Dodaj do ulubionych

S.M. Zadworze

23.01.06, 12:31
Witam,
Planujemy z mężem zakup mieszkania na ul. Chmieleniec (os. Panorama) od S.M.
Zadworze. Bardzo proszę o informacje na temat tego inwestora (czy wywiązuje
się z terminów, w jakim stanie oddają wybudowane mieszkania, czy gwarantują
cenę itd.) Ogólnie mówiąc, czy nie ma z nią później problemów.
Z tego co wiem to administrują wszystkimi wybudowanymi blokami. Jeżeli mógłby
nam ktoś udzielić informacji na jakim poziomie kształtują się późniejsze
opłaty (np. za mieszkanie 3 pokojowe)to będziemy wdzięczni.
Magpia
Obserwuj wątek
    • Gość: Aska` Re: S.M. Zadworze IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 23.01.06, 14:18
      Przeciesz to straszne zadupie,przeciesz to Ruczaj,jak mozna kupowac mieszkanie
      na takim zadupiu.
      • magpia Re: S.M. Zadworze 23.01.06, 16:10
        Tak się składa, że to chyba najbardziej dynamicznie rowzwijająca się dzielnica
        Krakowa. A tak w ogóle to prosiłam o informacje o S.M. Zadworze a nie o rady w
        sprawie wyboru lokalizacji. Jak masz wypisywać takie bzdety to lepiej nic nie
        pisz.
        • Gość: Grzesiu Re: S.M. Zadworze IP: *.nowa-huta.sdi.tpnet.pl 23.01.06, 17:59
          Jestem czlonkiem tej spoldzielni i kupilem od niej mieszkanie na os.Zadworze
          tj.przy ul.ks.Turka/jak sie orientujesz b.blisko centrum/.Bardzo solidna
          spoldzielnia.Aska dobrze Ci radzi,Ruczaj to peryferie krakowa za dwa trzy lata
          bedzie tam to samo co w hucie,bo to podobne blokowiska.
    • Gość: Michał Re: S.M. Zadworze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 22:58
      Ja niestety kupiłem mieszkanie od Zadworza i
      1. Opóźnienie kilka miesięcy (miał być przełom I/II kwartał, a był
      sierpnień/wrzesnień). Przez cały czas trwania inwestycji bezczelnie kłamali, że
      termin zostanie dotrzymany, a gdy bylo już po terminie, to, że za 2-3 tygodnie
      będzie skończone (budynek był już w całosci wybudowany i z zewnątrz nie widać
      było ile jest jeszcze pracy do zrobienia w środku). Przez to miałem spore
      kłopoty, bo skończyła mi się umowa najmu mieszkania i nie miałem się gdzie
      podziać.
      2. Nawet po oddaniu budynku jego okolica nie była skoończona (brak chodnika do
      wejścia przez kilka miesięcy!!!).
      3. Budynki miały wiele usterk a inwestor nie kwapił się do ich naprawiania
      (wykorzystując lukę prawną). Często nawet nie raczą odpowiadać na pisma do nich
      kierowane. W końcu po interwencji w Federacji Konsumentów udało mi się
      wyegzekwować naprawę większości z nich, ale kosztowało mnie to sporo czasu i
      nerwów.
      4. Izolacja akustyczna mieszkań to tragedia. W całym swoim życiu nie spotkałem
      się z czymś takim. Jak sąsiad obok się kąpie, to u mnie nie da się spać - hałas
      jest w całym mieszkaniu. Przy używaniu wodu w łazience przez sąsiadów u góry
      też słychać w całym mieszkaniu nie tylko w łaźience. Mimo, że przedstawiłem
      konkretne przepisyw prawne, które gwarantują mi ciszę w mieszkaniu, to inwestor
      olewa to całkowicie od 2 lat!!! W pewnej chwili wydawało mi się, że już ich
      przekonałem - zostało wysłane pismo to wyklonawcy, a po jakiś czasie oni dalej
      swoje. Całą winę próbują zwalić na sąsiadów. A że zmienili instalację wodną w
      swoim mieszkaniu niezgodnie ze sztuką budowlaną (nie zmieniali w ogóle), a to,
      że mają prysznic i woda spada z wysoka i uderza przez co jest głośno (nie mają
      prysznica tylko wannę), a to, że zainstalowali w unikacji zestaw poddtynkowy i
      wyburzyli kawałem ściany przez co jest ona cieńsza (nie zainstaowali takiego
      zestawu), a to, że bateria w łazience jest uszkodzona (bateria została
      wymieniona na inną i dalej jest to samo).

Wypowiwedzi również innych mieszkańców znajdziesz na forum
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25568
      www.chmieleniec.prv.pl
      Mógłbym jeszcze wiele napisać, ale większość znajdziesz na podanym forum.
      Podsumowując NIE polecam tej firmy i gdybym wiedział jak to będzie wyglądadło,
      to kupiłbym mieszkanie gdzie indziej. Tobie jednak pozostawiam ostateczną
      decyzję.

Pozdrawiam
      Michał
      • marzanna25 Re: S.M. Zadworze 07.04.06, 22:17
        my Polacy to strasznie lubimy narzekać i nie umiemy niczego docenić, ani nikogo
        ja też kupi łam mieszkanie od zadworza i jestem zadowolona. Jakbyś kupił na
        europejskim to dopiero miałbyś na co narzekać. Polecam spóldzielnię zadworze
        oraz ulicę chmieleniec.
        • Gość: tomek Re: S.M. Zadworze IP: *.chello.pl 08.04.06, 23:29
          ja kupiłem u nich mieszkanko i poa kilkoma usterkami (jak wszędzie) - nie
          narekam. mieszka mi sie dobre, okolica fajna, mieszkanko ciasne, ale własne.

pozdrawiam
          • Gość: Michał Re: S.M. Zadworze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 23:09
            Takie pytanie do Tomka i marzanny25: w której części osiedla mieszkacie? Tej
            budowanej na początku czy tej późniejszej (bud. od numeru 21)? Przed kupnem
            dowiadywałem się o tej firmie i słyszałem dobre opinie i dlatego zdecydowałem
            się na zakup u nich.
            Tam, gdzie mieszkam (w tej drugiej części) wiele osób jest niezadowolonych. I
            problemem nie są same usterki (bo te występują wszędzie), ale podejście
            Zadworza do ich usuwania. A podejście jest takie, że przez parę miesięcy od
            złożenia reklamacji nic się nie dzieje. Nikt nie raczy przyjść czy zrobić
            cokolwiek innego. Po prostu czekają. Tylko nie wiem na co. Może myślą, że samo
            się naprawi.
            Ostatnio wywineli najlepszy numer. Otóż zgłosiłem usterkę. Po jakimś czasie
            przysza odpowiedź, że SM Zadworze nie stwierdziła występowania oposywanej
            przeze mnie usterki. Haczyk jest taki, że nikt nie przyszedł sprawdzić więc
            niby jak mieli stwierdzić, że ustarka jednak wystepuje. Mimo, że sprawa
            dotyczyła mnie osobiście, to przez jakiś czas zwijałem się ze śmiechu.

Co do okolicy to potwierdzam, że jest bardzo fajna i gdybym nie słyzał co robię
            moi sąsiedzi, (mimo innych usterek) to również byłbym zadowolony. A tak prawie
            od początku mieszkania tutaj zastanaawiam się nad kupnem innego (niestety
            sprawa nie jest taka prosta).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka