Dodaj do ulubionych

Osiedle Klinek - Kosocice

27.04.06, 20:07
Czy ktoś z was zna tą firmę?
CZARNOWIEJSKIE BIURO OBROTU NIERUCHOMOŚCIAMI ??
www.osiedleklinek.pl/mieszkania.html
Ceny w sumie dosyć ciekawe, a dopiero zaczeli sprzedawać, na razie w miejscu osiedla gołe pole na wzgórzu.
Obserwuj wątek
    • Gość: iwonapop Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: 82.160.57.* 29.04.06, 11:50
      O developerze nic nie mogę powiedziec bo nie znam ale o mieszkaniach na osiedlu klinek tak. Poi porostu sa beznadziejne.Jakies skosy lub polokragle. Dramat. Jak ktos chce mieszkac w czyms takim to prosze bardzo. A poza tym komunikacja. Autobus 107 jezdzi raz na godzine.
      • chris1970 Re: Osiedle Klinek - Kosocice 30.04.06, 23:33
        Osobiście mam raczej obawy co do bliskości wysypiska śmieci, czy czasem nie
        będzie ono zbyt uciążliwe.
        • doora2 Re: Osiedle Klinek - Kosocice 01.05.06, 09:46
          Prawdopodobnie czasem będzie.Kiedy jest niekorzystne ciśnienie wtedy zalatuje
          podobno aż nad Wieliczkę ,i takie dni zdarzają sie ponoć kilka razy do
          roku /to są informacje z forum o ul.Różanej/.
          Ja jeszcze nie poczułam jaki to zapach choć bardzo bym chciała wiedzieć na co
          ewentulnie być przygotowaną.
          Pozostaje się pocieszć tym że:

-jest to najnowocześniejsze wysypisko w europie/fakt -byłam wydziałam flagi
          Unii powiewaja jak nic/
          - oddziela nas góra
          -że potrwa jeszcze "jedynie" 10-12 lat co punktu widzenia tempa rozwoju
          miasta i ruchu cen na obrzeżach jest spokojnie do przyjęcia
          - wiatry z południa wieją bardzo rzadko
          -miejscowi mówia że nie czuć -choć im to akurat bym nie wierzyła -mogli się
          po prostu przyzwyczaić
          - a poza tym-jest tam pięknie /ul.Gruszczyńskiego -to aleja ze starych drzew/
          i są tam ogródki działkowe;ul.Ostrwy - na spacery,rower-widoki prześliczne.

-tamte tereny wogóle są oczkiem w głowie ekologów ze względu na ptactwo i
          zwierzynę tam zamieszkującą /też fakt byłam-zwierzynę widziałam /
          -w okolicy mnóstwo pięknych domów także nowych i w budowie -więc chyba jakoś
          daje sie żyć?.
          • doora2 Re: Osiedle Klinek - Kosocice 01.05.06, 10:37
            To link ekologów może sie uda wkleić.
            www.eko.pb.bialystok.pl/biuletyn/nr_9_2001/14.htm
          • Gość: mona Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.chello.pl 03.05.06, 15:30
            > -że potrwa jeszcze "jedynie" 10-12 lat co punktu widzenia tempa rozwoju
            a skąd wiadomo, że 10-12 lat?
            • doora2 Re: Osiedle Klinek - Kosocice 03.05.06, 18:41
              www.ue.krakow.pl/index.php?TYPE=ART&ART_ID=3404.
              • doora2 Re: Osiedle Klinek - Kosocice 03.05.06, 18:53
                www.krakow.pl/fotogaleria/slideshow.php?mode=high&set_albumName=album68
      • Gość: M Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: 62.233.209.* 02.05.06, 13:34
        Okrągłych mieszkań jest dokładnie 5. To są dla tych, którym coś takiego właśnie
        się podoba, a mnie akurat się podoba i pewnie znajdzie się jeszcze parę innych
        osób.
        Co do skosów - przyglądnij się dokładnie rzutom - skosy są tylko po jednej
        stronie mieszkania, i to niewielkie, głównie w kuchniach.
        Mnie się podoba projekt i okolica, mam w poblizu znajomych, którzy wcale na
        Barycz nie narzekają.
        A prawdziwym cudem jest płynące wzdłuż tamtej działki źródełko. Jastrzębie
        latają wokół. Jest naprawdę pięknie.

Pozdrawiam.

PS. doora2, masz rację - ja tez nie czekałabym na autobus na przystanku, a
        nawet jak ktoś zerwie rozkład to można sobie go sprawdzić w internecie
        rozklady.mpk.krakow.pl/aktualne/index.php ;)
    • Gość: M Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.06, 08:53
      Firma jako biuro nieruchomości istnieje od 1997 roku.
      Zajmuje się głównie - jak sama nazwa wskazuje - obrotem nieruchomościami, na
      rynku wtrónym (www.cbon.gratka.pl). Dla osiedla Klinek jest tylko biurem
      sprzedaży. Inwestorem (deweloperem) jest firma LuKa-Pol sp. z o.o., info na
      www.lukapol.pl

Pozdrawiam.
      • doora2 Re: Osiedle Klinek - Kosocice 30.04.06, 17:35
        witam,
        Także jestem zainteresowana tym osiedlem.
        Biuro nieruchomości sprawdzałam ,są długo na rynku,inni pośrednicy mówią o nich
        OK.Co do architektury -to rzeczywiście jest nowoczesna i to mi się właśnie
        podoba.Te skosy i łuki to cała sztuka aby na mniejszej powierzchni uzyskać
        wrażenie przestrzeni i tutaj jest to zrobione po mistrzowsku.Być może to nie
        są rozwiązania dla mas ale fakt że najciekawsze mieszkania już sa zarezerwowane.
        Dojazd sprawdzałam trzy razy: spod osiedla/z przesiadką na tramwaj przy
        dworcowej/pod pocztę główną 35 minut.Rzeczywiście autobusy poza szczytem jeżdzą
        rzadko ale to się na pewno zmieni.Poza tym to nie jest centrum i nigdy nie
        będzie więc dobrze mieć tego świadomość żeby potem nie żałować.Ja np. mieszkam
        od 20 lat w centrum i taka lokalizacja mi odpowiada.Co do komunikacji to o to
        się nie obawiam -jak będą ludzie to będą i przewoźnicy-wide wszystkie
        podkrakowskie wioski i miasteczka do których jeżdża busy co 5 min.
        • Gość: iwonapop Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: 82.160.57.* 30.04.06, 18:27
          Przeciez zarezerwowane sa własnie te mieszkanie ktore tych skosów nie maja. Na klinach wawel-service tez budował takie osiedle z mieszkaniami normalnymi i ze skosami i tych ze skosami wogóle nie mogli sprzedac. Poza tym dowiadywalam sie w róznych biurach nieruchomości - takie mieszkania potem żle się sprzedaja. Więcj jak dla mnie nie jest to dobra inwestycja.
          • doora2 Re: Osiedle Klinek - Kosocice 30.04.06, 20:11
            Nie znam się na dewloperce ,ale zauważ że zarezerwowały się raczej te
            mieszkania które miały duże tarasy niż te co nie miały skosów /tarasy są
            przecież skośne/.Sama najchetniej kupiłabym 62 lub 65 bo będą piękne i maja
            duszę-ale są dla mnie za drogie.
            Myślę że to nie skosy powinny decydowac o tym czy kupuje się mieszkanie w
            danej lokalizacji.A jeżeli-jak piszesz-tak jest to być może dlatego że jak
            pisałam powyżej -to są mieszkania dla ludzi z wyobrażnią.Skosy można urządzić
            na 100 sposobów-od postawienia tam telewizora ze stojącą za nim wysoką
            lampą ,poprzez zrobienie kącika z zielenią,stałego domku-wigwamu dla
            dzieci,lub z pomysłem zagospodarować jako schowek.Nieźle będzie się tam też
            prezentować solo nowoczesna stojąca lampa oświetlająca sufit.
            • Gość: iwonapop Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: 82.160.57.* 01.05.06, 09:39
              No jesli lampa jest najwazniejszym elementem mieszkania to spoko. Poza tym mówisz ze w 35 dostałas się pod poczte gł. No tak ale chyba liczac od momentu wejścia do autobusu. A na autobus można czekać i z 45 minut.
              • doora2 Re: Osiedle Klinek - Kosocice 01.05.06, 09:54
                Masz rację, ale kto by czekał na przystanku 45 min mając rozkład jazdy na
                słupku i 2 minuty do domu?.Wtedy po prostu inaczej się żyje.
                Pozdrawiam.
                PS.Nigdzie nie napisałam że lampa jest najważniejszym elementem
                mieszkania!?.Napisałam że mozna nią zagospodarować "trudne" miejsce w pokoju -
                więc chyba coś odwrotnego niż zrozumiałaś.
                (Poza tym rzeczywiście piękne przedmioty użytku codziennego w domu są dla mnie
                ważne.)
    • Gość: wokas0 Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 04.05.06, 13:57
      Orientujecie sie jakie sa obecnie ceny tych mieszkań? I czy stronka dewelopera
      jest systematycznie odświeżana.
      • doora2 Re: Osiedle Klinek - Kosocice 05.05.06, 18:47
        Ceny i zestawienia mieszkań są podane pod pierwszym linkiem:www.osiedleklinek.pl
        • Gość: wokas0 Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 05.05.06, 20:28
          Dzięki, myslałem ze cos się może pozmieniało;)
    • Gość: Kazelot Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.autocom.pl 06.07.06, 20:48
      Jesli chodzi o Busy to zapomnijcie że tam zaczna jeździć dla 100 mieszkańców??
      MPK dramat autobus raz na godzina na dodatek jeździ ten malutki. Byłem oglądnąć
      teren w dniu dzisiejszym tj. 06.07.06 ponad 30 stopni i dośc przykry wiaterek z
      BARYCZY nie wyobrażam sobie mieszkać gdzieś gdzie nie można otworzyc okna.
      Podczas oglądania terenu ok 15 minut jechały 4 śmieciary.
      Jest jeden sklep w poblizu gdzie królują jabole. Gdyby Klinek Kosocice byłyby o
      górkę wcześniej to ok ale niestety ja odpadam teren fajny ale ten zapach :-(
      kazelot(at)poczta.fm
      • banderol Re: Osiedle Klinek - Kosocice 07.07.06, 20:01
        o cosik panocek przesadza z tym zapaszkiem, sporo interesowałem się tematem przy okazji Różanej i żadnego zapachu nie odnotowano (no może do 100m od wysypiska, nie dalej).
        Nie ma co przejmować się Baryczą, obecnie jest to jedno z najnowocześniejszych składowisk w Polsce, wpływ na środowisko jest minimalny.
        Możesz poczytać troszkę na ten temat: www.mpo.krakow.pl/barycz.html
        Tam zwyczajnie nie ma za bardzo co śmierdzieć, bo przywożone śmieci są codziennie przykrywane 20cm warstwą ziemii oraz pianką izolacyjną.
        Obecnie zapełniany jest ostatni 3 etap (najbardziej oddalony od osiedla), miejsca starczy pewnie na jakieś 10-12 lat, a później miasto będzie musiało szukać nowego miejsca, ewentuanie dojdzie do budowy spalarni śmieci, ale to już na terenie kombinatu.

a musisz przyznać, że sama okolica jest przepiękna!
        • Gość: Kazelot Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.autocom.pl 07.07.06, 20:51
          Podaj mi kontakt do siebie to Ci cos napisze.
          odatkowo 8,5 km do Cetrum, ale chyba w lini proste bo od osiedla do stacji Orlen
          przy Witosa jes 3,5 km.
          Kazelot
          • banderol Re: Osiedle Klinek - Kosocice 07.07.06, 22:01
            a niech panocek pise tutej, przecie ło tym osiedlu to wontek

mnie tam jakieś Klinki mało obchodzą, bo mam już rezerwacje na co innego, ale z drugiej strony nie podoba mi się demonizowanie południowego krańca Krakowa. Składowisko Barycz istotnie kiedyś było bardzo uciążliwe, jednak obecnie po zainwestowaniu bez mała 100 mln. złotych (większość oczywiście z funduszy UE) wpływ na otoczenie jest minimalny. Najlepiej się o tym przekonać rozmawiając z mieszkańcami czy to okolic Różanej czy przylegających do Baryczy Soboniowic.

> odatkowo 8,5 km do Cetrum, ale chyba w linii prostej bo od osiedla do stacji
            > Orlen
            niom do ronda Grunwaldzkiego jest dokładnie 8,72km, to sobie można sprawdzić np. tutaj:
            map24.interia.pl
            najkrótsza droga
            [Kraków, Żelazowskiego] -> [Kraków, Grunwaldzkie]

a jak panocek taki nieśmiały, to moze faktycznie na e-maila, bom ciekaw co panocek ma na mysli
            banderol@gazeta.pl
            • Gość: Kazelot Re: Osiedle Klinek - Kosocice Barycz IP: *.autocom.pl 08.07.06, 08:24
              Witam,
              Kilka spraw, Barycz ma planowa działać jeszcze 12 lat, ale jak popatrzysz w link
              osób wyżej na forum to Urząd Miasta twierdzi że Barycz mozna bedzie eksploatową
              do 2025 roku, przypominam że tu jest Polska i utworzenie nowego wysypiska będzie
              stanowic napewno problem bo chcę przypomnieć jak ludzie reaguja np. na dom dla
              narkomanów, stacje wysokiego napięcia a co dopiero wysypisko wiec znając polskie
              realia barycz bedzie eklspolatowania i rozbudowywana dopóki będzie sie dało.
              Jeśli chodzi o smród to przejedz się 500 metrów dalej i zobacz opuszczone domu a
              pytanie mieszkańców czy smierdzi jest bez sensu, mieszkając tyle lat człowiek
              sie przyzwyczaja i nie czuje smordu to tak jak z żuciem gumy wydaje ci się że
              straciła smak a to nie prawda, guma nie traci smaku tylko organizm przestaje
              odczuwać. Ciekawe co powiedzą znajomi jak cię w domu odwiedzą. Bris rulezz
              Czy jest tam ładnie - tak zgadzam się ale okolice Czernobyla też są piękne.
              I ludzie nię jezdza samochodem po map interia tylko naszymy drogami i do centrum
              jest dużo dalej niż twierdzi sprzedający. Na dodatek sprzedaje mieszkanie nie
              mając pozwolenia na budowę a teren nawet nie jest ogrodzony tylko rosną chwasty.

kazelot(at)poczta.fm
              • banderol Re: Osiedle Klinek 08.07.06, 13:56
                Tak jak sem myśloł, tobie panocku wcale nie zależy na opisaniu tyj sprawy, tyś panocku kcesz strypować Kosocice i granicno Wielickę.

Co do terminów, oczywiście masz słuszność, że utworzenie nowego wysypiska to będzie problem, ale niestety zagłębienie w którym składowane są odpady nie jest z gumy i przy obecnym tempie zostało 10-12 lat, a później wg strategii miasta ma powstać spalarnia odpadów komunalnych na terenie Huty Sendzimira.
                Powiększyć się nie da, z południa jest góra z lasem i Grabówki, z zachodu wysypisko podchodzi pod same Soboniowice, na północ są domy mieszkańców Baryczy, a 1,5km dalej zaczynają się Kosocice, na wschód jest Wieliczka (i np. bloki przy Różanej).

Dla twojej wiadomości, przed Barczą wysypisko śmieci znajdowało się w... Zielonkach.

>"I ludzie nię jezdza samochodem po map interia tylko naszymy drogami"
                buahaha hahahahaha hahaha, ale przecie ja ci nie każę jeździć samochodem po monitorze, oj przednioś mnie ubawił tym tekstem, przednioś

a ryszta to trypowanie i demagogija, tak cosik mi się miarkuje, że od-konkurencyjno, więc sobie darujta, konfabulujecie, ze az syrce mnie boli, ale pista sobie zdrów, ja jus nie bede się wtroncoł w te wasze bajanie
                • Gość: Kazelot Re: Osiedle Klinek Barycz IP: 83.238.175.* 10.07.06, 11:40
                  Jeśli chodzi o to czy jestem z konkurencji to nie, jestem zdesperowanym
                  człowiekiem którego stać na zakup mieszkania na kredyt i to w okilcy wysypiska
                  na śmieci. Nie należę do ludzi którym mamusia, dziadzius, ciocia, zafundują
                  mieszkanko tylko będe musiał spłacać je przez 30 lat. Wyrzekając sie praktycznie
                  wszystkiego.
                  Osiedle na którym nie ma szkoły przedszkola normalnego sklepu a autobus jeździ
                  raz na godzine.
                  Dodatkowo działki budowlane w okolicach baryczy są tańsze o conajmniej połowe a
                  nie widać tego przy kupnie mieszkania. Bo ceny są porównywalne z osiedlem na
                  piaskach czy klinach.
                  Dzięki naszym kochanym politykom taka jest kolej rzeczy bo patrząc na galopujące
                  ceny niedługo ludzi takich jak ja bedzie jedynie stać na mieszkanie ale w Bochni.
                  Dziwie się Tobie bo tak zachwalasz Baryczowy Klinek a sam piszesz że kupujesz w
                  innym miejscu mieszkanie. Moze to ty pracujesz u Developera???
                  • banderol Re: Osiedle Klinek - wschodnia Kamczatka 10.07.06, 13:42
                    Już samo to, że uparcie doklejasz w temacie (jakże niewinne) słówko Barycz
                    pokazuje twoje prawdziwe intencje.

> Jeśli chodzi o to czy jestem z konkurencji to nie, jestem zdesperowanym
                    > człowiekiem którego stać na zakup mieszkania na kredyt i to w okilcy wysypiska
                    > na śmieci. Nie należę do ludzi którym mamusia, dziadzius, ciocia, zafundują
                    > mieszkanko tylko będe musiał spłacać je przez 30 lat. Wyrzekając sie
                    > praktycznie
                    > wszystkiego.
                    Misiu z choinki się urwałeś? Znakomita większość ludzi kupuje sobie mieszkanie
                    na kredyt i to raczej się nie zmienii, więc oszczędź mi tutaj tych głodnych
                    kawałków jaki to jesteś biedny i nieszczęśliwy, że musisz oglądać mieszkania
                    stawiane prawie "na wysypisku śmieci".

> Dziwie się Tobie bo tak zachwalasz Baryczowy Klinek a sam piszesz że kupujesz > w
                    > innym miejscu mieszkanie. Moze to ty pracujesz u Developera???
                    Istnieje też możliwość, że znam realia tej okolicy i postokroć raduje mnie
                    dyskurs z jegomościem twojego rodzaju.

ale jeśli miałby się bawić w twoją grę zatroskanego obywatela napisałbym:
                    Nie kupuj sobie tam mieszkania, bo po pierwsze ty i twoja (ewentualna) małżonka
                    będziecie potrzebowali samochodu, komunikacja autobusowa jest niewystarczająca
                    (to oczywiste), po drugie to wcale nie są najtańsze mieszkania w Krakowie i
                    okolicy, powiedziałbym wręcz, że biorąc pod uwagę odległość ceny są relatywnie
                    wysokie. Architektonicznie ciekawe, kameralne osiedle, na południowym zboczu
                    góry z super widoczkiem, otoczne domami jednorodzinnymi, sadem i lasem, ale
                    jednak na zadupiu. Tyle, że jak się okazuje mieszkanie na zadupiu, 8,72km od
                    centrum nie jest dla niektórych problemem, szczególnie jeśli ktoś orientuje się
                    w tempie w jakim rozrasta się obecnie Kraków.
                    • magdazielinska Re: Osiedle Klinek - wschodnia Kamczatka 11.07.06, 08:31
                      kazelot - to że firma sprzedaje pole z chwastami to chyba nic dziwnego - w
                      większosci na takim etapie dzis oferowane sa mieszkania, zreszta ide o zakład,
                      ze ich obecne "sprzedawanie" polega na rezerwacji wybranego lokalu i podpisaniu
                      tzw umowy rezerwacyjnej a nie sprzedazy mieszkania wirtualnego - żaden bank
                      tego nie łyknie, a tak jak napisałes mnóstwo ludzi kupuje mieszkania na kredyt.
                      To ze teren nie jest ogrodzony to tez zaden argument - po co mają teraz
                      ogradzac jak nie maja jeszcze pozwolenia? wjada maszyny to i ogrodza. Co do
                      Baryczy, to faktycznie zdarza sie ze "zalatuje" zapachami - ale sa to
                      sporadyczne przypadki. tuz za planowanym osiedlu klinek sa ogródki działkowe -
                      gdzie spedzam duzo czasu (bardzo duzo) i nie pamietam zeby kiedykolwiek
                      cokolwiek smierdziało. Co do infrastruktury - to owszem - autobus faktycznie
                      jezdzi sporadycznie, mały sklepik jest na dole przy kosciółku ale przeciez
                      Kraków się rozwija. tak samo wyglądały kiedyś kliny czy nawet nowy ruczaj.
                      jesli by kierowac sie takimi kategoriami jak piszesz - wszyscy powinnismy
                      mieszkac w krowodrzy lub scisłym centrum - bo i duzo sklepów i dookoła szkoły.
                      sa ludzie dla których ważniejszy jest spokoj i duzoooo zieleni - wiec pozwol im
                      cieszyc sie wybraną inwestycja :) choc w tym przypadku z tym spokojem jest
                      róznie - bo trasa ta stała sie przelotówką do wieliczki by ominąć korki wiec
                      natezenie ruchu jest spore. niemniej jednak - okolica bardzo ładna.
                      • banderol Re: Osiedle Klinek - wschodnia Kamczatka 11.07.06, 09:47
                        > ze ich obecne "sprzedawanie" polega na rezerwacji wybranego lokalu i
                        > podpisaniu
                        > tzw umowy rezerwacyjnej a nie sprzedazy mieszkania wirtualnego - żaden bank
                        > tego nie łyknie, a tak jak napisałes mnóstwo ludzi kupuje mieszkania na
                        > kredyt.

Wygrałaś :)
                        www.osiedleklinek.pl/mieszkania.html
                        • Gość: Kazelot Re: Osiedle Klinek - wschodnia Czernobyl IP: 83.238.175.* 13.07.06, 13:49
                          No widzisz nawet Madzia twierdzi że czasem zaluatuje bo ma tam działeczkę. A jak
                          sobie popatrzysz na plany zagospodarowania przestrzennego to ta firma chyba
                          cudem dostała zezwolenie. Zresztą o inwestorze ani widu ani słychu. Bardzo bym
                          nie chciał aby Kamczatka się rozrosła bo to jej jedyny plus że jest pieknie
                          położona a instalując system filtrów dało by sie tam żyć.
                          Pozdro
                          • banderol Re: Klinek - pada śnieg, dzwonią dzwonki sań 13.07.06, 14:34
                            ahm
                            >> tuz za planowanym osiedlu klinek sa ogródki działkowe -
                            >> gdzie spedzam duzo czasu (bardzo duzo) i nie pamietam zeby kiedykolwiek
                            >> cokolwiek smierdziało.

> A jak
                            > sobie popatrzysz na plany zagospodarowania przestrzennego to ta firma chyba
                            > cudem dostała zezwolenie.
                            No bardzo chciałbym popatrzeć, ale nie istnieje taki dokument dla tej okolicy.
                            Podejrzewam więc, że musi ci chodzi o "Studium Kierunków Rozwoju", ale i tam nie
                            mogę się dopatrzyć cudu, bo rzeczony teren przeznaczony jest pod...
                            mieszkanictwo. Wyjaśnij, więc na czym ów cud wg ciebie polega.

> Zresztą o inwestorze ani widu ani słychu
                            no przecież
                            www.lukapol.pl/referencje.html
                            www.lukapol.pl/galeria.html
                            jak zwykle pudło:(

Co nam jeszcze fajnego zaproponujesz?
                            • Gość: Kazelot Re: Klinek - cud nad Wisłą IP: *.autocom.pl 13.07.06, 16:35
                              No własnie się zastanawiam bo tak pieknie na wszystko odpowiadasz.
                              Wiesz ja mogę sie pochwalić zdjęciem zakładu Coca Coli bo kiedyś tam cos
                              sprzedałem i znalazło by sie wiecej WAżNYCH I łADNYCH ORAZ ZNANYCH FIRM jak jest
                              napisane na LUKAPOL.
                              Acha dzis przejeżdzałem i nie śmierdziało.
                              Pozdrawiam
                              • banderol Re: Klinek - kulturowy 13.07.06, 17:37
                                www.lukapol.pl/referencje.html
                                Szef mówi, że dziękuje za reklamę, od kiedy piszesz mamy spore zainteresowanie i
                                kilka kolejnych rezerwacji, mówi, że nieźle go ubawiłeś, prosił też żeby ci
                                przekazać, że radni właśnie zdecydowali o utworzeniu w okolicy Kosocic - Parku
                                kulturowego „Rajsko-Kosocice”.

całuski

--
                                z 'szefem' żartowałem :)
                                oczywiście
                                • Gość: Kazelot Re: Klinek - kulturowy IP: *.autocom.pl 13.07.06, 18:20
                                  Ciesze się i chyba otworze tam hipermarket, jak myslisz jakie szanse?
                                  Pozdr
                                  • Gość: Kazelot Re: Klinek - kulturowy IP: *.autocom.pl 13.07.06, 18:43
                                    Z hipermarketem to nie ale widziałem dziś że rośnie tam piękny warsztat na
                                    przeciwko bloku B. To będą widoki
                                    • banderol Re: Klinek - kultowy 13.07.06, 21:58
                                      My tu sobie gadugadu i wiesz pomyślałem sobie, że wybiorę się zobaczyć ten cały
                                      Klinek, całkiem ładnie tam. Machnąłem fotkę, na pamiątkę dla ciebie:)
                                      img2.freeimagehosting.net/uploads/ec332935da.jpg Fajnie, nie?

> widziałem dziś że rośnie tam piękny warsztat na
                                      > przeciwko bloku B. To będą widoki
                                      i znowu pudło :) pan Zbyszek buduje dom jednorodzinny z garażem :)

ale wiesz jak już pojechałem, nie uwierzysz co się okazało, pamiętasz jak w
                                      pierwszym poście pisałeś (poza innymi ciekawostkami)

>Podczas oglądania terenu ok 15 minut jechały 4 śmieciary.

Cholerka, nie wiem jak ci to powiedzieć, bo wyjdzie, że cały czas kłamiesz, a
                                      zresztą, co mi tam, powiem. Każda ulica od strony Kosocic (zarówno Osterwy,
                                      Niebieska jak i Hallera) ma ograniczenie do 2,5 lub 3,5 tony (z wyjątkiem
                                      komunikacji miejskiej), więc ludzie nie widzieli tam przejeżdżającej
                                      'śmieciary'... NIGDY. Szach i mat :)

narka Misiu
                                    • banderol Re: Klinek - kultowy 13.07.06, 23:18
                                      chyba raczej tak
                                      img327.imageshack.us/img327/5097/klinek28ka.jpg
                                      papa
                                      • Gość: Kazelot Re: Klinek - kultowy IP: *.autocom.pl 14.07.06, 07:37
                                        Zostałem zdemaskowany.
                                        Prawda jest taka tam jest pieknie nie smierdzi smieciary nie jeżdzą. Komunikacja
                                        i sklepy to minus ale jak pojawi się osiedle pojawią sie i sklepy.
                                        Potzebowałem trochę czasu aby uzbierac na rezerwacje stąd moje złe opinie aby mi
                                        ktoś mieszkanka nie capnął. Mieszkanie mam juz zarezerwowane wiec przepraszam
                                        wszystkich których wprowadziłem w błąd.
                                        Pozdrawiam Banderola.
                                        • banderol Re: Klinek - kultowy 14.07.06, 09:03
                                          aleś wymyślił :D dobre, dobre

trzymaj się zdrowo

---
                                          prawda jest taka, że w tej odległości absolutnie niczego nie czuć, zaufaj mi, to
                                          ja w tej bajce mówię prawdę
                                          • Gość: Kazelot Re: Klinek - kultowy IP: 83.238.175.* 14.07.06, 09:35
                                            Dokładnie o tym wiem, mieszkałem na woli duchackiej wschód teraz mieszkam na
                                            kozłówku i często jeżdze do dobczyc, bardzo często przez barycz bo w wieliczce
                                            zawsze korki,zdarzało się że śmierdziało ale to w ścisłych okolicach wysypiska,
                                            teraz gdy wysypisko jest unowoczesnione i przebudowane przejeżdzałem tam 3 razy
                                            w ostatnich 2 tygodniach (straszne upały) i miodzi, co nie znaczy że nie będzie
                                            smierdzieć w końcu to wysypisko. Dodatkowo zachętą na zakup mieszkania na klinku
                                            są nowe domy które się tam budują lub już są wybudowane a to też o czymś
                                            świadczy. Jedyny problem to komunikacja ale ja ma auto wiec mnie nie dotyczy.
                                            Pozdrawiam
          • kazelotek Osiedle Klinek pytania do inwestora 01.08.06, 11:21
            Drodzy przyszli sąsiedzi (mam nadzieje)! Chciałbym zaproponować wszystkim
            zainteresowanym o skierowanie pytań do sprzedającego i inwestora dotyczących
            realizacji inwestycji. Skierować pytania głównie dotyczące co sprzedający nam
            zaofiaruje jak nie wywiąze się z inwestycji. Jaki są zmiany w projekcie i
            pytania odnośnie umowy realizacyjnej która jest dość ogólna. Jeśli jesteście
            zainteresowani piszcie kazelot@poczta.fm lub kazelotek@gazeta.pl to może
            stworzymy współne dzieło i cos poprawimy w umowie realizacyjnej i coś się
            dowiemy. W grupie zawsze łatwiej nam będzie coś zdziałać.
            Pozdrawiam
    • Gość: Kazelot Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.autocom.pl 17.07.06, 16:48
      arkady.net.pl/php/modules/mieszkania/ zobaczcie konkurencja nie śpi
      nizsze ceny mieszkan niz Czarnowiejskie Biuro NIeruchomości.!!!!
      • Gość: M Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: 62.233.215.* 18.07.06, 13:27
        Tak, oczywiście, ceny niższe, tylko........... nieprawdziwe.
        Zostało sprawdzone - Czarnowiejskie Biuro Obrotu Nieruchomościami ma WYŁĄCZNOŚĆ
        na sprzedaż tego osiedla - pokazano mi umowę. Arkady natomiast - sprzedają bez
        umowy i ceny mają nieprawdziwe. Inwestor to potwierdził.
        Sami zobaczcie - na stronie głównej - napisali : "już od stycznia 2006 będziemy
        sprzedawać"

• Gość: M Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: 62.233.215.* 18.07.06, 14:00
          No i sami pokazali,że informacje były nieprawdziwe.
          Na podanej stronie nie ma śladu po ofercie "Klinka" :)
        • Gość: Kazelot Re: Osiedle Klinek - Kosocice Arkady tną --- IP: 83.238.175.* 18.07.06, 14:00
          To klasyczny przykład nieuczciwej konkurencji ze strony arkad, ja równiez
          widziałem tą umowę. Jakby ktoś coś to piszcie!!!!!
          • doora2 Re: Osiedle Klinek - Kosocice Arkady tną --- 18.07.06, 18:58
            wszystko fajnie...ale martwi mnie że na stronie głównej Osiedla nagle
            stopniały piwnice z 9 m2 do 5 m2/ oferowane w cenie mieszkania/.To tylko
            przykład jak wiele może sie jeszcze zmienić i jak działają dewloperzy.
            Pozatym to rzeczywiście trochę tam drogo w porównaniu z innymi
            lokalizacjami,jak na taką komunikacje i odległość no i w końcu stan
            dewloperski.Zniknęły też zapewnienia że bedzie budowane z silki -a wszyscy
            mówią /ci co się zniaja /ze to wielka różnica -silka a zwykłe pustaki.Jak tak
            dalej pójdzie to nie wiem...Pozdrawiam
            • kazelotek Re: Osiedle Klinek - Kosocice Lukapol 19.07.06, 10:59
              Jeszcze zapewnie wiele się zmieni, dopiero po uzyskaniu pozwolenia na budową
              powiedzmy że wszystko będzie jasne. Muszą to określić w umowie i radzę wszystkim
              podpisać ją w obecności notariusza niewielkie koszty a nie mogą sobie wprowadzać
              dowolnie zmian.
              Jak coś będziecie wiedzieć piszcie na forum.
              Pozdro
    • kazelotek Re: Osiedle Klinek - Kosocice 01.08.06, 11:03
      arkady.net.pl/php/modules/mieszkania/ znów w arkadach pojawiła się
      oferta Klinka!!!!!
      • Gość: Sebastian Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.06, 22:58
        Witam,
        czy moze ktos wie ile beda kosztowaly przylacza mediow tj. prad, gaz i
        kanalizacja, bo z umow wynika, ze mamy za nie zaplacic. Czy to jest standard?
        Czy na innych inwestycjach tez tak jest? Prosze niech ktos, cos odpisze, bo to
        raczej dosc wazne i troche nurtuje mnie jakie to moga byc koszty. Oprocz tego,
        czy ktos wie kiedy ma byc pozwolenie na budowe??? Po podobno w sierpniu maja
        ruszyc z robota, a przeciez pozwolenia jeszcze nie ma.
        pozdrawiam
        S.
        • kazelotek Re: Osiedle Klinek - Kosocice 04.08.06, 12:06
          Tak to standard a dowiedzieć się można sią dzwoniąc do Enea, Wodociągów i
          Zakładu gazowniczego. Opłaty są standardowe dla wszystkich ale nie wiem jak
          wygląda sprawa z terminami. Jak na razie pozwolenia nie ma i ma być pod koniec
          sierpnia a to okaże się niebawem. Pozdro
      • Gość: Amelie Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.06, 23:02
        Witam,
        mam pytanie do wszystkich, ktorzy wiedza cos wiecej na temat osiedla Klinek. Po
        pierwsze: kiedy pozwolenie?
        Druga sprawa: czytalam na forum, ze umowe realizacyjna lepiej podpisac u
        notariusza. Jakie to sa koszty, ile procent?
        Kolejna sprawa: zastanawiam sie ile bedzie kosztowal czynsz za metr kwadratowy.
        czekam na odpowiedz i pozdrawiam
        a.
        • kazelotek Re: Osiedle Klinek - Kosocice 04.08.06, 12:06
          Drodzy przyszli sąsiedzi (mam nadzieje)! Chciałbym zaproponować wszystkim
          zainteresowanym o skierowanie pytań do sprzedającego i inwestora dotyczących
          realizacji inwestycji. Skierować pytania głównie dotyczące co sprzedający nam
          zaofiaruje jak nie wywiąze się z inwestycji. Jaki są zmiany w projekcie i
          pytania odnośnie umowy realizacyjnej która jest dość ogólna. Jeśli jesteście
          zainteresowani piszcie kazelot@poczta.fm lub kazelotek@gazeta.pl to może
          stworzymy współne dzieło i cos poprawimy w umowie realizacyjnej i coś się
          dowiemy. W grupie zawsze łatwiej nam będzie coś zdziałać.
          Pozdrawiam
          • Gość: Gosc Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.06, 17:52
            Calkiem ciekawa inwestycja...

Mam nadzieje że przyjemnie się tam bedzie mieszkac :)

Pozdrawiam wsyzstkich przyszlych sąsiadów
            • Gość: doris Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 12:26
              Witam,
              czy ktos z przyszłych lokatorów podpisując umowe rezerwacyjną negocjował cenę i
              wprowadzał poprawki do umowy rezerwacyjnej?

• Gość: ktos Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.06, 17:42
                Ja :)

Tzn ceny nie ruszysz ale lepiej przeczytaj 10 razy umowe bo u mnie wkradły się
                pewne błedy. :)
    • Gość: ktos Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.06, 17:42
      Martwi mnie to ze dalej nie ma pozwolenia na budowe :(((
      • aerobie Re: Osiedle Klinek - Kosocice 03.10.06, 10:30
        Witam,
        my tez czekamy, jak na szpilkach. Podobno przygotowuja sie do otrzymania
        pozwolenia w pazdzierniku. Oby tak bylo, bo jezeli nie w pazdzierniku, to juz
        bedzie problem. Wciaz czekamy na telefon z Biura... Z ostatniej rozmowy z Biurem
        wynika, ze zostalo im tylko 10 mieszkan i bardzo im zalezy, aby dostac w koncu
        to pozwolenia i rozpoczac budowe.
        pozdrawiamy
        M&S
        • Gość: Ola Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: 62.29.131.* 03.10.06, 13:50
          Nie boicie się o komunikacje, szkołę czy przedszkole?
          Osiedle w sumie spoko, okolica piękna, ale ten brak infrastruktury ;(
          • Gość: ktos Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 16:59
            Jaki brak ?

Do Krakowa rzut beretem... autobus 107 pod oknem... :) Wolę wozić dzieci do
            szkoły, przedszkola niż by nie mogły wyjsc na podworko bo dostaną od jakiegoś
            dresa nożem...

Tylko byle wybudowali i nie było jakiejś wpadki :)
            • aerobie Re: Osiedle Klinek - Kosocice 03.10.06, 23:24
              Dokładnie! Jest autobus 107. Jeździ raz na godzine, ale można sie do tego
              przyzwyczaić. Jestem przekonany, ze jak powstanie nawet takie male osiedle, to
              znajdzie sie jakis przewoznik prywatny - bus. A moze 107 bedzie jezdzic
              czesciej, bo tez jest taka mozliwosc.
              Dla nas to duze urok, ze osiedle bedzie znacznie dalej od centrum, a w sumie
              calkiem blisko. Tam czuc prawa i klimat malej wioski, a nie wielkiego miasta. I
              nie ma tam miejsca na wielkie budownictwo i osiedla typu wielki labirynt blokow.
              ALe tak naprawde liczy sie dla nas teraz, aby ruszyli z budowa. Czekamy, czekamy
              i czekamy... niech juz rusza ta robote!
              pozdrawiamy wszystkich, ktorzy tez czekaja :) Bo myslelismy juz, ze jestesmy
              sami :)
              Do nastepnego slowa...
              M&S
              • Gość: Doris Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.06, 12:46
                Witam,
                my też czekamy. Podpisując rezerwacyjną umowę rozmawialiśmy z deweloperem skąd
                to opóźnienie. Otóż zmienił się projekt komunikacji wewnątrz osiedla, tzn.
                zaprojektowano dodatkową drogę dojazdu do bloku C. Wymagało to złożenia nowych
                dokumentów a dodatowo w urzędzie architektury były ostatnio spore zmiany
                personalne.
                Wszyscy mocno trzymajmy kciuki,
                D.
              • Gość: ktos Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.06, 18:07
                tylko ile można tak czekac :((( miało byc pod koniec wrzesnia...

Przeciez kurde obowiazuja jakies terminy odpowiedzi urzedu ?!
                • aerobie Re: Osiedle Klinek - Kosocice 05.10.06, 12:17
                  Witamy,
                  o, jak mile, ze sie ktos odezwal! :)
                  Jesli chodzi o spozniene, to my tez mamy takie same wiadomosci, ze byl problem z
                  droga od ul. Zelazowskiego i drugi powod to wlasnie zmiany kadrowe w urzedzie.
                  Czyli mowia to samo wszystkim.
                  A jesli chodzi o terminy, to od kazdej zmiany, zlozenia poprawionych dokumentow
                  na nowo obowiazuje kolejny termin odpowiedzi urzedu. Nas tez to oslabia i z
                  tygodnia na tydzien tracimy humor. Bo przeciez kazdy chcial, aby Klinek ruszyl
                  jak najszybciej, ale chyba niewiele mozemy zrobic.
                  pozostaje czekac.
                  Jak ktos bedzie mial, jakies swierze wiadomosci, to prosze piszcie, bo
                  przynajmniej czlowiek nie czuje sie taki samotny z tym problemem. :)
                  pozdrawiamy i do "uslyszenia"
                  M&S
                  • kazelotek Zaklinowany Klinek 08.10.06, 11:51
                    Witam, jeśli ktoś ma wątpliwości i pytania do sprzedającego to służę pomoca
                    postarałem się wypisać naijistotniejsze pytania oczywiście dla mnie oraz
                    propozucje zmiany umowy realizacyjnej która nie jest zbyt w porządku co do
                    kuopującego i zalecam wszystkim podpisanie umowy notarialnie z inwestorem !!!!!
                    Nie może sobie wtedy wprowadzać dowolnie zmian!!!! co może uczynić mając
                    tradycyjna umowę!!!!!! pozdro jak co piszcie!!!!!!!!!!!!!!!!!
                  • Gość: Surikatka Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.devs.futuro.pl 10.10.06, 14:29
                    :) Witam wszystkich.Ja też się dołącze do dyskusji Klinka :) Właśnie 3 tygodnie
                    temu podpisaliśmy umowę rezerwacyjną i od tej pory z wielkim utęsknieniem
                    czekamy na Nasze upragnione mieszkanko :)) Jak bede coś wiedzieć to na pewno
                    się tu zamelduję :)) Też bardzo bym chciała poznać moich "przyszłych"
                    sąsiadów :)) BARDZOOOO :) Czekam na odzew (pierwszy raz tu trafiłam...)
                    Pozdrawiam-Dominika (&Wojtas).
                    • surikatkaa Re: Osiedle Klinek - Kosocice 11.10.06, 14:40
                      Zapomniałam :) Jeśli ktoś chce (a nie ma) to mogę przesłać na maila zdjęcia
                      makiety klinka :)) ,których na targach zrobiłam ze 30 :) Zainteresowanych
                      fotkami,moich przyszłych sąsiadów :)) prosze o info na maila...Pozdrawiam-D.
                      • aerobie Re: Osiedle Klinek - Kosocice 11.10.06, 19:36
                        Witamy,
                        my bardzo prosimy o te fotki, poniewaz na targach nie bylismy, a z checia
                        zerkniemy sobie na taka makiete. Mamy wykupione mieszkanie w budynku D.
                        Zdjecia prosze wyslac na galeria@camomille.pl.
                        czekamy z niecierpliwoscia i z gory dziekujemy za fotki - to dobry pomysl!
                        serdecznie pozdrawiamy, czekajac na pozwolenie na budowe
                        M&S
                        • surikatkaa Re: Osiedle Klinek - Kosocice 11.10.06, 20:47
                          Zdjęcia wysłane :) Dajcie znać czy w ogóle doszły. Pozdrawiamy D+W.
              • Gość: Surikatka Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.devs.futuro.pl 10.10.06, 14:40
                aha...nie wiem,czy "wniosę" jakąś nowine, ale z rozmów przeprowadzonych kilka
                dni temu powiem,że obiecują...od połowy października ruszyć już z
                budową...Hmmm..nie wiem ile w tym prawdy, tym bardziej,że połowa miesiąca już
                prawie jest :)) Na ostatnich targach mieszkaniowych na Wiśle też tak ze mną
                rozmawiali...Ciekawa jestem ile w tym prawdy?!Aha i jeszcze jedno."Podobno" z
                racji tej,że powstanie to osiedle, ma się na bank rozwinąć sieć komunikacyjna,
                wiec podejrzewam,że autobs 107, kursujący raz na godzinę, to jeszcze tylko
                kwestia czasu...Czy jest tu ktoś z budynku B ???? :-))) Pozdrawiam ciepło-
                Dominika.
    • kazelotek WAŻNE!!! Podpisywanie umowy notarialnie! 08.10.06, 12:15
      UWAGA! Umowę z deweloperem powinniśmy zawrzeć w formie aktu notarialnego. Gdy
      deweloper nie wyraża na to zgody, znaczy, że ma coś do ukrycia.
      Forma umowy
      Umowę przedwstępną sprzedaży nieruchomości można zawrzeć zarówno w formie
      zwykłej pisemnej jak i w formie aktu notarialnego tak jak i właściwą umowę
      sprzedaży. Różnica sprowadza się do tego, że w przypadku nie wykonania umowy
      przedwstępnej w zwykłej formie pisemnej z przyczyn leżących po stronie
      kupującego sprzedający może bez wyznaczenia dodatkowego terminu od umowy
      odstąpić i jeżeli otrzymał zadatek może go zatrzymać, a jeżeli strony umowy
      określiły karę umowną może żądać jej wypłaty. Jeżeli natomiast do sprzedaży nie
      doszło z przyczyn leżących po stronie sprzedającego kupujący może żądać jeżeli
      wypłacił sprzedającemu zadatek kwoty dwukrotnie wyższej, a jeżeli strony umowy
      określiły karę umowną jej wypłaty. Natomiast gdy umowa zawarta jest w formie
      aktu notarialnego to gdy na przykład sprzedający uchyla się od zawarcia w
      wyznaczonym terminie umowy sprzedaży kupujący ma dodatkowo możliwość dochodzić
      przed sądem jej zawarcia, a prawomocne orzeczenie sądu zastąpi oświadczenie
      sprzedającego i dojdzie do zawarcia umowy sprzedaży.
      Umowa przedwstępna z deweloperem
      Podpisując umowę z deweloperem warto pamiętać, aby sprawdzić dokumenty
      firmy, a zwłaszcza aktualny wypis z Krajowego Rejestru Sądowego (KRS),
      zaświadczenia z urzędu skarbowego i ZUS o braku zaległości, księgę wieczystą
      nieruchomości i decyzję o pozwoleniu na budowę. Wzór umowy należy dokładnie
      przeczytać gdyż umowa przedwstępna sprzedaży z deweloperem może zawierać
      sformułowania, które od razu stawiają kupującego w gorszej pozycji, a
      deweloperowi umożliwiają nienależyte wykonanie inwestycji i zawyżeniem kosztów.
      Przede wszystkim więc zwrócić trzeba uwagę na :
      - dokładne określenie stron umowy,
      - szczegółowe określenie przedmiotu umowy (powierzchnia domu i działki, zapis,
      że deweloper w ramach inwestycji obowiązany jest zadbać o infrastrukturę, tj.
      drogi dojazdowe, oświetlenie, chodniki),
      - przejrzysty sposób wyliczenia ceny sprzedaży nie uzależniony np. od wzrostu
      cen materiałów budowlanych, zmiany powierzchni domu w trakcie budowy albo zmiany
      stóp procentowych,
      - dodatkowe warunki oddania budynku do użytku i przeniesienia własności lokalu
      na nabywcę, na przykład ustanowienie zarządu dla dewelopera, czy zainstalowanie
      monitoringu przez firmę wskazaną przez dewelopera,
      - harmonogram wpłat kolejnych rat (najlepiej jeżeli kolejne wpłaty uzależnione
      będą od postępu robót, tymczasem z reguły jest to konkretna data, co umożliwia
      deweloperowi prowadzenie inwestycji ze znacznym opóźnieniem i mimo to żądanie
      kolejnych wpłat).
      Umowę przedwstępną z deweloperem należałoby podpisywać zawsze w formie
      aktu notarialnego, mimo kosztów, jakie ona za sobą pociąga. Umowa ta ma wówczas
      postać umowy zobowiązującej do wybudowania domu oraz ustanowienia odrębnej
      własności lokalu i jego przeniesienia na nabywcę. Koszty notarialne jednak i tak
      będą mniejsze niż ewentualna strata, jeśli deweloper okaże się niesolidny. Na
      podstawie umowy przedwstępnej w zwykłej formie pisemnej można jedynie dochodzić
      odszkodowania za niedotrzymanie warunków umowy przez dewelopera. Nie można
      natomiast skutecznie domagać się wykonania umowy, czyli przeniesienia własności
      nawet jeżeli nabywca zapłacił całą cenę sprzedaży. Umowa w zwykłej formie
      pisemnej przede wszystkim jednak nie zabezpiecza interesów nabywcy na wypadek
      upadłości dewelopera. W przypadku upadłości klient mający podpisaną umowę w
      formie zwykłej pisemnej najczęściej traci wszystkie zainwestowane środki.
      Natomiast dopiero umowa w formie aktu notarialnego i wpis roszczenia z niej
      wynikającego do księgi wieczystej zabezpiecza w pewnym stopniu interesy klienta.
      Dzięki takiej formie umowy można domagać się przed sądem wykonania umowy, jeżeli
      deweloper się od tego uchyla. Na przykład firma ukończyła budowę, a nie chce z
      jakichś powodów podpisać z klientem umowy przenoszącej własność, wówczas klient
      może doprowadzić do jej zawarcia na drodze sądowej. Nowe prawo upadłościowe
      przewiduje również silniejszą ochronę wierzycieli zabezpieczonych rzeczowo.
      Takie zabezpieczenie daje wpis roszczenia do księgi wieczystej nieruchomości ale
      można je uzyskać tylko na podstawie umowy przedwstępnej sporządzonej w formie
      aktu notarialnego. Jeżeli deweloper nie zgadza się na podpisanie umowy
      przedwstępnej u notariusza powinien być to wyraźny sygnał dla nabywcy, że
      zamierza nie wykonać należycie inwestycji lub chce coś przed nim zataić.
      Fakt, że treść umowy miedzy deweloperem a klientem nie jest indywidualnie
      uzgadniana (jest w formie wzoru narzucana przez dewelopera) rodzi poważne
      konsekwencje prawne. Postanowienia umowy zawieranej z konsumentem, które nie
      zostały z nim uzgodnione indywidualnie, nie wiążą go, jeśli kształtują jego
      prawa i obowiązki w sposób sprzeczny z dobrymi obyczajami i rażąco naruszając
      jego interesy. Są to tzw. niedozwolone klauzule umowne. Nie dotyczy to jednak
      warunków określających główne świadczenia stron, jeżeli zostały one sformowane w
      sposób jednoznaczny. Warto jednak zauważyć, że takie klauzule umowne nie
      wygasają automatycznie, gdyż do stwierdzenia, że naruszają one prawo, potrzebny
      jest prawomocny wyrok Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów wydany w konkretnej
      sprawie. Zgodnie z kodeksem cywilnym w razie wątpliwości uważa się, że
      niedozwolonymi postanowieniami umownymi są te, które w szczególności :
      1) wyłączają lub ograniczają odpowiedzialność względem konsumenta za szkody na
      osobie,
      2) wyłączają lub istotnie ograniczają odpowiedzialność względem konsumenta za
      niewykonanie lub nienależyte wykonanie zobowiązania,
      3) wyłączają lub istotnie ograniczają potrącenie wierzytelności konsumenta z
      wierzytelnością drugiej strony,
      4) przewidują postanowienia, z którymi konsument nie miał możliwości zapoznać
      się przed zawarciem umowy,
      5) zezwalają kontrahentowi konsumenta na przeniesienie praw i przekazanie
      obowiązków wynikających z umowy bez zgody konsumenta,
      6) uzależniają zawarcie umowy od przyrzeczenia przez konsumenta zawierania w
      przyszłości dalszych umów podobnego rodzaju,
      7) uzależniają zawarcie, treść lub wykonanie umowy od zawarcia innej umowy, nie
      mającej bezpośredniego związku z umową zawierającą oceniane postanowienie,
      8) uzależniają spełnienie świadczenia od okoliczności zależnych tylko od woli
      kontrahenta konsumenta,
      9) przyznają kontrahentowi konsumenta uprawnienia do dokonywania wiążącej
      interpretacji umowy,
      10) uprawniają kontrahenta konsumenta do jednostronnej zmiany umowy bez ważnej
      przyczyny wskazanej w tej umowie,
      11) przyznają tylko kontrahentowi konsumenta uprawnienie do stwierdzania
      zgodności świadczenia z umową,
      12) wyłączają obowiązek zwrotu konsumentowi uiszczonej zapłaty za świadczenie
      nie spełnione w całości lub części, jeżeli konsument zrezygnuje z zawarcia umowy
      lub jej wykonania,
      13) przewidują utratę prawa żądania zwrotu świadczenia konsumenta spełnionego
      wcześniej niż świadczenie kontrahenta, gdy strony wypowiadają, rozwiązują lub
      odstępują od umowy,
      14) pozbawiają wyłącznie konsumenta uprawnienia do rozwiązania umowy,
      odstąpienia od niej lub jej wypowiedzenia,
      15) zastrzegają dla kontrahenta konsumenta uprawnienie wypowiedzenia umowy
      zawartej na czas nieoznaczony, bez wskazania ważnych przyczyn i stosownego
      terminu wypowiedzenia,
      16) nakładają wyłącznie na konsumenta obowiązek zapłaty ustalonej sumy na
      wypadek rezygnacji z zawarcia lub wykonania umowy,
      17) nakładają na konsumenta, który nie wykonał zobowiązania lub odstąpił od
      umowy, obowiązek zapłaty rażąco wygórowanej kary umownej lub odstępnego,
      18) stanowią, że umowa zawarta na czas oznaczony ulega przedłużeniu, o ile
      konsument, dla którego zastrzeżono rażąco krótki termin, nie złoży przeciwnego
      oświadczenia,
      19) przewidują wyłącznie dla kontrahenta konsumenta jednostronne uprawnienie
      • Gość: ktos Re: WAŻNE!!! Podpisywanie umowy notarialnie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.06, 17:00
        Ale o co chodzi ?

Przecież wszsytkie umowy realizacyjne mają być podpisywane u notariusza (tak
        zapewniał Dyrektor Biura Nieruchomości).

Także większość punktów jakie wypisałeś ma być uwzględnione w umowie
        realizacyjnej... jesli ostatnio nie bylo aktualizacji na stronie osiedla to wisi
        tam nieaktualna umowa (nowa podobno jest dopracowywana u notariusza.)

Najwazniejsze jest by dostali w koncu pozwolenie na budowe .... ;/
        • kazelotek Re: WAŻNE!!! Podpisywanie umowy notarialnie! 08.10.06, 20:01
          Panie "Gość" mnie nikt nie zapewniał odnośnie podpisanie Umowy Realizacyjnej u
          notariusza, wiec napisałem o tym jakby im umkneło.
          Tekst o podpisywaniu umów nie jest mojego autorstwa jest to skopiowany tekst
          kancelari prawniczej z Warszawy zajmującej się nieruchomościami.
          Jeśli chodzi o umowę nic mi nie wiadomo o zmianach o których piszesz ale jeśli
          to prawda to pasowało by żeby pojawiły sie wcześniej a nie w dniu podpisania
          umowy tak żeby UOKIK mógł się odnieść do nich lub prawnik. Jak mi się kiedys
          zdarzyło u mega naciągaczy wawel service z których zrezygnowałem z mieszkania po
          serii kłamst prezesa i licze na to że z klinkiem tak nie będzie.
          Ja tylko chce pomóc!!!!!!!!
          Pozdr
          • Gość: ktos Re: WAŻNE!!! Podpisywanie umowy notarialnie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.06, 20:40
            No właśnie dobrze by było by nowa umowa się pojawiła i by to nastąpiło w miarę
            szybko tak jak pozwolenie na budowe bo chyba to jest podstawowym naszym
            problemem :((
            • aerobie Re: WAŻNE!!! Podpisywanie umowy notarialnie! 09.10.06, 22:18
              Witamy,
              bardzo dobrze, że na forum pojawiają się różne uwagi dotyczące Klinka. Zawsze to
              lepiej, jak parę osób zwraca na coś uwagę. Dzięki różnym opiniom i sugestią
              wszyscy stajemy się bardziej czujni i dobrze bo może nic nam nie umknie. My
              również mamy nadzieję, że nowa umowa ma wszystkie zmiany naniesione i będziemy
              podpisywać już coś bardziej sensownego.
              Jak na razie, to czekamy nadal na pozwolenie. Jeżeli ktoś będzie coś więcej
              wiedział na temat pozwolenia lub innych spraw, to proszę piszcie. Zaglądamy tu
              często. Bo człowiek już nie wie, co ma robić. Brak pozwolenia na budowę niestety
              oddala termin oddania nam mieszkań.
              pozdrawiamy wszystkich z Osiedla Klinek, ktorego jeszcze nie ma
              M&S
    • Gość: x Osiedleklinek.prv.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.06, 20:27
      dla ułatwienia: www.osiedleklinek.prv.pl
      • kazelotek Pozwolenie na budowę 13.10.06, 18:27
        Witam, dzis miałem przyjemnośc rozmawiać osobiście z Prezesem CBON i
        poinformował iż w przyszłym tygodniu prawdopodobinie będzie pozwolenie na budowę
        dla budynku A i ten budynek będzie budowany na początku, gdyż już przyszły
        wszystkie potrzebne papiery z wydziału komunikacji itp. CBON rozdzieliło
        pozwolenie na każdy obiekt osobno dzieki temu szybciej będą mogli ruszyć z
        pracami mam nadzieje ze mówił szczerze bo ja będe mieszkał w BUDYNKU A! Pozdro
        sąsiedzi!
        • Gość: kots Re: Pozwolenie na budowę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.06, 20:37
          Heh no ciekawe rzeczy opowiadasz :)

Tez rozmawiałem i się dowiedziałem że ostatnia zwrotka z wydzialu chyba
          komunikacji dotarla i w ciagu 7 dni bedzie pozwolenie na budowe + 14 dni na
          uprawomocnienie się pozwolenia.

Całe zamieszanie z pozwoleniem było spowodowane zmianą dojazdu (w szczególnosci
          do bloku A). Wydaje mi się że ktoś kogoś buja albo nas bujają wszystkich.

W szczególności wydaje mi się że bez sensu jest "pozwolenie na budowę bloku A"
          gdy starano się o pozwolenie na budowę osiedla (kłopot był z komunikacją na
          osiedlu a nie z samymi blokami)

Zastanawiające jest też to że co chwilę zmieniają się "wolne" mieszkania (raz
          ich przybywa raz ubywa) ktoś wie co się dzieje ?

I czy są osoby mające zapis w umowie że ceny mają gwarantowane do 15.10.2006 !!!! ?!
          • surikatkaa Re: Pozwolenie na budowę 14.10.06, 00:21
            Hmmmmmmmm......ja mam na umowie, że ceny są gwarantowane przy podp. do
            15.11.2006 !?!?!?!?! ni do 15.10 ?! Nic już z tego pomalu nie rozumiem...Co do
            pojawiających się i znikających wolnych mieszkań, to wiem,że "ponoć" na bank
            zostały tylko 4y, a na stronie klinka widnieje więcej.A to stąd ,że strona nie
            jest aktualizowana na bieżąco z dnia na dzięń, dlatego tak się dziwnie
            zmienia.Tak mi powiedzieli...Co do powzolenia też wydaje mi sie bez sensu,żeby
            zaczynali tylko od bloku A, bo mnie z kolei mówili ze ruszą
            jednocześnie.Każdemu co innego w takim razei mówia... :(( Bez sensu.O terminie
            to już nawet nie wspomnę co mówili, bo i tak każdy wie co innego :) W każdym
            razie trzymamy kciuki za szybki ruch z ich strony!!!!!!!!!!!Piszcie jak
            bedziecie coś na bieżaco wiedzieć!!!!
        • surikatkaa Re: Pozwolenie na budowę 14.10.06, 00:25
          Aha....co do daty gwarancji niezmienności ceny, to na stronie Klinka , sa
          dwie...jedna mówi ze do 15.10.2006, druga pod tabelą mieszkań ze do
          15.11.2006 ?! Nic tylko pogratulować komuś kto administruje stroną i wprowadza
          dane...No comment.
          • Gość: ktos Re: Pozwolenie na budowę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.06, 11:06
            a mi mowili ze mieszkania oznaczone jako wolne są wolne i strona jest na bieżąco
            aktualizowana :)

Nie wrozy to dobrze :((
            • aerobie Re: Pozwolenie na budowę 14.10.06, 14:26
              Ha! ale informacji się pojawiło. Szkoda, że wszystkie takie jakby z różnych
              bajek. My już do biura nie dzwonimy, bo nie wiadomo, o co pytać. Dzwoniliśmy nie
              raz i dawno słyszeliśmy, że pozwolenie będzie lada dzień. Jak na razie
              pozwolenia nie widać.
              Sprawa pozwolenia tylko na jeden budynek A jest dla nas bardzo dziwna i nie
              wróży nic dobrego. Albo dostaje się na wszystko albo wcale. To mi się wydaje, że
              jest na jakiś warunkowych papierach. Sami nie wiemy... To już nie chodzi o to,
              że nasze mieszkanie jest w D tylko coś nam tu nie pasuje. Za dużo różnych
              informacji się słyszy. Może za mało robimy, żeby dostać sensowne informacje.
              Może trzeba się spotkać w większej grupie i pójść razem do biura. Proszę
              piszcie, co na ten temat sądzicie. Wiem, że tak się robi, że zbiera się grupa i
              idzie do Inwestora na rozmowę. Same telefony, jak widać nic nie dają!!! Bardzo
              prosimy dajcie znać, czy to nie jest jakiś pomysł. Za chwile będzie zima i słabo
              to widzimy, że ruszy budowa.

Odnośnie strony Klinka, to rzeczywiście jest słabo aktualizowana. Wydaje nam
              się, że wszyscy mamy masę pytań i takie wyjście w grupie do firmy jest chyba
              konieczne.
              I dlaczego nikt nie dostał pisemnej informacji o przyczenie nie otrzymania
              pozwolenia na budowe, które miało być w sierpniu, a my nawet słyszeliśmy, że
              będzie w lipcu. Kupiliśmy mieszkanie w maju i widzimy, jak wszystko się zmienia
              w niezbyt dobrych kolorach.
              Czekamy na odpowiedź od wszystkich, którzy mają ten sam problem, co my...
              pozdrawiamy
              M&S
        • aerobie Re: Pozwolenie na budowę 14.10.06, 14:33
          I jeszcze jedna rzecz, jeżeli pozwolenie ma być rozdzielone na 1 budynek, to
          może to świadczyć o tym, że pozwolenie jest warunkowe. Budowa jest mała i
          rozdzielanie jej na jeszcze mniejsze części wygląda na to, że coś jest nie tak i
          warunkowo dostaje tylko jeden budynek. A może pozostałe budynki wcale nie
          powstaną... Może okazało się, że plan zagospodarowania, tej jednak nie dużej
          przestrzeni nie pozwala na takie osiedle. W końcu to jest "poza miastem". Nas to
          bardzo martwi i tak jak pisalismy wczesniej proponujemy spotkać się w większej
          grupie i wybrać razem do biura. Dlaczego każdy z nas ma słyszeć co innego..???
          M&S
      • Gość: Mr.C Nowe forum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.06, 17:19
        Witam sąsiadów,

załozylem troche bardziej rozbudowane forum co pozwoli nam na łatwieszą komunikację.

Mam nadizeje ze Wam się spodoba...

www.osiedleklinek.yoyo.pl
        • aerobie Re: Nowe forum 18.10.06, 10:20
          Witamy,
          to bardzo dobry pomysł z tym forum! Już się tam zarejestrowaliśmy! Zapraszamy
          wszystkich do korzystania z tego pierwszego już fizycznie namacalnego (nie tak
          jak nasz Klinek) miejsca.
          adres:
          www.osiedleklinek.yoyo.pl

pozdrawiamy
          M i S

• Gość: gosc Re: Nowe forum IP: *.devs.futuro.pl 18.10.06, 16:28
            :(((( strona www.osiedleklinek.yoyo.pl nie otwiera sie wogóle, wywala ze nie ma
            takiej strony :(
            • Gość: ktos Re: Nowe forum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.06, 17:06
              :((( nie wiem dlaczego...

Jesli masz nadal takie problemy to napisz do mnie : dziobakus (malp) poczta.fm
            • Gość: gosc Re: Nowe forum IP: *.devs.futuro.pl 18.10.06, 18:48
              juz działa :) dzięki za odp :)
    • Gość: Abracad Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: 62.29.131.* 19.10.06, 11:39
      dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73499,3690397.html
      • Gość: gosc Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.devs.futuro.pl 19.10.06, 13:46
        Już znamy ten link.Zapraszamy wszystkich zainteresowanych Klinkiem na naszą
        nową stronę na której jesteśmy www.osiedleklinek.yoyo.pl :)
    • Gość: Kazelot Osiedle Klinek - Kosocice Nowe Forum IP: *.autocom.pl 08.11.06, 07:14
      Zapraszamy wszystkich zainteresowanych na strone
      www.osiedleklinek.yoyo.pl/ gdzie znjadziecie wszystko co zwiazane z
      inwestycją.
      • Gość: mariusz Re: Osiedle Klinek - Kosocice Nowe Forum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 16:30
        Polecam!!!

www.osiedleklinek.yoyo.pl/
        • Gość: s Re: Osiedle Klinek - Kosocice Nowe Forum IP: 62.29.158.* 01.04.07, 21:14
          www.klinek.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka