venus99 13.08.06, 11:56 odsłania dzisiaj p.Kaczyński.jaki pomnik taki bohater,jaki bohater taka władza. i co cenzorze,popierasz bandytów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
peteen a co ty, gó..aro, możesz o tym wiedzieć? 13.08.06, 11:58 żyłas wtedy na Podhalu? walczyłaś z Ogniem? jest takie powiedzenie - dzieci i ryby głosu nie mają, trzymaj się go... Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: a co ty, gó..aro, możesz o tym wiedzieć? 13.08.06, 12:00 staruszku,a jak z twoim czynnym udziałem? Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: a co ty, gó..aro, możesz o tym wiedzieć? 13.08.06, 12:05 nieźle, gó..aro, nieźle... Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: a co ty, gó..aro, możesz o tym wiedzieć? 13.08.06, 12:09 a wracając do meritum dziadku to: -mordował czy nie mordował? -grabił czy nie grabił? Odpowiedz Link Zgłoś
kocinos Re: a co ty, gó..aro, - peteen 13.08.06, 12:57 Nie wiem jak ryby, ale dzieci mają, tylko nie zawsze się z tym ujawniają. Efekt? wyrabiają sobie pokręcony obraz rzeczywistości, bo nikt z nimi nie rozmawia. Tego chcesz? Jak ktoś zadaje (choćby w miarę sensowne) pytanie, trzeba mu odpowiedzieć, przedstawić inny punkt widzenia a nie opluwać. Żadna postać historyczna nie jest jednowymiarowa, chyba, że w agitkach. Hubal, (w życiu prywatnym) też kwiatuszkiem nie był i co z tego. Venuski powinny znać obie strony problemu i wyciągać wnioski samodzielnie, a nie pod dyktando. Nie sprowadzaj tego do poziomu Jazzi... czy Longi... Odpowiedz Link Zgłoś
peteen chyba cię bóg opuścił, jeśli... 13.08.06, 17:31 w sformułowaniu morderca i bandyta widzisz choćby częściowo tylko sensowne pytanie... Odpowiedz Link Zgłoś
kocinos Re: chyba cię bóg opuścił, jeśli... 13.08.06, 22:43 Fakt, z tym "pytaniem" trochę sie pośliznąłem, ale nadal uważam, że lepiej wyjaśnić komuś, że świat nie da się sprowadzić do prostych schematów, niż walić mu inwektywy... Odpowiedz Link Zgłoś
bombullo Re: Co z ta Polska sie dzieje? 18.08.06, 00:19 Kuklinski general,Kuras bohater a reszta bandy rzadzi...Qrwa mac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: Co z ta Polska sie dzieje? IP: 82.139.60.* 18.08.06, 19:43 bombullo napisał: > Kuklinski general,Kuras bohater a reszta bandy rzadzi...Qrwa mac!!! QRWA...QRWA... ja też tylko tak moge sobie ulżyć Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Przepraszam, ale nikt nie zadaje pytania 13.08.06, 18:09 , a tym samym nie zadaje pytania "w miarę sensownego". Pytanie orzekające o treści odpowiedzi nie jest pytaniem. Proste? A jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć, to pytaj. Venus na ten przykład sądzi, że jesli czegoś nie ma w internecie, to nie istnieje. A jeśli ktoś jej nie odpowiada NATYCHMIAST to znaczy, że jej nie lubi - czu cuś. Informacje na temat dr Bukowskiego publikowała nie tak dawno temu "Gazeta Krakowska". Ponadto jest on człowiekiem publicznym, dla Krakowa zrobił dużo, i dla Polski też sporo. Jesli ktoś nie jest zdolny się niczego o nim dowiedzieć - bez pomocy internetu - to zmuszona jestem uznać tego kogoś za człowieka mało pilnego i średnio wykształconego. Trzeba poszukać. Wypowiadali się na jego temat różni poważni ludzie znający go przez lata. Prywatnie zaś- jako Helenka - nie cierpię, kiedy nieuk wypowiada się na zadany temat z odcieniem napastliwej pychy, mającej maskować zwykłą niewiedzę. Niewiedza (otóż) nie jest niczym wstydliwym - nie ma powodu, byją maskować napastliwością pytań. Ale kultura wymiany poglądów nakłada na obie strony konieczność taktu i używania inteligencji. Powyższe dotyczy tylko tych, którzy rozumieją znaczenie wszystkich użytych w tym przydługim poście zwrotów i terminów (c: H. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Przepraszam, ale nikt nie zadaje pytania 13.08.06, 18:19 1.nie jestem z Krakowa.wyraźnie stwierdziłem,że widziałem Bukowskiego i mnie zadziwił.nie jestem skłonny przyjąć na wiarę,że zrobił dużo dla Krakowa i sporo dla Polski.konkretnie co? 2.myślę,że gdybyś podała adres z informacjami to sprawa byłaby załatwiona już dawno. 3.wątek dotyczy Kurasia.wobec tego ja się pytam grzecznie,cicho i pokornie:czy człowiek,który mordował i grabił może byc postacią niekontrowersyjną i czy powinno mu się stawiać pomnik?chyba,że dojdziemy do wniosku wiele razy prezentowanego zreszta na forum GW,że 5 przykazanie nie dotyczy lewicy. 4.mam nadzieję,że sprawa taktu dotyczy nie tylko venus ale moich przeciwników tez. z atencją-Venus Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Re: Przepraszam, ale nikt nie zadaje pytania 14.08.06, 09:18 Ad. 1. - z Krakowa prawie nikt "nie jest". Ale o losach Kopca Piłsudskiego który sypali nasi dziadkowie lub pradziadkowie mozna wiedzieć nawet, jeśli się nie jest z Krakiowa. Ad 2. - Tak jak to napisałam, coś takiego, jak adres z informacjmai NIE ISTNIEJE. Trzeba szukać poza internetem. Spróbuj pojąć, że poza google informacja też występuje. Nie wszystkie sprawy można ZAŁATWIć JUŻ DAWNO. Niektóre wymagają czasu. Nie zawsze mozna sięposłużyć pracąi energiąinnych ludzi, niekiedy trzeba samemu... Ad. 3. - to czy ktoś mordował i grabił to zalezy od pkt widzenia. Polskie Państwo Podziemne także wydawało wyroki smierci i napadało na niemieckie transporty i placówki - z tego teżpowodu zołnierze AK nazywani byli "polskimi bandytami". Ostroznie więc z tymi ocenami, bo trwała wojna. Wojna to nie pokój i imieniny u cioci. Ad 4.- Staram się jak mogę. Ale niekiedy brakuje mi zwykłej cierpliwości. Ubowców, NKWD-zistów i konfidentów gestapo, którzy skryli się jako donosiciele pod skrzydła UB (liczna grupa)nie sposób nazwać lewicą. Lewicą w Polsce po wojnie była PPS - bardzo porządna organizxacja, a reszta to byli ludzie podejrzenej konduity. Np Bolesław Bierut, kierownik hotelu robotniczego i sowiecki szpieg. I dziesiątki tysięcy jemu podobnych.(jakieś trzy dziesiątki) H. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Przepraszam, ale nikt nie zadaje pytania 14.08.06, 15:22 poddaję się. Bukowski pozostanie dla mnie tajemnicą. Kuraś pozostanie bandytą i mordercą. to zastanawiające,że przy pomniku tego bohatera trzeba było zainstalować monitoring a mieszkańcy rodzinnej wsi nie chcieli pomnika i nie maja ochoty aby wielbić Kurasia przed kamerami.wszędzie komuna,marsjanie i cykliści. Odpowiedz Link Zgłoś
longwehicle Re: Przepraszam, ale nikt nie zadaje pytania 15.08.06, 09:03 Kaczyński potwiedził,że jest mu bliżej do antysemityzmu ,tylko że nasze dzieci, będą długo pamiętały tą "niedżwiedzią przysługę" w oddalaniu się nas od "nowoczesnej Europy": Kim był człowiek, któremu wczoraj oddano w Zakopanem cześć? W czasie okupacji Kuraś działał w podziemiu. AK wydała na niego wyrok śmierci za opuszczenie wyznaczonej pozycji, w wyniku czego zginęło kilku partyzantów. Wykonania wyroku uniknął dzięki podporządkowaniu się Batalionom Chłopskim. Potem Kuraś ściśle współpracował z Armią Ludową i radziecką partyzantką w wyzwalaniu Podhala. Z nową władzą związał się na tyle, że w marcu 1945 r. został kierownikiem Powiatowego Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego w Nowym Targu. Pozostawał jednak w ostrym konflikcie z miejscowymi strukturami PPR, która nie akceptowała Kurasia. Zaczęto badać wojenną przeszłość „Ognia”. Gdy Kuraś dowiedział się o wszczęciu śledztwa przeciwko niemu, zdezerterował zakładając w górach kilkusetosobowy oddział mordujący przedstawicieli władzy ludowej, Żydów, Słowaków oraz osoby, które odmawiały współpracy z jego ludźmi. Kuraś słynął z antysemityzmu. W odezwach do ludności pisał o „najeźdźcach bolszewickich” i „przeklętym żydostwie”. „Pluskwy żydowskie” i „opryszki ze służby bezpieczeństwa” – takie wyzwiska padały w jego pismach. Nie kończyło się na słowach. 29 lutego 1946 r. jego ludzie zamordowali w Zakopanem Józefa Oppenheima, przewodnika i szefa Górskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego. Powodem było „niepolskie” brzmienie nazwiska znanego naukowca. W swoim dzienniku pod datą 3 maja 1946 r. Kuraś zapisał: „W nocy samochód z Żydami. Mieli być przeprowadzeni przez granicę. Przed Krościenkiem do rowów. Salcia krzyczy: Panie Ogień, taką nieładną demokrację pan robi. Ucięto język”. Wszystkich pasażerów autobusu zamordowano. W Maniowach oddział Kurasia zabił cztery osoby, które jego dowódca podejrzewał o współpracę z władzą ludową. Ale z jego ręki cierpieli także „swoi” – jako szef PUBP brał udział w represjach wymierzonych w byłych żołnierzy AK. W lutym 1947 r. Kuraś zginął otoczony przez oddział KBW w Ostrowsku. Nic dziwnego, że przeciwko uhonorowaniu Kurasia protestowali kombatanci, w tym byli żołnierze AK, a także środowiska żydowskie. W 1996 r., gdy pojawiły się pierwsze poważne próby rehabilitacji Kurasia, środowisko żydowskich kombatantów wydało oświadczenie pt. „Ilu Żydów trzeba zamordować, by zostać narodowym bohaterem?”. Przeciwko gloryfikacji „Ognia” opowiadają się także historycy słowaccy, dla których właściciel pomnika w Zakopanem jest autorem czystek etnicznych na Orawie i Spiszu i wypędzenia stamtąd 6,5 tys. Słowaków. Przez kilka lat budowę pomnika próbowali blokować niektórzy radni Zakopanego. Tylko częściowo osiągnęli sukces – monument stanął nie w centrum miasta, ale w bardziej oddalonym od szlaków turystycznych miejscu – niedaleko dworca PKS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nonna Re: longwehicle IP: 82.139.60.* 16.08.06, 14:12 Mój poniższy post wyraża podobne poglądy do twoich. Nigdy nie miałam wątpliwości jaka opcja nami teraz rzadzi, jak blisko jej do nazizmu, a antysemityzm jakby się go wypierali, przeziera przez nich wszystkimi otworami ciała. Mają go, jak i ich zwolennicy, we krwi. Cała nadzieja, że zanosi się na wyborczy sojusz, coś na kształt przedwojennej koalicji antyfaszystowskiej, bo byłoby z nami gorzej niż źle. Twoje informacje odnośnie Kurasia są ciekawe i przypominam je sobie, nie powiem jednak, że z przyjemnością. Pozdrawiam. nonna Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Waleczność nie jest cnotą dostepną dla wszystkich 15.08.06, 18:07 . Są tacy, którzy się poddają. Jeśli nie jesteś zdolny wyszukać niczego o Bukowskim, to przynajmniej nie podważaj jego zasług, bo zdajesz się być zwyczajnie nieprzygotowany. Jeś.o rozpoczynasz watek od nazwania "Ognia" bandytą i mordercą, to zwolennikom tez przeciwnych znacznie to utrudnia wymianę poglądów. Pojmij to. Monitoring? Monitoring jest także zainstalowany przy płycie Kościuszki w Rynku Głównym; w Auschwitz, w Birkenau, na Pl. Zgody w Krakowie. Jest wiele miejsc, które nie pilnują się same, a ludzkie bydło jest w stanie zniszczyć rozmaite świętości. Np konfesję Św. Wojciecha w Gnieźnie. Pamiętasz? Przetopili na srebro. Mieszkańcy Waksmundu mają w sprawie "Ognia" swoje racje - ale rzadko o nich opowiadają. Ciekawe dlaczego. Może dlatego, że wtedy mogłoby się przypadkiem okazać, dlaczego w Ostrowsku (sąsiednia wieś) udało się złapać "Ognia" pośrodku jego własnych okolic? Nie widzę tu ani komuny (mimo, że jest: poczytaj niejakiego St. Wałacha - znanego ubowca powojennego), ani cyklistów, ani marsjan. Może to kwestia optyki? A może lektury. H. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Waleczność nie jest cnotą dostepną dla wszyst 15.08.06, 20:35 jednak sie poddaję. nie podejrzewam żeby Bukowski wart był najmniejszego wysiłku z mojej strony. cieszę sie,że mu zrobiłem troche reklamy i po zwycięskiej walce z psem Szarikiem będzie się mógł zająć teraz myszką Miki. nie ma jeszcze ustawowego obowiązku uwielbiania bandytów i morderców.mam nadzieję,że dożyję tych czasów kiedy kolejne niesłuszne pomniki zostaną przekazane na złom. lektury...to co było dobre i ciekawe już napisano.to co napisano przeczytałem.do czytania dzisiejszych miernot szkoda czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazzinator Re: Waleczność nie jest cnotą dostepną dla wszyst IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 16.08.06, 11:21 Właśnie tego Wałacha naczytał się zombi,pisząc takie brednie (a właściwie przepisując)nie znajac zupełnie tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzyzak55 Re: Waleczność nie jest cnotą dostepną dla wszyst IP: *.marton.net.pl / 80.51.54.* 16.08.06, 17:22 kiedy to przyjdzie czas przetrącic czerwonej zgraji kręgosłup ?!to kraków szacunek odzyska krzyzaków należny !!! .... Odpowiedz Link Zgłoś
kocinos Re: Przepraszam, ale nikt nie zadaje pytania 13.08.06, 22:37 Co ma do tego Bukowski??? Byłem przekonany, że chodzi o Ognia - Kurasia. Może niefortunnie użyłem słowa "pytanie", ale nadal uważam, że jeśli ktoś nr1 prezentuje swój pogląd, a ktoś nr2 uważa go za błędny, to powinien wykazać w czym tkwi błąd, a nie naskakiwać i częstować epitetami. Możesz mi wyjaśnić, co powyższa konstatacja ma wspólnego z nieuctwem? Odpowiedz Link Zgłoś
longwehicle Re: Przepraszam, ale nikt nie zadaje pytania 13.08.06, 22:38 "Orzeł",motyw na pomniku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Po korektach, które zręcznie wprowadziłeś 14.08.06, 09:23 - już nic. Naskakiwanie z epitetami może być skutkiem utraty cierpliwości w obliczu bzdur wypisywanych w tonie kategorycznym - nie pochwalam, ale rozumiem. H. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonki Re: a gdzie tai skansen jest? 13.08.06, 12:08 Gdzie przechowują takie venusy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Lenina też zrobili bohaterem Podhala IP: 195.150.112.* 13.08.06, 18:00 To czy 'Ogień " był bohaterem mogą osądzić tylko ci, co doświadczyli kontaktu z jego ludźmi, tacy jeszcze żyją i jakoś nikt ich nie słucha, że na bohatera to on raczej nie pasuje. Nikt nie ma prawa zabijać drugiego człowieka, chyba ,ze jest to obrona konieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
longwehicle Re: Lenina też zrobili bohaterem Podhala 13.08.06, 18:14 Njagorsze w tym jest to,ze do tej pory nikt nie podjął się wyznaczenia granicy pomiędzy patriotyzmem a zdradą i mordowaniem bliznich- jakimi oni by nie byli. Więc jeden powie bohater inny powie bandyta i każdy ma racje.Jedno jest pewne,kaczysci grają na fujarze patriotyzmu i między ludżmi wartymi pominków stawiaja obeliski zwierzętom!!Patrz casus medalu dla Jaruzelskiego!! Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Bardzo ciekawe Pan ma poglądy, Panie Majorze 13.08.06, 18:19 Ciekawe, jak by je ocenił niejaki Clausewitz. Niestety podczas wojny prawo nie działa tak elegancko, jakby Pan sądził. Wtedy działa prawo wojenne. Np za defetyzm mozna rozstrzelać bez sądu. A i podczas pokoju wartownik może zastrzelić tego, który - i tak dalej. Cytować z pamięci, czy Pan Major sobie sprawdzi w "regulaminie służby wartowniczej/patrolowej"? A jesliby Pan Major zapominał, że władza ubowców i milicjantów obywatelskich była po wojnie władzą nielegalną, a cały PRL to była z pkt widzenia prawa narodów zwykła lipa (chwilowa, jak się na szczęście okazało)- to ja Panu Majorowi przypominam, że u podstaw PRL-u leżała przemoc, oszustawa, krew i zbrodnia. A nie wola ludu, demokracja i wybory. Przypominasm, że Prezydent Rzeczypospolitej Lech Wałęsa przejął insygnia władzy nie od jakiegoś szemranego oficera sowieckiej lub polskiej informacji wojskowej, ale od Ryszarda kaczorowskiego - Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej na Uchodźstwie. Tym sposobem PRL zniknął jak sen (zły) i pojawiła się legalna władza. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Bardzo ciekawe Pan ma poglądy, Panie Majorze 13.08.06, 18:32 a najśmieszniejsze,że to nielegalne państwo było powszechnie uznawane na świecie łącznie z Watykanem,Wojtyła spotykał się z jego przywódzcami. i fakt,że "prezydent"Kaczorowski miał insygnia niczego nie zmienia. w czasie wojny prawo ma działać skutecznie i szybko.dlatego Kuraś otrzymał karę śmierci orzeczona przez sąd AK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: Bardzo ciekawe Pan ma poglądy, Panie Majorze IP: 195.150.112.* 13.08.06, 18:41 prezydent Kaczyński udzielił mu prawa łaski. Ciekawe kiedy on w końcu pojedzie do powodzian ? Odpowiedz Link Zgłoś
longwehicle Re: Bardzo ciekawe Pan ma poglądy, Panie Majorze 13.08.06, 18:44 jeszcze chwila i Szela doczeka sie pomnika!! Odpowiedz Link Zgłoś
longwehicle Re: ppor.Aleksander Karaś...... 13.08.06, 19:04 Na początku lutego 1945 roku przybyła z Krakowa ekipa dla zorganizowania Komitetu Powiatowego Polskiej Partii Robotniczej ( KP PPR ) , KP MO i PUBP . PPR organizował Władysław Machejek jako sekretarz , komendantem powiatowym MO został mianowany ppor . Aleksander Karaś , a szefem PUBP - ppor . Stanisław Strzałka . Doszło do pierwszego spotkania Kurasia z nominatami . Z pewnością rozmowa nie należała do łatwych , jednakże obie strony musiały dojść do porozumienia , gdyż 8 lutego ” Ogień” udał się wraz z Janem Kolasą ” Powichrem” do Lublina do rządu . Wg Kolasy ” pojechaliśmy tam bo tam był według nas , nasz partyzancki sztab , nasz rząd” . Z Lublina udali się do Warszawy ( Rząd Tymczasowy i Komitet Centralny PPR przeniesione zostały wcześniej do stolicy ) gdzie w Departamencie Kadr MBP Kuraś otrzymał skierowanie do pracy w PUBP w Nowym Targu , które równało się nominacji na stanowisko kierownika . Z tym dokumentem zameldował się w połowie marca w Wojewódzkim UBP w Krakowie , tym samym otrzymując formalny angaż na wymienione wyżej stanowisko . Zapiski W notatniku krótkim , zwięzłym tekstem Kuraś spisywał wymarsze grup ” na akcje” , wysokości nałożonych kontrybucji , wyroki śmierci ( wykonane i niewykonane ) , ilość broni posiadanej i zdobytej . Charakterystyczne są wzmianki o kobietach , brak niestety większych szczegółów znajomości . Notatnik był prowadzony od 10 lutego 1945 r . do 18 lutego 1947 . Oto próbka “możliwości pisarskich” Kurasia : 10 XII 1945 - Sowińska , Nowy Targ , PPR . Śmierć . Buła , Krościenko , śmierć . Katarzyna Waksmund , śmierć . Podejrzana . Brzuch jak stołek . Dwojaczki “Ludzie ślimaki . Lepiej niech niewinny zginie , a obóz nie może być zdradzony . Sumienie” Wolność . Nie dałem się sumieniu . Katarzyna na słupie telegraficznym . Lew nie chciał wykonać . Kulka . Baba spotkała mnie na ulicy . “Kas mojego chłopa zabił ?” ” Głupia . Bedziesz się żeniła drugi raz”. To jedynie fragment z całego notatnika , pisanego chaotycznie ,często opisujący przemyślenia , fakty pozbawione wspólnych wątków - można by rzec jest to bełkot . I koniec Obecna sytuacja polityczna , pragnienie zapomnienia o minionych , wstydliwych latach i pragnienie oczyszczenia z zarzutów wszystkich represjonowanych bez zastanowienia się nad możliwością istnienia “drugiej strony medalu” sprawia, że ogłaszanie odmiennego punktu widzenia , może stać się tematem dyskusji , utarczek słownych i pisarskich . Nie chodzi w tym poglądzie o podkreślenie komunistycznej wizji , lecz o wyciągnięcie wniosków płynących z przekazów obu stron . Do tej pory nie istnieje wydanie , w którym dokonano by wnikliwej analizy źródeł i opracowań pochodzących z dwóch okresów . Nie próbowano dotychczas opisać wizerunku “Ognia” opartego na wnioskach płynących z przebadania całego dostępnego materiału . Dzieło Derenia sprzed pięciu lat to jedynie zgrabne wyselekcjonowanie danych mających w zamierzeniu utworzenie obrazu postaci mieszczącej się w pewnych określonych ramach . Słuszne jest zdanie tych , którzy pomawiają tego autora o subiektywne zbadanie sprawy nie przystające historykowi . Ale - jak powiedziałem - prawdopodobnie inaczej sformułowana praca pod względem bibliograficznym i zawartych w niej konkluzji , mogłaby napotkać trudności wydawnicze . Nie jestem historykiem i nie pretenduje do oceny i anazlizy Pamiętam tylko, że komuniści jako idoli stawiało na piedestałach morderców i prowokatorów, takich jak Kniewski, Hibner, Rutkowski czy Marceli Nowotko Historia była fałszowana… co nie oznacza, że należy teraz czarne zamienić z białym… Pomnik ” Ognia” zostanie odsłonięty przez Prezydenta Lecha Kaczyńskiego… Prezydent podpisuje się pod czymś , co moralnie jest dwuznaczne… Szkoda Azrael Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Ocena legalności via facti 14.08.06, 01:20 typowo sowiecka moda: jak silny, to gadamy. Ojciec Świety nie z takimi bandytami siespotykał, a czy watkan te włądze uznawał, czy się tylko z nimi spotykał? A jakież to ma znaczenie dla bandytyzmu władzy chwilowej, czy inni przywódcy spotykają się z tą władzą, czy nie? Królowa Brytyjska także spotkała się z Idi Aminem. Czy z tego wynika coś ponad to, że się spotykała? Wpusciłaś się na zawiłe wody tożsamości podmiotów stosunków międzynadrodowych. Bez trałowca nie rób tego więcej, tak bym doradzała. Polskei Państwo Podziemne zakończyło działalnośc w (bodaj) lipcu 1945. Coś Ci się chyba jednak pomytlało, bo Armia Krajowa już nie istniała. Odpowiedz Link Zgłoś
czesiekkk Re: pomnik bandyty i mordercy 13.08.06, 19:07 Cały kłopot w tym, że Polska Ludowa a potem PRL był jak najbardziej legalny w świetle prawa międzynarodowego publicznego. PRL był członkiem ONZ, rząd PRL był uznawany na świecie. Dla prawa międzynarodowego publicznego nie ma znaczenia kto i jak obejmuje władzę, ten ktoś ma tylko dotrzymywać zobowiązań międzynarodowych i efektywnie sprawować władzę nad danym terytorium. Wniosek PRL był legalny i poprzednikiem III i IV RP. Po drugie tuż po wojnie mieliśmy do czynienia z wojną domową. Były dwie strony i jedna ze stron przegrała, była to wojna bratobójcza. Zresztą daleko szukać do dziś w Hispzanii budzi emocje wojna domowa z lat 30-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazzinator Re: pomnik Bohatera!! IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 13.08.06, 21:08 Czytając te brednie,przypomniałem sobie jak mówil mi jeden góral z Waksmunda,że jesli ktokolwiek coś mówi przeciwko Józefowi Kurasiowi,po tym poznaje się zdrajcę,komucha ,ubeka czy jak kto woli.Miałem okazję wysłuchać wielu opinii z tzw. pierwszej ręki,czyli swiadków tamtych lat.Byli wśród nich ludzie którzy służyli w oddziale,byli tez tacy którzy twierdzili że to był pospolity bandyta.Większość jednak opinii była jak najbardziej pozytywna i pokryweała się ze sobą,najlepszym dowodem dla niedowiarków niech będzie opinia ks.Kapelana z Łopusznej lub jak kto woli Prof.Tichnera,który o "Ogniu" wyrażał się jednoznacznie,a ponieważ żył w tych okolicach w tamtym czasie (wprawdzie jako mlody chłopak) miał prawo znać znacznie wiecej od takich kocinosów,venusów czy zombich. Tą historia byłem zafascynowany od dziecka i sporo mam wiedzy na temat "OGNIA" znam i byłem w Jego bacówce,znam dom w którym po zdradzie został osaczony raniony i wywieziony do krakowa na Batorego gdzier został zamordowany,wiec jak czytam te wasze mądrości to mię mgli bardzie niz na widok zombiego. Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Pacholki moskiewskie zamordowaly kawalera 13.08.06, 22:17 Virtuti Militari.. pl.wikipedia.org/wiki/Zygmunt_Szendzielarz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do jazzinatora Re: Pacholki moskiewskie zamordowaly kawalera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 22:31 zobacz jazzi kto pisze, w kazdym kraju jest przecież margines Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazzinator Jeszcze tylko pytanie do autora wątku venus SS IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 13.08.06, 22:35 Czy wiesz chociaż jaki pseudonim nosił J.Kuraś będąc w partyzantce za okupacji hitlerowskej? bo "Ogień" to przybrał dopiero jak mu całą rodzinę i dom spalili,.czy wogóle cokolwiek wiesz na temat tego Bohatera? czy tylko z esbeckich książek czerpiesz wiedzę? Odpowiedz Link Zgłoś
kocinos Re: pomnik Bohatera!! 13.08.06, 23:08 Ciekawe. Jakoś nikt nie zwrócił uwagi, że treścią mojego wpisu było rzucanie inwektyw zamiast odpowiedzi takiej, jak np. Twoja powyższa (z pominięciem "oprawy"). Sam piszesz, że opinie były różne, więc cóż dziwnego, że "Ogień" może być postrzegany jako postać kontrowersyjna. Skąd ci się wyroiło, że twierdzę, iż wiem o Kurasiu tyle, by wyrokować o nim???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baca Re: pomnik Bohatera!! IP: 81.219.149.* 16.08.06, 11:48 Na opinię księży się nie powołuj, bo ich interpretacja faktów działa podobnie, jak efekt granatu wrzuconego do szamba. To że bandytę bronisz mogę zrozumieć, tak jak i to, że teraz historie zmienia się w/g potrzeb. Nie zmienia to faktu, że bandyta dalej pozostanie bandytą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazzinator Re: pomnik Bohatera!! IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 16.08.06, 13:01 Z ciebie taki baca filozof jak bunc ze zgierza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wer. Re: pomnik bandyty i mordercy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.06, 22:40 dziwnie mało sie mówi o tym który go sypnął Odpowiedz Link Zgłoś
schutzengel1 Re: pomnik bandyty i mordercy 13.08.06, 22:46 tak,tak, na oświadczeniach panów w sutannach mozna polegać. Pewnie to oni go sypneli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazzinator Re: pomnik bandyty i mordercy IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 13.08.06, 22:47 W vWaksmundzie i Ostrowsku do dziś by go rozpoznali,mały niepozorny blondynek wówczas.Brawo zombi jedno kliknięcie a jaka satysfakcja ! A "Orzeł" dlatego że był prawdziwym patriotą i prawdziwie jak Orzeł spadał na ss-manów próbujących przejąć kontrole nad gorczańskimi lasami,nie mówiąc o całym Podhalu. Odpowiedz Link Zgłoś
longwehicle Re: pomnik bandyty i mordercy 13.08.06, 22:48 Fajnie na darmowych kaloniach karmią co??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazzinator Re: pomnik bandyty i mordercy IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 13.08.06, 22:56 ciebie zombi chyba na karnych koloniach sucha karmą dla ratlerów traktowli? Odpowiedz Link Zgłoś
longwehicle [...] 13.08.06, 22:59 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazzinator [...] IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 13.08.06, 23:04 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek Re: a może by tak IP: *.chello.pl 14.08.06, 08:55 ktoś kompetentny, a nie tylko właściwie zorientowany, odniósł się do wyżej przytoczonych "zapisków"? Autentyczne, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
janstrak Re: a może by tak 18.08.06, 00:41 Gość portalu: Irek napisał(a): > ktoś kompetentny, a nie tylko właściwie zorientowany, odniósł się do wyżej przy > toczonych "zapisków"? > Autentyczne, czy nie? Spreparowane przez UB. Zajmował się tym osławiony Machejek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: transmisja Re: pomnik bandyty i mordercy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.06, 09:24 Ten,który zakapował "Ognia" wyjechał do USA wraz z rodziną.Tam podobno zginął w jakiś tragiczny sposób.Czy to była zemsta kompanów "Ognia",czy też wypadek tego niewiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazzinator Re: pomnik bandyty i mordercy IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 14.08.06, 11:30 Po 45 roku J.Kuras nie był już członkiem AK,lecz jak większość żołnierzy podziemia wierzył w interwencję sojuszników,wstapił do UB w Nowym Targu (chcąc chronić odział i mieszkańców)ponieważ nie ufali mu znając Jego przekonania ,komendantem posterunku zrobili majora ruskiego z nkwd.Ów major wysłał po kilku dniach Kurasia z "ważnymi" zaplombowanymi dokumentami.Kuraqś podejrzewał jednak że wiezie w teczce wyrok na siebie,na Obidowej złamał pieczęcie i zorientował się że ma być natrychmiast aresztowany i wywieziony z Polski.Wrócił do N.Targu na posterunek zastrzelił Majora i wrócił do lasu jako "Ogień",od tego czsu był szczsególnie wyczulony na kapusiów,działał jako wolny oddział wspólpracując z Łupaszką oraz ddziałami działajacymi w rejonie Świetokrzyskim.Dni Jego były już wówczas policzone,proponowano mu przeżut na zachód lecz kategorycznie odmawiał,ostatecznie zaufał jednemu człowiekowi o ps,"Janek" młodemu inteligentnemu agentowi bezpieki i zapłacił za to zyciem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 pomnik ku czci UB-eków i innych bandytów ? IP: 195.150.112.* 15.08.06, 10:48 historycy.pl/Strony/Artykuly/2002%2002/Kuras.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek Re: pomnik ku czci UB-eków i innych bandytów ? IP: *.chello.pl 16.08.06, 07:04 Czyli: nic nie wiadomo "na dzień dzisiejszy" (cyt. Majerczyka). A jak nie wiadomo, wtedy Napo (albo Leon) przecina węzeł, jak na cysorza przystało (drugie imię jego Aleksander). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nonna pomnik ku czci bandytów ... IP: 82.139.60.* 16.08.06, 11:03 Nie widzę w tej sprawie żadnego węzła gordyjskiego Irku. Dla mnie sprawa jest jednoznaczna. Kaczyński nobilitując człowieka, który mordował w tak okrutny sposób rodaków, nie oszczedzając kobiet w ciaży, dzieci, stosujac tortury, rabujac, czyni zamęt w prawie, moralności i jeszcze raz cofa nas w organizowaniu państwa prawa. Postąpił tak już kilka razy np. nobilitując przestepcę Lepera na wicepremiera itp. Cieszy mnie fakt,że miejscowi to rozumieją i nie przyszli na uroczystości. Myślę tak pomimo, że Kuraś jako żołnierz walczył w moich rodzinnych stronach. Jako znawczyni życia moge dodać, że ból w związku z utratą najbliższych pomieszał mu zmysły. To może tłumaczy jego zachowanie. NIE MA JEDNAK USPRAWIEDLIWIENIA DLA TAKIEGO CHARAKTERU I TAKICH CZYNÓW, NAWET JEŚLI PRZYPODKOWO PO LATACH ZNALAZŁ SIĘ PO STRONIE JEDYNIE SłUSZNYCH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: pomnik ku czci bandytów ... IP: 81.219.149.* 16.08.06, 11:26 Widzę, że w tym głupim Kraju ze skretyniałym społeczeństwem tylko GÓRALE zachowali rozsądek i bezstronną ocenę historii. To, że takiego rozsądku i rozumu brakuje u "władz" i ich przydupasów, musi wzbudzić uzasadniony niepokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazzinator Re: pomnik ku czci IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 16.08.06, 11:29 Jak również budzą niepokój niektórzy "POLACY" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazzinator Re: pomnik ku czci bandytów ... IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 16.08.06, 11:28 Czy byłaś świadkiem tych mordestw,tortur? bezczelna babo? jak smiesz z taką pewnościa powtarzać propagandę komuchów i ubeków,masz na to dowody> czy tylko opowieści wałachowego wymoczka,w Waksmundzie wolą niekltórzy milczeć,bo sami mają nagrabione za okupacji,ktoś w końcu wtdał jego rodzinę na śmierć w płomieniach?co do AK to tez skoplikowana sprawa ponieważ Kuras nie pozwalał grabić ludności cywilnej bez opamietania ,a niektórym sie to nie podobało,uwazali że jak są ARmią Krajową to wszystko im wolno,stad animozje itd. Odpowiedz Link Zgłoś
kocinos Re: pomnik ku czci bandytów ... 16.08.06, 11:50 I stąd jego współpraca z AL i potem z UB??? Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: pomnik ku czci bandytów ... 16.08.06, 11:51 al? na podhalu działała al? a gdzie, pytam z ciekawości... Odpowiedz Link Zgłoś
kocinos Re: pomnik ku czci bandytów ... 16.08.06, 14:40 Też się zdziwilem, ale znalazłem wzmiankę o tym tu: historycy.pl/Strony/Artykuly/2002%2002/Kuras.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazzinator Re: pomnik ku czci bandytów ... IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 16.08.06, 13:03 dzieki peteen bo juz nie mam siły użerać się z tymi podrobami wiedzy historycznej,takie kocinosy to plota co im slina na jęzor przyniesie. Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: pomnik ku czci bandytów ... 16.08.06, 13:04 no, chociaż tu mamy podobne zdanie... ;c) ps. stan wiedzy historycznej w naszym społeczeństwie jest zatrważający Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazzinator Re: pomnik ku czci bandytów ... IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 16.08.06, 13:09 To nie tylko to,widać tez jak prócz wiedzy -prawdziwej ,powiodła się indoktrynacja komunistyczna ,jak czytam prawie cytaty z Wałacha to mnie bardziej krew zalewa niż wszystkie przezwiska zombiego(które przyjmuję z humorem)i jak wielu takich bęcwałów i z jaką pewnością siebie feruja wyroki,toć jakby byli w tym lesie i brali udział w historii,rece opadają. Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: pomnik ku czci bandytów ... 16.08.06, 13:13 najgorsze jest to, że jeśli nie odkłamiemy prędko takich historii, nasze dzieci nadal będą czerpać "wiedzę" z wałachów, werblanów, pastusiaków i jaskierniów... Odpowiedz Link Zgłoś
kocinos Re: pomnik ku czci bandytów ... 16.08.06, 15:03 No to niechże ktoś wreszcie zrobi wiarygodne (na podstawie sprawdzonych dokumentów i sprawdzonych relacji) badania na te tematy. Chętnie poczytam, bo sam jestem ciekaw. Przecież trudno wymagać, by każdy takie badania robił na własną rękę. Co znalazłem, to przeczytałem i nadal wcale nie jestem pewien, po czyjej stronie jest racja (wbrew temu, co próbujecie z Jazzim mi wcisnąć). Mam, widać, wrodzoną nieufność do tego, co deklaruje władza... Odpowiedz Link Zgłoś
longwehicle Re: pomnik ku czci bandytów ... 16.08.06, 15:14 Dupa,nie władza ...weszpolak!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazzinator Re: pomnik ku czci bandytów ... IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 16.08.06, 16:10 a zombi nie fuj Odpowiedz Link Zgłoś
janstrak pomnik ku czci bohatera 18.08.06, 00:45 kocinos napisał: > No to niechże ktoś wreszcie zrobi wiarygodne (na podstawie sprawdzonych > dokumentów i sprawdzonych relacji) badania na te tematy. Chętnie poczytam, bo > sam jestem ciekaw. To idź do księgarni, kup sobie i czytaj. Kto ci broni??? Choćby prace krakowskiego historyka, Macieja Korkucia. Zamiast tego wolisdz powtarzać ubeckie brednie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorczanin Re: pomnik ku czci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 18:23 dokładnie - facet naprawdę niezwykły, ale pomordował swoich, kto mu sie sprzeciwił - żyja ludzie jeszcze i pamiętaja. To, co opowiadam jest historią mojej rodziny - nie bylismy w goralenvolku... byliśmy wyzkłymi normalnymi obywatelami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieeetek Re: pomnik ku czci? IP: *.crowley.pl 18.08.06, 23:40 Gość portalu: gorczanin napisał(a): > dokładnie - facet naprawdę niezwykły, ale pomordował swoich, kto mu sie > sprzeciwił - żyja ludzie jeszcze i pamiętaja. Zabijał swoich co na UB donosili. I bardzo dobrze! Miał ich zatrudniać przy adiustowaniu tekstów jak GW Maleszkę? Kula w łeb - tak się na wojnie płaci za zdradę Polski. > To, co opowiadam jest historią > mojej rodziny - nie bylismy w goralenvolku... byliśmy wyzkłymi normalnymi > obywatelami. Mogliście sobie inną robotę znaleźć niż w UB to by nie było kłopotów... Odpowiedz Link Zgłoś
kocinos Re: pomnik ku czci bohatera - do janstrak 21.08.06, 02:36 janstrak napisał: "To idź do księgarni, kup sobie i czytaj. Kto ci broni??? Choćby prace krakowskiego historyka, Macieja Korkucia" Dzięki za radę, w wolnej chwili skorzystam. Co do Korkucia, to "na szybkiego" znalazłem w internecie 2 jego wypowiedzi, które, wg. mnie, przeczą sobie. w jednej twierdzi, że umieszczanie w aktach UB wiadomości nie prawdziwych nie było możliwe, bo to były dokumenty. W innej zaś pisze: "Dlaczego niszczenie archiwów i preparowanie dokumentów nie zostało uznane za nie podlegającą przedawnieniu zbrodnię komunistyczną – pyta Maciej Korkuć". Więc jak w końcu; preparowali, czy nie? Na dodatek M Korkuć jest z krakowskiego IPN-u, a więc jest niejako stroną w całym tym zamieszaniu wokół pomnika... Przy okazji znalazłem jeszcze coś: "Fundatorzy pomnika, związani z prawicową Ligą Republikańską i posłem PiS Mariuszem Kamińskim..." Kto jak kto, ale M Kamiński dla mnie nie ma szans na poważne traktowanie. Tego jego ryngrafu rycerskiego dla Pinocheta mu nie zapomnę, nie ma obawy... Napisałes jescze: "Zamiast tego wolisdz powtarzać ubeckie brednie" Może brednie, a może nie do końca: "Zwolennikom upamiętnienia "Ognia" nie przeszkadza to, że Kuraś miał niewiele wspólnego z Zakopanem. W stolicy polskich Tatr - jak przekonują - panuje po prostu lepsza atmosfera dla ich przedsięwzięć niż w Nowym Targu, w rejonie którego działali partyzanci" "około dwóch lat temu byli ogniowcy chcieli nadać imię Józefa Kurasia jednej z ulic w Nowym Targu. Pomysł upadł jednak, zanim formalnie wystosowali wniosek. Zdecydował sprzeciw m.in. części mieszkańców Waksmundu (rodzinnej wioski Kurasia) i byłych akowców" "Również byli akowcy są podzieleni w ocenie "Ognia". Część wypomina mu dezercję z AK, bezprawne noszenie stopnia majora i krótką służbę w nowotarskim urzędzie bezpieczeństwa. - Zanim postawią pomnik, niech sprawę dokładnie zbadają historycy. Dla mnie to negatywna postać - mówi Jan Kacwin, szef nowotarskiego koła Światowego Związku Żołnierzy AK." To są cytaty z sieci. Skoro tam, gdzie działał, zdania są tak podzielone, to chyba o czymś to świadczy. Nie każda postać tragiczna musi być stawiana na cokole... Odpowiedz Link Zgłoś
kocinos Re: pomnik ku czci bandytów ... 16.08.06, 14:42 historycy.pl/Strony/Artykuly/2002%2002/Kuras.html Odpowiedz Link Zgłoś
kocinos Re: pomnik ku czci bandytów ... 16.08.06, 11:47 Dwie uwagi, jeśli można: 1 - "Ubabrany" w mordowanie najpewniej był, po tragedii mu "odbiło", ale nie ma pewności, które relacje są prawdziwe, a które "zasłyszane". Więc kreować go na potwora też nie jest fair. 2 - Myślę że nie "ZNALAZŁ SIĘ PO STRONIE JEDYNIE SłUSZNYCH", lecz został tam wstawiony, jeśli mogę użyć takiego skrótu. On sam bardziej mi się kojarzy z mentalnością Janosika, któremu też legendę stworzono... Natomiast zgoda, że pomniki powinny jednoczyć naród, a nie go dzielić i tak kontrowersyjnym postaciom ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obiektywny [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 11:50 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
henryk.kowalski Kuraś był bandytą i żadne starania Admina tego .. 16.08.06, 17:17 ... nie zmienią. Rozumiem go, że się boi - bo z PiSdziochami żartów nie ma. Ale to tymczasowe towarzycho, które odpowie przed ludowymi trybunałami za "całokaształt" ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazzinator Re: Kuraś był bandytą i żadne starania Admina te IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 17.08.06, 11:35 ludowe trybunały? ale jaja toż to pachnie komuną ,koleżka henio kowalski sie niechcący zdemaskował co mu po głowie chodzi,zapomniał tylko dodać że i pod ściankę nas ustawi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nonna Re: jazzinator IP: 82.139.60.* 17.08.06, 11:53 Tego już za wiele jazzinator. Twoje argumenty są żadne, słowa obraźliwe i typu; bić komunę. Nawet wobec niezaprzeczalnych faktów potrafisz pluć i jątrzyć. TWÓJ "BOHATER" JEST chyba GODNY TAKIEJ AGRESYWNEJ OBRONY. A może parafrazując longiego: - jaki człowiek takiego ma bohatera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nonna Re: Kuraś był bandytą i żadne starania Admina te IP: 82.139.60.* 17.08.06, 11:58 Co do opisu morderstw Kutasia w wykonaniu gorczanina, jestem pełna podziwu, mimo błędów opis do głębi wzrusza człowieka. Tylko trzeba nim być (tym człowiekiem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazzinator nonna w jakim wydziale pracowałeś? IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 17.08.06, 12:04 opowiesci gorczanina krążą po podhalu odkąd powstał pewien wydział propagandy w UB-SB majacy na celu dezinformację a za jej pomocą szkalowanie ludzi czystych i nie przekupnych,to można sprawdzić ,tylko trzeba chciec. Odpowiedz Link Zgłoś
longwehicle Re:Predzytent i Janosik... 17.08.06, 16:11 podsumowanie dyskusji: www.youtube.com/watch?v=zT_yA6US2MY&eurl= Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorczanin Powaznie krążą? Ty krążysz bez slebody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 00:25 nic nie krąży, a ja znam te rodziny, stare kobiety nie miały siły jechać do Zakopanego - powiedzno, że pomnik zostanie rozburzony, ze górale tego nie darują. I tak sie juz boi ta nowa władza, bo w Waksumdzie nie postawili - toby było. A Bochyńska ma krótką pamięć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nonna Re: nonna w jakim wydziale pracowałeś? IP: 82.139.60.* 18.08.06, 13:16 Gość portalu: jazzinator napisał(a): opowiesci gorczanina krążą po podhalu odkąd powstał pewien wydział propagandy w UB-SB majacy na celu dezinformację a za jej pomocą szkalowanie ludzi czystych i nie przekupnych,to można sprawdzić ,tylko trzeba chciec." Jak ktoś ma inne zdanie jest zaraz wyzywany od UBEKÓW. Taka jest PISUAROWA nastura - niestety... Co do wiadomości to jestem nie tylko "pisata", ale i "czytata..." Czytałam wiele lat wcześniej, ale i teraz np. artykuł do którego link podał Irek,jeśli cię to interesuje. Nie mam jednak złudzeń, jak coś dla ciebie niewygodne - to wtedy jest to propaganda UB! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieeetek Re: nonna w jakim wydziale pracowałeś? IP: *.crowley.pl 18.08.06, 23:43 Skoro cytujesz ubeckie fałszywki jako prawdę to uprawiasz ubecką propagandę - wszystko się zgadza! Czy robisz to z wyrachowania czy też jesteś blondynką i wierzysz w to co ci tatuś opowiadał jak z akcji wracał to inna sprawa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorczanin fałszywki - ci ludzie zyją, mają sporo lat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 06:48 o, toby się ciotka zdziwiła, że jest fałszywką - czy mam ci adres podać, by sobie sprawdził? Czepielowa jako fałszywka... sołtys fałszywek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tutu Żyją? Trzeba dobić! :-))) IP: *.crowley.pl 19.08.06, 09:50 Gość portalu: gorczanin napisał(a): > o, toby się ciotka zdziwiła, że jest fałszywką - czy mam ci adres podać, by > sobie sprawdził? > > Czepielowa jako fałszywka... sołtys fałszywek... Nie czytaj tyle tej UB-owskiej "literatury" bo już ci się nazwiska bohaterów mylą. Zabawny jesteś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorczanin Re: pomnik bandyty i mordercy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 17:19 To, że Ogień jest postacią tragiczną.... wiemy, to, że zrozumiał, jaką władze popierał - rozumiem, ale, że mordował nie tylko kolaborantów - ale swoich, znanych, z którymi do kościoła chodził - nie rozumiem. A sołtysa R. z Ochotnicy-Ustrzyka pamiętasz, Ogniu, pamiętasz, jak jego żona błagała o ocalenie... męża, została z 6 małych dzieci, sama. On nie miał wyboru - ty byłeś głodny, on gdyby ci oddał to zboże, zostałby zamordowany przez Niemcówe. Dobry chłop z niego był... A młoda Anię Cz. pamiętasz? Za co ją zastrzeliłeś, osobiście? Śmiała sie inna z ciebie, mściwy byłeś. Dopadłeś do chałupy wpadłeś, wyście Anna? Tak. Za chałupą rozstrzaskałeś jej łep. A śmiała sie inna - starsza, potem uciekła ze wsi, gdyś zrozumiał, co zrobił. Strzelałes do swoich - i o to ludziom chodzi. Mściwy byłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 jaki rząd, tacy bohaterowie IP: 195.150.112.* 16.08.06, 19:04 lepiej nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazzinator Re: pomnik bandyty i mordercy IP: *.nandu / *.nandu.com.pl 17.08.06, 11:41 z kazdego kapusia mozna ofiarę zrobić a jeśli się doda osierocone dzieci to i łzy same po plecach płyną,taka była właśnie metota ubeków oczerniania bohatera,wiadomo czas wojenny to i ofiary są czasem przypadkowe,na to nie ma rady,lecz wyciaganie takich watków jak gorczanin to sprawa manipulacji,mozna do tego (mając wiadomości) dołączyć listę zasług ,uratowanych ludzi i przelanej krwi dla Ojczyzny,jednak gorczanin wybrał droge wskazaną przez UB. Odpowiedz Link Zgłoś
atak.spawacza [...] 17.08.06, 11:52 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorczanin Jannizator! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 17:43 Szanuję to, że Sołtysa R. znałeś, prawda, ze wiesz, co mówisz... A to, że mlodą Annę zastrzelił, a obok mieszkała ta co sie smiała - aprobujesz. Widzisz bracie - ja podziwiam Ognia, ale znam ludzi, których on skrzywdził. Odpowiedz Link Zgłoś
janstrak Gorczanin to duch Machejka :-))) 18.08.06, 00:36 Ale jaja! Nawijaj chłopie te ubowskie bajeczki o tym jak jej roztrzaskał "łep". Myślałem, że to przekopiowałeś z jakiegoś Machejka albo Wałacha ale ich było stać na korektę. Nieźle się uśmiałem z twoich opisów. Dawaj dalej, śmiało towarzyszu! Szkoda, że takich Ogniów była tak mało. Uwolniliby Polskę od sporej części bolszewickiej swołoczy - różnych "Wolskich", Kiszczaków, Baumanów i Szechterów. Dla zdrajców Polski, sowieckich kolaborantów, morderców spod znaku PPR i UB była jedna sprawiedliwa kara z ręki Polaka - strzał w łeb albo szubienica. Ogień, choć życiorys miał pokręcony jak tamte czasy, dobrze zasłużył się Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
bombullo Re: Pieknie,qerva przepieknie... 18.08.06, 00:58 Kuklinski generalem Kuras bohaterem a reszta bandy rzadzi Polska. W PiSdu to towarzystwo na Ksiezyc albo na ta nowa planete(?).Jest daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ted Nie podoba się Polska - won na Białoruś! IP: *.crowley.pl 18.08.06, 09:39 Skończyło się eldorado? Nawet UBowscy oprawcy trafiają teraz przed sądy. Niedługo dołączą wasi bohaterowie TW Wolski i Kiszczak. Nic dziwnego, że swołocz bolszewicka jak bombolo zgrzyta zębami ze wściekłości :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: becia Re: pomnik bandyty i mordercy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 12:32 "Spiprzajdziadu" powinien odsłonic dwa w jednym. Obok koniecznie powinien stanąć pomnik Jana Pawła. Powinien przy okazji odznaczyć Curusia za pomysłowość [ opatentowanie oscypka ] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bin co to za nowy przygłup henryk.k. troll ogólopolski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 13:12 jazzi, im chodzi o ludzi honoru to byli: Berman,Zambrowski,Stalin,Bierut,Kiszcak,Jaruzelski itd. to są ich idole Odpowiedz Link Zgłoś
tony.soprano3 [...] 18.08.06, 18:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hter Re: pomnik bandyty i mordercy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 22:02 Czy to może chodzi o ten pomnik mutantów komunistycznych co przez 50 lat sprzedawali na wyrywki naszą Polskę , a dziś bezczelnie jeszcze sie wymądrzają i powołują na zdobycze wolności i demokracji z którą całe życie walczyli ? Paranoja !! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: pomnik bandyty i mordercy 21.08.06, 09:19 Kurde, to bandyci z bandydatami i bandytom , cy jako??? www.watra.pl/rozne/zakopane/prezydent5.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hter Re: pomnik bandyty i mordercy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 10:56 Kuraś był zwyczajnym psychopatycznym bandydtą. I to byłoby na tyle o tym "bohaterze" IV RP ... . Odpowiedz Link Zgłoś
peteen mam zupełnie inne zdanie w tej materii... 21.08.06, 10:58 nie był ani psychopatą, ani bandytą... Odpowiedz Link Zgłoś
atak.spawacza [...] 21.08.06, 11:57 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś