Dodaj do ulubionych

Pięć lat więzienia za list do USA

• Gość: Głowa Re: Pięć lat więzienia za list do USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 00:28
      A ja chce 60letnia babke wywieźć do Niemiec. Też zezwolenie potrzebuje?
    • Gość: Grzegorz Re: Pięć lat więzienia za list do USA IP: *.nwrk.east.verizon.net 26.05.06, 03:48
      Mam 58 lat mam zawsze przy sobie swoja fotografie gdy mialem 2 latka. Woze ja
      po wielu krajach jestem na niej z Rodzicami ,czy rto znaczy ze jestem
      przestepca?
    • Gość: genyo Re: Pięć lat więzienia za list do USA IP: *.ppp.dion.ne.jp 26.05.06, 04:46
      to jest bzdura. Kazdy ma prawo robic co zechce z wlasnymi rodzinnymi
      dokumentami, nie wazne jak starymi, nawet wrzucic je do muszli klozetowej i
      spuscic wode. Co za paranoja w tym popapranym kraju, to moze zalozyc obozy
      koncentracyjne i wsadzic ta pania do takiego obozu na 5 lat ciezkich robot? Bo
      wyraznie wymiar sprawiedliwosci nie ma co robic, a chodzi przeciez glownie o to
      jak dokopac mocniej obywatelom i glupim wyborcom, ktorzy zle zaglosowali.
      Pozniej bzdury typu wanna jakiegos tam ministra, czy posla, czy list do Ameryki
      staja sie problemem nad problemami.
    • Gość: qazolmkiuPIS Re: Pięć lat więzienia za list do USA IP: *.oc.oc.cox.net 26.05.06, 05:38
      Z Krakowa pochodzi rowniez WASERMAN polityk Pie..nia i Srania w Banie
      Polaczkowych WYBORCOW partyjki RUSKICH BRATIAZKOW Kaczorow i innyche Leppero-
      Gierko--podobnychi sranie po scianie i panowie polotycy .W USA Dupek Waserman
      podejmujac taka decyzje bylby politycznym gownem a tak po prawdzie mieszkalby
      pod mostani w kartonach a GLUPI POLACY TAKICH DURNIOW POLITYCZNYCH WYBIERAJA
      NON STOP DO ZOBACZENIA DURNE POLLLLLLACZKI POLAK Z USA . POLACY DO
      WYBOROW .!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • sowa_46 Banda pojebów 26.05.06, 07:36
      Jakiś tępy urzędas nie miał się czym wykazać to kobicinie doopę zawraca debil
      pieprzony.
      A jeżeli spróbuję wywieźć użuywany papier toaletowy, którym podcierał się mój
      prapradziadek 150 lat temu to też będą się czepiać????? Nieźle mają nasrane i
      niewymieszane. Niektórym inteligencja do doopy uciekła.
    • hamsterek Czy jak będę chciał wywieźć babkę za granicę 26.05.06, 08:15
      na wycieczkę a ma już ze 60 lat to też muszę mieć zaświadczenie że
      zaświadczenie nie jest potrzebbe ?? Po..bany kraj! Poj...ni urzędnicy!
    • Gość: Duke Nukem To nie prokurator broni... IP: *.proxnet.org / 83.16.98.* 26.05.06, 09:11
      a obronca i to on ma wykazac "nieswiadomosc bezprawnosci czynu" swojego klienta.
      Wtedy prokurator moze sie do tego przychylic a sad orzec "niewinnosc z powodu
      nieswiadomosci bezprawnosci czynu".
      • dr.szlafrok Sprzedaż dzieł sztuki 26.05.06, 09:26
        "Zdaniem właścicieli galerii, ustawa z 2003 roku nadmiernie ogranicza też handel dziełami sztuki. - Już kilka razy zdarzyło mi się, że klient gotowy był kupić prace za kilkadziesiąt tysięcy złotych, ale rezygnował, kiedy usłyszał o konieczności uzyskania pozwolenia na wywóz. Tracą na tym zwłaszcza artyści - mówi Jan Michalski, współwłaściciel krakowskiej galerii Zderzak."

Panie współwłaścicielu galerii Zderzak, jeżeli sprzedaje Pan prace za kilkadziesiąt tysięcy złotych to niech się Pan zatroszczy wcześniej o pozwolenie na wywóz, bo wiadomo, że takie kwoty na dzieła wydają przeważnie turyści z zagranicy.
        Wystarczy trochę pomyśleć i być zapobiegawczym.
    • lekarzzewsi Unia, unia, unia 26.05.06, 10:12
      Dziwna ta przynaleśnośc do unii... Cenę beznyny trzeba podnieść, żeby
      dostosować ją do unijnej, ale składki na ubezpieczenie zdrowotne, żeby
      dostosować poziom opieki medycznej do unijnej - nie trzeba. Prędkość w terenie
      zabudowanym trzeba zmniejszyć do 50 km/h żeby dostosować ją do unijnej, ale
      Niemcy nie muszą ograniczyć na autostradzie prędkości do 130 km/h jak w
      większości krajów unii... Niby jeden duży kraj, niby jedno prawo, a rupiecie
      muszą leżeć tam gdzie leżą i nie wolno ich sprzedać...Po kiego diabła właściwie
      ta unia. Wiem żeby rządy poszczególnych krajów mogły wytłumaczyć swoeje
      niepopularne decyzje: nie chcieliśmy, ale unia nam kazała....
    • Gość: Cza Czy mogę wywieźć za granicę.. IP: *.non.3dart.com / *.omnigence.com 26.05.06, 10:16
      mojego 60 letniego ojca? Czy pójdę za to siedzieć?
    • Gość: c Re: Pięć lat więzienia za list do USA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 10:34
      a podobno nieznajomosc prawa nie usprawiedliwia...
    • emeryt21 Re: Pięć lat więzienia za list do USA 26.05.06, 10:49
      Mam hipotetyczne pytanie:urodzilem sie w Polsce,jestem obywatelem Stanow
      Zjednoczonych,przyjechalem do Polski do rodziny i chce zabrac ze soba swoje
      swiadectwo urodzenia i chrztu wystawione w 1938 roku,czy to przestepstwo,czy
      mam do tego prawo?Moze ktos "uczony" odpowie mi na to pytanie.
      • 1410_tenrok Re: Pięć lat więzienia za list do USA 26.05.06, 11:29
        W krakowie - złapią i wsadzą do pudła, jak nic. Gdzie indziej, pewnie nie, ale
        jak natrfisz na prawnika debila i to i Ci może zakazać wyjazdu - wykonane przed
        1945 rokiem!! A więc - dobro narodowe.
    • Gość: Kevin Re: Pięć lat więzienia za list do USA IP: *.sap.com / 217.8.176.* 26.05.06, 11:24
      A nie obowiazuje w tym przypadku zasada ze nieznajomosc prawa nie zwalnia z jego
      obowiazywania? Czy sprowadza sie to tylko do orzeczenia o bezprawnosci z
      pominieciem orzeczenia winy?
      • 1410_tenrok Re: Pięć lat więzienia za list do USA 26.05.06, 11:31
        Ludzie nie pieprzcie!!! W kazdym cywilitzowanym kraju nigdy by nie doszlo do
        takiego debilizmu. Umożono by to, z uwagi na niska szkodliwosc. Musi byc jaka
        zależność pomiedzy czynem a kosztami jego ścigania. To idzie z Waszych
        (naszych) podatkow - nie masturbujcie sie tym.
    • Gość: phmapet Re: Pięć lat więzienia za list do USA IP: *.devs.futuro.pl 26.05.06, 11:45
      Franz Kafka chyba już gdzies o tym pisał ...............:)
    • Gość: kaha Re: Pięć lat więzienia za list do USA IP: *.icpnet.pl 26.05.06, 14:15
      beada lapac za wyjezdzanie z pierscionkiem po babci
    • Gość: aste bzdura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 14:17
      jak przejdziesz kilka lat studiów prawa więcej, to się dowiesz dlaczego.
    • kapitan.kirk Może uściślę... 26.05.06, 14:40
      Drodzy przedmówcy!

1. Pytanie o to, czy ktoś mający więcej niż 55 lat może wyjechać bez pozwolenia
      na wywóz jest strasznie śmieszne jako figura retoryczna, ale nijak ma się do
      meritum sprawy, którym jest wywóz za granicę zabytków kultury materialnej. Nie
      jest on przecież, na listość boską w ogóle zabroniony, ale czy to taki wielki
      problem poprosić o pozwolenie, za które skądinąd nie trzeba płacic żadnych
      łapówek? (konieczny jest natomiast znaczek skarbowy za 30 zł)

2. Wbrew enuncjacjom niektórych dyskutantów, prawo własności w żadnym
      cywilizowanym współczesnym kraju nie jest i nigdy nie było "święte". Oczywiście
      zabrać niczego nikomu nie wolno (z wyjątkiem wywałszczeń na cele publiczne), ale
      jeśli coś jest zabytkiem, to tym samym jest dobrem ogólnonarodowym i nie wolno
      tego ani spuścić w klozecie, ani wysłać za granicę bez zezwolenia. Co w tym
      dziwnego, na bogów?

3. Celnicy mają prawo otwierać listy, dokładnie na tej samej zasadzie, na której
      mają prawo zaglądać do walizek na granicy, i nie ma to nic wspólnego z "cenzurą"
      i "peerelem".

4. Panu, który publicznie chwali się, że zamierza nielegalnie wywieźć za granicę
      stuletnie obrazy, gratuluję bezczelności - ma bowiem wielką szansę na karierę
      polityczną i w perspektywie nawet na stanowisko wicepremiera.

Pzdr
      • gdzies_czyli_wewpolsce Re: Może uściślę... 26.05.06, 15:35
        Masz racje! We wszystkim co mowisz! Ale! Sprawe zrobil sluzbista "kretyn",
        ktory naraził jedynie podatnika na koszty. I to jest wszystko. Pokaz mi taki
        kraj, w ktorym podobna sprawa pokazałaby sie w prokuraturze albo nawet w
        sadzie. Celnik ma specjalistów od "staroci". Ci, oceniaja to i koniec. A robie
        z tego cyrku, zresztą - za kazdym razem w CK Krakowie, jest czystym idiotyzmem.
        I tyle. Legalisci.
    • Gość: adamS Re: Pięć lat więzienia za list do USA IP: 81.219.115.* 26.05.06, 16:50
      może tym by się zajęło PiS? Przecież to dotyczy prawa i sprawiedliwości
      społecznej!
      Trochę takich prostych(?) przepisów można by powyprostować.
    • rsrh Są zawody w których ilość debili jest wyższa niż 27.05.06, 14:55
      średnia krajowa!!O kim piszę? Zagadka!!!
      • krwawy.zenek łatwe 27.05.06, 15:06
        O zawodowych propagandystach PiS wpisujących się bez sensu i bez związku z
        tematem w kążdym wątku?
        • rsrh Re: łatwe ale niestety dla ciebie trudne!! 28.05.06, 10:21
          krwawy zenku na przepustce ??
          • krwawy.zenek a więc jednak zgadłem 28.05.06, 14:41
            Potwierdziłeś to ostatnią "wypowiedzią".
    • Gość: korwit Re: Pięć lat więzienia za list do USA IP: *.dyndns.org / *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.06, 11:55
      No to wróciły czasy stalinowskie, kiedy każda szmata mogła grzebać w czyjejś
      korespondencji.
      Z artykułu wynika, że został otwarty prywatny list (nie paczka).
      Jeżeli został otwarty, to otwierający mógł się zapoznać z jego treścią, a to
      już jest naruszenie tajemnicy korespondencji.

Kobitka powinna momentalnie złożyc zawiadomienie w prokuraturze o złamaniu
      prawa.

Nie sądzę, że ten celnik czy ktoś tam inny miał zezwolenie na przeglądnięcie
      korespondencji tej własnie osoby.
      O ile wiem każda inna, nieokreślona imiennie forma jest cenzurą.

Wniosek - listy wysyłane do USA i pewnie gdzie indziej, może otwierać i czytać
      kto chce i kiedy chce. I to jest właśnie Prawo i Skur....syństwo.

Ciekawy jestem kiedy mnie posadzą bo niedawno wysłałem komuś wiersz "Kaczka
      Dziwaczka", toż to q....wa zdrada stanu.
      • krwawy.zenek z choinki się urwałeś? 29.05.06, 18:38
        Gość portalu: korwit napisał(a):

> No to wróciły czasy stalinowskie, kiedy każda szmata mogła grzebać w czyjejś
        > korespondencji.

Nie kazda szmata, tylko celnik. Podobnie, jak w każdym kraju świata.

> Z artykułu wynika, że został otwarty prywatny list (nie paczka).
        > Jeżeli został otwarty, to otwierający mógł się zapoznać z jego treścią, a to
        > już jest naruszenie tajemnicy korespondencji.

Realizowanie ustawowych obowiązków przez celników to naruszenie tajemnicy
        korespondencji?

> Kobitka powinna momentalnie złożyc zawiadomienie w prokuraturze o złamaniu
        > prawa.

Przez kogo?

A może dobrze byłoby poczytac wcześniej inne posty w wątku, gdzie ta kwestia
        była już bardzo dokładnie wyjaśniona?

• Gość: H56 idiotyczne przepisy IP: 195.150.112.* 29.09.06, 06:32
          ciekawe ,czy na poczcie wisiało ostrzeżenie ,ze wysyłanie takich rzeczy jest
          karnie zabronione ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka