Dodaj do ulubionych

Chcą dobudować wieżę do kościoła Mariackiego

IP: *.pro.lama.net.pl 03.07.06, 23:01
Popieram tę akcje każdym zakątkiem swojego ciała i umysłu ! To co wyprawiają
pionki Majchrowskiego wołą o pomste do nieba ! Już dawno zapomniał o tym , że
to my go wybraliśmy i ma działać dla NAS ! nie dla siebie czy bogatych jego
własnych sponsorów ! Nikt w Krakowie nie chce komercji pod Sukiennicami ! a
jednak będzie ! Oprucz tego blamaż jego pseudo działań w staraniu o Euro2012
dla Krakowa ! i on śmie mówić , że działa w interesie miasta ? KPINA ! Brawo
za akcje ! oklaski na stojąco !
Obserwuj wątek
    • Gość: ar Potęga smaku IP: *.chello.pl 03.07.06, 23:09
      Otoczenie prezydenta wreszcie zauważa, że coś jest niesmaczne i pozbawione
      dobrego gustu? To pierwszy sukces tej kampanii.
      • Gość: dysten To humor wisielczy panie Helbin !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 23:26
        Natomiast co do pańskiego smaku, jak i smaku pańskiego pryncypała to nie ma
        czego zazdrościć !!! I drobne pytanko - odkąd to Panowie tacy strasznie
        religijni ??? Chyba to wiara koniunkturalna !!!
      • Gość: m_q Dobry smak... IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.06, 01:11
        ... okazał prezydent-profesór upamiętniającna odnowionym Placu Bohaterów Getta
        tabliczką znajwiększymi literami SIEBIE - Prezydenta-Profesóra Majchrowskiego...
      • Gość: Henryk Potęga czarnego smaku IP: *.autocom.pl 04.07.06, 07:01
        A czy wiara Firera Podgórza nie koniunktura.
        Bo o ,ile wiem a wywodze sie z Podgórskiej Parafii im. św. Józefa to ów
        przywódca raczej stroni. A na jednym ze spotkań sam próbował zwabić księdza bo
        potrzebny był do jego kolekcji mimo,że raczej powinen zwbic kogoś innego za
        Wisły.
        • Gość: taki gość Re: Potęga czarnego smaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 10:21
          a tak właściwie to o czym chciałeś napisać?
          bo taki trochę bełkot wyszedł...
      • Gość: jan Re: Potęga smaku IP: *.dll.se 04.07.06, 16:22
        Gosc "ar" ma racje. Wreszcie cos ruszylo rajcow krakowskich. Skala zartu
        Stowarzyszenia Podgorze jest na skale skandalicznych dzialan Prezydent&Spolka,
        ktora chyba zapomniala, ze Krakow nie jest i nie moze byc terenem
        destrukcyjnych dzialan niemal(?) mafijnych grup inwestorow. Z zalem patrze na
        narastajaca degrengolade miasta i pogarszajacy sie standard zycia mieszkancow.
        Jesli ktos widzi Krakow jedynie przez pryzmat na "cacy" zrobionego Rynku
        Glownego i budowane wiezowce, to znaczy, ze jest krotkowidzem i nie rozumie
        wlasciwie pojetego rozwoju miasta. A lista przykladow na fatalne decyzje wladz
        miasta rosnie i rosnie. Zart Stowarzyszenia, to jakby jaskolka protestu, ktory
        powinien narastac, az do finalu, ktorym powinno byc wyczyszczenie tej stajni
        Augiasza, ktorym jest teraz Urzad Miasta.
    • Gość: yoda Re: Chcą dobudować wieżę do kościoła Mariackiego IP: *.ists.pl / *.ists.pl 03.07.06, 23:17
      Wszystkim wstecznikom blokującym rozwój mi9asta z tego i z innych stowarzyszeń
      proponuję, aby wystąpili o wuzetki na wybudowanie sobie na czołach palemek. Jak
      im korzenie mózgi przycisną, to może zaczną mysleć.
      • tinah Re: Do Pijarów! 04.07.06, 00:20
        Na przód prolatariusze Majchrowskiego:) Precz ze wstecznikami i burżuazyjnymi
        zabytkami! Precz ze stowarzyszeniami mieszkańców Krakowa!! Nie będą chamy mówili
        nam co jest najlepszego dla tego miasta!

Tyle, że nie jest to rozwój a niszczenie, niszczenie z jakim to miasto nie
        spotkało się od dawien dawna, szpetny hotel przy Wawelu, market pod Rynkiem,
        hipermarkety (galerie:) w centrum miasta, projekt nadbudowy Fortu Benedykta, aż
        dziw bierze, że żaden z możnych nie wpadł na pomysł nadbudowy Barbakanu,
        przecież tyle cennego miejsca się tam marnuje!!

Ciekawić może tylko co przyniosą te ostatnie miesiące?
        • Gość: m_q W sprawie Barbakanu... IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.06, 00:45

> aż dziw bierze, że żaden z możnych nie wpadł na pomysł nadbudowy Barbakanu,
          > przecież tyle cennego miejsca się tam marnuje!!

Poprawka - Jego Ekscelencja chciał zadaszyć Barbakan plastikiem zeby na jego
          prezydencko-profesórską głowę nie kapalo na plenerowych koncertach (furda blanki
          i zabytki gdy głowa Słońca Krakowa może zamoknąć).

Okazalo się, jednak, ze ten "MIŚ" jest za mały jak na ambicje
          prezydenta-profesóra (ile można na legalnie i bez kombinacji zarobić na daszku z
          plastiku?) i sprawa zdechła na szczescie...
        • Gość: armstrong Niszczenie miasta? No bez jaj.Re: Do Pijarów! IP: *.cl.ad / 193.108.34.* 04.07.06, 11:30
          Z calym szacunkiem ale zdrowo przegiales
          I wykrzyknikow za duzo walnales.
          Niszczenie miasta? No kuwa bez jaj... moze jakbys powiedzial szpecenie to bym
          sie zgodzil.
          Hotel przy wawelu szpetny? Tak, ale dawniej byly tam chaszcze i smieci! Mogli
          lepszy zrobic ale nie pier.dol ze miasto niszcza!
          GAleria przy dworcu? Dawniej byl tam syf i malaria ! Mozna zalowac ze nie
          powstalo cos innego, ale jakos 20 lat nie moglo powstac a syf jak byl tak
          jest...
          A co bylo dawnie w miejscu banalnego radisona ? Wspanialy obiekt jakis ?
          A jak to jest niszczenie to co jest tworzeniem miasta, no podaj mi kurna jakis
          przyklad !
          • tinah Re: Do Pijarów! 04.07.06, 12:05
            Niszczenie, nieszczenie, tego czegoś w Krakowie czym ów Kraków różni się od
            takiego Radomia czy Koszalina. Tej małej części miasta (zaledwie kilka procent
            powierzchni) do której walą drzwiami i oknami turyści z całego świata.
            Nie bardzo rozumiem po co mieli by tutaj przyjeżdżać, jeśli wszystkie nasze
            zabytki zabudujemy, obudujemy, nadbudujemy, no bo chyba nie po to by gapić się z
            Wawelu na Sheraton, czy bloki które mają powstać w miejscu hotelu Forum, a może
            zachwyci ich widok Starego Podgórza zasłonięty przez 'Vistula Plaza', a jakże
            niezapomniane będzie dla nich podziwianie cudownej panoramy Krakowa z masztami
            Cracovii.

Skandalem jest, że cokolwiek w tak delikatnej tkance budowane jest bez ważnego
            planu zagospodarowania, nawet komuniści nie dopuścili do czegoś takiego.

Jak się okazuje, nie bez kozery owego planu nie ma i długo jeszcze nie będzie.
            • Gość: wójek dobra rada a tak. planu nie ma bo trzeba brac w rekę za IP: *.szuwarowa.krakow.pl / 62.233.211.* 05.07.06, 08:35
              wydawanie pozwoleń.

z planem by się nie dało.

• Gość: stary Krakus Re: Chcą dobudować wieżę do kościoła Mariackiego IP: *.dsl.sndg02.pacbell.net 04.07.06, 12:24
        rozwijaj se tumanie miasto na KUrdwanowie czy Piaskach wielkich a nie w
        sredniowiecznym pieknym miescie - tam sie postepem wykazuj zostaw nasz piekny
        stary Krakow - penie sie w nim nie urodziles - jak pochodzisz z Kieleckiego to
        tam wracaj
      • Gość: ConnoR Re: Chcą dobudować wieżę do kościoła Mariackiego IP: *.kwbadamow.com.pl 04.07.06, 14:15
        To może od razu wyburzmy cały rynek Krakowa Sukiennice, kościól Mariacki.
        Zobacz ile będzie miejsca. W imię rozwoju miasta wybuduje się w tym miejscu
        jakieś drapacze chmur. Na cholerę komuś zabytki.

Zanim nazwiesz kogoś wstecznikiem walnij głową o futrynę. Tylko mocno by
        ruszylo te Twoje klepki. Może Cię oświeci, chociaż prawdę powiedziawszy to za
        bardzo na to nie liczę.
    • Gość: Smocur Rewelacja! Popieram ten pomysł! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 23:43
      Uwielbiam takie prowokacje. Dziwię się tylko czemu Marcin Helbin dał sie tak
      sprowokować. Przecież to nie jest żart z obiektu kultu religijnego - to żart z
      obowiązujących przepisów i ludzi stojacych "na ich straży". A co do zabawy z
      nazwiska prezydenta, to jest to osoba publiczna (w mikroskali) i większe jaja
      robia sobie kabarety z osób publicznych naprawdę dużego formatu. Czyżby
      wazelinka?
      • Gość: bluberie Re: Rewelacja! Popieram ten pomysł! IP: *.kki.krakow.pl 04.07.06, 08:54
        Helbin nie dal sie sprowokowac, tylko zareagowal nerwowo, bo sie nie
        spodziewal. Reakcja prosta - przeniesienie ciezaru zartu gdzies obok, powolanie
        sie na zly lub dobry smak i 'godnosc' urzedu. Akcja wystartowala w najgorszym z
        mozliwych terminow, znienacka i kompletnie nie wiedza bidoki jak na nia
        zareagowac. Jest zbyt atrakcyjna medialnie, zeby ja probowac 'zamilczec' i zbyt
        celna puente w sobie przenosi, zeby z nia dyskutowac. Stowarzyszenie narobilo
        Majchrowskiemu kolo tylka zdecydowanie bardziej niz sie spodziewal.
      • glupie_kocie Re: Rewelacja! Popieram ten pomysł! 04.07.06, 19:09
        > Przecież to nie jest żart z obiektu kultu religijnego

Nie musi być. Ale wystarczy go tak nazwać, by mieć nadzieję na poparcie wielkiej
        grupy obrońców wiary ojczystej (czy coś w tym stylu), przeciwników Żydów,
        Masonów i Smerfów ;)
      • Gość: a tam Helbin dał się... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 23:15
        Przecież to człowiek, który na każde wystąpienie wobec wspaniałego mu panującego
        prezia jest gotowy się zagotować (ale fajnie mi się napisało).
    • Gość: rye Re: Chcą dobudować wieżę do kościoła Mariackiego IP: *.chello.pl 04.07.06, 00:11
      O parkingu dla gości zapomnieliście !
    • Gość: Hmm Re: Oj Helbaum, Helbaum IP: 81.219.149.* 04.07.06, 00:28
      Tobie na końcóweczkę sezonu cosik się chyba pomieszało.

------
      Kończ waść, wstydu oszczędź.
      • Gość: Henryk smarkata melamijo nie Helbaum ale Pan Helbin IP: *.autocom.pl 04.07.06, 07:26
        Słuchaj Hmm IP 81-219-149.
        Z kogo jak kogo ale z Helbina nie pozwolę kpić w dodatku przez różnych
        szemrańców melaminowych. Wiem kim jesteś zafajdana spódniczko wazelino.
        Ja rozumie, że wazelina przed wyborami. A lepiej zajmijcie się pewnym b. radnym
        miasta z waszej dzielnicy. O byłym dyr. cmentarzu i obecnie dyr. pewnego wydz.
        UM wiele opisze się złego . Ale o tym radnym, który dał dla swojej rodziny -
        potrafił np. załatwić miejsce nawet na cm w Prokocimiu ( dla szwagra) a dla
        zasłużonej osoby Bohatera Krzyża Virtuti Militarii i Zesłańca na Syberie nie.
        A jaki robił kabaret jako członek Zarządu ówczesnej Rady przy załatwianiu
        sprawy.
        Natomiast co jakiś czas pęta się na różnych imprezach. Jak coś to chętnie podam
        jego nazwisko aby zablokować ponowny jego start.
        Natomiast Pan Helbin to wspaniała Szef Biura Prasowego Miasta Krakowa. Mimo, że
        nie jestem z jakiej kolwiek opcji politycznej i nie tylko ja stwierdzam jego
        profesjonalizm. Przykład: najlepiej zorganizowane Biuro Prasowe w czasie Wizyty
        Ojca Święto w Krakowie. Było lepsze od KAI w d. Hotelu Forum. Mam nadzieje, że
        koledzy dziennikarze to potwierdzą
        • nabucco4 czanowna "mencizno" Henryko! 04.07.06, 08:30
          może ty i nie jesteś z żadnej opcji "politiczna", nie ulega natomiast, że
          niedouk i "analfabet" z ciebie. Nie jestem Krakusem, ale dla mnie facio
          piszący: "obecnie dyr. pewnego wydz. UM wiele opisze się złego" lub "czasie
          Wizyty Ojca Święto w Krakowie" to pomylony ,nawiedzony, niedouczony wazeliniarz
          bełkocący trzy po trzy. Piszesz także "koledzy dziennikarze to potwierdzą"
          (sic)- jeśli ty jesteś dziennikarzem to krakowska prasa to dno - a wątpię w
          to, Kraków to przecież kulturalna stolica Polski. Wynika z tego żeś waść
          nabytek nowej waaadzy z szybkiego zciągu tzw. BMW - bierny, mierny ale wierny.
          Czyli cztery litery intelektualne. Buźka. Do meritum wątku nie odnoszę się
          bom , jak pisałem nie Krakus, ale jako Polak mieszkający również w starym,
          zabytkowym grodzie rozumiem zastrzeżenia Krakusów do działań prezydenta miasta.
          Pozdrowienia dla Krakowa z Lublina.
        • Gość: j Re: smarkata melamijo nie Helbaum ale Pan Helbin IP: 62.121.129.* 04.07.06, 12:09
          Koledzy dziennikarze tego nie potierdzaja. Za to zgadzam sie z przedmowca, ze
          helbin to Pani, a nawet panienka.
          pozdro
          • Gość: Hank Re: smarkata melamijo nie Helbaum ale Pan Helbin IP: *.chello.pl 04.07.06, 18:16
            Ludzie ! Przestańcie protestować ! Z tą wieżą to nie taki głupi pomysł. Nie
            róbcie nam z Krakowa Biskupina.
    • Gość: Henryk Schiz chce dobudować wieżę do kościoła Mariackiego IP: *.autocom.pl 04.07.06, 06:56
      Stow. Podgórze wg. mnie to szemraństwo.
      Jestem rodowitym Podgórzaninem. Przez pewien okres jak się organizowali się
      chodziłem na ich piwniczno - knajpowe spotkania. Jak poznałem kim są i co
      reprezentują oraz jaka to opcja to stwierdziłem smarkateria pcha się do władzy.
      Co prawda i Firer robi z siebie znawcy Podgórza a nie zna się na niczym, poza
      robieniem kasy. Ale to specjalność pewnej obecnej ludzkiej grupy
      mniejszościowej. A jego towarzyszka słynna Mlemania z podgórskiego muzeum
      arogantka i raczej dzieciątko, które powinno iść do psychiatry. Kto tę
      osobniczkę za podatników pieniądze zatrudnia, A może kontrole zrobić co do
      prawidłowości działań tego Stow. i Muzeum.
      Nie bronie Pana Jacka Majchrowskiego bo jestem w opozycji. Ale towarzysze z
      Podgórza winni najpierw sami zrobić rachunek sumienia. A szczególnie ten o
      dziwnie brzmiącym nazwisku. Ten co brednie pisze na stronie internetowej i
      zamiast zadbać o rejon swojego zamieszkania Wałowa- Lipowa - Na Dołach -
      Stadion Podgórze. Ale tam kasy brak. No niestety tak zachowują się pseudo nie
      dorośli wojownicy. Dziwie się natomiast, że tak zacna organizacja jak Stow.
      Historii Krakowa ich toleruje na swoich spotkaniach. A może nasłać na nich
      Palestyńczyków ??????
      Ja rozumie, że Wybory tuż, tuż i Radni z Dzielnicy XIII zaczęli kampanie przed
      wyborczą.
      A można zapytać się co Radni Dzielnicy XIII zrobili dla tego regionu poza
      współudział w szemraństwie czy imprezach org. przez pewną upadającą Firmę
      Targową.
      • Gość: m_q Szanowny Panie Henryku IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.06, 07:10
        Współczuję...
        • Gość: Henryk Re: Szanowny Panie Henryku IP: *.autocom.pl 04.07.06, 07:28
          Na wzajem !
          Moje kondon lecje ?
          • peteen henryk jest chory z nienawiści do podgórza.pl 04.07.06, 07:42
            coś mu tam nie wyszło we współpracy ze stowaryszeniem i p[róbuje je teraz
            oczerniać...

ps. a pomysł świetny, gratuluję podgórzaki!
            • Gość: Pawel Re: henryk jest chory z nienawiści do podgórza.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 09:26
              Tak, tak, pan H pojawil sie kiedys u nas i probowal przekonac, zbeysmy zalatwili
              lokal i otwarli informacje turystyczna w Podgorzu, ktora... on bedzie
              prowadzawic. Po blizszym przyjrzeniu sie osobie i zasiegnieciu opinii z
              wszystkich mnozliwych stron (jednoznacznie negatywna) nie zdecydowalismy sie na
              podjecie wspolpracy. No wiec pan. H. nie widzac zadnych korzysci dla siebie
              uznal, ze lepiej stronic od takiego stowarzyszenia, gdzie trzeba cos robis
              spolecznie, a na korzysci liczyc nie mozna. No a widzac nasza rozwijajaca sie
              dzialalnosc nie moze oprzec sie zawisci, ktora go przepelnia. No wiec spedza
              czas wylewajac swoje zale na forum, obraza nas itd. Choc widze, ze wszyscy go
              traktuja jako loklany folklor. Ciekawe, ze na nasz widok zawsze ucieka w
              popolochu i jest taki mocny tylko zza swojego komputerka..
              • Gość: yoda Re: henryk jest chory z nienawiści do podgórza.pl IP: *.ists.pl / *.ists.pl 04.07.06, 13:07
                Prawda jest taka, Podgórze jest zapuszczoną dzielnicą. Stare Podgórze? Nie
                przesadzajcie. Drodzy członkowie stowarzyszenia, zadbajcie o to co macie
                naprawdę cennego. Park Bednaqrskiego, kiedyś chyba najpiękniejszy w Krakowie, a
                dziś obraz nędzy i rozpaczy, skwer przy placy Serkowskiego - to samo. A stadion
                Korony? Przykładów aż nadto. Zrobić coś to naprawdę sztuka. A Wy tylko krzyczeć
                potraficie. Każdą nową inicjatywę, wprowadzenie czegoś nowego natychmiast
                oprotestowywujecie. Chcecie mieszkać w zapyziałej dzielnicy? To sobie
                mieszkajcie. W Podgórzu znajdzie się mnóstwo ruder dla miłoścników "starego".
                Ale nie przeszkadzajcie innym. Rudery Was nie drażnią. Wolicie, żeby widok na
                bulwary odstraszał turystów niż, żeby powstało tam coś nowoczesnego. Weście się
                trochę do roboty szanowni członkowie Stopwarzyszenia i przestańcie się pluć o
                wszystko. Jestem przekonany, że Bednarski i inni szacowni obywatele dawnego
                Podgórza przewracają się w grobach!!!! Chcecie robić karierę zapiszcie się do
                Samoobrony!
                • Gość: Pawel Re: henryk jest chory z nienawiści do podgórza.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 17:54
                  Tak sie sklada, ze Sowarzyszenie PODGORZE.PL skupia sie na pozytywnych
                  dzialaniach, o ktorych informacje regularnie pojawiaja sie w mediach:
                  okolicznosciowy tramwaj na 222 lata Podgorza, wspolne witanie slonca pierwszego
                  dnia lata na kopcu Krakusa, a we wrzesniu juz piata edycja Podgorskich Dni
                  Otwartych Drzwi, wyszedl przewodnik, a ostatnio widokowki, kwestowalismy a
                  cmentarzu Podgorskim, a pomagamy zorganizowac renowacje wybranych nagrobkow - to
                  tylko niektore z dzialan w ostatnim czasie. Parkiem Bednarskiego juz zajelismy,
                  zaproponowlaismy poprawki do strategii rozwoju turystyki, wlasnie uzgledniajace
                  wspomniany park. Juz teraz przygotowujemy sie obchodow 111 rocznicy jego
                  powstania w przyszlym roku.
                  Rudery nas tez draznia, ale mierzymy sily na zamiary, nie mozemy zmienic
                  wszystkiego od razu.Zapraszam do wspolpracy.
      • Gość: rek Re: Schiz chce dobudować wieżę do kościoła Mariac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.06, 11:19
        Pan H. Prawdziwy z Pana Chrześcijanin, katolik i co tam jeszcze, ja to pana
        widziałem z paroma ludźmi, którymi teraz zjamuje się prokuratura, ciekawe czy
        byłaby tym zainteresowana? I paroma innymi nielegalnymi pana poczuynaiami.
        Ostrzegam przyglądamy się panu.
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl A ja chciałabym zapytać 04.07.06, 08:23

Przypomnijcie mi:
      A który to decydent wymyślił, żeby usunąć ławki spod Adasia, bo "ludzie siedząc
      plecami do wieszcza okazują mu brak szacunku"?
      Efekt jest taki, że teraz ludzie siedzą NA Adasiu.

→ → → → → → → → → →
      Odkryjmy Białoruś!
      odkryjmybialorus.blox.pl
    • Gość: kaska Re: Chcą dobudować wieżę do kościoła Mariackiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 08:24
      bardzo dobry pomysl, i niech Majchrowski nie szafuje tu symbolami religijnymi,
      bo dobrze wie, o co chodzi!!!! Mam nadzieje, ze w tym roku ludzie zmadrzeja i
      juz go nie wybiora.

Od roku mieszkam w Poznaniu i tu bez dostosowania się do otoczenia nie mozna
      palcem kiwnac (np. koles ma sprawe za samowolne zalozenie zaluzji zewnetrznych
      na zabytkowej kamienicy na starym miescie)

pozdrawiam i zycze wytrwalosci
      • Gość: Henryk Psychole twierdzą -chcą dobudować wieżę kościoła IP: *.autocom.pl 04.07.06, 08:34
        Ma Pani racje odnośnie symboli religijnych.
        Ale zapomina Pani jaka to opcja i jacy wyznawcy właśnie szafują symbolami innej
        religii.
        Z Katolickiego Podgórza co robią pewni wyznawcy !!! Raczej nie związani z
        katolicyzmem.
        A co sie obecnie tylko promuje ?
        Jak słucham radio, TV czy czytam gazety to wydaje sie, że jestem w Izraelu
        mimo szacunku dla tej opcji ale z daleka.
        • Gość: topol-1 Heniu weź proszki, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 11:40
          bo chyba zapomniałeś.
        • glupie_kocie Re: Psychole twierdzą -chcą dobudować wieżę kośc 04.07.06, 19:19
          Może rozpocznie Pan projekt odbudowy obozu w Płaszowie? Z daleka od normalnych
          ludzi, antysemito jeden! Tfu!
    • Gość: krakowianka Re: Chcą dobudować wieżę do kościoła Mariackiego IP: *.autocom.pl 04.07.06, 08:44
      Popieram! Trzeba jakość wstrząsnąć tymi tępymi łbami, które zasłaniając się
      przepisami wydają zgode na rózne architektoniczne potworki. A to jakiś łeb w
      samym centrum miasta (że tez gojeszcze złomiarze nie ukradli), a to jakiś
      hotelik... Na przykładzie bazyliki mariackiej łatwiej będzie wykazać
      absutdalnośc przepisów dotyczących inwestycji w Krakowie.
    • plus_k a Wawel ??? 04.07.06, 08:46
      przydałaby sie jeszcze jedna baszta, dodatkowa zbrojownia i komnata na
      zorganizowanie Muzeum Głupoty.

Na rynku postawić farmę i hodować kaczki.
    • Gość: piotr Re: Chcą dobudować wieżę do kościoła Mariackiego IP: *.acn.waw.pl 04.07.06, 09:01
      może absurd otworzy oczy samemu władnemu - mieszkam w warszawie i widzę że nie
      tylko tu dzieją się takie rzeczy - popieram!!!
    • emrg Re: Doskonały pomysł!! 04.07.06, 09:03
      Na bezczelną kpinę z architektury krakowa można odpowiadać jedynie... kpinami, więcej takich inicjatyw.
    • Gość: xy Re: Chcą dobudować wieżę do kościoła Mariackiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 09:28
      Absurd zwalczaj absurdem
    • sumienie.lk A dlaczego tylko jedną? Toż to śmierdzi malizną. 04.07.06, 09:32
      Jak już budować te wieże to co najmniej trzy.
      • uu1 Re: A dlaczego tylko jedną? Toż to śmierdzi maliz 04.07.06, 10:29
        Ta trzecie to dla zmylenia tropów?
    • Gość: jadzka_k Re: Chcą dobudować wieżę do kościoła Mariackiego IP: *.bosmal / *.bosmal.com.pl 04.07.06, 09:33
      bzdury
    • czarna.kicia Re: Chcą dobudować wieżę do kościoła Mariackiego 04.07.06, 09:34
      bardzo ciekawy pomysl ale po co ruszac to co piekne same w sobie
    • Gość: LOGIK Tak to jest jak cham z Sosnowca przyjeżdża do Krk IP: *.osdbas.external.hp.com 04.07.06, 09:36
      Tak to jest jak cham z Sosnowca przyjeżdża do Królewskiego miasta. Czego nie
      rozumie, to stara się zniszczyć! Chłop żywemu nie przepuści!
    • krkus Re: Nie ma jak zdeklarowany komuch, ateista 04.07.06, 09:38
      Nie ma jak zdeklarowany komuch, ateista, wielbiciel Związku Radzieckiego przez
      swojego rzecznika rzuca tekstami o nieposzanowaniu obiektu kultu religijnego,
      Everest cynizmu i obłudy.
    • Gość: realista Krakówek i tak jest skansenem IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.07.06, 09:50
      Jak chcecie być metropolią, to rozwijajcie miasto, a nie tylko chrońcie
      wątpliwej jakości "dziedzictwo". Bo staniecie się czymś w rodzaju Kazimierza
      nad Wisłą.
      • peteen Re: Krakówek i tak jest skansenem 04.07.06, 09:56
        "wątpliwej jakości"? warszawiaku, o czym ty mówisz
        ja bym się nie ośmielił powiedzieć tak nawet o waszej odbudowanej starówce, a
        ty bredzisz coś o perle polskiej historii architektury
        idź się może rozwijać u siebie...
      • noir77 Re:Metropolią być nie chcemy 04.07.06, 10:06
        Metropolią nie zostaje sie poprzez budowanie wieżowców, śmiesznych budowli i
        wygibasow.Kraków metropolią jest od dawna, ale w swoim specjalnym stylu. W tym
        mieście należy chronić przed dziwnymi pomysłami to co udało sie ocalić. Wszak
        jest to jedyne miasto którego nie zniszczono i niech tak zostanie. Na
        ekkspperymenty architektoniczne znajdzie sie w naszym mieście miejsce i nie
        jestem im przeciwny, ale niech nie będzie to centrum i zabytkowe dzielnice
        miejsca miasta. Zawsze możemy zbudować krakowskie La Villet lub La Defance i
        też będziemy je podziwiać ..... zdala od centrum
        • vfc Re:Metropolią być nie chcemy 04.07.06, 12:30
          W 100% popieram to co napisał noir77. Kraków jest miastem unikalnym nie tylko
          w skali Polski ale i świata. Nie możemy pozwolić aby to co prztrwało tyle set lat
          zostało zniszczone przez durnych urzędników i innych matołów bez szkoły.
          Nasze stare miasto jest STARE i niech tak pozostanie.
          Co do nowych budynków to zacytuje przed mówce "Zawsze możemy zbudować krakowskie
          La Villet lub La Defance i też będziemy je podziwiać ..... zdala od centrum"
          i tak własnie powinno być.

Pozdrawiam
          • camediaz Re:Metropolią być nie chcemy 05.07.06, 10:45
            vfc napisał:

> Kraków jest miastem unikalnym nie tylko
            > w skali Polski ale i świata.

Nie wtrącam się w spór o zabudowę Krakowa.
            Pytam tylko - bez ironii i złośliwości - a co takiego szczególnego jest w
            Krakowie, że jest miastem unikalnym w skali świata?

Ja tam nic unikalnego tam nie widziałem. Byłem rok temu w Krakowie. Moje
            wrażenia. Brudny dworzec PKP z menelami śpiącymi n aławkach. Sokiści? straż
            miejsca, która ich co jakieś pół godziny wygania. A menele wracali, jak gołębie.
            Jedżmy dalej. Stary tramwaj wlokący się po wąskich pokręconych uliczkach. Potem
            autobus, który jechał obok jakichś poobdzieranych kamienic aż zajechał na
            blokowiska z lat 70. Przyznam, że w zachwyt nie wpadłem
            • Gość: elra Re:Metropolią być nie chcemy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.06, 11:17
              To chyba Ci od UNESCO - Lista światowego (!) Dziedzictwa - się popili?!
              No wstyd takie rzeczy pisać. Lepiej głupio milczeć niż się odezwać i rozwiać
              wszelkie wątpliwości.
      • Gość: armstrong Re: Krakówek i tak jest skansenem IP: *.cl.ad / 193.108.34.* 04.07.06, 11:39
        "staniecie się czymś w rodzaju Kazimierza nad Wisłą."

obawiam sie ze w tym zdaniu wasiawiak ma sporo racji. zgadzam sie, bedzie to
        Kazimierz na swiatowa skale, ale jednak ...
        • tinah Re: Krakówek i tak jest skansenem 04.07.06, 12:12
          a co jest złego w tym, żeby Stare Miasto, Kazimierz czy Podgórze stało się czymś
          w stylu urokliwego 'Kazimierza nad Wisłą'?

(notabene Kazimierza na Wisłą jakże tłumnie odwiedzanego przez spragnionych
          ciszy Warszawiaków)

-----
          Nie przenoście nam stolicy do Krakowa
          • Gość: armstrong Spadaj, jest ZYWY nie jest skansenem ! IP: 207.195.243.* 05.07.06, 00:47
            O, swietnie to ujales ! To jest wlasnie podejscie z ktorym sie cholernie nie
            zgadzam, i juz pisze dlaczego. Podejscie ktore prezentuje wiekszosc gosci
            piszacych na tym forum.

TYlko, gosciu, co mialo znaczyc to "Krakówek i tak jest skansenem"? co Ty kuffa
            w wasiaffki piszesz czy skad ? Co jest gosciu z Toba ?

Wracajac do meritum:

1. po pierwsze jesli nie widzisz roznicy miedzy KnW a krakowskim starymmiastem
            to nic nie kumasz. Tu jest zywe miejsce a tam mierna cepelia dla warszafki -
            nie widzisz tego ?

2. Ja NIE CHCE zeby krakowek byl skansenem , chce zeby byl normalnym ZYWYM
            miastem , bo mi na nim zalezy i dalbym sie za niego pokroic. A on niestety
            zdycha. I wku..aja mnie ci ktorzy chca z niego zrobic 'urokliwy' kazimierz nad
            wisla czy costam.

3. Co jest zlego ? To, ze przy tym podejsciu poza starymmiastem/podgorzem/etc
            bedacym slicznym kazimierzemnadwisla NIC WIECEJ nie zostanie. TYlko turysci i
            ich ledwe zachwyty.

4. Poza tym skansenem tu musi byc ZYCIE. Powinien byc hotel na moscie chocby
            nie wiem jak popieprzony, powinny byc
            opery/biurowce_chocby_i_banalne/w_czuj_barek na wisle, nowych kampusow ile
            wlezie a w strefie 10 komarchów i w niepolomicach 5 fabryk a nie jedna - i
            wtedy mozemy sobie mowic ze stare centrum jest stare i urokliwe i je chuchac i
            dmuchac . W przeciwnym razie przeminiemy jak tyko turysci odkryja cos ciekawego
            dalej na wschod. Tu nie jest wenecja. No a na razie zycie niestety stad ucieka.

Fakt ze dzialania prezydenta i kolesi niekoniecznie to zmienia ale nie podoba
            mi sie podejscie ze trzeba zrobic skansen.

pozdro

• Gość: armstrong Krakow jest ZYWY, nie jest zadnym skansenem cwoku IP: 207.195.243.* 05.07.06, 00:50
            piszacych na tym forum.

TYlko, gosciu, co mialo znaczyc to "Krakówek i tak jest skansenem"? co Ty kuffa

Wracajac do meritum:

nie widzisz tego ?

zdycha. I wku..aja mnie ci ktorzy chca z niego zrobic 'urokliwy' kazimierz nad
            wisla czy costam.

ich ledwe zachwyty.

mi sie podejscie ze trzeba zrobic skansen.

pozdro

• Gość: armstrong Kraków jest ZYWY nie jest skansenem cwoku IP: 208.53.131.* 05.07.06, 00:54
            piszacych na tym forum.

TYlko, gosciu, co mialo znaczyc to \"Krakówek i tak jest skansenem\"? co Ty kuffa

Wracajac do meritum:

nie widzisz tego ?

zdycha. I wku..aja mnie ci ktorzy chca z niego zrobic \'urokliwy\' kazimierz nad
            wisla czy costam.

ich ledwe zachwyty.

mi sie podejscie ze trzeba zrobic skansen bo najwazniejsi sa turysci.

pozdro

• tinah Re: Kraków jest żywy 06.07.06, 00:01
              To ja pozwolę sobie odpisać na ten ostatni egzemplarz.

Ależ już tłumaczę, nie chcę żeby cały Kraków był skansenem, jestem jak najdalej
              od tego, uważam natomiast, że Stare Miasto czy Kazimierz powinny przetrwać w
              formie najbardziej nietkniętej przez nasze bzdurne czasy.
              PIERWSZYM I PODSTAWOWYM WARUNKIEM JEST PLAN ZAGOSPODAROWANIA, bez tego zabudowa
              powinna być zwyczajnie zabroniona, bo o kształcie miasta zamiast planistów
              decydować zaczyna zasobność inwestorskich portfeli. Wybacz mi, ale nie uśmiecha
              mi się, żeby jakiś brytyjski inwestor aktywnie decydował o przebudowie jednego z
              niewielu polskich miast, które nietknięte przetrwało wojnę. Za marne srebrniki
              dawane są kolejne wuzetki, pozwalamy drabać perłę architektury... Gdyby te
              srebrniki ratowały budżet miasta, można by to jeszcze zrozumieć, jednak w wielu
              przypadkach ratują budżety ale decydentów. Prywata urasta obecnie do niebios.

Podoba ci się Sheraton z Wawelem w tle, a może stojący jeszcze bliżej smutny
              hotelik ze szklarnią na ostatniej kondygnacji, a co powiesz na maszty Cracovii,
              takie nowoczesne, świecą i w ogóle, ach co za radość.
              Nie, ja podziękuję za taki "rozwój" Starego Miasta.

Cóż stoi na przeszkodzie powstaniu krakowskiego La Défense? Czyżyny, Pychowice,
              Bonarka (!!), okolice mogilsko-grzegórzeckie, fantastycznych terenów mamy do
              wyboru do koloru (do tego poza granicami Niepołomice, już niebawem skazana na
              sukces Skawina).

Czy uważasz, że inwestorzy wstrzymują swoje inwestycje, bo ludzie sprzeciwiają
              się temu co stało się przy Szerokiej 12?

ale jedno mnie urzekło, twoje:
              "Krakówek zdycha"
              Wielce fascynująca to diagnoza do pełni radości powinieneś napisać:
              "Krakówek zdycha - Warszawa kwitnie"

ale dobrze po tym nieco przydługawym wstępie, którego może jednak nie komentuj,
              odpowiedz mi proszę na pytanie:

Pod jakim wg ciebie względem 'Krakówek zdycha'?
              bo jeśli rozwoju gospodarczego, to jakiż związek mają bzdurne projekty dotyczące
              Starego Miasta (i okolic) z rozwojem gospodarczym?

----
              pl.wikipedia.org/wiki/La_Défense

> Fakt ze dzialania prezydenta i kolesi niekoniecznie to zmienia ale nie podoba
              > mi sie podejscie ze trzeba zrobic skansen bo najwazniejsi sa turysci.
              Kogo obchodzą turyści? To miasto i jego klimat jest dla nas mieszkańców.

> Fakt ze dzialania prezydenta i kolesi niekoniecznie to zmienia
              otóż to, otóż to
          • Gość: armstrong nie jest skansenem a ja se zle kliknalem IP: 208.53.131.* 05.07.06, 00:57
            coz, bardzo wszystkich przepraszam za zwielokrotniony post
    • Gość: Simon Re: Chcą dobudować wieżę do kościoła Mariackiego IP: *.era.pl 04.07.06, 09:55
      A ja jakoś nie widzę nic zdrożnego w dobudowywaniu nowych elementów do
      zabytków.... ważne aby pasowały do całości w jakis sposób i były ładne.
      Jakoś przez całe wieki ludzie tak robili, że np. do Wawelu dokładano a to nową
      kaplicę a to jakąś przybudówkę i tearaz się opowiada, że to było dobudowane w
      XIII a tamto w XV wieku i oh ah jakie to piękne a tamta kaplicę do katedry
      dobudował któryś tam król z jakiejś okazji i zupełnie ona nie pasuje do reszty
      ale jednak pasuje i jakież to piękne...
      Teraz jak już jest zabytek to nie mozna NIC... choćby ten zabytek był kupa ruin
      ledwo wystających z ziemi to odtworzyc go nie wolno bo przecież nie byloby to
      odtworzenie dokładne... a na ch.. ma być dokładne???... czy jak został zburzony
      zamek w sredniowieczu to potem go odbudowywano DOKŁADNIE????...
      • Gość: behemot Re: Chcą dobudować wieżę do kościoła Mariackiego IP: *.hi.is / *.rhi.hi.is 04.07.06, 16:22
        Roznica jest jedna:
        kiedy krol chcial dobudowac kaplice do (prowincjonalnej dosc) katedry
        sprowadzal architekta-artyste. Kaplice budowali Berecci, Trevano, Placidi...
        Teraz do tych zabytkow z okresu kiedy Krakow BYL metropolia architekci-
        rzemieslnicy w gatunku profesora-od-sheratona, czy panow-od-mosto-galerii
        dobudowuja swoje dzielka nijak sie majace do klasy budynkow juz istniejacych
        ani tym bardziej do tego co powstaje w 'szerokim swiecie'
    • pawel_xx Może chcą mieć hejnał stereo ? 04.07.06, 09:57
    • rhesus Re: Chcą dobudować wieżę do kościoła Mariackiego 04.07.06, 10:02
      Gratuluję autorowi świadomości, że w Polsce nie znajduje się wyłącznie jedyny
      Kościół Mariacki...Czytając początek artykułu miałem w głowie tylko jedno
      pytanie: do którego Mariackiego dobudują?? W Gdańsku czy w Krakowie?? Czy może
      jeszcze w jakimś innym?? Niestety, nie jestem tak błyskotliwy, żeby zorientować
      się, że chodzi o Kraków po występujących nazwach: Dzielnica XIII, fort św.
      Benedykta czy Stare Podgórze. A jednak oczekuję możliwości poznania już na
      wstępie o czym jest artykuł, bo np. o Mariackim w Gdańsku przeczytam z chęcią,
      zaś Mariacki w Krakowie guzik mnie obchodzi. Może czas wrócić do notatek z
      dziennikarstwa?? Pozdrawiam.
      • Gość: bluberie Re: Chcą dobudować wieżę do kościoła Mariackiego IP: *.kki.krakow.pl 04.07.06, 10:05
        zasadniczo artykulik znajduje sie w krakowskim dodatku, wiec pewne kwestie sa
        traktowane 'z pominieciem'. Ale skoro goscie z Gdanska az czytuja, to
        faktycznie mozna by sie postarac i pouscislac.
    • Gość: tom Re: Chcą dobudować wieżę do kościoła Mariackiego IP: *.pchelp.2-0.pl 04.07.06, 10:04
      Gratuluje pomyslu. Trzeba skonczyc z tym syfem architektonicznym w KRAKOWIE.
      Wystarczy ze mamy Warszawe. Wszystkich architektow - dewiantow zapraszamy do
      Warszawy. Tam moga dac upust swojej "wyobrazni".
    • Gość: m.m.o Re: Chcą dobudować wieżę do kościoła Mariackiego IP: 195.189.52.* 04.07.06, 10:14
      mysle,ze jakby z tym projektem wystartowala ta rodzinka od hotelu copernicus i
      satarego to pewnie by dostali wszystki potrzebne zgody i w niedlugim czasie
      bylaby piekna trzecia(tym razem uslugowo-mieszkalna)wieża koscioła Mariackiego-
      pozdrawiam moj ukochany Kraków
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka