Dodaj do ulubionych

profile humanistyczne w V LO

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 21:19
Zdecydowałam już, że pójdę do "piątki". Jednakże zastanawiam się nad wyborem
profilu. Interesuje mnie historia, język polski, ale zdaję sobie sprawę, że
na dziennikarstwo, czy prawo będe musiała zdawac maturę z WOS-u. Byłabym
bardzo wdzięczna gdyby ktoś dokłądnie opisał mi jak wygląda język polski w
klaach B i czy jest duża różnica pomiędzy językiem polskim w klasie A. Tak
samo historia. Bedę wdzięczna za wszelkie informacje i wskazówki.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: homo z v lo Re: profile humanistyczne w V LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 16:49
      hej:)
      jak zwykle-wszystko zależy od nauczyciela na jakiego trafisz. np w tym roku
      klasy A mają te sam zestaw nauczycieli przedmiotów huaistycznych co klasy C,
      tak samo rocznik wyżej. Robią ten sa program z tych przedmiotów tyle, że z
      historii klasa A jest do przodu, bo ma jedną godzinę więcej w tygodniu niż C.
      Jeśli chcesz iśc na coś, z czego potrzebujesz mature z wosu, to idź lepiej do B-
      C. Bedziesz miała wos od 1. klasy i nie bedziesz sie potem musiała stresować
      szybkim nadrabianiem zaległości do poziomu rozszerzonego. Profesor P.(klasy A i
      C) prowadzi ten sam program równolegle w obu klasach mimo różnicy w ilości
      godzin. Dlatego polski bedzie bez różnicy. chybaże trafisz do B...ale tam też
      polonistka jest porząda, historyk to samo..Co tu duzo mówić nauczyciele we
      wszystkich humanach w v lo świetni. Więc jeśli potrzebujesz wosu...może lepiej
      wybierz się do B:-) A...tam jest więcej chłopców niż w A, to zapewniam:D
    • Gość: homovlo Re: profile humanistyczne w V LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 16:50
      aha..ale w B i C kosi babka z geografii:/ A jeszcze co do A...masz zapewnioną
      dobrą historię z JJ, który Cie przygotuje swoimi sprawdziaami i "kartkami" do
      matury porządnie.
      • Gość: K> Re: profile humanistyczne w V LO IP: *.eltechnet.pl 27.05.06, 10:56
        Bardzo dziękuje za Twoją odpowiedż ;) W zasadzie już jestem zdecydowana na
        profil B/C, ale codziennnie rano budzi mnie pytanie "a może jednak?" ahh chyba
        nie potrafie dokonywać życiowych wyborów ;)
        Pozdrawiam wiosennie

P.S. A co powiesz o historyku z klas B/C?? Spotkałam go w komisji
        rekrutacyjnej..ale jakoś nie moge sie przekonać ...
        • orishas Re: profile humanistyczne w V LO 29.05.06, 19:42
          Mowiac o historykach w klasach a, b i c trzeba zwrocic uwage na jedna rzecz
          1. w bylych trzecich klasach slynny profesor JJ uczyl klasy a i c;
          2. w drugich uczy klasy a i b;
          3. w pierwszych a, nie jestem pewna czy b, ale chyba tak oraz c.
          Najprawdopodobniej profesor JJ bedzie teraz wychowawca ktorejs z pierwszych
          klas, ale narazie nie wiem ktorej.
          Ujmę to tak - wymaga bardzo duzo, jeżeli sie nie bedziesz uczyc, to mozesz
          nawet powtarzac klase, a i na ten dopuszczajacy to trzeba siasc i ze dwa razy
          sie pouczyc. Mysle jednak ze idac do V LO i wybierajac profil humanistyczny ma
          sie wieksze ambicje i ten dopuszczajacy nie wystarcza. Zeby miec ocene bardzo
          dobra u profesora JJ-a trzeba pracowac albo systematycznie, albo zarywac
          przynajmniej jedna, dwie noce przed sprawdzianem, a i tak byc przygotowanym w
          razie pytania czy kartkowki.
          Co do pozostalych historykow to nie jestem w stanie wiele powiedziec, ale nie
          sa to ludzie "przypadkowi", tylko doswiadczeni pedagodzy, ktorzy nie wypuszcza
          z V LO ludzi nieposiadajacych pelni niezbednej do zdania matury wiedzy
          historycznej.
          • Gość: K> Re: profile humanistyczne w V LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.06, 20:45
            Dzieki za odpowiedź. Wszyscy bardzo cierpliwi jesteście w stosunku do
            kompeltnie niezdecydowanych gimnazjalistów ;) Chyba jednak wybiore profil B/C,
            gdyż istotnie wydaje mi się, że daje wieksze możliwości i jest
            bardziej "przyszłościowy". Gdybyś chciał/chciała podzielić się jeszcze jakimiś
            spostrzeżeniami co do humanów w V, to baaardzo chętnie poczytam ;)
            Pozdrawiam
            • Gość: homo vlo Re: profile humanistyczne w V LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 19:33
              jeszcze co do JJ...to w tym roku ma klasy B i C. Więc-jak wynika z analizy
              poprzednuch lat-prawie na 100% bedzie miał klase A(i myślę, że tu dostanie
              wychowawstwo), a czy bedzie w B czy w C to nieeeewiadomo:D Ale tą humanistyczną
              klasę, której nie dostanie JJ, pewnie dostanie p. Garlicki. Spokojny pasjonat,
              uśmiechnięty, urodzony historyk:D Nie wiem jak z jego wymaganiami, ale za
              "Siekierę" uważany na pewno nie jest..Nie to, co JJ, który się tym szczyci,
              chwali się tym, że jego "kartki" doszły do GDyni i RZeszowa i że z nich sie
              studenci na prawie na UJ uczą:P
              Hm...ja sie tak na bieżąco nie ucze hist i niewiele osób sie uczy(u JJ), raczej
              przed sprawdzianem siedze dwa dni, przyswajam sobie 200 dat i 100 nazwisk w
              wyniku czego dwa dni po spr. nie pamiętam już prawie niczego:D Ale do pracy
              semstralnej znowu trzeba przysiąść...więc coś tam w głowie zostaje-ogólny zarys,
              istota, więc to, co najważniejsze na maturze. Ja tak przynajmniej mam;)
              • Gość: oxy Re: profile humanistyczne w V LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.06, 21:02
                ja złożyłam już podanie do V LO, do oddziału A. ale skoro tam jest mało facetów
                to może zmienię podanie? :P

kiedy byłam na dniu otwartym w V to szanowny p. dyrektor powiedział, iż jeszcze
                bardziej szanowny profesor JJ odchodzi na emeryturę.
                • Gość: :) Re: profile humanistyczne w V LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 08:44
                  Dyrektor lubi żartować :P
                  • Gość: Irek Re: profile humanistyczne w V LO IP: *.chello.pl 06.06.06, 13:32
                    Z jednym - choć może nie tylko z jednym - tak zażartował, że przeniósł go na emeryturę 5 lat wcześniej, niż by to wynikało z wieku profesora. W ten sposób prof. jest bez pracy i bez emerytury. Taki to żartowniś z p. dyrektora.
                    • orishas Re: profile humanistyczne w V LO 06.06.06, 15:21
                      <
                      • Gość: oxy Re: profile humanistyczne w V LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 18:52
                        czyli że JJ nie idzie na emeryturę?

już zaczynam mieć przed oczami noce spędzone nad sławnymi "karteczkami", jeszcze
                        dzisiaj pójdę do sklepu po kadzidełka, jak radzili uczniowie, z którymi
                        rozmawiałam na dniu otwartym :)
                        • Gość: homo_vlo Re: profile humanistyczne w V LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 19:54
                          ej no, ludu, bez przesady!
                          Jestem w A i nie siedzę "po nocach" z kartkmi JJ. No, najwyżej do 1, ale to
                          tylko dlatego, że się nie uczę na bieżąco. Jakbym się uczyła, to przed
                          sprawdzianem powtóreczka w 3h i tyle. Wiecie...bo pana JJ bardzo to zadowala, że
                          ma renomę takiego wymagającego, że jego kartki są takie "sławne". Im bardziej
                          wszyscy się rozpisują i rozgadują na temat cięzkich historii z JJ, tym bardziej
                          one rzeczywiście takie są! TAkże wiecie, nie przesadzajmy-historia z JJ to taka,
                          jaką humaniści powinni mieć. Nie mniej, nie więcej:)
                          Ale na emeryturę chyba jeszcze nie idzie...on ma przecież koło 45 lat:)
                          • Gość: oxy Re: profile humanistyczne w V LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.06, 21:48
                            to z tymi nocami to był taki żart... a JJ ma wychowawstwo? i jeśli tak to które
                            klasy zazwyczaj miał?
                            • Gość: homo_vlo Re: profile humanistyczne w V LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 22:37
                              nie jestem pewna czy dostanie wychowawstwo bo jakiś taki zmęczony ostatnimi
                              czasy bywał...chyba teraz do sanatorium jedzie...ale jesli dostanie, to pewnie
                              klasę A. Bo w tym roku miał 3a:)
                              • Gość: oxy Re: profile humanistyczne w V LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 16:53
                                ojej, a ja do A się wybieram :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka