Dodaj do ulubionych

"Czterdziestolatek"

12.01.03, 21:45
Wczoraj na "Polonii" trafiłam na odcinek tego serialu. Jest to chyba jedyny
film, który mogę oglądać z zainteresowaniem któryś raz z kolei, i który mnie
bawi za każdym razem. Kiedy oglądałam go będąc jeszcze dzieckiem, 40 lat było
dla mnie wiekiem podeszłym, a bohaterowie byli po prostu starzy. Teraz mając
te trochę lat więcej doszłam do wniosku, że ... oni dalej są starzy.
Wapniaki, jakby to powiedział gregry ;-) Fajnie się oglądało ten film patrząc
na modę lat siedemdziesiątych, wystrój wnętrz, dyrektora Karwowskiego
jeżdżącego maluchem i mało samochodów na ulicach.
Obserwuj wątek
    • Gość: peteen Re: 'Czterdziestolatek' IP: *.zielonki.sdi.tpnet.pl 12.01.03, 21:48
      jako młodzian nie łapałem wielu grepsów, teraz oglądam i się wzruszam... a
      najgorsze jest to, że ja w tym roku będę bohaterem serialu...
      ale kto w to uwierzy ?
      ;c(
      • Gość: rita Re: 'Czterdziestolatek' IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 12.01.03, 21:53
        ja uwierzę
        czy zaśpiewać piosenkę Niemena
        Czas jak rzeka jak rzeka plynie......
        • Gość: peteen Re: 'Czterdziestolatek' IP: *.zielonki.sdi.tpnet.pl 12.01.03, 21:56
          i ty brutusie przeciwko mnie...
          a tak cię lubiłem (do ca.21:53)...
          ;c)
      • skks Re: 'Czterdziestolatek' 12.01.03, 21:56
        Młodziaku!!:((
        • Gość: peteen Re: 'Czterdziestolatek' IP: *.zielonki.sdi.tpnet.pl 12.01.03, 21:58
          aj low ju... zacząłem już szukać dla ciebie cd kabaretu rak pt. na abrahama...
          ale może ciut za wcześnie...
          ;c)
        • Gość: rita Re: 'Czterdziestolatek' IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 12.01.03, 21:59
          wpisuję się na urodzinki, a czy będzie spotkanie pierwszej rocznicy spotkania
          • Gość: peteen Re: 'Czterdziestolatek' IP: *.zielonki.sdi.tpnet.pl 12.01.03, 22:07
            w marcu, słonko, w marcu...
            i na pewno anatewka !!!
            :c)
            • Gość: rita Re: 'Czterdziestolatek' IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 12.01.03, 22:09
              peteen , czy wiesz , że dla ciebie wystawiaja sztukę w Slowackim Pilcha -Pod
              Mocnym Aniołem, może zabierzesz forumowiczów ?:-)
              • peteen Re: 'Czterdziestolatek' 12.01.03, 22:13
                pilch powinien mi fundnąć wejściówkę...
                ;c)
                • Gość: rita Re: 'Czterdziestolatek' IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 12.01.03, 22:18
                  i chyba mnie i wielu innym wielbicielom
                  • peteen Re: 'Czterdziestolatek' 12.01.03, 22:19
                    no, mnie to raczej z innego powodu...
                    • Gość: rita Re: 'Czterdziestolatek' IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 12.01.03, 22:20
                      no to się wywnętrz, ulży ci - słucham i nikomu nie powiem
                      • peteen Re: 'Czterdziestolatek' 12.01.03, 22:21
                        wszyscy moi przyjaciele i tak wiedzą, a innych nie będę zanudzał...
                        • Gość: rita Re: 'Czterdziestolatek' IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 12.01.03, 22:23
                          31.01.2003 roku premiera , wybieram się z córką, ale mógłbyś powiedzieć
                          dlaczego ty masz wejść za afriko - łączy was wspólne pijaństwo na Kazku
                          • peteen Re: 'Czterdziestolatek' 12.01.03, 22:25
                            powiem ci, jak się spotkamy (ale nie piłem z jerzym, zwłaszcza na Kazku)...
                            • skks Re: 'Czterdziestolatek' 12.01.03, 22:27
                              Aleście se gadke ucieli:)
                            • Gość: rita Re: 'Czterdziestolatek' IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 12.01.03, 22:29
                              czyli jesteście po imieniu , to tajemnicze i bardzo ciekawe, myslę , że
                              spotkasz go na premierze.
                              • Gość: rita Re: 'Czterdziestolatek' IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 12.01.03, 22:38
                                a teraz zapraszam do Australii na turniej tenisowy, trzeba się przyzwyczaić do
                                takich turniejów, rośnie mistrz
                                • Gość: mikolaj7 Re: 'Czterdziestolatek' IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 12.01.03, 22:59
                                  Gość portalu: rita napisał(a):

> a teraz zapraszam do Australii na turniej tenisowy, trzeba się przyzwyczaić do
                                  > takich turniejów, rośnie mistrz

Twoj chlopak?? :))
                                  • Gość: rita Re: 'Czterdziestolatek' IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 12.01.03, 23:02
                                    mój chłopak będzie obserwatorem konkurentów
                                    Gdzie Katii, zalozyla wątek i uciekła
      • pekol Re: 'Czterdziestolatek' 14.01.03, 07:40
        Ja w to wierzę - bo będę łoił na tę okazję
        a zatem z jednej strony się cieszę z drugirj zaś czas pomału zacząć się żegnać
      • pekol Re: 'Czterdziestolatek' 14.01.03, 07:44
        Ja w to wierzę - bo będę łoił na tę okazję
        a zatem z jednej strony się cieszę z drugirj zaś czas pomału zacząć się żegnać
        • peteen Re: 'Czterdziestolatek' 14.01.03, 14:43
          no to bania !
    • gregry Re: 'StuPięćdziesięcioLatek' 13.01.03, 01:24
      kathy38 napisała:

> Wczoraj na "Polonii" trafiłam na odcinek tego serialu. Jest to chyba jedyny
      > film, który mogę oglądać z zainteresowaniem któryś raz z kolei, i który mnie
      > bawi za każdym razem. Kiedy oglądałam go będąc jeszcze dzieckiem, 40 lat było
      > dla mnie wiekiem podeszłym, a bohaterowie byli po prostu starzy. Teraz mając
      > te trochę lat więcej doszłam do wniosku, że ... oni dalej są starzy.
      > Wapniaki, jakby to powiedział gregry ;-)

No i Co ja mam robić Gatsby? Muszę jeszcze raz ...
      Wapniaki - to są tak dopiero koło 150 (a i to nie wiadomo - wiecie technologia
      genetyczna zaczyna mieć się całkiem nieźle). Nigdy, nie pozwoliło by mi
      sumienie powiedzieć do wapniaka "Ty wapniaku", a i do osoby, niewiele (rok, dwa
      lata, dziesięć lat, 30 lat ...itd. do 150), starszej ode mnie nie mógł bym tak
      powiedzieć (ale trafiło mi się - bo nie uważam nikogo za wapniaków).

W szkole średniej często padały słowa/określenie: "Ty grubasie" - ale nigdy do
      osoby otyłej. Nie wiem dokładnie jaki był sens i jego znaczenie w tamtym
      grypsie - ale chyba oznaczało "zarozumialcze".
      Ja wyznaję tą samą zasadę - nigdy nie powiem komuś czegoś aby było mu przykro.
      Jeżeli już powiem, to słowa "ty wapniaku" należy odczytać jako - "nie próbuj mi
      wmówić żeś już wapniak" "zastanów się czy aby na pewno twoje poglądy nie są
      zbyt konserwatywne".
      Jeżeli komuś udało się ode mnie coś takiego usłyszeć to jeszcze raz go
      przepraszam, i niech zrozumie, że chciałem w nim obudzić tego prawdziwego -
      "niewapniaka" - bo "niewapniak" zaczynał trochę przysypiać i zaczynało się
      robić obojętnie z naciskiem na "nie".
      Przypominam jeszcze raz historię z tym: "Ty grubasie" i chciałbym aby wszyscy
      zrozumieli, że skoro nazwałem ich "wapniakami", to oznacza to, że w
      rzeczywistości nie kwalifikują się pod to określenie.
      Nie no, przesadziłem a nie chciałem źle. Kto wie, czy kiedyś, ta złość na mnie,
      nie wróci w niektórych z Was, zdwojona wielokrotnie. Jestem chamem. :( I nie
      litujcie się nade mną.

Oki. Najlepiej to przemianujcie mnie na "Wapniak" albo np. ("jak niektórzy
      wolą") "Grzyb" i będzie sprawiedliwie. Młodzieży się spodoba.

> Fajnie się oglądało ten film patrząc
      > na modę lat siedemdziesiątych, wystrój wnętrz, dyrektora Karwowskiego
      > jeżdżącego maluchem i mało samochodów na ulicach.
      >

Nie no, wybaczcie mi te uśmiechy poniżej, ale napisałem to wcześniej i już nie
      będę kasował.

Ja lubiłem też bardzo alternatywy 4 i "radio taxi proszę czekać - zaczekamy" ;)
      I niektórzy mają tam tyle lat co ja obecnie, a wciąż wydają się być starsi
      (nigdy wcześniej nie zwróciłem na to uwagi - ale rzeczywiście tak jest - mogę
      to przyznać, bo oglądałem ostatnio kolejny przebój (a raczej jego część) - sami
      swoi).
      Jeżeli miałbym wybierać najlepszy film - to nie wiem. :)
      • kathy38 Re: 'StuPięćdziesięcioLatek' 13.01.03, 09:42
        gregry napisał:

> kathy38 napisała:
        > > Wapniaki, jakby to powiedział gregry ;-)
        >

Napisałam tak, żeby się z Tobą podroczyć. Nie traktuj tego jako złośliwość.

Na moje wyczucie krakforum potraktowało Cię bardzo życzliwie, wiec się nie
        przejmuj. Za jakiś czas nikt nie będzie o tym pamiętał, a Ty masz szansę
        pokazać, że był to "wypadek przy pracy".

I nie przesadzaj z tym szacunkiem należnym ludziom starszym. Jakoś nigdy nie
        czułam respektu przed kimś z forum tylko dlatego, że jest wiekowy (wybacz
        skks!!!!!!!) albo traktowałam kogoś niepoważnie dlatego, że jest jeszcze
        małolatem. Ważne jest to co kto ma do powiedzenia. To ile kto może mieć lat
        można się domyślać na podstawie jego poglądów. Choć nieraz bywało to bardzo
        mylące. Poza tym tylko tu na forum można zwracać się do obcego
        siedemdziesięciolatka per ty. :-)
        • joseph.007 Re: 'StuPięćdziesięcioLatek' 13.01.03, 09:47
          kathy38 napisała:

> Poza tym tylko tu na forum można zwracać się do obcego
          > siedemdziesięciolatka per ty. :-)

A wcale że nie, bo jeszcze w Hameryce tak do dziadków mówią (przynajmniej na
          filmach, bo osobiście to nie miałem jescze przyjemności sprawdzić)
        • gregry Re: 'StuPięćdziesięcioLatek' 13.01.03, 12:40
          kathy38 napisała:

> gregry napisał:
          >
          > > kathy38 napisała:
          > > > Wapniaki, jakby to powiedział gregry ;-)
          > >
          >
          > Napisałam tak, żeby się z Tobą podroczyć. Nie traktuj tego jako złośliwość.

Wiem, wiem, że się droczysz - ale co ja mam wtedy zrobić? :) Ok, ok, to już
          było ostatni raz kiedy się tłumaczyłem. Jeżeli, od tej pory, ktoś chce mnie
          cytować, to proszę robić to tylko w celu pobudzania - pobudzania do działania
          na korzyść miasta i ludzi.... :).

>
          > Na moje wyczucie krakforum potraktowało Cię bardzo życzliwie, wiec się nie
          > przejmuj.

Potrafię to docenić.

> Za jakiś czas nikt nie będzie o tym pamiętał, a Ty masz szansę
          > pokazać, że był to "wypadek przy pracy".
          >
          > I nie przesadzaj z tym szacunkiem należnym ludziom starszym. Jakoś nigdy nie
          > czułam respektu przed kimś z forum tylko dlatego, że jest wiekowy (wybacz
          > skks!!!!!!!) albo traktowałam kogoś niepoważnie dlatego, że jest jeszcze
          > małolatem. Ważne jest to co kto ma do powiedzenia. To ile kto może mieć lat
          > można się domyślać na podstawie jego poglądów. Choć nieraz bywało to bardzo
          > mylące. Poza tym tylko tu na forum można zwracać się do obcego
          > siedemdziesięciolatka per ty. :-)

:)

>
          >

Miłego dnia :)
          • trudny2002 A ja nie mogę oglądać 13.01.03, 12:44
            tego serialu. Za poważny dla mnie i za trudny...
            Ale może dojrzeję i moze kolejna emisja...
            Ukłony
            trudny
      • bluetab70 Re: 'StuPięćdziesięcioLatek' 14.01.03, 15:15
        gregry napisał:

> Oki. Najlepiej to przemianujcie mnie na "Wapniak" albo np. ("jak niektórzy
        > wolą") "Grzyb" i będzie sprawiedliwie. Młodzieży się spodoba.

A może "BardzoStaryPiernik"???

A tak poważnie, to przestań się już tłumaczyć, gregry, pewnie już nikt nie
        pamięta...
        Nooo, chyba, że cię to (tłumaczenie się)kręci, że to taka forma umartwiania
        się, taka wirtualna włosienica...
        :)
        Pozdr.
        jeszcze_nie_całkiem_zwapniała_Bluetab
    • black.night Popieram ochy i achy dla ,czterdziestolatka, 14.01.03, 05:17
      Ale nie zgodzę się, że to cyt.: "jeden z nielicznych polskich filmów". Jest
      takich wiele jak chociażby obecnie dyskutowany na Forum "Dzień Świra" nie
      wspominając np : "Alternatywy 4" , "MIsia", "Noce i Dnie" i wiele wspaniałych
      polskich filmów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka