Dodaj do ulubionych

wtórny analfabetyzm

IP: *.net.autocom.pl 26.06.06, 15:32
Zjawisko to jest dość powszechne. Przejawia się min. w nieumiejętności
streszczenia jakiegoś artykułu i wklejaniu go w całości, mimo że netykieta
jest przeciw...
Niektórzy uczestnicy forum nie są w stanie napisać kilku sensownych zdań.
Gorzej, że i odwrotnie - nie potrafią zrozumieć klarownego tekstu i wtedy
najszęściej kwitują to agresywnym słowem - bełkot.
O takiej sztuce, jak rozumienie pewnych terminów w zależności od kontekstu,
wychwytywanie aluzji czy ironii już nawet nie wspomnę.
Ale jak wiadomo - trening czyni mistrza ! Nie tylko w sporcie!
Obserwuj wątek
    • trudny2002 Brzmi jak zarzut... 26.06.06, 15:35
      a przeciez wiadomo ze idzie o pogodną sugestię...
      porozmawiajmy:)))
      Podzielam pogląd o braku umiejętnosci rozumienia. Tyle, ze na Forum to i szkoda
      mała i niwielkie ma znaczenie ów brak:)))
      trudny
      • Gość: lektor Re: Brzmi jak zarzut... IP: *.net.autocom.pl 26.06.06, 15:45
        Porozmawiajmy!
        Problem jest chyba głębszy, bo na to o czym piszę, nakładają się rózne emocje.
        Polityczne czy też parapolityczne spory powodują zaskakującą czasem agresję,
        która z każdym postem z reguły narasta. Myślę, że nie jest to miłe dla nikogo,
        a mimo to trwa i nic tego zmienić nie jest w stanie.
        No wiadomo, nic to nowego pod słońcem...
        :(
        • trudny2002 A nie masz wrazenia, ze polityka... 26.06.06, 15:51
          czy parapolityka, a rozumienie nawet najprostszych słów, pojeec, form czy
          znaków...to sa zagadnienia absolutnie rozmaite?
          Ci którzy rozumieją, najczesciej polityka czy ludzmi zajmujacymi sie polityka
          kompletnie sie nie zajmuja, a jesli to z wyrozumialością owych polityków....no
          powiedzmy ze nie mówmy.
          Polityk to kto?
          Lepper?
          A może Kaczyński Jarosław?
          To trakie zwykłe aparatczyki z tym ze jeden ma przeszłość chuliganską, a drugi
          według scenariusza z zamierzeniami kryminalnymi...i gdyby kazdy z nich kiedys
          ale dosc dawno podjał sie jednak trudu nauczenia sie rozumienia...no to dzis
          byliby sie zajmowali czymkolwiek, ale nie tym na czym nie znaja sie, nie maja
          pojecia...no słowem nie rozumieja nic.
          Ale wole kiedy mlody czlowiek nie rozumie obrazu, rzezby, grafiki czy
          wiersza...byle nie trafial do tego zajecia co to utrodnia rozumienie:)))
          trudny
          • Gość: lektor Re: A nie masz wrazenia, ze polityka... IP: *.net.autocom.pl 26.06.06, 16:03
            Bardziej mi chodziło o to, w jaki sposób o tej polityce rozmawiają forumowicze.
            Na takich forach jak książki, turystyka, architektura jest w miarę spokojnie i
            nobliwie. Na forum kraj czy forach miejskich regułą jest ostra wymiana zdań.
            Oczywiście można ostro i jednocześnie uprzejmie, ale to raczej rzadkość.
            No i te ciągłe sprzeczki na temat rodzaju i zakresu forumowych informacji.
            Regulamin i netykieta nie precyzują tego ściśle.
            Ale trzeba przyznać, że Forum Agory należy pod względem techniczno-
            organizacyjnym chyba do tych lepszych, bardziej funkcjonalnych(?).
            • trudny2002 Re: A nie masz wrazenia, ze polityka... 26.06.06, 16:09
              Ja nie wiem czy gdziekolwiek Forumowicze rozmawiają o polityce...
              Jeśłi to ze skutkiem takim lub innym analizuja na ogół kretyńskie wystapienia
              osob zajmujacych sie polityką. I tu tad nie rad...jednak uwazam, ze ponizej
              poziomu przyzwoitosci opinie sa dopuszczalne wobec zdecydowanie nizej
              ulokowanych tresci tych rzekomo 'polityką' sie zajmujacych.
              No powiedzmy ze nawet zapelnie wbrew rozumieniu, logice i zdrowemu rozsadkowi...
              Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie...
              Zreszt a jesli nie jest Ci tajemnicą kto i czyimi glosami zwyciezał w ostatniej
              probie demokratycznej...no to czemu sie dziwisz?
              Oczekiwałes od ....no wlasnie.
              :)))
              trudny
              • Gość: LMKiko Re: A nie masz wrazenia, ze polityka... IP: *.net.autocom.pl 26.06.06, 19:01
                No cóż, szereg osób, które usiłują mi przypisać jakieś niekonsekwencje w
                komentowaniu sceny politycznej, próbujac głupkowato śmiać się, mogę śmiało
                zaliczyć do wzmiakowanej wyżej, niewiele rozumiejącej kategorii osób.
                Przypomnijmy sobie, jak to co cztery lata głosuje wiekszość wyborców? Otóż od
                ściany do ściany - typowa sinusoida, po tych z prawa rządzą ci z lewa i tak na
                przemian. Taka jest w Polsce sytuacja. To wyborcy zmęczeni rządami AWS wybrali
                z entuzjazmem Millera i SLD, to Ci sami wyborcy odebrali lewicy mandat i
                zdecydowali się na obecne rządy. A że PO po drodze okazało się grupą ludzi
                dziwną i mało czytelną politykę uprawiającą? Hmm, przysłowiowy koń - jaki jest,
                każdy kto potrafi, to widzi.
                • Gość: LMKiko [...] IP: *.net.autocom.pl 27.06.06, 10:49
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • rodzina4 Re: wtórny analfabetyzm 27.06.06, 12:01
      Wtórny?
      Myślę, że to po prostu analfabetyzm co niektórych, bo gdy nie starcza ani
      wiedzy ani umiejątności ani talentu ani chociaż chęci uczenia się to pozostaje
      tylko ordynarne chamstwo zamiast dyskusji. W życiu publicznym brak przecież
      wzorców zachowań, a tzw przyzwoitość to przecież anachronizm, wręcz śmieszność -
      bo nigdy nie jest krzykliwa.
      O ile więc łatwiej po prostu szydzić, obrażać, napadać, bez żadnego wysiłku
      intelektualnego i rozumienia czyjegoś tekstu czy kontekstu.
      I w tym sensie rzeczywiście trening czyni mistrza - w tym wypadku wypowiedzi
      forumowych, tak czesto niestety chamskich..
      r4
    • kikoo1 aktualizacja......... 28.06.06, 08:32
      Kolejna sygnaturka i czy na czasie???
      • Gość: bolo niekonsekwencja IP: 149.156.84.* 28.06.06, 13:37
        kikoo1 napisała:
        szereg osób, które usiłują mi przypisać jakieś niekonsekwencje w
        komentowaniu sceny politycznej

człowieku, nie widzisz o co chodzi? Nie jest brakiem konsekwencji, że zmieniasz
        poglądy polityczne i najpierw popierasz Cimoszewicza a potem Kaczyńskiego, gdyż
        Kaczyński reprezentuje lewicę pobożną, a więc PiS jest tak samo socjalistyczne
        jak SLD. Brakiem konsekwencji jest to, że najpierw wychwalasz pod niebiosa
        przedstawicieli lewicy i zarzucasz chamstwo zwolennikom prawicy, a gdy tylko
        stajesz się pro-pisowa, używasz słowa "komuch" jako obelgę i przypisujesz
        zwolennikom lewicy, to co jeszcze kilka miesięcy temu przypisywałaś zwolennikom
        prawicy: chamstwo, nieuczciwość, głupote.
        • Gość: LMKiko Re: niekonsekwencja ??? Czyżby??? IP: *.net.autocom.pl 28.06.06, 14:16
          Nic na to nie poradzę, że np.Wasserman zachowywał się nieprzyzwoicie w stosunku
          do Cimoszewicza w czasie przesłuchań, jako członek Komisji, a teraz bardzo się
          stara być w porządku i w związku z tym zyskuje moją akceptację.
          A Lepper, kiedyś prosty dosyć itd. cywilizuje się w szybkim tempie.
          W końcu ludzie się zmieniają, i życie nie jest stojącym bajorem, na szczęście.
          Również zawsze żywiłam podziw dla piekielnej inteligencji Urbana.
          Świat ma więcej barw, niż tylko czarną i białą.
          No i nie moją jest winą, że rządy Millera, które zaczęły się przy ogromnym
          poparciu społecznym, okazały się być rządami aferzystów...
          A zatem, gdzie tu jaka niekonsekwencja???? Jeśli nawet, to dotyczy bardziej
          aktorów życia politycznego, niż kibiców.
          • Gość: bolo Re: niekonsekwencja ??? Czyżby??? IP: 149.156.84.* 28.06.06, 14:34
            No i nie moją jest winą, że rządy Millera, które zaczęły się przy ogromnym
            poparciu społecznym, okazały się być rządami aferzystów

-zdaje się, że gdy ty wypisywałaś swe wątki pochwalcze na temat lewicy, to już
            wiadomo było, że ich rządy "okazały się być rządami aferzystów." A jednak to
            zwolenników prawicy wyśmiewałaś. W przeciągu 3 miesięcy zmieniłaś światopogląd,
            o.k., ale nie powinnaś wyzywać innych od komuchów. Nie ty.
            • Gość: Lmkiko Re: niekonsekwencja ??? Czyżby??? Bolo! IP: *.net.autocom.pl 28.06.06, 14:48
              Jeśli ci się tylko zdaje, to może raczej się nie czepiaj.......
              No i nigdy nie byłam komuchem, po rozczarowaniu do zmian proponowanych przez
              Nowe Trendy optowałam raczej za hasłami Unii Pracy.
              Zresztą o co ci chodzi (?), już pisałam - zmieniają się politycy i programy ich
              partii, zmieniają się i opinie na ich temat.
              Jak to w demokracji....
              • Gość: lek Re: niekonsekwencja ??? Czyżby??? Bolo! IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.06, 17:53
                bolo dał drapaka przygnieciony argumentami?
                • Gość: LMKiko [...] IP: *.net.autocom.pl 28.06.06, 21:04
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • Gość: piotr Re: niekonsekwencja ??? Czyżby??? Bolo! IP: *.chello.pl 29.06.06, 00:20
                    >Niektórzy uczestnicy forum nie są w stanie napisać kilku sensownych zdań.
                    Gorzej, że i odwrotnie - nie potrafią zrozumieć klarownego tekstu i wtedy
                    najszęściej kwitują to agresywnym słowem - bełkot.

Q.E.D.
    • Gość: nonna Re: wtórny analfabetyzm IP: 82.139.60.* 29.06.06, 10:51
      Gość portalu: lektor napisał(a): "O takiej sztuce, jak rozumienie pewnych
      terminów w zależności od kontekstu,
      wychwytywanie aluzji czy ironii już nawet nie wspomnę."

Ja też to obserwuję i cierpię z tego powodu.
      Czytałam ostatnio, że nawet 30%ludzi z wyższym wykształceniem nie rozumie
      tekstów i aluzji, nie czyta ksiażek. Budzą sie u mnie watpliwości co do
      inteligencji Polaków.
      • Gość: LMKiko Re: wtórny analfabetyzm IP: *.net.autocom.pl 29.06.06, 19:42
        Nona, miło ,że mnie rozumiesz. Widzisz tu przecież liczne przykłady na tym
        forum.
        Trzeba koniecznie podszlfować ten poziom, nie sądzisz?
        • Gość: nonna Re: wtórny analfabetyzm IP: 82.139.60.* 30.06.06, 10:25
          Staram się jak mogę..., każdy komu zależy na poziomie forum i nie tylko,
          powinien mieć swój prywatny front, swoją walkę o jakość myślenia, rozumowania ,
          powinien tępić inwektywy - niczym nie uzasadnione, a popierać merytoryczną
          dyskusję. Nie powinno się wyzywać tylko za poglądy jeśli one mają jakieś
          uzasadnienie.
          • Gość: LMKiko Re: wtórny analfabetyzm IP: *.net.autocom.pl 30.06.06, 13:07
            Bardzo dziękuję, Nona. Cieszę się, że bywasz na forum!
            Może z czasem wszystko lepiej się ułoży.
            :))
    • Gość: ? lektor - KW mam nadzieję??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 19:14
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka