limet 01.02.06, 12:31 Witam, jak jest z bezpieczeństwem na Ruczaju? Jak często zdarzają się włamania do mieszkań w okolicach Szuwarowej, Torfowej, Obozowej? Zwłaszcza na parterze... I jakie zabezpieczenia byście polecali? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bodler Re: włamania 01.02.06, 13:17 Jest niebezpiecznie. Średnio raz na dwa lata ktoś próbuje włamać się do mieszkania mojej koleżanki (Obozowa) która mieszka na parterze. Na moim osiedlu (Lubostroń) też niedawno opędzlowali chyba z dwa mieszkania (też parter) pomimo ochrony budynku. Dodatkowo jak masz lepsze auto to najlepiej AC lub graż podziemny bo mi w tym miesiącu już popsuli zamek próbując się włamać. Jak mieszkasz na parterze to w zasadzie trzeba by kraty w oknach mieć ale to chyba mija się z celem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
emrg Re: włamania 01.02.06, 13:38 U mnie (w przypadku mieszkań na parterze) rolety antywłamaniowane montowane były już przez dewelopera i to jest chyba jedyne sensowne zabezpieczenie. -- ____________________ ruczaj.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
qqlio Re: włamania 01.02.06, 14:41 Na dwoje babka... Rolety pseudo-wlamaniowe sa istotna informacja dla zlodziei, czy wlasciciele przebywaja w mieszkaniu. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
limet Re: włamania 01.02.06, 15:57 Wlasnie to mnie denerwuje w roletach. Jak sa opuszczone to wiadomo, ze nikogo nie ma. A alarm z monitoringiem jak sie sprawdza? Kraty raczej nie wchodza w rachube :) Odpowiedz Link Zgłoś
innylogin Re: włamania 01.02.06, 16:27 nie ma reguł. niektorzy cale zycie mieszkaja na parterze i nic sie nie dzieje. wiec nie sluchaj strachow. Jak sie zdecydowales na parter, to bez sensu teraz sobie podnosic adrenalinke bo i po co. Ubezpiecz mieszkanie zaloz sobie prostego "symulatora obecnosci" we wlasnym zakresie i tyle. A jak masz pecha życiowego, to i na parterze, na 2-gim i na 9 pietrze cie obrobią. Kumplowi dmuchneli chyba z 5 pietra rower z balkonu, wiec o czym my mowimy... pozdrawiam i Odpowiedz Link Zgłoś
krewetka Re: włamania 01.02.06, 18:54 ja mam załozony alarm, i oczywiscie obowiązkowo ubezpieczenie Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: włamania 03.03.06, 12:15 a o so chozi z tym symulatorem obecności? no bo chyba nie o zostawianie zapalonej lampki Ci chodzi... ? Odpowiedz Link Zgłoś
qqlio Re: włamania 01.02.06, 19:13 Polecam niepopelnianie prostych bledow i ubezpieczenie mieszkania. Przed tym drugim zrob sobie dobry spis wartosciowych rzeczy i oszacuj ich wartosc. Odpowiedz Link Zgłoś
chichocik Re: włamania 02.02.06, 15:02 Wprawdzie o Pszczelnej nikt nie wspominał, ale to też Ruczaj. :) Jak dotąd jest w miarę spokojnie, choć niedawno lekko podniosło nam się ciśnienie, bo w sąsiednim bloku opędzlowali bodajże 8 garaży jednej nocy. Auta zostawili, ale jeśli ktoś miał radia z panelami/rowery/sprzęt narciarski/zapasowe felgi itp. to niestety... :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
limet Re: włamania 02.02.06, 15:05 Super! A inne ulice? Jakoś wczesniej nikt chyba niepisał nic na ten temat na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
limet Re: włamania 02.02.06, 15:06 Możecie polecić jakąś firmę zakładającą żaluzje zewnętrzne? Byłabym wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
slimak18 Re: włamania 03.02.06, 20:04 U nas na Obozowej była jakiś czas temu plaga włamań do mieszkań. I to nie tylko tych na parterze. Teraz z kolei jest sporo włamań do samochodów. Radzę ubezpieczyć mieszkanie i założyć alarm, oczywiście z przyjazdem grup interwencyjnych. Sam sygnał nie wystarczy, bo wyjący alarm nie robi chyba na nikim wrażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
sylvikk Re: włamania 08.02.06, 17:46 tez piszę z obozowej, wiadomo mi o jednym włamaniu do mieszkania na parterze i dwóch (jedno nasze, drugie znajomego) samochodów. a wydawało się, że brama zamykana na pilota zabiezpieczy przed takimi zdarzeniami..cóż, kiedy brama się często psuje.. Odpowiedz Link Zgłoś
zosiewa Re: włamania 15.02.06, 09:49 Polecam osiedle Szuwarowa Raciborska. Mieszkam tu od kilku lat i nie słyszłam o włamaniach nawet do samochodow. Jest dyskretny monitoring,ale widac odstrasza złodziejaszków. Poza tym osiedle spokojne, przyjazne i czyste. Odpowiedz Link Zgłoś
janosik47 Re: włamania 16.02.06, 12:30 oj byly wlamania i tu, i to nawet niedawno, co do monitoringu to moze i dyskretny ale zlodziei to on nie odstrasza a kosztuje wsoje .... Odpowiedz Link Zgłoś
limet Re: pierwsza kradziez 24.02.06, 09:49 No i stalo sie. Pierwsza kradziez juz mamy za soba. Wrrrrr. Co prawda nie u nas, ale to niewielka pociecha. Nawet miesiaca jeszcze tu nie mieszkamy. Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: pierwsza kradziez 24.02.06, 12:31 limet napisała: > No i stalo sie. Pierwsza kradziez juz mamy za soba. Wrrrrr. Co prawda nie u > nas, ale to niewielka pociecha. Nawet miesiaca jeszcze tu nie mieszkamy. a możesz napisać gdzie dokładnie mieszkasz? Odpowiedz Link Zgłoś
zosiewa Re: pierwsza kradziez 01.03.06, 10:25 Gdzie sie to stało?Ostatnio u nas na klatkach (a mieszkam na Raciborskiej od strony Szuwarowej) pojawiła sie informacja od administracji żeby nie wpuszczać obcych do klatki i sprawdzać drzwi..Wywnioskowałam że coś sie musiało stać! A myslalam ze tu jest spokojnie.. Odpowiedz Link Zgłoś
innylogin Re: pierwsza kradziez 01.03.06, 11:17 bezpiecznie? nigdy nie będzie bezpiecznie skoro każdy może wejść do twojego bloczku (z domofonem), bo jakiś oszołom omamiony chęcią posiadania kolorowych ulotek otwiera obcym drzwi do Waszego (i naszego też) bloku/domu. do czasu jak sobie sami nie przestaniemy wpuszczac obcych ludzi do chaty, to nigdy nie będzie bezpiecznie. a większość nawet nie raczy spytac przez domofon: "kto tam?" tylko od razu otwierają. porażka. no i później giną wózki, okradane są piwnice, malowane ściany.... niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
lerch Re: pierwsza kradziez 01.03.06, 13:56 Wszedzie jest tak samo, mieszkam na Chmielencu i cidziennie mam ulotki pod drzwiami. Mysle ze wpuszczanie do domu nie bierze sie z checi posiadania ulotek tylko z bezmyslnosci i braku poczucia odpowiedzialnosci za wspolna wlasnosc, ale mozna gadac i pisac a nic sie nie zmienia ... Odpowiedz Link Zgłoś
geoanja Re: pierwsza kradziez 01.03.06, 15:52 tez mieszkam na Szuwarowej i owo ogloszenie wisi na drzwiach wejsciowych o niewpuszczaniu obcych. tylko widac ze i tak nie wszyscy sie do tego stosuja. na okraglo mam wcisniete ulotki za drzwi albo co gorsza petajace sie po wycieraczce. LUDZIE NIE WPUSZCZAJCIE ULOTKOWICZOW!!!! niech zostawiaja w wejsciu swoje ulotki. jak mnie cos interesuje to sobie wezme!!! diabli mnie biora bo po powrocie z weekendu zawsze jest ich kilka pod moimi drzwiami... super znak dla zlodzieja ze nikogo nie ma od paru dni w mieskzaniu!!! nigdy nie wpuszczam ulotkowiczow. jakis czas temu zamknelam ulotkowicowi drzwi przed nosem, ale co z tego jak za pare minut ktos mu i tak otworzyl bo wychodzac ze smieciami zobaczylam ulotke na wycieraczce.jakby teog bylo malo ow dzielny ulotkowicz wlasnie schodzil z gory. kazalam zabrac mu to w tej chwili. ale co z tego jak nie ten to przylezie inny. mieszkancy ruczaju... wiecej wyobrazni...kiedys wpuscicie zlodzieja!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kaczuch77 Re: pierwsza kradziez 03.03.06, 09:43 Swoja droga zastanawiam sie, czy nie ma jakiegos skutecznego sposobu na tych "ulotkowiczow". Moze by tak sprobowac z "Czystym Punktem" ? www.smb.pl/czysty_punkt.xml pozdr, piotrek Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: pierwsza kradziez 03.03.06, 12:22 > Moze by tak sprobowac z "Czystym Punktem" ? bardzo dobry pomysł tylko czy skuteczny?? najlepiej nakleić takie etykietki na drzwiach wejściowych ale zewnętrznych w każdej klatce :) Odpowiedz Link Zgłoś
limet Re: pierwsza kradziez 03.03.06, 13:18 CZy ktoś ma już taką naklejkę. Listonosz i ulotkowicze wiedzą, co oznacza taka naklejka? Odpowiedz Link Zgłoś
geoanja Re: naklejka Czysty punkt??? 03.03.06, 13:44 hmm watpie ze to cos da... skad mieliby wiedziec co oznacza naklejka skoro na drzwiachw ejsciowych wisi spora kartka o nie wpuszczaniu obcych ludzi a i tak ulotkowicze wlaza i zasmiecaja ulotkami!!! a co zrobic z mieskzancami ktorzy ich wpuszczaja/??? juz pare postow wyzej pisalam an ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
kaczuch77 Re: naklejka Czysty punkt??? 06.03.06, 10:43 geoanja napisała: > ... a co zrobic z mieskzancami ktorzy ich wpuszczaja/??? juz pare pos > tow wyzej pisalam an ten temat Odciac im domofony ;) piotrek Odpowiedz Link Zgłoś
gikidiv Re: włamania 06.03.06, 12:54 witam a co sądzcie o tych "NIZIUTKICH" parterach co sa na Obozowej. Zabiezpieczone tylko rolatami (plastikowymi), czy jest tam bezpiecznie?? jak to się mieszka w takim nizkim parterze, czy dochodzi tam światło wogóle?? może ktoś taam mieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
bodler Re: włamania 06.03.06, 21:49 Mieszkałem kiedyś w jednym z tych "niziutkich" parterów. Mieszkanie było napewno jasne (blok nr 60). Jeśli nie przeszkadza Ci ciągłe wchodzenie i wychodzenie lokatorów, trzaskanie głownymi drzwiami, akustyka jakby ściany były z tektury ( i każdy kto wchodzi do bloku akurat słyszy o czym rozmawiasz w kuchni), nie przeszkadza Ci zwiększone ryzyko włamania oraz fakt że każdy widzi z ulicy co gotujesz w kuchni to mieszkanie na parterze jest strzałem w dziesiątkę. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gikidiv Re: włamania 07.03.06, 09:08 ;) dzięki za odpowiedz, kurcze...wlasnie sie wacham...strasznie podoba mi sie to osiedle na Obozej, wlasnie te bloki 60-70 i Torfowa, ale znalazlem tylko jedno ogloszenie tam i to wlasnie na parterze ;)!! a jak jest z oplatami?? moglbysmi powiedziec??za co tam sie liczy dokladnie??i ile to kosztuje...?? byłbym bardzo wdzięczny (chociaż wiem że to sprawa indywidulana:)...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
innylogin Re: włamania 07.03.06, 09:58 spokojnie - nie jest tak źle. kwestia podejścia. ja mieszkam na takim parterze. przedmówca lekko przesadza:) pamiętaj że to nie namiot, lecz budynek. mieszkanko jest jasne. to prawda ze okna trzeba zabezpieczyc przed ciekawskimi za pomocą żaluzji, specjalnej folii, lub gęstej firany. zapomnij o roletkach wewnętrznych, bo albo Ci będzie ciemno, albo bedzie Cie widać jak na dłoni. chyba najlepsze są żaluzje tradycyjne + firana. może wkurzać wchodzenie lokatorów - szczególnie w późnych godzinach. ale coś ca coś. partery są z reguły tańsze. co do włamań - to jest jak wszędzie. mieszkancy najwyzszych pięter mają gorzej, bo tam ktos moze sobie kombinowac przy drzwiach i NIKT nie przechodzi obok, bo nikt ni idzie wyżej. To z drugiej strony zapewnia spokój i ciszę :) no i jest 1000 "za" i "przeciw". normalne że taki niski parter nie jest komfortowy zbytnio, ale wszystko da sie z głowa zrobić i pomimo wszystko może to być Twoja oaza. Szczególnie jesli kasa Cie blokuje. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gikidiv Re: włamania 07.03.06, 10:17 dzięki serdeczne...a nóż zostaniemy sąsiadami ;)!!!jeszcze raz dziękuje za szczerą poradkę...pozdrawiam i miłego dzionka życze ;)!! Odpowiedz Link Zgłoś
gikidiv Re: włamania 07.03.06, 10:20 a jak z wietrzeniem takiego mieszkanka...przecież za każdym razem jak wychodzi się z mieszkanie to trzeba pamietać, żeby pozamykac wszystkie okna ;)!! a jak jest z tymi opłatami za wodę?? Odpowiedz Link Zgłoś
bodler Re: włamania 07.03.06, 11:55 Rachunki u mnie kształtowały się w okresie zimowym od 250 do 350 zł w zależności od ilości grzania.Średnie koszty w zimie: Gaz 25zł, prąd 50 zł,telewizja 10 zł,ogrzewanie (wraz z ciepłą wodą) 200-250 zł, zimna woda 10 zł. Do tego jeszcze internet. A co do tych minusów to dodam jeszcze że wszelkie "ulotki" które chcą wejść do budynku najpierw dzwonią na mieszkania na parterze. Mnie to niesamowicie denerwowało. Do plusów dodam możliwość podpięcia ghnetu. No moim obcenym mieszkaniu na Lubostroniu nie ma już takiej możliwości. A szkoda.. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jjk11 Re: włamania 07.03.06, 20:09 A my na Lubostroniu korzystamy z ghnetu ... I jestesmy rzeczywiscie zadowoleni. Moze i u Ciebie mozna jednak się "podpiąć" ... Odpowiedz Link Zgłoś
bodler Re: włamania 07.03.06, 21:00 A czy mieszkasz może na lubostroniu 7A lub 7B? Tutaj z tego co się dowiadywałem jest tylko DSL wspólnoty. Nie chodzi on jednak najlepiej i jeśli byłaby możliwość to chętnie podpiąłbym się do GHnetu. Odpowiedz Link Zgłoś
lerch Re: włamania 07.03.06, 22:03 Wejdz na strone GHNETu www.ghnet.pl/?action=kontakt zadzwon do nich, jezeli beda mieli mozliwosc podlacza Cie napewno Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
limet Re: włamania 08.03.06, 09:17 My od dzisiaj sie do nich podpianamy. Maja dobre ceny. A jak bedzie chodzilo, to sie okaze. Odpowiedz Link Zgłoś
innylogin Re: włamania 08.03.06, 10:15 tak. ulotkarze są straszni. ja juz zerwałem numer ze swoich drzwi, bo robiłem za odźwiernego, a że nie zwykłem wpuszczać kogo popadnie, to wychodziłem za każdym razem i sprawdzalem o co chodzi. taka praca społeczna na drugi etat. to jest koszmarne. teraz nie mam numeru na drzwiach to mi czytają z szafki licznikowej. porażka. wyłączyłem domofon w mieszkaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
gikidiv Re: włamania 08.03.06, 10:18 mam pomysła :) wywieś sobie przy domofofonie info. że masz małego dzidziusia i nie żyszycz sobie żeby ktoś obcy dzwonił do Ciebie domofonem. ;) Odpowiedz Link Zgłoś