Dodaj do ulubionych

ok. 170 dzieci rocznie przybywa

02.02.06, 13:03
To, że dzieci przybywa wszyscy mieszkańcy wiedzą. Jako ciekawostkę i mały
dowód na to podam przybliżoną statystykę. Źródło: Ksiądz z Kościoła przy
Skośnej: chrzty 170, pogrzeby 36. Dane dotyczą 2005 roku i nie obejmują
chrztów, które odbyły się po za parafią a nasza parafia wydawała na nie zgodę.
Obserwuj wątek
    • emrg Re: ok. 170 dzieci rocznie przybywa 02.02.06, 13:11
      myślę, że przyszły rok będzie jeszcze lepszy ;)
      • frogi5 Re: ok. 170 dzieci rocznie przybywa 02.02.06, 15:20
        Dokładnie. Wystarczy przejść się na spacer po osiedlu. Pełno wózków a tu nie
        bardzo jest gdzie spacerować. Za rok będzie jeszcze większy problem jak te
        dzieciaczki podrosną i będą chciały do piaskownicy... a tu np na Chmieleńcu
        jedna na krzyż.
        Teraz jeżdże z dzieckien na spacery do Jordana albo nad Wisłe. Coś mi się wydaje
        że do piaskonicy i na huśtawki też będziemy musieli gdzieś jeździć :(

Pozdrawiam
        • radek9918 Re: ok. 170 dzieci rocznie przybywa 02.02.06, 15:23
          a co na to wspólnota mieszkaniowa? (odnosnie piaskownicy),
          bo oczywiście nie parku albo przedszkola
          • frogi5 Re: ok. 170 dzieci rocznie przybywa 02.02.06, 15:37
            Oczywiście, bardzo chętnie tylko że... nie ma gdzie :( I kropka.
            • radek9918 Re: ok. 170 dzieci rocznie przybywa 02.02.06, 20:23
              a co stało w pozwoleniu na budowę, był tam plan zgodpodarowania działki
              (działek), nie było nic o placu zabaw?!
            • radek9918 cdn. Re: ok. 170 dzieci rocznie przybywa 02.02.06, 20:28
              Rozp. MI w spr. warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich
              usytuowanie. (Dz.U. z 2002 r. nr 75, poz. 690)

DZIAŁ II Zabudowa i zagospodarowanie działki budowlanej

Rozdział 8 Zieleń i urządzenia rekreacyjne

§ 40. 1. W zespole budynków wielorodzinnych objętych jednym pozwoleniem na
              budowę należy, stosownie do potrzeb użytkowych, przewidzieć place zabaw dla
              dzieci i miejsca rekreacyjne dostępne dla osób niepełnosprawnych, przy czym co
              najmniej 30 % tej powierzchni powinno znajdować się na terenie biologicznie
              czynnym, chyba że przepisy odrębne stanowią inaczej.

2. Nasłonecznienie placu zabaw dla dzieci powinno wynosić co najmniej 4 godziny,
              liczone w dniach równonocy (21 marca i 21 września) w godzinach 10.00-16.00. W
              zabudowie śródmiejskiej dopuszcza się nasłonecznienie nie krótsze niż 2 godziny.

3. Odległość placów i urządzeń, o których mowa w ust. 1, od linii
              rozgraniczających ulicę, od okien pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi oraz
              od miejsc gromadzenia odpadów powinna wynosić co najmniej 10 m.
              • frogi5 cdn. Re: ok. 170 dzieci rocznie przybywa 02.02.06, 20:58
                No to niestety nasz malutki placyk zabaw nie spełnia wszystkich tych norm. Np.
                odległość od okien bloku sąsiadującego - przez co niestety mieszkańcy tego bloku
                skarżą się na hałas. Z nasłonecznieniem to też chyba nie bardzo.

Placyk jest tuż obok parku stadniny - czyli teren rekreacyjny. A poza tym jak
                podpisywaliśmy akt notarialny pani z Spóldzielni była niezwykle zaskoczona gdy
                jej powiedziałam, że martwi mnie, że nie ma gdzie spacerować i ten malutki plac
                zabaw na tyle bloków. Odp.: "przecież może pani chodzić na Szuwarową - tam jest
                tak pięknie" - pozostawie to bez komentarza.

Na naszym osiedlu naprawde nie ma już gdzie wcisnąć choćby jednej huśtawki :(
                Pozostaje nam czekać aż powstanie ten park przy stadninie - tzn. plac zabaw. Mam
                nadzieję tylko że moje dziecko zdąży się tam pobawić jeszcze przed 18 - stką
                (teraz ma niecały roczek ;))

Pozdrawiam
                • radek9918 cdn. Re: ok. 170 dzieci rocznie przybywa 02.02.06, 22:18
                  a wg mnie komentarz jest niezbędny i nie tylko komentarz, jeszcze mały problem z
                  "panią ze Spółdzielni" (zresztą są Spółdzielnie i Spółdzielnie) u mnie jest plac
                  dla małych dzieci, a w tym roku będzie plac dla większych - wystarczy pilnować
                  władze (zresztą sam jestem funkcyjny), a wracając do tematu
                  istotą jest, że ktoś podpisał się pod decyzją, a jak wynika z info, nie
                  spełniono przesłanek powyższego przepisu pr. bud.
        • emrg Re: ok. 170 dzieci rocznie przybywa 02.02.06, 15:52
          Gęstość zabudowy jest jaka jest i już tego nie zmienimy... ale tym bardziej musimy zadbać o Park Ruczaj.

Zdarzyło mi się rozmawiać z pewnym człowiekiem z UM, postulował 20 ha jako docelową wielkość terenów zielonych w tej okolicy (jako ciekawostkę mogę podać, że krakowskie planty mają 21 ha).

Na mapce zaznaczyłem maksymalną wielkość terenów zielonych (20ha), niestety bardziej realne jest, że park powstanie ale bez terenów oznaczonych kolorem żółtym (wielkość 14ha).
          img233.imageshack.us/img233/96/ruczajpark2bs.jpg
          literą A - ozaczone jest miejsce, gdzie być może powstanie pętla autobusowa (kiedyś)
          a budowa przedszkola przy Lubostroń ma się rozpocząć w tym roku...

pozdrawiam
          --

ruczaj.org.pl
          • shaddock Re: ok. 170 dzieci rocznie przybywa 02.02.06, 18:47
            emrg napisał:
            > Na mapce zaznaczyłem maksymalną wielkość terenów zielonych (20ha),
            > niestety bardziej realne jest, że park powstanie ale bez terenów
            > oznaczonych kolorem żółtym (wielkość 14ha).
            > img233.imageshack.us/img233/96/ruczajpark2bs.jpg

Szkoda, że we wniosku do miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego nie
            uwzględniliście tego "żółtego" obszaru (między Lubostroń, Przemiarki,
            Chmieleniec, Szwai), a jedynie "czerwony" (między Szuwarową, Kobierzyńską,
            Lubostroń, Przemiarki).
            Mam nadzieję, że ten teren nie posłuży do rozszerzenia cmentarza komunalnego.
          • anetamr Park na Ruczaju 03.02.06, 10:41
            Na czym stanęła sprawa tego parku? Na kiedy jest planowane jego utworzenie? czy
            coś już w tej sprawie wiadomo?
            • znowu_ja Re: Park na Ruczaju 03.02.06, 10:47
              W UM trwają prace przygotowujące powstanie Parku. Jednak brakuje stosownych
              uchwał i pieniędzy w budżecie. Sprawa otwarta i na pewno zrobimy wszystko aby
              ją przyspieszyć.

www.ruczaj.org/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka