Gość: darek IP: *.chello.pl 27.12.05, 20:11 no to chyba wolne żarty, będą remonty i jeszcze mamy za to płacić drożej !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gervee Re: Raport NIK o autostradzie A4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.05, 20:40 Przesadą jest żądanie jakichkolwiek pieniędzy za przejazd tą "pseudoautostradą". Non stop jakieś roboty na jednym lub drugim pasie. Brak możliwości płacania np. kartą tylko gotówką. Ciekawy model robienia biznesu ... orżnąć wszystkich i mieć dla siebie. Ryzyko zrzucić na barki innych a zyski dla siebie. Wyp...lić Stalexport z zarządzania autostradą - gorzej nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Raport NIK o autostradzie A4 IP: *.motorola.com 28.12.05, 13:47 Całkowita racja. Najbardziej nóż się w kieszeni otwiera na myśl ze autostrada była budowana z podatków wszystkich, po czym - zabawne określenie! - >> przekazana << prywatnej firmie. Która co z nią wyprawia, to widac. Jak to się dzieje że odcinek obwodnicy Krakowa za bramkami jest w dużo lepszym stanie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gs Re: Raport NIK o autostradzie A4 IP: *.ghnet.pl 27.12.05, 20:56 Utrzymanie autostrady woła o pomstę do nieba! Jadąc z Gliwic do Krakowa do Brzączkowic oświetlony jest każdy zjazd z wyjątkiem odcinka między bramkami. Delikatnie pisząc - przegięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIEROWCA Re: Raport NIK o autostradzie A4 IP: *.chello.pl 27.12.05, 21:19 Moim skromnym zdaniem TA FIRMA ROBI REMONTY DLA REMONTóW I CIąGNIE KASIORE SKąD TYLKO SIE DA BY UZASADNIć SWOJE ISTNIENIE. JEżDRZE Tą AUTOSTRADą 15 LAT I ZAWSZE COś JEST NIE TAK. W POLSCE PORZEBA NIE FIRM KONCSESJONUJąCYCH FRAGMENCIKI DRóG TYLKO POTężNEJ FIRMY ZARZąDU KTóRA BEDZIE MIAł W GARśCIU WSZYTKIE POLSKIE DROGI. W TEMACIE DRóG JESTEM ZA DYKTATURą GOSPODATRCZą. INACZEJ BEDZIEMY PłACIć MYTO NAWT ZA PRZEJAZD 2 KM BO KTOś SOBIE TAK WYMYSLI. KRERW MNIE ZALEWA żE TEN PROBLEM TYLE LAT JEST NIROZWIąZYWALNY Odpowiedz Link Zgłoś
krzychut Re: Raport NIK o autostradzie A4 27.12.05, 21:42 Spróbuj następnym razem wycisną klawisz caps lock, łatwiej będzie przeczytac. A-4 Katowice-Kraków należy jak najszybciej odebrac Staleksportowi. Powinien się tym zając Rzecznik Praw Obywatelskich. Jakim prawem obywatele są zmuszani do finansowania przekrętów i niegospodarności prywatnej firmy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ponury nie ma gotówki -ma pan Pecha !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 21:48 Nikomu nie życzę znaleźć się na bramkach bez gotówki. Przez własną nieuwagę mi się to zdażyło- kartą bankomatową ani kredytową nie mozna płacić. Nie ma przy bramkach bankomatu. Można wprawdzie płacić Euro po -delikatnie mówiąc- niekorzystnym kursie ale tylko banknotami. Reszta wydawana po tym też kursie w złotówkach. Ja niestety miałem tylko monety i jak zebrak chodziłem w Balicach od auta do auta. Na szczęscie w kolejce stali Ukraińcy skorzy do zamiany. Bo jak nie to wracaj człowieku do zjazdu w Chrzanowie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ik Re: Raport NIK o autostradzie A4 IP: *.dipool.highway.telekom.at 27.12.05, 22:06 najwyzszy czas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kristoff Re: Raport NIK o autostradzie A4 IP: *.77.classcom.pl 27.12.05, 22:38 to 20% wzrost! czy my mamy w Polsce taka inflacje? Odpowiedz Link Zgłoś
flamengista jakie inwestycje poczyniła stalexport? 28.12.05, 00:14 Bo autostradę dostali w ramach koncesji - de facto gotową. Wybudowaną za nasze podatki, ale i tak za przejazd trzeba było płacić. Jedyne "inwestycje" to założenie szlabanów i drobne remonty nawierzchni. Czysty zysk - przez lata minimalne nakłady i spore przychody. A jak przychodzi do wywiązania sie z umowy - podnoszenie cen i opóźnienia. Nawet jak im cofną koncesję, będą do przodu. Każdy by chciał dostać taką autostradę;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Raport NIK o autostradzie A4 IP: *.adsl.inetia.pl 28.12.05, 08:30 W naszym kochanym kraju, gdzie wielkie firmy a do takich zalicza sie zarządca autostrady, opierją biznes na układach, niejasnych powiązaniach, działaniu na granicy prawa i dlatego tak to wyglada...a jak zwykle zapłacą zwykli szarzy ludzie, jesli mają z czego, jeszcze płacic!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRK Raport NIK o autostradzie A4 IP: *.autocom.pl 28.12.05, 10:32 A dlaczego spółka Stalexport dostała koncesję na stworzenie płatnego odcinka "autostrady"??? Płaci się jak za autostradę a to nawet nie jest droga szybkiego ruchu. Od momentu, kiedy zarządzaniem zajęła się spółka pojęto niewielkie kroki aby podnieść komfort jady i standard tej 2-pasmówki szybkiego ruchu. JESTEM ZA ODEBRANIEM KONCESJI I ABY TĄ DROGĄ ZAJĄŁ SIĘ RZĄD MAŁOPOLSKI I ZACZĄŁ REMONTY Z FUNDUSZY UNIJNYCH!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AK Re: Raport NIK o autostradzie A4 IP: *.adsl.highway.telekom.at 29.12.05, 08:41 Autostrady powiny byc panstwowe i utrzymywane przez firmy ktore wygraja kontakt na to utrzymanie. Ale bez oplat na bramkach. Te bramki powoduja kilometrowe kolejki. Za kazdym razem kiedy przejezdam robie zdjecia. Najdluzsza kolejka to 3500 m a czas oczekiwania 35 minut. Bramki mijaja sie z celem. Nie rozumiem tylko dlaczego remonty maja byc oplacane z funduszy unijnych? Czy w Niemczech ktos prosi o fundusze z Unii na utrzymanie autostrad? Najwyzszy czas stanac na wlasne nogi a fundusze uzywac do zmian strukturalnych gospodarki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mac Re: Raport NIK o autostradzie A4 IP: *.dip.t-dialin.net 28.12.05, 11:11 Jak czytam co Stalexport musi , to mi się już "rzygać" chce. Już dawno powinni wylecieć z tej branży. Biorą kasę za gó..aną autostradę. Wieczne remonty i utrudnienia. W Niemczech, Włoszech - nie do pomyślenia. A jak wspomnę remont czy budowę trasy od Cieszyna do Bielska, to dostaje białej goroączki. Główna trasa z południa Europy, 30 km - a ci się z nią pie........, jakby przez całą Polskę budowali. Skoro była kasa, to powinien wygrać ten kto to zrobi najlepiej i najszybciej, a nie szwagier szwagra itd. Może i NIK powinien tam zaglądnąć. Nie wiem jak jest teraz. Mieszkam w Niemczech,i wszystkim rozradzam, aby tamtędy nie jeździli. Ile Polska na tym traci? Musi to być bardzo bogaty kraj, aby sobie - na własne życznie - zamykać dopływ pieniędzy. O głupoto polska!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GBK Re: Raport NIK o autostradzie A4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 11:13 Podnieście ceny, aroganckie chamy, ale po doprowadzeniu tej ścieżki do przyzwoitości! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro SKANDAL IP: *.ghnet.pl 28.12.05, 11:52 Jechalem w niedziele z Krakowa, w Brzeczkowicach pani w okienku poprosila zebym chwile zaczekal, bo gosc przede mna za blisko podjechal do szlabanu i sie coś zablokowało. Zawołała ochroniarza, ten podszedł, wziął gaśnicę, położył na chwile na asfalcie przed szlabanem i się "odblokowało".... No al jak wracałem we wtorek wieczorem, nie było widać gdzie pobocze, gdzie jezdnia, gdzie pas środkowy, ciemno jak w d... i tylko ze dwa smutne pługi usiłowały sobie poradzić z "kataklizmem" w postaci 5 cm warstwy sniegu., a ludzie pędzili 80 km/h płacąc za tą przyjemność jedyne 3 dolary z okadem. (na marginesie obwodnica była w dużo lepszym stanie niz odcinek między bramkami). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bernard l. Re: Raport NIK o autostradzie A4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 12:42 aZERBEJDZAN TO W SAM RAZ KRAJ DLA TAKIEJ FIRMY JAK STALEXPORT,,,, CAŁY CZAS PSEUDOAUTOSTRADA JEST ROZKOPANA , PRZECIEZ TO ZADNA AUTOSTRADA, SAME REMONTY, DO D... Z TAKA AUTOSTRADA A CI JESZCZE PODWYZSZAJA CENE, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelniczka Re: Raport NIK o autostradzie A4 IP: *.ifj.edu.pl 28.12.05, 13:55 Zgadzam sie ze wszystkimi wypowiedziami. to jest po prostu chore zeby placic tyle kasy za taka parszywa autostrade przez ktora nie mozna spokojnie przejechac. ciekawe jak ci ktorzy sie zgodzili na taki sposob budowania i zarzadzania autostradami wyobrazaja sobie egzystencje polskich kierowcow, gdy za kazde 50 km trzeba bedzie placic po kilkanascie zlotych. wychodzi ze jestesmy najbogatszym narodem w europie skoro mamy placic najwiecej. paranoja paranoje w tym kraju pogania !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Raport NIK o autostradzie A4 IP: 62.233.163.* 28.12.05, 21:45 Każdy kierowca podatnik powinien otrzymywać część zysków z użytkowania tej smołówki, tzn nic nie płacić ponieważ najważniejsze prace drogowe zostały wykonane za jego pieniądze. Wykup terenu,wytyczenie, roboty ziemne,warstwy konstrukcyjne, odwodnienie terenu, wiadukty to poszło z naszych pieniędzy. Ułożenie nowej nawierzchni, zresztą kiepskiej jakości nie licząc kilku budyneczków obsługi nie upoważnia Stalexportu do pobierania tak wysokich opłat. W imię chrześćjańskiego miłosierdzia możnaby ich wspomódz 50 groszami w jedną stronę, choć i to było by jak sądzę dużą rozrzutnością.Aspekt uczestnictwa podatników w budowie powinien być rozpatrzony przez NIK.Jest to dobro w tym wypadku ogólne i czerpanie zysków przez osoby postronne wymaga wyjaśnień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muka Czas już najwyższy IP: *.chello.pl 28.12.05, 21:33 O ile pamięć mnie nie myli 'autostrada', a tak naprawde 2 pasmowa droga szybkiego ruchu została zbudowana w tzw. poprzednim systemie z naszych podatków. Wtedy jeszcze nie płaciłem podatków - byłem zbyt młody :) I coż zrobił Staleksport poza zbieraniem haraczu ?? Chyba niewiele, a można by sądzić, że płacąc relatywnie dużo za przejazd 'autostradą' - powinny byc środki na jej modernizację. Tak sobie myślę ile kosztuje przejazd KRK-KAT-KRK i porownuje to z najwyższymi opłatami jakie pamiętam: - przejazd przez Alpy pomiędzy Insbruckiem a Bolzano (przeł. św Gottarda) - 6Euro - ale rozumie to - wysokie góry, tunele, opady sniegu rzędu 5-6 metrów rocznie - autostrady w Chorwacji i Serbii - było drogo - ALE przejechać można spory kawałek a nie 52 km. Dość już tego - przynajmniej tak strategiczne elementy infrastruktury kraju jak autostrady powinny być zarządzane przez państwo - tutaj 'niewidzialna ręka rynku' tylko i wyłącznie pustoszy kieszenie naiwniaków (vide autostrada Wielkopolska i A-4). Jak to jest możliwe ze podróż KRK-KAT-KRK w zasadzie kosztuje tyle ile TYGODNIOWA winietka na całe czech .... ?? Odpowiedz Link Zgłoś
yougurth buhaha 28.12.05, 22:09 Ale mi radosna wiadomosc bede mogl zaplacic karta, i jeszcze potraca mi propwizje. ale za to jakie atrakcje szykany jak na torach F1, koleiny jak na torach bobslejowych i bezpiecznie- co 1 km ograniczenia predkosci <jupi> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 5.5 Re: buhaha IP: *.adsl.highway.telekom.at 29.12.05, 08:47 A ty bys chcial jezdzic bez ograniczen predkosci? Czyli 200 km/h i siac smierc i zniszczenie na drogach. Jezeli komus nie pasuje 130 na autostradach to powinien stworzyc loobby w Sejmie i przeforsowac ustawe o 160 albo 200 km/h. Poki co mamy najgorsza statystyke wypadkow w calej Unii. Unia daje nam fundusze na przybudowe drog pod warunkiem ze zmniejszymy liczbe wypadkow o polowe. Nawet jezeli nam sie to uda to wciaz ryzyko smierci na polskich drogach bedzie 5.5 raz wieksze niz w Holadii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chris Re: buhaha IP: *.krak.eu.org / *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 14:59 Wysoka wypadkowość oraz śmiertelność na polskich drogach wynika właśnie z tragicznego stanu tych dróg, a przede wszystkim z ich przeciążenia. W Niemczech na autostradach NIE MA ZADNEGO OGRANICZENIA PREDKOSCI (jest tylko zalecana prędkość 130 km/h), a wypadkowość jest bez porównania niższa niż w Polsce. Więc swoje "buhaha" to sobie zrób do lustra! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxx Re: buhaha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 23:38 > A ty bys chcial jezdzic bez ograniczen predkosci? sadze, ze autorowi poprzedniego komentarza chodzilo o ograniczenia spowodowane wlasnie remontami, a nie fakt, ze trzeba jechac 130 km/h bo to jest w miare normalne. Proponuje nastepnym razem opanowac emocje i czytac dokladniej, ze zrozumieniem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Raport NIK o autostradzie A4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 09:43 Jakiś czas temu Stalexport tłumaczył podwyżkę opłaty za przejazd małym ruchem samochodów (mniejsze zyski), teraz ruch jest większy i znowu podwyżka bo przez większą eksploatację niszczy się nawierzchnia no i kredyt PREZESI chcą dostać. A tak na marginesie - czy to nie jest najdroższy odcinek autostrady w Europie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chris Re: Raport NIK o autostradzie A4 IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 30.12.05, 15:15 Najwyższy czas wycofać się z tego poronionego pomysłu z koncesjami, i przejść na system winietek (byle nie w wersji M. Pola!) oraz budowania i utrzymywania autostrad przez Państwo. Czesi od początku poszli tą drogą i teraz możemy im tylko zazdrościć. Odpowiedz Link Zgłoś