Dodaj do ulubionych

Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe odszk...

IP: *.crowley.pl 14.02.06, 22:45
kurcze aż zaniemówiłem. Żal mi tej dziewczyny - nie wiem co zrobiłbym na
jej miejscu. Lekarz powinien ponieśc kare ale trzeba przyznać ze to jest
jednak strasznie cięzki zawód - możesz przeprowadzić 100 udanych operacji ale
101 może być własnie taka
jeżeli jest ktoś biegły w sztuce lekarskiej - czy przypadek tej dziewczyny
jest naprwde tak straszny jak pisza dziennikarze. Czy w trakcie operacji (
nawet błędnej) można dokonac takich strasznych uszkodzeń które są
nieodwracalne?
Obserwuj wątek
    • Gość: student Ubezpieczenia IP: 87.207.98.* 14.02.06, 23:10
      Lekarze powinni sie ubezpieczać od błedów w sztuce, aby nie obciążać szpitali
      kosztami.
      • Gość: arfer Re: Ubezpieczenia IP: *.kg.net.pl / 80.51.254.* 15.02.06, 09:36
        Generalnie - czy to lekarze, czy to szpital powinni mieć ubezpieczenia
        odpowiedzialności cywilnej na wysokie sumy gwarancyjne. Dziś jest tak, że jeśli
        już szpital OC posiada, to na śmieszną kwotę 100 tys. czy 1 mln zł. Policzcie
        sobie, czy to na cokolwiek wystarczy, jeśli zdarzą się ze 2 tego typu
        przeypadki w pewnym odstępie czasu. A bez OC szpital nie zapłaci bo nie ma z
        czego.
        • Gość: Jazzik Re: Ubezpieczenia IP: 156.17.253.* 15.02.06, 11:01
          To nie szpital powinien płacić, a sprawca czyli konował, który spaprał zabieg.
          Wszyscy lekarze powinni być ubezpieczeni od odpowiedzialności cywilnej i z
          tych pieniędzy pokrywać koszty ewentualnych odszkodowań. Może wtedy byliby
          bardziej uważni. Niby dlaczego szpital ma ponosić koszty indolencji i
          zarozumialstwa tych niby - lekarzy.
          • Gość: Chrobry Re: Ubezpieczenia IP: *.upc.chello.be 15.02.06, 11:48
            Sam mogles operowac. Ty zrobilbys to lepiej.
            • Gość: ręce opadają!!!! [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.06, 15:01
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: mysl! Re: Ubezpieczenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.06, 20:44
            lekarze z radoscia beda placic duze ubezpieczenia OC, ale pacjenci beda wtedy
            placic rownie duze ubezpieczenia zdrowotne. Inaczej z proznego i Sa...
            • Gość: amator dalszy wątek "mysl!napisał(a)" IP: *.ruc.lama.pl 15.02.06, 21:02
              Jeżeli odpowiedzialność lekarza zamknie się tylko wypłatą z ubezpieczenia OC to
              pozostanie nam tylko znachor.Chyba że ktoś liczy na pieniądze tak jak "MŁODZI
              NA BECIKOWE"
      • Gość: zwr Re: Ubezpieczenia IP: *.acn.waw.pl 15.02.06, 09:58
        No, właśnie! A potem szpital płaci i nie ma pieniędzy na leczenie innych
        pacjentów.
      • Gość: Kiviwa Re: Ubezpieczenia IP: 62.87.132.* 15.02.06, 10:25
        Tak! Zdecydowanie tak. Lekarze powinni miec swiadomość tego, że jak cos sknocą
        i udowodni im się niedbalstwo, brak umiejętności, to poniosą tego konsekwencje!
      • lmblmb Niestety to nieopłacalne 15.02.06, 10:32
        Gość portalu: student napisał(a):

> Lekarze powinni sie ubezpieczać od błedów w sztuce, aby nie obciążać szpitali
        > kosztami.

Niestety w polskich realiach to bez sensu. Żeby lekarz się ubezpieczył, musiałby
        dostać dodatek do pensji, a ta jest obciążona prawie 100% większymi podatkami
        niż płacona przez szpital.

Tak więc niestety opłaca się wyręczać ludzi z odpowiedzialności.
      • Gość: jan Re: Ubezpieczenia IP: 83.238.7.* 15.02.06, 12:43
        nie ma czegos takiego jak błąd w sztuce lekarskiej - lekarz nie jest artystą!!! natomiast jest nieprawidłowo wykonany zabieg
    • Gość: m Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 23:47
      Czy naprawdę tak łatwo pomylić guz oczodołu z przepukliną oponowo-rdzeniową? Nie
      jestem specjalistą ale wydaje mi się, że coś tu nie gra...
      • Gość: er Oj, łatwo, łatwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 08:32
        Generalnie medycyna to bardzo ciężki kawałek chleba ...
      • Gość: pacjent Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods IP: *.ghnet.pl 15.02.06, 19:36
        No rzeczywiscie nie jestes specjalista. Skoro sąd orzekł ze odszkodowanie ma
        wynosic "tylko" 150 tys. a nie 1 czy 5 mln to znaczy ze ta pacjentka -
        Kraolina, wlasnie na tyle zasluguje. Sklad wiadomo czy gazeta pisze cala
        prawde, oni tylko szukaja sensacji!!! Ja rowniez znam doc. Modrzejewskiego i
        jest znakomitym fachowcem, dbajacym o pacjentow, to bardzo zdolny i uczciwy
        czlowiek. W artykule tak naprawde nei jest jasno powiedziane kto zawinil,
        rzeczywiscie to wina calego konsylium lekarskiego a odnosi sie wrazenie, chyba
        niesluszne, ze to wina Modrzejewskiego, ktory tak naprawde byl tylko wykonawca
        a zrobiono z niego kozla ofiarnego
        • Gość: mrowa2 Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods IP: *.ipt.aol.com 15.02.06, 23:20
          Nie rozumiem ! Docent , to samodzielny pracownik naukowy , ma II stopien ,
          zapewne conajmniej 20 - letnie doswiadczenie zawodowe, to po jaka cholere mu
          ten emerytowany niemal zapewne profesor do podejmowania decyzji? Albo gosc umie
          i wie , co ma robic , albo sral pies takich docentow ( i profesorow ) . Ile lat
          w szpitalu klinicznym ma ten gosc byc za ucznia , zeby potem nie moc podejmowac
          rozsadnych decyzji ?
    • Gość: tx Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods IP: *.chello.pl 15.02.06, 00:44
      Bo zapewne jest tak,ze szef ma zawsze racje.Przeciez szacowny pan profesor
      nigdy sie nie myli.Ich problemem jest nieograniczona wiara we wlasna
      nieomylnosc,a kazde inne zdanie to zamach na ich autorytet.Wiekszosc z nich
      zatracila pokore w odniesieniu do wlasnych umiejetnosci.A pracownik na etacie
      akademickim jest w 100% uzalezniony od szefa kliniki i nie smie wyrazic swojego
      zdania jesli jest ono odmienne.Oczywiscie uogolniam,bo istnieja doskonali
      profesorowie,mistrzowie,nauczyciele ale tacy umieja rozmawiac,sluchac i maja
      odwage do weryfikacji wczesniejszej diagnozy.I przede wszystkim maja pokore.Tu
      chyba tego zabraklo.
      • Gość: Ala Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 08:21
        my czekamy na odszkodoanie za grnica za blad lekarza i szpitala przy porodzie
        proponowana sume 1 milon $ nie przyjelismy
        oczekiwana suma to minimum 3 mln $
        wiec to odszkodowanie polskie to chyba jakis zart
        co za to mozna kupic?
        • Gość: 1 milion minimum!! Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.06, 08:39
          zgadzam się 150 tysiecy - to smiech na sali - oni tyle zarabiała w kilka
          miesięcy - a tu było zamoczonych kilku lekarzy - 1 MILION to minimum!!!!!
        • Gość: :P Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods IP: *.ghnet.pl 15.02.06, 10:13
          chyba tylko waciki :)
          • Gość: M Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.06, 16:52
            Przy zarobkach neurochirurga w stanach ok. 700000$ (siedemset tysięcy) rocznie -
            1 milion odszkodowania to faktycznie mało - bo to tylko jego 17 wynagrodzeń
            miesięcznych. Aktualna miesięczna gaża neurochirurga w Polsce to 1200PLN - a
            wiec odzszkodowanie 150tys.PLN to 125 pensji miesięcznych. A jak komuś sie
            wydaje, że zoperować człowieka to tak jak wystrugać sztachetę - to zapraszam
            każdego takiego majstra - zamieńmy się, zarobię przynajmniej wiecej i do tego
            bezstresowo.
      • Gość: Zdort Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 09:27
        Z moich doświadczeń na oddziale urologi szpitala w Zabrzu wiem że najgorsze to
        są te "profesory" ludzie którzy decydują o życiu lub śmierci.
      • Gość: Chrobry Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods IP: *.upc.chello.be 15.02.06, 11:53
        Byli lekarze ktorzy prawidlowo rozpoznali. Radiolodzy. Asystent pana profesora
        nie ma nic do gadania... Chyba ze chce stracic prace.... Bledy sie
        zdazajaniestety. Gdyby lekarze normalnie zarabiali to mogli by sie dobrze
        ubezpieczyc. Profesor pewnie moze ale jego asystent to pewnie zarabia 1500 zl i
        cieszy sie jak mu profesor pozwoli cos zrobic...
        • Gość: mrowa2 Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods IP: *.ipt.aol.com 15.02.06, 23:22
          Jaki asystent ? DOCENT ! Czy ty wiesz czlowieku , co to jest za persona ? Toz
          to profesor w miejscowym wydaniu . Takie sa zasady i realia. Nie jest
          dzieckiem . Na kogo tu zwalac wine ?
    • Gość: ze zła diagnozą Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.06, 08:37
      staram się o tym nie pamietać, staram się nie wracać nawet do tych wspomnień -
      ale mam prześiwdczenie, żę za mało się mówi i robi w spraiwe błędnych diagnozi
      ich skutków. Miałam tego próbkę - po urodzeniu dziecka zaczął się i trwał prze
      z miesiąc mój koszmar - ordynator ze szpitala siemiradzkkiego stwierdził u mnie
      niemożność karmienia dziecka - które miało być spowodowane rakiem obu piersi -
      do czasu pobrania próbki i odebrania wyników - żyliśmy w świadomości
      nieuchronnej mojej śmierci, miesiąc i to na dosatek - po urodzeniu pierwszego
      dziecka - wydano na mnie wyrok śmierci.... i nikt nie poniósł za to żadnych
      konsekwencji, więcej - nawet nas nie przeprosił!!!! był to rok 1999 - jestem z
      Toba dziewczyno! walcz za siebie, za mnie i tysiące innych pacjentów, którzy ze
      strachu przed kliką lekarską nie robią nic
      • r306 Jak czytam cos takiego, to mi rece opadaja... 15.02.06, 08:56
        Kobieto! To byla wstepna diagnoza i po to wyslano Cie na badania, aby rozwiac
        watpliwosci! Jakby lekarz byl pewien - badan bys nie miala tylko od razu bys
        miala usuniete piersi... Jak mozna napisac cos tak kardynalnie glupiego???
        Jakie skazanie na smierc???? To rozumiem, zebys sie "nie martwila" lekarz
        powinien przepisac aspiryne, powiedziec, ze to przeziebienie - a jakbys
        faktycznie miala tego raka (Boze uchowaj) i z braku diagnozy i leczenie
        faktycznie bys umarla, to rozumiem pretensji bys mie miala....
        O bledzie lekarza mowi sie wowczas, gdy jego dzialania powoduja w organizmie
        pacjenta SKUTKI NIEODWRACALNE Z USZCZERBKIEM ZDROWIA - tak jak opisano w tym
        artykule. Sorry Vinetu - Twoj przypadek kompletnie sie do tego nie odnosi.

Rece opadaja....
        • Gość: SZWEDKA Re: Jak czytam cos takiego, to mi rece opadaja... IP: *.ias.bredband.telia.com 15.02.06, 09:11
          Nie sadze tez aby lekarz wyrazil sie tak drastycznie jak "rak",
          tylko "guz" czy "guzek".

To o raku to sobie pacjentka dospiewala ...
          Czesto sie to zdarza, wyraznie widac ze pacjentka ma sklonnosc do przesady.
        • lmblmb Nieodwracalne skutki nie tylko od skalpela 15.02.06, 10:35
          r306 napisał:
          > O bledzie lekarza mowi sie wowczas, gdy jego dzialania powoduja w organizmie
          > pacjenta SKUTKI NIEODWRACALNE Z USZCZERBKIEM ZDROWIA

Rozumiem, że skutki psychiczne nie nadają się do zaliczenia jako trwały
          uszczerbek na zdrowiu? Nie mówię o tej pani, która, jak ktoś slusznie stwierdził
          pewnie dorobiła sobie historię, ale ogólnie. Nieistotny jest stres?

> Rece opadaja....

Po części.
          • r306 Bez przesady, prosze... 15.02.06, 10:53
            Nie dorabiaj tu jakiejs ideologii, nie teoretyzuj. Oczywiscie mozna komus
            zlamac zycie i psychiczna tortura. Moze to zrobic rowniez lekarz. Komentowalem
            jednak konkretny post, kory jest wyjatkowo glupi.
      • dadan5 Re:To prawda że ręce opadają 15.02.06, 13:04
        Kobieto, ty naprawdę chyba nie rozumiałaś co do ciebie mówili. Lekarz ma obowiązek przestrzec przed możliwością każdej diagnozy jesli ma jakiekolwiek podejrzenie, i to zrobił. To jego wina że coś ci w piersiach wybadał??? Kto ci wyrok śmierci wydał, chyba sama sobie!!!!!
        Głupota społeczeństwa jest przerażająca
      • Gość: ręce opadają!!!! Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.06, 13:52
        Kobieto, a co powiesz na sytuację, gdzie wstępne badania wykazują podejrzenie
        raka, natomiast lekarz twierdzi, że nic sie nie dzieje????
        A potem bezradne rozłożenie rączek, że rak został zdiagnozowany zbyt późno?????
    • Gość: zgnoic lekarza [...] IP: *.hsd1.wa.comcast.net 15.02.06, 09:13
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: p911 Re: a gdzie wynik tomografii? IP: *.kl.amwaw.edu.pl 15.02.06, 09:27
        widac ze u nas wszyscy znaja sie na medycynie:
        1. autor artykulu jak juz pisac to przynajmniej dokladnie - przepuklina opon
        mozgowo-rdzeniowych
        2. "zgnoic lakarza" - trzeba umiec czytac. wyraznie napisane bylo ze konsultowal
        ja radiolog. przeciez pod swiatlo jej nie ogladal. co do "...gdzie oko, gdzie
        rdzen..." - patrz punkt 1, opony mozgowo-rdzeniowe otaczaja cały osrodkowy uklad
        nerwowy, od czola az po koniec kregoslupa.
      • Gość: zap Re: a gdzie wynik tomografii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 10:23
        Tk, a po 5-6 miesiącach nie byłoby w Polsce żadnego praktykującego Lekarza!!!!! Brawo za logikę myślenia i wypowiedzi! Niech żyje "gnojenie lekarzy" !!! Zróbmy w Polsce drugą Ukrainę, Białoruś, etc. zatrudniając tani leczących lekarzy!! Vivat zdrowie naszych rodaków!!!
      • Gość: Gospodarz Re: a gdzie wynik tomografii? IP: *.sk5.am.poznan.pl 15.02.06, 10:47
        Myślę że Twoje umiejętności interpretacji badań tomograficznych predestynują
        Cię do zatrudnienia jako konsultanta w szpitalu uniwersyteckim k..wa!
    • hotrod404 powinna dostać miliony, a nie marne 150 tys.! 15.02.06, 09:39
      :-(, a lekarze powinni zostać pozbawieni prawa wykonywania zawodu dożywotnio,
      nie za błąd lekarski, ale za zaniedbanie (brak specjalisty przy operacji)!
    • Gość: Poranna Kawa Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods IP: 80.68.236.* 15.02.06, 09:43
      150 tyś to smieszna kwota, bowiem trzeba sobie zdac sprawę, że dziewczyna
      będzie z tym zyła juz zawsze, ktą ją zatrudni jak ma zaburzenia emocjonalne,
      powinna distać co najmniej 5 razy tyle, z tym ze nie z kasy szpitala ale z
      ubezpieczenie jakie szpital powinien posiadać, tak jest w każdym normalnym
      (powtarzam normalnym kraju) - czyli nie u nas.
      • Gość: Emeryt Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods IP: *.telsten.com / *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.06, 09:58
        To straszna rzecz dla tej biednej dziewczyny.Odszkodowanie oczywiscie niczego
        nie zalatwi,ale sumy rzedu 150 czy 400 tys.zl sa smieszne.Nalezy sie jej kilka
        milionow zlotych.Gdzie tu sa "rekordy"?Czas na prawdziwe odszkodowania,czas na
        to,zeby lekarze ubespieczali sie a nie liczyli na ubespieczenie
        szpitala.Szpital nie moze odpowiadac za bledy w sztuce popelniane przez
        lekarzy.Z tego co tu przeczytalem to nie byl blad.To bylo kompletne
        zlekcewazenie operacji przez kogos kto ma ja zorganizowac,brak neurologa przy
        operacji mozgu.Wogole to paranoja w sluzbie zdrowia.Moim zdaniem chirurg moze
        operowac najwyzej do 50-go roku zycia,pozniej tylko konsultacje i wyklady.Ja
        mam 68 i nie przyszloby mi do glowy,zeby decydowac o ludzkim zyciu.To juz reka
        nie ta,refleks nie ten.Roznica polega na tym,ze ja zdaje sobie sprawe z tego i
        mimo duzego doswiadczenie juz tylko doradzam,lecz nie decyduje.Od tego sa
        mlodsi.
    • ezpa7z9 Ja mam płacić za błędy lekarzy ?Chora Polska!!! 15.02.06, 09:53
      Płacę składkę na NFZ i nic z tego nie mam .W styczniu zapisują mnie na
      specjalistyczne badania na ...grudzień!Można oczywiście prywatnie...na tym samym
      urządzeniu poprzez...,,fundację''.A sprzęt kupiono też za moje pieniądze.Pani
      doktor(a właściwie lekarz medycyny!) przyjmuje 3 pacjentów bo...ma dyżur w
      szpitalu(a może kosmetyczkę lub peeling) !!!Na receptach- leki z których
      ,,doktor''ma prowizję od agenta hurtowni z którym podpisał umowę!!A jedźcie
      ,,doktorzy''do Anglii czy Gabonu w ..piz..u!Do Polski przyjadą lekarze ze
      wschodu i za polskie kontrakty będą leczyć...lepiej niż zdemoralizowani polscy
      ,,doktorzy''.
      • Gość: Gospodarz Re: Ja mam płacić za błędy lekarzy ?Chora Polska! IP: *.sk5.am.poznan.pl 15.02.06, 10:41
        Na Twoim miejscu nie czekałbym aż przyjadą do nas lekarze ze wschodu,sam wyjedż
        na wschód.Lekarze pamiętajcie "nie obserwuje powikłań ten, kto nic nie
        robi".Czy to tak trudno powiedzieć że sprawa jest nieoperacyjna?
      • Gość: bubu Re: Ja mam płacić za błędy lekarzy ?Chora Polska! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 10:54
        w Szczecinie były przez miesiąc pielęgniarki z Ukrainy w jednym ze szpitali. Po
        miesiacu podziękowały- bo im się nie opłaca. I nie wyrażaj się wulgarnie!
    • Gość: Nen Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods IP: *.studentenheim.uni-tuebingen.de 15.02.06, 10:03
      To, ze na sali nie bylo neurologa jest porazajace... Ale tez dziwne, ze sie
      dziewczyna z zadnym nie konsultowala... Cokolwiek sie dzieje w obszarze glowy, a
      guz to juz na 100%, to sprawa dla neurochirurga...
      • Gość: pida Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 10:17
        Ciekawe jak neurochirurg zoperowałby guz nosa, wargi, języka, migdałka podniebiennego....... a przecież to wszystko to też głowa. Chyba, że autor wypowiedzi nie ma głowy, tylko sam mózg!! :)
      • Gość: Alina Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 10:21
        Gość portalu: Nen napisał(a):

> To, ze na sali nie bylo neurologa jest porazajace... Ale tez dziwne, ze sie
        > dziewczyna z zadnym nie konsultowala... Cokolwiek sie dzieje w obszarze
        glowy, a guz to juz na 100%, to sprawa dla neurochirurga...

Dziewczyna poddała się badaniom ki - niestety - operacji w szpitalu
        uniwersyteckim, który zatrudnia (podobno) samych fachowców. Zreszta gdybyś
        przeczytał dokładnie to mógłbys zauważyc, że diagnozy były różne, tylko
        zadziała siła szefa - nieomylnego.
        • Gość: krzywdam Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods IP: 62.111.139.* 15.02.06, 19:06
          Ale to nie profesor wykonywał zabieg tylko myślący lekarz, który znał
          wcześniejsze diagnozy więc powinien brać pod uwagę wszelkie możliwości
          • Gość: adam Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods IP: *.ghnet.pl 15.02.06, 19:41
            Ale podwladny lekarz wykonuje polecenia profesora! Wiec prof. powinien poniesc
            odpowiedzialnosc a nie zwalac winy na asystentow ! Ale zawsze tak jest ze
            obrywa ten mniej wazny, ci co maja wladze i uklady beda robic wszytsko by to im
            nie stala sie krzywda i by uciec samemu od odpowidzialnosci
            • Gość: amator odpowiedź dla Adama IP: *.ruc.lama.pl 15.02.06, 19:49
              O ile dobrze zrozumiałem artykuł profesor był nieobecny w klinice
            • Gość: krzywdam Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods IP: 62.111.139.* 15.02.06, 20:08
              >Właśnie na taką możliwość wskazywał jeden z lekarzy, który konsultował
              przypadek, czyli doc. Andrzej Urbanik - kierownik zakładu radiologii. - Dałem im
              takie rozpoznanie na piśmie - mówi Urbanik. Za guzem opowiedzieli się Marek
              Moskała - kierownik Kliniki Neurotraumatologii i prof. Jacek Składzień -
              kierownik Katedry i Kliniki Otolaryngologii.

>Operował jednak doc. Maciej Modrzejewski, zastępca prof. Składzienia.
              Doc. Modrzejewskiego nie przesłuchano w sądzie, bo nikt o to nie wnioskował. Nam
              powiedział: - W pewnym momencie zorientowałem się, że to jest rzeczywiście
              przepuklina, jak sugerował doc. Urbanik, ale wtedy było już za późno, już
              wiedziałem, że popełniłem błąd. Że skubnąłem nożem uszkadzając oponę - opowiada
              Modrzejewski
              • Gość: amator pytanie do KRZYWDAM IP: *.ruc.lama.pl 15.02.06, 20:23
                po co te cytaty.Chyba Wszyscy przeczytali artykuł na głównej stronie
      • Gość: lekarz Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods IP: *.skane.se 15.02.06, 12:18
        wiele zabiegow w okolicy mozgu robia nie neurochirurdzy ale inni specjalisci.
        Np laryngolodzy operuja ucho wewnetrzne wiercac kosci czaszki, czy np guzy
        przysadki przez nos, czasem wespol z n-chirurgiem. Wszedzie gdzie trzeba sie
        przebic przez kosci twarzy.

Operator mogl popelnic ten "blad", jesli nie dotarla do niego informacja, ze
        radiolog myslal o innej diagnozie. Tu raczej winny jest hierarchiczny system
        gdzie szef podejmuje decyzje ale potem umywa rece.
    • Gość: jacaja Wszyscy muszą płacić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.06, 10:38
      za popełnione błędy. Wiem, człowiek jest omylny. Ale kto tym panom zabronił
      skorzystać z "zabezpieczenia" jakim byłby neurochirurg?!
      Przecież operowali CZŁOWIEKA, nie kukłę, nie zwłoki w prosektorium! Jeśli nie
      jestem pewien - idę po poradę do innych.
      Studia medyczne człowiek SAM wybiera, idą tam ludzie, tak myślę, którzy chcą i
      umieją potem ludzi leczyć. Panowie docent, profesor, itd. powinni zostać
      pozbawieni prawa do wykonywania zawodu. Im najszybciej tym lepiej. Bo po
      pierwsze - nie szkodzić.
    • Gość: ewa Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods IP: *.ists.pl / *.ists.pl 15.02.06, 10:42
      Zatkało mnie, tym bardziej, ze miałam okazję zetknąć się z prof. Składzieniem (wtedy jeszcze docentem).
      Gość cieszy się opinią świetnego fachowca. Miał operować guz mojej mamy. Koniec końców operował dr.
      Tomik, i poszło swietnie. Tu operował jego zastępca, ale wina spadnie na wszystkich...
    • gail2005 Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods 15.02.06, 10:51
      150 tys to grosze, 400 000 tys tez nie adekwatne do krzywdy
      • Gość: Agata Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods IP: 81.21.194.* 15.02.06, 11:26
        gail2005 napisała:
        > 150 tys to grosze, 400 000 tys tez nie adekwatne do krzywdy

Oczywiście, że całkowicie nieadekwatne. Adekwatna byłaby dożywotnia renta ....
        tylko kto miałby ja płacić?
        Oczywiście WSZYSCY PŁACĄCY PODATKI I UBEZPIECZENI W NFZ z całej Polski!!!!
        No bo jeżeli płaciłby szpital to jego pieniądze biorą się wyłącznie z budżetu i
        z NFZ. A to NASZE pieniądze!!
        Na chorobę naszej "służby zdrowia" chyba juz nie ma lekarstwa
    • gail2005 Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods 15.02.06, 10:59
      Ciekawi mnie jak sad wykalkulowal te zenujace 150 tys zl???????
      • Gość: lekarz Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods IP: 149.156.31.* 15.02.06, 14:28
        Jak wykalkulował? Normalnie 1500 brutto podzielił przez 20 dni roboczych
        pomnożonych przez 7,35 godziny [dniówka]. Potem powinien wyliczoną stawkę
        godzinową przemnożyć przez wskaźnik inflacji i to powinno dać kwotę
        odszkodowania. Więcej konsekwencji roszczeniowcy i myślenia. Skoro tak
        wyceniana jest praca lekarza to logicznym jest że tyle jest wart jest podmiot
        tej pracy i ani grosza więcej. Nie mam nic przeciwko nawet bardzo wysokim
        odszkodowaniom , ale pod warunkiem że będzie ścisła zależność pomiędzy
        zasądzoną kwotą a pieniędzmi które potencjalnie lekarz może zarobić czyli tak
        naprawdę zostanie zachowana pomiędzy karą a oszacowaniem przedmiotu sporu czyli
        zdrowiem pacjenta. Jak ktoś każe pracować w imię powołania to potem w ramach
        równowagi może co najwyżej domagać opartego na powołaniu zadośćuczynienia
        (czyli niematerialnego). Ale to jest zbyt skoplikowane aby mogło to zostać
        zrozumiane przez nasze inteligenckie (głównie w pierwszym pokoleniu )
        społeczeństwo. Ja sam nawet jak wiem że pacjentowi można wykonać zabieg który
        jest skuteczny ale nie rutynowy i narażający chorego na większe niż mało
        skuteczne ale powszechnie przyjęte postępowanie nie robię tego bo nie będę
        ryzykował i brał osobistej odpowiedzialności jako specjalista za 1500 brutto na
        miesiąc i wali mnie to że szanse na wyleczenie chory ma mniejsze. Za to ja mam
        jakby co święty spokój i 0 ewentualnych problemów. Pozdrawiam, doktorek
        • Gość: ręce opadają!!!! Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.06, 14:40
          1500 zł zarabia profesor??????
          Bo choć on nie operował, ale stawiał diagnoze - jak sie potem okazało - błędną.
          • Gość: krzywdam Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods IP: 62.111.139.* 15.02.06, 19:17
            >Doc. Modrzejewskiego nie przesłuchano w sądzie, bo nikt o to nie wnioskował.
            Nam powiedział: - W pewnym momencie zorientowałem się, że to jest rzeczywiście
            przepuklina, jak sugerował doc. Urbanik, ale wtedy było już za późno, już
            wiedziałem, że popełniłem błąd. Że skubnąłem nożem uszkadzając oponę - opowiada
            Modrzejewski. Skutki "skubnięcia" dla Karoliny mają poważne konsekwencje
            neurologiczne.

WIĘC KTO POPEŁNIŁ BŁĄD??
    • Gość: lukad nie popełnia błędów tylko ten co nic nie robi! IP: *.interna2.uj.edu.pl 15.02.06, 11:00
      NIe ma lekarza który nie popełnia błędów uważam więc, że KAŻDEMU LEKARZOWI
      NALEZY ZABRAĆ PRAWO WYKONYWANIA ZAWODU PONIEWAŻ ALBO JUŻ POPEŁNIŁ ALBO WKRÓTCE
      POPEŁNI BŁĄD MEDYCZNY.
      Leczmy się u bioenergoterapeutów oni nie popełniają błędów (ciekawe czemu?)
      • Gość: Andersena Re: nie popełnia błędów tylko ten co nic nie robi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 11:06
        jasne, ale jest różnica między przepisaniem antybiotyku na chorobę wirusową, a
        amputowaniu komuś zdrowej nogi, nie uważasz?
      • Gość: Andersena Re: nie popełnia błędów tylko ten co nic nie robi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 11:07
        zresztą po Twoim ip widać Twój bliski związek ze środowiskiem lekarskim, więc
        może się nie odzywaj. To, co tu prezentujesz, to źle pojęta solidarność.
      • Gość: ręce opadają!!!! Re: nie popełnia błędów tylko ten co nic nie robi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.06, 13:47
        Powiedz to pacjentowi, któremu baran w białym kitlu przez pomyłke amputował
        zdrową nogę!!!! Albo zaszył chuste w brzuchu podczas operacji!!!!
        • r306 Mala polemika... 15.02.06, 14:10
          > Powiedz to pacjentowi, któremu baran w białym kitlu przez pomyłke amputował
          > zdrową nogę!!!! Albo zaszył chuste w brzuchu podczas operacji!!!!
          Czy rozprawiacie tak glosno o nieudolnych mechanikach samochodowych? O
          diagnostach, ktorzy na polskie drogi wysylaja samochodowe wraki siejace smierc?
          Nie, jakos nie slysze lamentu.

Wiem, ze w obliczu tragedii wyniklej z bledu lekarskiego stajemy przed
          ostatecznoscia tekigo bledu, wiec "winnego" mamy na wyciagniecie reki. Tylko
          troche mnie "smieszy" to zawodzenie na tym forum, gdyz bledow wszyscy jak tu
          siedzimy popelniamy mase i nawet nie zdajemy sobie sprawy z konsekwencji ich
          nastepstw. A sa one czesto tragiczne - tak jak w przypadku bledu mechanika
          samochodowego.

Zastanawia jeszcze jedno - dlaczego mechanik w tym kraju zarabia wiecej niz
          lekarz na etacie....

Od razu ucienam - nie jestem medykiem. Jestem programista i moze wlasnie
          dlatego wiem jak czesto popelnia sie bledy....
          • Gość: ręce opadają!!!! Re: Mala polemika... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.06, 14:20
            Nieudolny mechanik szybko bankrutuje :D
            Diagnosta - wrak wyśle na droge tylko wtedy gdy jest "wrażliwy" na gruba
            kopertę, normalnie nie powinien tego zrobić.
            Poza tym - właściciel takiego auta robi to "na własne życzeni" - sam z własnej i
            nieprzymuszonej woli wsiada do takiego auta. Natomiast nikt nie chce wyjść ze
            szpitala kaleką, tylko zdrowym.
            Ale - jakby był przypadek, że ktoś zginął z tego powodu-dopuszczenia wraku do
            jazdy - podejrzewam, że byłaby taka sama awantura :D
            Hmmm - coś mi sie wydaje, że masz skleroze, bo były wielkie dyskusje, gdy były
            arty o sprowadzaniu używanych samochodów :D Na tym i innych portalach :D

Nie potrafię tylko zrozumiec jednego - obrońców lekarza, który zaszywa
            pacjentowi chustę w brzuchu podczas operacji, amputuje nie tę nogę co trzeba...
            Sami zmieniają zdanie, gdy spotka ich sytuacja, że debilny konował wyśle im
            kogoś bliskiego na tamten świat.
            • r306 Re: Mala polemika... 15.02.06, 15:35
              > Nieudolny mechanik szybko bankrutuje :D
              Heheheheheh chybas oczadzial ;)
              BTW - widziales kiedys lekarza, ktory by nieudolnie zaszywal husty co druga
              operacje? Bo ja widzialem mechanikow, ktorzy srednio co piaty samochod
              fuszerowali ale jakos nie bankrutowali :)
              Problem polega na tym, ze jak mechanik (jeden i konkretny) sfuszeruje jedno
              auto, to sie nic nie dzieje, a jak lekarz zaszyje jedna huste to wszyscy o tym
              mowia. Ot taka jest zwykla prawda. A zagrozenie dla zycia w obu przypadkach
              podobne, jesli w przypadku mechanika nie wieksze.

> Poza tym - właściciel takiego auta robi to "na własne życzeni"
              No tus wpadl bracie.
              1. On tak - inni uzytkownicy drogi, z ktorymi sie spotyka - "niekoniecznie". A
              chyba przyznasz, ze stanowi on identyczne zagrozenie dla siebie, jak i dla
              innych uczestnikow ruchu.
              2. Na stol operacyjny tez kazdy kladzie sie na wlasne zyczenie i powinien znac
              wszystkie mozliwe zagrozenia - tak stanowi prawo. Co wcale nie jest
              usprawiedliwieniem - ani dla diagnosty fuszera, ani dla fuszery lekarskiej.

> Ale - jakby był przypadek, że ktoś zginął z tego powodu-dopuszczenia wraku do
              > jazdy - podejrzewam, że byłaby taka sama awantura :D
              Musiala by byc codziennie, a jakos nie widze. Wejdz na statystyki. W
              uzasadnieniach nader czesto pojawia sie "zly stan techniczny pojazdu".

> Hmmm - coś mi sie wydaje, że masz skleroze, bo były wielkie dyskusje, gdy były
              > arty o sprowadzaniu używanych samochodów :D
              Nic podobnego :) Sam w nich biore udzial. Tylko o ile pamietam, to tam glownie
              jezdzimy po Kubliku :) Chociaz paru rozsadnie wypowiadajacych sie ludzi, zawsze
              stwierdzi, ze ani Kublikowi nic do tego jakimi jezdzimy samochodami, ani tez
              rzadzacym, a jedynym ktory dopuszcza samochod do ruchu i bierze za to
              ODPOWIEDZIALNOSC jest.... diagnosta. Bęc.

> Nie potrafię tylko zrozumiec jednego - obrońców lekarza, który zaszywa
              > pacjentowi chustę w brzuchu podczas operacji, amputuje nie tę nogę co
              > trzeba...
              > Sami zmieniają zdanie, gdy spotka ich sytuacja, że debilny konował wyśle im
              > kogoś bliskiego na tamten świat.
              Iiiiii tam - prosty socjologicznie problem. Po prostu w ocenie globalnej nalezy
              bazowac na chlodnej analizie. Do niej potrzebny jest dystans. Dystansu nie ma
              osoba poszkodowana, co jest oczywiste.
              Dlatego m.in. w panstwach cywilizowanych dochodzi sie swoich racji na drodze
              sadowej, a nie na drodze samosadu. Ot i wszystko.
    • mariolka.k Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods 15.02.06, 11:36
      Mnie zaś to wcale nie dziwi!
      Ja tez zostałam oślepiona na stole operacjnym , w Szpitalu klinicznym AM, przez
      bład lekarza/ przed operacja widziałam!/ a ordynator powiedziała mi li i
      tylko / i to z wielka irytacja/ " Czy ktos obiecywał Pani, że bedzie pani
      widziała?!!!!!!!!!!!!"
      Dopuszczam błąd lekarski, ale lekarze pod "przykrywką" błędu ukrywaja czesto
      swoja indolencję, bezdusznośc i arogancję!!!
      Ale ci sami lekarze, za cięzkie pieniadze przyjmuja w "swojej" klinice
      prywatnie i tam całkiem inaczej podchodzą do ludzi i ich problemów!
      Zgroza!!!!
    • Gość: s Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods IP: *.net.autocom.pl 15.02.06, 11:42
      Profesor nigdy nie przyzna racji doktorowi. To za niski poziom.Szkoda
      dziewczyny.
      Ale dobrze, ze płacą takie gigantyczne odszkodowania.Powoli,powli dotrze do
      świadomosci lekarzy,że należy zrobic tzw.konsylium,a nie podejmować decyzję
      jednoosobowo.Doktorzy i docenci boją się podskakiwać przełożonemu. A przełożony
      nie zawsze jest nieomylny.
      Do Składzienia chodziłam ,kiedy jeszcze był dr i przyjmował w Sophii na rynku.
      Byłam zadowolona.
    • Gość: gosciu Re: tomografia droga pewnie miala x-ray IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 11:53
      a co ty synku wiesz o gnojeniu? powiem tak: co bys nie myslał, czego bys nie
      wiedzial i nie doswiadczyl to kultury u ciebie za grosz. a jak jej nie ma to
      lepiej nic nie pisz. jak mozesz wydawac zdecydowane opinie nic nie wiedzac o
      sprawie?
      • Gość: ręce opadają!!!! Bezmyślni lekarze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.06, 13:45
        Przypadek z własnego doświadczenia :D
        USG wykazuje zmiane na trzustce, po 3 badaniu [zmiana sie powiększa] lekarz
        kieruje na tomografie. Badanie wykazuje zmiane na trzustce i ogniska
        hypodensyjne w wątrobie :P
        Lekarz stwierdza, że "nic sie nie dzieje"!
        W końcu po pół roku wkurzony na maxa pacjent idzie do innego lekarza - ten
        rozpoznaje zaawansowanego raka!!!!!!!!!!!!!
        Po kolejnym pół roku pacjent umiera!!!
        Jakie jest rozwiązanie?
        Rodzina zmarłego powinna kupić Kałasznikowa i odstrzelić "geniusza medycyny"
        który twierdził że nic sie nie dzieje!!!!

Ignorancja, tupet i elementarne braki w wykształceniu!!! Obraz polskiego
        lekarza!!!!!
        • Gość: Chrobry Re: Bezmyślni lekarze IP: *.upc.chello.be 15.02.06, 14:51
          Wlasnie .
          Dlatego odebrac WSZYSTKIM prawo wykonywania zawodu. Polacy leczcie sie sami!!!
          Bez litosci bedzie okulista (ciekawe z czym skojazy np. kat przesaczania)
          ~zgnoic_lekarzy bedzie neurochirurgiem pokroi moze swoj mozg niech zrobi analize
          organoleptyczna czy przypadkiem nie ma osrodkow przezedzenia substancji szarej
          no tak ale najpierw bedzie musial znalezc mozg... Ale bylo by fajnie. Nie ma
          lekarzy gazeta nie ma materialow na sensacje. Nie, to nie bylo by fajnie...
          Gowniaze indolenci kretyni i inni nie mieli by kogo oplowac. Musieli by np.
          zaczac sie uczyc albo wziac sie do roboty... Oj bylo by nudno...
          • Gość: ręce opadają!!!! Re: Bezmyślni lekarze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.06, 14:56
            Po pierwsze - opisałam konkretny przykład bezmyślności i tępactwa lekarzy!
            A ty wyjeżdzasz z tekstem - leczcie sie sami!!! Czyżby kolejny "oburzony"
            dochtórek????
            Po drugie - błedy lekarskie byłe, są i będą, ale nagannym jest próba uniknięcia
            odpowiedzialności przez lekarza!!!
            Ponadto - wypraszam sobie wyzwiska od gówn..rzy, indolentów i kretynów!!!
            Prawda ukłuła???
            Dochtórek-cham??? Ładną etykietke wystawiasz środowisku lekarskiemu!!!
            Nieuków i chamów!!!!
            • mouset Re: Bezmyślni lekarze 17.02.06, 16:07
              Z Ciebie dopiero chamka, słoma wychodzi z każdego postu. O wolnym wyborze
              lekarza nie słyszałaś?, nie podoba Ci się jeden to idź do drugiego, jakoś tak
              postępuje się z fryzjerami, mechanikami, sklepami itp.
        • Gość: krzywdam Re: Bezmyślni lekarze IP: 62.111.139.* 15.02.06, 18:56
          A może to był lekarz, który w odróżnieniu od wymienionych w artykule lekarzy nie
          odważył się podjąć ryzyka operacji w obawie przed odszkodowaniem?
    • Gość: Andersena Re: HAARP i MEDYCYNA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 11:55
      wziąłeś to z Onion czy Nowego Pompona?
    • Gość: baba Re: HAARP i MEDYCYNA IP: *.lublin.mm.pl 15.02.06, 12:34
      serio to traktować czy jako kpinę?Jeśli to prawda to mnie zatkało!Skąd te plagi
      w USA czemu nie użyją tej "Broni
      To chyba tańsze niż wojny
    • Gość: BD Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods IP: *.ghnet.pl 15.02.06, 12:35
      Jestem przerażoną tragedią Karoliny jak również doc.Modrzejewskiego.Bo sa to
      dwie tragrdie - rózniące sie od siebie ale Oboje zapłacili wysoką Cenę.
      Znam osobiście doc.Modrzejewskiego ,operował mnie wielkokrotnie ,jesetm
      pacjentką Kliniki od 8 lat i czytając ten artykuł padł na mnie blady
      strach,że "Moj doc.Modrzejewski" ,ktory mnie cały czas prowadził został
      zawieszony w czynnościach.
      Nie wiem jak wyrazić swoje emocje smutku,wszystko co napisze i jak nic nie
      zmieni.Wyrażam tylko ubolewanie nad tą tragedią i wiem,ze nie powwiny się
      zdarzac takie przypadki ,ale są sytuacje ,które się jednak zdarzają i nie zawse
      porę możemy temu zapobiedz.BD
    • Gość: ręce opadają!!!! Re: HAARP i MEDYCYNA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.06, 13:56
      Wiesz że dzwonią, tylko nie wiesz w którym kościele.
      Coś tam poczytałes i dorabiasz teorie :))))))
    • mescalero Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods 15.02.06, 14:23
      "Winniśmy wdzięczni być wielkim umysłom
      niweczącym przesądy. (...) rzadkimi są
      ludzie nie ulegający urojeniom panującym
      współcześnie i mający odwagę spojrzeć w
      oblicze prawdy, przed którą korzy się hołota"
      Anatol France, Poglądy księdza H. Coignarda
    • mescalero Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods 15.02.06, 14:26
      Wartość życiu może nadać jedynie służba, z jaką zwracamy się ku sprawie człowieka. Brzmi to cokolwiek oschle i ogólnikowo. Ale to jedyna prawda, jaką poznałem, z wszystkimi następstwami. Nikt nie może siedzieć na kwitnącej łące jak byczek Fernando, nikt nie może bezkarnie wąchać pięknych kwiatów. Jesteś człowiekiem, musisz więc żyć na ludzką modłę, pośród ludzi. Żyjesz po ludzku, jeśli żyjesz sprawiedliwie. Jeśli u spodu każdego twojego uczynku i słowa leży ten oto zamiar: nie szkodzić ludziom. Jeżeli usiłujesz - nie zwracając na siebie uwagi i nie popisując się - pomagać ludziom. Czasami w ten sposób, że nie przemilczasz prostych prawd. Czasami - nie przekazując dalej cudzych kłamstw. Czasami jedynie przez to, że nie mówisz 'tak', kiedy wszyscy wołają 'Tak, tak!'. Nie godzić się, przez całe życie, konsekwentnie, na to, co jest kłamstwem ludzi, większe to bohaterstwo, niż okazyjnie, bijąc się w piersi, głośno przeciwko niemu protestować. Tylko wtedy spoczniesz w spokoju na łoży śmierci, jeżeli każdego dnia, w pełni tego świadom, służyłeś prawdzie. Czasami prawda jest prosta i drobna. Lecz ty nie przebieraj. Taka jest wartość życia.
    • Gość: Chrobry Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods IP: *.upc.chello.be 15.02.06, 14:55
      Musze zauwazyc ze wycieto duzo postow broniacych lekarzy... Tak dalej gazeto.
      Manipulujcie dalej. lub czasopism
      • Gość: ręce opadają!!!! Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.06, 14:57
        Przepraszam, a co tu bronić????
        "Mundrego" profesora, który ma gdzies diagnozy innych lekarzy, bo "un jest
        profesór!!!"
        • Gość: Chrobry Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods IP: *.upc.chello.be 15.02.06, 15:54
          Byly inne watki dyskusji.
          Jesli znalbys sie na medycynie wiedzialbys ze nic nie jest takie proste. I
          oskarzanie nie jest takie oczywiste. Ty masz na wszystko jasna odpowiedz ale
          niestety to jest tyowe dla ignorantow. Medycyna to nie jest sprzedawanie ogorkow
          na straganie a wielu lacznie z politykami do tego chce medycyne sprowadzic.
          Nikogo nie bronie ale tez nikogo nie oskarzam. A dlaczego? Postudiuj medycyne to
          sie dowiesz...
        • mouset Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods 17.02.06, 16:10
          Oj wychodzą kompleksy i braki w edukacji, dosłużyłaś się jakiegoś stopnia w
          życiu że tak kpisz z innych, czy też zakończyłaś karierę na ósmej klasie
          podstawówki?
          • Gość: tom Re: Szpital Uniwersytecki ma płacić rekordowe ods IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 23:24
            Jestem chirurgiem i wiem, że czasami można popełnić błąd.
            Pośpiech, ciągła gonitwa, aby dorobić do 849 zł pensji.
            Proszę nie piszcie o ubezpieczeniach OC płaconych przez lekarzy :/
            Jak to zapłacić z takiej pensji ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka