Dodaj do ulubionych

Nowodworek

IP: 62.233.163.* 22.03.06, 17:18
Jaka naprawdę jest ta szkoła? Wiadomo, że trudno się dostać, ale czy
rzeczywiście potem bardzo dużo czasu trzeba poświęcac nauce, a efekty w
ocenach hmm... marne? Intresuje mnie też, opinia uczniów o klasyku???
Jesteście zadowoleni z takiego wyboru?
Obserwuj wątek
    • Gość: Magda_26 Re: Nowodworek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 21:14
      Mój znajomy chodził do I L.O na profil klasyczny. Potem chodził na prawo i
      skończył (jeden z lepszych studentów). Od 2 lat jest na bezrobociu (czasem
      dorywczo pracuje nie w zawodzie) - bo nie zna żadnego języka obcego ani nie
      umie obsługiwać komputera. Wiem, że koleś powinien przyłożyć się i dopracować
      szczegóły we własnym zakresie - ale wydaje mi się że już w L.O powinien był się
      nauczyć tych dwóch rzeczy (komputer + język obcy jakikolwiek!) na poziomie
      średnim - na tyle zeby się orientować i nie przekreślać przez to szans na
      znalezienie pracy. Są klasy humanistyczne też w innych liceach np. VIII L.O, V
      L.O, II L.O, ewentualnie X L.O, gdzie poziom jest wysoki i można się czegoś
      nauczyć. Nad wyborem klasycznego profilu - warto się poważnie zastanowić czy ma
      to sens. Na pewno będziesz się dużo łaciny uczyć, być może greki które sie
      potem do niczego nie przydają. Ten mój znajomy - prawnik na początku pisał
      sobie nawet w CV że się tego uczył, ale pracodawcy tylko się śmiali wiec
      zrezygnował. Generalnie - facet żałuje że włożył ogrom pracy - a niczego
      przydatnego się nie nauczył.
    • quille Re: Nowodworek 23.03.06, 08:20
      skończyłam Nowodworek 2 lata temu (klasa ogólna) i powiem, że było dosyć fajnie
      jak ktos chce to się może wiele nauczyć, jak ktos nie chce, to i tak się nie nauczy
      bardzo dużo osób idzie na studia, z mojej klasy najwięcej chyba na prawo
      zasadniczy problem jest taki, że trzeba dobrze trafic - ja trafiłam na dobrego
      historyka i dobrą polonistkę, czyli akurat te przedmioty, które mnie
      interesowały, ale np z biologii czy chemii jestem noga, w pewnym stopniu
      dlatego, że nie miał mnie tego kto nauczyć - ale to tak tylko na marginesie
      ogólnie polecam - szkoła ma zdecydowanie swój klimat
      • czekolada6891 Re: Nowodworek 14.04.06, 22:44
        a ktoz to Cie uczyl polskiego?? hist sie domyslam, ale naprawde dobrej
        polonistki to u nas moim zdaniem nie uswiadczy...

co do Nowodworka jako takiego, jesli ktos chce sie uczyc i bedzie to robic, to
        wyniki oczywiscie moze miec dobre, a jesli chce sie obijac, to nie jest to az
        tak trudne :)

mnie ta szkola nauczyla przede wsyztskim kombinowania, czyli tego, co w zyciu
        sie przydaje oraz pozwolila mi poznac swietnych ludzi, a jako ze bylam w klasie
        o sporo rozszerzonym programie z jez niem (i przygotowaniem do egzaminu dsd2),
        nauczylam sie go naprawde dobrze :)
        ogolnie Nowodworek wspominam bardzo pozytywnie i polecam goraco :)
        pozdroofki
        • quille Re: Nowodworek 15.04.06, 11:27
          Małgorzata P. moim zdfaniem całkiem dobra - dobra, bo wymagająca, gdy byłam w 4
          klasie powtórki do matury zaczęły się już we wrześniu - wyglądało to tak, ze
          sama do matury nie zrobiłam nic (tylko to, co musiałam powtarzać na zajęcia) i
          wpadła piąteczka z pisemnej :)
          a napisałam całkiem, bo łatwo u niej było sobie wyrobić dobrą opinię i na niej
          jechać przez całe lo i dużo mniej robić, niż ci, którzy sobie na wstępie
          wyrobili złą opinię (a ją jest niestety u niej tak samo łatwo sobie wyrobić)
          ogólnie kobieta jest naprawdę fajna i da się z nią dogadać, pod warunkiem, że
          się z niej ciula nie robi, bo tego to chyba nikt nie lubi
          teraz jak przychodzę do lo ze znajomymi jako absolwentka to widzę, że to jest
          naprawde równa kobita, szkoda, że wcześniej tego nie zauważyłam :

a historii uczył mnie Grzegorz U. - będe mieć wspomnienia na długie lata, jak
          dla mnie to on był takim przedsmakiem studiów, gdzie nikt się z tobą nie pieści,
          tylko myśli jak ci przyłożyć z grubej rury... ale zawsze w racjonalnych
          granicach (tzn wstawia pały tak subtelnie, że nie możesz powiedziec, że się na
          ciebie "uwziął", tylko faktycznie, zę trzeba się wziąć do roboty, bo się nic nie
          wie)

zgadzam się, że szkoła daje możliwości kucia i daje możliwości obijania się -
          ale to w sumie tak jak wszędzie, nie? a nauczyć się przeżyć, czy tak jak pizesz
          kombinować, to też jest bardzo duża umiejętność :)
          • czekolada6891 Re: Nowodworek 20.04.06, 21:09
            yhym, no fajnie, ze Ci sie dobrze dzialo z pocahontas :)
            osobiscie nie mialam z nia stycznosci, opinie slyszalam dosc rozmaite i moi
            znajomi byli z niej srednio zadowoleni, ale jak wiadomo, roznie bywa :)

natomiast co do pana w rozowym sweterku/koszuli, to istotnie, dzieci i wnuki
            sie nasluchaja :P

no a kombinowanie to umiejetnosc jak najbardziej przydatna i pozytywna :)
            Nowodworek rulezzzz!
            pozdr :)
        • Gość: x-ka Re: Nowodworek IP: *.kabel.net.pl 10.05.06, 23:09
          czy mogłabyś się ze mną skontaktować na gg? wybieram się właśnie do klasy
          przygotowującej do DSD II i miałabym do ciebie kilka pytań; mój numar to 7443227
    • eeeee1 Re: Nowodworek 21.04.06, 01:12

za moich czasow poziom nowodworka (czytaj : poziom nauczycieli) to bylo dno;
      ale nowodworek to jedna z tych szkol, do ktorych nie idzie sie dlatego ze
      poziom jest wysoki tylko dlatego, ze są tam fantastyczni i naprawde
      inteligentni ludzie (czytaj: uczniowie); inteligentny czlowiek sam jest w
      stanie sie wszystkiego nauczyc niezaleznie od tego do jakiej szkoly by nie
      poszedl ale towarzystwo ciekawe jest tylko w nielicznych placowkach;

• Gość: Gość Re: Nowodworek IP: *.connectic.pl 29.08.13, 21:55
        A ja jestem zadowolona, ze córka dostała sie do tej szkoły. Jako Krakowianka z urodzenia jestem z tego b dumna!
    • majkasadowska321 Re: Nowodworek 23.04.18, 12:10
      Mam pytanie do absolwentów lub aktualnych uczniów. Wiem że poziom jest wysoki, ale czy aż tak się się tam nie da wytrzymać? Jest wyścig szczurów? Wszyscy znajomi mnie straszą przed tą szkołą a chce znać prawdę. Opowie mi ktoś?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka