Dodaj do ulubionych

Cenowy skandal

IP: 213.134.191.* 23.02.06, 21:43
Ludzie niech mi ktoś wytłumaczy jak to jest? Mieszkam z rodziną w K-owie od
wieków. Chodze do pracy zarabiam nie na sam chleb ale i na coś do tego chleba
wystarczy, moja żona tak samo. Mamy małą córeczke i kurna nie moge kupić
mieszkania! Bo ceny oszalały. Czy w naszym kraju pierwszeństwo w kupnie mają
obcokrajowcy? Dlaczego nie ma jakiś programów ochronnych dla Polaków po
wejściu do Uni? przecież my nie możemy sobie tak ot pojechac za granice kupić
mieszkania czy działki - a oni tak robią. Wykorzystuja to że dla nich cena za
mieszkanie za 300 czy 400 tys to tak jakby po prostu kupili nowy samochód.
Zaś dla nas to mordęga przez następne 30 albo i 35 lat i jedzenie chleba ze
smalcem. Patrze na Krowodrze bo o Śródmieściu nie wspomne, Wola Justowska
odpada bo mi sie nie podoba - niby taka dobra dzielnica a drogi dojazdowe to
w sredniowieczu chyba lepsze były, Ruczaj niby łądny ale infrastruktura
koszmar odlot, Podgórze w kierunku Swoszowic - tydzień wołami do centrum a
ceny jak na Ruczaju z którego na upartego na butach do Rynku dojdzie. Ludzie
czy rdzenni mieszkańcy Krakowa, a nawet przybysze z poza Krakowa mają
mieszkać za Krakowem??? No niech mi to ktoś wytłumaczy.
Obserwuj wątek
    • Gość: wujo Re: Cenowy skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 21:52
      Co tu tłumaczyć. Mamy tzw. owczy pęd i chyba szybko się to nie zmieni. Głównymi
      napędzajacymi są oczywiście obcokrajowcy, ale winowajcami są również dziani
      rodacy którzy usłyszeli w TVN24 lub wyczytali w Rzeczpospolitej, że na
      mieszkaniach w Krakowie na pewno dobrze się zarobi i kupują lokale na wynajem.
      Moim zdaniem są jednak pewne granice absurdu i ten wzrost cen musi się skończyć.
      Jeżeli widzę, że ktoś życzy sobie 350 tys za trzypokojowe mieszkanie w bloku z
      wielkiej płyty na os. Podwawelskim to zastanawiam się kto to kupi? Jeżeli ktoś
      kupi to znaczy, że mamy już koniec świata i trzeba sie przenieść do Wieliczki
      lub Skawiny.
      • Gość: domeczek Re: Cenowy skandal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.06, 22:35
        Zgadzam sie dlatego kupiłem działkę i wybudowałem dom. Smieję się teraz z tych
        co się bujają na tych swoich 70m za 300-350tys:-)))))w blokach upchanych jeden
        przy drugim.Niestety i tak stoimy w tych samych korkach,gdyż dojazd do Krakowa
        zajmuje mi 5 minutek
        Pozdrowionka dla naiwnych!!!!
        • Gość: BiLe Re: Cenowy skandal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.06, 09:24
          Ja też policzyłem wszystko do kupy i stwierdziłem, że nie stać mnie na
          mieszkanie 70m2 + miesjce postojowe + komórka lokatroska w Krakowie, więc biore
          się za budowanie domu :)) Tyle że działki ostatnio troche też w górę niestety
          poszły ...
          • Gość: sceptyk Re: Cenowy skandal IP: *.ib.ap.krakow.pl 24.02.06, 11:26
            Jesli sadzisz ze wybudowanie wlasnego domku to idealne rozwiazanie to sie
            mylisz. Zmienisz zdanie po kilku-kilkunastu latach jak domek zacznie Ci sie
            sypac - wtedy wszystko bedziesz musial naprawiac sam - dach, wymiana
            instalacji, wymiana okien drzwi itp... a to dopiero beda poczatki. Wiem co
            mowie, przezylem ponad 30 lat w takim domku i teraz mam juz dosc. No chyba że
            stac Cie na stałe oplacanie firm remontowych - jesli tak to OK :)
            • Gość: Wacław Re: Cenowy skandal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.06, 12:10
              Taaaakk, bo mieszkania się nie sypią :) - mnie się mieszkanie "na nowym,
              prestiżowym osiedlu" zaczeło sypać po półtora roku - pęknięcia, szpary w
              scianach. Okna są nieszczelne wiec też czeka mnie ich wymiana :) Wiec jezeli
              dom zacznie się sypac po kilkunastu latach dopiero, to nic tylko go budować.
            • Gość: Geko Re: Cenowy skandal IP: 213.134.191.* 24.02.06, 17:43
              Masz rację Sceptyku. Dom jest fajnie miec. Ale na tym fajność się kończy. Bo
              taki domek raz że sporo kosztuje w utrzumaniu i dla przyzwoitego funkcjonowania
              samochód musisz miec do dyspozycji, bo w razie choroby dziecka pogotowie
              dobrowolnie nie przyjedzie a z dzieckiem bujać sie trzeba. Do busa dzieciaka
              nie wpakujesz chorego, bo albo tego busa nie ma jak go trzeba albo jest i
              trzeba sobie było w nim miejsce zarezerwowac wczesniej. Poza tym ja często
              wyjeżdzam w delegacje zona zostaje sama, albo wyjezdzamy wszyscy razem na tzw.
              wypady - trzeba dziecku pokazać świat a i żona marudna to trzeba jej pokazac że
              poza domem jest inne życie. A wtedy dom stałby pusty. I myslę że po takich
              kilku wypadach mógłby zostac faktycznie pusty czytaj ogołocony przez złodziei.
              Poza tym koło domu tez trzeba jakoś utrzymać a z tego co widze to w naszym
              ciasnym pokoiku nawet kwiatki w doniczkach nie mogą się jakoś ostać. Ot taka
              ręka. Marzy mi się mieszkanie 52-56 m kw 3 pokojowe w ustawieniu wschód zachód
              albo południe i zachód. Ale dzisiaj to sa jak widze marzenia bo AWIM wszystkie
              od zachodu sprzedał Wawel ma same duże i przy torach. Deweloper na Urzędniczej
              walczy. Na Rydla cena kosmiczna, Bronowicka też cena, zostaje Cieszyńska gdzie
              cena pewnie tez przekroczy 7 albo AS kto to wie - pierwsza ich inwestycja na
              Łobzowie, a koło jednostki i Orbitu też nie wiadomo. Niby jest wybór a nie ma
              bo cena ... eh
              • Gość: domeczek Re: Cenowy skandal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.06, 19:14
                Widzę,że poruszyła Was moja wypowiedź.A oto szczegóły:
                Mamy dom 160m2, koszt budowy wraz z działką 360 tys.Odległość 5km od granicy
                Krakowa.Jeśli ktoś nie potrafi podlać cwietów w domu to faktycznie nie zrozumie
                no i podejrzewam,że nie ma pojęcia o mieszakniu na wiekszej powierzchni i niech
                zostanie w swoim M3.Mieszkanie w czterech ścianach z balkonikiem na pare m2 i z
                widokiem na tory czy ulice zapewne jest szczytem marzeń co poniektórych, ale
                nie jest też wyjściem ostatecznym.Zresztą każdy może robić to co chce a mieć
                dom to jest jedna z alternatyw.Koszty utrzymanai domu wraz z dojazdami do pracy
                około 1000zł w zimie, w lecie o połowe mniej.Jednak komfort mieszkania o niebo
                lepszy.
                • Gość: klm Re: Cenowy skandal IP: 213.134.191.* 24.02.06, 21:02
                  wszystko rozumię ale jest jedno zaczarowane zdanie "jestem zameldowany w
                  Krakowie i tu urodzą się moje dzieci" i wiele osób spoza miasta ma takie
                  poglądy i podsyca koniunkture wiem o wielu atakcyjnych działkach ale wszystkie
                  poza Krakowem mysle że nie chodzi o mieszkania ani o dojaz ale o czysty
                  snobizm bo jak taki anglik sie pochwali że ma mieszkanie w Krakowie i
                  zaprazsza na impre na Kazimierzu to się znajomi rzucą ale jak powie np w
                  Zabierzowie to g.... w d... prawda ?? i jeszcze jedno poczytajcie prasę
                  londyńską piszą że podobono mieszkania w krakowie jako inwestycja mają
                  najwyższą stopę zwrotu w europie to nie ma się co dziwić ich oślemu pędowi
                  • Gość: klm Re: Cenowy skandal IP: 213.134.191.* 24.02.06, 21:10
                    szkoda ze już zablokaowali search.ft.com/search/totalSearch_Form.html?
                    vsc_appId=ts&symb=&ftsite=FTCOM&searchtype=equity&vsc_query=krakow+poland&search
                    Option=news&x=24&y=9
                  • Gość: domeczek Re: Cenowy skandal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.06, 21:38
                    Cóż nie mowię,że nie jest dobrze mieć mieszkana w Krakowie.Takowe posiadam,ale
                    nie kręci mnie już mieszkanie w blokowisku mieszkałem przez 32lata i miałem już
                    tego dość!!!Przeprowadziłem sie na powiedzmy wieś i jestem zadowolony:-)
                    • Gość: Geko Re: Cenowy skandal IP: 213.134.191.* 24.02.06, 22:21
                      Nie wiem czy mieszkanie w bloku jest dla mnie szczytem marzeń. Nie sądze, ale z
                      drugiej strony czemu nie w apartamencie o dużej powierzchni powiedzmy 200 m z
                      ogromnymi oknami i na bardzo wysokim pietrze, na dole portier, pokojówki,
                      siłownia, basen i takie tam szmery bajery - po prostu wygodne zycie. Kazdy z
                      nas ma coś ze snoba. Mój polega na wygodzie. Dom dla mnie to kłopot. A do
                      mieszkania mam zarządce który sie martwi o remonty, wywóz śmieci, odśnieżanie
                      itp., itd. Ciebie Domeczek rozumiem doskonale - lubisz prywatnośc, spokój,
                      cisze, przyrode. Mnie to na razie nie pociąga, ale kto wie z czasem pewnie też
                      tak będę chciał.
                      • Gość: Tass Re: Cenowy skandal IP: *.range81-151.btcentralplus.com 25.02.06, 01:49
                        Kochani, i jedno i drugie ma wspaniale zalety. Ja jestem wielkim zwolennikiem
                        domow i przestrzeni, jednak czysty rachunek ekonomiczny sprawil ze mam 90m2 w
                        Krakowie + garaz i teras, widok na park duze okna.Uzytecznosc podobna do domu,
                        zima niporownywalnie wiekszy komfort. Jednak gdybym mial mieszkac na 44m w
                        wielkiej plycie to opcja jest tylko budowa domu. Angole mnie tez wkurzaja, dla
                        nich nieruchomosci to taka swieta krowa. U nich owczy ped ostatnich 7-iu lat
                        juz sie skonczyl wiec szukaja u nas, ale zamiast z tym walczyc pomyslmy lepiej
                        jak to wykorzystac dla siebie. Pozdrawiam Krakow.
                  • Gość: wujo Re: Cenowy skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 00:19
                    OK niech więc Angole dalej kupują. Niedługo będą te mieszkania kupowali sami od
                    siebie i to dopiero będzie biznes. Ciekawe ilu Polaków będzie kupowało ochoczo
                    60-metrowe mieszkania za 400 tys.

Krakowski rynek nieruchomości przypomina nieco naszą giełdę. Wszyscy zdają sobie
                    sprawę, że te mieszkania nie są warte tych pieniędzy jakie się za nie płaci, ale
                    popyt jest bo jest przekonanie, że będzie jeszcze drożej. Szkoda, że nie ma
                    jeszcze tego przeczucia co wśród inwestorów na GPW - bańka musi pęknąć prędzej
                    czy później.
                    • Gość: Mio Re: Mit cenowy IP: 195.116.22.* 25.02.06, 09:38
                      Nie obraźcie się, ale śmieszna jest ta wasza frustracja i oburzanie sie na Anglików. Chciałbym poznać statystyki jakiż to procent mieszkań został sprzedany został obcokrajowcom i o jakie dokładnie mieszkania chodzi.
                      Jak znam życie jest to maksymalnie 3-4%, przy czym w znnnaaaakommiitej większości są to apartamenty w centrum miasta, więc cena ich zakupu nie powinna mieć większego znaczenia dla cen standardowych mieszkań na przedmieściach. Prawda?

Musicie zrozumieć cena nie bierze się z faktycznej wartości danego towaru, ale z kwoty jaką ktoś chce za niego zapłacić. Dopóki w Krakowie będzie taka nadwyżka popytu nad podażą, nie ma żadnych szans na zatrzymanie się cen i tu jest problem, a nie w jakiś "anielskich apartamentach" kupowanych przez Anglików.
        • Gość: gosciu Re: Cenowy skandal IP: 151.193.120.* 04.01.07, 07:38
          bardzo Ci dziekuje, rowniez Cie goraco podrawiamy !!!!
          :D :D :D
    • Gość: Pablo.Y37 Re: Cenowy skandal IP: *.77.classcom.pl 23.02.06, 23:46
      Geko: mnie to też wkurza ale jak (na razie) wyboru nie ma, skontaktuj się ze mną
      na priv - może coś razem wymyślimy. wisniepa@um.krakow.pl/0604 69 22 63. Cześć!
      • Gość: Tess Re: Cenowy skandal IP: *.range86-135.btcentralplus.com 25.02.06, 12:00
        Mio masz celkowita racje, widac zo drabiales/as lokcje z ekonomii w szkole.
        Jadnak to nasz kraj i mamy prawo do takich opinii. Oni o nas tak samo tylko w
        innych dziedzinach, i nie chodzi tu tylko o anglikow, ( jak juz wczesniej
        gdzies napisalem maja oni niesamowite zamilowanie do spekulacji na rynkach
        nieruchomosci). Gosc zaczal ten watek majac na mysli dostepnosc posiadania
        dachu nad glowa w miescie w ktorym sie wtchowalismy i ktore kochamy.
        Pamietac nalezy ze za 160tys.euro mozna przyzwoicie mieszkac w Can,
        Kopenhadze,blisko Rzymu czy Barcelony, wiec ceny stana biorac pod uwage wybor
        jaki ma zagraniczny inwestor.
        Z drugiej strony masz racje rynek nieruchomosci sie posegmentowal i bardzo
        dobrze. Z powazaniem
        • Gość: Geko Re: Cenowy skandal IP: 213.134.191.* 26.02.06, 16:10
          Całkowita racja. Kraków to piekne miasto. Ciesze sie że tutaj mieszkam. Ale
          trochę śmiesznie wyglądają osiedla gdzie jeden blok to exclusive z wjazdem
          przez prtiernię a drugi czy trzeci obok to rudera. No ale cóż..
        • Gość: Geko Re: Cenowy skandal IP: 213.134.191.* 26.02.06, 16:12
          i jeszcze do poprzedniej mojej wypowiedzi - patrzeć z okien apartamentowca za
          cięzką kasę na takie rudery - to dopiero przyjemność. Pozdrawiam wszystkich.
          • Gość: Tess Re: Cenowy skandal IP: *.range81-151.btcentralplus.com 26.02.06, 16:53
            Ha,ha mazs racje Geko. Widac ze dla niektorych to wszystko jedno co maja za
            oknem. Szacuneczek
            • Gość: onio do Geco IP: *.76.classcom.pl 26.02.06, 23:26
              witam

gdzie mozna znalezc info o tych inwestycjach (AS w lobzowie, cieszynska,
              rydla ) ?

bede wdzieczny za info

pozdrawiam

onio
              • morfinka_12 Re: do Geco 27.02.06, 10:01
                Cieszyńska, developer murapol ceny od 11.000 Brutto za m2 - stan developerski,
                dobre :)
                • Gość: KaśkaGM Re: do Tess IP: *.chello.pl 27.02.06, 10:13
                  A gdzie to widziałaś - lub też widziałeś - coś za 160 000 euro w jakim kolwiek
                  z wymienionych przez siebie miast ????
                  • Gość: Tess Re: do Kasi IP: *.range86-134.btcentralplus.com 27.02.06, 14:35
                    Podrozuje duzo po Europie, Kasiu. Usciski
                    • Gość: darin Re: do Kasi IP: *.cust.homechoice.net 05.09.06, 00:41
                      160 tys euro? ale to chyba daleko pod barcelona :) nawet na el-borne mieszkania 50m2 kosztuje od
                      250tys euro a to niby jedna z tanszych i upcoming dzielnic...........
                      Mieszkanie w Krakowie to nadal "taniocha" dla wiekszosci europejczykow - a dla anglikow to pestka
                      (oczywiscie nie dla wszystkich - glownie dla londynskich investment bankers, ktorzy juz nakrecili cene
                      mieszkan w centrum do idiotycznych granic - 2 pokojowe mieszkanie w ok Baker Street, ok 50m2 z
                      wykonczeniem srednim na rynku wtornym to min 450 tys funtow - i prosze jakie tanie sa krakowskie
                      "apartamenty" :)
              • Gość: Geko Re: do Geco IP: 213.134.191.* 27.02.06, 17:35
                Informacje o zapowiedziach inwestycji znajdują się na stronach internetowych
                jako planowane murapol, mieszkaniowy as, dombud, zasada a przede wszystkich
                reklamy w dodatkach mieszkaniowych krakowskiej prasy (środa, czwartek -
                zajawki). Trzeba poświecic trochę czasu na przejrzenie różnych informacji, zeby
                potem wyciągnąc z tego prawidłowe wnioski.
                Do Morfinka_12 - rany nie wiedziałem że wyskoczyli juz na cieszynskiej na 11
                tys!!! Co za świat. Czy ktoś wie jakie są ceny aktualnie w Wiedniu???
                • Gość: onio Re: do Geco IP: *.76.classcom.pl 27.02.06, 21:46
                  dzieki Geco

ani Dom-Bud ani AS nie maja obecnie informacji na stronach internetowych,
                  zreszta zasada poza Morelowa tez nie a Murapol tylko wspomina o Cieszynskiej i
                  o blizej nieokreslonych Bronowicach, bede szukal w prasie

pozdrawiam
                  • Gość: KaśkaGM Re: do Tess IP: *.chello.pl 28.02.06, 08:49
                    Mam masę znajomych w Europie i teściów w Holandii, przez rok mieszkałam we
                    Włoszech. I jakoś np. w Holandii nawet w najbardziej "zapyziałej" wiosce, w
                    najbiedniejszym rejonie ceny są znacznie wyższe.... I nie wydaje mi się, aby W
                    Cannes - bo chyba to miałaś na myśli pisząc "Can" - można było znaleźć coś
                    własnego za 160. Pozdrawiam
                  • Gość: Geko Re:Do Onio IP: 213.134.191.* 28.02.06, 16:45
                    Najprostszym sposobem sprawdzenia co gdzie co ma jest po prostu odwiedzenie
                    giełdy mieszkań w Sokole i bezposredni kontakt.
                    • Gość: Jadzia Re:Do Onio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 18:28
                      popatrzcie na yahoo
                      juz od 100 000$ dobre apartamenty - wykonczone
                      obowiazkowo z szafkami kuchennymi, pralka , suszarka i lodowka
                      zeby w XXI pisac takie bzdury , ze na Zachodzie wszystko drozsze
                      ceny w Polsce w obsikanych blokowiskach , w dodatku niebezpiecznych sa koszmarne
                      i nie liczcie , ze ktos z zagranicy bedzie w nich mieszkal, chyba z Ukrainy
                      • Gość: Mio Re:Do Onio IP: 195.116.22.* 28.02.06, 21:05
                        "Janek, nie mieszajmy myślowo dwóch różnych systemów walutowych. Nie bądźmy Pewex`ami."

gdzie liberalne USA, a gdzie Europa?
                  • Gość: ono Re: do Geco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 21:46
                    as już ma na stronie wszystko, co trzeba
                    • Gość: Geko do Ono IP: 213.134.191.* 24.03.06, 22:52
                      Wiem wiem przeciez pisałem dużo wcześniej już że ma.
              • Gość: Kasia_38 Re: do Geco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 21:45
                Jeśli szukasz wiadomości o ASie to www.mieszkaniowy.as. Inni tez pewnie mają swoje strony
    • Gość: zizitop Tak mnie naszło... IP: *.autocom.pl 01.03.06, 11:03
      Tak mnie naszło...
      Jak mieliśmy wstąpić do UE to straszono nas wykupieniem ziemi przez
      obcokrajowców. No i mamy teraz mieszkania kupowane przez anglików i
      irlandczyków za ponad 4tys za metr.
    • Gość: tawuła Re: Cenowy skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 15:13
      Na przełomie 2001 i 2002 roku krótko pracowałam u dewelopera. Kierownik budowy
      i księgowy hobbystycznie policzyli, ile powinien kosztować metr kwadratowy
      mieszkania biorąc pod uwagę wszystkie koszty. Uwaga: 700-800 zł. A ceny na
      rynku zaczynały się wtedy od 1900 za metr kwadratowy.
      • Gość: elpol3 Re: Cenowy skandal IP: *.if.uj.edu.pl 01.03.06, 15:50
        Chyba zle cos policzyli. W branzowej prasie widzialem wyliczenia (mowa o
        Krakowie) na poziomie okolo 2000-2400 zl/m2. Silny wplyw ceny dzialki...
        przykladowo, dzialka na ktorej pewien developer buduje na jednym z podgorskich
        osiedli (lokacja nie uwazana za atrakcyjna) dwa domy (laczna liczba mieszkan cos
        kolo 100), kosztowala okolo 1.200.000 zl. Czyli na mieszkanie idzie w tym
        przypadku mniej wiecej 12.000 zl za dzialke. Podejrzewam, ze w atrakcyjnym
        miejscu (Krowodrza, Wola Justowska, etc.) cena takiej dzialki moze byc kilka
        razy wieksza.
        • Gość: klm Re: Cenowy skandal IP: 213.134.191.* 01.03.06, 20:27
          w 2001 roku koszt budowy m2 oscylował faktycznie koło 1000 zł ale od tego czasu
          działki podrożały i przy niskiej zabudowie z małą architekturą może oscylować
          nawet na poziomie 4000 zł aktualnie a wiadomo że firma ma generować zysk
          • Gość: Stefan Re: Cenowy skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 22:15
            Obecnie koszt budowy jednego metra kwadratowego to ok 2,7 tys zł, na co składa
            się: roboty budowlane i materiały ok. 2,2 tys zł oraz cena działki + prace
            projektowe ok. 500zł. Wiadomo na przedmieściach są tańsze działki i mniejsze
            koszty budowy niż w centrum, zatem ceny mogą być niższe.
            • precesja Re: Cenowy skandal 02.03.06, 09:30
              a ile kosztuje budowa bez ceny działki? dlaczego więc w innych miastach buduje
              się dużo taniej?
              cena działki jak najbardziej ma na cenm2 wpływ ale:
              wiele działek już dawno była zakupiona a cena m2 wedrowała w górę(vide Salwator
              i EkoPark, Europejskie)
              dlatego: ile kosztuje budowa, ale bez ceny działki?
              • Gość: gs Re: Cenowy skandal IP: *.ghnet.pl 02.03.06, 09:42
                > wiele działek już dawno była zakupiona a cena m2 wedrowała w górę(vide Salwator

A - przepraszam - jaki to ma związek?
                Jak ktoś miał z dziada pradziada działkę za którą nie dał ani złotówki to co,
                nie powinien jej doliczyć do ceny mieszkania na niej wybudowanego?
                Cena mieszkania zależy od kosztu budowy i OBECNEJ WARTOŚCI działki. I nie ma nic
                do tego kto, kiedy i za ile ją kupił.

> dlaczego więc w innych miastach buduje się dużo taniej?

Bo, np. tam pracownikowi możesz zapłacić 5zł/rbg i Cię będzie po rękach całował,
                a w Krakowie za 10zł/rbg nikt palcem nie kiwnie (stawki wziąłem z palca, chodzi
                o zasadę). A robocizna to od 30% (przy podstawowych pracach jak np. murowanie
                ściany) do 70% (np. tynkowanie) kosztów budowy.
                • Gość: precesja Re: Cenowy skandal IP: *.autocom.pl 02.03.06, 10:53
                  a ten to nie umieczytać,
                  powtórzę:
                  ile kosztuje koszt wybudowania mieszkania minus cena działki?
                  jak nie umiesz odpowiedzieć, nie odpowiadaj
                  >a w Krakowie za 10zł/rbg nikt palcem nie kiwnie (stawki wziąłem z palca,
                  chodzi> o zasadę).
                  mało znasz realia, zpytaj pracowników na budowie za ile pracują
                  i jeszcze powiedz mi ile procentowo jest w cenie m2 kosztów wypłat dla
                  pracowników
                  • Gość: Stefan Re: Cenowy skandal IP: *.technika.net.pl 02.03.06, 15:06
                    To raczej ty znasz się mało, a nie kolega który chciał ci wyjaśnić sprawę.
                    W Krakowie droższa jest praca niż np. na Śląsku, droższe są materiały
                    budowlane, a nie opłaca się wozić cegły np. z Suwałk. Dlatego u nas budowa
                    metra wychodzi ok. 2300zł a gdzie indziej np. 1500zł, a Warszawie pewnie ok.
                    3000zł.
                    • precesja Re: Cenowy skandal 02.03.06, 17:55
                      > W Krakowie droższa jest praca niż np. na Śląsku, droższe są materiały
                      niech ktos mi wytłumaczy dlaczego w Makowie Podchalańskim mieszkania mogą
                      kosztować 200zł/m2 ?
                      nadal nikt nie jest w stanie powiedzieć mi ike kosztuje wybudowania m2
                      mieszkania bez ceny ziemi
                      nikt mi nie wmówi że ceny materiałów budowmanych są aż tak różne że w Krakowie
                      m2 kosztuje 4tys a w Makowie 2tys. Zresztą ile może kosztować przewiezienie
                      materiałów z Makowa to bodaj 70km.
                      Do tego cena materiałów nie zależy od lokalizacji(Polska to mały kraj) ale od
                      konkurencji której w Krakowie nie brakuje a tym bardziej w Warszawie. Wierz mi
                      znajomi majątam sklep z materiałami budowlanymi i tam marże są mniejsze a na
                      dodatek są w centrum polski więc wszędzie maja niedaleko.Popatrz:
                      www.ttbs.bip.pl/tresc/578/dokumenty/?artykul_id=3688 Podkarpacie i za te
                      cenę 215tys zł budują a nie ma tam dookoła żadnych fabryk, i mniejsza
                      konkurencja.
                      Do tego Pana co niżej pisze o domu. Jesli zleca budowę domu firmie to niech
                      liczy że firma musi zarobić na nowe auto żony własciciela. Stąd te ceny.
                      Nadal PROSZĘ, kto mi wyliczy skrupulatnie ile kosztuje budowa m2 w rozdzieleniu
                      procentowym na:
                      %pracownicy
                      %materiały
                      %działka
                      %zysk developera
                      %reszta
                      w Krakowie, Warszawie i np w Hrubieszowie
                      • Gość: Stefan Re: Cenowy skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 19:47
                        Oczekujesz tu darmowego biznesplanu? za takie rzeczy słono się płaci.
                        Powodzenia

Przygtowouję właśnie inwestycje i robię przterag na wykonanie bloku, kosztorysy
                        na ok. 1000m2 wahają się od 2,3mln do 3,1 mln i to wśród krakowskich wykonawców.
                        którzy obliczali koszty na podstawie tego samego projektu i standratu wykończenia.
                        • precesja Re: Cenowy skandal 02.03.06, 21:33
                          > Oczekujesz tu darmowego biznesplanu? za takie rzeczy słono się płaci.

nie, nie oczekuję tylko niech mi ludzie nie mówią/piszą że cena 4tysm2 to wynik
                          w większości robocizny/materiałów/kosztów/ect (nie licząc ceny działki)

jak już będziesz blok sprzedawał to powiedz tylko ile masz procentowo zysku od
                          rzeczywistych kosztów budowy
                          • Gość: Stefan Re: Cenowy skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 22:02
                            ja nic nie będę sprzedawał, przygtowuje poprostu pewne rzeczy. Jak widzisz
                            rozpiętość cenowa jest spora - na oko 1000zł, nie sztuka wziąć wykonawcę za
                            2300zł który zbankrutuje podczas budowy zostawiając inwestora z problemem i nie
                            sztuka też przepłacić. Trzeba wszystko liczyć ślęczac godzinami.
                            pozdrawiam
                      • Gość: gs Re: Cenowy skandal IP: *.ghnet.pl 02.03.06, 21:48
                        > Do tego Pana co niżej pisze o domu. Jesli zleca budowę domu firmie to niech
                        > liczy że firma musi zarobić na nowe auto żony własciciela. Stąd te ceny.

Nie buduję od podstaw, lecz wykańczam od stanu surowego.
                        To raz.
                        Dwa - wolę zapłacić nieco więcej, ale mieć wszystko od początku do końca
                        zrobione i nie użerać się potem z trzema wykonawcami różnych elementów mających
                        na siebie wpływ czy ogrzeanie skopał ten, co rurki kładł, czy ten co je wylewką
                        zalewał.
                        A trzy - czytanie ze zrozumieniem jak widzę nie jest Twoją mocną stroną.
                        Wyraźnie napisałem:
                        "Wiem też, ile miałbym zapłacić za określone prace, gdyby wykonywały je
                        zatrudnione przeze mnie osoby." Tak. Taki wariant też rozważałem. Polecone osoby
                        do wykonania konkretnych prac. Różnica w kosztach jest niewielka. A trzeba dodać
                        własny czas, który też ma wymiar wartościowy.

A na marginesie - piszesz o Makowie Podhalańskim. Nie wiem, jakie tam są ceny,
                        ale znajomemu za wymurowanie domu (sama robocizna - bez materiałów) firmy z
                        Krakowa krzyknęły od 40tys w górę. Ściągnął ekipę od siebie z małego,
                        porównywalnego z Makowem miasteczka - zrobili to samo za 18tys.
                  • Gość: gs Re: Cenowy skandal IP: *.ghnet.pl 02.03.06, 17:02
                    > mało znasz realia, zpytaj pracowników na budowie za ile pracują

Realia znam bo sam obecnie wykańczam kupiony dom. Więc wiem mniej więcej jakie
                    są stawki, mimo że całość robi zatrudniona firma. Wiem też, ile miałbym zapłacić
                    za określone prace, gdyby wykonywały je zatrudnione przeze mnie osoby.
                    Co nie zmienia faktu, że podane stawki miały jedynie uzmysłowić skąd bierze się
                    większy koszt budowy w Krakowie co BYŁO ODPOWIEDZIĄ na tezę że gdzie indziej
                    budują taniej. Nie ma znaczenia czy będzie to 5zł:10zł, czy 3,50:7

Zresztą ciekawe jest, że tak doskonale znając realia których znajomości brak
                    mnie zarzucasz nie wiesz, ile kosztuje wybudowanie mieszkania.

A co do "nieumiejętnej" odpowiedzi - gdyby było tylko pytanie "ile kosztuje" nie
                    odpowiadałbym na nie. Ale post był dłuższy i zawierał określone tezy (np. podana
                    powyżej) do których się odniosłem.
                    • Gość: friko Re: Cenowy skandal IP: *.ghnet.pl 02.03.06, 21:24
                      Witam.
                      Jestem naprawdę blisko pewnego bardzo znanego w Krakowie dewelopera i wiecie
                      jaką on ma marże na mieszkaniach? 50 % !!! Wszystko sprzedaje i nie ma
                      absolutnie żadnego problemu z popytem. Podejrzewam że gdyby miał marżę na
                      poziomie 80 % to z czasem też by mu to zeszło. Zwykły owczy pęd + masa angoli
                      liczących na szybki zysk. Jest to rzeczywiście smutne bo normalnego Krakowianina
                      już niedługo nie będzie stać na 50 m w ich własnym mieście. Jestem tym
                      szczęsciażem który kupił mieszkanie na Zalesiu - za 5 lat zamierzam zaciągnąć
                      kredyt pod to mieszkanie i wybudować się pod miastem. Zastanawiałem się nad
                      większym mieszkaniem ale przy tych cenach to nie ma sensu - koszt budowy metra
                      domu to ok. 2,5 tys.
                      Co do mieszkań to nie spodziewałbym się stabilizacji cen w najbliższym czasie.
                      10 tys. PLN w ciągu 8 lat to nie jest cena z kosmosu.

Sytuacja zaczyna powoli przypominać Zakopane gdzie rdzennych mieszkańców tego
                      miasteczka nie stać na własne M...

Pozdrawiam
                      • precesja Re: Cenowy skandal 02.03.06, 21:44
                        > Jestem naprawdę blisko pewnego bardzo znanego w Krakowie dewelopera i wiecie
                        > jaką on ma marże na mieszkaniach? 50 % !!!
                        i to jest najbliższe prawdy, jedna ze spółdzielni wydudowała mieszkania za
                        około 2.5tys za m2(gotowe) i jej sięto udało a chyba nie dopłaciła z własnej
                        kieszeni do budynku. A było to rok temu. Koszty nie mogły o 80% póść w górę
                        przez rok.

Ale dalej sobie tłumaczcie ceny mieszkańw tak naiwny sposób. Że to koszty
                        pracy, ceny surowców, ect. A tak naprawde w cenie m2 największą wartość ma ZYSK
                        developera.
                        Sztucznie podsycany popyt(artykuly w Wybiórczej), niskie ceny kredytów,
                        wstąpienie do UE i możliwość kupowania nieruchomości przez zagraniczniaków(ktoś
                        kiedyś straszył przed tym że nas wykupią, no i wykupują, a przeciętnych Polaków
                        nie jest stac na chore ceny mieszkań).
                        We wcześniejszym poście był link do miasta na podkarpaciu, za 230tys budują
                        komletne domy z działką, a jakie mieszkanie można kupić na Osiedlu Europejskim
                        za te pieniądze? 57m2 - śmiech na sali.
                        Pozdrawiam i życzę madrych zakupów i wielkich metraży :-)
                        • Gość: gs Re: Cenowy skandal IP: *.ghnet.pl 02.03.06, 22:00
                          > i to jest najbliższe prawdy, jedna ze spółdzielni wydudowała mieszkania za
                          > około 2.5tys za m2(gotowe) i jej sięto udało a chyba nie dopłaciła z własnej
                          > kieszeni do budynku. A było to rok temu. Koszty nie mogły o 80% póść w górę
                          > przez rok.

Po pierwsze - gdzie wybudowała w tej cenie? I czy to na pewno była cena
                          OSTATECZNA? W spółdzielniach bardzo często już po zasiedleniu okazuje się że
                          trzeba jeszcze dopłacać co się oficjalnie nazywa "ostatecznym rozliczeniem
                          inwestycji".

Poza tym - teraz też są oferty nowych mieszkań w okolicach i poniżej 3tys za
                          metr. Że w mniej atrakcyjnych rejonach? No bo tam są tanie działki.
                          • precesja Re: Cenowy skandal 03.03.06, 08:33
                            > Po pierwsze - gdzie wybudowała w tej cenie? I czy to na pewno była cena
                            > OSTATECZNA?
                            ostateczna cena to dokladnie 2630zł
                            Rejon Osiedla Europejskiego czyli Ruczaj obecnie region jeden z najdroższych

> Poza tym - teraz też są oferty nowych mieszkań w okolicach i poniżej 3tys za
                            > metr. Że w mniej atrakcyjnych rejonach? No bo tam są tanie działki.
                            :-)
                            prosze poczytać poniższą odpowiedź Pana emrg.

Cóż zawsze zastanawiała mnie to że ludzie wierzą w to w co chcą wierzyć i są w
                            stanie uwierzyć w każdą bzdurę, choćby to że przez cenę działki cena m2 jest
                            ponad 2x wieksza.
                          • annafl Re: Cenowy skandal 07.03.06, 16:07
                            Wybudowala zaraz po sasiedzku z Osiedlem Europejskim. Sama mam kupione
                            mieszkanie - wtedy, kiedy kupowalam (polowa 2004r) ceny oscylowaly w okolicach
                            2900, od spoldzielni kupilam za 2600.
                            Kupowanie od spoldzielni ma swoje minusy - ryzyko jest znacznie wieksze. Fakt,
                            moga w kazdej chwili podwyzszyc cene metra. W naszym przypadku bylo to 30zl.
                            Tylko, ze roznica miedzy developerem a spoldzielnia jest jeszcze jedna -
                            spoldzielnia z definicji NIE ma przynosic zyskow. Ma sie sama finansowac, a
                            "koszty wlasne" nie moga przekraczac 10%.
                        • emrg Re: Cenowy skandal 03.03.06, 00:49
                          1600-1800zł (za WSZYSTKO) taką odpowiedź dostałem dokładnie rok temu od jednego z szefów pewnej krakowskiej organizacji zrzeszającej deweloperów (pozdrawiam serdecznie jeśli pamięta nasza rozmowę przy Królewskiej)

powiedzmy, że ceny działek w ciągu tego czasu wzrosły o 20%... 1700-2000zł/m2
                          Więcej pytań?

Zresztą jeszcze 16 miesięcy temu przy Halszki można było kupić mieszkanko za 2200zł/m2, podpowiem, że deweloper miał wtedy siedzibę na Batorego, i wcale nie budował gorzej niż inni.
                          Zresztą dalej z powodzeniem buduje i sprzedaje sobie mieszkania coś w okolicach 3000zł za m2 (to akurat w nieco gorszej lokalizacji).

Czy mamy do czynienia z owczym pędem?
                          Mamy fatalnie niską podaż, i gigantyczny popyt, nie trzeba być ekspertem, żeby wiedzieć czym kończy się taki stan rzeczy, ano ciągłym wzrostem cen, i to do poziomu w którym popyt zrówna się z podażą, a więc momentu kiedy mało kogo będzie stać na kupno mało gdzie budowanych mieszkań.

Ustaliliśmy więc, że całościowy koszt budowy mieszkania zamyka się obecnie w 2000zł/m2 ani grosza więcej. Chyba, że rozpatrujemy szczególnie atrakcyjne lokalizacje, ale te z kolei znajdują swoje odzwierciedlenie w 5 cyfrowych liczbach złotówek za m2.

Czy coś może zmienić taki stan rzeczy?
                          Na pewno należałoby się zastanowić co ogranicza ilość budowanych mieszkań:
                          - brak uzbrojonych terenów - marne szansę na jakąkolwiek zmianę, a jeśli już to na koszt kupujących (a więc większa cena mieszkania)
                          - brak planów zagospodarowania, a co za tym idzie konieczność każdorazowego starania się o decyzje WZiZT - tu za kilkanaście miesięcy może nastąpić poprawa
                          planowanie.um.krakow.pl/bpp/plany_g.htm ,
                          - brak odpowiednio wykwalifikowanej siły roboczej,

wg mnie...
                          Ceny nadal będą rosły i to na pewno nie z powodu Anglików! Ich wpływ na ceny średniej i niskiej klasy mieszkań poza centrum - jest minimalny (!!), a jeśli jest jakikolwiek to jedynie psychologiczny.
                          Jeśli miałbym kupować mieszkanie, raczej bym się nie zastanawiał... gwarantowany zysk przynajmniej przez następne 2-3 lata.
                          • precesja Re: Cenowy skandal 03.03.06, 08:48
                            dziękuje za tę odpowiedź, to ma ręce i nogi i taki jest stan faktyczny.
                            Upieranie się że cena metra kwadr.( w okolicach 3 i 4 tys) w Krakowie wynika z
                            głównie robocizny, materiałów, działki to oszukiwanie samych siebie. No ale
                            moze ktoś tak lubi. Kiedyś była rozmowa na usnecie nt TBS i najemcy twierdzili
                            że są w lepszej sytuacji od właścicieli mieszkań. Teraz jak czytam forum o TBS
                            i akcji wykupienia mieszkań to wspominam tę zaciekłe rozmowy.
                            Warto zapamiętać że taka jest cena za produkt ile jest w stanie za niego
                            zapłacić nabywca. Jak koszty wzrosna poza te granicę produkt sie nie sprzedaje.
                            A nabywcy kupują w Krakowie mieszkania za 4tys za m2. i tak jak napisał emrg
                            będzie drożej. Niestety.
                            Nie chcę nikogo nawracać i pokazywać mu jak jest naprawdę. Jego sprawa, ale
                            czyta to forum kupa luda i wyciąga rózne wnioski, niech nie wyciągają błędnych.
                            Pozdrawiam Pana emrg bo mądrze gada ;-).
                          • Gość: Stefan Re: Cenowy skandal IP: *.technika.net.pl 03.03.06, 10:13
                            Weź jeszcze pod uwagę że bardzo dużo fachowców (nie chłopców do taczek)
                            pojechało do pracy w Anglii, Irlandii, Francji czy Skandynawii itp, więc ci
                            którzy zostali mogą dyktować ceny bo i tak developer nie ma wyjścia i musi ich
                            zatrudnić. Ok. 1,5 roku temu faktycznie można było mieć wykonawcę za ok 1,5 tys
                            m2 i doliczając grunt (poza centrum) i projekty wychodził koszt ok. 2 tys zł,
                            teraz ponad 2 tys krzyczy sobie sam budowlaniec.
                          • Gość: Geko Re: Cenowy skandal IP: 213.134.191.* 03.03.06, 19:17
                            Niestety, Emrg potwierdza moje przypuszczenia.
                            Prawdą tez jest że machinę napedzają media, nawet to forum. Mam nadzieję że
                            zanim ktoś czy nawet ja sam wydam cięzką kasę za goły "apartament" to powaznie
                            najpierw się nad tym zastanowi.
                            Teraz tak ładnie byle mieszkanie jest nazwać apartamentem o podwyższonym
                            standardzie. Byłem ostatnio w jednej firmie i pytam "Co Państwa uważają za
                            podwyższony standard" A odpowiedż mnie zwaliła z nóg "No będą drzwi
                            antywłamaniowe". Bez komentarza ....
                            • Gość: doda Re: Cenowy skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 23:28
                              ale takie drzwi są też ważne
    • Gość: Mieszkaniec 5500zł za 4letnie mieszkanie IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 03.03.06, 09:49
      Znajomi sprzedali i uzyskali cenę 5500zł za m2. Podobno było z 20 oglądaczy z
      ten co kupił ni targował się.

Teraz sam się zastanawiam czy nie sprzedać kupowałem za 2800zł. A mieszknaie
      nie jest na Ruczaju tylko na RED PRĄDNIK:)

Za te pieniądze można kupić w Zielonkach szeregówkę 140m2 a nie 60m2.

Ceny oszalały to racja, na szczęście już kupiłem działkę 10km od Krakowa
      chociaż cena (9000/ar) jakaśspecjalnie niska nie była.
      • Gość: Geko Re: 5500zł za 4letnie mieszkanie IP: 213.134.191.* 03.03.06, 19:54
        Pewnie masz i rację, że teraz sprzedaż gdy ceny są wysokie, a będziesz chciał
        kupić nowe. Ale wiecie jedno mi nie daje spokoju. Ludzie teraz rzucają się na
        zakup mieszkań bo niby generują zysk. W przyszłości będzie drożej ... ale ale
        czy ktoś wziął jeszcze pod uwagę czynniki zewnętrzne:
        - niski przyrost naturalny czyli mniej chętnych na mieszkania
        - coraz więcej uczelni prywatnych więc odpływ młodych ludzi (nie ma komu
        sprzedać, nie ma komu wynająć)
        - chęć wyrwania się młodych ludzi spod kurateli mamusi i tatusia - odpływ na
        uczelnie państwowe i prywatne do innych miast
        - minie ustawowe 5 latek kiedy nabywcy mieszkań będa chcieli spieniężyć zysk -
        coraz wiecej mieszkań na rynku
        - kiedyś w przyszłości kataster
        - kończy się okres 5 letni po którym można sprzedać mieszkanie komunalne
        wykupione za 5% wartosci od UM
        - podobno w niedalekiej przyszłości plan zagospodarowania przestrzennego
        I jeszcze parę drastyczniejszych sytuacji np.: kiepska służba zdrowia - trudny
        dostęp do drogich leków - brak dostępu do nowoczesnej medycyny - starzenie się
        społeczeństwa skutek jeden
    • Gość: klm Re: Cenowy skandal IP: 213.134.191.* 06.03.06, 16:42
      takie artykuły podgrzewaja atmosferę pytanie dlaczego aktualnie pojawiło się
      masę ofert na rynku wtórnym z dniem oddania lokalu czerwiec 2006 nowemu
      właścicielowi, rynek wynajmu pewnie pada ? niż demograficzny ( ale to moja
      prywatna konkluzja )a mam taki prywatny program do sprawdzania ROE cen i mam
      jasność, ale 100% przebicia na mieszkaniach wywołuje szok.( w artykule z nasze
      miasto)
      • Gość: Do klm Re: Cenowy skandal IP: *.range86-135.btcentralplus.com 06.03.06, 23:34
        Czlowieku pisz po polsku, bo ciezko zrozumiec o co ci chodzi.
        • Gość: do KLM Re: Cenowy skandal IP: 212.160.65.* 07.03.06, 07:48
          weź pod uwage że mieszkania drożeją szybciej niż cena wynajmu czyli wydłuża sie
          okres zwrotu inwestycji a jeżeli mieszkanie jest kupione na kredyt to
          faktycznie dzwignia finansowa (ale nie wiem czy nazywa sie ona roe ?)jest
          mniejsza myśle że ceny wynajmu nowych mieszkań właściciele będą musieli
          podnieść żeby wyjść na swoje.
      • Gość: suvorov Re: Cenowy skandal IP: 62.89.110.* 07.03.06, 08:06
        A gdzie przepraszam pojawiła sie ta "masa ofert na rynku wtórnym z terminem
        wydania VI.2006"...?
        • Gość: KLM Re: Cenowy skandal IP: 213.134.191.* 07.03.06, 20:45
          proszę popatrzeć na aktualne oferty w popularnych witrynach pojawiło sie masę
          (lub trochę) ofert ale nie do odbioru natychmiast ale dopiero od czerwca bądz
          później acha i bez pośredników (?)poza tym generalnie oferty drogie się
          przecenają powyżej 400 tyś i w sprzedaży od ponad 0,5 r. codziennie monitoruje
          to wszysto bo to moja pasja zawodowa a co do braku jasności mojej wcześniejszej
          wypowiedzi
          (studenci Akademi Ekonomicznej wiedzą o co chodzi) wkleje definicję
          Wskaźniki rentowności kapitałów własnych
          ROE (Return On Equity). Wskaźnik ten opisuje relację pomiędzy wypracowanym
          zyskiem netto a wielkością zaangażowanych kapitałów własnych, co można zapisać
          jako:
          ROE = (zysk netto / kapitał własny ogółem) x 100%
          A zatem mówi, ile groszy zysku netto przyniósł każdy złoty zaangażowanego
          kapitału własnego. Powszechnie uznaje się, że jest to najważniejszy spośród
          wszystkich wskaźników rentowności, mówi bowiem właścicielom, jak
          efektywnie "pracuje" ich kapitał. Na rentowność zaangażowanych kapitałów wpływa
          wiele czynników: efektywność operacyjna wyrażana przez zyskowność sprzedaży,
          efektywność wykorzystania aktywów oraz dźwignia finansowa, czyli zaangażowanie
          kapitału obcego w celu zwiększenia zysku przypadającego na jednostkę kapitału
          własnego. Możemy zatem wskaźnik ROE rozbić na czynniki mające wpływ na jego
          wartość i zapisać go w sposób następujący:
          ROE = (zysk netto / sprzedaż netto) x (sprzedaż / aktywa) x (aktywa / kapitał
          własny)
          Jest to tzw. tożsamość Du Ponta, Obecnie istnieją także znacznie bardziej
          rozbudowane systemy wskaźników oparte na tożsamości Du Ponta. Dzięki rozbiciu
          wartości ROE na czynniki uzyskujemy znacznie więcej informacji, możemy
          zidentyfikować słabe ogniwa, co może pomóc w poprawie rentowności
          zaangażowanych kapitałów płynności i wypłacalności.
          myślę że wyczerpałem temat
          do krytyków naprawdę warto poświęcić 1- 2 godziny czasu na analizy i
          monitoring rynku jeżeli się nie chce wtopić kasy i zarobić na inwestycji i
          warto kupować popularne czasopisma z ogłoszeniaqmi nie są drogie trudne oferty
          się powtarzają a śrenia zmiana ceny (+-) mówi wszystko o trendzie.
          Pozdrawiam Pytających .
          • Gość: Tess Re: Cenowy skandal IP: *.range81-151.btcentralplus.com 07.03.06, 23:25
            KLM masz swieta recje. Podazajac za ROE ceny pwinny sie ustabilizowac, biorac
            pod uwage ze rynek wynajmu nie jest zbyt dojzaly. Podobna sytuacja nastapila i
            ma obecnie miejsce w Londynie - mnostwo ludzi decyduje sie na sprzedaz bo
            trudno jest wynajac (sa oczywiscie wyjatki i pewniki). Z drugiej strony uwazam
            ze ceny na pewno nie zmaleja. Masz racje przedsiebiorczy ludzie musza szukac
            lepszego domu dla pieniedzy, chociaz ten jest tez dobry szczegolnie w okresie
            ostatnich dwoch lat. Pozdrawiam. T
            • Gość: klm Re: Cenowy skandal IP: 213.134.191.* 08.03.06, 20:40
              dzięki za poparcie pozdrawiam
          • Gość: Pablo.Y37 Re: Cenowy skandal IP: *.77.classcom.pl 09.03.06, 23:21
            KLM - ja zakladam wzrost cen w Krakowie przez jeszcze 14-20 m-cy, do średniej
            ceny ok. 6550 zł za 1 m2,(nowe,standard dewelopperski) - przyjmujesz zakład ?
            Pozdrawiam...
            Co z tą Krowodrzą o której pisałeś...ani widu, ani słychu...
            • Gość: Geko Re: Cenowy skandal IP: 213.134.191.* 10.03.06, 17:37
              Do Pablo.Y37
              "> Co z tą Krowodrzą o której pisałeś...ani widu, ani słychu..."
              No jak to nie ma, trzeba az linka wklejac patrz
              www.dom-bud.pl/mieszkan/rydla/budynek1.html,
              patrz następne
              www.mieszkaniowy.as/
              patrz nastepne w piatkowym KRNie Magierowska na Kazimierza Wielkiego. A na
              wiualizacji SM Salwatora są jeszcze jakieś 2 etapy, pisali z resztą o tym w
              dzienniku w srode.
              A co do ofert na rynku wtórnym to faktycznie KLM ma rację pojawiło się ostatnio
              masę ofert sami zobaczcie
              nieruchomosci.interia.pl/search-form-post.asp?CategoryID=191&dzielnica2=KRAK%D3W%23KROWODRZA&dzielnica5=KRAK%D3W%23%8CR%
              D3DMIE%8CCIE&operacja=sprzeda%BF&Region=22&miasto=Krak%
              F3w&x=52&y=6&wartosc_from=&wartosc_to=&Powierzchnia_from=&Powierzchnia_to=&Ile_p
              okoi_from=&Ile_pokoi_to=&rok_from=&rok_to=&ulica=&opis=&nr_oferty=&SearchRange=a
              ll&SortColumn=SumaWag&SortDirection=desc
            • Gość: klm Re: Cenowy skandal IP: 213.134.191.* 12.03.06, 16:09
              nie będę sie sprzeczał tym bardzej, że mieszkania w konstelacji na kazimierza
              schodzą a nowa inwestycja obok też ma klijentów myśle że najszybcjej będą
              drożeć mieszkania w tej dzielnicy bo tu już nie ma działek i awim w drugim
              etapie może zmienić cenę ale jednocześnie mieszkania są przewartościowane i
              wystarczy mała upadłość jednego z deweloperów pewnie wiesz którego chcą
              postawić w stan upadłośći i kryzys "katowicki gotowy" myślę że budowa kilku
              szybkich połączeń rozwiąze problem a poza tym niż demograficzny na woli
              justowskiej obniży ceny zauważyłem nowy trend na rynku pytanie czy wiesz o jaki
              chodzi jeżeli jesteś w temacie to czekam na odpowiedź pozdrawiam a o nowościach
              widzę że ktoś już pisze dodam jeszcze agmena i tereny po wawelu ale deweloper
              bardzej tajemiczy niż as(poznańska to do Eleonory jednocześnie)pozostałe nie
              mają jeszcze nawet wnosków o wzizt tak że o nich nie piszę
              • gabrielamala Re: Cenowy skandal 14.03.06, 09:42
                Czekam czekam zeby ten niz demograficzny obnizyl ceny na woli.Na dzisiaj Zasada
                buduje tem za 6250 i to w porownaniu z innymi nie jest super wysoko.Czekam wiec
                za twoja rada zeby zszedl do 5000,a moze poczekac do 3000.Bo jak przyjdzie ten
                niz to co on i inni z doktorem na czele zrobia?
                Ciekawy jest ten kryzys?Mozesz napisac wiecej o nim albo podac gdzie moge cos o
                nim znalesc,tylko nie google!
                Pozdrawiam
                • Gość: do klm Re: Cenowy skandal IP: 212.160.65.* 14.03.06, 10:08
                  też jestem ciekaw kiedy to nastapi, niż może i będzie ale nie na rynku mieszkań
                  chociasz widze że wola justowska to coraz bardzej cenowo atrakcyjna dzielnica,
                  mieszkania generalnie utrzymują cene na poziomie ok 6 tyś a krowodrza to obłęd
                  w SC na zapolskiej drożeją koszmarnie (50% w pół roku) a te na rynku wtórnym
                  przebijają 10 tyś (nowe) szczególnie z drugiej ręki w "domie pod klonami" na
                  wrocławskiej, a już nowa inwestycja na łobzowskiej (16 tyś ) zabija, coraz
                  bardzej zastanawiam się nad drugim etapem na morelowej tam jeszcze ceny były
                  normalne i zabudowa która mi odpowiada.
                  • gabrielamala Re: Cenowy skandal 14.03.06, 10:44
                    Dobre na woli jest to,ze nie ma tam juz miejca i nie wyrosnie nowe osiedle jak
                    grzybki po deszczu.Drugi etap morelowej?Problem ze Zasada sam nie wie kiedy mu
                    sie zachce go budowac.Z pierwszym sie troche slimaczy.Co do reszty to
                    oczywiscie centrum jest na topie.Ja bym sobie kupila do remontu
                    mieszkanie,wyremontowala rodzinnym sposobem i w ciagu roku sprzedala.Jest to
                    najlepszy zysk i najmniejszy rysk.Sam o tym wiesz,bo inwestycje w nieruchomosci
                    zawsze maja dwie twarze.Dluga na 30 lat i krotka na rok.Reszta to ryzyko i
                    musisz byc przygotowany na co 8 lat dolowanie.Denerwuje mnie ten szal i panika
                    na rynku,maly inwestor ktory teraz ma sznase kupic kolejne mx bo to co ma
                    wzroslo w cenie w krotce nie wytrzyna i spanikuje ale wydaje mi sie,ze nie
                    zachwieje to tak strasznie rynkiem.Co z tym kryzysem?
                • rzoov Re: Cenowy skandal 14.03.06, 10:51
                  ? o jakim nizu mowicie - bo jak dla mnie to WYZ z rocznikow 82-84 za rok, dwa,
                  albo juz teraz, tez bedzie chcial gdzies mieszkac...
                • Gość: Geko Re: Cenowy skandal IP: 213.134.191.* 14.03.06, 18:11
                  Hm ciekawy artykuł i tak jakby popierający to co mówiłem na samym początku
                  rozpoczynając tę rozmowę:
                  miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,3209185.html
                  zwłaszcza ten fragment:
                  "- Na naszym osiedlu Salwator City zagraniczni inwestorzy kupili już 120
                  mieszkań i to z pewnością nie koniec - zdradza Janusz Sułowski. "
                  ile to jest? 1/3 mieszkań z inwestycji?
              • Gość: Pablo.Y37 Re: Cenowy skandal IP: *.um.krakow.pl 14.03.06, 14:42
                Też myślę że AWIM Sp. z o.o. też zdecydował sie na etapowanie bo liczy na
                dalszą zwyżke cen...Jeżeli dojdzie do upadłości tej firmy (zaznaczam że nie
                będę po nich płakał!) to rzeczywiscie może dać lekki hamulec na ceny..Zaś co
                do "As-a" na razie się nie wypowiadam, myślę że ich cena będzie jeszcze
                bardziej przeszacowana. Mnie interesują tylko firmy z prawomocnym pozwoleniem
                na budowę bo nawet nieumyślne "robienie prasy" na tym forum firmom typu "UDUŚ"
                może dodatkowo napędzać naiwnych klientów...Być może po nowych wyborach
                samorzadowych ruszy wreszcie miejski program budowy mieszkań...Serdecznie
                pozdrawiam
                • emrg Re: Cenowy skandal 14.03.06, 15:21
                  > może dodatkowo napędzać naiwnych klientów...Być może po nowych wyborach
                  > samorzadowych ruszy wreszcie miejski program budowy mieszkań...Serdecznie
                  > pozdrawiam

Co to jest wg Ciebie miejski 'program budowy mieszkań'? Tak z ciekawości.
                  • Gość: Pablo.Y37 Re: Cenowy skandal IP: *.um.krakow.pl 16.03.06, 10:26
                    Nie mogę napisać więcej ale po wyborach sprawa powinna ruszyć "z
                    kopyta"...troszkę cierpliwości
                    • emrg Re: Cenowy skandal 16.03.06, 11:23
                      > Nie mogę napisać więcej ale po wyborach sprawa powinna ruszyć "z
                      > kopyta"...
                      > troszkę cierpliwości

ale tak ogólnie o co chodzi?
                      i czemu niby po wyborach?

Co by miało się zmienić, poza tym, ze w RM bezapelacyjnie dominować będzie prawica.
                      • Gość: Pablo.Y37 Re: Cenowy skandal IP: *.77.classcom.pl 19.03.06, 21:18
                        Istnieje pare możliwości zastopowania tego pochodu (choć właściwszym terminem
                        byłby obecnie - galopu!) cen 1 m2 w górę, jednym z nich będzie z całą pewnością
                        miejski program budowy mieszkań na własność i socjalnych...
                        Nie będę przed wyborami rozwijał tego tematu, aby nie podpowiadać demagogom
                        rozwiązan które umieszczą w swoich programach wyborczych, i po raz kolejny
                        zrobią ludzi "na szaro". Bierzcie też pod uwagę że na krakowskim rynku
                        nieruchomości mieszkaniowych działają co najmniej dwa polskie TFI - Arka Rynku
                        Nieruchomości (kupili m. in. lokale na os. Salwator City)i Skarbiec Rynku
                        Nieruchomości (kupili m. in. lokale przy ul.Kapelanka)oraz trzy inne, także
                        kupujące mieszkania w pakietach..
                        • Gość: breslauer Re: Cenowy skandal IP: *.autocom.pl 19.03.06, 22:46
                          Co oznacza miejski program mieszkaniowy? Czyżby realizacja obiecanek PIS-u? Bo
                          nie kapuję. Rozumiem ideologię programu Majchrowskiego budowy mieszkań
                          socjalnych i nie zgadzam się z nią w najmniejszej częsci, ale go rozumiem.
                          Nijak jednak nie pojmuję na czym ma polegać program budowy mieszkań
                          własnościowych, szczególnie taki, który ma zatrzymać galopujące ceny metra
                          kwadratowego. Nie twórz więc atmosferki sekretu, bo zaczyna mi to śmierdzieć
                          kolejnym skokiem na kasę czyli na kieszeń podatników.
                          • emrg Re: Cenowy skandal 19.03.06, 23:43
                            > kwadratowego. Nie twórz więc atmosferki sekretu, bo zaczyna mi to śmierdzieć
                            > kolejnym skokiem na kasę czyli na kieszeń podatników.

Ot ot! Bywały swego czasu w Krakowie realizowane wynalazki tego typu, i to całe "budowanie" skończyło się wielkim skandalem. Miasto nie nadaje się na dewelopera, zresztą nie takie jest zadanie miasta.

Rozumiem, gdyby nasze podatki szły na uzbrajanie nowych terenów, poprawę infrastruktury (nowe linie tramwajowe!), szybkie wprowadzanie planów zagospodarowania... takie działania na dłuższą metę na pewno zahamowały by wzrost cen.
                            Jednak zamiast tego padają propozycje takie jak ta radnego FLO Marka Grochala wydania kilku setek milionów złotych i wybudowania osiedli komunalnych/socjalnych, co rzekomo miałoby rozwiązać mieszkaniowe problemy Krakowian.
                            serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,3190806.html
                            INFRASTRUKTURA i PLANY, a o resztę zadba wolny rynek.

ale tak swoją drogą, komu tak naprawdę mogłoby zależeć na spadku cen mieszkań w Krakowie? (to taki 'hincik' dlaczego ceny na pewno nie spadną)

pozdrawiam
                          • Gość: Pablo.Y37 Re: Cenowy skandal IP: *.um.krakow.pl 20.03.06, 13:11
                            Do Breslauera:
                            Wybacz ale Twoja ograniczona możliwość pojmowania rzeczy nie powinna być
                            przedmiotem debaty na tym forum,
                            nie zamierzam tworzyć cyt. "amosferki sekretu",
                            ale zaznaczam że sposób na te ceny istnieje i mam nadzieję że wejdzie w życie
                            po okresie wyborów samorządowych...
                            A jeżeli cyt. "coś Ci zaczyna śmierdzieć ..." to po prostu myj nogi i częściej
                            zmieniaj skarpetki...
                            • Gość: breslauer Re: Cenowy skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 13:51
                              po pierwsze, nie mam zamiaru nic wybaczać, bo byłby to gest dobrej woli wobec
                              adwersarza, którego nie wykazuję, bowiem styl Twojej wypowiedzi odpowiada temu
                              jaki reprezentuje rządząca teraz partia i pozostawiam to bez komentarza.
                              po drugie, jeśli sposób na obniżenie cen rynkowych wynajdą urzędnicy, to każdy
                              kto choć trochę liznął ekonomii i ...historii, wie jaki tego będzie skutek i
                              kto za to zapłaci. Tak więc jeśli w kampanii wyborczej przed wyborami
                              samorządowymi pojawi się ktoś z tego typu pomysłami, należy go bez wnikania w
                              szczegóły, z założenia podczas wyborów skreślać.
                              • emrg Re: Cenowy skandal 20.03.06, 14:43
                                > kto za to zapłaci. Tak więc jeśli w kampanii wyborczej przed wyborami
                                > samorządowymi pojawi się ktoś z tego typu pomysłami, należy go bez wnikania w
                                > szczegóły, z założenia podczas wyborów skreślać.

Taki ktoś niestety już jest, nazywa się Jacek Majchrowski, teraz sprawa została nieco uciszona.... ale po wyborach, jeśli istotnie wygra (a nie można tego wykluczyć) zacznie się ostre budowanie.

za DP:
                                "Jak zaspokoić rosnący głód mieszkaniowy w Krakowie? Prezydent Jacek Majchrowski proponuje budowanie przez gminę jak największej liczby mieszkań na komunalnym terenie."

Za nasze (jakże by inaczej) pieniądze, ciekawą kwestią w tym miejscu są koszty inwestycji tego typu...
                                1000 mieszkań to minimalnie 120 mln. zł. Tak obrazowa to może być koszt linii szybkiego tramwaju do Mistrzejowic albo na Ruczaj.

potrzeby to obecnie blisko 5 tys. mieszkań - komunalnych/socjalnych!
                                Miasto zwyczajnie nie będzie w stanie unieść takiego ciężaru, chyba że na kilka lat wstrzymamy jakiekolwiek większe inwestycje.
                                Przy czym nie ma żadnej gwarancji, że po wybudowaniu owych mitycznych 'szklanych osiedli' - lista potrzebujących nie będzie nawet dłuższa.

przypomina mi się hasło z ekonomii:
                                "Potrzeby ludzkie są NIEOGRANICZONE, zasoby tak".
                                Dobrze, żeby socjalni utopiści wzieli je sobie pod uwagę.

.-.-.-.-.-.
                                Tylko, wracając do tematu, jaki związek ma budowa osiedli dla najuboższych z zahamowaniem wzrostu cen mieszkań w Krakowie?
                                Jak rozumiem spora część z czekających na owe komunalne/socjalne to osoby mające opuścić kamienice w centrum.
                                Wiesz jaki będzie dalszy żywot tych mieszkań? Zostaną wyremontowane i sprzedane za cenę w okolicach 8k.

ale życzę powodzenia w obniżaniu cen
                                • Gość: Pablo.Y37 Re: Cenowy skandal IP: *.um.krakow.pl 20.03.06, 17:03
                                  PRZYJMUJĘ ŻYCZENIA JAKO SZCZERE I DZIĘKUJĘ...NIE JESTEM SAM A LOKALE SOCJALNE
                                  TO INNA KWESTIA, MYŚLĘ ŻE 85% LOKALI MIESZKALNYCH BEDZIE SZŁA NA PEŁNĄ
                                  WŁASNOŚĆ...RESZTA - ZA OK. 7 M-CY. POZDRAWIAM
                        • Gość: Pablo.Y37 Re: Cenowy skandal IP: *.um.krakow.pl 20.03.06, 17:31
                          informuję że w dniu 15 marca 2006 roku jednostka zależna Arka BZ WBK Funduszu
                          Rynku Nieruchomości FIZ - spółka Salvator Citi Sp. z.o.o. w której fundusz
                          posiada udziały stanowiące 30,5% udziału w jej kapitale zakładowym zawarła
                          znaczącą umowę.
                          Jej przedmiotem jest wybudowanie osiedla mieszkaniowego zespół mieszkaniowy
                          Miasto Przyszłości w Krakowie przy Gabrieli Zapolskiej . Powierzchnia użytkowa
                          lokali, które zostaną wybudowane w ramach zadania inwestycyjnego wyniesie ok.
                          50 tys. m2.
                          • Gość: klm Re: Cenowy skandal IP: 213.134.191.* 20.03.06, 19:35
                            generalnie wszystko jasne i merytorycznie patrząc na rynek Wrocław da najwyższą
                            stopę zwrotu czy ktoś zaprzeczy ?
                            • Gość: breslauer najwyższa stopa we Wrcł IP: *.autocom.pl 20.03.06, 21:00
                              nie zaprzeczę, powiem więcej, potwierdzam, liczyłem to i nawet już coś w tym
                              kierunku robiłem. Jednak potrwa to krótko, bo tam też dynamika wzrostu cen jest
                              duża, kto wie czy nie największa w kraju. A czynsze idą powoli w górę, jak krew
                              z nosa, jak w Kraku. Fama o coraz większym zapotrzebowaniu ludzi do pracy w
                              budowanych fabrykach pod miastem, powoduje windowanie cen nieruchomości. Jednak
                              nie będzie tam aż takich dysproporcji pomiędzy dzielnicami jak tutaj.
                            • Gość: Pablo.Y37 Re: Cenowy skandal IP: *.77.classcom.pl 26.03.06, 20:58
                              KLM:ja zaprzeczę - przez najbliższe 4-6 m-cy sądzę że Wrocław nie da takiej
                              stopy zwrotu, aktualnie lepiej schodzi np. Trójmiasto (gł. Sopot i Gdańsk, ale
                              Gdynia ma większe rezerwy terenów, poza tym szybciej tam uzyskuje się WZiZT-
                              ki!!!). Pozdro..
                              • Gość: klm Re: Cenowy skandal IP: 213.134.191.* 26.03.06, 21:02
                                potwierdzam nawet villa werona we wrocku jest droższa pomyliłem sie bo miałem
                                złe dane cenowe gazetę sprzed roku
                                • Gość: klm Re: Cenowy skandal IP: 213.134.191.* 27.03.06, 16:58
                                  ceny z asa przy awimie (wiezowce ) taniość a pozostałe np. kazimierza też
                                  pozdrowienia dla Pablo i inwestorów
                                  • Gość: . Re: Cenowy skandal IP: 213.134.191.* 28.03.06, 19:32
                                    a koło ikei ceny strasznie oszlały jakby nie z tej epoki może to poczatek
                                    bessy ? albo i co
                                    • Gość: 15 kV Re: Cenowy skandal IP: 212.160.65.* 31.03.06, 08:56
                                      od 3750 to gdzie oszalały? normalne jak na tę część, ceny to oszalały ale na
                                      łobzowie i ruczaju
                                      • Gość: klm Re: Cenowy skandal IP: 213.134.191.* 31.03.06, 19:19
                                        ale co to za ceny w Agmenie Wawel -serwisie czy u kogoś innego ? czyzby na
                                        chełmońskiego Conwektor De... dał taka cene czy może to ktoś inny bo nic
                                        innego nie widzę w ofertach. Daj cynk czy to nie czasem cena promocyjna w
                                        wieżowcach o których była mowa w dzisiejszej GW . na ul. kijowskiej i
                                        wwrocławskiej
    • emrg Re: Cenowy skandal 06.04.06, 12:32
      biznes.interia.pl/news?inf=707927
      wg mnie bardzo realna prognoza:

"Rynek mieszkań będzie "gorący Według analityków rynku nieruchomości ceny w tym roku będą rosły w zależności od atrakcyjności rejonu. W Warszawie, ceny mogą się podnieść nawet o 15 proc. Podobne prognozy dotyczą Małopolski i Wybrzeża, głównie Krakowa i okolic oraz Trójmiasta. Tam również przewiduje się wzrost cen w przedziale 10-20 proc."
      • Gość: . Re: Cenowy skandal IP: 212.160.65.* 01.06.06, 14:19
        chyba jednak oszlały ceny. jak myslicie po ile będą tarasy wislane ?
        i jaka jest górna granica cenowego szaleństwa ?
        • Gość: dd Re: Cenowy skandal IP: *.ae.krakow.pl 01.06.06, 14:50
          po 6,5-12
        • Gość: Marian Re: Cenowy skandal IP: *.int.pgd.pl / *.pgd.pl 01.06.06, 16:20
          Granicę jest bardzo łatwo określić - dla mieszkań które nie są rzadkością (kamienica, zabytek, środek rynku) jest to zdolność kredytowa bogatego Kowalskiego.
          wg. strony www.bankier.pl (www.bankier.pl/wiadomosci/multiarticle.html?article_id=1254645) 1/10 najlepiej zarabiających polaków zarabia ponad 5700 zł brutto
          Zakładając nawet że w Krakowie tylko 5% ludzi zarabia takie pieniądze, czyli ok 4000 netto to 35.000 mieszkańców Krakowa może wyłożyć miesięcznie 2500 zł na spłatę rat kredytu. Licząc raty przez 25 lat i zakładając znikomo małe oprocentowanie, oznacza to potencjalny popyt 35.000 mieszkań x 750.000 złotych.
          Oczywiście nie wszyscy z tych zarabiających najlepiej muszą od razu kupować mieszkania. Większość z nich już pewnie ma gdzie mieszkać, co najwyżej szukają lokum dla swoich młodych (np. 20 letnich) pociech. Wg Rocznika Statystycznego Krakowa 2005
          (www.stat.gov.pl/urzedy/krak/stolica.htm) ilość osób w wieku 19-29 lat to ok. 150.000 osób, więc policzmy proporcjonalnie pociechy bogatego kowalskiego (20% ludności) to 7000 pociech.
          Te pociechy mogą właśnie wyznaczać pułap cen maksymalnych 400-600 tysięcy złotych za mieszkanie. Oczywiście nie tylko pociechom brakuje swojego locum, bo zakładając że tylko 20% tej grupy wiekowej nie ma własnego mieszkania i chce je kupić to już 30.000 chętnych. Z drugiej strony jest budownictwo mieszkaniowe - ok 5000 mieszkań rocznie, więc wybudowanie tylu mieszkań nawet zakładając że będą mieszkać parami to 3 lata.
          A jakoś po swoich znajomych w wieku 20-30 lat to raczej nie 20% jest na kupnie mieszkania, lecz 60-80% i co ciekawe wszyscy się rzucili na kupowanie mieszkań w zeszłym, albo w tym roku, nic więc dziwnego że ceny rosną
          Więc na oko można stwierdzić że ceny mogą rosnąć nawet 9-10 lat w tempie zależnym od rzucania się na kupno mieszkania.
          Ale tempo sądze że będzie malało, bo rosnące ceny będą działać jak zimny prysznic dla chętnych, a w dodatku podaż mieszkań będzie rosła, bo coraz więcej pazernych developerów będzie zainteresowanych krociowymi zyskami.
          Więc wróżąc z fusów wychodzi 5-6 lat wzrostu cen, a poziom?? To już zależy od dzielnicy, ale nie sądzę żeby któraś pociecha wydała całe 750.000 zł na mieszkanie w Krakowie, już raczej na dom.
          Raczej bardziej realną granicą to 300-400 tysięcy za np. 60m2 czyli może 5-8 tysięcy złotych???
          Kto proponuje inne wyliczenia?

• Gość: mi Re: Cenowy skandal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 11:43
            do jakiego poziomu bedą rosły ceny mieszkań w scisłym centrum ????? nie ma
            takiego poziomu i nie ma takiej granicy I TEJ GRANICY NIE DA SIE OKRESLIĆ !!!!
            co za bzdury w tych serwisach piszą
    • Gość: dejweljoper Re: Cenowy skandal IP: *.ae.krakow.pl 01.06.06, 16:58
      Marian myślę ze 7-8tyś za metr to narazie max na 2006-2007 w lokalizacji
      krowodrza, grzegórzki, dąbie , dębniki, rakowice ,ugorek , średni standard
      zamknięte chronione osiedle
      • Gość: Pablo.Y37 Re: Cenowy skandal IP: *.77.classcom.pl 02.06.06, 20:31
        Mnie na koniec maja br. wyszła średnia cena nowego mieszkanie w tzw. standardzie
        dewelopperskim 4837 zł za 1 m2, myślę że do 7 tyś. zł nie dojdziemy wcześniej
        niż w 2008 r.
        • Gość: peter Re: Cenowy skandal IP: *.interia.pl 05.06.06, 14:12
          Najbardzie pesymistyczny scenariusz ale niestety bardzo realny to to iz w
          centrum i nabardziej atrakcyjnych lokalizacjach Krakowa na mieszkania bedzie
          stac najbogatszych tj wyzsza klasa srednia i obcokrajowcow. Tymczasem pozostali
          beda kupowac mieszkania w Skawinie, Wieliczce, Myslenicach lub na dalekich
          obzezach miasta. Tam ceny bedzie wyznaczal gorny poziom zdolnosci kredytowej
          Kowalskiego. Dlatego im blizej centrm to ceny beda szybciej rosly wiec wg
          ostatnia okazja do kupna po dzisiejszych cenach (juz wkrotce na centrum bedzie
          stac coraz mniej osob)w miare blisko centrum
        • Gość: klm Re: Cenowy skandal IP: 213.134.191.* 09.06.06, 18:34
          no i bedą niezłe volty to co sie zaczyna dziac na rynku może nieżle namieszać
          wszystkim z duzym kredytem gratuluję w szczególności z przewartosciowanymi
          mieszkaniami nie chce prorokować ale połowa roku bedzie faktycznie przełomowa
          • Gość: Geko Re: Cenowy skandal IP: 213.134.191.* 14.06.06, 19:22
            No no no, czyżbyś miał rację KLM? Zaczyna sie pojawiać coraz więcej mieszkań w
            przyzwoitych cenach (między 200 a 300 tyś na Krowodrzy).
            Przyznajcie się na kogo z Was pada już blady strach, że za chwile będzie na
            rynku taka fura mieszkań że nie będzie ich komu sprzedać? Nawet deweloperzy w
            Warszawie zatrzęśli portkami jak obcokrajowiec przebił ich w kupnie gruntu i
            zapłacił około 4200 za za m kw gołej ziemi. To po ile on tam postawi mieszkania
            żeby ludziska byli w stanie je kupić???
            • krkus Re: Cenowy skandal 15.06.06, 00:47
              Tyle, że na tym warszawskim m2 postawi 5-6 m2 mieszkania, więc przy 10 tys. za metr spokojnie na tym zarobi.
              • Gość: Geko Re: Cenowy skandal IP: 213.134.191.* 15.06.06, 15:20
                Optymista z Ciebie.
      • Gość: Pablo.Y37 Re: Cenowy skandal IP: *.um.krakow.pl 26.06.06, 17:54
        Myślę że średnią cenę 8000 zł/1 m2 w tych lokalizacjach (poza Ugorkiem - ten
        moim zdaniem będzie tańszy...) osiągniemy najwcześniej z początkiem 2009 r. a
        może nawet później...,pozdrawiam
    • Gość: imperdible Re: Cenowy skandal IP: 83.14.124.* 05.06.06, 15:20
      kolego geko,
      na pewno nie mieszkasz w krakowie od wiekow bo tu sie nie mowi "dojsc gdzies na
      butach". "na piechote", "na nogach" - owszem, ale nie "na butach", na pewno nie
      w krakowie. A mieszkania, owszem strasznie drogie.
      • Gość: Geko do imperdible IP: 213.134.191.* 05.06.06, 19:50
        Che che che. Mało wiesz Imperdible o ludziach mieszkających w Krakowie. A może
        takich wyrażeń jak: spoko, nara i pomóż też się wg Ciebie nie używa w Krakowie?

A co do cen to jak widzę na Krowodrzy górna granica przy której rozsądek
        zaczyna być górą plasuje się w granicy 6,5 tyś. Nie mylić ze Śródmieściem.
        • Gość: Pablo.Y37 Re: do imperdible IP: *.77.classcom.pl 07.06.06, 21:28
          Geko - sprecyzuj czy chodzi Ci o średnią cenę za 1 m2 nowego mieszkania
          (standard dewelopperski)na Krowodrzy czy średnią cenę transakcyjną (a więc
          obejmującą także lokale z wtórnego rynku ale za to "w miarę" wykończone). Ja
          zakładam że zbywanie na Krowodrzy w tej cenie (jako średniej) nowobudowanych
          mieszkań zacznie się już za 8-9 m-cy, ale fachowcem od tego jest KLM a ja się
          tylko przyglądam...Poza tym Krowodrza Krowodrzy nie równa - są miejsca dużo
          bardziej warte inwestowania, bardziej niż w Śródmieściu, dlatego pozwolisz że tu
          nie do końca się z Tobą zgodzę... Cześć i pozdro...
          • Gość: klm Re: do imperdible IP: 213.134.191.* 07.06.06, 21:41
            nie uważam sie za fachowca ale inwestycja chmury na zarzeczu ok 9k za m2 powala
            a ja wróciłem do krakau to najbardzej wkurzył mnie koek koło aghu znowu remont
            alei pozdro dla Pablo
            • Gość: Geko Do Pablo IP: 213.134.191.* 07.06.06, 22:15
              6,5 tyś to stan deweloperski w rejonie Łobzowa, Azorów, Zwierzyńca, Bronowic
              Małych. Im dalej na zachód tym taniej (ale są wyjatki np. za IFJ - wg. mnie
              gruba przesada), i od tych dzielnic w kierunku wschodnim czyli Rynku ceny
              niestety drastycznie rosną, aczkolwiek mieszkania już tak nie idą.
              Powiedziałbym czekają na koneserów drogich mieszkań.Stoją dłużej.
              Na rynku second hand mieszkania chodzą w tych rejonach taniej mimo że ceny
              nieraz sa kosmiczne - śledzac ogłoszenia. Sam oglądałem mieszkanie gdzie
              kobiecie sie klient wycofał, ja też nie kupiłem bo nie spełniało tego czego
              oczekiwałem a i potem jeszcze długo stało. Choć nie było drogie. Jednak stan
              deweloperski jest stanem do wejścia (oczywiście po założeniu podłóg itd.), zaś
              stan mieszkania z rynku wtórnego jest z reguły do generalnego remontu czyli
              podłogi, instalacje, często okna do wymiany, zrywanie płytek itd. itd. To jest
              wysoki koszt. Jeśli juz miałbym kupić mieszkanie z rynku wtórnego to niech ono
              już będzie gołe, mniej kłopotu i niższy koszt - bo przynajmniej człowiek za
              zrywanie kasy nie weźmie.
              A klm ma rację rany na alejach znów przegięcie. O 15.50 jak jechałem dzisiaj
              był tak zarąbisty korek ze mózg się lasuje. Ja nie wiem, czy my już nie możemy
              po ludzku jeździć do pracy i wracać z niej? Kto wymyslił teraz remont? Tak
              jakby w nocy szybko nie mogli tego zrobić i w wakacje gdzie jest o wiele mniej
              samochodów. Boże co za miasto.
              • Gość: Geko Cenowy skandal IP: 213.134.191.* 07.06.06, 22:24
                A własnie czy ktoś z Was szanowni forumowicze już wie kto bedzie stawiał po
                fabryce baniek?
                • Gość: . Re: Cenowy skandal IP: 212.160.65.* 08.06.06, 11:06
                  rynek robi sie dla wybrańców Ci co mieli kupic już kupili a cena na zarzeczu
                  faktycznie wysoka po 1 szym lipca zobaczymy co bedzie
              • Gość: Pablo.Y37 Re: Do Pablo IP: *.um.krakow.pl 09.06.06, 09:04
                GEKO - ok. masz rację że pierwszy opór popytu mamy na cenie 6500- 6850 zł/1 m2
                ale myślę że ok. września może dojść do jego przełamania..Ciekaw jestem ile
                hiszpańskich firm dewelopperskich wkrótce zagnieździ się pod Wawelem, Satander
                Bank da im pewnie preferencje w kredytach inwestycyjnych no a działki pod
                mieszkaniówke pójdą w górę o dalsze 15-30%...Co do poruszania sie po centrum
                Krakowa to od dawna preferuję rower i MPK a samochód tylko na dalsze trasy..
                Polecam - sprawdzone...i o ile człowiek jest zdrowszy (tak fizycznie jak i
                psychicznie! Serdecznie pozdrawiam
            • Gość: Pablo.Y37 Re: do imperdible IP: *.um.krakow.pl 09.06.06, 08:54
              KLM - witaj i już się nie frustruj, w końcu lepiej że robią ten III-ci pas dla
              BUS-ów właśnie teraz a nie na jesień bo przynajmniej jest szansa że
              nawierzchnia przetrwa bez łatania choć dwie zimy!! Mało to razy robili takie
              prace gdy lało a potem w zimie łatali asfaltem gdzie popadnie ?!
              Co do AWIM-u to już pierwsze ruchy na placu boju mamy za sobą
              Pozdrawiam i trzymaj kciuki aby wypaliło jak z "Moim Eldorado", jak będziesz
              miał chęć przejedź się na Markowskiego i zobacz jak to wyglada...
      • Gość: wasyl Re: Cenowy skandal IP: 213.134.191.* 03.01.07, 21:14
        ciesz sie Geko po ostatnich zamieszkach na rynku mieszkaniowym ceny stoją w
        miejscu i sprzedaż też czyzby inewstorzy zwietrzyli bessę ? a może to tylko
        zimowa korekta ?
      • Gość: klm Re: Cenowy skandal IP: 213.134.191.* 07.02.07, 21:26
        co spowodowało wysyp ofert na gratce ? czyżby nowa uatawa
    • 1sk1 Nie skandal tylko normalny rynek. O to walczyliśmy 17.06.06, 11:54
      w 80. Dziś mamy władzę, pieniądze i stać nas na te mieszkania. Jak się wam nie
      podoba, zróbcie sobie rewolucję. Tylko kto was poprze. Na zachód nie liczcie,
      bo oni nam pomagali. Chyba na Białoruś. Powodzenia.
      • Gość: Geko Re: Nie skandal tylko normalny rynek. O to walczy IP: 213.134.191.* 17.06.06, 19:21
        "Dziś mamy władzę, pieniądze i stać nas na te mieszkania. Jak się wam nie
        podoba, zróbcie sobie rewolucję. Tylko kto was poprze."

Władzę i pieniądze! Człowieku w jakim Ty świecie żyjesz? Jaki procent
        społeczeństwa ma władze i pieniądze? Spójrz ile jest ludzi po studiach, po
        doktoratach, mądrych, przedsiebiorczych i co mają? G.... mają. Bo albo ich
        wykańcza chore prawo, albo życzliwi albo brak znajomości albo inne p.... Spójrz
        dla kogo jest prawo? Jak nierówno są traktowane 2 identyczne przypadki w
        zależności od majętności, ważności osób i czy dana osoba jest groźna czy nie.
        Studenta za brak biletu za parę zł zamyka sie w pace żeby przypadkiem bardziej
        nie nagrzeszył, a złodziej ciężkiego kalibru czy nawet bandzior sobie chodzi
        bezkarnie.
        A co do rewolucji - to rewolucja musi się najpierw dokonać w umysłach ludzi a
        nie na ulicy. Myślę że ludzie w Polsce są na tyle świadomi że przemoc fizyczna
        nie jest rozwiązaniem.
        Ciesz się że na razie masz kase i stać cię na te mieszkania. Nie, nie
        zazdroszczę Ci, możesz sobie nawet 100 mieszkań kupić i hotel na dokładke, a ja
        nawet moge u Ciebie pracować. To nie o to chodzi. Chodzi o to że pracując nie
        masz z czego żyć a co dopiero kupić sobie głupie eM. Poczytaj inne wątki na tym
        forum.
        Bo zdajesz sobie pewnie sprawę że życie to coś więcej niż duża kasa w danym
        momencie. Bo kase dzisiaj masz a jutro możesz jej nie mieć, dzisiaj siedzisz
        wysoko na stołku i zadzierasz głowę w górę ale kto wie czy za chwilę nie
        spadniesz. Jest nawet takie powiedzenie "Spadniesz z wysoka na buzie a
        rozbijesz sobie ryj". Nie jest ważne ile zarabiasz czy 100 tyś miesięcznie czy
        mniej. Ale niech to mniej będzie w granicach przyzwoitości, a nie 500 zł czy
        700 zł na matkę z 2-ką czy 3-ką dzieci. Z resztą dla przyzwoitego życia na
        podstawowe potrzeby nawet 1500 zł na rekę to za mało. Na zachodzie jeśli
        pracujesz to stać cię przynajmniej na żarcie, ubranie i jakieś mieszkanie.
        Więc nie chrzań o rewolucji, zacznij ją od siebie.
        • Gość: Hiem Re: Nie skandal tylko normalny rynek. O to walczy IP: 81.219.149.* 17.06.06, 20:22
          Powiem tyle, stary gdzie ty żyjesz? Mieszkanie w Krakowie to luksus za który trzeba słono płacić, jeśli Cię nie stać jedź na Śląsk/Zagłębie (1000zł/m2), a może do Olkusza albo Skawiny tam ne pewno znajdziesz coś za sensowne pieniądze.
          Na tym właśnie polega wolny rynek.

Możesz sobie czarować ceny, niestety praw rynku nie oszukasz.
          Minimalne 5tys. i taniej nie bedzie.
          • Gość: Beta Re: Nie skandal tylko normalny rynek. O to walczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.06, 19:32
            Ludzie, niech mi ktoś powie jak mozna zapłacić za mieszkanie 60 m w Hucie w
            bloku 30 letnim z płyty 350 tys? Chyba jakis kretyn ! Przecież 10km dalej w
            strone Niepołomic lub Kocmyrzowa mozna za to dom postawić albo kupić ! To nie
            wolny rynek tylko brak rozumu. Jak sprzedający tyle żada, to jego sprawa, ale
            kto kupuje?
            • Gość: Arek Re: Nie skandal tylko normalny rynek. O to walczy IP: *.chello.pl 18.06.06, 19:42
              to po co narzekasz, jedź do Niepołomic i kup sobie to mieszkanie
              • Gość: Bea - do Arka Re: Nie skandal tylko normalny rynek. O to walczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 19:25
                Własnie kupiliśmy dom na obrzeżach Niepołomic- Wola Batorska. Ma 125 m2,
                działke 14a i kosztował 290 tys. Jest do wykończenia - jeszcze 50 tys. Dookoła
                las, kilku sasiadów, niedaleko szkoła dla dziecka,sklep, do pracy w Krakowie
                jadę 30min. Za taką cenę mogliśmy kupić w Krakowie najwyżej 65m2 w zdewastoanym
                bloku w Hucie! O "lepszych" lokalizacjach nie wspomnę! I mamy z głowy "cenowy
                skandal". Teraz sie taki trend zrobił- mieszczuchy na wieś, wieś do miasta.
                • Gość: . Re: Nie skandal tylko normalny rynek. O to walczy IP: 212.160.65.* 25.08.06, 13:56
                  no i ceny nie rosną jak w I półroczu a co do używanych mozna w końcu troche
                  ponegocjować i pogrymasić jeszcze w czerwcu nie było to mozliwe a dzisaj
                  ogladałem fajne mieszkanko i właściciel nawet niezle opuscił, to nie pierwsze w
                  tym tygodniu i mam dylemat czy nie lepiej poczekać na nowości do targów
                  mieszkaniowych czy kupować używane co myslicie w którym kierunku pójdzie
                  trend
                  • Gość: Geko Re: Nie skandal tylko normalny rynek. O to walczy IP: 213.134.191.* 26.08.06, 00:34
                    Myślę że to może być już koniec szału. Widzę coraz więcej spanikowanych osób
                    opuszczających ceny mieszkań które ledwie kupili a teraz chcą sprzedać ale
                    chętnych nie ma. Przykładem Bajeczna. I bardzo dobrze speklulacja nie zawsze
                    wychodzi na dobre.
                    • Gość: Asmodeusz Re: Nie skandal tylko normalny rynek. O to walczy IP: *.chello.pl 26.08.06, 23:24
                      Każda hossa ma swoje korekty :) Jak prognozują specjaliści, cena ok. 10 tys. złotych za mieszkanie blisko centrum wydaje się do osiągnięcia w przeciągu najbliższych 2 lat.
                    • Gość: bajeczna Re: Nie skandal tylko normalny rynek. O to walczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.06, 19:42
                      daj namiary na tych co obnizają ceny , nie bądz naiwny mieszkania na Bajecznej
                      sa po 6500-7000
            • Gość: Oz Re: Nie skandal tylko normalny rynek. O to walczy IP: 213.134.191.* 18.06.06, 21:03
              Masz Beta racje. To nie jest wolny rynek. W żadnym chyba kapitalistycznym kraju
              ceny nieruchomości w przeciągu roku nie poszły w góre 100, 200 czy miejscami
              nawet 300%.
              A swoją drogą śledze KRN i widze że te mieszkania z cenami powyżej 300 tyś
              najzwyczajniej w świecie stoją niesprzedane od 2-3 miesięcy a niektóre i dłużej
              (chyba ze serwis albo biura posrednictwa nie zdejmują sprzedanych - a tym samym
              wprowadzają ludzi w błąd).
              • Gość: kr Oczywiście że nie zdejmują! IP: *.ghnet.pl 19.06.06, 09:28
                > (chyba ze (...) biura posrednictwa nie zdejmują sprzedanych - a tym samym
                > wprowadzają ludzi w błąd).

Oczywiście że nie zdejmują!
                Jak mają zdejmować, jak nawet nie wiedzą kto je sprzedaje? Mają numer telefonu,
                adres e-mail. I koniec. W ubiegłym roku daliśmy w internecie ogłoszenie o
                sprzedaży mieszkania (kilka serwisów). Mieszkanie na małej uliczce, nowe
                osiedle. Bardzo charakterystyczny opis. Sprzedaliśmy w ciągu mniej więcej miesiąca.
                Nie podpisywaliśmy ŻADNEJ umowy z ŻADNYM pośrednictwem. ŻADNE pośrednictwo nie
                poinformowało nas o wprowadzeniu go do swojej oferty.
                A mimo to kilka miesięcy PO SPRZEDAŻY jego "oferta" wisiała nadal na stronie
                jednego z pośrednictw. Po ponad pół roku przyszedł e-mail z kolejnego - w sumie
                przypadkiem ściągnęliśmy pocztę z konta założonego tylko na tą sprzedaż.
                Podobnie jak i numer telefonu - który celowo był "na kartę" tylko na okres
                sprzedaży (i po sprzedaży nie był już włączany).

Oczywiście potencjalnemu zainteresowanemu pośrednictwo powie, że to my źli i
                niedobrzy sprzedający nie poinformowaliśmy biura o fakcie sprzedaży. Przecież
                powinniśmy śledzić ogłoszenia i domyślić się kto oferuje nasze mieszkanie
    • Gość: klm Re: Cenowy skandal IP: 213.134.191.* 19.06.06, 22:07
      przejrzałem właśnie oferty z rynku wtórnego niesamowie jak stare miasto spuchło
      już królewska sie do niego zalicza a ul. rydlówka do krowodrzy
      • Gość: Geko Re: Cenowy skandal IP: 213.134.191.* 20.06.06, 19:58
        Fakt. Ale kiedyś jedna firma nie będę mówił która, ale powiem że na ul.
        Bohomolca miała inwestycje 3 etapy i w serwisie dominium I etap był w dzielnicy
        Śródmieśccie, II na Prądniku a III miał wpis dzielnica - Nowa Huta. To dopiero
        była "rozległa" inwestycja.
      • Gość: Pablo.Y37 Re: Cenowy skandal IP: *.um.krakow.pl 26.06.06, 17:59
        Ha, ha - ja to też widzę - niedługo Stare Miasto dojdzie do Opolskiej!!!
    • Gość: 15 kV Re: Cenowy skandal IP: 212.160.65.* 21.06.06, 11:02
      generalnie wszyscy wpędzają się w pułapkę drożejące mieszkania nie są
      zagrożeniem jedynie dla obcokrajowców i ludzi z kasą przewijał sie wątek
      przedstawicieli handlowych owszem mają wysoką zdolność kredytwoą są mobilni ale
      jak to w firmach bywa max 10 latek wypalasz sie i wysiadka a kredyt na 30 lat
      podobnie z pracujacym w firmach prywatnych , jest teraz hossa na którą
      dodatkowo załapują się handlujący ale wszystko na duży kredyt. Jak mawiają
      znawcy "żeby wyjąc trzeba włożyć, żeby włożyć trzeba mieć"
      • Gość: Pablo.Y37 Re: Cenowy skandal IP: *.um.krakow.pl 26.06.06, 18:03
        15 kV - z tym 'wkładaniem" i "wyjmowaniem" piszesz z dużą satysfakcją, jak
        stary Erotoman...
    • Gość: skandalisa Re: Cenowy skandal skandalizuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 09:02
      to jest nic innego jak tylko skandal!!!
    • Gość: klm Re: Cenowy skandal IP: 213.134.191.* 26.06.06, 19:17
      a tak z ciekawości po ile bedą mieszkania na chełmońskiego oferowane przez CD ?
      • Gość: zielony Re: Cenowy skandal IP: 212.160.65.* 30.06.06, 11:38
        mam możliwość odkupu mieszkania na krowodrzy w dobrej cenie (odbiór 2007) ale
        nie wiem czy odkupując w formie cesji trzeba płacić 2 % podatku i czy jest
        możliwość skorzystania z ulgi odsetkowej później, czy ktoś z was przechodził
        taką transakcję ?
        • Gość: klm Re: Cenowy skandal IP: 213.134.191.* 07.07.06, 19:38
          ciekawi mnie jaką cenę da aktiv na wodnej ?
      • Gość: Eleonora Re: Cenowy skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 22:23
        Info dot. CD na Chelmonskiego:
        mozna juz podpisywac umowy rezerwacyjne: cena: parter 4500+VAT, pietra : od
        4750+ VAT! Jeszcze nie maja WZ....
        • Gość: Geko Re: Cenowy skandal IP: 213.134.191.* 12.07.06, 21:57
          Ale napedzają koniunkture.... <faja> <mur>
        • Gość: Pawel Re: Cenowy skandal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.06, 10:11
          W cenniku CD dotyczacego Chelmonskiego z dnia 27.07.06 juz sa troche inne ceny
          a mianowicie:
          Cena od 5100 zł + VAT/m2 (na parterze od 4850 zł + VAT/m2).
    • Gość: do Geko Re: Cenowy skandal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.06, 20:10
      poprostu jestes nieudacznikiem zyciowym , ja tez mieszkam w Krakowie i stać
      mnie na kilka mieszkań trzeba bylo sie uczyć i nie pracowac na państwowej
      posadzie albo w budżecie:)o spadku cen możesz zapomnieć będzie tylko drożej ,
      mieszkanie to inwestycja , ludzie kupuja po kilka żeby zarobić , nieruchomości
      nie wołaja jeść zawsze można sprzedać za rok , możesz marzyć dalej obudzisz się
      jak przecietne mieszkanie w Krakowie będzie kosztowało 8-9-10 tys
      • Gość: Geko Re: Cenowy skandal IP: 213.134.191.* 27.08.06, 21:08
        Podoba mi się twój tok myślenia. Jeśli tak kupujesz jak analizujesz to nie mam
        się co martwić.
        • Gość: Geko Re: Cenowy skandal IP: 213.134.191.* 28.08.06, 12:30
          A i jeszcze jedno: biznes.onet.pl/2,1354860,prasa.html
          • Gość: do Geko Re: Cenowy skandal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.06, 17:19
            Jak ktos czyta tak durne artykuły , to nie dziwie się ze ma takie pojęcie o
            rynku nieruchomości , wynajmuje w Krakowie 6 mieszkań i cena wynajmu wzrosła od
            zeszłego roku o 15% i jakoś nikt nie płacze ze ceny wzrosły , Geko pracuj dalej
            na państwowej posadzie napewno się dorobisz mieszkania:) emerytura 800 zł juz
            czeka na takich jak Ty:)
            • Gość: Geko Re: Cenowy skandal IP: 213.134.191.* 28.08.06, 21:13
              Skoro nie czerpiesz informacji z analicznego myślenia, ani z prasy znaczy się
              mam sądzić, że że ty czerpiesz informacje z układu?
              • Gość: do Geko Re: Cenowy skandal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.06, 22:08
                ale z Ciebie tępak:)ale takie jest zycie ktoś musi być taki jak ty zeby inni
                mogli zapabiac prawdziwe pieniądze:)
                • Gość: maniek spawacz Re: Cenowy skandal IP: 212.160.65.* 29.08.06, 07:04
                  jezeli czynsz wzrósł tylko 15 % a mieszkania w krakowie poszły w góre ponad 100
                  % (np. w salator city we wrześniu 2005 były po ok 4 tyś a teraz już 9600
                  prawie) to coś z tym artykule jest, może i mieszkania zdrożeją ale jak ktos
                  kupi np. 40 metrów po 12 tyś to zeby stopa zwrotu wynosiła 5% musi mieć czynsz
                  za wynajem 2 tyś plus opłaty a tyle nie dam wole kupić np na kurdwanowie i
                  płacić rate 1000 zł i mieć swoje aktualnie płace 600 zł na dywizionu 303 czekam
                  na inwestycje krakoinu na kurdwanowie czy moze wiecie kiedy ruszają ?
                • Gość: Geko Re: Cenowy skandal IP: 213.134.191.* 29.08.06, 16:58
                  Przyjmuję twoje inwektywy ze spokojem, ponieważ Gościu ty się albo chwalisz
                  albo żalisz. Trudno mi to na razie ocenić.
                  Wypowiedzi „ale z Ciebie tępak:)” i „poprostu jesteś nieudacznikiem życiowym ,
                  ja tez mieszkam w Krakowie i stać mnie na kilka mieszkań trzeba bylo sie uczyć
                  i nie pracowac na państwowej posadzie albo w budżecie:)o spadku cen możesz
                  zapomnieć będzie tylko drożej ,mieszkanie to inwestycja „ - sugerują mi i
                  pewnie czytelnikom tego forum, że zaczynasz trząść gaciami przed spadkiem cen,
                  obrażając innych swoim nieudolnym tokiem wypowiedzi („poprostu” pisze się
                  oddzielnie – o wielce wykształcony).
                  Chociaż tutaj: „wynajmuje w Krakowie 6 mieszkań i cena wynajmu wzrosła od
                  zeszłego roku o 15% i jakoś nikt nie płacze ze ceny wzrosły ,” usiłujesz się
                  chwalić, ale prawie przez łzy.
                  • Gość: kolega67 Re: Cenowy skandal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.06, 18:36
                    zgadzam się z Toną Geko- ten typek to jakiś dziwny gość- jestem psychologiem
                    więc po jego tonie widzę że jest w trudnej sytuacji psychicznej i emocjnalnej -
                    może i ma jakieś mieszkanie ale pewnie mu było ciężko go kupić i teraz jest
                    taki agresywny ale agresja to nie tutaj kolego- weź się za siebie bo niedługo
                    zawał cię czeka-
                    • Gość: do Geko Re: Cenowy skandal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.06, 20:12
                      weż sie do roboty , bo twoje dzicci beda mieszkac w slamsach na przedmieściach
                      miasta :)pochwal się może gdzie pracujesz yntelygencie:)
              • Gość: do Geko Re: Cenowy skandal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.06, 20:13
                a co oznacza analiczne myślenie:)?
                • Gość: maniek spawacz Re: Cenowy skandal IP: 212.160.65.* 30.08.06, 08:39
                  nie ma co sie obrzucać błotem i tak jedni i drudzy stracą jak ktoś nie ma kasy
                  to sie musi zadłużyc i płacić haracz bankowi do końca zycia a ci co mają po
                  kilka mieszkań też zapłacą za posiadanie projekt ustawy o podatku katastralnym
                  powala tak że jak mieszkania drozeją to i podatek ładnie wywindują a patrząc na
                  nasz fiskalizm na kazdym kroku ustawa raczej przejdzie. Spawam od ładnych kilku
                  tak głównie specjalistyczne elementy i widze że coraz mniej sie u nas produkuje
                  przechodzimy na handel i usługi remontowe a gospodarka bez produkcji ma małe
                  szanse rozwoju a wchodzące zagraniczne firmy deweloperskie raczej wyprowadzą
                  wysokie marże z kraju niż poświęcą je na rozwój i inwestycje w naszym kraju.
                  • Gość: Geko Re: Cenowy skandal IP: 213.134.191.* 30.08.06, 19:37
                    No cóż nie każdy jest w stanie kulturalnie rozmawiać na forum. Do takich ludzi
                    na pewno nie należy gość o nicku "do Geko" IP: *.internetdsl.tpnet.pl
                    A szkoda. Wątek założyłem i miałem nadzieję na kulturalną wymianę poglądów dot.
                    cen, ale widocznie jest to niemożliwe, gdyż zawsze znajdzie się czarna owca
                    która chce rozwalić go lub sprowadzić na płaszczyznę wzajemnych obelg i wyzwisk.

A przy okazji gościu „do Geko” przedmieścia miasta to dla Ciebie slumsy (albo
                    slamsy – jak piszesz) . No, no, no interesujące.
                    Ciekawe co na takie określenie powiedzieli by mieszkańcy przedmieść czyli
                    dzielnic: Krowodrzy, Bronowic, Zwierzyńca, Podgórza, Dębnik, Swoszowic, Nowej
                    Huty, Grzegórzek i innych. Współcześnie mianem przedmieścia określa się
                    dzielnice otaczające centrum jeśli nie znasz jakiegoś określenia lepiej zajrzyj
                    do encyklopedii zanim coś napiszesz. :)
                    • Gość: do Geko [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.06, 21:17
                      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                      • Gość: jarek Re: Cenowy skandal IP: 213.17.178.* 30.08.06, 21:53
                        do geko.
                        chyba ci się kmiotku lejce popier..liły.bez pozdrowień.
                        jarek.
                        • Gość: konik na biegunach Re: Cenowy skandal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.06, 22:29
                          a co to sa lejce?może ci chodzi o stu-lejce? trzeba było kapucyna nie prać tak
                          często:)
                          • Gość: 15 kV Re: Cenowy skandal IP: 212.160.65.* 31.08.06, 07:43
                            z tego co wiem ostatnio GEKO był na targach i niezaprzeczalnie to kobieta tak
                            że dziwne te wasze odzywki a swoją drogą swiadzczą o poziomie intelektualnym
                            niektórych przedmówców. Wracając do tematu na wiezowce chyba jeszcze nie ma
                            pozwolenia wogóle to ostatnio słabo sie wydają ale po wakacjach powinno być
                            lepiej. W okolicy konkurencja też nie śpi i mysle że troche się jeszcze w tej
                            okolicy zmieni.
                            • Gość: ALF Re: Cenowy skandal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.06, 10:45
                              Mówisz z Geko to jakas stara rura? mi sie wydaje że męska ciota:)
                            • Gość: Geko Re: Cenowy skandal IP: 213.134.191.* 31.08.06, 12:00
                              KV spodobała Ci się moja żona? Trzymaj łapki z daleka.

No a co my tu dzisiaj mamy:

www.krn.pl/krajowy-rynek-nieruchomosci-wiadomosci/Pozostanie-7-proc-VAT-w-budownictwie-2_461_1.html

www.krn.pl/krajowy-rynek-nieruchomosci-wiadomosci/Ulgi-dla-budujacych-2_466_2.html

A to jakoś mi się nie widzi, co o tym sądzicie:
                              www.krn.pl/krajowy-rynek-nieruchomosci-wiadomosci/Banki-chca-placic-pensje-wlascicielom-mieszkan-2_468_0.html
                              • Gość: 15 kV Re: Cenowy skandal IP: 212.160.65.* 31.08.06, 12:32
                                Geko w niedziele 10 może sie wszyscy spotkamy chociaz ja i moi znajomi juz
                                kupiliśmy ty też coś kupiłeś z tego co widziałem, nawet przestali sie udzielać
                                na forum ale mimo to idziemy większa paczką zobaczyć czym nas zaskoczą dew. a
                                potem na małego drinka a weź żone i chodz z nami. Strasznie żenujące zrobiło
                                sie to forum mase frustratów co to ich nie stać albo kupili dla zysku i boją
                                się że stracą a i jeszcze jedno paru dew. wchodzi na krowodzrze z ceną ok 5 tyś
                                także ceny pewnie przystopują.
                                • Gość: do Geko Re: Cenowy skandal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.06, 17:56
                                  ulgi dla ubogich rzeczywiście cos dla ciebie:) a starą przyprowadz 10 -go
                                  zrobimy ją na dwa baty:)
                    • Gość: kowal Do ludzi ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.06, 22:07
                      Chamstwu mówmy nie - ignorując.
    • Gość: poszukujący Re: Cenowy skandal IP: *.profix.local / *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.06, 15:39
      i bardzo dobrez niech ceny spadną na łeb- i ci co kupili po kilka niech płaczą-
      gdyby był normalny wolny rynek a nie biurokratczne hamowania to by tutaj
      inaczej wyglądało-
    • Gość: maniek spawacz Re: Cenowy skandal IP: 212.160.65.* 05.09.06, 08:37
      jak to bedzie z cenami to się jeszcze okaże, polecam artykuł w rzeczpospolitej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka