Dodaj do ulubionych

Zapraszam!!

IP: *.deven1.ov.home.nl 31.01.03, 19:47
Wszystkich , ktorzy chcieliby milo spedzic czas na pogawedkach wirtualnych
zapraszam na Super Chat, gdzie panuje kameralna atmosfera, jest mozliwosc
wybrania pokojow tematycznych.
Tutaj naprawde poznasz milych ludzi : osada.it-zone.org/

Zapraszam!!!
Obserwuj wątek
    • yogy Re: Zapraszam!! 31.01.03, 19:51
      trafiłeś pod zły adres. Idź stąd, bo dostaniesz w łeb nastawnikiem do zwrotnic!
      • michal.ch Re: Zapraszam!! 31.01.03, 20:50
        yogy napisał:

> trafiłeś pod zły adres. Idź stąd, bo dostaniesz w łeb nastawnikiem do
        zwrotnic!

Chyba nastawiaczem. Nastawnik to ta elektrotechnika z korbą i kluczem. :)

A'propo tytułu wątku. Czy ktoś z Krakowskich MK i MKM-ów dostał info na temat
        imprezy otwartej w Łodzi? Mam nadzieję, że dotarły jakieś zaproszenia, bo ponoć
        prezes KMST informował zamiejscowych. Dziś szalejemy w nocy (od 23:30 do
        białego rana) z okazji rocznicy likwidacji tramwajów nocnych. Najpierw
        pomarańczową (barwy zakładowe spółki MKT) osiemsettrójką walimy do Zgierza,
        potem przesiadamy się po powrocie do Łodzi w odmalowaną do pierwotnego stanu
        (kremowo-czerwona) 102NaW, a nastepnie gdzieś na mieście dołaczamy do imprezy
        gwiazdę wieczoru - eNkę.
        • Gość: kuba203 Re: Zapraszam!! IP: *.biezanow.net 31.01.03, 21:03
          Ja wiem z nieoficjalnych źródeł, żadne zaproszenie na forum nie dotarło :))
          Niestety, sesja nie pozwala... :((
          • Gość: mouset Re: Zapraszam!! IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 31.01.03, 21:10
            Czy ktoś mógłby podać przyblizone koszty takiej imprezy?
            • Gość: kuba203 Re: Zapraszam!! IP: *.biezanow.net 31.01.03, 21:11
              I tak chyba już za późno ;))
              Zaczynają za nieco ponad 2 godziny ;))
              • michal.ch Re: Zapraszam!! 31.01.03, 21:17
                Koszty? Dziś za darmo ! :)

Można jeszcze zdążyć - wystarczy wynająć powietrzną taksówkę. Lądowanie na
                lotnisku Lublinek, potem w normalne TAXI i wio do zajezdni helenówek. Tylko te
                koszty... ;)

A tak całkiem na serio - nikt z Was nic nie wiedział? Kurde, żyjemy w czasach
                szybkiej komunikacji globalnej, a tramwajofile z dwóch miast oddalonych o
                kilkaset kilometrów nie mogą się poinformować. mamy ten cholerny internet, a i
                tak wiadomości docierają za późno. Co za czasy... :(

ma być ponoć silna i zwarta delegacja ze stolicy (ponad 10 osób). Ciekawe, czy
                na fotostopie znów zabalują w pijalce piwa (tak jak to ponoć było na stuleciu
                linii podmiejskich w 2001r.). ;)))
                • Gość: kuba203 Re: Zapraszam!! IP: *.biezanow.net 31.01.03, 21:24
                  michal.ch napisał:

> A tak całkiem na serio - nikt z Was nic nie wiedział?

No, ja mówię, że wiedziałem, tylko nie mogłem przyjechać :((

> Ciekawe, czy
                  > na fotostopie znów zabalują w pijalce piwa (tak jak to ponoć było na
                  stuleciu
                  > linii podmiejskich w 2001r.). ;)))

Hehe, będziemy czekać na relację ;))
                  • Gość: mouset Re: Zapraszam!! IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 31.01.03, 21:28
                    Do łodzi i tak nie wybrałbym sie , pytałem Ciebie już kiedyś ile kosztuje np
                    tram za godzinę
                    • michal.ch Re: Zapraszam!! 31.01.03, 21:59
                      Chodzi Ci o koszt wynajmu wagonu? Jesli tak, to cennik podaję poniżej.

- MIĘDZYGMINNA KOMUNIKACJA TRAMWAJOWA -

Spółka obsługuje najdłuższą tramwajową linię podmiejską w Polsce i jedną z
                      najdłuższych w Europie - przez Zgierz do Ozorkowa. Firma dysponuje tylko
                      przegubowymi wagonami 803N i jedną sztuką 102NaW w malowaniu historycznym
                      kremowo-czerwonym.

Cena wynajmu wagonu:
                      5zł/km

W sumie do Ozorkowa da się pojechać za około 300zł.

- TRAMWAJE PODMIEJSKIE -

Druga ze spółek obsługująca lokalne elektryczne kolejki dojazdowe dysponuje
                      wagonami GT6 i 803N. Hitem obsługiwanej przez tą firmę linii do Lutomierska
                      jest bardzo fotogeniczny most kratownicowy na Nerze.

Cena wynajmu wagonu:
                      9zł/km

Do Lutomierska da się pojechać za około 360zł.

- MIEJSKIE PRZEDSIĘBIORSTWO KOMUNIKACYJNE -

Miejski przewoźnik ma najniższą cenę, ale nie udało mi się dowiedzieć
                      konkretnie jaką. A więc koszt jest chyba do dogadania - jako usługa
                      niestandardowa. Za kurs z zajezdni Dąbrowskiego do Helenówka trzeba wyłożyć
                      około 140zł. Do ozorkowa można pojechać za 350zł, ale jest pewien warunek:
                      wycieczka na liniach podmiejskich może odbywac się tylko nocą lub w weekendy,
                      kiedy jest małe lub żadne obciążenie linii - w przeciwnym razie podstacje
                      elektryczne mogą nie wyrobić poboru mocy przez przetwornice osiemsetpiętek.

W MPK można poszaleć tylko wagonami 805Na (standardowymi i zmodernizowanymi
                      przy współudziale ELIN EBG). Cityrunnerów narazie nie chcą wynajmować.
                      Oficjalnie nie można też liczyć na wynajęcie taboru historycznego, bo nie ma
                      homologacji do ruchu pasażerskiego. Ale nieoficjalnie sprawa jest do dogadania.
                      • Gość: mouset Re: Zapraszam!! IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 01.02.03, 13:02
                        michal.ch napisał:

Dzięki>
                        > Cena wynajmu wagonu:
                        > 5zł/km
                        >
                        > W sumie do Ozorkowa da się pojechać za około 300zł.
                        To jeszcze nie tak źle
                        >
                        > - TRAMWAJE PODMIEJSKIE -
                        >
                        > Druga ze spółek obsługująca lokalne elektryczne kolejki dojazdowe dysponuje
                        > wagonami GT6 i 803N. Hitem obsługiwanej przez tą firmę linii do Lutomierska
                        > jest bardzo fotogeniczny most kratownicowy na Nerze.
                        Ner mi sie strasznie podoba , fajne klimaty , przejeżdżam zawsze przez niego do
                        Bydgoszczy niedaleko Zduńskiej Woli, zajebista rzeczka!

Mam jeszcze pytanko: na starym planie Łodzi mam tramwaje podmiejskie: 43,
                        43bis, 44, 44bis, 45 i 46 , czy jeżdżą wszytskie?
                        • michal.ch Re: Zapraszam!! 01.02.03, 14:32
                          Gość portalu: mouset napisał(a):

> Mam jeszcze pytanko: na starym planie Łodzi mam tramwaje podmiejskie: 43,
                          > 43bis, 44, 44bis, 45 i 46 , czy jeżdżą wszytskie?

42 (Łódź-Rzgów-Tuszyn) oraz 44 i 44bis (Łódź-Aleksandrów Łódzki) są
                          zlikwidowane. Pozostały tylko linie: 41 (Łódź-Pabianice), 43 i 43bis
                          (odpowiednio: Łódź-Konstantynów Łódzki-Lutomiersk i Łódź-Konstantynów Łódzki),
                          45 (Łódź-Zgierz) oraz 46 (Łódź-Zgierz-Ozorków).
                          • Gość: mouset Re: Zapraszam!! IP: *.ghnet.pl / 192.168.5.* 01.02.03, 14:42
                            A mógłbyś napisać kiedy zlikwidowano 42 i 44, i czy tory też rozebrano?
                  • Gość: Locutus Złowroga zmowa milczenia IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 01.02.03, 01:02
                    Wyście się z Pavlackiem umówili, że nie będziecie nikogo informować o żadnych
                    imprezach w kraju?
                    • pavlack Re: Złowroga zmowa milczenia 01.02.03, 10:02
                      Gość portalu: Locutus napisał(a):

> Wyście się z Pavlackiem umówili, że nie będziecie nikogo informować o żadnych
                      > imprezach w kraju?

Hmmm? Info było na pl.misc.transport.miejski chyba z miesiąc temu. Na naszym
                      forum świat MKM-a się nie kończy!

Poza tym z jakiej to okazji mieliby akurat krakowskie forum informować?
                      • michal.ch Re: Złowroga zmowa milczenia 01.02.03, 14:43
                        pavlack napisał:

> Hmmm? Info było na pl.misc.transport.miejski chyba z miesiąc temu. Na naszym
                        > forum świat MKM-a się nie kończy!

Właśnie! Przypomniało mi się, że faktycznie Łukasz Stefańczyk puścił informację
                        na grupie dyskusyjnej.

> Poza tym z jakiej to okazji mieliby akurat krakowskie forum informować?

W sumie to forum regionalne. Ale tak czy siak nastepnym razem postaram się
                        tutaj też puścić info z odpowiednim wyprzedzeniem.

Do Łodzi przyjechali ludzie m.in. z Warszawy, Poznania, ze Śląska i z
                        okolicznych podłódzkich miejscowości. Ze wszystkimi nie rozmwiałem, bo było za
                        dużo osób, ale przypuszczam, że mogli pojawić się też przedstawiciele z innych
                        miast. Na początku był taki tłum, że ledwo co zmieściliśmy się w dwa
                        przegubowce. Potem tłok się rozluźniał, bo niektórzy wysiedli. Impreza była
                        darmowa i otwarta dla wszystkich, stąd też tak duże zainteresowanie. Do końca
                        wycieczki zostali tylko twardziele - prawdziwi pasjonaci komunikacji. Po
                        powrocie do Łodzi jednego przeguba wymieniliśmy na "Enkę". To topiero była
                        jazda. Tylko trochę wiało przez szpary przy drzwiach (a mróz był sporawy). :)
                        • pavlack Re: Złowroga zmowa milczenia 01.02.03, 15:15
                          michal.ch napisał:

> Właśnie! Przypomniało mi się, że faktycznie Łukasz Stefańczyk puścił
                          informację
                          >
                          > na grupie dyskusyjnej.

No, ja też to pamiętam. :-)

Trzeba w różnych miejscach szukać Panowie, a nie myśleć że Wam wszystko na
                          forum podadzą na tacy ;-P

> W sumie to forum regionalne. Ale tak czy siak nastepnym razem postaram się
                          > tutaj też puścić info z odpowiednim wyprzedzeniem.

Nie mam nic przeciwko temu :-)
                  • michal.ch Re: Zapraszam!! 03.02.03, 15:34
                    Gość portalu: kuba203 napisał(a):

> Hehe, będziemy czekać na relację ;))

Proszę bardzo :-)

Nocna eskapada "tramwajofilów" wywołała nie lada sensację wśród taksówkarzy,
                    pracowników torowo-sieciowych MPK (którym przeszkodzilismy w pracy aż
                    trzykrotnie) oraz wszelkiej maści nocnych marków przemieszczających się po
                    mieście. Nad ranem - kiedy na trasy zaczęły wyjeżdżać pierwsze tramwaje
                    dzienne - zdezorientowani ludzie z przystanków próbowali dostać się do naszych
                    wagonów, pomimo faktu, że linie tramwajowe nocne od dwóch lat w Łodzi nie
                    istnieją, a wagony typu 5N już od około 10 lat liniowo po Łodzi nie jeżdżą.

Imprezę można podsumować w kilku słowach: fajna i fascynująca, ale
                    niemiłosiernie zimna. Mróz dał nam porządnie w kość. Pogoda to jedyna rzecz,
                    której nie będę ciepło wspominał.

Niektórzy na rozgrzewkę pokrzepiali się browarami, czego
                    późniejszym skutkiem były różnorakie przyśpiewki dobiegające z
                    tylnego pomostu tramwaju. No ale nic to. Muzyki dobiegającej z
                    podwozia wagonu 5N i tak nic nie jest w stanie zagłuszyć. :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka