Dodaj do ulubionych

Wieliczka-Barycz

04.03.06, 11:52
Witam,
Proszę o opinię zorientowanych.
Interesują mnie inwestycje na granicy Krakowa/Wieliczki. Jak wiadomo niedaleko
znajduje się wysypisko Barycz, stąd moje pytanie. Czy w okolicach ulicy
Ochota/ stacji BP zapach jest uciążliwy ? Jak często daje się to we znaki.
Pozrdrawiam
Maciek
Obserwuj wątek
    • Gość: sciezka22 Re: Wieliczka-Barycz IP: *.ramtel.pl 04.03.06, 15:28
      hej ja mieszkam 2 km dalej, kupuje mieszkanie przy ul. ochota od LSM, znajomi
      ktorzy mieszkaja niedaleko baryczy mowią, że zapach nie jest uciazliwy,
      wystepuje czasami. pozdrawiam ania
      ps. czy ty moze tez kupujesz od tej spoldzielni mieszkanko.
      • Gość: gosciu Re: Wieliczka-Barycz IP: *.net.pl / 80.51.253.* 04.03.06, 20:36
        hm ja slyszlaem od znajomego mieszkajacego przy ul ochota, ktory twierdzi ze
        nie smierdzi. co oznacza ktos kto mieszka niedaleko barycz? tzn blisko barycz?
        czy na ochocie?
        • Gość: janek Re: Wieliczka-Barycz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 12:04
          To Barycz to śmietnisko czy nazwisko? słynnego architekta?
          • macieklas Re: Wieliczka-Barycz 05.03.06, 12:10
            Wg mnie jedno i drugie :).
            Nazwisko architekta oraz składowisko odpadów komunalnych dla miasta Krakowa.
    • Gość: wieliczka Re: Wieliczka-Barycz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 16:16
      To smietnisko zostalo w zeszlym bodajze roku zmodernizowane. Mi tam nic nie
      smierdzi. Poza tym gdyby zapach tam byl uciazliwy to pewnie i w Biezanowie cos
      by o tym wiedzieli a nie nazekaja.
    • Gość: Zastanawiająca się Re: Wieliczka-Barycz IP: 80.73.188.* 31.03.06, 16:20
      Myslalam o zakupie mieszkania na ul. Rozanej na pograniczu Wieliczki i Krakowa,
      no ale ze wzgledu na wysypisko w Baryczy - 2 km na poludniowy zachod od osiedla
      chyba sie nie zdecyduje. Wiatry sa wiadomo z zachodu i poludniowego zachodu,
      wiec to na linii akurat. 2 km to w cale nie tak daleko. Wysypisko to szczury,
      muchy, karaluchy, ptaszyska itd. Wiem, ze i wmiescie szczUrow heh nie
      zabraknie, ale jakos mnie odrzuca. Mieszkancy roznie sie wypowiadali. Niektorzy
      twierdzili, ze cos czuc glownie wieczorem, w lecie. W Baryczy ma powstac zaklad
      sergregacji odpadow...
      Noi zaraz kolo osiedla przebiega linia wysokiego napiecia, wiec sama nie wiem...
      • banderol Re: Wieliczka-Barycz 31.03.06, 16:54
        > Niektorzy twierdzili, ze cos czuc glownie wieczorem, w lecie. W Baryczy ma powstac zaklad
        > sergregacji odpadow...
        Nie ma powstać, tylko już powstał i działa. Tylko nie wiem jakaż to uciążliwość zakład segregujący butelki czy makulature. Wsadem do segregacji są surowce wtórne z dzwonów rozstawionych po mieście.
        Na pewno warto zobaczyć na własne oczy (i powąchać :) składowisko Barycz zanim zacznie się ferować takie ostre wyroki, można się bardzo zdziwić. Ja byłem bardzo zaskoczony, pozytywnie.
        • Gość: Zastanawiajaca sie Re: Wieliczka-Barycz IP: 80.73.188.* 31.03.06, 17:21
          Spokojnie, mam pewne doswiadczenie jesli chodzi o wachanie zapachow z zakladow
          segregacji. Nie, nie sortowalam hehe. Po weekendach zapach jest szczegolnie
          nieciekawy, bo w soboty i w niedziele nikt nie pracuje, wiec to wszystko "lezy"
          i czeka. A jak sie juz to ruszy...
        • Gość: Zastanawiająca się Re: Wieliczka-Barycz IP: 80.73.188.* 31.03.06, 17:31
          Aha, sory. Jesli to ma byc li tylko i jedynie z dzwonow to masz racje. Ale jesli
          chca jeszcze segregowac jakies odpady domowe to wtedy jest fetor.
          • banderol Re: Wieliczka-Barycz 31.03.06, 19:14
            Segregować odpady domowe, bardzo, bardzo ciekawa koncepcja.
            • Gość: Zastanawiajaca sie Re: Wieliczka-Barycz IP: 80.73.188.* 31.03.06, 19:20
              Musze Cie chyba oswiecic. Segreguje sie odpady z domowych smietnikow - w Polsce
              sa conajmniej dwa takie zaklady. Bo jakby Ci tu powiedziec, nie wszyscy
              korzystaja z dzwonow i nie wszyscy segreguja odpady... Odzyskuje sie wlasnie te
              butelki typu PET, puszki itd.
              • banderol Re: Wieliczka-Barycz 31.03.06, 19:38
                Poważnie? Możesz mi dać przykład takiego miejsca.
                • Gość: Zastanawiajaca sie Re: Wieliczka-Barycz IP: 80.73.188.* 31.03.06, 19:43
                  Albo Zakład Unieszkodliwiania Odpadów Komunalnych w Puławach. Tu oprócz
                  "dzwonów" segreguje sie odpady z domowych smietnikow - czyli mowiac oglednie
                  grzebie w smieciach i wybiera te cholerne puszki, butelki itd. Powaznie!
                  • banderol Re: Wieliczka-Barycz 31.03.06, 20:21
                    > "dzwonów" segreguje sie odpady z domowych smietnikow - czyli mowiac oglednie
                    > grzebie w smieciach i wybiera te cholerne puszki, butelki itd. Powaznie!
                    To cię chyba poniosło :)

www.ekosystem.com.pl/index.jsp?ID=23&AMID=29
                    "Odpady zmieszane są segregowane mechanicznie na sicie obrotowym. Przesiew (biofrakcja), po wydzieleniu ferromagnetyków i roztworzeniu w wodzie technologicznej, transportowany jest w formie zawiesiny na teren oczyszczalni."

Generalnie jest obrotowe sito do wydzielenia odcieków i biofrakcji, poza tym elektromagnes - puszki i inne feromagnetyki i to tyle w temacie sortowania.

W Krakowie jest natomiast jedynie zakład segregacji surowców wtórnych.
                    • Gość: Zastanawiajaca sie Re: Wieliczka-Barycz IP: 80.73.188.* 01.04.06, 11:44
                      Wszystko sie zgadza czlowieku, ale NAJPIERW wybiera sie czesc smieci np. butelki
                      PET, sloiki, puszki, papier oraz czesci mogace uszkodzic urzadzenia biorace
                      udzial w produkcji tzw. pulpy. Wybiera sie wieksze odpady. Jesli ktos nie wierzy
                      na prawde proponuje wizyte w ktoryms z zakladow i sie przekona!
                      Jak pisalam wczesniej nie mam pojecia jaki i czy w ogole juz jest zaklad w Krakowie.
                      Pozdrawiam:P
            • Gość: Zastanawiajaca sie Re: Wieliczka-Barycz IP: 80.73.188.* 31.03.06, 19:37
              Istnieją np. tu: www.gdynia.pl/?co=srodowisko/srodowisko_odpady_4
              • banderol Re: Wieliczka-Barycz 31.03.06, 19:42
                No tak

"Do ZUO będą kierowane wyselekcjonowane strumienie odpadów surowcowych (makulatura, szkło, tworzywa sztuczne), odpadów wielkogabarytowych, zielonych i budowlanych oraz zmieszana masa odpadów komunalnych i komunalnopodobnych.

Wstępne wydzielenie poszczególnych frakcji odpadów następuje na terenie gmin poprzez wdrażaną selektywną zbiórkę odpadów. Każda frakcja jest oddzielnie transportowana do ZUO. Na wjeździe wszystkie partie dostarczanych odpadów będą poddawane ścisłej kontroli ilościowej (waga) i jakościowej (dozymetr) oraz będą ewidencjonowany"
                • Gość: Zastanawiajaca sie Re: Wieliczka-Barycz IP: 80.73.188.* 31.03.06, 19:44
                  Proponuje wizyte w zakladzie i sam zobaczysz.
        • enixx Re: Wieliczka-Barycz 01.04.06, 12:04
          banderol napisała:
          > Na pewno warto zobaczyć na własne oczy (i powąchać :) składowisko Barycz
          zanim
          > zacznie się ferować takie ostre wyroki, można się bardzo zdziwić.

Ja bylam na Baryczy ze dwa razy i stwierdzam: Smierdzi i to bardzo.
          Nie wiem czy ten specyficzny odorek dosiega ul Rozanej, mam nadzieje, ze nie,
          bo sama sie zastanawiam nad mieszkaniem tam.

• banderol Re: Wieliczka-Barycz 01.04.06, 16:10
            Przy samym wysypisku to chyba oczywiste, ale już w ogległości 500 metrów w ogóle, ale może powiniście podyskutować na ten temat na forum Wieliczka oni dokładnie znają temat:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka