Dodaj do ulubionych

Geografia, UJ - proszę o info!!!

IP: *.i24.pl 01.04.06, 17:21
Cześć! Na stronie UJ pisze, że na geografię w procesie rekrutacji na studia
będzie robiony konkurs świadectw. To strasznie nieprecyzyjne określenie.
Możecie mi wyjaśnić? Chodzi o oceny (śrdnią) na świadectwie czy pkt. z matury
(no raczej z geografii)??? Please pomóżcie!!! Jeśli pkt. to ile trzeba mieć
by sie dostać?! Nie wiem czy skłądać, czy mam szanse.
Obserwuj wątek
    • Gość: desire Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: 87.206.252.* 02.04.06, 09:30
      czesc:) oto co jest napisane w informatorze :
      1.przy rekrutacji beda brane pod uwage tylko wyniki zewnetrznej czesci
      egzaminu maturalnego
      2.absolwentom ktorzy na egzaminie maturalnym zdawali geografie na poziomie
      podstawowym ocenie procentowej przypisane beda punkty ( np 40%=40 pkt)

no i to chyba tyle co Cie interesuje;) a od ilu pkt przyjmuja to juz nie pytaj
      bo tego nikt nie wie;P w zaleznosci ile bedzie chetnych ...proporcjonalnie maja
      byc rozdzieleni ludzie z nowa i stara matura wiec ciezko powiedziec...
      nie wiem czy juz zdawalas mature czy dopiero bedziesz...ale jesli bedziesz to
      ucz sie!!! zeby zdac jak najlepiej;)
      pozdrawiam
    • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 02.04.06, 11:27
      Dzięki, ale pytałam bo za nim pisze, że biorą pod uwagę wyniki zewn. części
      matur pisze "Konkurs świadectw"
      www.uj.edu.pl/dydaktyka/pliki/2006BiNOZ.pdf
      Lubię b.geografię, wyniki z matury próbnej średnie-coś ponad 70%, więc jak
      zobaczyłam że chętnych jest tylko 3,5 ososby na miejsce to może jest jakaś
      szansa choć dotychczasz taka uczelnia wydawała się tylko marzeniem... Jak
      myślicie?? Składać?
      • Gość: desi Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.chello.pl 02.04.06, 15:19
        jasne ze zloz!! co Ci szkodzi, moze sie uda....wiele osob nie sklada na uj bo
        mysla wlasnie ze taka uczelnia to marzenie....a zycie jest tylko jedno,
        marzenia trzeba realizowac;)
        • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 02.04.06, 15:53
          Dzięki za otuche!
          • Gość: askja Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 14:37
            jestem na pierwszym roku geografii na uj i szczerze powiedziawszy nie bylo az tak trudno sie dostac:) a na studiach jest naprawde swietnie:) polecam i do zobaczenia w pazdzierniku:)
            • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 12.04.06, 15:40
              A możesz mi powiedzieć ile trzeba było mieć pkt. żeby się dostać? Jak nie
              chcesz pisac z jakichś wzgledów na forum to napisz na monique.n@gazeta.pl
              plis!!!
              • Gość: desi Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.chello.pl 12.04.06, 18:09
                ja Ci moge powiedziec ze z egzaminu na 102 pkt przyjmowali od 65;) a jak z nowa
                matura i tymi calymi procentami to nie mam pojecia...
    • Gość: Shiva Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.slowiki.org / *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 20:36
      A ja mam pytanko trochę innego typu:czy jest tu ktoś kto studiuje/studiował
      geografię na UJ jako drugi kierunek?Przede wszystkim interesuje mnie to czy nie
      robią tam problemu z przepisywaniem ocen z przedmiotów które się juz miało na
      innym kierunku.Bardzo proszę o info.Pozdrawiam:)
      • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 00:15
        no wlaśnie też się dolączam ,jak jest z przepisywaniem innych przednmiotów i
        czy dużo jest przedmiotów na 1 roku?
        • Gość: marrta Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.prospect.pl / *.prospect.pl 13.04.06, 11:17
          wlsnie co to znaczy, ze konkurs swiadectw bedzie??tzn ze cala srednia ocen czy
          tylkko ocena z geografii? bo ja bede miec wyska srednia ale akurat z geografi
          mam 4:((( wiec jesli sie ktos orientuje to odp podrawiam
          • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 13.04.06, 15:53
            Hej Marta! No to może będziemy razem studiować. Skąd jesteś? Bo ja z Nowego
            Sącza. Jak widzisz pytałam się ale nikt nie odpisał o co chodzi z tym konkursem
            świadectw :(
            • Gość: askja Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 17:26
              no to odpowiadam:) po pierwsze jeśli chodzi o konkurs swiadectw to biora ilosc punktow z geografii na maturze-na pewno:) bo na swiadectwie maturalnym jest ilosc punktow z matury:) to na pewno nie chodzi o ocene z przedmiotu. w tamtym roku przyjmowali od 65 na 102 z egzaminu (czyli spoko:) i chyba 314 na 400 z konkursu swiadectw ale wtedy trzeba bylo jeszcze zdawac matme albo historie a w tym o ile sie orientuje to nie:) dlatego wiec zeby sie dostac trzeba tylko;) ladniutko gegre zdac i juz:) powodzenia zycze:) studentka pierwszego roku:)
              • Gość: desi Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.chello.pl 13.04.06, 18:15
                studentko pierwszego roku:) ja sie nie dostalam rok temu ale znow bede
                probowac, mozesz napisac jak jest ??czy jest trudno??jakie zajecia, jacy
                profesorowie no i w ogole cos o tym kierunku;) z gory dziekuje i pozdrawiam
                • Gość: marta Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.prospect.pl / *.prospect.pl 14.04.06, 13:23
                  no ja jestem z okolic Tarnowa:) ale z tym konkursem swiadect to chyba nie chodzi
                  im o wynik matury, tzn na pewno liczy sie ona w najwiekszym stopniu i dlatego
                  jest napisane, ze jest wymagana matura z geografii, ale jak pisze konkurs
                  swiadect to wydaje mi sie, ze chodzi o normalne swiadecto, bo inaczej napisaliby
                  konkurs swiadect maturalnuch-czyli wynik z matury, a oprocz tego moze chodzi im
                  o ogolna srednia lub oceny z konkretmych przedmiotow, choc moze jestem w
                  bledzie, a ile mialas jesli mozna spytac w tamtym roku procent z matury??
                  • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 14.04.06, 16:08
                    oj nie wiem co to będzie ale ja już tak bym chciała być na tych studiach... Mam
                    nadzieję, że działa na UJ jakieś fajne Koło Geografów i że są tam bardzo
                    sympatyczni ludzie :D
                    • Gość: askja Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 19:12
                      jestem pewna w 100% ze nie chodzi o oceny na swiadectwie.tyle. jesli chodzi o studia to caly pierwszy semestr jest fajny bo zajec za duzo nie ma i nie trzeba sie przemeczac;) ale za to w pierwszej sesji jest 6 egzaminow:/ z czego jeden z kartografii na ktorym nasz ukochany przecudny dr szewczuk usadza zawsze 3/4 roku w pierwszym terminie:D ale ogolnie jest spoko:) no i oczywiscie mamy Kolo Geografow:D
                      • monique.n Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! 16.04.06, 21:53
                        I co szykujecie na lato jakieś "wyprawy"?
                        • Gość: askja Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 08:57
                          chodzi ci o te z Kola?? są są:) poza tym caly lipiec mamy terenówki:/;)
                          • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 17.04.06, 12:20
                            no tak. opowiedz nam coś. rozbudź naszą wyobraźnie hehe gdzie macie te
                            terenówki?
                            • Gość: askja Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 20:54
                              no oki ale co konkretnie chcesz wiedziec??:D terenówki to chyba;) mamy w łazach. juz jedne mielismy masakra "Okolice krakowa"- calodzienne wloczenie sie w deszczu po okolicznych wiochach a potem egzamin z tego:D co do wyjazdow to jest duzo mozliwosci ( nie tylko z kolem geografow bo sa tez inne kola turystyczne np rozdroze)w sumie to ogolnikowo dosc, wiec jak chcesz to mozemy sie zgadac na gg:)
                              • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 21:14
                                mam pytanie do Ciebie ,a w akacje są jakieś wyjazdy i czy jest ich dużo?ile
                                przeciętnie trwają?
                                • Gość: askja Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 18:11
                                  szczerze powiedziawszy to jestem dopiero na pierwszym roku i na zadnych wyjazdach wakacyjnych jeszcze nie bylam:) we wrzesniu jest organizowany wyjazd do rumunii, cos kolo 3 tygodnii, jest tez osobny wyjazd do transylwanii:) niedawno byl do szwajcarii:) troche tego jest:D zalezy kto z czego jezdzi
                                  • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 18:55
                                    Rozumiem ale czy to są wyjazdy obligatoryjne tzn.koniecznie musisz na nie
                                    pojechać ( jakw ramach praktyk)?pozdrawiam
                                    • Gość: askja Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 21:10
                                      tak, sa obligatoryjne w wakacje. w tym roku mamy w łazach, ja mam od 8 do 22 lipca, to zalezy od grupy; na drugim roku tez sa ale ddo wyboru: karpaty sudety pomorze i gory swietokrzyskie ale za nie juz sie placi.
                              • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 18.04.06, 20:42
                                to jak już się dostanę to wtedy pogadamy przez gg, bo będę miała lot of
                                questions.. :D
                      • Gość: monika.k81 Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 12:31
                        Studiowałam geografię 5 lat temu i niestety tylko jeden rok. Przyczyniła się do
                        tego własnie ukochana kartografia i Szewczuk. Reszta była zlaiczna na 4 i 5.
                        Powodzenia w kartografii.
                        • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 13:16
                          hmmm ,a kartografia jest w pierwszym semestrze?
                          • Gość: askja Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.06, 18:02
                            tak, na pierwszym:)ale to calkiem znosny przedmiot:D 80% ludzi nie zdalo w
                            pierszym terminie:) ale luzik;)
                            • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 19:14
                              Askja ,a jaka specjanośc planujesz wybrać w przyszlości?mnie w sumie intersuje
                              cos związanego z gisem
                              • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 23.04.06, 19:50
                                a ja bym chciała turystykę ale myślę że wiele osób też to wybierze także będzie
                                decydować średnia ocen...
                                • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 23.04.06, 19:52
                                  aha, Askja ty jesteś z pierwszego roku, ale zdawałaś egazmin żeby się dostać,
                                  bo pisałaś starą maturę. Mogłabyś się zapytać innych studentów od ilu pkt. z
                                  matury (nowej) przyjmowali? prosimy ładnie :D
                                  • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 22:08
                                    askija ,a mogłabyś mi ( bo wlaśnie sie dowiedziałam) jak mniej więcej wyglądał
                                    wstępny dla starej matury,od ilu pkt .przyjmowali,pyt.testowe czy po
                                    polowie ,dzieki za pomoc
                                    • Gość: askja Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 17:51
                                      no wiec:) na egzaminie sa tylko testowe pytania, w sumie proste tylko duzo z
                                      rocznika statystycznego i z mapy. co do specjalizacji to wybieralismy juz w tym
                                      roku. ja wybralam gospodarke przestrzenna i na to jest niestety najwiecej
                                      chetnych:/
                                      • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 18:39
                                        aha, a czy trzeba było np.coś zanaczyc typu kierunek wiatru ,jakies poziomice
                                        itp.?pytam bo od lat nie mialam doczynienia z geografią( oprocz ekomicznej) ,z
                                        czego glównie przygotowywałas s ię do egzaminu? z wyjatekim oczywiście
                                        atlasu?;),
                                        ps.no mnie tez wlaśnie intersuje gosp.przestrz.
                                        pzdr
                                        • Gość: askja Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 13:22
                                          nie trzeba bylo nic zaznaczac, byl tylko test, tylko ze dosc szczegolowy. bylo troche obliczen skala itp., czesc z rocznika statystycznego o wydobyciu, uprawach co gdzie i ile itd. wiec tego radze ci sie nauczyc no i oczywiscie mapy w tym glownie polski. ja uczylam sie z ksiazek do liceum, atlasu no i kupilam wczesniej w sekretariacie broszurke z pytaniami z lat ubieglych i uczylam sie pod katem tych pytan. zycze powodzenia:)
                                          • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 14:42
                                            tego sie obawiałam ,zawsze byłam cienka z Polski;/;no to muszę się zaopatrzyć w
                                            rocznik ,a ksiązki jakich autorów polecasz?ja mam gdzieś schowana ks.do
                                            geografii z lo ale prawie z niej nie korzystaliśmy bo nauczyciek z reguły
                                            wszystko nam dyktował do zeszytu;)pozdrawiam
                                            • Gość: askja Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 15:29
                                              hmm, ja uczylam sie z ksiazki pawla włada bo akurat taka mielismy w liceum ale jakas szczegolna to ona nie byla:/ nie wszystko co konieczne w niej bylo:/ ale na egzamin starczylo:) z tym rocznikiem to nie przesadzaj:) wystarcza glowne uprawy i surowce:) a to masz np. w tablicach geograficznych:)powodzenia
                                              • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 18:22
                                                Nie dziękuje ,nie chce zapeszać;))),a i jeszcze jedno ,ostatnie pytanie ile
                                                było pytań i na ile czasu? no to juz wszystko co chciałam wiedzieć;)
                                                • Gość: askja Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 21:28
                                                  oj dokladnie nie pamietam ile bylo pytan ale z tego co kojarze to byly na 8 kartkach A4:) a czasu bylo bardzo duzo dwie godziny albo poltora:) spoko, ja wyszlam po niecalej godzince:) daj znac kiedys tam jak ci poszlo:)
                                                  • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 13:11
                                                    Dzięki na pewno dam znać;),choć jeszcze tak na 100% nie wiem czy pójdę ,sesja
                                                    mi sie zbliża itp. ,zobaczę jak się wyrobię;),pozdrawiam i dzieki za wszystkie
                                                    informacje
                                                  • Gość: askja Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 13:23
                                                    sesja, hmm:/ nie lubie tego slowa;) a co studiujesz?? i na ktorym roku??
                                                  • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.06, 01:14
                                                    zarządzanie na AE na 3,w tym roku wzięłam sobie na UJ 2kierunek-historię ale
                                                    tak średnio mi podchodzi,niby fajnie ale w sumie mimo wszystko po geografii i
                                                    czyms ekonomicznym sa wieksze perspektywy i chyba bardziej mnie to interesuje;)
                                                  • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 30.04.06, 11:44
                                                    hej a jakie macie plany na przyszłość??? co chcecie robić po geografii???
                                                    bo ja z zamiłowania lubię podróże, ale żeby mieć na nie kase to trzeba zarabiać
                                                    i to nie marne grosze. Ja myślałam o założeniu firmy turystycznej w
                                                    przyszłośći, możę ze znajomymi ze studiów (?). Co o tym sądzicie?
                                                  • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.06, 14:18
                                                    Cóż ja mam planów az za dużo...,chcialabym się zająć w przyszlości czyms
                                                    związanym z gospodarka przestrzenna ,zagospodarowaniem itd.,może jakaś
                                                    podyplomówka ( wiem ,że istnieje taka mozliwość) z architektury
                                                    krajobrazu.Jeśli to nie wypali to tlumaczenia opracowań naukowych.
      • Gość: anna Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.autocom.pl 02.05.06, 15:55
        Ja studiowałam geografię jako drugi fakultet. Było to dawno, ale wspomnienia
        mam b. dobre. Wszystkie możliwe przedmioty miałam przepisane, a ludzie
        (wykładowcy) wykazywali dużą życzliwość np. umozliwiając zaliczanie w
        indywidualnych termianch. Zachęcam i pozdrawiam.
    • przemek.z.ksw Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! 17.04.06, 16:58
      Pomyśl nad KSW. Wprawdzei na KSW jeszcze nie ma geografii, ale na pewno się to
      zmieni. Ale są inne ciekawe kierunki. To nie przypadek, że tak wielu
      specjalistów z innych dziedzin wiedzy wykłada teraz tylko i wyłącznie na KSW.
      Prawo na KSW to mniej teorii i więcej praktycznych umiejętności. To także
      więkse szanse na dostanie się na wycieczki zagraniczne.
      To nie przypadek, ze absolwenci KSW wypadają tak dobrze we wszystkich
      zewnętrznych testach...
      Z tego co wiem, to na KSW NIE MA JESZCZE naboru an geografię, ale na pewno
      zaraz będzie, a wiążących informacji udzielą Ci właściwe Dziekanaty...
      • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 17.04.06, 19:23
        no to jak mam pójść na coś czego nie ma? jak będzie za parę lat to już nie dla
        mnie bo ja piszę maturę w tym roku, za... niecały miesiąc?! oj babe... :P
        • Gość: desi Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.chello.pl 17.04.06, 19:42
          dobra dobra kolega nie wspomnial jeszcze ze miesiac na ksw kosztuje ponad
          300zl;) a na studiach dziennych normalnych nie placisz nic ;)
          • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 21:12
            Ale co wy gadacie,Przemek z KSW to taka niby prowokacja-złe alter ego
            prawdziwego Przemka;),z geografią zwiazana jest chyba jedynie tylko turystyka
            międzynarodowa.Nie czytajcie glupot;)
      • Gość: :) Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.chello.pl 18.04.06, 07:45
        To nie przypadek, że tak wielu
        specjalistów z innych dziedzin wiedzy wykłada teraz tylko i wyłącznie na KSW-
        napisal przemek, oczywiscie ze nie przypadek, w koncu zarabiaja na ksw troche
        wiecej niz gdzie indziej;)
        • Gość: ktos Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.prospect.pl / *.prospect.pl 18.04.06, 10:05
          no wlansie a poza tym obolo mi sie o uszy takie zartobliwe stwierdzenie: KSW-
          Kup Sobie Wyksztalcenie:))))
          • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 13:04
            No mnie też ale moja koleżanka sobie tam nie poradziła więc może poziom jest
            wysoki ?;)))))
            • Gość: :) Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.chello.pl 18.04.06, 20:41
              ale nie no nie wypowiadajmy sie tutaj na temat ksw bo tu jest temat geografia
              uj;)
              wiec co trzeba zeby byc czlonkiem kola geografow??i jakie sa te terenowki?;)
              • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 19.04.06, 11:05
                o właśnie też bym się chciała tego dowiedzieć, podobno są jakieś składki, ile
                wynoszą?
                • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 13:08
                  A ja się zastanawiam jakby to wszystko wygladało na licencjacie z geog.?ciekwae
                  czy tez byłoby tak duzo terenówek i w ogóle,
                  • Gość: Goszka Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 09:59
                    nie wiem czy dobrze rozumiem, ale od tego roku studia są tylko licencjackie czy
                    może źle rozumiem ??
                    • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 24.04.06, 13:11
                      3-letnie licencjackie z możliwością kontynuacji na 2-letnich magisterskich.
    • Gość: szyszka Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 19:54
      chciałabym tylko dodać że to nie jest prawda że na geografie na UJ jest tylko
      3,7 osoby na miejsce, dzwoniłam tam i powiedzieli mi że jest około 8 osób na
      jeno miejsce. a zapytałam bo wydawało mi się to mało prawdopodobne, taki
      uniwerek i tylko tyle osób...hmm, lepiej tam zadzwonić albo się przejść do
      biura.
      • Gość: Goszka Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.04.06, 20:42
        jeszcze pytanie:
        w informatorze pisze, że tylko studia pierwszego stopnia nie ma nic o
        możliwości kontynuacji na 2-letnich magisterskich. Czy to trzeba dzwonić żeby
        się tego dowiedzieć ?? :D
        • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 30.04.06, 00:08
          na necie na stronie UJ pisze, że można kontynuować na 2-letnich magisterskich
          (poza tym dlaczego nie?) i pisze także że 3,5 osoby-po co mieli by źle pisać?
          Poza tym byłam ostatnio w Krakowie (specjalnie pojechałam z kumpelą aby się
          wypytać to i owo), w Dziale Nauczania czy jakoś tak i tam bardzo miła pani
          wytłumaczyła mi wszystko i stwierdziła że "3,5 osoby na miejsce to nie tak
          dużo", może jak dzwoniłaś pomylili sobie z jakimś innym kierunkiem?
          • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.06, 01:21
            pewnie ,ze to nieduzo w porownaniu z 7 osobami np.czy 9
            • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 30.04.06, 10:17
              A ty co na ten temat myślisz Ascanias? Jest w końcu 3,5 osoby na miejsce czy 8?
              Może Szyszka po prostu chce wykosić konkurencje? :P
              • Gość: desi Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.chello.pl 30.04.06, 10:35
                wiecie co...ja mysle ze 3,5 osoby bylo rok temu a 8 osob bylo 2 lata temu;) i
                tak raczej jest bo mam informator i sprzed roku i sprzed 2....moze ta
                dziewczyna dzwonila do uj zanim pojawily sie na necie informacje ze bylo 3,5 ?
                • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 30.04.06, 11:32
                  Mam nadzieje. Oby w tym roku było jeszcze mniej chętnych... :D
                  A swoją drogą to zauważyliście, że wogóle na Wydział Biologii i Nauk o Ziemii
                  jest b.mało chętnych? Tylko na Wydziale Fizyki, Astronomii i Informatyki
                  Stosowanej było mniej. Cóż-dla nas to dobrze.

To już za tydzień!!! Matura z geografii!!!
                  • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.06, 14:12
                    Podali informacje z zeszłego roku;3,5 osoby -to naprawdę nie jest jakoś
                    dużo.Też patrzyłam na stronkę UJ i samego wydziału.Nie martwcie się!
                    • Gość: desi Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.chello.pl 30.04.06, 18:20
                      ludzie teraz wybieraja raczej jakies studia zarzadzania albo
                      ekonomii...psychologia tez jest popularna...a geografia...coraz mniej chetnych,
                      no pewnie ze dla nas to lepiej;) ale np na zarzadzanie w turystyce bylo dwa
                      lata temu 30 osob na miejsce a w tym chyba z 5 czy 6...skad taka wielka
                      roznica????ja nie wiem...
                      mature juz dawno zdalam, nawet zapomnialam o niej:P ale jedyne co moge
                      powiedziec...nie jest tak strasznie jak sie wydaje;)
                      • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.06, 18:45
                        Wydaje mi sie ,że coraz więcej ludzi zwraca sie tez ku studiom technicznym na
                        politechnice czy AGH;na zarządzanie w turystyce dlatego było tyle osób,ponieważ
                        mnóstwo osób potraktowało ten kierunek jako tzw.wyjście awaryjne jesli nie
                        dostana sie na coś innego.Podobnie zreszta bylo na socjologie na AGH ,gdzie
                        było wiecej chetnych niz na uj.Co do kierunków ekonomicznych ta moda powoli
                        przemija ;ludzie wybierają finanse i bankowośc bo wydaje im sie ,że dobrze
                        studiowac cos z matma ,a na techniczne są za slabi-niestety czeka ich często
                        wielkie rozczarowanie,bo ani tak ciekawie ani tak łatwo nie jest.Sporą
                        popularnością cieszy sie tez psychologia,chociaż tak naprawde to nielatwy
                        zawód .Gdybym miała mozliwości i czas( bo nie jestem świeżo po maturze)
                        poszlabym na architekturę krajobrazu( ale niestety w Krakowie tego nie
                        ma ,pomijam sztukę ogrodową bo to nie to samo);kusi mnie tez troche ta
                        archeologia;/
                        • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 30.04.06, 19:15
                          W takim razie dobrze, że będziemy po geografii bo to raczej ścisła nauka, a tu
                          lepiej znaleźć pracę. Ja wprawdzie jestem teraz na profilu humanistycznym, ale
                          była to wielka pomyłka hehe. Co do studiów roważałam tą obleganą psychologię,
                          ale nie dlatego że jest modna tylko dlatego że się tym interesuję, ale jak
                          zobaczyłam ilu chętnych to dałam sobie już spokój. Zdecydowałam się zdawać na
                          maturze geografię, mimo że w mojej klasie 95% osób zdaje historie.
                          • Gość: desi Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.chello.pl 30.04.06, 19:51
                            ja jestem po biol-chemie i tez zdawalam geo ale dlatego ze mnie interesuje...a
                            studiowalam pielegniarstwo na uj i to tez byla pomylka !! zrezygnowalam bo chce
                            na geografie !!;) mam nadzieje ze mi sie uda :)
                            a jakie sa kryteria kwalifikacji na archeologie??w ogole na jakim wydziale to
                            jest bo cos nie moge znalezc:|
                            • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 30.04.06, 19:58
                              na archeologie biorą rozszerzoną historię z tego co wiem, moja kumpela się tam
                              wybiera
                              • Gość: z. Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.06, 20:06
                                ale my jesteśmy starymi maturzystkami;),na archeologię jest :rozmowa
                                kwalifikacyjna z dwóch lektur +elementy wiedzy ze średniowiecza i
                                starożytności.
                                Ja jestem raczej humanistką ,zawsze bardzie radziłam sobie z jezykami ,historią
                                itd.,jednak bardziej interesują mnie kierunki przyrodnicze typu
                                geografia,geologia wydaje mi się ,że w tego typu naukach można się bardziej
                                rozwijać i zawsze mozna odkryć cos nowego.
                                • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.06, 20:06
                                  ups ,źle sie podpisałam:ascanias
                                  • monique.n Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! 30.04.06, 21:10
                                    w zasady rekrutacji dla starych maturzystów się nie zagłębiam. Archeologia też
                                    jest super tylko cały świat mi mówi że nie znajde pracy!!!! tak samo jak po
                                    filmoznawstwie i arabistyce (jak widzicie wszystko mnie interesuje)... ludzie
                                    potrafą zdołować...
                                    • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.06, 21:33
                                      Niestety taka jest rzeczywistość,zwlaszcza polska.Wszystko co mnie interesuje
                                      albo jest niedochodowe albo nieosiągalne;/-kurcze aż mi jakaś sentencja
                                      wyszła.Od dziecka chciałam być naukowcem ale cóz zrobić...,
                                      • monique.n Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! 30.04.06, 21:53
                                        Ładnie to ujełaś! Szkoda, że nie mam takich osób które popierałyby moje plany.
                                        Np. jak mówię że chciałabym podróżować to wszyscy myślą że chodzi mi o
                                        wybieczki z biór podróży, a na to muszę zarobić, skńczyć studia (ciekawe
                                        jakie), znaleźć dobrą pracę (każdy widzi mnie chyba za biurkiem!) bla bla bla i
                                        bla bla bla, a mi chodzi o przemierzanie zapomnianych pustkowi, dzikich puszcz
                                        podziwiając okoliczną przyrodę i piękne krajobrazy na końcu świata!!! Ech
                                        rozmarzyłam się :D
                                        • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.06, 22:55
                                          Bardzo lubie podróże ,od dziecka zaczytywałam sie w Szklarskim ,Mayu,tylko,że w
                                          zasadzie nie chciałam byc przewodnikiem .Praca w turystyce to jednak często
                                          siedzenie za biurkiem ( w biurze podróży) ,spelnianie zachcianek
                                          klientów,rezerwowanie biletów itp.oczywiście jest to duże lepsze od
                                          księgowości -powiem szczerze ,że chyba bym sie wykończyła dzień po dniu
                                          zajmując się tym samym i tak przez 30 lat do emerytury;/;mam kolezankę-przyszła
                                          prawniczke ,ktora szczerze nienawidzi swoich studiów i dla mnie jest to cos
                                          okropnego.Ja mam z kolei inny problem ,rodzina mi powtarza ,że chwytam 5 srok
                                          za ogon;),na nic nie potrafie się zdecydować ,a tu już niedlugo konczę
                                          studia ,czas do pracy ,lapac męża blabla bla ,no i oczywiście jestem
                                          beznadziejna utopistką;).
                                          • monique.n Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! 01.05.06, 09:38
                                            No właśnie takie marzycielki jak my mają w życiu najgorzej. Jesteśmy oderwane
                                            od świata rzeczywistego hahaha. A tak poważnie to z tego co pisałaś to
                                            studiujesz już 2 kierunki więc co zrobisz jak teraz dostaniesz się na tą
                                            geografię? Zrezygnujesz z historii tak? Aha no i teraz składasz na dzienne czy
                                            zaoczne? Jak ty to wszystko godzisz ze sobą? Podziwiam :D
                                            • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 13:05
                                              Zrezyguję z historii,a na moim 1 kierunku następny rok jest spoko,więc nie ma
                                              problemu;).Chciałabym złożyc na dzienne ( teraz inaczej liczą starych i nowych
                                              maturzystów,więc raczej nikomu nie zajme miejsca;)).Pogodzić się jak
                                              najbardziej da.Gorzej jest w sesji ale normalnie nie ma problemów.Na UJ nie mam
                                              duzo zajęć ,poza tym to są humanistyczne studia więc raczej na ćw.się
                                              dyskutuje, a potem pod koniec semestru jest dopiero jakieś kolokwium.Powodzenia
                                              na maturze! trzymam kciuki ,bo marzenia trzeba spełniać;)
                                              • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 01.05.06, 16:07
                                                dziękuje pieknie!
                                                • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 21:05
                                                  nie ma za co;),no to polamania pióra;D
    • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 05.05.06, 20:49
      wracając do naszej kochanej geografii... Nikt mi nie może udzielić informacji
      ile musze mieć tak mniej więcej punktów (procent) z matury żeby się dostać? Bo
      biorą pod uwagę (dowiedziałam się w końcu) po prostu wszystkie egzaminy zdawane
      pisemnie. I tyle. Tzn. że co? Dodadzą polski+angielski+geografie i wyliczą
      średnią czy jak? A co jeśli ktoś nie zdawał rozszerzonego (ja zdaje wszystko na
      rozszerz.)? Albo: ci którzy zdawali dodatkowo inne przedmioty (bo można jeszcze
      3 wybrać) to będą one im brane pod uwagę czy nie? Poziom podstawowy i
      rozszerzony mają różne przeliczniki czy zwykła średnia arytmetyczna?
      Na inncyh kierunkach mają precyzyjnie określone procedury. Hmmm...
      • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 21:26
        szczerze mówiąc nie wiem ale planuję się tam przejść do dziekanatu w
        najbliższych dniach więc przy okazji mogę się też zapytać jak wyglada sprawa z
        nową maturą.
        • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 05.05.06, 21:44
          byłabym "dźwięczna" :D zarezerwuj dla nas miejsce! A ty jesteś z Krakowa? Bo ja
          byłam z 2,3 tygodnie temu w Krk w celu uzyskania informacji, ale nie
          wiedziałyśmy za bardzo gdzie pójść, kogo pytać. W Dziale Nauczania czy czymś w
          tym stylu (pisało że tam udzialają info o rekrutacji) miła Pani wytłumaczyła
          nam mniej więcej jak to wygląda i odesłała do poszczególnych Instytutów (moja
          kumpela idzie na arceologie) aby tam pytać od ilu przyjmowali. Nie dość, że
          jest to gdzieś daaaalego od centurm to jescze sekretariat był nieczynny (piątek
          był). I tak oto nie dowiedziałam się tego co chciałam :DDD
          • Gość: desi Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.chello.pl 06.05.06, 11:52
            ja jestem z Krakowa:P no dziekanat instytutu geografii jest niestety na
            kampusie daaaleko od centrum:/ ale zawsze mozna tam przeciez zadzwonic;)tez sie
            bede musiala przejsc za jakis czas...
            • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 12:59
              Jestem z okolic Krakowa ,więc mam raczej blisko.Ja słyszałam,że dziekanat jest
              ponoć nadal tam gdzie był czyli chyba gdzieś na Grodzkiej czy Gołębiej (
              archeologia jest na Gołębiej niedaleko Collegium Novum).W przyszłym tyg .jestem
              cały czas w Kraku bo mam zajęcia,więc moglabym się tam jakos przejść np.w środę
              czy w czw.jeśli jest wtedy czynne.
              • Gość: desi Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.chello.pl 06.05.06, 14:33
                www.geo.uj.edu.pl/index.php?page=stgeo1&menu=1&nr=3 niestety
                Gronostajowa7:/ rok temu juz sie przeniesli z Grodzkiej...
                • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 15:59
                  hmm a, gdzie to w ogóle jest?,nie wiesz jak tam dojechać?
                  • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 06.05.06, 17:53
                    Ja jechałam 114 z Mickiewicza. Weź ze sobą jakąś książkę do autobusu bo jedzie
                    się długo hehehe :P
                    • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 18:15
                      aha ,to z Alei,a no to juz wiem gdzie;).Hehhe do dlugiej jazdy jestem
                      przyzwyczajona ,codziennie prawie dojeżdżam ok.45 min.;/
                      • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 06.05.06, 18:16
                        A skąd jesteś? Ja z Nowego Sącza.
                        • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 18:21
                          z Wieliczki;),Nowy Sacz-ladny macie rynek byłam na wycieczce szkolnej;)
                          • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 06.05.06, 18:23
                            A ja byłam na wycieczce szkolnej w Wielczce. Fajną macie... kopalnie!
                            • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 18:35
                              dzięki;)ale nie tylko kopalnię ale tez zamek,klasztor;)
                              • Gość: desi Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.chello.pl 06.05.06, 18:44
                                hehe moge sie dolaczyc do rozmowy?:P w wieliczce nio fajna kopalnia;) niedaleko
                                mam wiec musze sie kiedys przejechac jak bedzie ladna pogoda;) a w
                                saczu...bylam tam kiedys na meczu sandecji hehehe ( nie kibicuje ale poszlam
                                dla towarzystwa) no i znalam tam kogos...
                                a na kampus jezdzi pare autobusow;) no ale daleko jest to fakt:/ i jedzie sie
                                dlugo...
                                • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 18:51
                                  no troche mnie to przeraża ;),niezla odleglość ale co robić.Jak sie wyrobie to
                                  w przyszłym tyg.pójdę do dziekanatu i przy okazji kupię sobie te przykładowe
                                  pytania na egzamin.A wlaśnie czytałam sobie taki fajny artykuł o Patagonii na
                                  Onecie;)
                                  • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 06.05.06, 19:33
                                    Oj jak tam musi być ślicznie... :D
                                    • Gość: marta Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.prospect.pl / *.prospect.pl 06.05.06, 21:13
                                      a ja jeszcze mam pytanie odnisnie matury: bo w ktyteriach kwalifikacyjnych
                                      pisze ze potrzebna jest tylko matura podstawowa, jak myslicie czy jak ktos
                                      zdaje poszerzona to moga na nia patrzyc??
                                      • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 07.05.06, 00:07
                                        no pewnie że będą patrzyć, ale powinnaś się cieszyć bo rozszerzona jest chyba
                                        ważniejsza. Znaczy, że więcej umiesz, bo jest trudniejsza. Lepiej chyba, że
                                        zdawałaś także rozszerzoną, a nie tylko podstawową-będziesz lepiej postrzegana
                                        od tych co nie zdawali, nawet jak nie zdobędziesz dużo pkt. Tak mi się wydaje.
                                        No, mam nadzieję, że dadzą coś łatwego we wtorek..
                                        • Gość: marta Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.prospect.pl / *.prospect.pl 07.05.06, 09:04
                                          no wlasnie ja mam ten problem ze jeszcze sie tej geografii nie zaczelam uczyc:
                                          (((( i dla mnie zapewne lepiej jak tylko na ta pdst beda patrzyc, ale szzczerze
                                          mowiac tez mi sie wydaje ze ci co zdaja rozszerz maja wieksze szanse, pytanie
                                          tylko jak ja zdadza...
                                          • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 07.05.06, 10:56
                                            no właśnie szkoda, że nikt nam nie powie ile pkt. trzeba mieć. A z polskiego i
                                            angielskiego myślisz że ile będziesz mieć? Zdajesz coś oprócz tego? Bo ja nie.
    • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 09.05.06, 17:50
      I jak poszła geografia tym co pisali? bo moim zdaniem podstawowa łatwa, a
      rozszerzona trudna i chyba prawidłowo, tak powinno być. Sprawdzałam sobie z
      kluczem i liczę na ponad 90% z podstawy, ale z rozszerzonej będzie gorzej...
      Dla osoby mającej w liceum tylko program podstawowy (jak ja) było to dość
      trudne. Wydaje mi się jednak, że nawet jakbym była nie wiem jak wykuta to z
      niektórymi zadaniami miałabym problem, bo były raczej na myślenie. Oczywiście
      zmarałam się jak zwykle, bo w paru przykładach mam błąd tylko i wyłącznie przez
      głupote i nieuwage. To tyle jeśli chodzi o mnie. Ciekawe jakie będą wyniki.
      Liczę na łaskawych sprawdzających (oby). Ciekawe czy starczy pkt... That is the
      guestion (?)... :DDD humorek mam mimo wszystko dobry.
      • Gość: marta Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.prospect.pl / *.prospect.pl 09.05.06, 18:21
        no ja mam taki sredni humor bo pdst tak 80-90, natomiast poszerzona gora50 i tu
        sie boje bo obawiam sie ze na ten uj to nie wystarczy:((((jak myslicie??
        • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 18:40
          Bedzie dobrze ,nie ma znowu tak wielu chetnych ,wiem bo wzięłam dzisiaj nawet
          ulotkę z collegium novum;)
          • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 09.05.06, 18:43
            No Ascanias co ci powiedzieli???
            • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 19:26
              nie byłam tam;/ ,pojadę może jutro albo w przyszłym tyg.Przez juwenalia wiele
              dziekanatów będzie zamkniętych.Mam przy sobie tylko taką ulotke ,folder.Ale
              zastanawia mnie co innego ,co ze studiami mag.? bo wszędzie piszą o licecjacie?
              ja wybieram sie własnie na licencjat ( potem chcę zrobic zaoczne-uzupelniające)
              • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 09.05.06, 20:27
                Bo były 5-letnie magisterskie, a teraz podzielili na 3-letnie licencjackie i 2-
                letnie uzupełniające magisterskie. Jak skończysz jedne, idziesz na drugie-
                pewnie będzie jakaś rekrutacja, ale raczej jako formalność, bo przecież
                przyjmną swoich... A nie piszą na razie nic o tym, bo studia w takiej formie to
                nowość i dopiero za dwa lata poraz pierwszy będą tam szli ludzie z licencjatem,
                którzy teraz są na I roku.
                • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 20:47
                  aha ,masz racje ,teraz chyba większość studiów oprócz
                  psychologii,medycyny ,prawa i geologii tak podzielili.
                  • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 20:49
                    Monis ,bo jeszcze przeczytałam w temacie geografii ,to wolalabyś jeszcze gdzie
                    indziej iść?
                    • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 09.05.06, 21:01
                      Chodzi Ci o wątek "geografia na AP", gdzie napisałam że mogłam zdawać jeszcze
                      matematykę, tak? Chodzi o to, że ja chciałam iść na studia związane z
                      turystyką, dlatego wybrałam geografię na mature. Myślałam, że to wystarczy, ale
                      jak się potem okazało na kierunki typu "zarządzanie i marketing w turystyce"
                      biorą także pod uwagę matmę, a więc nie spełniam wymogów. Dlatego składam na
                      geografię, którą oczywiście z całego serca kocham :DDD ale mam mniejsze szanse
                      na rynku pracy niż po tym modnym zarządzaniu. (Poddaję się panującemu
                      pesymizmowi związanemu z rynkiem pracy hehe)
                      A moje zainteresowania są tak szerokie, że długo bym musiała wymieniać co
                      chciałabym jeszcze studiować (psychologia, filmoznawstwo, projektowanie wnętrz-
                      tylko nie chciało mi się przygotowywać prac na ASP).
                      • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 21:15
                        a wiesz,że ja studiuje gospodarke turystyczną? mam taką teraz specjalność
                        dlatego m.in. nie chciałam iść na turystykę bo by mi sie pokrywało ,a ta
                        dziedzina sama w sobie -bez rewelacji;/Ja chcialam isć albo na archeol. albo
                        architekturę krajobrazu( niestety , nie mam kasy na lekcje rysunku;/),
                        psychologii i architekturze wnętrz też myslałam/....
                        • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 09.05.06, 22:14
                          No to mamy podobne zainteresowania, fajnie. Archeologia jest bardzo
                          pociągająca, jak już kiedyś wspomniałam chyba będe mieć niedługo kumpele na tym
                          kierunku więc będzie mi opowiadać co tam ciekawgo na wykładach :D
                          U mnie archeologia była w planach, ale raczej tych dziecięco-młodzieńczych,
                          dopóki mi nie wybili tego z głowy i nie powiedzieli, że życie to nie film.
                          (przypomniał mi się Boguś Linda z reklamy hehe)
                          • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 22:42
                            hehe;) ale czasem życie pisze niezwykłe scenariusze...jak mawiał Kofta "trzeba
                            marzyć ,żeby mogło się zdarzyć"
                            • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 09.05.06, 22:46
                              Mądry człowiek musiał z niego być. To powiedz mi teraz kiedy ja mam trzymać za
                              Ciebie kciuki, kiedy masz egzamin na UJ - i jak tam przygotowania? Rozumiem, że
                              chcesz geografię studiować z zamiłowania i tylko na to będziesz próbować się
                              dostać? Ja zastanawiam się jeszcze na złożeniem na tzw. "studia biologiczno-
                              geograficzne", tam jest jeszcze mniej chętnych, a kierunek na tym samym
                              wydziale.
                              • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 23:06
                                oj nie wiem gdzies koniec lipca ale to jeszcze nie na 100%.Chcialabym studiować
                                gospodarke przestrzenna ,w przyszlości cos związanego z gis-em -geograficznymmi
                                systemami informacji -to bardzo przyszlościowa dziedzina ,m.in.analiza zdjęć
                                satelitarnych itp. z zamilowania trochę też .Myślałam o tych biol.-geogr. ale
                                nie przepadam za biologią;//.
                                • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 09.05.06, 23:14
                                  A ja bym się dowiedziała chętnie paru rzeczy z biologii, bo mam braki jeśli
                                  chodzi o środowisko przyrodnicze, na człowieku się znam. Tylko boję się
                                  botaniki. Myślałam o pracy w jakimś Parku Narodowym, jeśli można wogóle coś
                                  takiego robić po tych studiach.
                                  Nie wiedziałam że GIS to m.in. analiza zdjęć stalitarnych-bardzo fajne zajęcie.
                                  A można robić z tego specjalizację na UJ na geografii? Jeśli tak to będę się
                                  musiała zastanowić czy turystyka czy może jednak to.
                                  • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 17:19
                                    tak w ramach geografii jest ta specjalnosc ,wybiera się juz ponoć po pierwszym
                                    semestrze chyba ( ?)
                                    tu jest link
                                    www.gis.geo.uj.edu.pl/index_pl.html
                                    fajna rzecz,możnma tez pójśc w strone projektowania itp.zrobic fajna
                                    podyplomówkę.Niestety nie przepadam za uczeniem sie o rodzajach zapyleń roslin
                                    czy cos w tym stylu.Najbardziej jednak nie lubiłam sie uczyc o jakis pasożytach
                                    człowieka ,tasiemcach ,motylicach brrrr.Więc biologia w moim przypadku odpada;)
                                    • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 10.05.06, 19:07
                                      Dzięki za link, poczytam sobie. Teraz mam 2 tygodnie nad popracowaniem nad moją
                                      prezentacją z polskiego. Za tydzień angielski ustny i... wolność! Nareszcie :D
                                      A co sądzisz o geografii na AP? Czy po tym można być tylko nauczycielem? Pytam,
                                      bo podobno wystarczy mieć niecałe 90% z matury.
                                      • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 22:44
                                        Ale ci dobrze...;(,ja się bede meczyc z dwoma sesjami;).Co do Ap hmmm nie warto-
                                        takie jest moje zdanie.Moja siostra to skończyła tyle,że filologie i jest
                                        nauczycielką.Oczywiśce sam Uj tez ci nic nie daje oprócz papierka bo w trakcie
                                        studiów samemu trzeba się uczyć różnych rzeczy,organizować sobie praktyki
                                        itp.Nauczyciel to niby nie taka zla rzecza;)ale jednak brak większyc
                                        perspektyw.Wiem co mowie bo kiedy zdawałam pare lat temu maturę to tez wszyscy
                                        mówili,ze przeciez nie wiadomo jak to bedzie za pare lat no ale jest tak
                                        samo ,a nawet gorzej;/
                                        • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 11.05.06, 23:18
                                          Nudzi mi się jak nie piszę nic tutaj hahaha. Więc piszę 120-wiadomość-wow!
                                          Tylko nie wiem co pisać. O czym pogadamy?
                                          • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 23:34
                                            hej ,a ja wlaśnie weszłam na komputer teraz;)hmm nie wiem ,może o filmach? bo
                                            mowiłaś ,że myslalas o filmoznastwie?;)
                                            • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 12.05.06, 09:57
                                              Ok możemy. Ostatnio oglądałam w tv "Gangi Nowego Jorku" i przyznam, że dobry
                                              film. Daniel Day-Lewis jak zwykle wyśmienicie zagrał. Piękny come back po
                                              pięciu latach nieobecności na ekranach i od raz nominacja do Oscara (2oo2r.)
                                              A tak wogóle to moim ulubionym aktorem jest Johnny Depp. A twoim?
                                              • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 14:28
                                                daniel day-levis jest świetny ,szczególnie duże wrażenie zrobił na mnie w
                                                filmie -"Moja lewa stopa" czy jakos tak oraz w "Ostatnim Mohikaninie" ,Johnnego
                                                też bardzo lubie -świetny aktor i bardzo przystojny;),zwłaszcza fajnie zagrał
                                                w "Piratach z Karaibów" Sparrowa ,no poprostu super i w "Czekoladzie"-taki
                                                slodki film
                                                • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 12.05.06, 17:25
                                                  No! "Piraci z Karaibów" mój ulubiony, ale jest jeszcze "Edward
                                                  Nożycoręki", "Donnie Brasco", "Las Vegas Parano", "Desperado 2: Pewnego razu w
                                                  Meksyku" i wiele wiele innych. Można by wymieniać.
                                                  • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 20:06
                                                    Podobał mi sie Donny Brasco,IIcz.Desperado nie ogladałam bo nie przepadam za
                                                    Banderasem.Świetnie też zagrał w "co gryzie Gilberta Grape'a"/A widziałaś może
                                                    II cz.Epoki Lodowcowej?mbie sie dość podobała,chyba nawet bardziej niż I
                                                  • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 12.05.06, 20:16
                                                    No nie widziałam własnie. Pierwsze była the best. A drugą mam na komputerze,
                                                    ale nie oglądałam jeszcze bo nie mam czasu ostatnio, poza tym w złej jakości
                                                    jest. Aha, mam takie pytanko jeszcze apropos geografii. Czy wystarczy jak
                                                    zdawałam tylko polski, agnielski i geografię? Bo słyszałam że dużo ludzi
                                                    wybiera dodatkowe przedmioty a ja tylko to. I jeszcze taki jeden kolo mnie
                                                    nastraszył...
                                                  • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 20:49
                                                    Bylam w kinie ,polecam -świetny dubbing ,bardzo mi sie podobalo.

Ciezko mi powiedziec ale wydaje mi sie ,że na geografie biora właśnie pod
                                                    uwagę te 2 obok polskiego przemioty.A czym Cie nastraszył?może być problem bo
                                                    mnóstwo ludzi zdawało w tym roku geografię i moga awaryjnie skladać tam papiery
                                                    ale myslę,że jeśli sie nawet dostana to i tak potem zloża podania tam gdzie
                                                    chcą ,jeśli tam ich tez przyjeto.
                                                  • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 12.05.06, 20:54
                                                    Nie ilością chętnych mnie nastraszył tylko własnie tymu przedmiotami które
                                                    zdajemy. Że niby trzeba mieć jakiś dodatkowy... Bo mogą albo średnią brać (oby)
                                                    albo sumować-w tym wypadku bym odpadła bo mam o przedmiot mniej...
                                                  • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 22:19
                                                    Mysle,że jednak przede wszystkim bedzie sie liczyć geografia i
                                                    język.zwlaszcza ,że zdajesz stricte na geografię.trzeba być dobrej myśli,to nie
                                                    jest aż tak popularny wydz.jak np.praw czy biotechnologii.
                                                  • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 12.05.06, 22:51
                                                    Mam nadzieję. Powinni brać właśnie geografię i język, a jak coś to polski. Nie
                                                    ma nigdzie wymagań dodatkowych, nie?
                                                  • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 22:53
                                                    nie , z tego co patrzyłam to nie.Bedzie dobrze;DD
                                                  • Gość: desi Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.chello.pl 13.05.06, 08:04
                                                    Moniś dlaczego sluchasz plotek, masz informator albo wejdz sobie na str i tam
                                                    jest dokladnie napisane co biora pod uwage (oceny z zewnetrznej czesci matur i
                                                    oceny z geo na poziomie podstawowym z tego wynika ze z rozszerzonego nie) no i
                                                    nic nie beda sumowac jak Ci kolega powiedzial:| naprawde nie ma sie czego bac;)

ps. a Johny Deep jest najlepszy :D:P
                                                  • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 13.05.06, 10:44
                                                    Dzięki, ale jakoś zliczać te pkt. (procenty) muszą. Chyba potrzeba mi
                                                    wakacji... :P
                                                  • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 14:25
                                                    nie ma co sluchac plotek,bedzie dobrze ,a do wakacji juz niedaleko:D
                                                    Johnny Rulezzz
                                                  • Gość: desi Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.chello.pl 13.05.06, 16:03
                                                    moniś to beda Twoje ostatnie, przez najblizsze lata, takie dlugie wakacje wiec
                                                    korzystaj jak tylko mozesz !!;)ja jak sie dostane to chyba sie opije:P hehehe a
                                                    potem bede lezec plackiem na jakiejs plazy ze swoim chlopakiem( o ile jemu
                                                    sesja dobrze teraz pojdzie:P)

koniecznie obejrzyj epoke lodowcowa II !! jedynka co prawda lepsza ale dwojce
                                                    tez nic nie brakuje;) ja sie teraz wybieram na premiere kodu da vinci ;)
                                                  • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 13.05.06, 16:34
                                                    Wybieram się do Włoch na wycieczkę objazdową, ale to dopiero w sierpnu i
                                                    jeszcze nie na 100%. Czekam, aż Kod Leonarda da Vinci będzie u mnie-też
                                                    zamierzam pójść. Czytałaś książkę? Fajna była, "Anioły i demony" też.
                                                  • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 16:34
                                                    no fakt-to dłuuugie wakacje;p,potem na studiach już tak fajnie nie jest
                                                    zwlaszcza jak sie ma poprawki albo praktyki ( jak ja w tym roku;((().
                                                  • Gość: desi Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.chello.pl 13.05.06, 17:58
                                                    ksiazki czytalam i jestem ciekawa filmu...:)
                                                    no ja pamietam ze jak zaczynalam studia to juz we wrzesniu mialam praktyki :/
                                                    teraz tez mnie czekaja jakies...no i obrona pracy a potem egzaminy na
                                                    studia....heh ciezki okres sie zaczyna...tez juz sie nie moge doczekac
                                                    wakacji !!
                                                  • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 18:01
                                                    Desi to ty już gdzies studiujesz? .Mnie sie Browna podobała "cyfrowa twierdza"
                                                    ale fajniejsza jest i w sumie tez traktująca na tego typu tematy "Ósemka" Kate
                                                    Neville ,niesamowita ,czyta sie jednym tchem ,a zakończenie zaskakujące.
                                                  • Gość: desi Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.chello.pl 13.05.06, 19:03
                                                    postaram sie przeczytac w takim razie;)
                                                    ja studiowalam pielegniarstwo na uj , ale okazalo sie ze to beznadziejne
                                                    studia:/ wymagali tego samego co na medycynie przy czym strasznie nas
                                                    ponizali:/ w ogole te studia to porazka i pozwolily mi tylko podjac decyzje ze
                                                    jednak geografia !! zrezygnowalam przed pierwsza sesja i jestem z tej decyzji
                                                    bardzo zadowolona:)
                                                  • Gość: desi Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.chello.pl 13.05.06, 19:05
                                                    ;p nie dokonczylam;) nie dostalam sie rok temu na geografie wiec zeby nie
                                                    marnowac roku poszlam na studium geograficzne i wlasnie bede konczyc, pisze
                                                    prace( o konfliktach politycznych :| ) i w czerwcu bede bronic;)
    • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 13.05.06, 20:16
      A ja przy was jak dziecko się czuję :(
      • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 20:24
        Konflikty polityczne -fajny temat .Wiesz Desi do takich rzeczy trzeba mieć
        zamilowanie ,ja ogólnie nie lubię takich medycznych rzeczy;/
        Ej Moniś nie przesadzaj;),szybko zleci ;) po 20-tce czas leci jak szalony;/.Ja
        się czuję czasami strasznie staro i w ogole nie na tyle lat ile mam;( ale cóz
        robić.....
    • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 16.05.06, 15:45
      Witajcie dziewczynki. Mam doła jak pomyślałam sobie o mojej przyszłości. Z
      nudów niepotrzebnie szperam sobie w necie i czytam o różnych uczelniach.
      Znalazłam na AP filologię hiszpańską (zawsze chciałam się uczyć tego języka).
      Biorą tam tylko język obcy podstawowy więc się podjarałam że mogę tam składać,
      ale dowiedziałam się że w tamtym roku przyjęli tylko te osoby które miały 100%
      (a ja nie będę mieć już 2pkt.)... Pocieszcie mnie :(
      • Gość: desi Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.chello.pl 16.05.06, 16:38
        z tego co slyszalam na geografii na uj jest sporo wolnego czasu wiec mozna sie
        zapisac na jakis jezyk dodatkowo;) sama mysle o hiszpanskim;) w ogole moim
        marzeniem jest pojechac w te wakacje do hiszpanii i zobaczyc la sagrada
        familia!!:D
        monis nic sie nie denerwuj tylko postaraj sie teraz ladnie ustny zdac;)
        ja wracam do pisania mojej pracy:P
        • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 16.05.06, 17:10
          Ustne nie są mi potrzebne, także się nie staram :P idę na farta, byle zdać, w
          końcu podobno są proste, a ja się dobrze uczyłam. Sagrada Familie widziałam na
          żywo jak byłam na wycieczce w Barcelonie (pięne miasto), nie wiem dlaczego, ale
          podziwialiśmy tylko od zewnąrz.
          Chyba jednak złoże jeszcze na geografię na AP jeśli to prawda że wystarczy 90%
          z podstawy z geografii (no i trzeba mieć przynajmniej 50% z rozszerzonej-obym
          choć tyle miała). Nie ważne już - byle studiować...
          • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 19:55
            Hej,
            eh też mam dolek,robię jakąs glupią pracę teraz na kompie;/ i wogóle do sesji
            musze sie zaczac uczyc ...;(((.Espanol-piekny jezyk ,uczę się trochę sama ,tez
            kiedys myslalam o iberystyce alw nie wyszlo.Barcelona -cudowna ,bylam tam 100
            lat temu ,chociaz Sagrada Familia -takie sobie wrażenie na mnie
            zrobiła ,wyglada to troche jak zamek oblepiony mokrym ,sciekającym
            piaskiem;),sama Hiszpania jest śliczna.Ehhh, mam dola ,a jutro to ehh nawet nie
            mowię;////
            • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 16.05.06, 21:32
              A co masz jutro? Studia są ciężkie a mimo to tylu ludzi się na nie pcha.
              Szaleństwo nie? No w końcu ja sama też hehe.
              • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 21:36
                studia ,fajny czas naprawde i mozna wiele interesujących osób poznać;).No mam
                jutro urodziny;((( i mnie to dołuje ;)
                • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 16.05.06, 22:13
                  Ja bym się cieszyła na prezenty... Czemu się dołujesz?
                  Wszystkiego naj naj naj (w tym dostania się na geografię) :DDD
                  • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 22:15
                    W sumie masz racje ,idę właśnie w weekend na imprezke urodzinową ;).Tobie też
                    życzę dostania się na geografie no i nauczenia się hiszpańskiego gracias;)
                    • Gość: desi Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.chello.pl 17.05.06, 09:38
                      ode mnie tez zyczenia urodzinkowe:D spelnienia marzen ascanias!!:)
                      a czy studia sa takie ciezkie?hmmm nie wiem nie wiem...matura co pol roku a tak
                      poza tym to looz:P
                      • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 14:20
                        Dzieki Desi ;).Co do ciezkości studiów -pierwsze 3 lata sa trudne ;p,ale potem
                        z górki ;)
                        • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 18.05.06, 14:22
                          Hej dziewczyny przyszłam się pochwalić hihi. Mam z ang. ustnego 100%!
                          Podstawowy. Jeszcze nie mogę w to uwierzyć. Przede mną ostatni, ale
                          nienajłatwiejszy egzamin - prezentacja z polaka...
                          Miłej, wesołej... sesji! :P
                          Jestem w szampańskim humorze jak widać.
                          • Gość: desi Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.chello.pl 18.05.06, 17:18
                            no to gratuluje !! :) oby tak dalej !!;)
                            • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 00:35
                              Gratuluję!!!!!tak trzymaj!
                              • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 17:48
                                Desi ,mam pytanie kiedy mamy wstępny? bo na stronie uj pisze ,ze termin
                                kwalifikacji jest od 26-31.lipca ,a na stronie instytutu,że 7 lipca ? bo juz w
                                tym momencie nic nie wiem...
                                • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 19.05.06, 19:13
                                  Z tego co ja się orientuję to egzamin jest 7 lipca, a w dnich 26-30 będzie po
                                  prostu urzędować szanowna komisja i rozpatrzać nasze podania (tego bierzemy,
                                  tego nie). A jak tam przygotowania?
                                  • Gość: desi Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.chello.pl 19.05.06, 21:33
                                    nie no termin jest 27-31.07 jak sie zarejestrujesz w erku to dostaniesz
                                    dokladnie termin i miejsce;) oni chyba alfabetycznie ludzi ustwaiaja;)wiec ja
                                    bede gdzies na poczatku:P
                                    ja teraz jestem w trakcie pisania mojej pracy:/ ciezko mi to idzie...
                                    no i przygotowania trwaja...czasu coraz mniej...
                                    • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 01:23
                                      no dokladnie ,ja nie chce tego egzaminu na poczatku lipca,nie dam rady sie
                                      przygotowac dobrze,mam sesje i w ogóle;///
                                      • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 20.05.06, 01:32
                                        Hej Ascanias widzę że też nie śpisz :)))
                                        • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 12:59
                                          no nie spalam;),wróciłam po nocy muzeów w Krakowie-swietna sprawa;)
                                          • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 20.05.06, 13:54
                                            noc muzeów? co to takiego? fajnie brzmi
                                            • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 14:21
                                              raz do roku wlaśnie w maju w Krakowie,wieczorem az do 2 w nocy jest wstęp
                                              wolny do wszystkich muzeów w Krakowie .Cieżko jest wszystko oblecieć ale super
                                              jest np.muzeum archeologiczne albo Czartoryskich.Mozna tez kupić taką
                                              fajna ,monetę na pamiątkę.
                                              • Gość: desi Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.chello.pl 20.05.06, 15:53
                                                ciekawa sprawa...szkoda ze nie widzialam o tym wczesniej...
                                                • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 17:29
                                                  to od trzech lat organizuja ,bylam po raz pierwszy w tym roku ,strasznie duzo
                                                  ludzi ale warto zobaczyć
                                                  • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 00:14
                                                    zmartwilam sie ,na forum studia jakaś dziewczyna napisala,że na różnych forach
                                                    szerzy sie popularnosć geografii...obawiam sie ,że może być sporoo chętnych;///
                                                  • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 21.05.06, 00:20
                                                    Siemka. Widzę że znów nie śpisz. To tak jak ja. No ja też słyszałam że dość
                                                    ludzi idzie na geografię. W sumie 1/3 nowomaturzystów zdawała to w tym roku. A
                                                    ja myślałam że mało będzie zdawać, bo z mojej klasy tylko 4 (no ale ja jestem
                                                    na humanie)...
                                                  • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 00:35
                                                    Eh ..odsiew bedzie duzy ale z drugiej strony w zeszłym roku były tylko 3,53
                                                    os.na miejsce...,ogladalm Eurowizje;) zresztą lubie siedziec po nocach;)
                                                  • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 21.05.06, 00:41
                                                    To jak myślisz jaki będzie próg?
                                                    I jak wygrali Finowie Eurowizję? Nie oglądałam, ale widziałam ich. Dla mnie
                                                    śmieszni, podobno dużo fanów mają. Moi rodzice stwierdzili że to jacyś idioci :D
                                                  • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 00:47
                                                    nie wiem ale dla nowych maturzystów nie ma jakiegoś wysokiego progu ,więc może
                                                    nie bedzie źle.Tak ,te monsterka wygrały;D ale w sumie cos
                                                    innego ,ciekawszego.Moja siostra stawiala na Litwe
                                                  • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 21.05.06, 00:56
                                                    Ale wiesz że odpadła Kate Ryan w czwartek???? Szok. Laska, której hity znane są
                                                    i grane na całym świecie, piosenke miała świetną a odpadła. Ja byłam pewna że
                                                    przejdzie, a nawet wygra. No ale wychodzi że to kich i komercha ten cały
                                                    konkurs. Przecież tą piosenkę Je T'adore znałam już od paru miesięcy,
                                                    puszczają ją na ogkrągło na vivie, w radium, sama jej słuchałam na kompie. Dla
                                                    mnie to był już hit i nawet nie podejrzewałam że to była piosenka na Eurowizje.
                                                  • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 00:59
                                                    No dokładnie,też myslaalm,ze przejdzie bo niezla ta piosenka .a ich troje -
                                                    koszmar ale byli gorsi np.takie dziwne cos z Turcji -nie wiem jakiej to płci
                                                    bylo;D.Byla jeszcze taka dziwna Shakira z Ukrainy i zajęla wysokie miejsce ,a
                                                    beznadziejna była
                                                  • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 21.05.06, 01:05
                                                    Hahaha dobre! Ascanias! Siedzisz po nocach na kompie zamiast się uczyć do
                                                    geografii! :)))
                                                  • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 01:13
                                                    ;DDD,wiem ale wczoraj nie miałam siły;p ,a w soboty mi sie nie chce ,chociaz
                                                    przestudiowalam sobie dzisiaj mape;D.
                                                  • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 21.05.06, 01:17
                                                    No! Masz się uczyć! :) A co Twoja rodzinka na to, że się wybierasz na
                                                    geografię? Moi tylko tak w połowie zadowoleni, woleliby pewnie żebym szła na
                                                    coś innego. Ok idę spać! Dobrej nocki! Ja jutro uczę się mojej prezentacji na
                                                    pamięć - o zgrozo...
                                                  • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 01:31
                                                    no moi jeszcze nie do konca wtajemniczeni w moje plany;)ale pewnie też
                                                    woleliby ,zębym sobie wziela cos praktyczniejszego albo uczyla sie pilniej
                                                    języków;).oki tez juz ide ,musze sie pouczyc do kolokwium;//
                                                  • Gość: desi Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.chello.pl 21.05.06, 10:35
                                                    hehe ciekawe nocne pogaduchy sobie urzadzacie ;)
                                                    podobno przyjmuja proporcjonalnie ze stara jak i z nowa, takze nas to ascanias
                                                    nie do tyczy za bardzo czy nowomaturzystow bedzie wielu...no chyba ze nam prog
                                                    przyjecia podniosa....ale rok temu na 102 pkt przyjmowali od 65 ;)
                                                    moniś pocieszajac Ciebie , nie sadze tez zeby wszyscy zdajacy geografie tak
                                                    swietnie ja zdali, z tego co wiem to ludzie wybieraja gejce bo w miare latwo ja
                                                    zdac, napewno latwiej niz majce :P dlatego badzmy dobrej mysli dziewczyny !!;)
                                                  • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 12:25
                                                    No też mam taka nadzieję,wiem,że proporcjonalnie licza bo mnie też rok temu
                                                    przyjmowali na podstawie starej matury i było po polowie.
                                                    Hheheh kiedyś było łatwiej zdać majcę ,przynajmniej na starej ;)
                                                  • Gość: desi Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.chello.pl 21.05.06, 14:11
                                                    bylo latwiej;) ale jak ktos byl niezdecydowany lub z zadnego przedmiotu nie
                                                    czul sie na tyle mocny to wybieral geografie, przynajmniej tak bylo"za moich
                                                    czasow":P
                                                    ps. jezeli wybieracie sie na kod da vinci polecam wziac ze soba
                                                    poduszke...momentami mozna zasnac;)
                                                  • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 21.05.06, 16:02
                                                    Naprawdę aż taki nudny film zrobili z takiej superowej książki? Szkoda. No ale
                                                    i tak idę, muszę się sama przekonać.
                                                  • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 16:54
                                                    no też muszę sie wybrać;),tylko kiedy hehehehe
                                                  • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 21.05.06, 16:57
                                                    Ja idę z 2 kumpelami w przyszłym tygodniu, po naszym polskim. Może nie będzie
                                                    tak źle... Choć jak dowiedziałam sie rok temu kto będzie grał główne role.. to
                                                    nie byłam zadowolona.
                                                  • Gość: desi Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.chello.pl 21.05.06, 17:17
                                                    no Longdona mogl zagrac ktos inny...ale ta franuzka(ona mi sie kojarzy glownie
                                                    z filmem amelia) niezle zagrala... oczywiscie nie ma sie co sugerowac
                                                    mna...wiele roznych opini slyszalam ,ale najlepiej przekonac sie samemu;) ja
                                                    tylko mowie ze ogladalam ciekawsze filmy;) bo tu niby wielka afera ale pokazane
                                                    to tak jakos dziwnie...no nic..jak obejrzycie to koniecznie napiszcie swoje
                                                    zdanie;)
                                                  • Gość: 3 rok Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 08:45
                                                    hm...troche nie jarze dlaczego tak chcecie isc na ta geografie:P Sama tam
                                                    studiuje i nie polecam.

ZERO PERSPEKTYW PO TYM KIERUNKU! Tylko wam sie wydaje ze tyle rzeczy mozna po
                                                    tym robic, a rzeczywistosc wyglada troszke inaczej... Iluz Gisowcow potrzebuja?
                                                    Czy np czegos takiego jak "specjalista od turystyki" (buahhha!)? Ile osob moze
                                                    byc jeszcze pilotami wYcieczek czy pisac przewodniki? GEOGRAFIA NIE UCZY
                                                    NICZEGO KONKRETNEGO (no moze poza Gisami, ale w tym roku na specjalizacje z
                                                    gisow zostaly przyjete 2 osoby)
                                                    Poza tym zapiernicz czasem jest ostry, duzo nauki na pamiec, mnostwo egzaminow
                                                    (nie liczcie na to, ze ktos zaliczy wam kurs za sama obecnosc czy prace- zawsze
                                                    musi byc jakies pisemne zaliczenie), nie ma zadnych zerowek, nawet na starszych
                                                    latach nie ma sie forów (rownie dobrze moga wywalic z 3-ego roku co z 1-szego)
                                                    kursy sa niskopunktowane, robi sie duzo prac, analiz itp, ktore sa najczesciej
                                                    sztuka dla sztuki- zupelnie niczego konkretnego nie ucza.

A ludzi tez wcale nie sa tacy fajni. Kazdy mysli tylko o wlasnym tylku i o tym,
                                                    zeby sie na specjalizacje dostac, a potem jakies w miare fajne praktyki sobie
                                                    zalatwic. Wiekszosc sie bije o srednia i stypendium. Poza tym w ostatnich
                                                    latach jakos niebezpiecznie duzo dresiarzy i plastikowych panienek sie tutaj
                                                    kreci.
                                                  • Gość: 3 rok Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 08:45
                                                    studiuje i nie polecam.

byc jeszcze pilotami wYcieczek czy pisac przewodniki? GEOGRAFIA NIE UCZY
                                                    musi byc jakies pisemne zaliczenie), nie ma zadnych zerowek, nawet na starszych
                                                    latach nie ma sie forów (rownie dobrze moga wywalic z 3-ego roku co z 1-szego)
                                                    kursy sa niskopunktowane, robi sie duzo prac, analiz itp, ktore sa najczesciej
                                                    sztuka dla sztuki- zupelnie niczego konkretnego nie ucza.

zalatwic. Wiekszosc sie bije o srednia i stypendium. Poza tym w ostatnich
                                                    latach jakos niebezpiecznie duzo dresiarzy i plastikowych panienek sie tutaj
                                                    kreci.
                                                  • Gość: baba Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 08:54
                                                    studiuje (koncze) i nie polecam.

byc jeszcze pilotami wycieczek czy pisac przewodniki? GEOGRAFIA NIE UCZY
                                                    musi byc jakies pisemne zaliczenie), nie ma zadnych zerowek, egzaminy w
                                                    zasadzie moga sie pojawic w ciagu calego roku- a to egzamin w grudniu, a to w
                                                    kwietniu, maju- nie mowiac oczywiscie o sesjach- (i zawsze oceny z nich sa
                                                    wpisywane jako I-szy termin- mimo ze to niezgodne z regulaminem) nawet na
                                                    starszych latach nie ma sie forów (rownie dobrze moga wywalic z 3-ego roku co z
                                                    1-szego) kursy sa niskopunktowane (kurs 45 h wykladow + 15 h cwiczen za 4
                                                    punkty! buahaha!), robi sie duzo prac, analiz itp, ktore sa najczesciej sztuka
                                                    dla sztuki- zupelnie niczego konkretnego nie ucza.

zalatwic. Wiekszosc sie bije o srednia, stypendium i wyjazdy na Socratesa.
                                                    Informacji (o testach z tamtego roku, zapisach do grup, wyjazdach)- jesli sie
                                                    nie nalazisz za nia- nie uzyskasz. Poza tym w ostatnich latach jakos
                                                    niebezpiecznie duzo dresiarzy i plastikowych panienek sie tutaj kreci.

No ale o ty kazdy musi sie juz przekonac na wlasnej skorze.
                                                  • Gość: geo Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 08:57
                                                    kurde, sorki ze mi sie ten sam post tyle razy wyslal;p
                                                  • Gość: desi Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.chello.pl 23.05.06, 09:11
                                                    kazde studia sa ciezkie, a cos w zyciu trzeba robic;) to po co Ty tam poszlas
                                                    skoro tak zalujesz teraz i piszesz ze zero perspektyw?
                                                  • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 23.05.06, 09:58
                                                    oj widzę że ktoś wstał lewą nogą albo ma zaburzenia emocjonalne i jak komuś
                                                    niedowali z rana to się żle czuje. Masz pecha kochany/kochana że tak sobie
                                                    zmarnowałeś/zmarnowałaś życie. Ale to twoja decyzja była więc się teraz nie
                                                    użalaj. A to że każdy chce dostać stypendium, dostać się na dobrą specjalizację
                                                    to tak jest wszędzie. Wyścig szczurów jest już w podstawówce i nikt tego
                                                    niestety nie zmieni. A jak siedzisz całymi dniami w domu, nie ruszasz d*** z
                                                    kanapy to się nie dziwię że nie możesz znaleźć pracy. Myślisz, że ona sama do
                                                    Ciebie przyjdzie? Po każdych studiach u nas w kraju możesz być bezrobotnym, a
                                                    jak jesteś sprytny i wytrwale dążysz do celu możesz zdobyć fortunę nie mając
                                                    nawet matury, bo są takie przypadki. Wystarczy pomyśleć...
                                                  • Gość: desi Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.chello.pl 23.05.06, 10:06
                                                    Moniś jakie bojowe nastawienie;) ale masz racje !! spojrz na wypowiedzi
                                                    dziewczyny zaraz na poczatku jak zaczal sie ten temat na forum, pisala ze jest
                                                    spoko, wcale nie tak strasznie. rozni ludzie roznie mowia poprostu...
                                                    ja nie skladam tylko na ten kierunek papierow, chce sprobowac jeszcze na
                                                    zarzadzanie w turystyce i na marketing bo mnie to interesuje!! mam wybor i sama
                                                    kieruje swoim losem tak jak chce!!
                                                    wszyscy ktorych znam, czy sa na studiach czy juz po, mowia ze to najlepszy
                                                    okres w ich zyciu i tez zrobie wszystko zeby tak bylo;)
                                                  • Gość: baba Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 13:31
                                                    nie wstalam lewa noga:) po prostu jestem starsza od was troszke i sie lepiej
                                                    orientuje w temacie- same sie przekonacie jak kiedys dorosniecie nieco:)

PS. Taaaak...kazdy kieruje swoim losem jak chce...szczegolnie w liceum;))))
                                                    BUahahhaha! Zycie was jeszcze ulozy, zobaczycie:)
                                                  • Gość: desi Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.chello.pl 23.05.06, 14:04
                                                    w liceum kochana:> wybacz ale ja wlasnie jeden kierunek koncze, chetnie z Toba
                                                    pogadam, ale jak Ty dorosniesz;)
                                                    to ze Tobie sie nie udalo, nie znaczy ze kazdego czeka taki los
                                                    napisalas ze ludzie sa sredni, a moze dla Ciebie tacy sa:> wiecej zyczliwosci a
                                                    napewno bedziesz szczesliwsza;)
                                                  • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 23.05.06, 14:55
                                                    na pole "babo" ze wsi!
                                                  • Gość: baba Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 15:38
                                                    desi- ja pisałam do "moniś"- bo to ona twierdzi ze wstałam lewa noga:) Nie
                                                    chcialam tutaj narzekac na geografie, tylko przedstawic sytuacje z mojego
                                                    punktu widzenia. A napisałam same minusy studiow, poniewaz jak zauwazylam
                                                    wszyscy tutaj sie wyrazaja w samych superlatywach, rozpływaja w zachwytach, a
                                                    rzeczywistosc ma 2 strony! (sa tez plusy geografii: duze wymagania
                                                    prowadzacych, wszechstronnosc = "teleturniejowa wiedza", ciekawe, oryginalne
                                                    kursy, no i swietne warunki na Kampusie itp itd) Po prostu uwazam, ze nie sama
                                                    pasja sie trzeba kierowac przy wyborze studiow (bo pasja czesto! zanika w ich
                                                    toku), a przede wszystkim zdrowym rozsadkiem (jak "wszyscy" twierdza, ze sie po
                                                    tym pracy-mowie o pracy w zawodzie- nie znajdzie, to chyba maja racje-
                                                    przynajmniej w czesci. Owszem, mozna i trzeba wierzyc we wlasne sily, ale bez
                                                    przesady! Kijem Wisły nie zawrócisz!). No a myslenie ze "tylko ja kieruje swoim
                                                    zyciem" to takie dla mnie troche infantylne...bo przeciez roznie sie zycie
                                                    uklada- nie zawsze po naszej mysli.

A poza tym- desi- wcale nie jestem nieszczesliwa:) I jak na razie wszytko mi
                                                    sie udaje (tez studiuje 2 kierunki, pracuje itp itd).
                                                    No a co do ludzi- to wybacz...ale nie tylko dla mnie sa "sredni" (ale wiadac
                                                    takie czasy ze i "wsród prawdziwych przyjaciół psy zajaca zjadły"), ot co!

PS No ale oki, nie bede sie juz wypowiadac wiecej tutaj, bo znow mnie ktos
                                                    ochrzani ze ze wsi jestem (hmm...a tak na marginesie moniś- co jest zlego w
                                                    pochodzeniu ze wsi? W Norwegii np pochodzenie z farmy uwaza sie za nobilitacje
                                                    dla czlowieka- polecam kurs "Geografia Europy Północnej" z panem dr Ziaja:)
                                                    Poza tym...jak to z tymi waszymi studiami bedzie- czas pokaze!:)
                                                  • Gość: desi Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.chello.pl 23.05.06, 16:54
                                                    ale wiesz przypomnij sobie jak sama chcialas dostac sie na studia...bylas po
                                                    maturze i mialas nadzieje i marzenia...bo mialas prawda? nie chcialam Cie w
                                                    zaden sposob obrazic.
                                                    widzisz, osoby ktore wybraly juz kierunek studiow sa tym zafascynowane,
                                                    przeciez to wkraczanie w zupelnie nowy swiat( dla nowomaturzystow np) i to
                                                    oczywiste ze beda z pasja sie na ten temat wypowiadac.
                                                    "No a myslenie ze "tylko ja kieruje swoim zyciem" to takie dla mnie troche
                                                    infantylne...bo przeciez roznie sie zycie uklada- nie zawsze po naszej mysli."-
                                                    ja piszac to mialam na mysli swoje doswiadczenia, gdyz studiowalam juz cos na
                                                    co poszlam raczej z rozsadku i za namowa innych i strasznie zalowalam. duzo
                                                    czasu zajelo mi zanim zdalam sobie sprawe ze to nie ma sensu, dlatego uwazam ze
                                                    powinnismy sami kierowac swoim zyciem...bo chyba teraz jest na to najlepsza
                                                    chwila...a to jak sie wszystko potoczy dalej...tego nikt nie wie...
                                                    a ludzie na studiach...to chyba zalezy na co sie trafi...moze na Twoim roku
                                                    tacy sa...nie wiem...ale przeciez nie ide na studia dla ludzi;)
                                                  • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 17:19
                                                    Ohohoho ,więc ja też kieruje swój post do koleżanki o wdzięcznym pseudonimie
                                                    Baba.Po pierwsze na tym forum wypowiadaja sie ludzie ,ktorzy studiują juz
                                                    czesto dwa kierunki ,ja do nich m.in.należę ,ponieważ za niedługo kończę AE.Co
                                                    do braku perspektyw,GIS mimo,że tak ochoczo z tego kpisz staje sie jedna z
                                                    popularniejszych dziedzin,podobnie jak geoinformacja.Po drugie :widze ,że
                                                    jesteś bojowo nastawiona,więc tu moje pytanie:Czemu tego nie rzuciłaś ???,po
                                                    trzecie:skoro jest tak ciezko to czemu pojawili sie dresiarze i barbie? -troche
                                                    to dziwne bo takie osoby z reguły sie wykruszaja po pierwszym roku.Po
                                                    czwarte:ludzie? a co to ma do rzeczy ,nie musisz wszystkich lubić ,ja na swoich
                                                    studiach przed specjalnościa -nie cierpiałam z 90%,ważne znaleźć sobie
                                                    jedna ,dwie osoby ,z ktorymi czlowiek sie trzyma i już jest dobrze.Praca?-ważne
                                                    są praktyki,języki ,kursy-to sie liczy i tu czlowiek powinien sie faktycznie
                                                    zaangażować.Po piate-Marzenia,po co je mieć itp.no wlaśnie po co? po co w ogóle
                                                    się uczyc ,studiowac ,,itp.no właśnie-gdyby Spielberg nie marzyl byłby teraz
                                                    marnym prof.angielskiego,gdyby Kamiński nie marzył to bylby martniutkim
                                                    doktorantem w Gdańsku,gdyby nie było wizjonerów to nadal krzesalibyśmy
                                                    kamień ,a ty byś nie napisała nic na tym śmiesznym urządeniu zwanym
                                                    komputerem.Gdybym nie marzyła to w życiu nie studiowalabym na UJitd.Wyznaje
                                                    taka zasade -nie wtrącam sie do życia innych ludzi,nie zagladam im do
                                                    domów,łóżek,głów-bo to nie jest moja sprawa po prostu.Mam dwadzieścia pare
                                                    lat,co zrobie ze swoim życiem ,jak nim pokieruje jest moją i tylko moją sprawą
                                                    i niczyja więcej.To ja bedę ponosic konsekwecje swojego wyboru ,moge sie
                                                    wyśmiewac,że ktos studiuje filozofie czy geografię i poczuje sie w ten sposób
                                                    ważna ale nie robię tego ,dlaczego? może na tym polega własnie dojrzałość
                                                    Babo.Zyczę ci spełnienia dalszych marzeń ,nie trafiłas z postem do odpowiednich
                                                    osó,próbowalas wetknac żartobliwei szpile ale Ci się nie udalo-a wiesz dlaczego?
                                                    bo dokładnie wiem co tacy ludzie jak ty powiedzą ,zrobia ,jak odbija piłeczke...
                                                  • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 23.05.06, 18:11
                                                    A ja nie mogę się powstrzymać od śmiechu. Jak można być takim głupim i dać
                                                    sobie nick "Baba". Buhahaha totalna polewka
                                                  • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 23.05.06, 18:19
                                                    aha, dziewczyny chciałabym zamknąć ten wątek, ale jedynym sposobem jest
                                                    naruszenie regulaminu forum. Chyba będę musiała tu nabluzgać hehehe.
                                                    Napiszcie mi wasze nry gg na gazetowego, ok?
                                                  • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 18:48
                                                    ok monis ;)
                                                  • Gość: desi Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.chello.pl 23.05.06, 20:06
                                                    9257968 ;)
                                                  • Gość: ja Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.nat.dsuj.pl 25.05.06, 21:24
                                                    czyzby ten watek juz padl? a szkoda, bo tez sie na geo wybieram ... :)
                                                  • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 25.05.06, 22:55
                                                    nie padł, nie padł, proszę pisać :)
                                                    gdzie się wybierasz?
                                                  • Gość: ja Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.nat.dsuj.pl 26.05.06, 23:32
                                                    no na ujot sie wybieram :) nowa mature mam juz od roku za soba, jestem rocznik
                                                    czarnobylski :)
                                                    teraz zaluje, ze od razu nie poszlam na geo, ale wtedy byly inne kryteria, wiec
                                                    mam nadzieje, ze teraz sie dostane, bo moje obecne studia okazaly sie dalekie
                                                    od idealu... nie czuje, zebym sie na nich realizowala :)
                                                    zobaczymy, jak to bedzie, moze uda mi sie ciagnac dwa kierunki, ale na razie
                                                    musze sie uporac z sesja, no i z dostaniem sie na geo... a moze byc ciezko, bo
                                                    w tym roku matura latwiejsza niz w zeszlym, przejrzalam sobie arkusze :(
                                                    anyway : czas pokaze :) mam nadzieje, ze sie tam spotkamy :)
                                                  • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 00:46
                                                    a tak z ciekawości ,co teraz studiujesz?;)
                                                  • Gość: ja Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.nat.dsuj.pl 27.05.06, 11:51
                                                    studiuje filologie, w zacnym Patafianum :)
                                                    przejrzalam caly ten watek, ale nie pamietam - ancanias, czy Ty studiujesz cos
                                                    juz? (przepraszam, ale chwilowo nie moge sie przebijac przez te 200 postow,
                                                    wlasnie ryje do zerowki, juz w poniedzialek, a za oknem akademika spiewy dla
                                                    Benedykta :)))
                                                  • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 15:51
                                                    hmm? tzn.jaką?;))).Niedomyslna jaka jestem;).Studiuje na AE i teraz tez na
                                                    UJ ,ale chyba zrezygnuję z tego kierunku na UJ;/,średnio moje oczekiwania
                                                    spełnił ;/.Narazie zaczynam zakuwanie do sesji ,nie chce mi się jak jasna
                                                    cholera ale co zrobić;(.
                                                  • Gość: ja Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.nat.dsuj.pl 28.05.06, 09:51
                                                    aj, przepraszam, moje niedopatrzenie.
                                                    filologie romanska vel francuska :)
                                                    a Twoj kierunek na UJ, to co to jest? czyli teraz studiujesz dwa, tak? :)
                                                    mi sie tez nie chce do tej sesji kuc... lacze sie z Toba w bolu :)
                                                  • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 28.05.06, 11:43
                                                    a możwsz mi powiedzieć ile w tamtym roku trzeba było moieć procent z matury
                                                    żeby się dostać na filologię romańską? Bo mnie interesuje hiszpańska. :)
                                                  • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 14:05
                                                    eh francuska..piekny język choć wolalabym iberystykę jak Moniś;)).Az tak daja
                                                    w kość? czy po prostu nudziarstwo?też sie z toba łączę w bólu;))heheheh
                                                    ps.tak dwa-kamikadze;ppppp
                                                  • Gość: ja Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.nat.dsuj.pl 28.05.06, 22:27
                                                    ach, ten hiszpanski :) tez myslalam, ze bedzie fajny, dlatego wybralam z niego
                                                    lektorat i ucze sie od drugiego semestru :) milutki jest, ale wypadaloby
                                                    poswiecic mu wiecej czasu, na co ja tymczasem czasu nie mam :)
                                                    hmmm... co do punktow potrzebnych, by sie dostac, to w zeszlym roku brali pod
                                                    uwage rozsz polski (>70) i franc (>80%) ( tzn ja mialam takie wyniki, z
                                                    nizszymi tez sie ludzie dostali, bo jeszcze byl egz wstepny)... w tym roku
                                                    totalnie nie wiem, jak bedzie :)
                                                    a studia... coz, wczesniej lubilam francuski, a tu sie nagle okazalo, ze jest
                                                    go troszke...za duzo? :) nudno jest, nic sie nie dzieje - a ja chce ZYC na
                                                    studiach, jakies kola naukowe czy wyjazdy, tylko o tym marze :) stad pomysl, ze
                                                    moze na geografii bede sie realizowac :)
                                                    poki co - sesja na pierwszych studiach za pasem... jutro zdaje zerowke,
                                                    trzymajcie kciuki, bo nie jest dobrze :)
                                                  • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 00:53
                                                    Eh skąd ja to znam ,też bym sobie gdzies pojeździła ,cos potworzyła;)).Trzymam
                                                    kciuki ,bedzie dobrze!
                                                    ps.tzn.,że bedziesz jednak zdawać jakis wstepny czy biora ci wyniki z matury z
                                                    geografii ,jesli zdawałas jestem troche abuela;),więc sie nie orientuje....
                                                  • Gość: ja Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.nat.dsuj.pl 29.05.06, 17:54
                                                    z tymi zasadami przyjmowania na geo w tym roku jest jakos dziwnie. niebardzo
                                                    rozumiem to, co jest napisane na stronie. ze niby tylko podstawka? zdawalam geo
                                                    rozszerzona, moze wezma ja pod uwage?
                                                    a moja zerowke zdalam :P dostatecznie dobrze :P:P jestem bardzo szczesliwa,
                                                    chyba spale wszystkie xera :>
                                                  • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 00:21
                                                    hehe,ja zawsze sobie obiecuje ,że spale ksera ,a potem gdzies ląduja w
                                                    szafie;p,może faktycznie biora tylko podstawy? kto to wie,i co masz zamiar
                                                    zrezygnowac z romanistyki ,czy może jako 2 kierunek?
                                                  • Gość: ja Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.nat.dsuj.pl 30.05.06, 10:11
                                                    wlasciwie to ja nie wiem, na co mi ta romanistyka, bo nie chce ani tlumaczyc,
                                                    ani uczyc - nie byl to zbyt przemyslany wybor.
                                                    2 kierunki? to byloby fajne, ale do tego trzeba byc systematycznym,
                                                    zorganizowanym, pilnym albo pierunsko zdolnym... a ja pod zadnym z tych
                                                    przymiotnikow podpisac sie nie moge :) no i gdzie wtedy czas na te moje wyjazdy
                                                    i kola naukowe? :P ale najpierw, zeby w ogole mowic o dwoch kierunkach,
                                                    musialabym zaliczyc rok na rom. i dostac sie na geo, co w obu przypadkach jest
                                                    trudne do realizacji, biorac pod uwage kupe egzaminow na rom. i latwiejsza
                                                    tegoroczna mature z geo... coz, zobaczymy jak bedzie- nie wiem, czy chce
                                                    rezygnowac z rom., jesli przezyje 1 rok, to chyba troche szkoda, ale moze byc
                                                    tez tak, ze oni sami ze mnie zrezygnuja i problem sie sam rozwiaze :)
                                                    czytalam wasze posty nt. exama z kartografii - to jest po 1 czy 2 semestrze? ej
                                                    no, ktos chyba musi to zdac :)
                                                  • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 20:46
                                                    najlepiej sobie wziac drugi kierunek po 3 roku albo po 2.bo pozniej jest juz
                                                    luźniej i czlowiek nie haruje jak dziki osioł;).Mnie sie akurat tłumaczenia
                                                    podobaja ,chociaz w sumie to trochę takie statyczne:[.Jesli nie czujesz
                                                    romanistyki to może faktycznie lepiej zrezygnowac teraz niż poźniej,wiem to z
                                                    wlasnego doświadczenia;),chociaż teraz juz nie narzekam tak jak kiedys ,oj
                                                    przetrwało sie niejedno ;).Kartografia jest w pierwszym semestrze chyba ( na
                                                    pewno na 1 roku),nie jest za łatwo to przejść;/.
                                                  • Gość: moniś Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.i24.pl 30.05.06, 21:09
                                                    a ja chcę już znać wyniki mojej matury i wiedzieć czy się dostałam na te
                                                    studia!!!!! :)
                                                  • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 13:58
                                                    juz niedługo Moniś;)
                                                  • Gość: desi Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.chello.pl 31.05.06, 19:52
                                                    a ja bym chciala, zeby juz byla...polowa sierpnia:) wyniki egzaminow podane:)
                                                    oczywiscie, zeby wszystko poszlo po mojej mysli:D sloneczko, kryspinow, a moze
                                                    gorace plaze hiszpanii :D:P hehehe przy gorszym scenariuszu dojdzie jeszcze
                                                    jakas praca ;)
                                                  • Gość: ja Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.nat.dsuj.pl 31.05.06, 20:41
                                                    milo wracac na ten watek i widziec, ze sie pojawily nowe posty :)
                                                    desi, a ty studiujesz juz cos tak jak ascanias czy jeszcze nic? :P

czy zeby zaczac drugi kierunek studiow, trzeba miec jakas okreslona srednia? :)
                                                    wie ktos cos na ten temat?
                                                  • Gość: ascanias Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 21:12
                                                    nie ,jesli starasz sie w trybie rekrutacyjnym to średnia się nie liczy .Jesli
                                                    natomiast występujesz o drugi kierunek ( czyli nie bierzesz udzialu w
                                                    rekrutacji nie zdajesz wstępnych itp.)to zazwyczaj średnia sie liczy.Na Uj
                                                    jeszcze jest tak głupio,że trzeba obowiązkowo wtedy ( gdy sobie bierzesz drugi
                                                    kierunek,tzn.bez rekrutacji ) ,że musisz robić tak jakby dwa lata w jeden rok i
                                                    zaliczasz rożnice programowe itp.i wtedy omijasz 2 rok i przeskakujesz na 3 ,no
                                                    ale to jest hardcore ...
                                                  • Gość: desi Re: Geografia, UJ - proszę o info!!! IP: *.chello.pl 01.06.06, 09:22
                                                    lol...no ale uj to uj:P
                                                    ja studiowalam ale zrezygnowalam a teraz koncze studium geograficzne i niedlugo
                                                    bronie prace :| no i wybieram sie na studia ! :D :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka