Dodaj do ulubionych

Ulga remontowa a US - Czy to prawda?

18.11.05, 09:35
Niedawno usłyszałam, że jeśli ktoś skorzystał z ulgi np. remontowej i US
przyczepi się choćby do jednej faktury to automatycznie odrzuca całe
odliczenie a nie tylko kwotę wynikającą z tej błędnej f-ry. Czy to prawda?
Obserwuj wątek
    • jap_1 Re: Ulga remontowa a US - Czy to prawda? 20.11.05, 21:23
      Mnie kazali napisać korektę i zwrócić część pieniędzy z karnymi odsetkami. Ale
      pomyłka była niewielka (kilkadziesiąt złotych).
      • krokus77 Re: Ulga remontowa a US - Czy to prawda? 22.11.05, 13:21
        A wzywali Cię do przestawienia faktur czy dołączyłaś(eś) od razu przy składaniu
        PIT?
        • Gość: piotrek Re: Ulga remontowa a US - Czy to prawda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 06:24
          Oczywiście czekasz na wezwanie i dopiero udowadniasz wydatki fakturami przed
          urzędnikiem, a na pewno nie ma obowiązku dołączać ich do zeznania podatkowego.
          Ja korzystałem z "dużej" ulgi budowlanej i wszystkich remontowych, więc wzywany
          byłem regularnie co drugi rok. Najlepiej przygotuj sobie w excelu piękne
          zestawienie fakur które uwzględniłeś w rozliczeniu z opisem czego
          dotyczą,będzie to pomoc dla ciebie, a w przypadku wezwania do urzędu masz
          gotowca i urzędnik patrzy łaskawiej na tak przygotowanego petenta - to działało
          przynajmnie u mnie. Kiedyś odliczyłem fakturę zbiorczą gdzie była tez
          wyszczególniona pozycja niepodlegająca odliczeniu o wartości 200 kilka zł,
          urzędniczka oczywiście wyłapała to, ale że nie byłem roszczeniowy, byłem dobrze
          przygotowany i po prostu miły podarła moje wezwanie, swoja kopię i
          stwierdziła "Pana wogóle tu nie było" więc chyba miałem dużo szczęścia.
          Więc lepiej upewnić się co i za ile odliczasz i przede wszystkim czy możesz to
          odliczyć, pomyłki są niestety kosztowne.
          • Gość: krokus77 Re: Ulga remontowa a US - Czy to prawda? IP: 212.160.138.* 25.11.05, 15:02
            Dzięki za radę. Zastanawiam się tylko czy jeśli będę miała fakturę np. na szafę
            wnękową ale szafę będę miała robioną np. w marcu 2006 to czy mogą mi to
            skottrolować? - tzn. czy US ma prawo sprawdzić czy dana rzecz, na którą mam
            fakturę, jest rzeczywiscie w moim mieszkaniu?
            • jap_1 Re: Ulga remontowa a US - Czy to prawda? 25.11.05, 17:21
              PITa złożysz pewnie w lutym, albo marcu. Zanim ci to sprawdzą, będzie maj,
              zanim wpadnie im do głowy, że może coś sprawdzić, będzie pewnie 2007 rok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka