Dodaj do ulubionych

Linia kolejowa do Balic

IP: 213.17.239.* 02.06.06, 09:27
Zauważyłem, że w "pendolino" relacji Kraków Główny - Balice Port Lotniczy
imienia <BACZNOŚĆ> JP2 </Spocznij> podróżują jednorazowo 2-3 osoby (z powrotem
w porywach do pięciu). Czyżby otwarcie tej linii miało na celu uczynienie
gestu wobec następcy patrona lotniska? Pewnie niebawem okaże się że linię
zamkną, bo deficytowa. Czy nikt wcześniej nie przeprowadzał pod tym kątem
żadnych badań dotyczących zapotrzebowania na ten środek komunikacji? Co o tym
myślicie?
Obserwuj wątek
    • boldhead To ze nikt nie prowadzil badan... 02.06.06, 09:31
      to pewne. A po drugie nikt nie naglasnia powstania tego polaczenia. Na lotnisku
      przez pierwszy tydzian nie wiedzieli nic o rozkladach itp.
      • krzychut Re: To ze nikt nie prowadzil badan... 02.06.06, 09:49
        Po trzecie z prowizorycznego peronu do lotniska w Balicach trzeba jeszcze dymać
        na butach 300m chyba, że wojsko wpuści akurat specjalny autobus na teren
        jednostki.
        Po czwarte, linia została przygotowana metodą "na I skeretarza" to znaczy,
        zaraz po "terminowym" (aby wypiąć urzędnicze piersi po ordery a kieszenie po
        nagrody) uruchomieniu należy przystąpić do generalnego remontu torowiska.
        Podobnie za tow. Gierka uruchamiano np. kopalnie. Zwożono na dół przwieziony z
        innej kopalni węgiel, a następnie na otwarciu z udziałem oficjeli uroczyście
        wyciągano go w wózku z napisem: "pierwszy urobek z kopalni >Ecik und Zeflik<"
        • skks Re: To ze nikt nie prowadzil badan... 02.06.06, 09:53
          Żartujesz!!!
          W IV RP takie pokazówki?
          Po co by miały się odbywać?
          Mamy przeciez Najlepszy Rząd z Najlepszym Premierem i Najlepszymi Vice
          Premierami:
          I vicek - od stycznia nie stawia się na wezwania sądu a teraz nie może tez się
          stawić bo jedzie oglądać MECZ w Niemczech!!!!!!!
          II vicek - faszysta
          III vicek - uff, nie będę pisał bo szkoda klawiatury
          IVta Vickowa - taa ta robi reformy oj robiiiii
          • Gość: yyy a ja tam sie ciesze, ze IP: *.compower.pl 02.06.06, 09:56
            Kracik sie zglosil do rywalizacji.
            • skks Re: a ja tam sie ciesze, ze 02.06.06, 10:04
              Ale szanse Jego, malutkie, oj malutkie....
              Sularz i Rokitka liczą na poparcie Pisi... tyle miesięcy "współpracy" z pisią
              nic!!! ich nie nauczyło:((
              Pisia poprze Macherka byle tylko nie dać głosów kandydatowi PO!

I nie jest ważne, że Kracik to fachowiec i wreszcie pierwszy od lat poważny i
              nowocześnie myślący kandydat na Prezydenta.
              • Gość: yyy Re: a ja tam sie ciesze, ze IP: *.compower.pl 02.06.06, 10:08
                co Ty mowisz? mialem nadzieje, ze Rokita da sobie luz w wyborach, czyzby
                powazny sygnal, ze mamy jakis rozlam w szeregach lokalnych? poparcie pisu dla
                Rokity brzmi jak jakies politicalfiction...
                • skks Re: a ja tam sie ciesze, ze 02.06.06, 10:14
                  A jak się wczoraj Jaśmaryś podniecał, jak na "powiatowej konwncji PO"
                  przedstawiał Kracika!!
                  Jak pokazywał, że Kracik to w sumie wspólny kandydat, że tylko "coś" tam
                  uniemożliwiło pisi przedstawienie Kracika jako kandydata tej pisi...

Ehhh, nic takich "polityków" jak Jasmaryś i Sularz nie jest w stanie od
                  ręcznego kierowania i nierealnych wizji oderwać!! - A szkoda:((
          • krzychut Re: To ze nikt nie prowadzil badan... 02.06.06, 10:01
            Akurat do tego pendolino rząd chyba nic nie ma, najwyżej nasze lokalne
            urzędniki z jedynie słusznej, rządzącej partyjki.
            Ten co wstęgę na otwarciu tej szopki przecinał, już uwił sobie ciepłą posadkę w
            jakiejś spółce w Warszawie.
            • skks Re: To ze nikt nie prowadzil badan... 02.06.06, 10:05
              :)))) No i co z tego....
              Wszystko to przecież wina PO!
    • mrug Re: Linia kolejowa do Balic 02.06.06, 12:30
      Ta linia jest jedna wielką porażką. Począwszy od tego, że nie było rozkładów
      jazdy (już ponoć są), przez kilkusetmetrowe dojście od terminalu do stacji,
      nieuzgodnienie przejazdu szynobusu przez teren wojskowy, po półmetrową różnicę
      pomiędzy progiem kolejki a poziomem peronu na Dworcu Głównym. A, i jeszcze ponoć
      się zepsuła parę razy...

Natomiast papieska linia Kraków-Wadowice, z całym zastępem wodotrysków jak na
      przykład ekrany co parę metrów z wyświetlanymi fragmentami pielgrzymek, święci
      triumfy. Aż dziw, że nie podają tam wadowickich kremówek, ale to raczej kwestia
      czasu. A ja się tylko pytam, ile pieniędzy zostawi w Krakowie pielgrzym
      przyjeżdżający do miasta na jeden dzień, żeby zobaczyć Franciszkańską i
      Łagiewniki? Równowartość jednego obwarzanka? I czy nie warto było zatroszczyć
      się o turystę, który przyleci do Krakowa z grubym portelem pełnym euro?
      Bo to wszystko zostało zrobione na odwal się...
      • martvica Re: Linia kolejowa do Balic 02.06.06, 17:11
        Bo to jest spisek - żeby ZDiK z MPK mogły z czystym sumieniem znowu ograniczyć
        częstotliwość 192. Ta kolejka jest już od baaardzo dawna zasłona dymną dla tych
        firm. 'No tak, 192 jest zatłoczone, ale juz niedługo będą szynobusy' a teraz są
        szynobusy i albo sie psują, albo ich wojsko nie wpuszcza za bramę, i jeszcze
        jest problem z ostatnim odcinkiem, 200 czy 300m. A turyści dalej jeżdżą 192,
        które po 'genialnej' zmianie trasy stoi w korkach. Nie wiem dlaczego zamiast
        budować linię i dofinansowywać PKP nie dało się zwiększyć częstotliwości 192...
    • Gość: starsailor Re: Linia kolejowa do Balic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.06, 11:36
      mam pytanie, jak inaczej niz ta dziwna linia kolejowa dostac sie w miare szybko
      z krakowa do balic? jezdza tam jakies autobusy/tramwaje? Bardzo prosze o pomoc.
      • anula36 Re: Linia kolejowa do Balic 17.06.06, 11:52
        jezdzi 192 z dworca glownego ale to raczej niezbyt szybko - ok 45 min.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka