henio56 14.04.06, 21:49 swoim dzieciom, nie pozwolę oglądać tych okropności. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
peteen to nie jest film dla dzieci... 14.04.06, 21:53 młodszej córce też nie pozwolę, ale jak podrośnie przypomnę jej o tym tytule... Odpowiedz Link Zgłoś
henio56 Re: to nie jest film dla dzieci... 14.04.06, 21:58 nie dałem rady tego oglądać jako dorosły Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: to nie jest film dla dzieci... 14.04.06, 22:11 no coz.. katolicyzm to tylko krew, lzy i radosc z cierpienia.. Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: to nie jest film dla dzieci... 14.04.06, 22:14 nie, nie tylko, ale skąd ty to mozesz wiedziec? wszak nie jestes katolikiem... Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: to nie jest film dla dzieci... 14.04.06, 22:19 z obserwacji i studiowania literatury.. Odpowiedz Link Zgłoś
peteen ty to chyba cały dzień czekasz... 14.04.06, 22:23 żeby tylko "na Krakowie" pojawił sie jakiś wątek religijny i siup, od razu do dyskusji na tematy, o których nie masz zielonego pojęcia, ale za to mozna przywalić "katolom", co? Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: ty to chyba cały dzień czekasz... 14.04.06, 22:25 nie petenie, dzisiaj bede grzeczny.. Wszak ja nie jestem wrogiem ludzi, a "nauk"... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
peteen to sokładnie odwrotnie niż ja... 14.04.06, 22:28 idea jest mądra, świat jest piękny, ale ludzie pogięci... Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: to sokładnie odwrotnie niż ja... 14.04.06, 22:30 nie, ludzie sa fajni.. Spojrz na nas, jak pieknie sie roznimy, mimo ze oboje jestesmy PoLakami.. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: oboje? 14.04.06, 22:39 nie, nie jestem kobieta, to dlugie przebywanie wsrod protestantow.. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzinator Re: to nie jest film dla dzieci... 14.04.06, 22:26 i jeszcze najważniejsze którego nie wymieniłeś,zmartwychwstanie i wieczne zbawienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiko Re: to nie jest film dla dzieci... IP: *.net.autocom.pl 14.04.06, 22:54 to raczej nie jest dobry film w ogóle. Wydano mnóstwo pieniędzy, by go wypromować i stąd taka dużą jego popularność. Jest drugi film o życiu i męce Chrystusa, znacznie lepszy i ciekawszy, nie pamiętam tytułu... Odpowiedz Link Zgłoś
tempe Re: to nie jest film dla dzieci... 14.04.06, 23:34 chodzi zapewne o >Życie Briana< Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jun Re: to nie jest film dla dzieci... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 23:57 belucci jest zajebista..;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: to nie jest film dla dzieci... IP: *.cable.ubr01.bath.blueyonder.co.uk 18.04.06, 12:45 Oczywiście katolicyzm tylko prawda - coś takiego jak Chrześcijaństwo to zupełnie inna para kaloszy??? Odpowiedz Link Zgłoś
free-mind Re: ' Pasja' film dla masochistów ! 14.04.06, 23:32 Zgadzam się z autorem wątku. Oglądanie tego filmu było dla mnie katorgą. Brak większej głębi - wszystko przesłonięte jest szczegółowym ukazyawniem fizycznych cierpień Chrystusa. Nie ma czasu na jakąkolwiek refleksję. Czy naprawdę o to powinno chodzić w tego typu filmach religijnych? Bez dwóch zdań, film dla masochistów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: ' Pasja' film dla masochistów ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.06, 12:12 W filmach religijnych robionych przez Hollywod chodzi tylko i wylacznie o kase, nie miejmy zludzen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Wielki Piątek,kolejny raz krzyżowaliście Chrystusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 07:27 oprawcy żyją i są pod opieką peteena mam nadzieję że w chwilach które przychodzą prędzej czy później na każdego człowieka nie zwrócicie sie do Tego którego sami ukrzyżowaliście a mówienie że film faktycznie nie jest dobry zaprzecza słowom o tym filmie "Tak było" Jana Pawła II,dla nas wierzacych to jest przykre iż nasi bracia pozbawieni są kultury i nawet Wielkiego Piątku nie szanuja lecz właśnie w tym dniu pokazuja swoją twarz, wykrzywioną nienawiścią, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: Wielki Piątek,kolejny raz krzyżowali IP: *.comnet.krakow.pl 15.04.06, 08:54 ja chrystusa nie ukrzyżowałem. Twój Wielki Piątek jest dla mnie zwykłym piątkiem. Karol Wojtyła nie był i nie jest wyrocznią, aby jego 'tak było' miało być przez wszystkich akceptowane. Co do nienawiści, jak chcesz jej posłuchać to włącz Radio Maryja w czasie Rozmów Niedokończonych. Moja twarz pomienieje radością, a nienawiść jest mi obca. Wierz w co chcesz, ale nie narzucaj tego innym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a. Re: Wielki Piątek,kolejny raz krzyżowali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 09:02 jesteś obłudny jak każdy człowiek twojego pokroju a mnie nie uwazaj za nic nie rozumiejącego, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiko Re: Wielki Piątek,kolejny raz krzyżowali IP: *.net.autocom.pl 15.04.06, 09:30 przesadziłeś adamie w niewłaściwa stronę. Film to tylko film i jako dzieło sztuki (?) może podlegać ocenie. W przypadku tego obrazu można odnieść wrażenie, że głównym celem twórcy jest epatowanie okrucieństwem. Wszelkie inne wydarzenia związne z męką i śmiercią Chrystusa potraktowne są tu pobieżnie, marginesowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: Wielki Piątek,kolejny raz krzyżowali IP: *.comnet.krakow.pl 15.04.06, 09:45 tak,tak adasiu, jestem obłudnym wstretnym, komuchem, ateistą, SB-ekiem, zomowcem, konfidentem, żydem, sługą szatana, a TY,PRAWDZIWYM POLAKIEM, PATRIOTĄ, KATOLIKIEM, który zjadł wszystkie rozumy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Wielki Piątek,kolejny raz krzyżowaliście Chry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.06, 12:14 Jeśli chodiz o fabułe to owszem mogło być, ale czy film ociekający krwią konieznie muszą oglądać dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( "Pasja" to nie Ewangelia! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 08:47 Ale również prywatne objawienia mistyczki Katarzyny Emerich! A te póki co, nie są obowiązującym dogmatem! PS - od kiedy Gibson jest rzymskim katolikiem????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a. Re: ' Pasja' film dla wierzących katolików IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 10:48 ogolnoświatowy atak sił zła już dawno sie odbył, słowa Ojca "Tak było" zakonczyły wściekłe ataki w stylu kiko, zaatakowanie filmu Pasja akurat w Wielki Piatek jest zwykłym swiństem takie rzeczy dzieja sie tu na codzień to jest krzyżowanie Chrystusa przez współczesnych, do kiko: od kiedy "przeszłas" do obozu ignorantów pozbawionych i kultury i argumentów, twoje zdanie ,nie tylko dla mnie nie liczy sie, wolę juz zdanie tamtych bo przynajmniej jest stałe czyli szczere, bez odbioru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: ' Pasja' film dla wierzących katolików IP: *.comnet.krakow.pl 15.04.06, 11:01 stanę w obronie kiko, bo podała inny tytuł ,nie budzacy kontrowersji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiko Re: ' Pasja' - film IP: *.net.autocom.pl 15.04.06, 11:03 gonisz w pietkę a., ale wybaczam Ci, bo są święta! Nigdzie nie przeszłam... Takie wrażenie odniosłam po obejrzeniu tego filmu chyba ponad rok temu, kiedy jeszcze nawet nie miałam pojęcia, że istnieje Forum Kraków. Nie widzę powodu, by udawać, że zgadzam się z wyobrażeniem M.Gibsona, człowieka przecież tylko, jak my wszyscy. Obejrzyj ten drugi film i porównaj, wtedy łatwiej będzie Ci zrozumieć o co mi chodzi. ---------------------------------- wściekłe ataki???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiko Re: ' Pasja' - film IP: *.net.autocom.pl 15.04.06, 11:07 Dzęki, H56! Wesołych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: ' Pasja' - film IP: *.comnet.krakow.pl 15.04.06, 11:11 dziękuje, wzajemnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: ' Pasja' film dla wierzących katolików IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.06, 12:18 > zaatakowanie filmu Pasja akurat w Wielki Piatek jest zwykłym swiństem A takaując film nikt nie atakuje Chrystusa, a jedynie sposób przedstawinai jego meki, wiec nie myl pojęc. Zresztą co ma do tego to, że jets Wlk. Piątek lub go nie ma? Przeciez nie powinnismy udawac ze jets Ok gdy nie jets OK i nam sie nie podoba a to czy sa akurat Swieta czy nie - nie ma zadnego znaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
fforde Re: ' Pasja' film dla wierzących katolików 18.04.06, 20:47 Problem w tym, ze to slynne "tak bylo" to tylko i wylacznie chwyt marketingowy. Po tym, jak taka informacja poszla w swiat, byly sprostowania, ale na to juz nikt nie zwrocil uwagi. Stanelo na metnych tlumaczeniach, ze JPII ponoc tak powiedzial, ze mogl tak powiedziec, bo byl przejety, ze ktos slyszal, ale nie jest pewny... Gość portalu: a. napisał(a): > ogolnoświatowy atak sił zła już dawno sie odbył, > słowa Ojca "Tak było" zakonczyły wściekłe ataki w stylu kiko, > zaatakowanie filmu Pasja akurat w Wielki Piatek jest zwykłym swiństem > takie rzeczy dzieja sie tu na codzień > to jest krzyżowanie Chrystusa przez współczesnych, > > do kiko: od kiedy "przeszłas" do obozu ignorantów pozbawionych i kultury i > argumentów, twoje zdanie ,nie tylko dla mnie nie liczy sie, > wolę juz zdanie tamtych bo przynajmniej jest stałe czyli szczere, bez odbioru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oi Re: ' Pasja' film dla masochistów ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 11:10 www.monolith.pl/pasja/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: ' Pasja' film dla masochistów ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 12:51 jasne, milionom sie podobał tylko tobie nie bo ty jestes jedynie mądry prawda o smierci jest okrutna i dobrze ze została pokazana w filmie tak jak to było naprawdę, fajnie jest spiewać pieśni o czyjejś męczęńskiej śmierci, trudniej ogladać jak to jest naprawdę, a gdyby przyszło samemu to przezyć wtedy swiatopogląd zmieniłbyś zupelnie, pewnie jak każdy, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annamarta ' Pasja' - film nie jest przeznaczony dla dzieci IP: *.ny325.east.verizon.net 18.04.06, 01:07 Na "Pasje" nie nalezy zabierac dzieci, bo niczego przypuszczalnie nie zrozumieja, a tylko moga sie przestraszyc - ten film jest za trudny dla dzieci. Pamietam wywiad z Melem Gibsonem, gdzie tlumaczyl, ze pokazal fizyczne cierpienie Chrystusa specjalnie, aby uswiadomic nam jak wielka jest meka i odkupienie. Przyzwyczailismy sie do pieknych obrazow z Meka Panska i prawdziwosc tej ofiary przestala do nas jakby docierac. Dlatego uwazal, ze trzeba o tym ludziom przypomniec. Dzieci obejrza ten film kiedy beda dorosle i na pewno beda mialy swoje wlasne opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Re: ' Pasja' - film nie jest przeznaczony dla d IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 12:36 A jakież to do tej pory pokazywano "piękne obrazy" o Męce Pańskiej???? Nie pokazywano biczowania czy ukoronowania cierniami????? Nie chrzań głupot, bo filmów o życiu i męce Jezusa było całkiem sporo :P Bynajmniej nie "lukrowanych" :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Oczywiście, że dla masochistów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 08:45 Przeciez o życiu i śmierci Jezusa nakręcono już całkiem sporo filmów, bez epatowania nadmiernym okrucieństwem. I to na podstawie samych Ewangelii, a nie jakichś urojeń! Przeciez Gibson sam sie przyznał, że za scenariusz posłużyły również objawienia mistyczki Katarzyny Emerich [mam nadzieje że dobrze napisałam]. A jaki ma stosunek Kościół do prywatnych objawień, to chyba nie muszę pisać :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Oczywiście, że dla masochistów IP: *.cable.ubr01.bath.blueyonder.co.uk 18.04.06, 12:46 Jakich urojeń??? Tak wyglądały ówczesne realia! Jeżeli komuś nie odpowiadają, nie musi oglądać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Re: Oczywiście, że dla masochistów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 12:53 Człowieku, "Pasja" nie była kręcona tylko na podstawie Ewangelii! Ale również prywatnych objawień mistyczki Katarzyny Emerich! Nie uznanych oficjalnie przez Kościół katolicki! Jak nie wiesz, to sie nie produkuj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Oczywiście, że dla masochistów IP: *.cable.ubr01.bath.blueyonder.co.uk 18.04.06, 15:19 Ale konkrety proszę - co jest takiego niezwykłego jakoby w tym filmie? Podaj konkretne sceny i motywy inspiryowane tymi wizjami! Poza tym jakie to ma znaczenie, jest to wizja artystyczna i zarazem świadectwo wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Re: Oczywiście, że dla masochistów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 12:34 Jeśli przyjmiemy, że Całun Turyński jest prawdziwy, to p. Emerich miała tylko i wyłącznie urojenia. Jeśliby w rzeczywistości rzymscy żołnierze obeszli sie z Jezusem tak brutalnie, jak pokazuje to Gibson, Całun byłby jedną krwawą plamą! Kształt korony cierniowej czy sposób biczowania w filmie mają się nijak do ustaleń historyków i teologów! Tylko i wyłącznie wizja artystyczna [artystyczna czy może sadystyczna?] oraz wiara reżysera-człowieka, który nie jest katolikiem :P PS - mój ojciec, który jest człowiekiem bardzo wierzącym [aczkolwiek nie "moherem"] stwierdził, że z uwagi na nadmierny sadyzm, tego filmu nie da sie oglądać! Odpowiedz Link Zgłoś
zaholec Re: ' Pasja' film dla masochistów ! 18.04.06, 14:36 Witam , do grupy oglądaczy dołożyłbym jeszcze sadystów. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
banshee Re: ' Pasja' film dla masochistów ! 18.04.06, 16:46 Przyznaję, że rok temu w kinie ciężko mi było przetrwać seans i nie zdobyłabym się na powtórne obejrzenie filmu w telewizji. Na pewno nie powinny go oglądać dzieci. Uważam jednak, że taki film był potrzebny, ponieważ wielu chrześcijan (nie tylko katolików) tak naprawdę nie zdawało sobie sprawy, czym była śmierć na krzyżu w tych czasach. A chyba powinniśmy to wiedzieć, żeby docenić poświęcenie Chrystusa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Coż wy opowiadacie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 12:37 Tak wynika z waszych wywodów, że w dotychczasowych filmach o życiu i śmierci Jezusa, nie pokazywano wcale męki! Bo pokazał to dopiero Gibson! Ludki, jesteście po prostu śmieszni :P Odpowiedz Link Zgłoś