokali komunalnych na koszt podatnika, mianowicie:

omijam wywód bo te argumenty nie raz i nie sto podnosi nasze środowisko ale
                      donoślejszy głos maja populiści

> I takich argumentów trzeba używać – bo sprawiedliwość czy solidarność dzi
                      > siaj nikogo nie kręci, ludzi kręcą pieniądze.

Mamy inne zdanie

Natomiast co do hipokryzji miło spootkac człowieka który mówi bez hipokryzji ze
                      ma wszystkich gdzies w d..... jednakże czynisz nadużycie twierdząc, że jestem
                      taki sam - cóz każdy sądzi po sobie - Nie jestem!! i moje poglądy wyłożyłem w
                      poscie do Kamienia powyżej, tu dodam tylko to, że może zmieniłbys zdanie gdybys
                      stawał oko w oko z problemem eksmisji na bruk - ja żadnej takiej nie wykonałem
                      z przyczyn czysto ludzkich (chociaz nie wiem czy eksmitowani na takie miano
                      zasługiwali) ale jednak!!!
                      po prostu fajnie się dyskutuje o nieznanym temacie nie widzac konkretnych
                      ludzi za tym - nie jestem hipokrytą uważając, że pewien minimalny standard
                      społeczeństwo powinno zabezbieczyć wszystkim ale naprawde minimalny - 2 m.kw.
                      do spania i suchy chleb nic pozatym!!!!! na to godze sie płacić podatki a
                      niestety płacę najwyższe - nie z kamienic oczywiście

pozdrawiam

• Gość: Snoop Re: NIE POMÓGŁ MI W KILKU SPRAWACH - WYSTARCZY IP: *.chello.pl / *.chello.pl 31.10.02, 11:57
                        Dyskusja z tobą Krótki, jest jałowa, na konkretne argumenty, to ty odpowiadasz
                        sloganami, pomijasz w odpowiedzi cytaty, bo tak ci wygodnie (w jednym piszesz
                        coś co stanowi zaprzeczenie drugiego) pomijam już banały o demokracji,
                        gratuluję wam panowie gestu (Kamień i Ajax) - przenieść parę staruszków z
                        emeryturkami po 500 zł. do baraku, ogrzewanego liśćmi, gdzie dostaną po 2 m2 na
                        głowę, z łaźniami w innym baraku, skoro macie taki gest, może uruchomicie KL
                        Auschwitz ??? dla wykopywanych przez was ludzi.
                        Kamień, czy wiesz jaką potęgą był babilon budując wierzę babel ??? bo co ci
                        mogę napisać skoro nie pojmujesz iż program taniego budownictwa (co nie znaczy
                        takiego o jakim wy dyskutujecie z pudeł kartonowych i skrzynek niczym slumsy w
                        Rio), podobnie jak program np. budowy autostrad, stanowi metodę rozruchu
                        gospodarki ??? (liczby, wyliczenia - a cóż byś ty się chłopie na tym wyznał ?
                        skoro nie znasz historii i podstaw ekonomii [czy to aby nie Niemcy po I w. św.
                        stały się potęgą przemysłowo-naukowo-militarną dzięki programowi robót
                        publicznych na szeroką skalę ??? będąc wcześniej na skraju bankructwa?]
                        Wy i tak wiecie wszystko lepiej, jesteście mądrzejsi, ale jacy dobrzy z was
                        ludzie (szczególnie podoba mi się pomysł 2 m2 na głowę) zaiste altruizm wasz
                        jest powalający.
                        Jest to mój ostatni post tutaj bo nie piszecie na temat, nie jest to
                        merytoryczna dyskusja tylko stek bzdur z waszej sfrustrowanej strony. Miałem
                        dużo zabawy widząc jak wijecie się w pokrętnych odpowiedziach (szczególnie
                        Krótki, te twoje wewnętrznie sprzeczne wypowiedzi), równie miło było mi czytać
                        wasze ataki na mnie (osobiste - bo merytorycznych nie było) co świadczy
                        niezbicie o tym iż wyczerpaliście swoje liche argumenty i całość potencjału
                        intelektualnego i zaczynacie być mocno rozdrażnieni tym że oto pojawił się
                        ktoś, kto nie zgadza się z wami.
                        • Gość: dora5 eleganckie baraki IP: beton:* / 192.168.1.* 31.10.02, 13:23

>...przenieść parę staruszków z emeryturkami po 500 zł. do baraku, ogrzewanego
                          liśćmi, gdzie dostaną po 2 m2 na głowę, z łaźniami w innym baraku,

NIE Snoop! co Ty opowiadasz? jaki człowiek z wypracowaną uczciwie emerytura 500
                          zł do jakiego 2x2 baraku? dodaj jeszcze, że wszystkie dzieci w Polsce głodują.

I przykład: "moja" lokatorka, 40 lat pracy - 780 zł na rękę ( tak mówi ), dwoje
                          dzieci. Jedno: duży, piękny dom pod Krakowem, drugie - własnościowe, ekstra
                          mieszkanie na Kazimierzu. Do dziś im wspomaga, cześć jej i chwała za to. Ale
                          mieszka w moim domu płacąc czynsz regulowany, bo...nie przesadza się starych
                          drzew. Samotnie zajmuje mieszkanie większe niz moja rodzina.

II przykład: od lat szukam kogoś, komu mogłabym oddać ubranka ( czyste,
                          wyprasowane i starannie pocerowane ) po moich dzieciakach. Żal mi je wyrzucać,
                          bo dzieci szanują. Wielokrotnie słyszałam: nowe i ładne to chętnie, ale
                          najchętniej to pieniądze...
                          Nie spotkałam głodującego dziecka. Widuję zaniedbane przez rodziców.
                          Zauważyłam, że spora część dzieci niszczy i nie szanuje jedzenia.
                          Tak jak wielu lokatorów nie szanuje i dewastuje mieszkanie, które mocą urzędową
                          zajmują. Snoop, czy juz wiesz dla kogo baraki są za eleganckie?

Pozdrawiam
                          Dora
                          • Gość: Snoop Re: eleganckie baraki IP: *.chello.pl / *.chello.pl 31.10.02, 21:39
                            Droga Doro - baraki to nie mój wymysł lecz czcigodnych panów Krótkiego i
                            Kamienia (posty powyżej mojego).
                            Oczywiście, jeżeli ktoś posiada inne lokum (byle nie altanka na działce,
                            namiot, garaż, itd.) powinien stracić mieszkanie w prywatnej kamienicy.
                            Pozdrawiam
                            Snoop
                        • Gość: krotki Re: NIE POMÓGŁ MI W KILKU SPRAWACH - WYSTARCZY IP: proxy / 217.96.43.* 31.10.02, 16:33

> Dyskusja z tobą Krótki, jest jałowa, na konkretne argumenty, to ty
                          odpowiadasz
                          > sloganami, pomijasz w odpowiedzi cytaty, bo tak ci wygodnie (w jednym piszesz
                          > coś co stanowi zaprzeczenie drugiego) pomijam już banały o demokracji,

to raczej ja mnam wrażenie że Ty cierpisz na manię wielosłowia - jeżeli nawet
                          podajesz jakieś argumenty to topiosz je w niepotrzebnym gadulstwie pisz krótko
                          i konkretnie!!! a propos nigdzie nie pisalem banałów o demokracji !! w swej
                          gonitwie mysli plączesz osoby

> gratuluję wam panowie gestu (Kamień i Ajax) - przenieść parę staruszków z
                          > emeryturkami po 500 zł.

Znowu to samo to ja i Ajax chcemy do baraku a Ty mieszasz w to Kamienia weź
                          tabletki na uspokojenie i czytaj uważni co kto pisze

do baraku, ogrzewanego liśćmi, gdzie dostaną po 2 m2 na
                          >
                          > głowę, z łaźniami w innym baraku, skoro macie taki gest, może uruchomicie KL
                          > Auschwitz ??? dla wykopywanych przez was ludzi.

Wypowieź niegodna komentarza , nie schodze do takiego poziomu dyskusji!!!

> Kamień, czy wiesz jaką potęgą był babilon budując wierzę babel ??? bo co ci
                          > mogę napisać skoro nie pojmujesz iż program taniego budownictwa (co nie
                          znaczy
                          > takiego o jakim wy dyskutujecie z pudeł kartonowych i skrzynek niczym slumsy
                          w
                          > Rio), podobnie jak program np. budowy autostrad, stanowi metodę rozruchu
                          > gospodarki ??? (liczby, wyliczenia - a cóż byś ty się chłopie na tym wyznał ?
                          > skoro nie znasz historii i podstaw ekonomii [czy to aby nie Niemcy po I w.
                          św.
                          > stały się potęgą przemysłowo-naukowo-militarną dzięki programowi robót
                          > publicznych na szeroką skalę ??? będąc wcześniej na skraju bankructwa?]
                          > Wy i tak wiecie wszystko lepiej, jesteście mądrzejsi, ale jacy dobrzy z was
                          > ludzie (szczególnie podoba mi się pomysł 2 m2 na głowę) zaiste altruizm wasz
                          > jest powalający.

Popatrz ile słów a tylko inwektywy wycieczki osobiste !!! a terści zero!!!!!

> Jest to mój ostatni post tutaj bo nie piszecie na temat, nie jest to
                          > merytoryczna dyskusja tylko stek bzdur z waszej sfrustrowanej strony.

Wybacz ale nie masz zielonego pojcia nieruchomościach zatem nie dziwne jest to
                          że niczego nie rozumesz

Miałem
                          > dużo zabawy widząc jak wijecie się w pokrętnych odpowiedziach (szczególnie
                          > Krótki, te twoje wewnętrznie sprzeczne wypowiedzi),

Obawiam się że znowu mylisz osoby fakty - naprawde masz gonitwę myśli
                          odpowiadasz na kilka postów jednocześnie myląc osoby

równie miło było mi czytać
                          > wasze ataki na mnie (osobiste - bo merytorycznych nie było) co świadczy
                          > niezbicie o tym iż wyczerpaliście swoje liche argumenty i całość potencjału
                          > intelektualnego i zaczynacie być mocno rozdrażnieni tym że oto pojawił się
                          > ktoś, kto nie zgadza się z wami.

Ja osobiście nie zmęczyłem się argumentacja w stosunku do Ciebie bo.... Ty nie
                          przedstawiłeś żadnego powtarzam poglądu a tylko obrzucasz innych błotem widac
                          Twe podejście do wszystkich jest takie same wszyscy są dla Ciebie g... warci
                          liczysz się tylko Ty. Trudno żyj sobie zdrowo z tym ..

Pozdrawiam
                          >
                    • Gość: Kamień SNOOP! JAK TYŚ BRACIE DO TEGO DOSZEDŁ? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.02, 01:00
                      Jak to wyliczyłeś? Bardzo proszę o precyzyjną analizę ekonomiczną swojego
                      wywodu. Z tego wynika, że narodowi opłacało by się budować wieżę Babel albo
                      nieskończoną piramidę do nieba.
            • Gość: ajax RPO IP: *.ite.waw.pl 29.10.02, 13:21
              Podobna filozofię reprezentują osoby sprzeciwiające się zwrotowi tzw. mienia
              zabużańskiego. Pytają, czemu z naszych pieniędzy, z mienia ogólnonarodowego,
              państwo ma zwracac nieruchomości lub w pieniądzu rekompensować roszczenia
              pewnej grupie ludzi, którzy podlegali przymusowemu przesiedleniu w granice
              obecnej Rzeczpospolitej. Czyli czyniąc to kosztem pozostałej części
              społeczeństwa. Przecież prawie wszyscy obywatele RP odnieśli w czasie II Wojny
              Światowej jakieś straty ludzkie, w mieniu ruchomym i nieruchomościach. Są też
              głosy, że majątkowe roszczenia zabużan i "kamieniczników" zahamują rozwój całej
              gospodarki, która z trudem łapie oddech po okresie dekoniunktury.

Otóż odpowiedzią na to jest system prawa w demokratycznym państwie. Umówiliśmy
              się w 1989 roku, że III Rzeczpospolita staje się państwem, w którym obowiązuje
              prawo, a PRL nie jest czarną dziurą w historii i w systemie prawa. Również
              ważnym faktem jest to, że III RP ratyfikowała międzynarodowe umowy bezpośrednio
              dotyczące przestrzegania prawa własności. Nikt Jej do tego nie zmuszał !!!
              Zrobiła to dobrowolnie i teraz winna wypełnić te zobowiązania.

Celowa (?) zwłoka w działalności RPO spowodowała, że orzeczenie TK w sprawie
              sprzeczności z konstytucją i międzynarodowymi konwencjami ustawy o najmie
              lokali mieszkalnych i zmianie kodeksu cywilnego zapadło o rok później niż
              powinno. Ten rok oznacza wymierne straty materialne "kamieniczników" w
              dochodach z czynszu. O to mam żal do RPO !!! To opóźnienie (celowe ?) pozwala
              mi twierdzić, że nie jest bezstronnym strażnikiem konstytucyjności przepisów
              prawa (podobny zarzut kiruję do prezydenta RP), że jest uczestnikiem gry
              politycznej (lokatorzy są poważną grupą wyborców dla polityków). Mam żal, że
              nie dostrzegł sprzeczności innych paragrafów inkryminowanej ustawy z
              konstytucją i ograniczył się tylko do jednego paragrafu we wniosku do TK.

• Gość: Kamień Jesteś uczciwy? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.02, 23:49
              Jeżeli tak, to wraz z całym narodem powinieneś przeprosić każdego właściciela
              kamienicy za zniszczenie jego majątku, za pozbawienie pożytków, za lata
              rozczarowań, szykan i upokorzeń ze strony służb specjalnych. Powinieneś dążyć
              do tego, by Twoje (i innych) podatki przysłużyły się wynagrodzeniu poniesionych
              strat materialnych i moralnych (odszkodowanie i zadośćuczynienie).
              Powinieneś głośno popierać reprywatyzację w Polsce, powinieneś szanować cudzą
              własność. Wtedy wiesz, że szanujesz drugiego człowieka.
              Jeżeli jesteś uczciwy ...
              • Gość: peteen Re: Jesteś uczciwy? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.02, 00:01
                chyba sie zgrzałeś... "przeprosić z całym narodem", a za cóż ja miałbym ciebie
                przepraszać ? rób swoje a "naród" zostaw w spokoju

ps. potrafisz być cholernie irytujący, niestety, akurat tu znalazłeś wierną
                czytelniczkę, dorę, boże przebacz jej, jak i my to uczyniliśmy...
                • Gość: Lokator Re: Jesteś uczciwy? IP: router:* / 192.168.2.* 30.10.02, 22:36
                  Nie wdajcie się w dyskusję z tym nienaprawialnym krótkim - facet wyraźnie
                  przewrażliwiony na swoim punkcie! Tragikomiczna postać!
                  • krotki Re: Jesteś uczciwy? 31.10.02, 09:35
                    Gość portalu: Lokator napisał(a):

> Nie wdajcie się w dyskusję z tym nienaprawialnym krótkim - facet wyraźnie
                    > przewrażliwiony na swoim punkcie!

obawiam się że KOM się odezwał jak zwykle bez treści, bez pomysłu co napisac, z
                    osobista wycieczką ale zapytam Cie Lokatorze wskaż mi gdzie
                    jestem "przewrazliwiony na swoim punkcie" ??

Tragikomiczna postać!

Biedaku zajrzyj do słownika piszesz słowa których znaczenia nie rozumiesz,

Nie moge wdac się z Tobą w dyskusję skoro Ty mie masz żadnych powtarzam żadnych
                    poglądów!!!!

Pozdrawiam

• Gość: Doktor Hiszpan Czy nie można zamknąc tej durnej budki? IP: centrum:* / *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.02, 01:11
                  Panowie Adminowie - czy nie dałoby siem skasować tego durnego wątku? Ja skłonny
                  jestem na tę intencję udać się do Częstochowy - albo pod górę Kailash -
                  zależnie od wyznania.
                  Trochę mi to napadanie na Zolla - całkowicie pozbawione meryt. przygotowania i
                  przepełnione osobistymi urazami - działa na nerw.
                  • Gość: ajax Re: Czy nie można zamknąc tej durnej budki? IP: *.ite.waw.pl 31.10.02, 08:50
                    Szanowny Doktorze,

Jesli Cie dyskusja wnerwia, to przecież nikt Cie nie przykuł łańcuchami do tego
                    wątku. Możesz go zwyczajnie nie otwierać. Jest wiele innych mniej
                    kontrowersyjnych tematów, na przykład na forum 'Sport'.

Są merytoryczne zarzuty wobec RPO prof. Zolla !!! Na przykład ten, że swoją
                    niekompetencją (stronniczością wynikłą z poglądów politycznych, osłanianiem
                    syna (nb. też doktora, tak jak Ty), który współtworzył ustawę w sejmowej
                    komisji) spowodował roczne opóźnienie w orzeczeniu TK o niezgodności ustawy o
                    ochronie praw lokatorów z konstytucją RP i ratyfikowanymi międzynarodowymi
                    konwencjami. O ile można zrozumieć prezydenta RP Aleksandra Kwaśniewskiego, że
                    podpisał ten prawniczy bubel - jest przecież politykiem o lewicowych poglądach,
                    ma komunistyczny rodowód i zobowiązania względem wyborców. O tyle RPO powinien
                    być prawnikiem analizującym czystość systemu prawa chroniąc konstytucyjne prawa
                    obywateli przed totalitaryzmem państwa. Bez względu na polityczną koniunturę.
                    Według mnie i kilku innych dyskutantów prof. Zoll nie jest takim altruistą i
                    robi własną karierę w światku polityków !!! Szanowny Doktorze, jeśli potrafisz
                    wykazać, że zwłoka w skierowaniu wniosku do TK miała uzasadnienie czysto
                    prawnicze, to podziel się z nami tymi merytorycznymi rewelacjami.

ajax
                    • krotki Re: Czy nie można zamknąc tej durnej budki? 31.10.02, 09:30
                      Gość portalu: ajax napisał(a):
                      Szanowny Doktorze, jeśli potrafisz
                      > wykazać, że zwłoka w skierowaniu wniosku do TK miała uzasadnienie czysto
                      > prawnicze, to podziel się z nami tymi merytorycznymi rewelacjami.

służę - w tym, czasie złożone były juz dwie skargi Szypowskiego i Urbasia
                      rzecznik uznał - i słusznie iż trzeba je najpierw rozpoznac by nie bylo
                      niepotrzebnego dublowania - iii uważaj !!!! w dniu gdzy postanowieniem
                      odrzucono oba wnioski jako bez legitymacji
                      • Gość: ajax pax IP: *.ite.waw.pl 31.10.02, 11:01
                        > ... w tym, czasie złożone były juz dwie skargi Szypowskiego i Urbasia
                        > rzecznik uznał - i słusznie iż trzeba je najpierw rozpoznac by nie bylo
                        > niepotrzebnego dublowania ...

RPO tak mi też odpowiedział na moją indywidualna prośbę. Nie widzę jednak
                        powodu, dla którego RPO uznał, że nie musi 'dublować' wniosku. W każdym
                        procesie cywilnym istnieje możliwość przyłączenia się do pozwu pow wykazaniu
                        interesu prawnego. Takie uprawnienie posiada w szczególności RPO w imieniu
                        ogółu obywateli. Gdyby przyłączył się do pozwów w całości albo ich części, nie
                        byłoby problemu z odrzuceniem skarg z powodów formalnych. Nie podzielam
                        poglądu, że RPO słusznie uznał, że : "trzeba je najpierw rozpoznac by nie bylo
                        niepotrzebnego dublowania". Uważąm, że niesłusznie.

Wypowiedzi p. Szypowskiego nie podobają mi się. Teksty p. Urbasia spotykam na
                        stronie www.kamienica.pl i wydają mi się OK. Złą byłaby sytuacja skłócenia
                        środowiska z powodów personalnych i ambicjonalnych.

Na przykładzie skargi prezydenta w sprawie ustawy abolicyjnej widać, że
                        istnieje możliwość skrócenia terminu rozpatrywania przez TK poniżej owych 10
                        miesięcy. Kryteria selekcji skarg na przyspieszone i normalne, nie są mi znane
                        ani z konstytucji RP, ani z ustawy o TK. Kto i dlaczego jedne sprawy kolizji
                        ustaw z konstytucją uznaje za ważne, a inne za mniej ważne ?
                        • Gość: krotki Re: pax IP: proxy / 217.96.43.* 31.10.02, 16:19

> . Nie podzielam
                          > poglądu, że RPO słusznie uznał, że : "trzeba je najpierw rozpoznac by nie
                          bylo
                          > niepotrzebnego dublowania". Uważąm, że niesłusznie.

Twoje prawo, ja jestem większym realista niz Ty i ciszę sie że w ogóle bez
                          vacatio legis
                          >
                          > Wypowiedzi p. Szypowskiego nie podobają mi się.

oj to oszołom i do tego interesowny!!

Teksty p. Urbasia spotykam na
                          > stronie www.kamienica.pl i wydają mi się OK.

Agumentacja Urbasia w sporej części jest bez zarzutu - zreszta wyrok z 2000
                          głównie Jemu zawdzięczamy!!!

Złą byłaby sytuacja skłócenia
                          > środowiska z powodów personalnych i ambicjonalnych.
                          >
                          To juz fakt Szypowski jest przyklejony do stołka !!! i skłócony jest dosłownie
                          ze wszystkimi!!

Pozdrawiam -

PS jaka reakcja na podwyżki?
                        • Gość: krotki Re: pax IP: proxy / 217.96.43.* 31.10.02, 16:19

> . Nie podzielam
                          > poglądu, że RPO słusznie uznał, że : "trzeba je najpierw rozpoznac by nie
                          bylo
                          > niepotrzebnego dublowania". Uważąm, że niesłusznie.

Twoje prawo, ja jestem większym realista niz Ty i ciszę sie że w ogóle bez
                          vacatio legis
                          >
                          > Wypowiedzi p. Szypowskiego nie podobają mi się.

oj to oszołom i do tego interesowny!!

Teksty p. Urbasia spotykam na
                          > stronie www.kamienica.pl i wydają mi się OK.

Agumentacja Urbasia w sporej części jest bez zarzutu - zreszta wyrok z 2000
                          głównie Jemu zawdzięczamy!!!

Złą byłaby sytuacja skłócenia
                          > środowiska z powodów personalnych i ambicjonalnych.
                          >
                          To juz fakt Szypowski jest przyklejony do stołka !!! i skłócony jest dosłownie
                          ze wszystkimi!!

Pozdrawiam -

PS jaka reakcja na podwyżki?
                      • Gość: Kamień Krótki, przesadziłeś IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.02, 23:13
                        • Gość: krotki Re: Krótki, przesadziłeś IP: proxy / 217.96.43.* 02.11.02, 10:36
                          w czym??
                          bo z tylu watków trudno sie zorientować

Pozdrawiam

• Gość: Kamień ZOLL ŚLISKI JAK KWAŚNIEWSKI IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.02, 10:12
                            SKARGA ZOLLA JEST NIEUCZCIWA !!!!!!!!!!!!!!!!
                            Dlaczego przesadziłeś? Bo założyłeś, że niemalże był to sabotaż ze strony Gdyni
                            i Unii.
                            Myślisz, że Urbasiowi wielce zależało na ZAISTNIENIU? Przeczytaj sobie jego
                            skargę, jest niesamowicie profesionalna i uczciwa.
                            A SKARGA ZOLLA JEST NIEUCZCIWA !
                            Zoll dobrze wie, że cała ustawa jest niekonstytucyjna. Według Zolla dalej mamy
                            umarzać odsetki lokatorów, a sami je płacić ... itd, nawet nie chce mi się
                            dalej pisać o tym sowieckim śmieciu, jakim jest ustawa o ochronie praw
                            lokatorów.
                            Szypowski napisał skargę na kolanie (długo była na www - może jeszcze jest), bo
                            jakby wyglądał w środowisku, gdyby nic nie napisał? Moim zdaniem była to kontra
                            na ruch Gdyni.
                            Jest skandalem, że w Polsce są takie "schody" z dostępnością do Trybunału.
                            Do Strasburga każdy może napisać i jakoś sobie radzą, nie tłumaczą się
                            paraliżem, że są zasypywani skargami, jak to argumentuje Zoll, przewidując
                            paraliż Trybunału.
                            Trybunał pół roku trzymał skargę Gdyni, bo grał na czas. To że ją wywalił jest
                            skandalem! Z kolei gdyby przyjął, cała ustawa trafiłaby do kosza.
                            TO JEST POLSKA, OBRZYDLIWIE UBŁUDNA I NIEUCZCIWA !!!
                            A ZOLL JEST ŚLISKI JAK KWAŚNIEWSKI, TYLKO NA TROSZKĘ WYŻSZYM POZIOMIE.
                            Pozdrawiam!
                    • Gość: Doktor Hiszpan Re: Czy nie można zamknąc tej durnej budki? IP: centrum:* / *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.02, 17:00

> Szanowny Doktorze,
                      >
                      > Jesli Cie dyskusja wnerwia, to przecież nikt Cie nie przykuł łańcuchami do
                      tego
                      >
                      > wątku. Możesz go zwyczajnie nie otwierać. Jest wiele innych mniej
                      > kontrowersyjnych tematów, na przykład na forum 'Sport'.

Mój niepokój bierze się z konwencji rozmowy. Herr Kamień myli,jak mniemam
                      znajomość Zolla z opiniami zasłyszanymi, a osobiste anse do urzędu RPO z
                      interesem publicznym. Tymczasem pewna część OBYWATELI nie posiada kamienic.
                      Konstytucja zaś jest przedmiotem pracy dla TK a nie dla RPO. Jest ponadto nie
                      zbiorem nakazów, jak sądzą niektórzy, ale zestawem zasad ogólnych.
                      Konstruowanie prawa odbywa się dlatego między innymi na zasadach
                      demokratycznych a nie matematycznych, że prawo musi w suwerennym państwie
                      uwzględniaćinteresy wszystkich, także tych, którzy nie posiadają. Czy
                      sądzisz,że w Niemczech można gdzieś dyktować wolnorynkowe czynsze za wynajęte
                      mieszkania? Nie można. Dla uniknięcia kontrowersji kompetencyjnych informuję,
                      że do niedawna miałem mieszkanie w Hamburgu i wynajmowałem je lokatorom.
                      Rządziło się to baaaardzo surowymi regułami ostrożnych podwyżek, częstych
                      remontów i wyprowadzki wyłącznie jeżli sam chciałbym tam mieszkać.Ale z daleka
                      nie widać tak dobrze. Przez matematyczny stosunek do prawa uważam np
                      rygorystyczne i natychmiastowe przywracanie stanu ex ante: może ktoś mi powie,
                      dlaczego nie można odzyskać gruntów w centrum Warszawy zagrabionych dekretami
                      Bieruta? Bo państwo nie ma na to środków. A że ma mieć? No ma, i co z tego. To
                      co ma zrobić? naprodukować środków? Przechodzenie od socu do normalności nie ma
                      precedensów światowych, nie bardzo więc wiadomo, od kogo się uczyć.

> Są merytoryczne zarzuty wobec RPO prof. Zolla !!! Na przykład ten, że swoją
                      > niekompetencją (stronniczością wynikłą z poglądów politycznych, osłanianiem
                      > syna (nb. też doktora, tak jak Ty)

Rozmowy na poziomie zarzutów personalnych o osłanianie rodziny są zabawne,
                      świadczyłyby o prymitywizmie autora, i nie zamierzam traktowaćich poważnie.

, który współtworzył ustawę w sejmowej
                      > komisji) spowodował roczne opóźnienie w orzeczeniu TK o niezgodności ustawy o
                      > ochronie praw lokatorów z konstytucją RP i ratyfikowanymi międzynarodowymi
                      > konwencjami. O ile można zrozumieć prezydenta RP Aleksandra Kwaśniewskiego,
                      że
                      > podpisał ten prawniczy bubel - jest przecież politykiem o lewicowych
                      poglądach,

Mało kto w Polsce po 50 latach REALSOC wie, co to w ogóle są LEWICOWE poglądy.
                      Przypominam , że niejaki Piłsudski też miał takie poglądy, i Mościcki i...tak
                      dalej.Lewica kojarzy się nam z rozdawnictwem, załatwialstwem i przewagą Państwa
                      nad nie-państwem o raz ogólnie z Polizei-Statt. Ale o tym, kto rządzi nie
                      decydujązdenerwowani kamienicznicy z przerwą dwupokoleniową w stanie posiadania
                      tylko obywatel w wyborach.

> ma komunistyczny rodowód i zobowiązania względem wyborców.

Taki on komunista, jak i ja. Do PZPR wstępowano WYŁĄCZNIE z powodów
                      interesownych a nie ideowych - więc jak ktoś do mnie dziś mówi o KOMUNISTYCZNEJ
                      przeszłości PZPR albo SLD, to mi się nieodmiennie chce śmiać.

O tyle RPO powinien
                      > być prawnikiem analizującym czystość systemu prawa chroniąc konstytucyjne
                      prawa
                      >
                      > obywateli przed totalitaryzmem państwa. Bez względu na polityczną koniunturę.

Niestety , o czym jak widzę zapomniałeś, system prawa właśnie tworzony jest
                      przez polityczną koniunkturę. Na tym polega polityczna konsumpcja woli
                      większości.
                      > Według mnie i kilku innych dyskutantów prof. Zoll nie jest takim altruistą i
                      > robi własną karierę w światku polityków !!! Szanowny Doktorze, jeśli
                      potrafisz
                      > wykazać, że zwłoka w skierowaniu wniosku do TK miała uzasadnienie czysto
                      > prawnicze, to podziel się z nami tymi merytorycznymi rewelacjami.

Zjadliwość jest nie na miejscu, a odpowiedź już otrzymałeś od anonimowego
                      ofiarodawcy

Ukłony

DH
                      >
                      > ajax
                      • Gość: krotki Re: Czy nie można zamknąc tej durnej budki? IP: proxy / 217.96.43.* 02.11.02, 11:13
                        Dziśma trochę czasu to chce Ci odpisac;

Gość portalu: Doktor Hiszpan napisał(a):

> Mój niepokój bierze się z konwencji rozmowy. Herr Kamień

Mógłbys wytłumaczyc to "Herr" - obawiam się że to jakaś osobista insynuacja
                        czyli akurat to z czym jak mniemam walczysz - czyżbyś uznawał,??? zreszta
                        poczekajmy na odpowiedź

myli,jak mniemam
                        > znajomość Zolla z opiniami zasłyszanymi, a osobiste anse do urzędu RPO z
                        > interesem publicznym. Tymczasem pewna część OBYWATELI nie posiada kamienic.

100% zgodniości mamy tu!!

> Konstytucja zaś jest przedmiotem pracy dla TK a nie dla RPO.

Tu bład!!!!! dla obu!!!!!!!!! Czy wyjaśniać?? przeciez to oczywiste!!

Czy > sądzisz,że w Niemczech można gdzieś dyktować wolnorynkowe czynsze za
                        wynajęte > mieszkania? Nie można. Dla uniknięcia kontrowersji kompetencyjnych
                        informuję, > że do niedawna miałem mieszkanie w Hamburgu i wynajmowałem je
                        lokatorom. > Rządziło się to baaaardzo surowymi regułami ostrożnych podwyżek,
                        częstych > remontów i wyprowadzki wyłącznie jeżli sam chciałbym tam
                        mieszkać.Ale z daleka > nie widać tak dobrze.

Oczywiście, że masz rację!!!!!!!! Tylko drobiazg - tam czynsze były od
                        dziesiecioleci na poziomie pow. 4 % Wartości odtworz. a u nas poniezj 1 % I co
                        najważniesze rynkowe
                        "podwyżek prawo niemieckie przewiduje tzw. "czynsz porównawczy". Tabele
                        czynszów porównawczych zawierają "widełkowo" sporządzone stawki za 1m.kw.
                        powierzchni użytkowej .Tabele te opracowywane są na dany okres dla
                        poszczególnych okręgów lokalnych przez urzędy gminne w porozumieniu z
                        właściwymi dla danego okręgu zrzeszeniami właścicieli i lokatorów lub też
                        sporządzane przez te zrzeszenia wspólnie i zatwierdzane wówczas przez władze
                        gminne" -
                        • Gość: Doktor Hiszpan odp. w konwencji duuużo bardziej mi odpowiadającej IP: centrum:* / *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.02, 21:33
                          Żle się więc dyskutuje, jeśli obie strony mająpoglądy zbliżone, lub tożsame.Co
                          do słowa "Herr", to czy jeśli napisałbym "Sir", to byłoby to mniej napastliwe?
                          Ciekawe, a podobno jest równość między narodami...
                          Przykłady innych krajów albo są przykładami zachowania żywiołu mieszczańskiego
                          (Czechy) albo żywioły niedosiężnego dla nas protestantyzmu (Estonia)i związków
                          skandynawskich (a z kim my niby mamy mieć związki?), albo konieczności
                          natychmiastowego zrobienia czegoś dla uwiarygodnienia swojego niepodległego
                          bytu (Litwa). Ponadto w krajach byłego CCCP-u obywatel nie miał nic, i nie miał
                          prawa niczego mieć. łatwiej weięc było zabraćPaństwu i oddaćwłaścicielowi, bo
                          nie było okresów pośrednich. Co do cen w Niemczech, t argument o stawce
                          oddtworzeniowej wydaje sięniezwykle zasadny, tylko, że nie zniosągo polskie
                          budżety domowe, wymagające przebudowy. W normalnym kraju europejskim wydajesz
                          na najem połowę budżetu domowego. Czy w Polsce stać Cię na to? A szczególnie
                          czy stać Cię na to od jutra? Albo od mitycznego roku 2004? Jak sądzisz, ila lat
                          normalnej państwowości zajmie przebudowa budżetów domowych? No i jeszcze jedno:
                          makroekonomia nie jest wyłącznie realizacją tego, co się należy właścicielowi,
                          ale kalkulacją tego, co W OGÓLE JEST MOŻLIWE. Bo inaczej podatnik nie zapłaci.I
                          już.Budżet mu nie wytrzyma.Nawet jakby chciał.

Pozdrawiam i dziękuję za ważne i cenne informacje w komentarzu.

DH

PS: Ponieważzasadniczo każdy musi gdzieś mieszkać, więc chciałbym zadać głupie
                          pytanie:dlaczego nikt w Polsce nie promuje budowy domów na 1,5 - 2 pokolenia? W
                          ten sposób ów ASTRONOMICZNY stan posiadania, który topimy w domy budowane na
                          wieczność możnaby obrócić na kapitał do pracy.
                        • Gość: Doktor Hiszpan odp w konwencji itd IP: centrum:* / *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.02, 21:47
                          Ciąg dlaszy:

CBDO = co było do okazania

Odnośnie zaś do PZPR, to śmiech mnie bierze z powodu naiwności watażków -
                          krytyków. Dlaczego - pytasz - oni/czerwoni są przy korycie? Bo czerwoni rodzice
                          nauczyli ich brać. A Ciebie nie-czerwoni rodzice i rodzina nauczyła co
                          najwyżej , jak uczciwie pracować. Ponadto sform. "Przy korycie" kojarzy się
                          nieodmiennie z przywilejami partyjno - państwowymi. A kogóż dziś, spośród ludzi
                          pracujących na swoim, interesują przywileje pań/par?? Ciebie? Nie przypuszczam.
                          Mnie też nie. Ale oczywiście rośnie nam żelazna gwardia młodych nierobów,
                          którzy - szczególnie z perspektywy Stolicy - szybko dochodzą do wniosku, że
                          zamiast wyścigu szczurów można mieć i nie robić przy tym nic. Nawet na średnim
                          szczeblu w magistracie byle jakiego miasta, choćby mojego ukochanego Krakowa.
                          NIC - zważ na znaczenie tego słowa.

Do wymiany zdań chętnie wrócę

DH
                        • Gość: Doktor Hiszpan odp w konwencji itd IP: centrum:* / *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.02, 21:52
                          Jeszcze jedno. Czy w wymienionych przez Ciebie krajach istniał wynalazek
                          pn "Szczególny tryb najmu" dotyczący oficjalnie zachowanej prywatnej własności
                          kamienic? Otóż nie dałbym sobie za to uciąć zbyt wiele.

DH
                          • Gość: ajax do Doktora Hiszpana IP: *.ite.waw.pl 05.11.02, 09:59
                            Doktorze Hiszpanie,

Miałeś w Niemczech mieszkanie, które wynajmowałeś zgodnie z tamtejszymi
                            rygorami czynszowymi. W porządku. Ten problem w Polsce (ograniczeń czynszu
                            najmu mieszkań) akurat rozstrzygnął TK w niedawnym orzeczeniu. Chwała mu za to.
                            Po ponad 50 latach bezprawia i krzywdy, po 31 grudnia 2004 roku czynsze w
                            prywatnych zasobach mieszkaniowych będą wreszcie uwolnione. A przynajmniej
                            poddane podobnym rygorom, co w pozostałych krajach EC. Zgadzam się, że 4%
                            wartości odtworzeniowej nieruchomości jest bliskie rozsądnemu, średniemu
                            poziomowi czynszu, jakkolwiek uzależniłbym go jeszcze od lepszego standardu,
                            lokalizacji w dobrej dzielnicy, domku jednorodzinnym z ogrodem, rezydencji, i
                            od innych czynników.

Dyskusja na tym forum toczy się o sposobie wykonywania funkcji RPO przez prof.
                            A.Zolla i o tym, dlaczego tak długo zwlekał i dlaczego nie zaskarżył całej
                            ustawy "o ochronie praw lokatorów i zmianie Kodeksu cywilnego". Chyba krytyka
                            nie jest jeszcze zabroniona ?

Bo cała ustawa jest sprzeczna z Konstytucją RP. Nie jeden jej paragraf (ten już
                            unieważniony), a cała ustawa. Ty mogłeś w Niemczech rozwiązać stosunek najmu w
                            rozsądnym czasie. Przypuszczam, że dałeś lokatorom ze 3 miesiące na opuszczenie
                            lokum. Ja od ponad 7 lat próbuję to zrobić. Ja nie chcę wynajmować swojego domu
                            (jednorodzinnego), nigdy i nikomu !!! Ja chcę w nim zamieszkać !!! Po prostu
                            zamieszkać. Władza ustawodawcza, sądownicza i wykonawcza w Polsce nie pozwalają
                            mi na to. Ustawodawcza - bo ustawa ta (i poprzednia) zawiera szereg rygorów
                            uniemożliwiających odzyskanie prawa dysponowania nieruchomością, utraconego na
                            rzecz lokatorów ; sądownicza - z racji opieszałości, nieudolności, 50 lat
                            indoktrynacji politycznej, niechęci komorników ; wykonawcza - braku mieszkań
                            zastępczych dla osób z wypowiedzeniami umów najmu i eksmitowanych. Przez 7 lat
                            nie udało się eksmitować lokatorów i zapewne potrwa to jeszcze wiele lat. Czy
                            takie coś byłoby do pomyślenia w owych, przytoczonych Niemczech ?

Doktorze Hiszpanie, czy Ty to rozumiesz :
                            NIE POZWALAJĄ MI ZAMIESZKAĆ W MOIM WŁASNYM DOMU !!!

ajax
                  • Gość: Kamień Doktorze Hiszpan! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.02, 23:40
                    Ckni się do dawnych czasów? Zamknąć buzię niewygodnym rozmówcom? Jesteś synem
                    Stalina czy co? Żeby nie być gołosłownym, niebawem na www.kamienica.pl ujrzysz
                    mój materiał na prof. Zolla. Może sam dojdziesz do wniosku, że to wystarczy jak
                    na jednego szaraczka takiego jak ja. To jednak zależy od Pana Rozenkowskiego i
                    pojemności www
                    • mikolaj7 Re: Doktorze Hiszpan! 01.11.02, 11:17

> Ckni się do dawnych czasów? Zamknąć buzię niewygodnym rozmówcom? Jesteś synem
                      > Stalina czy co? Żeby nie być gołosłownym, niebawem na www.kamienica.pl ujrzysz
                      > mój materiał na prof. Zolla. Może sam dojdziesz do wniosku, że to wystarczy jak
                      >
                      > na jednego szaraczka takiego jak ja. To jednak zależy od Pana Rozenkowskiego i
                      > pojemności www

no to ladny elaborat albo pokazna galerie musisz tam
                      walnac, ze cie mala "pojemnoscia www" strasza... hehe
                      • Gość: dora5 do Mikołaja IP: beton:* / 192.168.1.* 01.11.02, 15:01
                        > Gość portalu: Kamień napisał(a):
                        >
                        > > Żeby nie być gołosłownym, niebawem na www.kamienica.pl ujr
                        > zysz
                        > > mój materiał na prof. Zolla. Może sam dojdziesz do wniosku, że to wystarcz
                        > y jak
                        > >
                        > > na jednego szaraczka takiego jak ja. To jednak zależy od Pana Rozenkowskie
                        > go i
                        > > pojemności www

> mikolaj7 napisał:

> no to ladny elaborat albo pokazna galerie musisz tam
                        > walnac, ze cie mala "pojemnoscia www" strasza... hehe

Mikołaj, na www zamieszczona jest "tylko" niewielka część dramatu:

www.kamienica.pl/adam.htm

Pozdrawiam
                        Dora
                    • Gość: Doktor Hiszpan Re: Doktorze Hiszpan! IP: centrum:* / *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.02, 21:12

> Ckni się do dawnych czasów? Zamknąć buzię niewygodnym rozmówcom? Jesteś synem
                      > Stalina czy co? Żeby nie być gołosłownym, niebawem na www.kamienica.pl
                      ujrzysz
                      > mój materiał na prof. Zolla.

Po odczytaniu sentencji (na głos)MÓJ MATERIAŁ NA PROF. ZOLLA sam udzieliłeś
                      sobie odpowiedzi, któremu z nas ckni się do dawnych czasów. Ja po prostu
                      publicznie mówię to, co uważam. Ale ta cnota - wyzbyta personalnych ataków -
                      jest Ci, jak mi się wydaje, znana raczej z opowiadań dziadków.To wszystko, co
                      mam Ci do powiedzenia. Niestety posiadania kamienic nie warunkuje automatycznie
                      pasiadania jakości przedpoprzednich właścicieli.

Może sam dojdziesz do wniosku, że to wystarczy jak
                      >
                      > na jednego szaraczka takiego jak ja. To jednak zależy od Pana Rozenkowskiego
                      i
                      > pojemności www
    • Gość: krotki Re: PROF. ANDRZEJ ZOLL BOI SIĘ GŁOSU LUDU IP: proxy / 217.96.43.* 31.10.02, 16:53
      Słuchajcie !!! Mamy wiele spraw do omówienia wiele doświadczeń do wymieniania
      i co najważniesze wiele informacji dla nas koniecznych do przekazywania ,
      jeszcze raz proponuje schowac się w jakimś forum tak by trafiali tam ludzie
      majacy cos sensownego do przekazania innym , by nie tracic czasu na bicie piany
      z takim Snoopem co miał zamiar tylko pokrzyczeć i nic więcej!! Niby jest na to
      rada by ignorować posty takich Snoopów i Lokatorów ale chodzi jeszcze o cos
      innego czasem są informacje które powinnismy przekazywac tylko ludziom mającym
      podobne problemy ( np. jak toczą się podwyżki, czy sa reakcje , kto jakie
      prowadzi procesy - tu wielce cenne jest że SEIFERT I KAMIEŃ na kamienicy to
      publikuja-)

Pozdrawiam

A Zollem dałbym sobie spokój to polityk !!! zatem nie ma co oczekiwac cudów po
      nim!! ,
      • Gość: Doktor Hiszpan Re: PROF. ANDRZEJ ZOLL BOI SIĘ GŁOSU LUDU IP: centrum:* / *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.02, 17:01
        CBDO
        • Gość: krotki Re: PROF. ANDRZEJ ZOLL BOI SIĘ GŁOSU LUDU IP: proxy / 217.96.43.* 31.10.02, 23:17
          Gość portalu: Doktor Hiszpan napisał(a):

> CBDO
          przepraszam ale inteligiencji nie staje o co chodzi?
      • Gość: Kamień PROFESOR EKONOMII SNOOB ROZUMIE IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.02, 23:34
        Prof. Snoob/Miller/Kołodko wyliczyli, że jak zaczniemy budować piramidę do
        nieba, to wszyscy będziemy bogaci. Wieża pochłonie nieskończoną ilość cementu,
        przez co cementownie będą największe na świecie, nieskończoną ilość stali
        zbrojeniowej = huty dadzą pracę milionom, kopalnie rudy i węgla staną na nogi,
        górnik kupi telewizor i pralkę, fabryki zaczną produkować więcej, monter
        telewizorów kupi spodnie, szwalnie wyprodukują więcej i więcej i więcej ...
        ...ale aż tu nagle może się okazać, że plan budowy wieży zacznie być rentowny!
        Nawet komuchy, sto razy mądrzejsze od Snooba wymyślą, żeby opleść wieżę
        spiralnymi schodami i zacząć robić kasę na turystyce! Jak wszystko w biznesie i
        to będzie miało swoje reperkusje, bo z jednej strony jak wszyscy wejdą na
        nieskończenie długie schody do nieba, to na dole spadnie bezrobocie, z drugiej
        strony jednak stan taki może wywołać kryzys.
        Rozumiesz Snoob?
        Ta wieża będzie bardziej rentowna jak te twoje domy dla nieuczciwych lokatorów.
        • Gość: Snoop Re: PROFESOR EKONOMII SNOOB ROZUMIE IP: *.chello.pl / *.chello.pl 01.11.02, 11:14
          przesadziłeś z kwasem koleś :-))))))))) a może to były grzyby ??? - uczepiłeś
          się tej wieży "ja o zupie, ty o dupie"
          nawiasem mówiąc spiralne zewnętrzne schody wieży babel - mają się nijak do
          rzeczywistości (podobnie jak twój post), znam obrazy, przedstawiające taki jej
          wizerunek, z prawdziwą wieżą babel nie ma to jednak nic wspólnego.
        • Gość: Snoop Re: PROFESOR EKONOMII SNOOB ROZUMIE IP: *.chello.pl / *.chello.pl 01.11.02, 11:22

Ta wieża będzie bardziej rentowna jak te twoje domy dla nieuczciwych lokatorów.

A więc każdy z ludzi mieszkających w prywatnych kamienicach, którego nie stać
          na zmianę lokalu jest nieuczciwy, gratuluję ci kolejnego błyskotliwego wniosku,
          zaiste jesteś wielki.
          • Gość: krotki Re: PROFESOR EKONOMII SNOOB ROZUMIE IP: proxy / 217.96.43.* 02.11.02, 10:46

> Gość portalu: Kamień napisał(a):
            >
            > Ta wieża będzie bardziej rentowna jak te twoje domy dla nieuczciwych
            lokatorów.
            >
            > A więc każdy z ludzi mieszkających w prywatnych kamienicach, którego nie stać
            > na zmianę lokalu jest nieuczciwy, gratuluję ci kolejnego błyskotliwego
            wniosku,
            >
            > zaiste jesteś wielki.

Snoop obiecałes juz tu nie pisać!!!!! a bredzisz dalej nie rozumiejąc nawet
            tego co jest jasno napisane - Kamień napisał "nieuczciwych lokatorów" a ty
            piszesz że "kazdy[...] którego nie stać na zamiane lokalu jest nieuczciwy"
            przypisujesz mu słowa których nie wypowiedził!!!!!
            Zreszta to Twoja metoda masz gonitwe myśli albo wysoka gorączkę.
            Spełnij obietnicje i przestań tu pisać!! Przeciez nie masz pojęcia bladego o
            czym tu mowa!!

Pozdrawiam
            • Gość: Snoop Re: PROFESOR EKONOMII SNOOB ROZUMIE IP: *.chello.pl / *.chello.pl 02.11.02, 11:34
              całuj mnie w kant
              "Krótki" - tak na ciebie mówi żona ???
              ;-)))))))
              BuaaaaaHaaaaaHaaaaaaa
              • Gość: krotki Re: PROFESOR EKONOMII SNOOB ROZUMIE IP: proxy / 217.96.43.* 02.11.02, 14:48

> całuj mnie w kant
                > "Krótki" - tak na ciebie mówi żona ???
                > ;-)))))))
                > BuaaaaaHaaaaaHaaaaaaa

nie zejdę do Twego poziomu debilizmu ale mógłbyś zwrócic uwage na fakt, iż nick
                mój to "krotki" bez takiej malutkiej kreseczki nad o - ale rozumiem, że może
                byc Ci ta wiedza niedostępna - zresztą nie tylko ta

Pozdrawiam
                • Gość: Kamień ROZMOWA Z CHAMEM IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.02, 11:03
                  Krótki! (że napiszę z kreską domyślną)
                  Już raz wpuściłeś się w rozmowę z prostakami, że grzecznie przypomnę
                  www2.gazeta.pl/forum/790620,30353,790602.html?f=120&strona=11Pozdrawiam!
                  • Gość: Kamień Re: ROZMOWA Z CHAMEM- jeszcze raz IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.02, 11:08
                    www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=120&w=2658085

Ten głupi komputer automatycznie dopisał do adresu "Pozdrawiam"
                    Strach pozdrowić!
                  • Gość: krotki Do Kamienia IP: proxy / 217.96.43.* 03.11.02, 11:31
                    widzisz na początku pisał sensownie ale ostro potem sie okazało że chodziło o
                    ostro!! cóż
                    A odnośnie nie wplatywania się w takie dyskusje po raz kolejny proponuje
                    ustalić miejsce w którym bedziemy mogli swobodnie o naszych problemch rozmawiać
                    jest mnóstwo problemów mozemy sobie wzajemnie pomagac, kamienica.pl to dobre
                    miejsce może by Rozenkowski jakieś forum mógł uruchomić?? pogadaj!!

Pozdrawiam
    • Gość: Kamień Re: PROF. ANDRZEJ ZOLL JEST NIEUCZCIWY IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.02, 10:15
      Dlaczego Prof. Andrzej Zoll nie zaskarżył innych przepisów ustawy o ochronie
      praw lokatorów do Trybunału?
      Z tego wynika, że na przykład płacenie odsetek za lokatorów jest konstytucyjne.
      Uważam, że jest nieuczciwym człowiekiem i z przyjemnością wysłucham głosu jego
      obrońców.
      Pozdrawiam!
      • forward Re: PROF. ANDRZEJ ZOLL JEST NIEUCZCIWY 03.11.02, 12:57
        Chyba wie pan że za taki wpis ktoś mógłby pozwać pana przed sądem cywilnym albo
        nawet wystąpić z oskarżenia prywatnego w postępowaniu karnym za pomówienie w
        środkach masowego przekazu? Masz pan jakieś dowody?

Forward
        • peteen Re: PROF. ANDRZEJ ZOLL JEST NIEUCZCIWY 03.11.02, 14:49
          to jest TYLKO kamień, jego się za takie rzeczy nie pozywa ( kłania się kodeks
          b. )
          kamień, żenujesz mnie...
          odpuść, ale śigaj z takimi hasłami na inne fora, znowu przekroczyłeś granicę...
          • forward Re: PROF. ANDRZEJ ZOLL JEST NIEUCZCIWY 03.11.02, 15:58
            Przesadził i tyle.

Forward
        • krotki Re: PROF. ANDRZEJ ZOLL JEST NIEUCZCIWY 03.11.02, 18:32
          forward napisał:

> Chyba wie pan że za taki wpis ktoś mógłby pozwać pana przed sądem cywilnym
          albo
          >
          > nawet wystąpić z oskarżenia prywatnego w postępowaniu karnym za pomówienie w
          > środkach masowego przekazu? Masz pan jakieś dowody?

Z kamieniem jest ten problem ze miły to on w wypowiedziach nie jest ale racje
          to ma!!

A Odnosnie Twego postu 1/ Pomówienie??? Strasburg to określa jako ocenę!!
          podejrzewam że kamień to doskonale wie!!
          2/ Dowody - na co na to że cznerne jest czrne a białe białe - przecuiez ślepy
          widzi że obciążanie właściciela odsetkami za wode lokatora jest bez sensu i
          sprzeczne nie tylko z konstytucja ale zdrowym rozsądkiem, a Kamień zapytał czy
          w takim razie skoro RPO zaskarżył "tylko" 2 przepisy to reszty jest OK? (moim
          zdaniem słusznie zaskarżył jeden inne mniej palące moga poczekać!!)

Problem krańcowości Kamienia jest w tym że oczekuje On krystalicznej wody
          (czystech reguł) a realia sa takie że mętna woda długo!!! (zawsze?) będzie.

Pozdrawiam
          • Gość: Kamień MĘTNA WODA IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.02, 22:29
            To raczej bagno, licząc w skali czystości. Czy to oznacza, że do końca życia
            ja, moja żona i córka mamy kąpać się w bagnie i pić tę gnojówkę?
        • zamek Re: PROF. ANDRZEJ ZOLL JEST NIEUCZCIWY 04.11.02, 00:45
          Kolego Forward, p. Kamień vel Bogusław Adamczyk mógłby
          już za rozmaite kwestie mieć tyle spraw, że wystarczyłoby
          to na podbicie sobie niejednego płaszcza. Tyle, ze ten
          jego płaszcz w rzeczywisości podbity jest potworną
          krzywdą ludzi mieszkających w jego kamienicy w Łodzi. I,
          dalibóg, stanie się kiedyś szatą Dejaniry.
          Pozdrawiam
          PS. Specjalne umizgi dla Króciuteńkiego, który po swojemu
          rzygnął żółcią i wykrzyknikami. Nie zaskakujesz mnie, koleś.
          • Gość: krotki Re: PROF. ANDRZEJ ZOLL JEST NIEUCZCIWY IP: proxy / 217.96.43.* 04.11.02, 08:38
            zamek napisał:

>PS. Specjalne umizgi dla Króciuteńkiego, który po swojemu
            > rzygnął żółcią i wykrzyknikami. Nie zaskakujesz mnie, koleś.

Zamek Twoje słow nic sa nie warte! obiecywałeś nie pisać i znowu sie
            przyplątałeś. Jak zwykle nie masz nic konkretnego do napisania - same
            pustosłowie - ale zaistniałeś, majaczysz w gorączce cos z mojej żółci gdy
            tymczasem ja pisze tylko o askektach prawncyh - Tobie zreszta intelektualnie
            niedostępnych, daj już spokój dość sie skompromitowałeś.

Pozdrowienia

PS Wykryłes może nowe nawierty na kasztanowcach?? a może widziałes kamienia jak
            jako borskuk podcina korzenie drzew na Alasce??
            przeciez wszystkiemu jest winien Kamień!!
            acha nie widziałes go przypadkiem w Moskwie - wiesz ?? wszystko jest możliwie -
            - Idź do psychiatry
            • zamek Re: PROF. ANDRZEJ ZOLL JEST NIEUCZCIWY 05.11.02, 02:43
              Wiesz, króciutki, wprawdzie pałam do ciebie szczerą
              nienawiścią, ale nigdy, przenigdy nie życzyłbym ani
              tobie, ani komukolwiek z twoich bliskich, aby musieli
              udać się do psychiatry. Taki fakt to wielkie ludzkie
              nieszczęście i nie mam prawa się z niego naigrawać. Ty
              jesteś wprawdzie bezbrzeżnym chamem, ale także
              człowiekiem. I dlatego ja cię do psychiatry nie wyślę.
              • Gość: krotki Re: PROF. ANDRZEJ ZOLL JEST NIEUCZCIWY IP: proxy / 217.96.43.* 05.11.02, 09:46
                zamek napisał:

> Wiesz, króciutki, wprawdzie pałam do ciebie szczerą
                > nienawiścią,

to są własnie objawy patologii - masz obsesje na temat Kamienia a teraz mnie
                to się własnie leczy u psychiatry

ale nigdy, przenigdy nie życzyłbym ani
                > tobie, ani komukolwiek z twoich bliskich, aby musieli
                > udać się do psychiatry. Taki fakt to wielkie ludzkie
                > nieszczęście i nie mam prawa się z niego naigrawać.

Mylisz sie głeboko to choroba jak każda inna - to społeczeństwo wytworzyło
                barierę dla chorych psychicznie - jestes jej produktem

Ty
                > jesteś wprawdzie bezbrzeżnym chamem, ale także
                > człowiekiem. I dlatego ja cię do psychiatry nie wyślę.

Prosze jaki przebłysk kultury !!!!

Pozdrawiam

PS Miałeś nie pisac ale to silniejsze od Ciebie nieprawdaż od tego jest własnie
                lekarz!!
                • Gość: krotki Uciekł mi fragment tekstu ??? IP: proxy / 217.96.43.* 05.11.02, 09:49
                  PS2 - Jestem oczywiście strasznym chamem skoro prypominam Tobie tej wielkiej
                  jednosctcie, że głupoty o nawiertach pisała??
                • zamek Re: PROF. ANDRZEJ ZOLL JEST NIEUCZCIWY 05.11.02, 10:36
                  Cóż, co się leczy u psychiatry, to wiem całkiem nieźle -
                  najbliższą wizytę mam umówioną na 17 we czwartek. Chodzę
                  do przemiłej pani doktor, która już mi naprawdę bardzo
                  pomogła. Gdybyś potrzebował dla kogoś takiej pomocy, a
                  ten ktoś byłby z Łodzi, mogę ci ją polecić, tylko napisz
                  do mnie maila.
                  Nie wydaje mi się, żebym miał jakieś obsesje. Po prostu w
                  traktowaniu pewnych osób - zarówno pozytywnie, jak i
                  negatywnie - jestem konsekwentny. Tym bardziej, gdy dają
                  one po temu powody, a na razie ani ty ani Adamczyk nie
                  uczyniliście nic takiego, co mogłoby zmienić moją o was
                  opinię.
                  Miłego dnia.
                  PS. Zapewne bywam niekonsekwentny, bo miałem się ciebie
                  nie tykać - co mi słusznie wytykasz - ale chyba
                  konstytucja nie nakazuje żelaznej konsekwencji w
                  działaniu. Poza tym zważ, że pierwszy mój wpis na tym
                  forum nie tyczył się bezpośrednio twojej osoby. I jeszcze
                  - sądzę, że warto, aby ci nazbyt pyszni i pewni siebie
                  zobaczyli czasem takie malutkie "mane - tekel - fares".
                  • Gość: krotki Re: PROF. ANDRZEJ ZOLL JEST NIEUCZCIWY IP: proxy / 217.96.43.* 05.11.02, 11:28
                    zamek napisał:

> Cóż, co się leczy u psychiatry, to wiem całkiem nieźle -
                    > najbliższą wizytę mam umówioną na 17 we czwartek. Chodzę
                    > do przemiłej pani doktor, która już mi naprawdę bardzo
                    > pomogła.

Szczerze!!!! - współczuję ( bez ironi!!!)

Gdybyś potrzebował dla kogoś takiej pomocy, a
                    > ten ktoś byłby z Łodzi, mogę ci ją polecić, tylko napisz
                    > do mnie maila.

Mam nadzieje, że nie (ale pewności oczywiście nie). Nie trapia mnie depresje,
                    jestem pozytywnie nastawiony do świata, rodzinnie jestem na prostej, prace mam
                    świetną - i przy okazji zarobki też, tylko cieszyc się!!. Ale wiem to dobrze,
                    że los bywa okrutny i wszystko może zawalić sie w mgnieniu oka i wówczas pomoc
                    potrzebna - a propos depresji - to typowy okres dla niej - kupiłem żonie lampe
                    antydepresyją - (ja wprawdzie używam jej do czytania -10.000 luxuów) ale żona
                    twierdzi, że jej pomaga - Leczenie fototerapia zaczęło się właśnie w Łodzi!
                    przed zakupem lampy konsultowałem to z kims z Łodzi.

> Nie wydaje mi się, żebym miał jakieś obsesje. Po prostu w
                    > traktowaniu pewnych osób - zarówno pozytywnie, jak i
                    > negatywnie - jestem konsekwentny. Tym bardziej, gdy dają
                    > one po temu powody, a na razie ani ty ani Adamczyk nie
                    > uczyniliście nic takiego, co mogłoby zmienić moją o was
                    > opinię.

Zwróć uwage tez jesteśmy konsekwentni On wprawdzie nieco inaczej niz ja ale de
                    facto walczymy o swoje dla naszych rodzin - jeśli jest to naganne dla Ciebie no
                    cóż każdy jest inny.

> Miłego dnia.
                    > PS. Zapewne bywam niekonsekwentny, bo miałem się ciebie
                    > nie tykać - co mi słusznie wytykasz - ale chyba
                    > konstytucja nie nakazuje żelaznej konsekwencji w
                    > działaniu.

Nie nakazuje -
                    • zamek Re: PROF. ANDRZEJ ZOLL JEST NIEUCZCIWY 05.11.02, 11:37
                      Dziękuję za ten post. Też szczerze i też bez cienia ironii.
                      Postaram się odpowiedzieć szerzej wieczorem albo jutro od
                      rana - na razie praca wzywa :(
                      Wszystkiego dobrego Krotki :)
                      • Gość: Kamień CHAM NIESTABILNY IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.02, 22:33
                        Po nazwisku to po pysku chamie.
                        Nie usłyszałeś już tego kiedyś?
                        Masz nadzieję, że będę się nad tobą litował, uginał?
                        Niedoczekanie twoje, prymitywie
                        • zamek CHAM NIESTABILNY odpowiada 05.11.02, 22:57
                          Nie, Adamczyk, nie oczekuję. Nie piszę tu nic z litości.
                          A do ciebie piszę to, co ci się należy. Każdy w Polsce
                          powinien znać twoje nazwisko.
                          mane - tekel - fares
                          PS. Bardzo ciekawie zdawałeś tę medycynę... vide wątek w
                          Łodzi. Wykształcenie godne Kwaśniewskiego.
                          Dla ciekawych - wątek i treść (Kamień występuje pod
                          pseudonimem):
                          www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=63&w=3452294&a=3532846
                          Re: ŁÓDŹ CZERWONA JAK SOWIECKA FLAGA adres:
                          *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl
                          Gość: e-kania 05-11-2002 22:06
                          odpowiedz na list odpowiedz cytując

Wybór to mniejsze zło. Ja tak
                          rozwiązywałem test na medycynę, na drodze
                          wykluczeń. Jak nie znałem odpowiedzi,
                          to wykreślałem te najmniej prawdopodobne.
                          No i się dostałem. (...)
          • Gość: Kamień Żegnam cię, komuszku IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.02, 22:18
            Już raz ci to mówiłem. Nie zrozumiałeś?
    • Gość: do Snoopa nie na temat IP: *.ite.waw.pl 04.11.02, 15:33
      Nie spodobał ci się projekt budowy tanich baraków na eksmisje. Czy wobec tego
      masz coś konstruktywnego do zaproponowania, poza czystą krytyką dla krytyki ?

Odwołanie poczynione do baraków obozu koncentracyjnego było plugawe.

Skoro budżetu państwa nie stać na wybudowanie wszystkim lokatorom standardowych
      mieszkań, skoro państwo nie godzi się na eksmisję "na bruk", to jaki masz
      pomysł ? Pustostan w Wilanowie nie przyjmie wszystkich chętnych. Ja i inni
      prywatni właściciele nieruchomości po 50 latach nakazowego najmu mamy już dosyć
      przydzielonych lokatorów i wyzysku czynszowego.

Ja wiem, że chciałbyś żeby wszyscy obywatele żyli sobie w wygodnych
      apartamentach, mieli dobrze płatne posady, duże oszczędności i w ogóle żeby
      byli szczęśliwi. To się nazywa utopia. Realia są takie, że osoby biedne mogą
      pozwolić sobie tylko na biedne życie, a osoby zamożne moga żyć bogato. Dla
      biednych jest barak, dla średniozamożnych jest mieszkanie w bloku/kamienicy, a
      dla bardzo zamożnych jest luksusowa rezydencja. Onegdaj wodzowie Rewolucji
      Październikowej próbowali odwrócić tę proporcję. Skutki tego eksperymentu
      socjalnego dobrze znamy i nie chcemy nigdy więcej.

Barak nie jest takim złym lokum. Może masz tylko złe doświadczenia życiowe ?
      Przede wszystkim jest tani w eksploatacji, a to jest szczególnie ważne dla osób
      o małych dochodach. Jego wyposażenie i standard zależą wyłącznie od lokatora,
      jego schludności, zaradności i pracowitości.

Proces ekonomicznego rozwarstwienia społeczeństwa jest nieuchronny. Już teraz
      powstają oazy zamożności i "lepsze" osiedla, dzielnice. Na drugim biegunie
      muszą powstać osiedla baraków, a nawet slumsy, niestety. Przeciwstawianie się
      procesom ekonomicznym i socjalnym jest z oczywistych powodów skazane na
      porażkę.

Obecnie ludzie bezdomni mieszkają na przykład w nieczynnym przejściu podziemnym
      w okolicach hipermarketu Auchan, na Żoliborzu. Pojedź do nich, zobacz w jakich
      warunkach wegetują. Z wielką radością powitaliby ofertę zamieszkania w
      drewnianym, socjalnym baraku. Czemu im tego odmawiasz ? Czemu odmawiasz
      godnego, choć biednego zamieszkania przyszłym bezdomnym po eksmisjach ?

ajax
    • Gość: Kamień WINĘ PONOSI RÓWNIEŻ RZECZNIK IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.02, 21:43
      lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/222480.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka