Gość: kr IP: *.ghnet.pl 13.03.06, 21:46 A, przepraszam - wzrost wartości przez 5-10 lat o 10% to taki super biznes? Czy dziennikarz coś popieprzył? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: z daleka Tak, mysle ze popieprzyl IP: 66.146.204.* 13.03.06, 22:17 Mysle, ze inwestorzy maja nadzieje ze ceny wzrosna 5-10% w ciagu roku, a nie 5-10 lat. Tak jest na zachodzie, w niektorych okolicach ceny rosna nawet szybciej (np Los Angeles potrafily wzrosnac do 400%). Mysle, ze dziennikarz nie ma pojecia o inwestowaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kupujący Za mało popieprzyl IP: *.imir.agh.edu.pl 14.03.06, 10:19 Wzrost ceny działek budowlanych 40km od Krakowa w okresie 1995-2005 od 100zł/ar do 2000 zł/ar nie jest wzrostem dziesięcioprocentowym. Wzrost wartości dużego mieszkania w Nowej Hucie (rejon mało atrakcyjny) w okresie 1994-2005 od 120tys. do 230tys. to też więcej niż 10%. Wzrost ceny domu 200m2 w okresie 1997-2005 (Borek Fałęcki) ze 150tys. do 260tys..... też nie pasuje... do 10%. A może chodzi o roczny wzrost wartości? Odpowiedz Link Zgłoś
bezabi Re: Tak, mysle ze popieprzyl 14.03.06, 13:56 zgadzam sie... przy 10% na rok cena nieruchomosci podwoji sie w jakies 8 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: Niebezpieczny boom mieszkaniowy IP: *.centertel.pl 13.03.06, 22:24 Pozdrawiam z Warszawy. 2 lata temu Salwator budował osiedle Mehoffera w Warszawie. Podpisałem umowę wstępną, na szczęście nie wpłaciłem zaliczki.Mieszkania miały być oddane w kwietniu 2005, do dzisiaj są nie oddane. To co tam się dzieje opisywało wiele gaztet min. Życie Warszawy, Gazeta Wyborcza i regionalna gazeta Echo Białołęki. Proponuję poszukać na forach warszawskich gazety, tam jest cała masa artykułów o tej firmie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chicago cubs salwator znany jest z niesolidnosci...waly tez .. IP: *.chi1.dsl.speakeasy.net 14.03.06, 05:01 waly tez robil w przeszlosci....i teraz tez robi......no ale taka polska rzeczywistosc.....do sadu trzeba ich dac zeby poczuli ze tak sprawy sie szybko nie puszcza...trzeba im troche krwi napsuc zeby nie mysleli ze tak wszystko "easyy"...a tak swoja droga to kawal sk..rwyyy...stwa.... Odpowiedz Link Zgłoś
szut Re: salwator znany jest z niesolidnosci...waly t 14.03.06, 08:12 Salwator zalapal sie jako "solidna firma 2005" na 217 miejscu.... http://www.solidnafirma.pl/?SC=laureaci2005 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: salwator znany jest z niesolidnosci...waly t IP: *.elektro.agh.edu.pl 14.03.06, 09:00 hehehe tej manipulacji to juz nawet szefowie redaktorow wybiorczej nie przebije ;) Lista jest w kolejnosci alfabetycznej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zibi Re: salwator znany jest z niesolidnosci...waly t IP: 149.156.125.* 14.03.06, 10:00 Własnie to cały Salwator !!! Niech kupują u nich mieszkania zobaczymy po dwóch latach co z tego będą mieli :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juan [...] IP: *.Red-217-125-184.dynamicIP.rima-tde.net 14.03.06, 09:50 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
arciszewska Re: Niebezpieczny boom mieszkaniowy 14.03.06, 08:54 Jak to budował!!! Buduje!! Przeczytajcie: miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3209400.html A wzrost cen o 50% jest niekwestionowaną sprawą. W 2004r. sprzedawali za 3000, a teraz za 4600!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klient Re: Niebezpieczny boom mieszkaniowy IP: *.aster.pl 14.03.06, 08:19 10% przez 5-10 lat? :D Pismak chyba nie doslyszal... chcial bym zeby ceny mieszkan rosly tak wolno. W DC mieszkanie 56m2 rok temu mozna bylo spokojnie kupic za 180tys. Teraz w dzielnicy nieslumsowej nie znajdzie sie niczego na poziomie... co kosztowalo by ponizej 250tys Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bub powinni stanąć przed komisją sejmową IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.06, 08:45 za Salwator Tower. Ten architektoniczny bubel podobno wogóle nie powinien powstać w tym miejscu (jakieś niejasności z gruntami itp.). Ale cóż, my szaracy możemy im tylko zazdrościć, że nie jesteśmy na ich miejscu... Sralibyśmy kasą na lewo i prawo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Niebezpieczny boom mieszkaniowy IP: *.chello.pl 14.03.06, 08:50 Ja słyszałam tylko o osiedlu w okolocy ul. Pilotów, miało być osiedle z parkiem a Salwator od początku zakładał ze zabuduje park, ale ludziom mówil ze bedzie dużo drzew i zieleni... hehe... naiwni... salwator to firma która dzieki oszustwom jeszcze istnieje, jak zbankrutuje nagle to sie wcale nie zdziwie, tylo szkoda osób które mają coś wspólnego z tym kolosem na glinianych nogach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Integral00 Re: Niebezpieczny boom mieszkaniowy IP: 80.51.55.* 14.03.06, 10:10 Nie wierzcie "wyuczonym" spekulantom. Oni każdą sytuację wykorzystają do uzasadnienia zwyżki cenowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Niebezpieczny boom mieszkaniowy IP: *.ip24.pl 14.03.06, 11:01 Tez nie mam dobrego zdania o Salwatorze. Biorą kredyty pod zastaw działek na których budują, są bardzo aroganccy i pewni siebie. Nie dbają o zagospodarowanie terenu i na dodatek sprzedaja budynki w środku osiedla na mieszkania komunalne. Jak to wygląda - proszę się wybrać na Górkę Narodową. Nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazek Re: Niebezpieczny boom mieszkaniowy IP: *.int.pgd.pl / *.pgd.pl 14.03.06, 11:46 Dobra dobra, widzę że wszyscy wieszają psy na salwatorze, ale chętnych żeby wydać 200-300 tysięcy za mieszkanie jak widzę nie brakuje. Nic dziwnego, że jeśli biegają naiwni z walizkami pieniędzy z kredytu i są w stanie wywalić kupę kasy to mieszkania drożeją szybko, a jak drożeją szybko to wcale się nie dziwię że Salwator z takich nowobogackich,którzy nie wiedzą co zrobić z pieniędzmi chce wycisnąć jak najwięcej. A przecież zator w wydawaniu wuzetek nie będzie trwał wiecznie, ruszą plany zagospodarowania. A niedługo zacznie wymierać powojenny wyż demograficzny. I dlatego wcale się nie dziwię że Salwator chce się nahapać. Sam bym tak zrobił na ich miejscu. A odnośnie obcokrajowców kupujących masowo mieszkania w Krakowie - nie dajcie się nabrać. Każdy pośrednik wciska taki kit swoim naiwnym klientom, a prywatnie powie że wcale tak nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JacekKra Re: Niebezpieczny boom mieszkaniowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.06, 14:20 "A przecież zator w wydawaniu wuzetek nie będzie trwał wiecznie, ruszą plany zagospodarowania." Wiecznie to pewnie nie - pi razy oko to jeszcze 10 lat, bo te szczątki planów, który juz powstały są z masakrycznymi błędami. "A odnośnie obcokrajowców kupujących masowo mieszkania w Krakowie - nie dajcie się nabrać. Każdy pośrednik wciska taki kit swoim naiwnym klientom, a prywatnie powie że wcale tak nie jest." Niestety, albo i stety, obcokrajowcy masowo wykupują mieszkania, głownie w centrum, stosunkowo duże, często też działki rekracyjne w okolicach naszego miasta. Ceny mieszkań wzrosły z bardzo prozaicznych przyczyn: 1. brak planu zagospodarowania 2. to co się buduje to niestety drogie "apartamenty" 3. obcokrajowcy kupują, czasem przez polskich i na polskich, pełnomocników mieszkania. Kraków zrobił się popularny - tak jak wcześniej Wiedeń, Praga, Budapeszt. 4. dosyć atrakcyjne warunki kredytowe w bankach 5. i jeszcze raz - brak planu zagospodarowania 6. i jeszcze raz - brak planu zagospodarowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Srogi Re: Niebezpieczny boom mieszkaniowy IP: *.pkobp.pl 14.03.06, 12:03 "Półtora roku temu Paulina Sikora wpłaciła zaliczkę na mieszkanie przy ul. Bobrzyńskiego w Krakowie. Metr miał kosztować 3,2 tys. zł. - Przed paroma dniami deweloper wypowiedział mi oraz innym klientom umowę przedwstępną - skarży się. - Sugerowano, że mogę kupić mieszkanie w innym miejscu, gdzie firma buduje i cena metra kwadratowego oscyluje wokół 5 tys. zł." (...) Cóż - jak już mawiali Rzymianie "nieznajomość prawa szkodzi". Do dziś to obowiązuje. Jak kupuje się mieszkanie - to trzeba nawet umowę przedwstępną u notariusza zawierać. Tak stanowią przepisy kodeksu cywilnego. Dajmy notariuszom troszkę zarobić. Przy takich kosztach jakie ponosimy na zakup mieszkania to kropla w morzu. Taką zwykłą "papierową umowę" z deweloperem zawieraną na skórzanych fotelach w jego gabinecie można sobie za przeproszeniem w buty włożyć. Prywatnie to oczywiście bardzo, bardzo mi żal naciągniętej Pani Pauliny Sikory, bo nie lubię złodziejstwa, ale na miłość Boską, ludzie, poczytajcie czasem jakieś ustawy, szczególnie jak to was dotyczy. To czasem się przydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
robma1 Re: Niebezpieczny boom mieszkaniowy 14.03.06, 13:07 A ja tanio sprzedam 4 pokoje!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gervee Re: Niebezpieczny boom mieszkaniowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 22:16 a gdzie sprzedasz i za ile??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kici Re: Niebezpieczny boom mieszkaniowy IP: *.fukuoka.ocn.ne.jp 14.03.06, 17:13 ble, ble Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jotka Re: uwaga na firme salwator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 20:01 Podobnie z Byrksy. Miło byc cudownie. Do czasu oddania mieszkań. Na Boh.Września wybudowali trzy bloki,podobno "na pniu".Potem sie okazało, że część sprzedali Gminie , bo nie było chętnych. Sami zawiązali Wspólnotę Mieszkaniową i nią administrują bo ludzie się jeszcze nie znają miedzy sobą . Usterka na usterce, ale admistracja zamiast egzekwować naprawy od Bryksy( wykonawca)bo bloki na gwrancji, to obciąża kosztami nieświadomych lokatorów i wmawia,że np.wentylacja w łazience nie działa, bo mieszkanie nie wietrzone!!!!! Zawsze z developerem jest tak, że jak chce spredać , to bajki opowiada, bo popyt duży. A umowy i sa tak napisane, ze kupujacy jest zawsze przegrany, bo mu sie nie chce walczyć w sądzie po kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bor Re: uwaga na firme salwator IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 15.03.06, 00:50 ja mam umowe przedwstepna na 2 etap salwator city czy ktos wie co slychac na temat tego osiedla bo ja jestem w USA i tyle wiem ze kumpel kupil na Bobrzynskigo i nie moze w nocy spac Odpowiedz Link Zgłoś
michalnb118 Re: uwaga na firme salwator 27.08.06, 17:48 Czesc Bor, ja mam przedwstepna na 1.etap. Na razie jest ok, choc wyslali mi pismo w czerwcu ze ,,nawet najlepsza firma" moze sie spoznic z wykonaniem, prosza o wyrozumialosc i podpisanie aneksu do przedwstepnej, ze trzy miesiace pozniej oddadza. (ktorej nie podpisalem) Nic w tym dziwnego nie ma ze sie deweloper spoznia z oddaniem (dziwne byloby jakby sie nie spoznil!) ale poniewaz w przypadku Bobrzynskiego tez dostali takie pisma a kilka miesiecy pozniej pismo ze rozwiazuja umowe to trzeba uwazac. Ok, tu sytuacja jest inna bo mamy juz pozwolenie na budowe wiec nie moga rozwiazac umowy z TEGO powodu. Jestem dobrej mysli ale trzeba ich pilnowac. Michal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Niebezpieczny boom mieszkaniowy IP: *.autocom.pl 14.03.06, 20:25 Chyba zgubił jedno zero, tzn. 100%, a nie 10% Odpowiedz Link Zgłoś
abrzozowska1 Janusz Sułowski nie jest żadnym prezesem 30.03.06, 00:25 To dziwne dlaczego jako prezes Spółki występuje Janusz Sułowski, gdy tymczasem Spółka ma 1- osobowy Zarząd reprezentowany przez Zygmunta Sułowskiego,w żednych dokumentach spółki nie ma pana Janusza, o co chodzi z tymi panami. Czy to bajka o dwóch takich...... Czy może jak w filmie Zanussiego ciotka, która wymyśliła sistrę bliźniaczkę, by przetrwać i ratować rodzinę w komunistycznej rzeczywistości? Odpowiedz Link Zgłoś