Dodaj do ulubionych

Pięć lat więzienia za list do USA

IP: *.fut-core.lama.pl 25.05.06, 00:14
w prawie karnym jest cos takiego jak nieswiadomosc bezprawnosci czynu...tzn
jezeli sprawca nie ma swiadomosci ze jego czyn jest bezprawny,sprzeczny z
jakas norma to wtedy sad owszem orzeka o bezprawnosci ale nie orzeka
winy....odstepuje od tego gdyz czyn nie jest zawniony...dziwne ze prokurator
o tym nie wie:)
Obserwuj wątek
    • annamarta8 Re: Pięć lat więzienia za list do USA 25.05.06, 00:36
      - szczerze zal mi tej pani! Zycze jej szybkiego wyjscia z tych klopotow.
      • darr.darek w socjaliźmie urzędnik ma prawo zajrzeć w zęby ... 25.05.06, 13:03
        ... i nie tylko, a obowiązkiem socjalistycznego niewolnika jest zrobić to co
        towarzysz urzędnik każe.
        Ciekawe co się dzieje, gdy ktoś chce wywieźć swojego 60-letniego małżonka ? W
        komunie było jasne - uciekinier, do mamra za próbę ucieczki. A teraz ?
        • zigzaur Re: w socjaliźmie urzędnik ma prawo zajrzeć w zęb 25.05.06, 13:33
          A pamiętasz film Stanisława Barei "Miś" i scenę ważenia na lotnisku?
          • darr.darek każdy kg obywatela z wyższym wykształceniem ... 25.05.06, 13:46
            zigzaur napisał:
            > A pamiętasz film Stanisława Barei "Miś" i scenę ważenia na lotnisku?

... szczególnym dobrem narodu.
            • promohomo każdy kg starej makulatury raczej... 25.05.06, 17:56
              dziwny to naród, co tak uwielbia i chroni nikomu niepotrzebne szpargały...
              • Gość: eptesicus trochę przesadzasz IP: *.chello.pl 25.05.06, 19:29
                to co spotkało tę panią, to rzeczywiście kwintesencja idiotyzmu urzędniczego, a
                urzędasów którzy do tego doprowadzili powinno się psami poszuć. Ale
                rzeczywiście wartościowe dokumenty historyczne trzeba chronić przed wywozem,
                stratą, zaginięciem. To nasze dziedzictwo, są to rzeczy cenne dla nauki, po
                prostu ciekawe i fajne, pomijajac prosty fakt, ze na aukcjach niektore osiagaja
                zawrotne ceny :-)

> dziwny to naród, co tak uwielbia i chroni nikomu niepotrzebne szpargały

biedny narod ktory NIE CHRONI swojego dziedzictwa. Dobry przyklad - Europa dba
                o kazdy kamien, kazda rzezbe, kazdy stary mur, miecz, garnek, kosciol i obraz.
                Nasze miasta to ZYWA HISTORIA, chodzi sie po tym z przyjemnoscia i zarabia na
                tym grube miliony euro. Cywilizacja chinska jest rownie stara jak nasza, ich
                miasta powinny tez byc pelne cudnych starych budowli i artefaktow. Ale w duzym
                stopniu juz nie są, jest tego coraz mniej, caly duch starych Chin znika w
                zastraszajacym tempie. Blokowiska, fabryki, wszystko brzydkie ze az strach, co
                gorsza wzorowane idiotycznie na Europie. Najpierw skopiowali sobie najglupszy
                europejski pomysl - komunizm - ktory zniszczyl polowe chinskiego dziedzictwa, a
                teraz druga polowa jest dobijana przez totalitarne, choc juz kapitalistyczne,
                panstwo. Niebawem nie beda mieli niczego, poza syfem, smieciami i blokowiskami,
                a zapotrzebowanie na ich tanie swetry kiedys sie skonczy. Klamliwe slowa
                europejskich szowinistow, twierdzacych ze jedyna cywilizacja/kultura/historia
                byla w Europie, wnet sie spelni - bo np. Chinczycy wymażą z powierzchni ziemi
                wszelki slad po tym ze maja historie rownie stara, a materialna kulture -
                rownie bogata i ROZNORODNA. Turysci juz tam nie przyjada, bo odbudowane, czesto
                z betonu, atrapy nikogo nie beda interesowac.

ale to tak na marginesie - nie twierdze ze trzeba wsadzac ludzi do wiezienia za
                wysylanie starych rachunkow od kominiarza :-)) Smierc glupim urzedasom
                • sh3yt3n Prawo... 25.05.06, 23:43
                  A przyszło żyć nam w kraju prawa i sprawiedliwości. I głupoty urzedników.
                  Dziedzictwo narodowe trzeba chronić - rzeczy ważne. Bo co jeśli będę chciał
                  wywieźć kamień z pola - on jest duuużo starszy niż 50-parę lat. A wiadomo - może
                  to kamień z Jeleniej... tfu ... z Jasnej Góry ;)
                  • Gość: errektor Re: Prawo... IP: *.intermedia.com.pl 26.05.06, 01:48
                    Ważne że Ociec dEREKTOR jest niewinny.Najpierw wyłudził,a potem przepitolił uj wie gdzie "pare" milionów,ale ważne że były to niczyje miliony,a ON chciał przeca dobrze itp itd
                    Od kilku miesięcy mam wrażenie że ktoś chce ze mnie zrobić debila...
                  • Gość: errektor Re: Prawo Kaduka IP: *.intermedia.com.pl 26.05.06, 01:49
                    Ważne że Ociec dEREKTOR jest niewinny.Najpierw wyłudził,a potem przepitolił uj wie gdzie "pare" milionów,ale ważne że były to niczyje miliony,a ON chciał przeca dobrze itp itd
                    Od kilku miesięcy mam wrażenie że ktoś chce ze mnie zrobić debila...
                • Gość: Gość Re: trochę przesadzasz IP: 212.87.2.* 26.05.06, 18:45
                  Wiesz, jednak cywilizacja chińska jest o kilka razy starsza niż nasza.
                  Drobiazg, ale warto o to zadbać, by nie rozpowszechniać nieprawdziwych
                  informacji.
                  • eptesicus to zależy co masz na myśli pisząc "nasza" 28.05.06, 14:43
                    > Wiesz, jednak cywilizacja chińska jest o kilka razy starsza niż nasza.
                    > Drobiazg, ale warto o to zadbać, by nie rozpowszechniać nieprawdziwych
                    > informacji.

jeśli mówimy o cywilizacji europejskiej to powiedzmy na styk - Kreta jest moze
                    troche mlodsza niz Chiny epoki Shang. Jesli o "cywilizacji Zachodu" a wiec
                    czyms czego korzenie tkwia w Mezopotamii i Lewancie (stamtad pochodzi polowa
                    naszych korzeni, w tym obecnie dominujaca religia) to obie cywilizacje sa w tym
                    samym wieku
          • Gość: swistak336 Nie stanowi przestępstwa czyn zabroniony, którego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 17:26
            ...SPOŁECZNA SZKODLIWOŚĆ JEST ZNIKOMA. (art. 1par.1 Kodeksu Karnego). Wyśmiewajcie się nadal ze społecznej szkodliwości czynu! Ale jest ona ostatnią furtką, by eliminować karalność czynów zabronionych przez idiotów sejmowych, które w oczywisty sposób nie stanowią kryminalnego bezprawia!
        • Gość: Miś Prokurator poprawia sobie statystyki IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 25.05.06, 13:36
          Dybus napisał:
          > w prawie karnym jest cos takiego jak nieswiadomosc bezprawnosci czynu...tzn
          > jezeli sprawca nie ma swiadomosci ze jego czyn jest bezprawny,sprzeczny z
          > jakas norma to wtedy sad owszem orzeka o bezprawnosci ale nie orzeka
          > winy....odstepuje od tego gdyz czyn nie jest zawniony...dziwne ze prokurator
          > o tym nie wie

Jest nadzieja, ze sad przychyli sie do Twojej opinii i nie wsadzi biednej
          kobiety do wiezienia. Gdyby chciala popelnic przestepstwo to by nie pisala
          adresu zwrotnego na kopercie i nikt by nie mogl pociagnac ja do
          odpowiedzialnosci.

A prokurator chce miec wiecej skazanych przestepcow, a latwiej jest mu scigac
          nic nie podejrzeajacych niewinnych ludzi niz zlodziei lub bandytow, ktorzy
          ukrywaja sie i nie daja sie tak latwo zlapac.
          • Gość: Lucusia Re: Prokurator poprawia sobie statystyki IP: 212.244.186.* 25.05.06, 15:50
            To mnie powinni Niemcy, Francuzi, Anglicy i Szwajcarzy łącznie wsadzić na dożywocie, bo notorycznie grzebie na pchlich targach i kupuje starocie poczym przywoże je do domu w Polsce. Toż ja jestem przemytniczką.
            • Gość: el_fuego Re: Prokurator poprawia sobie statystyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 12:46
              Do Polski wolno ;)
          • ania.krakow Re: Prokurator poprawia sobie statystyki 25.05.06, 16:38
            > A prokurator chce miec wiecej skazanych przestepcow, a latwiej jest mu scigac
            > nic nie podejrzeajacych niewinnych ludzi niz zlodziei lub bandytow, ktorzy
            > ukrywaja sie i nie daja sie tak latwo zlapac.

Prokurator wszczął sprawę, bo gdy zostawnie urzędowo poinformowany o jakimś wykroczeniu, przestepstwie musi wszcząć sprawę. Taki jego obowiązek nawet jak nie zgadza się z zasadnością prawa.
            • Gość: łagodna zenobia Re: Prokurator poprawia sobie statystyki IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 25.05.06, 16:50
              Tu akurat jest mowa o przestępstwie a nie wykroczeniu. Poza tym masz oczywiście
              rację.
          • Gość: łagodna zenobia Re: Prokurator poprawia sobie statystyki IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 25.05.06, 16:51
            Żeby się sąd przychylił, sprawa musi w ogóle do sądu trafić, co jest raczej
            wątpliwe. Nie dawaj się tak manipulować.
            • critto Re: Prokurator poprawia sobie statystyki 26.05.06, 00:01
              miejmy nadzieje, ze masz racje.
              Ale i tak bez libertarianizmu nie bedzie w Polsce dobrze
        • Gość: Hans Klos W kapitalizmie urzędnik ma prawo zajrzeć w dupe IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.05.06, 17:58
          ... i nie tylko, a obowiazkiem kapitalistycznego niewolnika jest zrobic to co
          kaza posiadacze pieniadza, lizacy rowek kosciolowi i ukrainskie pomioty jak
          Giertych.

"Moje pokolenie juz wybralo"
        • Gość: Miś Re: w socjaliźmie urzędnik ma prawo zajrzeć w zęb IP: 81.210.48.* 25.05.06, 18:09
          prawieś dareczku idiotą, prawie, więc nie wiesz w to co ci teraz do główki
          sr...ją, oni chcą się umocnić i pokazać jacy to są "lyberalni", a to ta sama
          swołocz urzędnicza.
        • polonus3 zapytanie do biura prawnego Episkopatu Polski 26.05.06, 04:59
          Moj znajomy ma lat 60 (slownie: szescdziesiat)i nigdy nie byl zonaty. Jest on
          wierzacym i praktykujacym katolikiem. Obecnie chce zawrzec zwiazek malzenski
          w USA rowniez z wierzaca i praktykujaca katoliczka. Wg. prawa kanonicznego
          musi przedlozyc i zostawic na wiecznosc w parafii oblubienicy swoje ORYGINALNE
          SWIADECTWO CHRZTU SWIETEGO wydane 60 lat temu. Jezeli tego nie zrobi to slubu
          nie bedzie. Co robic by byc w zgodzie z glupawym polskim prawem, glupawymi
          celnikami i takimi samymi prokuratorami.
          Z niecierpliwoscia oczekuje ja i moj znajomy odpowiedzi od biura prawnego
          EPISKOPATU POLSKI. Bog zaplac!
          • Gość: q Re: zapytanie do biura prawnego Episkopatu Polsk IP: *.oc.oc.cox.net 26.05.06, 06:02
            W U S A pie.. sie katolicyzm i wszystkie inne religijki TU SIE PRACUJE I
            ZARABIA to nie EUN KACZY-LAND do PRACY po AMERYKANSKU . Do obaczyska
            polaczkowe PYSKA . Tadzio Dawidowicz RED-NECK z Tekxasu.
      • lodyowocowe2 Re: Pięć lat więzienia za list do USA 25.05.06, 14:23
        Dziwne, ze takie rzeczy dzieja sie tylko w Krakowie. Czy pracują w tamtejszych
        sądach rzeczywiscie normalni ludzie? Od pewnego czasu wątpię w to.
        • olek_01 Re: Pięć lat więzienia za list do USA 26.05.06, 11:43
          Dziwna sytuacja - to rachunek za usługi kominarskie z 19któregos roku jest
          zabytkiem ??? komuś nieźle odbilo - obraz, stare żelazko , notatki tak ale
          RACHUNEK OD kominiarza???!
    • Gość: maro prosta sprawa .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 00:41
      tak dla porównania:
      -ponieważ za to, że osoby które kiedyś szanowna władza ulokowała najmami miejskimi w cudzych mieszkaniach w okresie kwaterunku a potem dla wyrównania szkód wyrządzonych tym właścicielom mieszkań dała właścicielom właśnie prawo wyrzucenia w sumie tych ludzi stamtąd na pysk, (wyp.3-letnie), mimo że nie od nich ten najem dostali a od miasta, oczywiście bez żadnej dla tych podobno od miasta lokatorów rekompensaty, (rekompensaty oczywiście że nie od właścicieli, a od „miasta”), to biorąc pod uwagę klasę i geniusz stanowionych w tym pobożnym kraju rozwiązań prawnych, - kobieta ta (wspólnym kontekstem jest żenująca i krzycząca o karę boską nieświadomość prawna) zostanie pewnie za to, za swe tak bezczelne przestępstwo na miejscu natychmiast rozstrzelana, -albo jakoś tak.
      To naturalnie dla przestrzegania stanowionego aktualnie prawa.
      ---------------------------------------------
      Paziom hrabiego wydaje się że też są hrabiami.
      • czarnonijaki Re: prosta sprawa .. 25.05.06, 12:34
        Jak wyzej.pozdrawiam..

Dlaczego nie da sie prowadzic firmy bez Microsoftu;)

Znajomość zagrożeń
    • Gość: fd A Pani Krystyna ile miała lat? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 00:42
      Bo jak więcej niż 55 to powinna się cieszyć, że sama nie chciała wyjechać bez
      zaświadczenia.
      • Gość: kola Re: A Pani Krystyna ile miała lat? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 01:04
        Ano właśnie. A jeśli pani Krystyna ma 60 lat i będzie chciała wywieść swoje
        pieluchy, kołyskę, buciki, pierwszą szczoteczkę do zębów albo pierwszy grzebień
        sprzed 57 lat, to celnik pewnie każe od razu ją zamknąć jako niebezpiecznego
        przestępcę.
        • Gość: kasia Re: A Pani Krystyna ile miała lat? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 12:00
          w naszym prawie jest coś takiego, że gdy rodzic zabija dziecko, bądź je katuje
          dostaje niejednokrotnie niższą karę. Cała Polska....
      • Gość: Paolo Re: A Pani Krystyna ile miała lat? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 01:06
        He, he, w tej sytuacji powinni nie wypuszczać za granicę Giertycha, bo wywozi
        za granicę staroploskie idee sarmackiego kołtuństwa, a to przecież teraz
        najcenniejsze dobro narodowe. Romek, siedź w domu i gadaj w TV, bo jak
        pojedziesz do Poloni do Chicago, to cie na granicy zamkną!
      • Gość: oszaleli ja mam 60 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 11:46
        i tatuaż na d*upie od wieku 3 lat, czyli 57 lat stary, chyba nie moge jechac za
        granice???
        • mario.osh masz prawo. potrzebujesz jedynie 25.05.06, 12:44
          zaświadczenia że masz prawo wywieźć Swoją dupę za granicę.

być może pomocne byłoby także zaświaczenie od lekarza pierwszego kontaktu że
          Twoja dupa jest integralną częścią Twojej osoby i jej rozdzielenie z Twoją
          osoba mogłoby skutkować Twojej osobie.

Dla wzmocnienia polecam też opinię od specjalisty.
          hmm.. może np. od chirurga?

--
          why duck
        • matheus.baere Re: ja mam 60 lat 25.05.06, 22:03
          No właśnie - jak wyjeżdża 70-letni obywatel to może zostać zatrzymany na granicy
          jako zabytek kultury narodowej i skazany na 5 lat pobytu w muzeum.
      • Gość: anton Noszę okulary z XX-lecia miedzywojennego IP: *.chello.pl 26.05.06, 04:02
        witam,
        a co ja mam zrobic w takim wypadku? wystapic o pozwolenie i okazywaj je za
        kazdym razem kiedy przekraczam granice ze starymi okularami na nosie?
    • Gość: Kryminalista Re: Pięć lat więzienia za list do USA IP: *.cable.mindspring.com 25.05.06, 05:02
      Zostalem kryminalista z mocy ustawy. Wywiozlem moja metryke chrztu/urodzenia, a ta ma wiecej niz 55 lat.

Gdzie mam sie zglosic do odbycia kary?
    • Gość: montypajton tak wygląda "prawo własności" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 09:22
      w socjalistycznym (pardon: "socjaldemokratycznym") państwie (bez)praw(i)a. Pragniesz być państwowym niewolnikiem, własnością biurokratycznych reketorów ? Głosuj na socjalistów. W eurokołchozie zapotrzebowanie to będzie spelnione z nadwyżką. Marzysz o "legalnym" okradaniu innych, o życiu na cudzy koszt ? Również głosuj na socjalistów (socjaldemokratów, "lewicę", "prawicę"). Do wyboru, do koloru-wielki targ złodziei cudzej własności i wolności. Oczywiście, wszystko to "legalnie". W końcu "lud tego chce"...
      • critto Re: tak wygląda "prawo własności" 26.05.06, 00:02
        ech, zeby tak spoleczenstwo chcialo sluchac libertarian...
        powinnismy sie lepiej promowac.
        jakies sugestie? pomysly?
        Poprosze o kontakt (znajdziesz go na moich stronach)

Pozdro,
        Critto
        liberter.webpark.pl
        • Gość: Znak zapytania Poza glównym tematem: IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.05.06, 11:58
          kto to są "Libertarianie" i co to jest "Libertarianizm", bo nigdy nie slyszalem
          o takich pojęciach?

A może chodzilo o liberalów/ liberalizm, bo przecież chyba nie o libertynów i
          libertynizm w tym kontekście?
    • krzych.korab PRL zabraniała przed 9.05.45. Z 2003 r.powyżej 55 25.05.06, 09:42
      lat. Jaka różnica ?
      • Gość: asaaa Re: PRL zabraniała przed 9.05.45. Z 2003 r.powyże IP: 217.153.6.* 25.05.06, 10:05
        Te głupie nasze prawo oparte na Kodeksie Napoleońskim jest zaprzeczeniem
        sprawiedliwości. Mam nadzieję, że PO wprowadzi anglosaskie prawo (zaraz po
        rewolucji)
    • Gość: Zbyszek Celnik???? IP: *.icpnet.pl 25.05.06, 10:18
      W stanie wojennym tacy "celnicy" przybijali pieczątkę "ocenzurowano" na
      kontrolowanej korespondencji.
    • Gość: Stefan Re: Pięć lat więzienia za list do USA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 10:23
      > o tym nie wie:)

hmmm.... nieznajomość bezprawności czynu... M może prokuratora zastosowała
      starą prawną maksymę: IGNORATIO IURIS NOCET?

>jezeli sprawca nie ma swiadomosci ze jego czyn jest bezprawny,sprzeczny z
      > winy....

Nie orzeka winy, więc nie orzeka również kary? No to jak nieznajomość prawa
      może w takim przypadku zaszkodzić?

• Gość: Stefan Re: Pięć lat więzienia za list do USA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 10:57
        Inna sprawa, że takie durne mamy prawo. Ale: DURNE LEX SED LEX
    • Gość: Jacenty Polska cały czas to republika bolszewicka ... IP: *.orange.pl 25.05.06, 10:29
      ... jeśli właściciel rzeczy nie może nią dowolnie dysponować ! Czas zmienić powstałe w perelu przepisy, tak aby właściciel mógł swoim mieniem dowolnie dysponować, niezależnie od tego czy będzie to krowi dzwonek z XVI wieku, czy data ślubu z 1910.
    • Gość: fiori1 no a kiedy sie wezma za zlodzieji z poprzedniego r IP: *.3.15.vie.surfer.at 25.05.06, 10:31
      no a kiedy sie wezma za zlodzieji z poprzedniego rzadu Kwasniewskiego, tych
      pseudo biznesmenow , ile oni z Polski nawywozili i nic , a tu kobieta
      nieswiadoma tego co zrobila ma sprawe w sadzie to chyba glupota jeszcze
      poprzedniego systemu.
    • Gość: joanna Re: Pięć lat więzienia za list do USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 10:33
      chyba ich poje.-.bało. coś takiego jak akt urodzenia jest własnością każdego
      obywatela i może sobie robić z nim co się podoba (a jeżeli nie jego to akt
      urodzenia pewnie kogoś z rodziny). w tym kraju żeby zostać urzędnikiem trzeba
      zdać specjalny test - jak masz IQ powyżej 50 pkt to się nie nadajesz.
      skretyniali idioci. ja rozumiem, że zabytek to zabytek, ale własność to
      własność. gdzie jest napisane że reczy starsze niż np 75 lat automatycznie mają
      ograniczone prawo do bycia własnością praywatną i w jakiejś tam części
      przechodzi po d kuratelę państwa. moje to moje i mogę robić z tym co mi sie
      podoba. a jakby babka postanowiła to spalić i ktoś by się dowiedział to co?
      posadzą ją za znisczenie zabytku prawie-narodowego. głupszego kraju niż Polska
      nie mogli wymyślić!
      • Gość: joanna PS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 10:40
        ja przywiozłam w ub wakacje ze Stanów kilka książek: rocznik 1920, 1922. i co
        teraz? jakby mnie na lotnisku polskim złapali to odstawią mnie spowrotem pod
        amerykańską granicę w celu wyjaśnienia sprawy? albo każą oddać książki które
        legalnie kupiłam i są już MOJĄ własnością! polska to jednak strasznie dziwny
        kraj. a te starsze panie wylatujące za granicę w odwiedziny do córek, synów,
        wnuków - myslicie, że np biżuteria która noszą to łańcuszki kupione tydzień
        przed wyjazdem - niektóre z nich noszą np łańcuszki otrzymane jeszcze od swoich
        mam, czyli dużo starsze niż te 55 lat!

g ł u p i k r a j!
        • Gość: jo anna-głupikraj Re: PS IP: *.icpnet.pl 25.05.06, 11:42
          Poznasz głupiego po czynach jego a szczególnie po słowach. Wtrąć jeszcze kilka
          słów obco brzmiących a będzie obraz twój pełniejszy i taki bardziej inteligentny.
          A może musisz napisać, że byłaś w USA, kraju w którym właśność (busha) jest święta.
          • Gość: joanna Re: PS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 18:11
            nic nie muszę pisać, obcych słów wtrącać tez nie. nie wiem czego się czepiasz.
            a Bush - a co, przeszkadza ci? jego i Amerykanów sprawa co robią. Tak, byłam w
            USA - kraju, w którym własność jest święta - a te wszystkie historie o
            wchodzeniu na cudzy teren i dostaniu śrutem w tyłek to prawda. I tak powinno
            być u nas - własność rzecz święta, ale czego oczekiwać po kraju takim jak
            Polska - tu wszystko powinno być oczywiście wspólne, co? bo jedni sobie
            zapracują, a inni z tego korzystają - oto Polska właśnie.
            • mulla_komar Re: PS 25.05.06, 21:26
              Popieram Cie calkowicie. Nie przejmuj sie ludzmi, tak to juz bedzie. Mentalnosc
              typu 'co je towje to je moje' ale juz 'co je moje to nie tykaj'. Sam mam
              dokumenty pradziada jak Franciszka Jozefa wozil i szlag mnie trafia ze ktos
              chce polozyc na tym lape, ze jak bede chcial je sprowadzic za granice to bede
              musial sie pytac czy moge moja wlasnosc wywiesc z kraju. totalna paranoja. A
              argument ze w innych krajach tez sa takie przepisy? Coz, kiedys w "innych
              krajach" byla inkwizycja i mordowano zydow i ludziom tez sie wydawalo ze tak
              wlasnie ma byc. Niestety, twoje poglady wyprzedzaja czasy, w ktorych zyjemy.
              • mulla_komar Re: PS 25.05.06, 21:30
                Acha, no i nawet jakby rodzina miala nadanie ziemi od samego Kazimierza
                Wielkiego to Panstwu nic do tego. Nie moga mnie zmusic do dzielenia sie tym.
                Tzn. moga - ja nie mam armii urzedasow,policji i wojska :(
    • kapitan.kirk Re: Pięć lat więzienia za list do USA 25.05.06, 10:39
      Tytuł jest bez sensu, bo nie "za list do USA" tylko za umieszczenie w nim
      przedmiotów wymagających zezwolenia na wywóz i nie "pięć lat więzienia" tylko
      najprawdopodobniej nic, bo delikwentka nie miała świadomości popełnienia czynu
      zabronionego, a przedmioty były niskiej wartości historycznej. Pozwolenie nb
      otrzymała by w tym przypadku bez problemu, no ale komu by się tam chciało
      zawracać sobie głowę, nie?

W przeciwieństwie do tego co sugeruje treść artykułu, zezwolenie na wywóz
      zabytków kultury materialnej (różnie definiowanych) konieczne jest w absolutnej
      większości państw świata, w tym w USA, gdzie restrykcje za wywóz są jeszcze
      surowsze niż w Polsce i za wysyłkę stuletnich dokumentów bohaterka artykułu
      faktycznie mogła by trafić do więzienia. Zaś temu, że własciciele galerii i
      sklepów antykwarskich protestują przeciwko takim przepisom, nie ma się
      specjalnie co dziwować, bo wszak na zbliżonej zasadzie gorzelnie protestują
      przeciwko przepisom antyalkoholowym, a adwokaci przeciwko dopuszczeniu
      konkurencji spoza korporacji.

Pzdr
      • Gość: joanna Re: Pięć lat więzienia za list do USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 10:41
        ja przywiozłam ze stanów książki w 1920 i 1922 roku. w plecaczku. nikt się nie
        czepiał, nikt nie pytał. kupiłam i już są MOJE!
        • Gość: joanna *** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 10:42
          nie w latach 20-tych, sory za literówkę, a wydane w roku 1920 i 1922.
          • kapitan.kirk Re: *** 25.05.06, 11:19
            Bo wobec faktycznego braku kontroli granicznej przepisy te są w dużej mierze
            fikcją i sprowadzają się co najwyżej do możliwości wszczęcia dochodzenia gdy już
            dany przedmiot "wypłynie" w innym państwie (za książki z lat 20. nikt Cie
            oczywiście nie będzie ścigał, chyba że byłyby szczególnie cenne). Co spowodowało
            m.in. zniknięcie w latach 90. z polski wielu zabytków, w tym nawet jednego
            unikatowego czołgu...
            Pzdr
            • lodyowocowe2 Pomysl jest idiotyczny, 25.05.06, 14:29
              Dokumenty tego rodzaju, nie stanowia zadnych dobr kulturowych, a wiec strzelają
              z armat do wrobli.
              A co do czołgu - dobrze, ze go wywiezli, poniewaz pantera (w dobrym stanie) ze
              zbiorów WSWPanc, Poznan - zostala poslana pare lat temu na zyletki. Lepiej
              wywozic, poniewaz tu i tak zniszcza.
              • krwawy.zenek Re: Pomysl jest idiotyczny, 25.05.06, 15:51
                lodyowocowe2 napisał:

> Dokumenty tego rodzaju, nie stanowia zadnych dobr kulturowych

Stąd się wziął problem, że stanowią. gdyby nie stanowiły, nikt by się nie
                czepiał.

• meerkat1 Istna tragedia! ;-((( 25.05.06, 16:14
                  A ja zlokalizowalem juz w Polsce i zamierzalem wywiezc podczas nastepnej wizyty
                  oryginalny plakat z ogloszeniem Manifestu PKWN.
                  [wydany w Chelmie, ale wydrukowany w rzeczywistosci w Moskwie].

Ale poniewaz to z 22 lipca 1944, wiec, jak sie okazuje... ;-(

Coz- bede sie chyba musial zadowolic anonsem o wprowadzeniu stanu wojennego lub
                  kartkami na cukier, o ile ktos jeszcze tak cenny dokument posiada.
                • anulex Re: Pomysl jest idiotyczny, 25.05.06, 16:26
                  Stanowią według prawa. To nie znaczy, że stanowią w ogóle.
                  • Gość: łagodna zenobia Re: Pomysl jest idiotyczny, IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 25.05.06, 16:49
                    Ano właśnie. Odpowiedzialność karna jest przewidzina za naruszenie
                    obowiązującego prawa a nie jakiegoś "w ogóle":)
                    • Gość: Wilma ??????????????????? IP: *.522-1-64736c11.cust.bredbandsbolaget.se 25.05.06, 17:39
                      A jak wytlumaczycie fakt, ze za wywoz starych zelazek, ktore legalnie sa
                      przetapiane, tez mozna pojsc siedziec? Mieszkam za granica i ostatnio
                      zalatwialam pozwolenie na wywoz stolu zakupionego w Polsce. Rozmawialam tez z
                      kilkoma osobami z Osrodka Ochrony Zbiorow Publicznych(sic!), czyli z ludzmi
                      bedacymi "u zrodla". Nawet oni twierdza, ze obecne prawo jest absurdalne.
                      POzwolenie na wywoz stolu dostalam niemal od reki, bez kniecznosci placenia
                      podatku (jak to sie dzieje w przypadku PRWADZIWYCH dobr kultury, a nie po
                      prostu staroci), wiec w calej sprawie chodzilo po prostu o to, zeby jakas tam
                      pani po historii sztuki maiala robote i wystukiwla na maszynie smieszne
                      zezwolenia... Bo zeby choc skarb panstwa na tym zarobill. A tu prosze, forum
                      pelne ekspertow z bozej laski, co to uwazaja, ze kawal papierka to dobro
                      kultury i jeszcze takiej durnocie przyklaskuja. Moher tez panstwo nosza?
                      • krwawy.zenek no i co z tego? 25.05.06, 18:11
                        Czy ktoś Ci broni skontaktować się z Twoim posłem i zaproponować, aby działał
                        na rzecz zmiany obowiązujących przepisów?
                        • Gość: Wilma Re: no i co z tego? IP: *.522-1-64736c11.cust.bredbandsbolaget.se 25.05.06, 20:28
                          Zenku, ty chyba najwyrazniej masz tu jakas misje...
                          • krwawy.zenek Re: no i co z tego? 26.05.06, 09:25
                            Owszem, misję zdrowego rozsądku i spojrzenia chłodnym okiem i z dystansem na
                            gazetowe sensacyjki. Ty pewnie wolisz się zaczytywać opowieściami o "pięciu
                            latach więzienia".
                            • Gość: Wilma Re: no i co z tego? IP: *.522-1-64736c11.cust.bredbandsbolaget.se 26.05.06, 11:41
                              Twoim zdaniem zdrowym rozsadkiem jest propagowanie koniecznosci uzyskiwania
                              zgody na wywoz zaswiadczenia od kominiarza (bo ja, jak widze, popierasz)?
                              Poczytaj dalej te dyskusje, wielu rozsadnych sie tu wypowiedzialo na temat
                              roznicy pomiedzy dobrami kultury a starociami bez wiekszej historycznej
                              wartosci...Poczytaj i przestan sie rzucac. Zycze ci, zeby ci kiedys robiono
                              problemy za to, ze masz na granicy djecie swojej babci i do glowy ci nie
                              przyszlo zeby zalatwiac na nie pozwolenie...I puknij sie w glowe, moherze.
                  • lodyowocowe2 Re: Pomysl jest idiotyczny, 25.05.06, 23:25
                    Abstrahuje od typowego tytulu manipulatorskiego. Ale mechanizm jest conajmniej
                    smieszny, zwazywszy chocby na koszty tego calego idiotyzmu. Ale
                    to Was w ogole nie interesuje. Ta sprawa powinna byc na pierwszym etapie
                    umorzona. Oczywiscie z punktu widzenia przepisu należy kobiecie dowalic. No bo
                    co. Kazdy normalny prawnik sprawe by wysmial, no chyba, ze sluzbista.
                    A teraz z innej beczki. W miescie, w ktorym mieszkam oferowano mi do
                    kupienia zabytki najwyzszej klasy swiatowej z jedynego tego rodzaju obiektu w
                    Polsce, o nie wyobrazalnej wartosci materialnej i kulturowej. Zabytki te
                    wywracaja dotychczasowa wiedze na temat pradziejow Polski, w tym zakresie. I
                    co? Probowalem zainteresowac sprawa wiele osob i instytucji. Pies z kulawa noga
                    nie zareagowal. A zlodzieje sprzedali "fanty" w Londynie. To jest wlasnie prawo
                    w Polsce - scigac jak "debile" kobiete za bzdure, podczas gdy rzeczy,
                    rzeczywiscie warte zachodu, plyna szeroka struga, poniewaz zlodzieje maja wolna
                    reke.
      • krwawy.zenek brawo kirk 25.05.06, 15:50
        Wreszcie jakiś przytomny głos.
        To zadziwiające, jak łatwo ludzie dają sie manipulować. To nie wymaga nawet
        wielkiej finezji. Wystrczy odpowiedni bałamutny tytuł, parę przeinaczeń i już
        się zapluwają...
    • Gość: titta Re: Pięć lat więzienia za list do USA IP: *.botany.gu.se 25.05.06, 11:07
      Wlasnie dowiedzialam sie, ze jestem przestepca: przeprowadzilam sie za granice,
      a ze czesc rzeczy mam po babci... Swietnie rozumiem ten przepis ale to jakas
      paranoja.
    • mulla_komar I bardzo dobrze jej tak!!! 25.05.06, 11:35
      Co ona se mysli, ze ma jakas wlasnosc!!!???
      W dzisiejszych czasach to czlowiek jest wlasnoscia panstwa!
      Juz czczonny Kennedy powiedzial ze to nie panstwo istnieje dla ciebie tylko ty
      istniejesz dla panstwa (nie pytaj co kraj moze zrobic dla ciebie tylko co ty
      mozesz zrobic dla kraju). Ta pani nie ma za grosz poczucia obowiazku wobec jej
      wlasciciela!!! Skandal!!!
      • critto Re: I bardzo dobrze jej tak!!! 25.05.06, 23:57
        tja, wychlostac niepokorna niewolnice!!! pod pregierz!! ;))

... a tak na serio, to oburza mnie coraz bardziej to, co sie w tym kraju
        dzieje... modle sie o nowe ZABORY
    • Gość: Pinezka Czyli kaczek nie da się wywieźć?! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.05.06, 11:37
      • areopag Re: Czyli kaczek nie da się wywieźć?! 25.05.06, 15:43
        A wielka SZKODA. Jak nieraz bywam tam, gdzie hoduje się kaczki, to zawsze jest
        tam bardzo dużo gówna i nieznośnie śmierdzi.
    • Gość: ~znudzony nieznajomość prawa nie zwalnia .... IP: *.bgz.pl / 193.108.194.* 25.05.06, 11:54
      ... od odpowiedzialności. 25 lat więzienia jak nic.
    • Gość: kris Re: Pięć lat więzienia za list do USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 11:54
      Chyba ci sie bracie cos pozajaczkowalo. Ignorantia iuris nocet znaczy, ze
      nieznajomosc prawa szkodzi, wiec nie mozna sie tlumaczyc, ze zrobilem cos
      niezgodnie z prawem, bo nie wiedzialem, ze to jest zabronione. Kazdy zlodziej
      moglby tak powiedziec. Problemem jest ze nie ma jasnych przepisow, tylko jakis
      zakichany celnik decyduje, czy cos jest zabytkiem, czy nie jest. Na pewno
      rachunek kominiarski nie jest zabytkiem i tu prokurator moglby sie wykazac i
      umorzyc sprawe, zajmujac sie mafiami, kibolami, oszustami podatkowymi itd, a
      nie rencistką.
    • Gość: jajaja Re: Pięć lat więzienia za list do USA IP: *.lunar.com.pl / *.lunar.com.pl 25.05.06, 12:01
      " konieczne jest pozwolenie na wywóz z Polski wszystkiego, co ma więcej niż 55
      lat " ... to babcia se na wakacje nie pojedzie. nie wiem jak jej to powiedziec.
    • Gość: leon Re: Pięć lat więzienia za list do USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 12:12
      Gość portalu: Dybus napisał(a):

> o tym nie wie:)

++ Wie ...wie, ale musi sie czymś wykazać, skoro nie potrafi ścigać groźnych
      przestępców
      • Gość: Gosc z Canady Re: Pięć lat więzienia za list do USA IP: 24.122.75.* 26.05.06, 06:43
        Oj wie,wie i to stokrotnie wie.Na sciganie takich przestepcow pospolitych jak
        pan Rydzyk nie dostal pozwolenia pana Ziobry,wiec wyszukal sobie prosta
        sprawe,na sciganie ktorej pozwolenia nie potrzebowal.Proste no nie?
        A tak swoja droga to jestem szczesliwy,ze tak daleko do rodzinnego kraju gdzie
        nic mnie nie ciagnie.Wspolczuje tylko tej czesci spoleczenstwa ktora jeszcze nie
        zwariowala i musi tam zyc,bo nie ma innego wyjscia.
    • jul10 Re: Pięć lat więzienia za list do USA 25.05.06, 12:12
      Proponuję leczenie u psychiatry - dobrego - Panu Piotrowi O. i natychmiastową
      rezygnację z funkcji Dyrektora Zbiorów Publicznych - to co robi to SKANDAL i
      głupota zarazem - przy takim rozumowaniu stara kostka brukowa też będzie
      antykiem bo mógł chodzić po niej hrabia Tolo.
    • Gość: PP Re: Pięć lat więzienia za list do USA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 12:15
      BRAWO PiS !!!!!! WIĘCEJ TAKICH KAR A WASZE NOTOWANIA SPADNĄ NA ŁEB ...
      OCZYWIŚCIE LEPIEJ STARĄ KOBIETĘ UKARAĆ WIĘZIENIEM ZA LIST NIŻ BANDZIORÓW -
      PSEUDOKIBICÓW ZA POBICIA I WANDALIZM ... LEPIEJ ICH WYPUŚCIĆ NA WOLNOŚĆ NIŻ
      ZATRUDNIĆ W KAMIENIOŁOMACH, BO O WIĘZIENIU (KOLONIACH ZE WSZYSTKIMI WYGODAMI)
      NIE CHCĘ SŁYSZEĆ !!!
      JESTEM POD WRAŻENIEM ...
      • Gość: leon Re: Pięć lat więzienia za list do USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 12:17
        Gość portalu: PP napisał(a):

> BRAWO PiS !!!!!! WIĘCEJ TAKICH KAR A WASZE NOTOWANIA SPADNĄ NA ŁEB ...
        > OCZYWIŚCIE LEPIE

NIE! krzycz bo cię orgazm ominie
        • Gość: Wilma Re: Pięć lat więzienia za list do USA IP: *.522-1-64736c11.cust.bredbandsbolaget.se 25.05.06, 20:30
          A to ma jakis zwiazek?
    • Gość: wujaszek Pecos Re: Pięć lat więzienia za list do USA IP: *.84-48-22.nextgentel.com 25.05.06, 12:22
      Coz, gdyby dokonala wlamania do samochodu, to by ja puscili za znikoma
      szkodliwosc lub cos w tym stylu. A tak wiezienie sie nalezy!
    • Gość: FreakyMisfit Re: Pięć lat więzienia za list do USA IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 25.05.06, 12:25
      A jeśli na takim dokumencie będzie podpis Kazimierza Krzywoustego z PiS, to też nie można wywieźć?
    • Gość: Paweł T. Re: Pięć lat więzienia za list do USA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 12:54
      Bardzo proszę o kontakt autora tego artykułu. Najlepiej na e-mail archicar@o2.pl

Te chore ustawy powodują np to że obywatel RP nie może wyjechać za granicę
      Polonezem z roku 1981. Ponoć granica wieku dla tzw zabytków techniki to 25lat a
      nie 55. Oczywiście pozwolenie można dostać jedynie po wpłaceniu 45zł,- (!) na
      znaczki skarbowe oraz (choc ustawa mówi że nie koniecznie trzeba) po zapłaceniu
      niezłej sumki (bóg wie jak naliczanej) za ekspertyzę rzeczoznawcy! Owym
      rzeczoznawcą jest zazwyczaj sam konserwator więc raczej nie zdarza się aby
      wydał pozwolenie bez takowej ekspertyzy. Jak to się nazywa..??? Sami sobie
      odpowiedzcie...
      Jak zwykle okazuje się, że żyjemy w kraju w którym najlepszym sposobem na
      zarabianie jest durna ustawa pozwalająca na bezkarne wkładanie ręki do kieszeni
      petenta i podatnika.
      Koszmar!

Wszystkich zainteresowanych obaleniem tego typu praktyk proszę o wypowiedzi na
      tej stronie. Czas z tym skończyć.
      Najwyraźniej Unia Europejska jest dla wszystkich tylko nie dla nas.
      • Gość: Wilma Re: Pięć lat więzienia za list do USA IP: *.522-1-64736c11.cust.bredbandsbolaget.se 25.05.06, 20:32
        Niestety, na tej stronie wpisalo sie wielu, ktorzy uwazaja, ze taki oto ordnung
        musi byc...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka