Dodaj do ulubionych

instalacja internetowa

05.04.06, 11:02
Witam!
Jako przyszły mieszkaniec mam takie pytanie: czy okablowanie sieci zainstalowane w blokach jest własnością wspólnoty? Czy można w związku z tym połączyć dwa mieszkania (lub więcej) nie korzystając w ogóle z usług zewnętrznego dostawcy internetu?
Obserwuj wątek
    • dorotek_s Re: instalacja internetowa 05.04.06, 14:23
      Jak nie z zewnetrznego to z jakiego dostawcy chcesz korzystac?
      • kocurek13 Re: instalacja internetowa 05.04.06, 14:45
        Nie chodzi mi o internet, tylko o połączenie mieszkań w sieć, np po to, aby wymieniać się plikami, albo sobie razem grać. Wyobrażam to sobie tak:
        - skoro budynek jest okablowany, to kable się kończą w jakimś pomieszczeniu
        - w tym pomieszczeniu mogę poprostu ustawić własny switch i podłączyć do tego urządzenia swój kabel i kabel sąsiada
        - w ten sposób nasze komputery zostają połączone w sieć

Zakładam oczywiście, że okablowanie musi być własnością wspólnoty a nie jakiegoś jednego dostawcy internetu.
    • gilu9986 Re: instalacja internetowa 05.04.06, 18:26
      ja proponuje puscic kable przez okno....

a na powaznie to chyba zamierza Pan miec internet?
      jesli tak, to przez siec internet bedzie Pan mogl grac czy przesylac pliki
      bezposrednio z sasiadem...

inna dobra opcja to zrobienie sieci bezprzewodowej...
      • kocurek13 Re: instalacja internetowa 05.04.06, 20:49
        Właśnie: czytałem tu kiedyś post, że ktoś chciałby podłączyć się bezprzewodowo żeby współużytkować dostęp do internetu. Tylko dla czego bezprzewodowo, skoro kable są własnościa wspólnoty mieszkaniowej.

To chodzi o poważniejszą sprawę. Otóż często się zdarza, że zarządca podpisuje umowę z dostawcą internetu, która wyklucza konkurencję, a dostawca mu za to płaci. Dla mieszkańców jest to oczywiście niekorzystne, bo nie ma konkurencji. A ja chciałbym, żeby była pewna swoboda w rozporządzaniu badź co bądź własnymi kablami. Czy ktoś może się orientuje jak to teraz jest?
        • maiki79 Re: instalacja internetowa 06.04.06, 09:59
          nie ma zadnych kabli.
          przynajmniej w moim bloku (Paryz) do pokoju nie wchodza zadne kable tylko sama
          rurka taka plastikowa przez ktora swoj kabel przeciagali z klatki schodowej
          dopiero ludzie z upc. od skrzynki na klatce w dol to sa chyba ich kable, tak
          samo jak tepsa ma swoje.
        • chieftain Re: instalacja internetowa 06.04.06, 12:52
          Na OE był przetarg na dostawę internetu i wybrali UPC. W mieszkaniu masz
          gniazdo do którego monterzy UPC podłączają sprzęt. Kable idą na klatce ( w
          skrzynce z napisem tele- dostaniesz do niej klucz )i są własnością UPC a nie
          wspólnoty.
          pozdr.
          • kocurek13 Re: instalacja internetowa 06.04.06, 13:18
            Skoro był przetarg i wygrało upc, to co tam robi zax?
            • chieftain Re: instalacja internetowa 06.04.06, 17:00
              Zapytaj w adm. jak to jest dokładnie.Kable są napewno UPC.
            • bek82 Re: instalacja internetowa 06.04.06, 17:59
              kocurek13 napisał:

> Skoro był przetarg i wygrało upc, to co tam robi zax?

UPC to nie tylko internet, ale przede wszystkim telewizja kablowa. I to na
              dostarczanie tv kablowej był przetarg. UPC jest więc jedynym dostarczycielem
              internetu/tv z branży "kablówek". Natomiast internet można czerpać oprócz UPC
              własnie z Zax-u, który poza netem nic więcej nie oferuje i tepsy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka