tinah 27.04.06, 20:07 Czy ktoś z was zna tą firmę? CZARNOWIEJSKIE BIURO OBROTU NIERUCHOMOŚCIAMI ?? www.osiedleklinek.pl/mieszkania.html Ceny w sumie dosyć ciekawe, a dopiero zaczeli sprzedawać, na razie w miejscu osiedla gołe pole na wzgórzu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: iwonapop Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: 82.160.57.* 29.04.06, 11:50 O developerze nic nie mogę powiedziec bo nie znam ale o mieszkaniach na osiedlu klinek tak. Poi porostu sa beznadziejne.Jakies skosy lub polokragle. Dramat. Jak ktos chce mieszkac w czyms takim to prosze bardzo. A poza tym komunikacja. Autobus 107 jezdzi raz na godzine. Odpowiedz Link Zgłoś
chris1970 Re: Osiedle Klinek - Kosocice 30.04.06, 23:33 Osobiście mam raczej obawy co do bliskości wysypiska śmieci, czy czasem nie będzie ono zbyt uciążliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
doora2 Re: Osiedle Klinek - Kosocice 01.05.06, 09:46 Prawdopodobnie czasem będzie.Kiedy jest niekorzystne ciśnienie wtedy zalatuje podobno aż nad Wieliczkę ,i takie dni zdarzają sie ponoć kilka razy do roku /to są informacje z forum o ul.Różanej/. Ja jeszcze nie poczułam jaki to zapach choć bardzo bym chciała wiedzieć na co ewentulnie być przygotowaną. Pozostaje się pocieszć tym że: -jest to najnowocześniejsze wysypisko w europie/fakt -byłam wydziałam flagi Unii powiewaja jak nic/ - oddziela nas góra -że potrwa jeszcze "jedynie" 10-12 lat co punktu widzenia tempa rozwoju miasta i ruchu cen na obrzeżach jest spokojnie do przyjęcia - wiatry z południa wieją bardzo rzadko -miejscowi mówia że nie czuć -choć im to akurat bym nie wierzyła -mogli się po prostu przyzwyczaić - a poza tym-jest tam pięknie /ul.Gruszczyńskiego -to aleja ze starych drzew/ i są tam ogródki działkowe;ul.Ostrwy - na spacery,rower-widoki prześliczne. -tamte tereny wogóle są oczkiem w głowie ekologów ze względu na ptactwo i zwierzynę tam zamieszkującą /też fakt byłam-zwierzynę widziałam / -w okolicy mnóstwo pięknych domów także nowych i w budowie -więc chyba jakoś daje sie żyć?. Odpowiedz Link Zgłoś
doora2 Re: Osiedle Klinek - Kosocice 01.05.06, 10:37 To link ekologów może sie uda wkleić. www.eko.pb.bialystok.pl/biuletyn/nr_9_2001/14.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.chello.pl 03.05.06, 15:30 > -że potrwa jeszcze "jedynie" 10-12 lat co punktu widzenia tempa rozwoju a skąd wiadomo, że 10-12 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
doora2 Re: Osiedle Klinek - Kosocice 03.05.06, 18:41 www.ue.krakow.pl/index.php?TYPE=ART&ART_ID=3404. Odpowiedz Link Zgłoś
doora2 Re: Osiedle Klinek - Kosocice 03.05.06, 18:53 www.krakow.pl/fotogaleria/slideshow.php?mode=high&set_albumName=album68 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: 62.233.209.* 02.05.06, 13:34 Okrągłych mieszkań jest dokładnie 5. To są dla tych, którym coś takiego właśnie się podoba, a mnie akurat się podoba i pewnie znajdzie się jeszcze parę innych osób. Co do skosów - przyglądnij się dokładnie rzutom - skosy są tylko po jednej stronie mieszkania, i to niewielkie, głównie w kuchniach. Mnie się podoba projekt i okolica, mam w poblizu znajomych, którzy wcale na Barycz nie narzekają. A prawdziwym cudem jest płynące wzdłuż tamtej działki źródełko. Jastrzębie latają wokół. Jest naprawdę pięknie. Pozdrawiam. PS. doora2, masz rację - ja tez nie czekałabym na autobus na przystanku, a nawet jak ktoś zerwie rozkład to można sobie go sprawdzić w internecie rozklady.mpk.krakow.pl/aktualne/index.php ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.06, 08:53 Firma jako biuro nieruchomości istnieje od 1997 roku. Zajmuje się głównie - jak sama nazwa wskazuje - obrotem nieruchomościami, na rynku wtrónym (www.cbon.gratka.pl). Dla osiedla Klinek jest tylko biurem sprzedaży. Inwestorem (deweloperem) jest firma LuKa-Pol sp. z o.o., info na www.lukapol.pl Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
doora2 Re: Osiedle Klinek - Kosocice 30.04.06, 17:35 witam, Także jestem zainteresowana tym osiedlem. Biuro nieruchomości sprawdzałam ,są długo na rynku,inni pośrednicy mówią o nich OK.Co do architektury -to rzeczywiście jest nowoczesna i to mi się właśnie podoba.Te skosy i łuki to cała sztuka aby na mniejszej powierzchni uzyskać wrażenie przestrzeni i tutaj jest to zrobione po mistrzowsku.Być może to nie są rozwiązania dla mas ale fakt że najciekawsze mieszkania już sa zarezerwowane. Dojazd sprawdzałam trzy razy: spod osiedla/z przesiadką na tramwaj przy dworcowej/pod pocztę główną 35 minut.Rzeczywiście autobusy poza szczytem jeżdzą rzadko ale to się na pewno zmieni.Poza tym to nie jest centrum i nigdy nie będzie więc dobrze mieć tego świadomość żeby potem nie żałować.Ja np. mieszkam od 20 lat w centrum i taka lokalizacja mi odpowiada.Co do komunikacji to o to się nie obawiam -jak będą ludzie to będą i przewoźnicy-wide wszystkie podkrakowskie wioski i miasteczka do których jeżdża busy co 5 min. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwonapop Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: 82.160.57.* 30.04.06, 18:27 Przeciez zarezerwowane sa własnie te mieszkanie ktore tych skosów nie maja. Na klinach wawel-service tez budował takie osiedle z mieszkaniami normalnymi i ze skosami i tych ze skosami wogóle nie mogli sprzedac. Poza tym dowiadywalam sie w róznych biurach nieruchomości - takie mieszkania potem żle się sprzedaja. Więcj jak dla mnie nie jest to dobra inwestycja. Odpowiedz Link Zgłoś
doora2 Re: Osiedle Klinek - Kosocice 30.04.06, 20:11 Nie znam się na dewloperce ,ale zauważ że zarezerwowały się raczej te mieszkania które miały duże tarasy niż te co nie miały skosów /tarasy są przecież skośne/.Sama najchetniej kupiłabym 62 lub 65 bo będą piękne i maja duszę-ale są dla mnie za drogie. Myślę że to nie skosy powinny decydowac o tym czy kupuje się mieszkanie w danej lokalizacji.A jeżeli-jak piszesz-tak jest to być może dlatego że jak pisałam powyżej -to są mieszkania dla ludzi z wyobrażnią.Skosy można urządzić na 100 sposobów-od postawienia tam telewizora ze stojącą za nim wysoką lampą ,poprzez zrobienie kącika z zielenią,stałego domku-wigwamu dla dzieci,lub z pomysłem zagospodarować jako schowek.Nieźle będzie się tam też prezentować solo nowoczesna stojąca lampa oświetlająca sufit. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwonapop Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: 82.160.57.* 01.05.06, 09:39 No jesli lampa jest najwazniejszym elementem mieszkania to spoko. Poza tym mówisz ze w 35 dostałas się pod poczte gł. No tak ale chyba liczac od momentu wejścia do autobusu. A na autobus można czekać i z 45 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
doora2 Re: Osiedle Klinek - Kosocice 01.05.06, 09:54 Masz rację, ale kto by czekał na przystanku 45 min mając rozkład jazdy na słupku i 2 minuty do domu?.Wtedy po prostu inaczej się żyje. Pozdrawiam. PS.Nigdzie nie napisałam że lampa jest najważniejszym elementem mieszkania!?.Napisałam że mozna nią zagospodarować "trudne" miejsce w pokoju - więc chyba coś odwrotnego niż zrozumiałaś. (Poza tym rzeczywiście piękne przedmioty użytku codziennego w domu są dla mnie ważne.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wokas0 Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 04.05.06, 13:57 Orientujecie sie jakie sa obecnie ceny tych mieszkań? I czy stronka dewelopera jest systematycznie odświeżana. Odpowiedz Link Zgłoś
doora2 Re: Osiedle Klinek - Kosocice 05.05.06, 18:47 Ceny i zestawienia mieszkań są podane pod pierwszym linkiem:www.osiedleklinek.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wokas0 Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 05.05.06, 20:28 Dzięki, myslałem ze cos się może pozmieniało;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazelot Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.autocom.pl 06.07.06, 20:48 Jesli chodzi o Busy to zapomnijcie że tam zaczna jeździć dla 100 mieszkańców?? MPK dramat autobus raz na godzina na dodatek jeździ ten malutki. Byłem oglądnąć teren w dniu dzisiejszym tj. 06.07.06 ponad 30 stopni i dośc przykry wiaterek z BARYCZY nie wyobrażam sobie mieszkać gdzieś gdzie nie można otworzyc okna. Podczas oglądania terenu ok 15 minut jechały 4 śmieciary. Jest jeden sklep w poblizu gdzie królują jabole. Gdyby Klinek Kosocice byłyby o górkę wcześniej to ok ale niestety ja odpadam teren fajny ale ten zapach :-( kazelot(at)poczta.fm Odpowiedz Link Zgłoś
banderol Re: Osiedle Klinek - Kosocice 07.07.06, 20:01 o cosik panocek przesadza z tym zapaszkiem, sporo interesowałem się tematem przy okazji Różanej i żadnego zapachu nie odnotowano (no może do 100m od wysypiska, nie dalej). Nie ma co przejmować się Baryczą, obecnie jest to jedno z najnowocześniejszych składowisk w Polsce, wpływ na środowisko jest minimalny. Możesz poczytać troszkę na ten temat: www.mpo.krakow.pl/barycz.html Tam zwyczajnie nie ma za bardzo co śmierdzieć, bo przywożone śmieci są codziennie przykrywane 20cm warstwą ziemii oraz pianką izolacyjną. Obecnie zapełniany jest ostatni 3 etap (najbardziej oddalony od osiedla), miejsca starczy pewnie na jakieś 10-12 lat, a później miasto będzie musiało szukać nowego miejsca, ewentuanie dojdzie do budowy spalarni śmieci, ale to już na terenie kombinatu. a musisz przyznać, że sama okolica jest przepiękna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazelot Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.autocom.pl 07.07.06, 20:51 Podaj mi kontakt do siebie to Ci cos napisze. odatkowo 8,5 km do Cetrum, ale chyba w lini proste bo od osiedla do stacji Orlen przy Witosa jes 3,5 km. Kazelot Odpowiedz Link Zgłoś
banderol Re: Osiedle Klinek - Kosocice 07.07.06, 22:01 a niech panocek pise tutej, przecie ło tym osiedlu to wontek mnie tam jakieś Klinki mało obchodzą, bo mam już rezerwacje na co innego, ale z drugiej strony nie podoba mi się demonizowanie południowego krańca Krakowa. Składowisko Barycz istotnie kiedyś było bardzo uciążliwe, jednak obecnie po zainwestowaniu bez mała 100 mln. złotych (większość oczywiście z funduszy UE) wpływ na otoczenie jest minimalny. Najlepiej się o tym przekonać rozmawiając z mieszkańcami czy to okolic Różanej czy przylegających do Baryczy Soboniowic. > odatkowo 8,5 km do Cetrum, ale chyba w linii prostej bo od osiedla do stacji > Orlen niom do ronda Grunwaldzkiego jest dokładnie 8,72km, to sobie można sprawdzić np. tutaj: map24.interia.pl najkrótsza droga [Kraków, Żelazowskiego] -> [Kraków, Grunwaldzkie] a jak panocek taki nieśmiały, to moze faktycznie na e-maila, bom ciekaw co panocek ma na mysli banderol@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazelot Re: Osiedle Klinek - Kosocice Barycz IP: *.autocom.pl 08.07.06, 08:24 Witam, Kilka spraw, Barycz ma planowa działać jeszcze 12 lat, ale jak popatrzysz w link osób wyżej na forum to Urząd Miasta twierdzi że Barycz mozna bedzie eksploatową do 2025 roku, przypominam że tu jest Polska i utworzenie nowego wysypiska będzie stanowic napewno problem bo chcę przypomnieć jak ludzie reaguja np. na dom dla narkomanów, stacje wysokiego napięcia a co dopiero wysypisko wiec znając polskie realia barycz bedzie eklspolatowania i rozbudowywana dopóki będzie sie dało. Jeśli chodzi o smród to przejedz się 500 metrów dalej i zobacz opuszczone domu a pytanie mieszkańców czy smierdzi jest bez sensu, mieszkając tyle lat człowiek sie przyzwyczaja i nie czuje smordu to tak jak z żuciem gumy wydaje ci się że straciła smak a to nie prawda, guma nie traci smaku tylko organizm przestaje odczuwać. Ciekawe co powiedzą znajomi jak cię w domu odwiedzą. Bris rulezz Czy jest tam ładnie - tak zgadzam się ale okolice Czernobyla też są piękne. I ludzie nię jezdza samochodem po map interia tylko naszymy drogami i do centrum jest dużo dalej niż twierdzi sprzedający. Na dodatek sprzedaje mieszkanie nie mając pozwolenia na budowę a teren nawet nie jest ogrodzony tylko rosną chwasty. kazelot(at)poczta.fm Odpowiedz Link Zgłoś
banderol Re: Osiedle Klinek 08.07.06, 13:56 Tak jak sem myśloł, tobie panocku wcale nie zależy na opisaniu tyj sprawy, tyś panocku kcesz strypować Kosocice i granicno Wielickę. Co do terminów, oczywiście masz słuszność, że utworzenie nowego wysypiska to będzie problem, ale niestety zagłębienie w którym składowane są odpady nie jest z gumy i przy obecnym tempie zostało 10-12 lat, a później wg strategii miasta ma powstać spalarnia odpadów komunalnych na terenie Huty Sendzimira. Powiększyć się nie da, z południa jest góra z lasem i Grabówki, z zachodu wysypisko podchodzi pod same Soboniowice, na północ są domy mieszkańców Baryczy, a 1,5km dalej zaczynają się Kosocice, na wschód jest Wieliczka (i np. bloki przy Różanej). Dla twojej wiadomości, przed Barczą wysypisko śmieci znajdowało się w... Zielonkach. >"I ludzie nię jezdza samochodem po map interia tylko naszymy drogami" buahaha hahahahaha hahaha, ale przecie ja ci nie każę jeździć samochodem po monitorze, oj przednioś mnie ubawił tym tekstem, przednioś a ryszta to trypowanie i demagogija, tak cosik mi się miarkuje, że od-konkurencyjno, więc sobie darujta, konfabulujecie, ze az syrce mnie boli, ale pista sobie zdrów, ja jus nie bede się wtroncoł w te wasze bajanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazelot Re: Osiedle Klinek Barycz IP: 83.238.175.* 10.07.06, 11:40 Jeśli chodzi o to czy jestem z konkurencji to nie, jestem zdesperowanym człowiekiem którego stać na zakup mieszkania na kredyt i to w okilcy wysypiska na śmieci. Nie należę do ludzi którym mamusia, dziadzius, ciocia, zafundują mieszkanko tylko będe musiał spłacać je przez 30 lat. Wyrzekając sie praktycznie wszystkiego. Osiedle na którym nie ma szkoły przedszkola normalnego sklepu a autobus jeździ raz na godzine. Dodatkowo działki budowlane w okolicach baryczy są tańsze o conajmniej połowe a nie widać tego przy kupnie mieszkania. Bo ceny są porównywalne z osiedlem na piaskach czy klinach. Dzięki naszym kochanym politykom taka jest kolej rzeczy bo patrząc na galopujące ceny niedługo ludzi takich jak ja bedzie jedynie stać na mieszkanie ale w Bochni. Dziwie się Tobie bo tak zachwalasz Baryczowy Klinek a sam piszesz że kupujesz w innym miejscu mieszkanie. Moze to ty pracujesz u Developera??? Odpowiedz Link Zgłoś
banderol Re: Osiedle Klinek - wschodnia Kamczatka 10.07.06, 13:42 Już samo to, że uparcie doklejasz w temacie (jakże niewinne) słówko Barycz pokazuje twoje prawdziwe intencje. > Jeśli chodzi o to czy jestem z konkurencji to nie, jestem zdesperowanym > człowiekiem którego stać na zakup mieszkania na kredyt i to w okilcy wysypiska > na śmieci. Nie należę do ludzi którym mamusia, dziadzius, ciocia, zafundują > mieszkanko tylko będe musiał spłacać je przez 30 lat. Wyrzekając sie > praktycznie > wszystkiego. Misiu z choinki się urwałeś? Znakomita większość ludzi kupuje sobie mieszkanie na kredyt i to raczej się nie zmienii, więc oszczędź mi tutaj tych głodnych kawałków jaki to jesteś biedny i nieszczęśliwy, że musisz oglądać mieszkania stawiane prawie "na wysypisku śmieci". > Dziwie się Tobie bo tak zachwalasz Baryczowy Klinek a sam piszesz że kupujesz > w > innym miejscu mieszkanie. Moze to ty pracujesz u Developera??? Istnieje też możliwość, że znam realia tej okolicy i postokroć raduje mnie dyskurs z jegomościem twojego rodzaju. ale jeśli miałby się bawić w twoją grę zatroskanego obywatela napisałbym: Nie kupuj sobie tam mieszkania, bo po pierwsze ty i twoja (ewentualna) małżonka będziecie potrzebowali samochodu, komunikacja autobusowa jest niewystarczająca (to oczywiste), po drugie to wcale nie są najtańsze mieszkania w Krakowie i okolicy, powiedziałbym wręcz, że biorąc pod uwagę odległość ceny są relatywnie wysokie. Architektonicznie ciekawe, kameralne osiedle, na południowym zboczu góry z super widoczkiem, otoczne domami jednorodzinnymi, sadem i lasem, ale jednak na zadupiu. Tyle, że jak się okazuje mieszkanie na zadupiu, 8,72km od centrum nie jest dla niektórych problemem, szczególnie jeśli ktoś orientuje się w tempie w jakim rozrasta się obecnie Kraków. Odpowiedz Link Zgłoś
magdazielinska Re: Osiedle Klinek - wschodnia Kamczatka 11.07.06, 08:31 kazelot - to że firma sprzedaje pole z chwastami to chyba nic dziwnego - w większosci na takim etapie dzis oferowane sa mieszkania, zreszta ide o zakład, ze ich obecne "sprzedawanie" polega na rezerwacji wybranego lokalu i podpisaniu tzw umowy rezerwacyjnej a nie sprzedazy mieszkania wirtualnego - żaden bank tego nie łyknie, a tak jak napisałes mnóstwo ludzi kupuje mieszkania na kredyt. To ze teren nie jest ogrodzony to tez zaden argument - po co mają teraz ogradzac jak nie maja jeszcze pozwolenia? wjada maszyny to i ogrodza. Co do Baryczy, to faktycznie zdarza sie ze "zalatuje" zapachami - ale sa to sporadyczne przypadki. tuz za planowanym osiedlu klinek sa ogródki działkowe - gdzie spedzam duzo czasu (bardzo duzo) i nie pamietam zeby kiedykolwiek cokolwiek smierdziało. Co do infrastruktury - to owszem - autobus faktycznie jezdzi sporadycznie, mały sklepik jest na dole przy kosciółku ale przeciez Kraków się rozwija. tak samo wyglądały kiedyś kliny czy nawet nowy ruczaj. jesli by kierowac sie takimi kategoriami jak piszesz - wszyscy powinnismy mieszkac w krowodrzy lub scisłym centrum - bo i duzo sklepów i dookoła szkoły. sa ludzie dla których ważniejszy jest spokoj i duzoooo zieleni - wiec pozwol im cieszyc sie wybraną inwestycja :) choc w tym przypadku z tym spokojem jest róznie - bo trasa ta stała sie przelotówką do wieliczki by ominąć korki wiec natezenie ruchu jest spore. niemniej jednak - okolica bardzo ładna. Odpowiedz Link Zgłoś
banderol Re: Osiedle Klinek - wschodnia Kamczatka 11.07.06, 09:47 > ze ich obecne "sprzedawanie" polega na rezerwacji wybranego lokalu i > podpisaniu > tzw umowy rezerwacyjnej a nie sprzedazy mieszkania wirtualnego - żaden bank > tego nie łyknie, a tak jak napisałes mnóstwo ludzi kupuje mieszkania na > kredyt. Wygrałaś :) www.osiedleklinek.pl/mieszkania.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazelot Re: Osiedle Klinek - wschodnia Czernobyl IP: 83.238.175.* 13.07.06, 13:49 No widzisz nawet Madzia twierdzi że czasem zaluatuje bo ma tam działeczkę. A jak sobie popatrzysz na plany zagospodarowania przestrzennego to ta firma chyba cudem dostała zezwolenie. Zresztą o inwestorze ani widu ani słychu. Bardzo bym nie chciał aby Kamczatka się rozrosła bo to jej jedyny plus że jest pieknie położona a instalując system filtrów dało by sie tam żyć. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
banderol Re: Klinek - pada śnieg, dzwonią dzwonki sań 13.07.06, 14:34 ahm >> tuz za planowanym osiedlu klinek sa ogródki działkowe - >> gdzie spedzam duzo czasu (bardzo duzo) i nie pamietam zeby kiedykolwiek >> cokolwiek smierdziało. > A jak > sobie popatrzysz na plany zagospodarowania przestrzennego to ta firma chyba > cudem dostała zezwolenie. No bardzo chciałbym popatrzeć, ale nie istnieje taki dokument dla tej okolicy. Podejrzewam więc, że musi ci chodzi o "Studium Kierunków Rozwoju", ale i tam nie mogę się dopatrzyć cudu, bo rzeczony teren przeznaczony jest pod... mieszkanictwo. Wyjaśnij, więc na czym ów cud wg ciebie polega. > Zresztą o inwestorze ani widu ani słychu no przecież www.lukapol.pl/referencje.html www.lukapol.pl/galeria.html jak zwykle pudło:( Co nam jeszcze fajnego zaproponujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazelot Re: Klinek - cud nad Wisłą IP: *.autocom.pl 13.07.06, 16:35 No własnie się zastanawiam bo tak pieknie na wszystko odpowiadasz. Wiesz ja mogę sie pochwalić zdjęciem zakładu Coca Coli bo kiedyś tam cos sprzedałem i znalazło by sie wiecej WAżNYCH I łADNYCH ORAZ ZNANYCH FIRM jak jest napisane na LUKAPOL. Acha dzis przejeżdzałem i nie śmierdziało. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
banderol Re: Klinek - kulturowy 13.07.06, 17:37 www.lukapol.pl/referencje.html Szef mówi, że dziękuje za reklamę, od kiedy piszesz mamy spore zainteresowanie i kilka kolejnych rezerwacji, mówi, że nieźle go ubawiłeś, prosił też żeby ci przekazać, że radni właśnie zdecydowali o utworzeniu w okolicy Kosocic - Parku kulturowego „Rajsko-Kosocice”. całuski -- z 'szefem' żartowałem :) oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazelot Re: Klinek - kulturowy IP: *.autocom.pl 13.07.06, 18:20 Ciesze się i chyba otworze tam hipermarket, jak myslisz jakie szanse? Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazelot Re: Klinek - kulturowy IP: *.autocom.pl 13.07.06, 18:43 Z hipermarketem to nie ale widziałem dziś że rośnie tam piękny warsztat na przeciwko bloku B. To będą widoki Odpowiedz Link Zgłoś
banderol Re: Klinek - kultowy 13.07.06, 21:58 My tu sobie gadugadu i wiesz pomyślałem sobie, że wybiorę się zobaczyć ten cały Klinek, całkiem ładnie tam. Machnąłem fotkę, na pamiątkę dla ciebie:) img2.freeimagehosting.net/uploads/ec332935da.jpg Fajnie, nie? > widziałem dziś że rośnie tam piękny warsztat na > przeciwko bloku B. To będą widoki i znowu pudło :) pan Zbyszek buduje dom jednorodzinny z garażem :) ale wiesz jak już pojechałem, nie uwierzysz co się okazało, pamiętasz jak w pierwszym poście pisałeś (poza innymi ciekawostkami) >Podczas oglądania terenu ok 15 minut jechały 4 śmieciary. Cholerka, nie wiem jak ci to powiedzieć, bo wyjdzie, że cały czas kłamiesz, a zresztą, co mi tam, powiem. Każda ulica od strony Kosocic (zarówno Osterwy, Niebieska jak i Hallera) ma ograniczenie do 2,5 lub 3,5 tony (z wyjątkiem komunikacji miejskiej), więc ludzie nie widzieli tam przejeżdżającej 'śmieciary'... NIGDY. Szach i mat :) narka Misiu Odpowiedz Link Zgłoś
banderol Re: Klinek - kultowy 13.07.06, 23:18 chyba raczej tak img327.imageshack.us/img327/5097/klinek28ka.jpg papa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazelot Re: Klinek - kultowy IP: *.autocom.pl 14.07.06, 07:37 Zostałem zdemaskowany. Prawda jest taka tam jest pieknie nie smierdzi smieciary nie jeżdzą. Komunikacja i sklepy to minus ale jak pojawi się osiedle pojawią sie i sklepy. Potzebowałem trochę czasu aby uzbierac na rezerwacje stąd moje złe opinie aby mi ktoś mieszkanka nie capnął. Mieszkanie mam juz zarezerwowane wiec przepraszam wszystkich których wprowadziłem w błąd. Pozdrawiam Banderola. Odpowiedz Link Zgłoś
banderol Re: Klinek - kultowy 14.07.06, 09:03 aleś wymyślił :D dobre, dobre trzymaj się zdrowo --- prawda jest taka, że w tej odległości absolutnie niczego nie czuć, zaufaj mi, to ja w tej bajce mówię prawdę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazelot Re: Klinek - kultowy IP: 83.238.175.* 14.07.06, 09:35 Dokładnie o tym wiem, mieszkałem na woli duchackiej wschód teraz mieszkam na kozłówku i często jeżdze do dobczyc, bardzo często przez barycz bo w wieliczce zawsze korki,zdarzało się że śmierdziało ale to w ścisłych okolicach wysypiska, teraz gdy wysypisko jest unowoczesnione i przebudowane przejeżdzałem tam 3 razy w ostatnich 2 tygodniach (straszne upały) i miodzi, co nie znaczy że nie będzie smierdzieć w końcu to wysypisko. Dodatkowo zachętą na zakup mieszkania na klinku są nowe domy które się tam budują lub już są wybudowane a to też o czymś świadczy. Jedyny problem to komunikacja ale ja ma auto wiec mnie nie dotyczy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kazelotek Osiedle Klinek pytania do inwestora 01.08.06, 11:21 Drodzy przyszli sąsiedzi (mam nadzieje)! Chciałbym zaproponować wszystkim zainteresowanym o skierowanie pytań do sprzedającego i inwestora dotyczących realizacji inwestycji. Skierować pytania głównie dotyczące co sprzedający nam zaofiaruje jak nie wywiąze się z inwestycji. Jaki są zmiany w projekcie i pytania odnośnie umowy realizacyjnej która jest dość ogólna. Jeśli jesteście zainteresowani piszcie kazelot@poczta.fm lub kazelotek@gazeta.pl to może stworzymy współne dzieło i cos poprawimy w umowie realizacyjnej i coś się dowiemy. W grupie zawsze łatwiej nam będzie coś zdziałać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazelot Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.autocom.pl 17.07.06, 16:48 arkady.net.pl/php/modules/mieszkania/ zobaczcie konkurencja nie śpi nizsze ceny mieszkan niz Czarnowiejskie Biuro NIeruchomości.!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: 62.233.215.* 18.07.06, 13:27 Tak, oczywiście, ceny niższe, tylko........... nieprawdziwe. Zostało sprawdzone - Czarnowiejskie Biuro Obrotu Nieruchomościami ma WYŁĄCZNOŚĆ na sprzedaż tego osiedla - pokazano mi umowę. Arkady natomiast - sprzedają bez umowy i ceny mają nieprawdziwe. Inwestor to potwierdził. Sami zobaczcie - na stronie głównej - napisali : "już od stycznia 2006 będziemy sprzedawać" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: 62.233.215.* 18.07.06, 14:00 No i sami pokazali,że informacje były nieprawdziwe. Na podanej stronie nie ma śladu po ofercie "Klinka" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazelot Re: Osiedle Klinek - Kosocice Arkady tną --- IP: 83.238.175.* 18.07.06, 14:00 To klasyczny przykład nieuczciwej konkurencji ze strony arkad, ja równiez widziałem tą umowę. Jakby ktoś coś to piszcie!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
doora2 Re: Osiedle Klinek - Kosocice Arkady tną --- 18.07.06, 18:58 wszystko fajnie...ale martwi mnie że na stronie głównej Osiedla nagle stopniały piwnice z 9 m2 do 5 m2/ oferowane w cenie mieszkania/.To tylko przykład jak wiele może sie jeszcze zmienić i jak działają dewloperzy. Pozatym to rzeczywiście trochę tam drogo w porównaniu z innymi lokalizacjami,jak na taką komunikacje i odległość no i w końcu stan dewloperski.Zniknęły też zapewnienia że bedzie budowane z silki -a wszyscy mówią /ci co się zniaja /ze to wielka różnica -silka a zwykłe pustaki.Jak tak dalej pójdzie to nie wiem...Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kazelotek Re: Osiedle Klinek - Kosocice Lukapol 19.07.06, 10:59 Jeszcze zapewnie wiele się zmieni, dopiero po uzyskaniu pozwolenia na budową powiedzmy że wszystko będzie jasne. Muszą to określić w umowie i radzę wszystkim podpisać ją w obecności notariusza niewielkie koszty a nie mogą sobie wprowadzać dowolnie zmian. Jak coś będziecie wiedzieć piszcie na forum. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
kazelotek Re: Osiedle Klinek - Kosocice 01.08.06, 11:03 arkady.net.pl/php/modules/mieszkania/ znów w arkadach pojawiła się oferta Klinka!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebastian Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.06, 22:58 Witam, czy moze ktos wie ile beda kosztowaly przylacza mediow tj. prad, gaz i kanalizacja, bo z umow wynika, ze mamy za nie zaplacic. Czy to jest standard? Czy na innych inwestycjach tez tak jest? Prosze niech ktos, cos odpisze, bo to raczej dosc wazne i troche nurtuje mnie jakie to moga byc koszty. Oprocz tego, czy ktos wie kiedy ma byc pozwolenie na budowe??? Po podobno w sierpniu maja ruszyc z robota, a przeciez pozwolenia jeszcze nie ma. pozdrawiam S. Odpowiedz Link Zgłoś
kazelotek Re: Osiedle Klinek - Kosocice 04.08.06, 12:06 Tak to standard a dowiedzieć się można sią dzwoniąc do Enea, Wodociągów i Zakładu gazowniczego. Opłaty są standardowe dla wszystkich ale nie wiem jak wygląda sprawa z terminami. Jak na razie pozwolenia nie ma i ma być pod koniec sierpnia a to okaże się niebawem. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amelie Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.06, 23:02 Witam, mam pytanie do wszystkich, ktorzy wiedza cos wiecej na temat osiedla Klinek. Po pierwsze: kiedy pozwolenie? Druga sprawa: czytalam na forum, ze umowe realizacyjna lepiej podpisac u notariusza. Jakie to sa koszty, ile procent? Kolejna sprawa: zastanawiam sie ile bedzie kosztowal czynsz za metr kwadratowy. czekam na odpowiedz i pozdrawiam a. Odpowiedz Link Zgłoś
kazelotek Re: Osiedle Klinek - Kosocice 04.08.06, 12:06 Drodzy przyszli sąsiedzi (mam nadzieje)! Chciałbym zaproponować wszystkim zainteresowanym o skierowanie pytań do sprzedającego i inwestora dotyczących realizacji inwestycji. Skierować pytania głównie dotyczące co sprzedający nam zaofiaruje jak nie wywiąze się z inwestycji. Jaki są zmiany w projekcie i pytania odnośnie umowy realizacyjnej która jest dość ogólna. Jeśli jesteście zainteresowani piszcie kazelot@poczta.fm lub kazelotek@gazeta.pl to może stworzymy współne dzieło i cos poprawimy w umowie realizacyjnej i coś się dowiemy. W grupie zawsze łatwiej nam będzie coś zdziałać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.06, 17:52 Calkiem ciekawa inwestycja... Mam nadzieje że przyjemnie się tam bedzie mieszkac :) Pozdrawiam wsyzstkich przyszlych sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doris Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 12:26 Witam, czy ktos z przyszłych lokatorów podpisując umowe rezerwacyjną negocjował cenę i wprowadzał poprawki do umowy rezerwacyjnej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.06, 17:42 Ja :) Tzn ceny nie ruszysz ale lepiej przeczytaj 10 razy umowe bo u mnie wkradły się pewne błedy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.06, 17:42 Martwi mnie to ze dalej nie ma pozwolenia na budowe :((( Odpowiedz Link Zgłoś
aerobie Re: Osiedle Klinek - Kosocice 03.10.06, 10:30 Witam, my tez czekamy, jak na szpilkach. Podobno przygotowuja sie do otrzymania pozwolenia w pazdzierniku. Oby tak bylo, bo jezeli nie w pazdzierniku, to juz bedzie problem. Wciaz czekamy na telefon z Biura... Z ostatniej rozmowy z Biurem wynika, ze zostalo im tylko 10 mieszkan i bardzo im zalezy, aby dostac w koncu to pozwolenia i rozpoczac budowe. pozdrawiamy M&S Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: 62.29.131.* 03.10.06, 13:50 Nie boicie się o komunikacje, szkołę czy przedszkole? Osiedle w sumie spoko, okolica piękna, ale ten brak infrastruktury ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 16:59 Jaki brak ? Do Krakowa rzut beretem... autobus 107 pod oknem... :) Wolę wozić dzieci do szkoły, przedszkola niż by nie mogły wyjsc na podworko bo dostaną od jakiegoś dresa nożem... Tylko byle wybudowali i nie było jakiejś wpadki :) Odpowiedz Link Zgłoś
aerobie Re: Osiedle Klinek - Kosocice 03.10.06, 23:24 Dokładnie! Jest autobus 107. Jeździ raz na godzine, ale można sie do tego przyzwyczaić. Jestem przekonany, ze jak powstanie nawet takie male osiedle, to znajdzie sie jakis przewoznik prywatny - bus. A moze 107 bedzie jezdzic czesciej, bo tez jest taka mozliwosc. Dla nas to duze urok, ze osiedle bedzie znacznie dalej od centrum, a w sumie calkiem blisko. Tam czuc prawa i klimat malej wioski, a nie wielkiego miasta. I nie ma tam miejsca na wielkie budownictwo i osiedla typu wielki labirynt blokow. ALe tak naprawde liczy sie dla nas teraz, aby ruszyli z budowa. Czekamy, czekamy i czekamy... niech juz rusza ta robote! pozdrawiamy wszystkich, ktorzy tez czekaja :) Bo myslelismy juz, ze jestesmy sami :) Do nastepnego slowa... M&S Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doris Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.06, 12:46 Witam, my też czekamy. Podpisując rezerwacyjną umowę rozmawialiśmy z deweloperem skąd to opóźnienie. Otóż zmienił się projekt komunikacji wewnątrz osiedla, tzn. zaprojektowano dodatkową drogę dojazdu do bloku C. Wymagało to złożenia nowych dokumentów a dodatowo w urzędzie architektury były ostatnio spore zmiany personalne. Wszyscy mocno trzymajmy kciuki, D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.06, 18:07 tylko ile można tak czekac :((( miało byc pod koniec wrzesnia... Przeciez kurde obowiazuja jakies terminy odpowiedzi urzedu ?! Odpowiedz Link Zgłoś
aerobie Re: Osiedle Klinek - Kosocice 05.10.06, 12:17 Witamy, o, jak mile, ze sie ktos odezwal! :) Jesli chodzi o spozniene, to my tez mamy takie same wiadomosci, ze byl problem z droga od ul. Zelazowskiego i drugi powod to wlasnie zmiany kadrowe w urzedzie. Czyli mowia to samo wszystkim. A jesli chodzi o terminy, to od kazdej zmiany, zlozenia poprawionych dokumentow na nowo obowiazuje kolejny termin odpowiedzi urzedu. Nas tez to oslabia i z tygodnia na tydzien tracimy humor. Bo przeciez kazdy chcial, aby Klinek ruszyl jak najszybciej, ale chyba niewiele mozemy zrobic. pozostaje czekac. Jak ktos bedzie mial, jakies swierze wiadomosci, to prosze piszcie, bo przynajmniej czlowiek nie czuje sie taki samotny z tym problemem. :) pozdrawiamy i do "uslyszenia" M&S Odpowiedz Link Zgłoś
kazelotek Zaklinowany Klinek 08.10.06, 11:51 Witam, jeśli ktoś ma wątpliwości i pytania do sprzedającego to służę pomoca postarałem się wypisać naijistotniejsze pytania oczywiście dla mnie oraz propozucje zmiany umowy realizacyjnej która nie jest zbyt w porządku co do kuopującego i zalecam wszystkim podpisanie umowy notarialnie z inwestorem !!!!! Nie może sobie wtedy wprowadzać dowolnie zmian!!!! co może uczynić mając tradycyjna umowę!!!!!! pozdro jak co piszcie!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Surikatka Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.devs.futuro.pl 10.10.06, 14:29 :) Witam wszystkich.Ja też się dołącze do dyskusji Klinka :) Właśnie 3 tygodnie temu podpisaliśmy umowę rezerwacyjną i od tej pory z wielkim utęsknieniem czekamy na Nasze upragnione mieszkanko :)) Jak bede coś wiedzieć to na pewno się tu zamelduję :)) Też bardzo bym chciała poznać moich "przyszłych" sąsiadów :)) BARDZOOOO :) Czekam na odzew (pierwszy raz tu trafiłam...) Pozdrawiam-Dominika (&Wojtas). Odpowiedz Link Zgłoś
surikatkaa Re: Osiedle Klinek - Kosocice 11.10.06, 14:40 Zapomniałam :) Jeśli ktoś chce (a nie ma) to mogę przesłać na maila zdjęcia makiety klinka :)) ,których na targach zrobiłam ze 30 :) Zainteresowanych fotkami,moich przyszłych sąsiadów :)) prosze o info na maila...Pozdrawiam-D. Odpowiedz Link Zgłoś
aerobie Re: Osiedle Klinek - Kosocice 11.10.06, 19:36 Witamy, my bardzo prosimy o te fotki, poniewaz na targach nie bylismy, a z checia zerkniemy sobie na taka makiete. Mamy wykupione mieszkanie w budynku D. Zdjecia prosze wyslac na galeria@camomille.pl. czekamy z niecierpliwoscia i z gory dziekujemy za fotki - to dobry pomysl! serdecznie pozdrawiamy, czekajac na pozwolenie na budowe M&S Odpowiedz Link Zgłoś
surikatkaa Re: Osiedle Klinek - Kosocice 11.10.06, 20:47 Zdjęcia wysłane :) Dajcie znać czy w ogóle doszły. Pozdrawiamy D+W. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Surikatka Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.devs.futuro.pl 10.10.06, 14:40 aha...nie wiem,czy "wniosę" jakąś nowine, ale z rozmów przeprowadzonych kilka dni temu powiem,że obiecują...od połowy października ruszyć już z budową...Hmmm..nie wiem ile w tym prawdy, tym bardziej,że połowa miesiąca już prawie jest :)) Na ostatnich targach mieszkaniowych na Wiśle też tak ze mną rozmawiali...Ciekawa jestem ile w tym prawdy?!Aha i jeszcze jedno."Podobno" z racji tej,że powstanie to osiedle, ma się na bank rozwinąć sieć komunikacyjna, wiec podejrzewam,że autobs 107, kursujący raz na godzinę, to jeszcze tylko kwestia czasu...Czy jest tu ktoś z budynku B ???? :-))) Pozdrawiam ciepło- Dominika. Odpowiedz Link Zgłoś
kazelotek WAŻNE!!! Podpisywanie umowy notarialnie! 08.10.06, 12:15 UWAGA! Umowę z deweloperem powinniśmy zawrzeć w formie aktu notarialnego. Gdy deweloper nie wyraża na to zgody, znaczy, że ma coś do ukrycia. Forma umowy Umowę przedwstępną sprzedaży nieruchomości można zawrzeć zarówno w formie zwykłej pisemnej jak i w formie aktu notarialnego tak jak i właściwą umowę sprzedaży. Różnica sprowadza się do tego, że w przypadku nie wykonania umowy przedwstępnej w zwykłej formie pisemnej z przyczyn leżących po stronie kupującego sprzedający może bez wyznaczenia dodatkowego terminu od umowy odstąpić i jeżeli otrzymał zadatek może go zatrzymać, a jeżeli strony umowy określiły karę umowną może żądać jej wypłaty. Jeżeli natomiast do sprzedaży nie doszło z przyczyn leżących po stronie sprzedającego kupujący może żądać jeżeli wypłacił sprzedającemu zadatek kwoty dwukrotnie wyższej, a jeżeli strony umowy określiły karę umowną jej wypłaty. Natomiast gdy umowa zawarta jest w formie aktu notarialnego to gdy na przykład sprzedający uchyla się od zawarcia w wyznaczonym terminie umowy sprzedaży kupujący ma dodatkowo możliwość dochodzić przed sądem jej zawarcia, a prawomocne orzeczenie sądu zastąpi oświadczenie sprzedającego i dojdzie do zawarcia umowy sprzedaży. Umowa przedwstępna z deweloperem Podpisując umowę z deweloperem warto pamiętać, aby sprawdzić dokumenty firmy, a zwłaszcza aktualny wypis z Krajowego Rejestru Sądowego (KRS), zaświadczenia z urzędu skarbowego i ZUS o braku zaległości, księgę wieczystą nieruchomości i decyzję o pozwoleniu na budowę. Wzór umowy należy dokładnie przeczytać gdyż umowa przedwstępna sprzedaży z deweloperem może zawierać sformułowania, które od razu stawiają kupującego w gorszej pozycji, a deweloperowi umożliwiają nienależyte wykonanie inwestycji i zawyżeniem kosztów. Przede wszystkim więc zwrócić trzeba uwagę na : - dokładne określenie stron umowy, - szczegółowe określenie przedmiotu umowy (powierzchnia domu i działki, zapis, że deweloper w ramach inwestycji obowiązany jest zadbać o infrastrukturę, tj. drogi dojazdowe, oświetlenie, chodniki), - przejrzysty sposób wyliczenia ceny sprzedaży nie uzależniony np. od wzrostu cen materiałów budowlanych, zmiany powierzchni domu w trakcie budowy albo zmiany stóp procentowych, - dodatkowe warunki oddania budynku do użytku i przeniesienia własności lokalu na nabywcę, na przykład ustanowienie zarządu dla dewelopera, czy zainstalowanie monitoringu przez firmę wskazaną przez dewelopera, - harmonogram wpłat kolejnych rat (najlepiej jeżeli kolejne wpłaty uzależnione będą od postępu robót, tymczasem z reguły jest to konkretna data, co umożliwia deweloperowi prowadzenie inwestycji ze znacznym opóźnieniem i mimo to żądanie kolejnych wpłat). Umowę przedwstępną z deweloperem należałoby podpisywać zawsze w formie aktu notarialnego, mimo kosztów, jakie ona za sobą pociąga. Umowa ta ma wówczas postać umowy zobowiązującej do wybudowania domu oraz ustanowienia odrębnej własności lokalu i jego przeniesienia na nabywcę. Koszty notarialne jednak i tak będą mniejsze niż ewentualna strata, jeśli deweloper okaże się niesolidny. Na podstawie umowy przedwstępnej w zwykłej formie pisemnej można jedynie dochodzić odszkodowania za niedotrzymanie warunków umowy przez dewelopera. Nie można natomiast skutecznie domagać się wykonania umowy, czyli przeniesienia własności nawet jeżeli nabywca zapłacił całą cenę sprzedaży. Umowa w zwykłej formie pisemnej przede wszystkim jednak nie zabezpiecza interesów nabywcy na wypadek upadłości dewelopera. W przypadku upadłości klient mający podpisaną umowę w formie zwykłej pisemnej najczęściej traci wszystkie zainwestowane środki. Natomiast dopiero umowa w formie aktu notarialnego i wpis roszczenia z niej wynikającego do księgi wieczystej zabezpiecza w pewnym stopniu interesy klienta. Dzięki takiej formie umowy można domagać się przed sądem wykonania umowy, jeżeli deweloper się od tego uchyla. Na przykład firma ukończyła budowę, a nie chce z jakichś powodów podpisać z klientem umowy przenoszącej własność, wówczas klient może doprowadzić do jej zawarcia na drodze sądowej. Nowe prawo upadłościowe przewiduje również silniejszą ochronę wierzycieli zabezpieczonych rzeczowo. Takie zabezpieczenie daje wpis roszczenia do księgi wieczystej nieruchomości ale można je uzyskać tylko na podstawie umowy przedwstępnej sporządzonej w formie aktu notarialnego. Jeżeli deweloper nie zgadza się na podpisanie umowy przedwstępnej u notariusza powinien być to wyraźny sygnał dla nabywcy, że zamierza nie wykonać należycie inwestycji lub chce coś przed nim zataić. Fakt, że treść umowy miedzy deweloperem a klientem nie jest indywidualnie uzgadniana (jest w formie wzoru narzucana przez dewelopera) rodzi poważne konsekwencje prawne. Postanowienia umowy zawieranej z konsumentem, które nie zostały z nim uzgodnione indywidualnie, nie wiążą go, jeśli kształtują jego prawa i obowiązki w sposób sprzeczny z dobrymi obyczajami i rażąco naruszając jego interesy. Są to tzw. niedozwolone klauzule umowne. Nie dotyczy to jednak warunków określających główne świadczenia stron, jeżeli zostały one sformowane w sposób jednoznaczny. Warto jednak zauważyć, że takie klauzule umowne nie wygasają automatycznie, gdyż do stwierdzenia, że naruszają one prawo, potrzebny jest prawomocny wyrok Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów wydany w konkretnej sprawie. Zgodnie z kodeksem cywilnym w razie wątpliwości uważa się, że niedozwolonymi postanowieniami umownymi są te, które w szczególności : 1) wyłączają lub ograniczają odpowiedzialność względem konsumenta za szkody na osobie, 2) wyłączają lub istotnie ograniczają odpowiedzialność względem konsumenta za niewykonanie lub nienależyte wykonanie zobowiązania, 3) wyłączają lub istotnie ograniczają potrącenie wierzytelności konsumenta z wierzytelnością drugiej strony, 4) przewidują postanowienia, z którymi konsument nie miał możliwości zapoznać się przed zawarciem umowy, 5) zezwalają kontrahentowi konsumenta na przeniesienie praw i przekazanie obowiązków wynikających z umowy bez zgody konsumenta, 6) uzależniają zawarcie umowy od przyrzeczenia przez konsumenta zawierania w przyszłości dalszych umów podobnego rodzaju, 7) uzależniają zawarcie, treść lub wykonanie umowy od zawarcia innej umowy, nie mającej bezpośredniego związku z umową zawierającą oceniane postanowienie, 8) uzależniają spełnienie świadczenia od okoliczności zależnych tylko od woli kontrahenta konsumenta, 9) przyznają kontrahentowi konsumenta uprawnienia do dokonywania wiążącej interpretacji umowy, 10) uprawniają kontrahenta konsumenta do jednostronnej zmiany umowy bez ważnej przyczyny wskazanej w tej umowie, 11) przyznają tylko kontrahentowi konsumenta uprawnienie do stwierdzania zgodności świadczenia z umową, 12) wyłączają obowiązek zwrotu konsumentowi uiszczonej zapłaty za świadczenie nie spełnione w całości lub części, jeżeli konsument zrezygnuje z zawarcia umowy lub jej wykonania, 13) przewidują utratę prawa żądania zwrotu świadczenia konsumenta spełnionego wcześniej niż świadczenie kontrahenta, gdy strony wypowiadają, rozwiązują lub odstępują od umowy, 14) pozbawiają wyłącznie konsumenta uprawnienia do rozwiązania umowy, odstąpienia od niej lub jej wypowiedzenia, 15) zastrzegają dla kontrahenta konsumenta uprawnienie wypowiedzenia umowy zawartej na czas nieoznaczony, bez wskazania ważnych przyczyn i stosownego terminu wypowiedzenia, 16) nakładają wyłącznie na konsumenta obowiązek zapłaty ustalonej sumy na wypadek rezygnacji z zawarcia lub wykonania umowy, 17) nakładają na konsumenta, który nie wykonał zobowiązania lub odstąpił od umowy, obowiązek zapłaty rażąco wygórowanej kary umownej lub odstępnego, 18) stanowią, że umowa zawarta na czas oznaczony ulega przedłużeniu, o ile konsument, dla którego zastrzeżono rażąco krótki termin, nie złoży przeciwnego oświadczenia, 19) przewidują wyłącznie dla kontrahenta konsumenta jednostronne uprawnienie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: WAŻNE!!! Podpisywanie umowy notarialnie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.06, 17:00 Ale o co chodzi ? Przecież wszsytkie umowy realizacyjne mają być podpisywane u notariusza (tak zapewniał Dyrektor Biura Nieruchomości). Także większość punktów jakie wypisałeś ma być uwzględnione w umowie realizacyjnej... jesli ostatnio nie bylo aktualizacji na stronie osiedla to wisi tam nieaktualna umowa (nowa podobno jest dopracowywana u notariusza.) Najwazniejsze jest by dostali w koncu pozwolenie na budowe .... ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
kazelotek Re: WAŻNE!!! Podpisywanie umowy notarialnie! 08.10.06, 20:01 Panie "Gość" mnie nikt nie zapewniał odnośnie podpisanie Umowy Realizacyjnej u notariusza, wiec napisałem o tym jakby im umkneło. Tekst o podpisywaniu umów nie jest mojego autorstwa jest to skopiowany tekst kancelari prawniczej z Warszawy zajmującej się nieruchomościami. Jeśli chodzi o umowę nic mi nie wiadomo o zmianach o których piszesz ale jeśli to prawda to pasowało by żeby pojawiły sie wcześniej a nie w dniu podpisania umowy tak żeby UOKIK mógł się odnieść do nich lub prawnik. Jak mi się kiedys zdarzyło u mega naciągaczy wawel service z których zrezygnowałem z mieszkania po serii kłamst prezesa i licze na to że z klinkiem tak nie będzie. Ja tylko chce pomóc!!!!!!!! Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: WAŻNE!!! Podpisywanie umowy notarialnie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.06, 20:40 No właśnie dobrze by było by nowa umowa się pojawiła i by to nastąpiło w miarę szybko tak jak pozwolenie na budowe bo chyba to jest podstawowym naszym problemem :(( Odpowiedz Link Zgłoś
aerobie Re: WAŻNE!!! Podpisywanie umowy notarialnie! 09.10.06, 22:18 Witamy, bardzo dobrze, że na forum pojawiają się różne uwagi dotyczące Klinka. Zawsze to lepiej, jak parę osób zwraca na coś uwagę. Dzięki różnym opiniom i sugestią wszyscy stajemy się bardziej czujni i dobrze bo może nic nam nie umknie. My również mamy nadzieję, że nowa umowa ma wszystkie zmiany naniesione i będziemy podpisywać już coś bardziej sensownego. Jak na razie, to czekamy nadal na pozwolenie. Jeżeli ktoś będzie coś więcej wiedział na temat pozwolenia lub innych spraw, to proszę piszcie. Zaglądamy tu często. Bo człowiek już nie wie, co ma robić. Brak pozwolenia na budowę niestety oddala termin oddania nam mieszkań. pozdrawiamy wszystkich z Osiedla Klinek, ktorego jeszcze nie ma M&S Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Osiedleklinek.prv.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.06, 20:27 dla ułatwienia: www.osiedleklinek.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kazelotek Pozwolenie na budowę 13.10.06, 18:27 Witam, dzis miałem przyjemnośc rozmawiać osobiście z Prezesem CBON i poinformował iż w przyszłym tygodniu prawdopodobinie będzie pozwolenie na budowę dla budynku A i ten budynek będzie budowany na początku, gdyż już przyszły wszystkie potrzebne papiery z wydziału komunikacji itp. CBON rozdzieliło pozwolenie na każdy obiekt osobno dzieki temu szybciej będą mogli ruszyć z pracami mam nadzieje ze mówił szczerze bo ja będe mieszkał w BUDYNKU A! Pozdro sąsiedzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kots Re: Pozwolenie na budowę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.06, 20:37 Heh no ciekawe rzeczy opowiadasz :) Tez rozmawiałem i się dowiedziałem że ostatnia zwrotka z wydzialu chyba komunikacji dotarla i w ciagu 7 dni bedzie pozwolenie na budowe + 14 dni na uprawomocnienie się pozwolenia. Całe zamieszanie z pozwoleniem było spowodowane zmianą dojazdu (w szczególnosci do bloku A). Wydaje mi się że ktoś kogoś buja albo nas bujają wszystkich. W szczególności wydaje mi się że bez sensu jest "pozwolenie na budowę bloku A" gdy starano się o pozwolenie na budowę osiedla (kłopot był z komunikacją na osiedlu a nie z samymi blokami) Zastanawiające jest też to że co chwilę zmieniają się "wolne" mieszkania (raz ich przybywa raz ubywa) ktoś wie co się dzieje ? I czy są osoby mające zapis w umowie że ceny mają gwarantowane do 15.10.2006 !!!! ?! Odpowiedz Link Zgłoś
surikatkaa Re: Pozwolenie na budowę 14.10.06, 00:21 Hmmmmmmmm......ja mam na umowie, że ceny są gwarantowane przy podp. do 15.11.2006 !?!?!?!?! ni do 15.10 ?! Nic już z tego pomalu nie rozumiem...Co do pojawiających się i znikających wolnych mieszkań, to wiem,że "ponoć" na bank zostały tylko 4y, a na stronie klinka widnieje więcej.A to stąd ,że strona nie jest aktualizowana na bieżąco z dnia na dzięń, dlatego tak się dziwnie zmienia.Tak mi powiedzieli...Co do powzolenia też wydaje mi sie bez sensu,żeby zaczynali tylko od bloku A, bo mnie z kolei mówili ze ruszą jednocześnie.Każdemu co innego w takim razei mówia... :(( Bez sensu.O terminie to już nawet nie wspomnę co mówili, bo i tak każdy wie co innego :) W każdym razie trzymamy kciuki za szybki ruch z ich strony!!!!!!!!!!!Piszcie jak bedziecie coś na bieżaco wiedzieć!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
surikatkaa Re: Pozwolenie na budowę 14.10.06, 00:25 Aha....co do daty gwarancji niezmienności ceny, to na stronie Klinka , sa dwie...jedna mówi ze do 15.10.2006, druga pod tabelą mieszkań ze do 15.11.2006 ?! Nic tylko pogratulować komuś kto administruje stroną i wprowadza dane...No comment. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Pozwolenie na budowę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.06, 11:06 a mi mowili ze mieszkania oznaczone jako wolne są wolne i strona jest na bieżąco aktualizowana :) Nie wrozy to dobrze :(( Odpowiedz Link Zgłoś
aerobie Re: Pozwolenie na budowę 14.10.06, 14:26 Ha! ale informacji się pojawiło. Szkoda, że wszystkie takie jakby z różnych bajek. My już do biura nie dzwonimy, bo nie wiadomo, o co pytać. Dzwoniliśmy nie raz i dawno słyszeliśmy, że pozwolenie będzie lada dzień. Jak na razie pozwolenia nie widać. Sprawa pozwolenia tylko na jeden budynek A jest dla nas bardzo dziwna i nie wróży nic dobrego. Albo dostaje się na wszystko albo wcale. To mi się wydaje, że jest na jakiś warunkowych papierach. Sami nie wiemy... To już nie chodzi o to, że nasze mieszkanie jest w D tylko coś nam tu nie pasuje. Za dużo różnych informacji się słyszy. Może za mało robimy, żeby dostać sensowne informacje. Może trzeba się spotkać w większej grupie i pójść razem do biura. Proszę piszcie, co na ten temat sądzicie. Wiem, że tak się robi, że zbiera się grupa i idzie do Inwestora na rozmowę. Same telefony, jak widać nic nie dają!!! Bardzo prosimy dajcie znać, czy to nie jest jakiś pomysł. Za chwile będzie zima i słabo to widzimy, że ruszy budowa. Odnośnie strony Klinka, to rzeczywiście jest słabo aktualizowana. Wydaje nam się, że wszyscy mamy masę pytań i takie wyjście w grupie do firmy jest chyba konieczne. I dlaczego nikt nie dostał pisemnej informacji o przyczenie nie otrzymania pozwolenia na budowe, które miało być w sierpniu, a my nawet słyszeliśmy, że będzie w lipcu. Kupiliśmy mieszkanie w maju i widzimy, jak wszystko się zmienia w niezbyt dobrych kolorach. Czekamy na odpowiedź od wszystkich, którzy mają ten sam problem, co my... pozdrawiamy M&S Odpowiedz Link Zgłoś
aerobie Re: Pozwolenie na budowę 14.10.06, 14:33 I jeszcze jedna rzecz, jeżeli pozwolenie ma być rozdzielone na 1 budynek, to może to świadczyć o tym, że pozwolenie jest warunkowe. Budowa jest mała i rozdzielanie jej na jeszcze mniejsze części wygląda na to, że coś jest nie tak i warunkowo dostaje tylko jeden budynek. A może pozostałe budynki wcale nie powstaną... Może okazało się, że plan zagospodarowania, tej jednak nie dużej przestrzeni nie pozwala na takie osiedle. W końcu to jest "poza miastem". Nas to bardzo martwi i tak jak pisalismy wczesniej proponujemy spotkać się w większej grupie i wybrać razem do biura. Dlaczego każdy z nas ma słyszeć co innego..??? M&S Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mr.C Nowe forum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.06, 17:19 Witam sąsiadów, załozylem troche bardziej rozbudowane forum co pozwoli nam na łatwieszą komunikację. Mam nadizeje ze Wam się spodoba... www.osiedleklinek.yoyo.pl Odpowiedz Link Zgłoś
aerobie Re: Nowe forum 18.10.06, 10:20 Witamy, to bardzo dobry pomysł z tym forum! Już się tam zarejestrowaliśmy! Zapraszamy wszystkich do korzystania z tego pierwszego już fizycznie namacalnego (nie tak jak nasz Klinek) miejsca. adres: www.osiedleklinek.yoyo.pl pozdrawiamy M i S Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Nowe forum IP: *.devs.futuro.pl 18.10.06, 16:28 :(((( strona www.osiedleklinek.yoyo.pl nie otwiera sie wogóle, wywala ze nie ma takiej strony :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Nowe forum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.06, 17:06 :((( nie wiem dlaczego... Jesli masz nadal takie problemy to napisz do mnie : dziobakus (malp) poczta.fm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Nowe forum IP: *.devs.futuro.pl 18.10.06, 18:48 juz działa :) dzięki za odp :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abracad Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: 62.29.131.* 19.10.06, 11:39 dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73499,3690397.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Osiedle Klinek - Kosocice IP: *.devs.futuro.pl 19.10.06, 13:46 Już znamy ten link.Zapraszamy wszystkich zainteresowanych Klinkiem na naszą nową stronę na której jesteśmy www.osiedleklinek.yoyo.pl :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazelot Osiedle Klinek - Kosocice Nowe Forum IP: *.autocom.pl 08.11.06, 07:14 Zapraszamy wszystkich zainteresowanych na strone www.osiedleklinek.yoyo.pl/ gdzie znjadziecie wszystko co zwiazane z inwestycją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Re: Osiedle Klinek - Kosocice Nowe Forum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 16:30 Polecam!!! www.osiedleklinek.yoyo.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Osiedle Klinek - Kosocice Nowe Forum IP: 62.29.158.* 01.04.07, 21:14 www.klinek.pl Odpowiedz Link Zgłoś