Gość: tinkar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 03:27 nareszcie o ludziach normalnie. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bombel_krk Świetne! IP: *.chello.pl 19.05.06, 22:22 Bardzo ciekawy artykuł, dlaczego tylko w serwisie regionalnym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. wrzuccie link na glowna strone gazety np.po lewej IP: *.chello.pl 20.05.06, 09:27 dobry artykul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryk Prac.socja.to praca trudna - ale ................ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 09:28 To nie jest cała prawda. Typowy propagandowy bubel. Oczywiście są pracownicy socjalni MOPS, którzy starają się wypełniać swoje obowiązki po ludzku. Chętnie udostępnię dokumenty o dwu socjalnych zboczeńcach. Niestety Prokuratura Rejonowa Kraków - Podgórze sprawę ukręciła. Natomiast ofiara tych zboczeńców jest represjonowana a ostatnio nawet była tymczasowo zatrzymana bo taką zachciankę miała Pani Prokurator Ryzy z Prokuratury Kraków - Podgórze. Natomiast wymienieni jak ich przełożeni nigdy nie zostali ukarani. MOPS jest potrzebny. Ja przez wiele lat byłem kuratorem sądowym i poznałem wiele tajnik tej działalności oraz naciski pewnych sędzin jak ma być ustawiony wywiad oraz, a nawet jakie ma się przynieść .. co ewentualnie od strony mam im przynieść ( co najmniej jedna osoba teraz jest w zatrudniona w Wojewódz. Wym. Sprawiedliwości. Niestety anormalne zarządzenia o wysokości dochodów. Brak faktycznie możliwości pomocy dla tych co wpadli w tzw. dołek finansowy, represjonowanych dla mężów bitych przez żony działaczki religijne i jej synów. Natomiast jak ktoś jest alkoholikiem lub alkoholiczką, ćpunem i oszustka wmawiająca jaka nieszczęśliwa to pieniądze mogą dostać bo takie prawo. Niestety brak nadzoru i kontroli finansowej MOPS powoduje, że pieniądze są nie zawsze mądrze wydatkowane. Natomiast przy okazji nowych wyborów do samorządu jak najszybciej winny zniknąć postacie z tzw. awansu przemian społecznych. W szczególności jedna na wysokim stanowisku z d. Przewozu - Rybitw. Wyjaśnione też powinno być dlaczego pracownicy MOPS nie są szkoleni z aktualnych przepisów tak prawnych jak finansowych np. sprawa PIT 5. Zbędna bez zasadna biurokracja i wkraczanie w prawa policji skarbowej, policji i innych urzędów. Strona zazwyczaj jest pozbawiana wglądu do dokumentacji. Nie otrzymuje też kopi z tzw. wywiadów środowiskowych co jest nie zgodne z Unijnym Prawem. Ja chętnie udostępnię dokumenty kompromitujące. Nie zawsze ten na najniższym szczeblu pracownik socjalny ma możliwość pomocy stronie. Tu niestety są tez winne Rady Dzielnic . Gdzie nie zawsze wybrani w sposób logiczny Radni interesują się biednymi mieszkańcami. A już współpraca koła rencistów i MOPS to poza pseudo imprezami MOPS brak. Imprezy te to tzw. wigilie np. w Magistracie czy Wielkanocne spotkania. Odpowiedz Link Zgłoś
joemama Re: Detektywi z pomocy społecznej - reportaż Małg 20.05.06, 12:26 Pół roku pracowałem w MOPSie i wiem, że trzeba być wyjątkowym człowiekiem, żeby móc być pracownikiem socjalnym. Zwykłemu śmiertelnikowi nie starczyłoby cierpliwości po dniu pracy. Pozdro dla wszystkich pracowników ! To złoci ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek 27 Re: Detektywi z pomocy społecznej - reportaż Małg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 14:15 Miałem inne wyobrażenie o pracy w opiece społecznej.Podziwiam tych ludzi i za zadne pieniądze nie wykonywałbym tego zawodu POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gosc126 Re: Detektywi z pomocy społecznej - reportaż Małg 20.05.06, 17:30 Może gdzieś tacy są ale gdzie?Pieniądze dostaje prawie tylko patologia na gorzałe.Oni potrafią wymusic na "zastraszonych paniach opiekunkach"wszystko.Jak pójdzie człowiek w naprawdę trudnej sytuacji to musi naprzynosic tyle różnych papierków znieśc tyle upokorzen,ze czasem ma wszystkiego dośc.Dziecko z ubogiej rodziny niema szans wyjechac na kolonie z opieki,dzieci patologi zawsze,a w tym czasie rodzice dostają kasę na picie.To jest prawdziwa opieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prac.soc. Re: Detektywi z pomocy społecznej - reportaż Małg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 19:13 przepracowałes choc tydzien w pomocy społecznej? zakladam ze nie, bo piszesz wierutne bzdury. Pracownicy socjalni ternowi mają naprawde ciężką prace... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannabeata Re: Detektywi z pomocy społecznej - reportaż Małg IP: *.volta.net.pl 20.05.06, 19:27 pani Małgorzato - dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
gosc126 Re: Detektywi z pomocy społecznej - reportaż Małg 20.05.06, 20:29 A co ma "piernik do wiatraka" Społeczne pieniądze w dużej mierze są marnowane.Lepiej niech opieka wydaje talony do monopolowego,będzie prościej.Pieniądze wrócą do budzetu nie zarobią meliny.Nie twierdzę,że wszędzie pracownicy opieki tak pracują .Ale niestety mam takie przykłady obok w blokach nie jeden lecz kilka.Mimo interwencji wszystko po staremu.Uprzejmie służę adresami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nietutejsza Re: Detektywi z pomocy społecznej - reportaż Małg IP: *.83-142-152-30.Padniewskiego.betanet.pl 20.05.06, 22:04 ..byłam w sytuacji bez wyjścia, bez pracy /żyłam z jałmużny dla bezrobotnych i zaliczki alimentacyjnej/, bez mozliwości dodatkowego zarobku, z długami za mieszkanie i malutkim dzieckiem. Mój pech to to, że jestem niepijąca, niekradnąca, niepatologiczna i na dokładke próbuje wychowywać samotnie dziecko. W MOPSie nie mogłam liczyc na pomoc bo miałam o ok.30 pln za dużo /zaliczono mi do dochodów odprawę z pracy sprzed 11 miesięcy, nie zastanawiając sie z czego zyłam przez ten czas/. Z zazdroscia patrzylam na sąsiadów ktorzy pracując na zachodzie otrzymywali wszelaką pomoc z MOPSu bo oficjalnie byli bezrobotni.... Cos tu nie gra....Ale co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryk Detektywi z pomocy społecznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 08:03 Nietutejsza ma racje. Przykład zul. AK w Krakowie. Bogaci małzonkowie dostaja dość wysokie zapomogi. Co jakis czas nowy samochód. Co najmniej raz na kwartał tzw. sanatorium. Ona maluje byle jak i naciaga naiwnych na usługi. Sredni dochód ok. 2 tys zł. I nkt nie interesuje. Nie laci ZUS, podatki. A ilu takich. MOS sprawdza , czy ktos nie mposiada tel. lub tel kom. Natomiast palacze miesiwecznie wydają ok. 70 i więcej na papierosy. Na os. Na Kozlówce zaraz widac kiedy była wypłata zapóg bo ochlaptusy pokotem i monopolka ma wówczas dobre dni. Kolejny przykład znanej z matginesu kobuiety, która dostaje pomoc z MOPS koscioła i innych. Zaraz to zamienia na alkoholo. A potem do przechodniów daj 20,50 groszy.W przejsciu podziemnym koło koscioła Matki Boskiej Dobrej Rady w Prokocimi stale siedzi stary brudny ochlaptu i udaje biednego. Co utarguje to kumple jego na alkohol... .Oczywiscie znam kilka nowych osób z MOPS, które staraja się cos znmieniać. Niestety jeżeli nie zostanie zmieniona góra MOPS i spradzone ich majatki nic się nie zmieni. A Prokuratura i Sądy zamiast scigać. defradantów, zboczeńców, psychopatki ściaga poszkodowanych przykład Rejonówki z Krakowskiego Podgórza. A Gazeta Wyborczy jakoś nie kwapi sie pisać o poszkodowanych i represjonowanyc z tego tytułu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga Re: Detektywi z pomocy społecznej IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.06, 14:40 Jeżeli znacie państwo tych nieuczciwych, naciągających, to zawsze podajcie ich dane do ośrodków pomocy społecznej, ograniczymy w ten sposób naciągaczy. Pracownicy ośrodków pomocy nie mają takich możliwości jak organy ścigania i niekiedy nie są w stanie sami wykryć oszustwa, nawet policja wielokrotnie od kogoś dowiaduje się o oszustwach. Cóż, pracownicy ops, nie założą podsłuchów w domach, nie mają możliwości jeździć za klientem celem sprawdzenia czy aby nie pracuje ale Wasze podpowiedzi pozwolą na sprawdzenie tych faktów. Zdarza się, że ktoś nie dostaje pomocy lub dostaje niewiele ale kryterium dochodowe na osobę samotną wynosi 461,00 zł. a kryterium na osobę w rodzinie 316,00zł. i w pierwszej kolejności pomaga się tym, którzy mieszczą się poniżej kryterium, pomoc uzależniona jest też od możliwości finansowych ośrodków. Fakt, że pomaga się rodzinom patologicznym, osobom nadużywającym alkoholu ale zdarzały się przypadki, że ci ludzie jak niedostali pomocy to wyłudzali, okradali domy prywatne, sklepy lub napadali na przechodniów tłumacząc się gdy zostali złapani tym , że nie dostali nic z ops i nie mieli co jeść. Co wybrać jak z tym walczyć? Władze ograniczają palenie w restauracjach, na ulicach a może by tak postąpić w stosunku do innych nałogów. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc126 Re: Detektywi z pomocy społecznej 21.05.06, 15:22 Droga Kingo przestań pisac bzdury jak nieznasz spraw!Za kradzieże i rozboje- nagroda!Zgłaszanie nawet do przełożonych nic nie daje.Sam telefonicznie zgłosiłem fakt przepijania pieniędzy z opieki.Dzieci błąkały się w nocy.Rano pani z opieki doniosła,że dzwoniłem.Ale była zadyma.Tak trudna poznac osobę po przepitej nocy?Nie trzeba podsłuchu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: Detektywi z pomocy społecznej - reportaż Małg IP: *.toya.net.pl 22.05.06, 19:26 Powiedzmy sobie jasno i wyraźnie. W Polsce nie ma OPIEKI jest POMOC społeczna!! Nauczmy się wreszcie odróżniać od siebie dwa te pojęcia. Prawda jest taka, ze to bardzo odpowierdzialna praca, ale na pewno prac socjalny nie może brac całej odpowiedzialności za los klienta!!! To trudny zawód o niskim prestiżu społecznym. Bo kto ten prestiz ma kształtować? Margines społeczny? Jest to profesja i w pomocy społecznej muszą pracować specjaliści. A nieuzasadniona nagonka medialna ( reportaże TVN) to jakiś tani chwyt. Tylko pracownik wie jaki to ciężki zawód za marne pieniądze niestety. Doceńmy to wreszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc126 Re: Detektywi z pomocy społecznej - reportaż Małg 22.05.06, 19:55 Jak taki trudny to niech idzie zamiatac.Żadna nagonka. Ludzi diabli biorą jak widzą marnotrawienie naszych pieniędzy,gdy na wszystko inne brak, opieka zamiast pomagac naprawdę potrzebującym, stwarza komfort picia patologi.Zamiast pisac wywiady w biurze,częściej sprawdzac i dokładniej rodziny żyjące z opieki.Słózę faktami i adresami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uśmiechnijmy się Re: Detektywi z pomocy społecznej - reportaż Małg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 20:38 Ciesze się że są ludzie tacy jak w tym artykule w karzdym z nich można zauważyć coś pozytywnego. Choć każdy z nich jest inny i ma inne techniki i warsztat pracy. Czemu nie dodajemy otuchy i nie wspieramy ludzi POZYTYWNYCH. A to jak wiele dobrych żeczy robią wiedzą to tylko ich klijenci. Nie upominają się natarczywie o swoje ("wysokość pensji ") jak lekarze. A tych widziałem w akcji podczas strajków ....odsyłali osoby starsze z pod gabinetu choć ci czekali na wizyte miesiąc, dwa.... (na marginesie choć uważam że lekarze powinni zarabiać 6Xwięcej to nie widziałem biednego lekarza, a pracownika socjalnego z niewydolnością kredytową niestety tak.) Pozdrawiam życzliwych Odpowiedz Link Zgłoś
gosc126 Re: Detektywi z pomocy społecznej - reportaż Małg 22.05.06, 20:51 Kochani niektórzy pracownicy socjalni-rozdajcie alkoholikom nasze pieniadze im są najbardziej potrzebne.Ludzi do których ta pomoc powinna trafic ,odsyłajcie z kwitkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P, Re: Detektywi z pomocy społecznej - reportaż Małg IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 21:52 Niejeden człowiek cokolwiek żle komentował a zdanie zmienił jak tam popracował. Kąt widzenia zależy od punktu siedzenia " Jakieś kontrole i ustawy tam mają i na własnym widzimisię chyba się nieopierają. Każdy, kto nie wie na czym rzecz stoi to dużo gada, radzi, obiecuje, krytykuje a jak dorwie się krytykowanej przez siebie posadki to wówczas w niewielu przypadkach da się zauważyć poprawę, w wielu pogorszenie. Mniej krytykować, więcej radzić ale mądrze. Odpowiedz Link Zgłoś
lumpik1 Re: Detektywi z pomocy społecznej - reportaż Małg 23.05.06, 13:46 Zapraszam wszystkich niedowiarków w dzień wypłat zasiłków z opoieki na oś. Złotej Jesieni 11A.Napewno zmienicie zdanie o pracy ośrodka opieki.Potrzebna pilna kontrol z ul Józefińskiej.Telewizja nie klamie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sami Re: Detektywi z pomocy społecznej - reportaż Małg IP: *.broker.com.pl 23.05.06, 17:29 wzruszyłam sie trochę bo ten repertaż to własnie cała prawda o pracownikach socjalnych. Sama nim jestem i muszę przyznać, że wlaśnie ta odpowiedzialność za innych jest najwiekszym stresem....ciągle sie mysli czy nasz podopieczny ma co jeść, czy nie zamarźnie itd.jest to niezwykle stresująca praca. I boli to jak slyszy się, ze pracownicy socjalni to nic nie umieją i nic nie robią a przeciez często lata się nawet po godzinach, wypełnia sie te multum druków, pamieta sie o wszystkich terminach, wysłuchuje sie rożnych ludzkich dramatów.... i trzeba miec dla wszystkich otwarte serce- a pracuje się z różnymi osobami ( nikoniecznie przyjemnymi). Podoba mi się ten artykul bo przedstwia pracownika socjalnego od tej lepszej strony- a nie jak media -często lubią robic sensacje-i jak cos się tylko niedobrego wydarzy to zawsze wina Pomocy Społecznej-nierozumiem tego... Odpowiedz Link Zgłoś
lumpik1 Re: Detektywi z pomocy społecznej - reportaż Małg 23.05.06, 18:54 Po godzinach pijesz z "matkami polkami"ze Złotej Jesieni? Odpowiedz Link Zgłoś