Dodaj do ulubionych

No dobra! To ile chrzestny ma dać na komunię '''''

IP: *.chello.pl 18.04.06, 20:51
Jak w temacie. Piszcie szczerze, nie na okoliczność różnych Kulczyków czy
Kwaśniewskich, ale średnio zarabiającej rodziny. Muszę coś z mężem zdecydować
bo maj nadchodzi.

PS. Piszcie też ile "zwykły" gość daje, bo potem mamy taką już bez
fajerwerków komunię
Obserwuj wątek
    • peteen daje ile chce... 18.04.06, 20:53
      daje ile może
      również nic nie daje

to chrzestni rozmyli to święto, a szkoda (rozpiętość od 400 do 1000)...
      • qoobaq Re: daje ile chce... 18.04.06, 20:56
        daj ile uwazasz, jedyne co cie czeka to skrzywiona buzia ksiedza - chyba sie nie
        przejmujesz, conie ? Albo nie dawaj wogole - ciekawe czy za darmo nie chrzcza ?
        • peteen kuba, gorzej ci? 18.04.06, 20:58
          pytanie dotyczy dziecka, nie księdza, na księdza się cała grupa zrzuca...
          • qoobaq Re: kuba, gorzej ci? 21.04.06, 20:12
            a to w takim razie przepraszam, zle zrozumialem, Bo osobioscie pamietam , ze na
            ksiedza sie musialem sam zzucic i nie wyglal na szczegolnie zadowolonego z kwoty
            8-)A zebym ja na poczet mojej latorosli jakas kwote wowczas przyjal to sobie nie
            przypiominam, to jakis nowy obyczaj czy ja jestem niedoinformowany ?
        • smerf29 Re: daje ile chce... 21.04.06, 19:35
          A co ma ksiądz do tego pomyśl zanim coś napiszesz!
      • Gość: a propos Re: daje ile chce... IP: *.fbx.proxad.net 18.04.06, 20:56
        mysle, ze 300zl nie jest zle, a 500 to juz ok
        • Gość: enia Re: daje ile chce... IP: *.chello.pl 18.04.06, 21:00
          ale kto? zwykły gość, czy chrzestny?
      • Gość: rysiek Re: daje ile chce... IP: *.chello.pl 18.04.06, 21:03
        z tym tysiakiem, to chyba przesada. To ile taki chrzestny musiałby dać na ślub
        • peteen bym nie widział, bym nie pisał... 18.04.06, 21:05
          im większa wiocha, tym większa kasa...

modny jest tez komputer, albo playstation2 - a ile to twoim zdaniem może
          kosztować?
          • Gość: * Re: bym nie widział, bym nie pisał... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 13:05
            Lpesza kasa, przynajmniej dziecko będzie mogło sobie ja wydac na to co chce.
    • Gość: ja daj mu zegarek z wbudowanym MP3 !!! IP: *.NET / *.telnet.krakow.pl 18.04.06, 21:24
      Bedzie tradycja zegarkowa zachowana - dzieciak bedzie mial czym szpanować i
      bedzie happy a ty wydasz ponizej 300 zl. jak cos moge ci sprzedać taką
      zabawke :)
    • Gość: ewa Re: No dobra! To ile chrzestny ma dać na komunię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 09:37
      Dziecko pamiątke mieć musi.Ja daję złoty łancuszek(w granicach 100-120)cienki-
      mam dziewczynka,dla chłopca proponuje w podobnej cenie zegarek
      i 300 do koperty ,do tego kwiaty dla dziewczynki,bądz czekoladki-płeć odmienna.
      • Gość: ewa Re: No dobra! To ile chrzestny ma dać na komunię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 11:53
        Ciekawa jestem ,czy naprawde macie tyle odwagi iść na komunie chrześnicy z samą
        biblią lub -czemu nie-tylko z dobrym słowem, pisać możecie wszystko, zwłaszcza
        jak problem nie dotyczy was osobowo
        Pozdrawiam zwłaszcz tych co w temacie.
        • matt.j Re: No dobra! To ile chrzestny ma dać na komunię 21.04.06, 20:39
          Pamiętam swoją komunię, wtedy jeszcze prezenty nie były najważniejszą częścią
          tej uroczystości, choć od wszystkich gości dostałem całkiem sporą jak na te
          czasy sumę $, którą potem przepuściłem w baltonie na klocki lego ;).
          Jedynie od zachowawczych dziadków dostałem potężną biblię, równie potężną kasę
          dali ale rodzicom (w imię nie rozpuszczania mnie i nie zmieniania tej
          uroczystości w święto prezentów).

Też czeka mnie w maju komunia młodszego kuzyna. Powiem szczerze, że wolałbym
          kasy nie dawać (to takie banalne) a na prezent nie mam pomysłu bo dzieciak ma
          naprawdę wszystko czego tylko zapragnie.
          Kurcze, 100x bardziej wole wesele, tam przynajmniej wiem, że jak da się kasę to
          będzie najbardziej przydatny prezent dla młodych.
          • weronka77 Re: No dobra! To ile chrzestny ma dać na komunię 21.04.06, 22:25
            Ooo właśnie;-)Ja przehulałam dolce w Pewexie na 18stycznia wtedy;Bounty 70
            centów,Mars60;Milky Way 40...toblerone,lego;-)I w ciągu miesiąca było po kasie;-
            )
    • annb Re: No dobra! To ile chrzestny ma dać na komunię 19.04.06, 10:08
      to jest pierwsza komunia czy pierwsza koperta?
    • rodzina4 głos oderwany 19.04.06, 11:08
      A gdyby tak biblię lub dobrą książkę...
      A gdyby tak dziecko niczego więcej nie oczekiwało, mimo, że inni dostaną
      tysiaki, komputery i inne pierdoły...
      A gdyby tak dziecko było szczęśliwsze z samego faktu, że przy tej okazji
      zobaczy więcej życzliwości i miłości nie ubranej w żadne świecidełka i
      hipokryzje.
      I żeby tak ksiądz ich nie musztrował, a w kazaniu nie politykował i nie
      grzmiał, tylko mówił o Bogu, który jest miłością.

Wiem, że tak nie będzie i że spadłem z księżyca. Ale pomarzyć można.

r4
    • weronka77 Re: No dobra! To ile chrzestny ma dać na komunię 19.04.06, 11:54
      U Nas na CHrzciny dawali 1000.Pewnie na komunię będzie podobnie.
      • annb Re: No dobra! To ile chrzestny ma dać na komunię 19.04.06, 12:21
        a na wesele pewnie samochód i wyposazenie mieszkania
        albo i mieszkanie
        biedni chrzestni
        • Gość: ania Re: No dobra! To ile chrzestny ma dać na komunię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 12:37
          ty napewno nie dasz nic poprostu pójdziesz na sempa, jak zaprosili -to niech
          obsługują
          • annb a to ciekawe 19.04.06, 12:49
            piszesz tak bo sama praktykujesz takie zachowanie?
        • weronka77 Re: No dobra! To ile chrzestny ma dać na komunię 19.04.06, 21:43
          Mieszkanie z wyposażeniem Julka już ma;-) Mama jej kupiła,póki ją stać;-)
          Samochód obiecał dziadek,więc chrzestni mają lżej;-)
          • annb Re: No dobra! To ile chrzestny ma dać na komunię 20.04.06, 09:23
            weronka77 zapewne jako osoba przewidująca masz rozdzielność majatkową

a dziadkowie razem do kuupy ?
            czy tez tylko twoi rodzice?
            • weronka77 Re: No dobra! To ile chrzestny ma dać na komunię 20.04.06, 18:46
              Jasne ze mam;-)Przezorny zawsze ubezpieczony(czy też zabezpieczony);-) A
              dziadkowie i rodzice mają się bardzo dobrze;-)Dziękuję i pozdrawiam.
              • weronka77 Re: No dobra! To ile chrzestny ma dać na komunię 20.04.06, 18:49
                Mama kupiła-czyli ja;-) Dziadek,czyli mój ojciec;-)JAsne?;-0
                • Gość: jane Re: No dobra! To ile chrzestny ma dać na komunię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 22:31
                  Swojej chrześnicy daję łańcuszek z wisiorkiem i do tego 300zł. Komputer, rower,
                  wieże i inne ma.
                  Jeszcze jest za mała, ale chętnie wysłałabym ja za granicę na kurs językowy.
                  Wydaje mi się, że to zależy jednak od tego na ile mnie stać, a nie ile należy
                  dać.
                  Stać mnie na +/- 500zł.
                  • weronka77 Re: No dobra! To ile chrzestny ma dać na komunię 20.04.06, 23:55
                    Racja.
    • squirrel9 Re: No dobra! To ile chrzestny ma dać na komunię 19.04.06, 12:42
      Dwa lata temu miałam 2 komunie, chłopaka i dziewczynki. Chłopakowi kupiliśmy to
      co chciał - rower i do tego kask - razem ok. 1000 złotych. Dziewczynce (chciała
      radiomagnetofor z CD) kupiliśmy wieżę Panasonic. Jej rodzice byli zaskoczeni
      takim drogim prezentem. Rok temu następna chrześniaczka - jej rodzice
      powiedzieli "pieniądze" (do komunii szła ich trójka dzieci na raz i dzieci
      zbierały na komputer) więc kupiliśmy małej małej złoty łańcuszek z cudnym
      krzyżykiem i daliśmy 750 zł. do kopety. Gdybyśmy nie mieli - poprzestalibyśmy
      na złotym łańcuszku i krzyzykiem, dużo tańszym rowerze.
      Teraz bratanek męża kończy 18 lat i zdecydowaliśmy się opłacić mu kurs i
      egzaminy na prawo jazdy. Wydaje nam się to z sensem.
    • Gość: :P Ale macie problemy :P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 13:20
      Dla dziewczynki [2 lata temu] - złoty łańcuszek, medalik [niemały] z Matką Bożą,
      i kolczyki :) Oraz pamiątka-album.

"Zwykły" gość? - kasę [200-500] plus pamiątke i kwiatki :)
    • mrug Gdzie wyście wszyscy byli.. 21.04.06, 22:27
      ...jak ja Komunię miałem...?
    • vharia Załamałam się 26.04.06, 22:45
      Matko, jak ktoś mnie albo męża poprosi o zostanie chrzestnym to go z wodą w
      kiblu spuszczę i za nic nie zgodzę!!! Jak ja mam potem mieć obowiązkowe wydatki
      po których własnym dzieciom nie dam jeść to dziękuję.
      Może jednak stary, niemodny stystem skromnych prezentów w granicach mozliwości
      ofiarodawcy był niegłupi...?

BTW: pierwsze słyszę, że "zwykły" gość w ogóle coś daje!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka